Bästa veganska BCAA 2024: Grenade aminosyror

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till världen av vegansk träning, där effektivt muskelbyggande inte längre kräver konsumtion av animaliska produkter. I denna artikel kommer vi att utforska de bästa veganska BCAA-tillskotten på marknaden. BCAA, eller grenade aminosyror, spelar en avgörande roll i återhämtning och muskelutveckling.

Men är alla BCAA-tillskott skapade lika? Absolut inte. Vi kommer att dyka djupt ner i denna fråga och avslöja vilka veganska alternativ som erbjuder den högsta kvaliteten och bästa resultaten.

Så, oavsett om du är en erfaren veganatlet eller bara börjar din resa mot en mer hållbar livsstil, är denna artikel din guide till att förstå och välja de bästa veganska BCAA-tillskotten för att nå dina träningsmål!

Vegansk BCAA, Vegan-logo, shaker och skopor med pulver

Vilket veganskt BCAA är bäst i test?

En av våra favoriter, tack vare de helt unika smakvarianterna, är BCAA från Protein.se. De har en mängd smaker som du inte hittar någon annanstans, bland annat med inspiration från klassiska cocktails som mojito och raspberry daiquiri.

Bra kvalitet och intressanta smaker

BCAA Protein.se tre olika sorter

Ett annat alternativ som vi helt klart kan rekommendera, både vad gäller smak och pris, är Core BCAA-pulver. Väl sammansatt aminosyraprofil och ett väldigt prisvärt kosttillskott!

✅ Prisvärt alternativ

Core BCAA Powder tre smaker

Om du hellre vill ha BCAA i tablettform kan vi rekommendera WeightWorld BCAA. Väldigt smidigt tillskott som räcker länge. Med tillsatt vitamin B6 och B12.

✅ Lättdoserat i tablettform

WeightWorld BCAA

Många fler veganska BCAA-tillskott hittar du längre ned i artikeln!

Se även vår guide till veganska EAA-tillskott! Perfekt för dig som vill ha en ännu bredare aminosyraprofil som tillskott.

Lista på kosttillskott med vegansk BCAA

Här hittar du den kompletta listan på veganska BCAA-produkter. Vi har tagit med alternativ från många olika varumärken.

Den mest populära sorten är pulver med olika smaksättningar. Det finns även pulver med utan smaksättning, samt BCAA i tablettform.

Core BCAA Powder

Core BCAA Powder

Kolla priset hos:

Svenskt Kosttillskott är ledande i branschen med produkter för att främja sunda val i vardagen. Deras ledord är att äta rätt och träna smart, vilket ligger till grund för deras kosttillskott.

I sin produkt Core BCAA Powder har Svenskt Kosttillskott tagit fram en formula som baseras på de senaste forskningsresultaten. Förhållandet mellan aminosyrorna anses vara optimalt fördelat till 4:1:1, vilket innebär att L-leucin tar mest plats i blandningen och att alla andra aminosyror fått mer plats än i tidigare formula.

Produkten ger oss maximal effekt vid muskelbygge och passar därför bra inför, under och efter träning. För att musklerna ska stimuleras så mycket som möjligt har Svenskt Kosttillskott även tillsatt fritt L-glycin för att frisätta kväve, samt vitamin B6 som främjar metabolisering av aminosyror.

Vi gillar att Core BCAA Powder är framställt av fermenterat majsglukos, vilket gör produkten helt vegansk.

BCAA från Svenskt Kosttillskott är naturligt sötad med stevia och finns i en mängd trevliga smaker: Fresh Pear, Sweet Berries, Cola, Citrus Lemonade, Juicy Apple och Watermelon. Vi kan också välja kosttillskott med eller utan koffein.


Holistic BCAA

Holistic BCAA

Kolla priset hos:

Svenska företaget Holistic har ett brett sortiment av kost- och näringstillskott som främjar ett balanserat och holistiskt välmående. Förutom vitaminer, mineraler och superfoods hittar vi också aminosyror.

