Bästa veganska ögonskugga 2024: Kompletta paletter med veganskt innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du använder ögonskugga kan du på ett effektivt sätt framhäva dina ögon. Det kan både göras på ett diskret sätt som kan passa till en vardagssminkning, och på mer dramatiska eller uttrycksfulla sätt.

Utbudet av färger är stort, och ögonskuggan är en av de sorters makeup som bidrar till att din sminkning verkligen kan bli kreativ. För dig som vill ha sminkprodukter utan animaliska ingredienser blir det inte svårt att hitta en snygg ögonskugga.

Många av de stora märkena har valt att ta fram veganska alternativ. Här tipsar vi om de bästa veganska ögonskuggorna just nu, enligt oss!

Kvinna applicerar ögonskugga, bild på en färgpalett och en vegan-logo

Vilken vegansk ögonskugga är bäst i test?

Vi älskar IDUN Minerals ögonskuggor, som finns i många olika nyanser både som hela paletter eller som lösa färgval. 99% procent veganskt varumärke, med massor av djurvänliga ögonskuggor!

Välkomponerade paletter

En sofistikerad palett av mineralbaserade veganska ögonskuggor från Idun Minerals.

En annan favorit som vi måste lyfta, är underbara IsaDora. Deras ögonskuggor håller genomgående hög kvalitet och kommer i flera unika nyanser. De har dessutom en bra policy vad gäller veganska och djurvänliga produkter!

✅ Brett utbud med unika nyanser

Kvartett av veganska ögonskuggor på 3,5 g från IsaDora.

Detta är några av våra absoluta favoriter. Du hittar många fler veganska ögonskuggor längre ned i artikeln!

På tal om ögon, se våra tips på veganska eyeliners, eller varför inte skaffa en vegansk mascara?

Många olika veganska ögonskuggor jämförda

Här hittar du hela listan på veganska ögonskuggor. Många av märkena erbjuder båda färdiga paletter med matchande nyanser, och enskilda färger att bygga din egen look med.

Pixi Glitter-y Eye Quad

Kompakt kvartett-palett med skimrande veganska ögonskuggor från Pixi.

Kolla priset hos:

Väljer du Pixi Glitter-y Eye Quad får du ett set med fyra glittrande ögonskuggor. Med deras hjälp kan du skapa en effektfull eller lekfull sminkning, du kan välja att använda dem på många olika sätt.

Pixi Glitter-y Eye Quad ger dig en särskild effekt eftersom glittret i ögonskuggorna reflekterar ljuset. Du kan applicera lite av ögonskuggan på dina smokey eyes för att få en exklusivt glittrig look, men du kan också använda ögonskuggorna ensamma.

Applicering sker med fingrarna eller med en borste. Vill du ha ett mer intensivt resultat med starkare färg kan du använda en fuktad borste.

Pixi Glitter-y Eye Quad finns i två versioner. Blue Pearl Palette innehåller fyra glittriga nyanser  i vitt, blått och grönt medan Rose Bronze Palette har mörkare nyanser i brunt, rosa och lila.

Alla färgerna i en palett passar bra ihop och du kan använda flera nyanser tillsammans. Det är möjligt att tona ut dem med en borste eller med fingrarna.

Det var två svenska systrar i Soho i London som startade varumärket Pixi. Det är ett märke som satsat mycket på hudvårdande makeup. Varumärket vill inte bara stå för bra ingredienser utan också för naturlig skönhet och den lekfullhet som kan finnas i användandet av makeup.

När du väljer smink från dem får du ett sortiment som är mångsidigt och där det blir möjligt för alla att hitta något som passar dem. Dessutom är det produkter som går enkelt och snabbt att använda och ger en snygg lyster, ett Pixi-glow.


Mádara Guilty Shades Eye & Cheek Multi-Shadow 4 ml

Mádaras multifunktionella skugga för ögon och kinder i en elegant behållare.

Kolla priset hos:

Mádara Guilty Shades Eye&Cheek Multi-Shadow är mer än bara en ögonskugga. Visst går den bra att använda som en ögonskugga, men det är en makeup-produkt med fler användningsområden än så.

Du kan till exempel applicera den på läpparna, amorbågen, tinningarna, eller kindbenen, om du inte vill använda den på det traditionella sättet. Formulan är len och torkar snabbt, och de färgpigment som använts är avancerade och ger en snygg finish.

Täckningen är subtil, men skulle du vilja ha en mer täckande effekt är det bara att lägga på fler lager av Guilty Shades Eye&Cheek Multi-Shadow. På det sättet kan du få fram den nyans du önskar. Denna multiskugga är både ekologisk och vegansk.

Guilty Shades Eye&Cheek Multi-Shadow finns i två olika färger. De kallas för Lizard och Heat, där Lizard är en lite kallare nyans medan Heat är rödare.

Varumärket Mádara har riktat in sig på ekologisk hudvård och makeup av hög kvalitet. De säger att de använder sig av naturens kraft som den viktigaste ingrediensen.

I praktiken innebär det att de erbjuder produkter som tagits fram med hjälp av innovativ vetenskap och som innehåller naturliga och aktiva ingredienser. Ingredienserna bidrar till att din hud kan må bra och att makeup från märket kan skapa den effekt du önskar.

Bland ingredienserna de använder sig av finns till exempel örtextrakt och blommor. Det mesta kommer från Norden och Baltikum eftersom det är ett lettiskt varumärke. Idag har de mer än 80 olika kosmetiska produkter i sitt sortiment.


Idun Minerals Mineral Eyeshadow Palette 4 g

En sofistikerad palett av mineralbaserade veganska ögonskuggor från Idun Minerals.

Kolla priset hos:

Med Mineral Eyeshadow Palette från Idun Minerals får du en palett med fyra olika färger. Ögonskuggorna är berikade med mineraler och har en behagligt krämig puderkonsistens. Konsistensen bidrar till att det blir lätt att använda ögonskuggorna.

Det är högpigmenterade skuggor som ger en intensiv effekt som sitter kvar länge. Du kan använda Idun Minerals Mineral Eyeshadow Palette oavsett vad du har för hudtyp. Eftersom Idun Minerals skapar rena produkter brukar de också fungera bra om du har känslig hud eller är allergisk.

Paletten finns i flera olika utföranden och du kan välja mellan alternativen Brunkulla, Lavendel, Lejongap, Norrlandssyren och Vitsippa. Alla paletter innehåller fyra matchande nyanser som du kan använda tillsammans eller var för sig. Färgerna i en palett är både ljusare och mörkare, så att du kan variera din sminkning och skapa allt från en diskret sofistikerad look till en mer intensiv och dramatisk.

Det svenska varumärket Idun Minerals har funnits sen 2011 och använder sig av mineraler och naturliga ingredienser i sina produkter. Utbudet inom makeup är stort, och i stort sett allt är veganskt. I nuläget är 99% av produkterna är helt veganska och de strävar efter att nå målet på 100%. Både ingredienser och färdiga produkter är fria från djurförsök.

Produkterna kan skapa lyster och ge den effekt du önskar, och samtidigt vårda huden och skydda den mot påfrestningar. I sortimentet finns till exempel ögonskuggor, läppstift, foundations, concealers och mascaror.


Annemarie Börlind Powder Eye Shadow

Pulverögonskugga från Annemarie Börlind, vegansk och intensiv.

Kolla priset hos:

Annemarie Börlind har tagit fram Powder Eye Shadow, en vegansk ögonskugga som du kan använda även när du har linser. Bland ingredienserna finns marulaolja, vars effekt är både att ögonskuggan sitter kvar där du vill och att den tunna huden vid ögonen vårdas.

De olika nyanserna skapas med hjälp av pigment från mineraler. På det sättet blir det en färg som ger en matt finish och samtidigt en fin lyster. Ögonskuggan är testad av ett oberoende institut.

Annemarie Börlind Powder Eye Shadow finns i ett flertal olika nyanser, så att du kan hitta både ljusare och mörkare alternativ som passar dina behov.