BCAA från Holistic innehåller grenade aminosyror för att tillvarata effekterna från ditt träningspass och öka prestationen. Blandningen består av totalt tre aminosyror som musklerna vanligen förbrukar snabbt under ansträngning.

Vi gillar att Holistic BCAA är helt fritt från socker och andra kolhydrater, samt är en vegansk produkt.

Aminosyrorna  L-leucin, L-isoleucin och L-valin är framtagna från fermenterad glukos och är i förhållandet 4:1:1, enligt senaste forskningsrönen. Vi tar 10 gram pulver tillsammans med cirka två deciliter vätska i samband med träning.


Protein.se BCAA

Protein.se BCAA

Kolla priset hos:

Protein.se är en pionjär inom kosttillskott, ständigt inriktad på att ge oss verktygen för att göra hälsosamma val i vardagen. I deras BCAA Proteindrink, har Protein.se skapat en formula som är både avancerad och baserad på modern forskning.

BCAA Proteindrink har ett enastående proteininnehåll på 83g per 100g, vilket gör det till ett utmärkt tillägg för de som söker att optimera muskelåterhämtning och tillväxt. Ännu mer fördelaktigt, formulan är helt vegansk, vilket gör den tillgänglig för alla oavsett kostval.

Protein.se har också lyckats skapa en produkt som är fri från tillsatt socker, kolhydrater och fett. Det innebär att du kan njuta av detta kosttillskott med förtroende, veta att du bara ger ditt system högkvalitativa proteiner utan onödiga tillsatser.

Ett unikt inslag i BCAA Proteindrink är dess unika smakprofiler. Inspirerade av klassiska cocktails, kan du njuta av smaker som Mojito, Piña Colada, och Raspberry Daiquiri, samt andra, mer traditionella smaker som Grapefruit och Äpple Granny Smith. Dessa smaker erbjuder en unik twist på det typiska kosttillskottet, vilket gör varje portion till en njutning snarare än ett måste.

BCAA Proteindrink från Protein.se passar perfekt inför, under och efter träning, men kan också vara ett välsmakande, näringsrikt alternativ när du bara är sugen på något gott. Kunderna älskar det, med flera recensioner som hyllar både dess smak och dess effektivitet.

Förpackningen innehåller 325g, vilket räcker för en månads förbrukning. För att använda, blanda bara 1 – 1.5 skopa (12g) med 2-5 dl vatten och skaka i en proteinshaker i 15 sekunder.

Protein.se BCAA Proteindrink är ett fantastiskt sätt att maximera dina träningsresultat och njuta av en läcker dryck i processen. Det är en produkt vi helhjärtat rekommenderar.


Elit Nutrition BCAA 4:1:1 + L-glutamine Citrus 400g

Elit Nutrition BCAA

Kolla priset hos:

Elit Nutrition är ett svenskt varumärke med ett brett sortiment av effektiva kosttillskott för både träning och hälsa. Företaget fokuserar på att ta fram produkter som har hög kvalitet, god smak och textur och som passar för både motionärer och elitutövare.

BCAA 4:1:1 + L-glutamine Citrus från Elit Nutrition består av de grenade aminosyrorna som behövs för att främja muskeluppbyggnad samt stötta återhämtning. Vi gillar att produkten är berikad med elektrolyter och L-glutamin för att främja god återhämtning och stärka immunförsvaret när vi tränar hårt.

I en dagsdos får vi 10,5 gram aminosyror varav sju gram är BCAA. De tre aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin och L-valin är i förhållandet 4:1:1, vilket anses vara det mest optimala för kroppens tillgodogörande. Vi tar en skopa pulver per dag tillsammans med vatten och i samband med träning.


Better You Naturligt BCAA Pulver

Better You Naturligt BCAA Pulver

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Better You tror på att skapa produkter utan onödiga tillsatser. Deras sortiment omfattar det mesta vi kan tänkas behöva inom träning och hälsokost, som proteinpulver, vitaminer, mineraler, hälsoshots, samt kläder och träningstillbehör.