Du kan välja mellan:

 • Beige
 • Matt Rosé
 • Grey Blue
 • Dark Green
 • Light Rose
 • Truffle Plum
 • Blue Pearl
 • Rosy Glow
 • Mocha
 • Golden Sand
 • Matt Ivory
 • Taupe Delight
 • Stone
 • Matt Graphite

De olika färgerna kan användas var för sig eller kombineras.

Annemarie Börlind erbjuder naturlig hudvård. De produkter som finns i sortimentet har dokumenterad effekt och tillverkas i Tyskland innan de exporteras till länder i hela världen.

Som bas använder Annemarie Börlind ett mineralrikt källvatten, som sägs vara så rent att det är helt opåverkat av miljöfaktorer. De odlade ingredienser och örtextrakt som används är ekologiska, hållbart producerade och GMO-fria.

Företaget har en egen avdelning för forskning och utveckling och tillhör de aktörer som ligger i framkant när det gäller professionell och vetenskaplig utveckling av naturlig hudvård. De har fått priser för sina innovativa produkter flertalet gånger.


Makeup Revolution Re-Loaded Palette 16,5 g

Stor palett med 16,5 g veganska ögonskuggor från Makeup Revolution.

Kolla priset hos:

Makeup Revolution Re-Loaded Palette är ett riktigt prisvärt alternativ. Du får en palett med 15 olika ögonskuggor, som du kan använda för att skapa den makeup du önskar. Ögonskuggorna är smidiga samtidigt som de är slitstarka.

Eftersom de innehåller mycket pigment kan du få fram en färgstark sminkning när du känner för det. Skulle du vilja ha någon nyans som inte finns på paletten går det bra att blanda färgerna eller att tona in dem i varandra när du sminkar dig.

Re-Loaded Palette finns i fyra olika varianter, som innehåller olika färger på ögonskuggorna. Paletterna innehåller alltid 15 olika nyanser som går bra att använda tillsammans, med både ljusare och mörkare alternativ.

De paletter du kan välja mellan är Iconic som domineras av ljusare och mer diskreta nyanser än de andra, Basic Mattes som ger dig ett bra utbud av nyanser för de flesta sammanhang, Affection som innehåller både matta och skimrande nyanser, och Velvet Rose som har fler av de mörka nyanserna.

Revolution, eller Revolution Beauty London som de egentligen heter, är ett företag som vill erbjuda prisvärda produkter för hudvård, hårvård och inte minst prisvärd makeup. Ambitionen är att alltid erbjuda det senaste, så att du ska kunna få till en trendriktig look.

Med många olika produkter och nyanser kan du få en kreativ sminkning som styrs av lust. Du kan såklart också använda produkterna från Revolution för din vardagsrutin.

Makeup Revolution är ett av Revolutions varumärken, som de använder när de marknadsför sitt smink. Det har funnits sen 2014 och har blivit både populärt och hypat.


IsaDora Single Power Eyeshadow 2,2 g

Enstaka vegansk ögonskugga på 2,2 g från IsaDora.

Kolla priset hos:

Med IsaDora  Single Power Eyeshadow får du en rikt pigmenterad ögonskugga som är lätt att applicera och som sitter kvar länge. Konsistensen är mjuk och följsam och finishen blir jämn med en metallisk glans.

Färgen påverkas varken av oljiga ögonlock eller små linjer eller rynkor, utan du får ett snyggt resultat med en riktigt intensiv färg. Ögonskuggan är oftamologiskt testad, den är alltså testad på människor i samarbete med en ögonläkare. Inga djurförsök har skett varken på ingredienser eller på den färdiga produkten.

IsaDora Single Power Eyeshadow finns i flera olika färger. Starry Blue, Jade Green och Peachy Diamonds är metalliska skuggor som ger ett skimrande resultat, medan Espresso Brown har lika mycket intensitet i färgen, men på ett mjukare sätt. Den är utan metalleffekt och är lätt att tona, och den mörkt bruna färgen passar bra för en nude- eller smokey eye look.

IsaDora är ett varumärke vars mål är att erbjuda produkter som hjälper dig att lyfta fram din naturliga skönhet. Med makeup från IsaDora ska du också kunna uttrycka dig själv, utan att det kostar för mycket.

Tillgängligheten är viktig, och utbudet är så brett att det är möjligt att hitta något från IsaDora som passar oavsett vad du har för sorts hud eller vilken hudton du har.

Produkterna är möjliga att använda för alla olika stilar, och både när du vill ha en diskret vardagssminkning och vill ge dig på något mer uttrycksfullt. Ända sen början har IsaDora varit emot djurförsök och de flesta produkterna från märket är veganska.


Idun Minerals Mineral Single Eyeshadow/Highlighter

Enstaka mineralbaserad vegansk ögonskugga/highlighter från Idun Minerals.

Kolla priset hos:

Från Idun Minerals kommer Mineral Single Eyeshadow/Highlighter Fjällsippa Sparkling Champagne. Precis som med deras andra ögonskuggor får du en produkt som innehåller högrenade mineraler och som kan passa att använda även om du har känslig hy.

Den smular inte och du behöver inte oroa dig för att den ska lägga sig i de små veck och rynkor som finns runt ögonen. Formulan är krämig och blir därför lätt att applicera, och den innehåller mycket pigment.

Färgen Fjällsippa Sparkling Champagne har en ljust rosa färg med en finish som är skimrande. Den passar för att skapa en naturlig look, men du kan också välja att kombinera den med mörkare toner för att skapa en mer effektfull sminkning.

Det som skiljer denna färgen från de andra ögonskuggorna från Idun Minerals är att den fungerar lika bra att använda som highlighter.

Idun Minerals har även Mineral Single Eyeshadow i färger som:

 • Kungsljus
 • Prästkrage
 • Förgätmigej
 • Kastanj
 • Pion
 • Hassel
 • Nästrot

Varumärket Idun Minerals har valt att rikta in sig på rena produkter där mineralerna är det som står i centrum. Med mineralernas hjälp kan du få makeup-produkter som vårdar och skyddar huden samtidigt som de hjälper dig att ta fram din naturliga skönhet.

Produkterna blir allergivänliga och milda nog att passa även för känslig eller irriterad hud. Idun Minerals är svenskt och har funnits sen 2011.

De tar fram sina produkter med ett stort hållbarhetstänk. De flesta produkterna är helt veganska – och de strävar efter att få ett 100% veganskt sortiment. Alla produkter är cruelty free, framtagna utan djurförsök.


IsaDora Eyeshadow Quartet 3,5 g

Kvartett av veganska ögonskuggor på 3,5 g från IsaDora.

Kolla priset hos:

IsaDoras erbjuder här en mindre palett med ögonskuggor, som innehåller fyra olika nyanser. Ögonskuggorna är silkeslena, krämiga och rikt pigmenterade, så att du enkelt ska få det resultat du önskar.

För att underlätta finns det också en inbyggd spegel och det ingår en sponge-applikator. Skulle du behöva fixa till sminket under dagen är det därför lätt att fixa.

Ögonskuggorna är parfymfria och veganska. Både ingredienser och de färdiga produkterna är cruelty free och inga djurförsök har använts.

De färger du har att välja mellan är Muddy Nudes, Boho Browns, Cappuccino och Pearls Allure. I varje palett ingår både ljusare och mörkare nyanser som matchar varandra och passar bra att använda tillsammans.

Skulle du bara vilja använda en av färgerna vid ett tillfälle går det såklart också bra. Alla alternativen innehåller mjuka bruna nyanser, även om tonen skiljer sig åt beroende på vilken palett du väljer.

Med sin bas i Malmö har det svenska varumärket IsaDora blivit ett av de mest välkända märkena för makeup. De har funnits sen 1983 och idag säljer de sina produkter i mer än 40 olika länder. Den ambition som finns hos IsaDora är att erbjuda makeup för alla.

Det ska inte ha någon betydelse vilken budget du har, vilken sorts sminkning du vill skapa, vad du har för hudtyp, nyans på huden eller vilken ålder du har. Hos IsaDora ska det alltid vara möjligt att hitta det du letar efter, och de utformar sitt sortiment utifrån den ambitionen.


PuroBio Eyeshadow

Vegansk ögonskugga från PuroBio.

Kolla priset hos:

En ekologisk ögonskugga kommer från PuroBio och heter helt enkelt PuroBio Eyeshadow. Färgen innehåller gott om pigment, så att du ska få en effektiv och snygg sminkning. Förutom att produkten är vegansk och ekologisk är den skapad med en refill-funktion.

Du kan behålla förpackningen men byta ut paletten som innehåller själva ögonskuggan. En smart lösning som tar hänsyn till både miljö och klimat.

PuroBio Eyeshadow finns i flera olika färger, och i utbudet finns både ljusare och mörkare nyanser. Välj den ögonskugga som passar dig bäst – eller använd flera av dem tillsammans! Vill du skapa skuggor eller kontraster fungerar det bäst med sminkborstar.

Detsamma gäller om du vill göra en övertoning mellan olika nyanser.

Bland färgerna finns till exempel:

 • 01 Champagne
 • 02 Dove-Grey
 • 03 Brown
 • 13 Marsala
 • 15 Antique Pink
 • 19 Duochrome Grey
 • 22 Green

PuroBio Cosmetics skapades utifrån en vilja att göra makeup som är ekologisk och naturlig. Allt som märket tar fram har ett innehåll fritt från ämnen som kan vara skadliga för hälsan, och varken ingredienser eller färdiga produkter testas på djur.

Den ambition PuroBio har är att det ska vara möjligt att köpa rena produkter utan att behöva tumma på kvaliteten. Samtidigt som du får en snygg makeup får du produkter som vårdar din hud och bidrar till att den kan må bra.

Företaget som startade 2014 växte snabbt, och idag har sortimentet också växt så att det innehåller alla olika sorters makeup.


PuroBio Long Lasting Eyeshadow Pencil

Långvarig vegansk ögonskuggspenna från PuroBio.

Kolla priset hos:

Medan de flesta ögonskuggor kommer i form av pulver på en palett finns här ett annorlunda alternativ. PuroBio har tagit fram en penna – PuroBio Long Lasting Eyeshadow Pencil.

Att det är just en penna gör att det blir annorlunda att applicera ögonskuggan, och många tycker att det blir lättare. Formulan som använts tål både värme och fukt och du kan räkna med att PuroBio Long Lasting Eyeshadow Pencil sitter kvar i åtta timmar.

Bland ingredienserna finns vitamin E och kokosolja. Det är ingredienser som bidrar till en krämigt mjuk konsistens som underlättar vid applicering. Pennans storlek gör också att det blir enkelt att använda denna ögonskugga.

PuroBio Long Lasting Eyeshadow Pencil finns i två olika färger. Champagne är en ljusare nyans med pärlemorfinish och Metal Dove är mörkare och har dessutom en metallic finish som ger en extra glans.

När du letar efter ekologisk och ren makeup är PuroBio Cosmetics ett märke det är värt att titta närmare på. Hos dem kan du hitta alla olika sorters makeup, så du kan hitta det mesta du behöver. Det som är speciellt med dem är att de är väldigt noga med att produkterna ska vara rena.

De är ekologiska, fria från silikoner, konserveringsmedel, nickel, parabener och petrolatum. Dessutom används varken syntetisk parfym eller syntetiska färgämnen. Istället använder de sig av enkla formulas som består av till exempel oljor, växtextrakt och mineralpigment.

Den här inriktningen gör att produkter från PuroBio kan passa även om du är allergisk eller har känslig hud.


NYX Ultimate Shadow N Liner Primer

Vegansk ögonskuggs- och eyeliner-primer från NYX.

Kolla priset hos:

Vill du ha en bas för ögonskugga och eyeliner kan NYX Ultimate Shadow N Liner Primer vara ett alternativ som passar dig. Produkten är framför allt skapad för att användas under din ögonmakeup.

Effekten du får är att färgerna blir mer mättade och att risken för att sminket ska smetas ut minimeras. Du får också en bättre hållbarhet. NYX Ultimate Shadow N Liner Primer är täckande och har en krämig formula som innehåller E-vitamin.

Den är helt vegansk. Vill du skapa en naturlig look kan du använda NYX Ultimate Shadow N Liner Primer utan att kombinera den med annan ögonskugga eller eyeliner. Eftersom den är täckande kommer ojämnheter döljas och du får en slät och vacker finish.

Du har möjlighet att välja mellan olika färger på NYX Ultimate Shadow N Liner Primer. I sortimentet finns färger som Light, Medium, Medium-Deep och Deep, som motsvarar ljusare och mörkare hudtoner.

NYX Professional Makeup är ett varumärke som har sin bas i Los Angeles. Det startades av en ung entreprenör 1999, och först var det en ganska liten verksamhet. Den växte snabbt och idag är det ett stort företag som är dotterbolag till L’Oréal och som säljer sina produkter i mer än 70 olika länder.

En av anledningarna till att NYX Professional Makeup blivit så populära och kunnat nå till så många är att de har ett stort utbud av produkter. De har makeup av alla olika slag och det mesta finns i väldigt många färger eller nyanser. Dessutom släpps specialprodukter med jämna mellanrum.


Artdeco Eyeshadow Base

Vegansk bas för ögonskugga från Artdeco.

Kolla priset hos:

Artdeco Eyeshadow Base är ett komplement till ögonskugga. Det är alltså ingen ögonskugga eller produkt du kan använda ensam, utan ett alternativ som skapats för att bland annat göra effekten av din ögonskugga bättre.

Artdeco Eyeshadow Base är en krämig bas som kan fylla flera funktioner och som du kan kombinera med valfri ögonskugga. Den viktigaste funktionen är att det är just en bas, något som du använder under ögonskuggan.

Då blir ögonskuggans färg mer intensiv och hållbarheten blir bättre. Den kan också göra att det blir lättare att arbeta med ögonskuggor, vilket kan vara en stor fördel om du vill använda flera olika nyanser eller göra en lite mer avancerad sminkning.

En annan funktion som Artdeco Eyeshadow Base har är att den fungerar lugnande för ögonlocken. Har de en röd färg neutraliseras den med hjälp av Artdeco Eyeshadow Base.

Produkten är enkel att använda. Du tar lite på fingret och fördelar på ögonlocken. Efter det använder du din ögonskugga som vanligt.

Varumärket Artdeco är tyskt och har funnits sen 1985. Namnet kommer från en konstform som påverkat mode, arkitektur och inredning i mer än 100 år. Produkterna från Artdeco är på sitt sätt en egen konst.

Med ett prisvärt, trendigt och inspirerande utbud av kosmetika blir det möjligt att uttrycka dig och skapa just den look du vill ha. Varje år släpps olika säsongskollektioner, som i kombination med basutbudet av produkter skapar ett väldigt brett sortiment.

Från Artdeco kan du hitta olika sorters smink för till exempel ögon, läppar och hud. De erbjuder refillpaletter, där du själv kan mixa och matcha vilka nyanser du vill ha.


Är ögonskugga veganskt?

Ögonskugga är inte alltid veganskt, även om det finns många märken på marknaden som nu erbjuder veganska alternativ. När man talar om veganska kosmetikaprodukter refererar det till produkter som varken innehåller djuringredienser eller har testats på djur.

Här är några anledningar till varför ögonskugga inte alltid är veganskt:

 1. Djuringredienser: Vissa ögonskuggor kan innehålla ingredienser som karmin (färgämne framställt från skalbaggar), guanine (framställt från fiskfjäll) eller lanolin (ett ämne från fårull). Dessa ingredienser är inte veganska.
 2. Djurtester: Även om en produkt inte innehåller djuringredienser kan den ha testats på djur. Trots att många länder har förbjudit djurtester för kosmetika, finns det fortfarande ställen där sådana tester är tillåtna eller till och med obligatoriska.
 3. Bivax och honung: Även om dessa tekniskt sett är naturliga ingredienser, anses de inte vara veganska eftersom de kommer från bin.

När man letar efter vegansk ögonskugga är det viktigt att läsa ingredienslistan noggrant och kolla upp företagets policy kring djurtester. Många märken bär nu en ”cruelty-free” eller ”vegansk” märkning, vilket gör det lättare för konsumenter att göra ett informerat val.


Hitta fler tips på veganskt smink!