Vi gillar att vi kan hitta det vi söker hos Better You, även naturligt och veganskt BCAA pulver. Innehållsförteckningen är sparsam med naturliga färgämnen (från rödbeta), naturliga aromer samt naturlig sötning från stevia.

De tre aminosyrorna L-Leucin, L-Valin, L-Isoleucin är de grenade aminosyror vi är ute efter för muskelökning, motverka muskelnedbrytning och stötta olika dieter.

Vi tycker om att BCAA pulver från Better You är framtagen genom att fermentera naturliga råvaror. Vi tar cirka 10 gram pulver tillsammans med vatten innan träning.


XLNT Sports BCAA

XLNT Sports BCAA

Kolla priset hos:

Svenska XLNT Sports tar fram sina produkter med smak och resultat i fokus. Med sina många smaker har de lyckats få bort den naturliga bismaken från aminosyrorna.

BCAA från XLNT Sports kommer i en burk på 500 gram och finns i smakerna Cactus, Lemon, Tropical, Sour Cola och Blueberry Blast.

Även om smaken inte är det viktigaste i val av BCAA så blir det så mycket enklare att dricka sitt kosttillskott när det smakar gott!

Vi gillar såklart också att BCAA från XLNT Sports består av de grenade aminosyrorna i det optimala förhållandet 4:1:1, samt att produkten är berikad med vitamin C, B6, taurin och betain för att minska trötthet och utmattning.

Dessutom är kosttillskottet helt veganskt och sötat med aspartam. En portion beräknas till 15 gram och burken räcker då till 33 portioner.


Body Science BCAA-XX

Body Science BCAA-XX

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Body Science har smarta träningstillbehör och genomtänkta träningstillskott. Vi gillar att de har en uppsjö olika proteinpulver och produkter, både whey och veganska, pulver och pannkakor. I sortimentet hittar vi såklart också olika aminosyror.

BCAA-XX från Body Science innehåller de grenade aminosyrorna vi söker i förhållandet 8:1:1. I varje dos får vi alltså en extra stark dos leucin som hjälper oss att bygga muskelprotein. Produkten är också berikad med L-glutamin, ALC, citrullinmalat, vitamin B6 och B12 för att minska trötthet och utmattning.

Vi gillar att Body Science kosttillskott med BCAA är veganskt och tillverkat i Sverige. Totalt består burken av 420 gram, eller 30 portioner, och vi tar cirka en matsked pulver per träningsdag tillsammans med vatten. Body Science skickar inte med en skopa, det tackar vi för! Men vi undrar om det finns refillpåsar, så vi kan minska på hårdplasten som burken består av.


Bulk Instant BCAA

Bulk Instant BCAA

Kolla priset hos:

Instant BCAA från brittiska Bulk finns i påsar om 100 gram, 500 gram och ett kilo. Vi uppskattar möjligheten att köpa stora förpackningar direkt och därmed minska på materialproduktionen.

Vi kan också välja på en mängd smaker: neutral,  hallon, körsbär och cola, citron och lime, blandade bär, passionsfrukt, rosa lemonad, ananas och kokos, jordgubb och vattenmelon och tropisk.

Vi uppskattar att alla varianter innehåller endast naturliga råvaror och är sötat med sukralos.

BCAA Instant pulver från Bulk är lätt att blanda ut med vatten och har ett 2:1:1 förhållande av de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Vi väljer Instant BCAA när vi vill få lite extra av de essentiella aminosyrorna i kosten och dricker tillskottet kontinuerligt under dagen.


Bulk Informed BCAA™

Bulk Informed BCAA™

Kolla priset hos:

Brittiska hälsokostföretaget Bulk har tagit fram en rad egna kosttillskott för att ge kunderna det där lilla extra. Informed BCAA är, enligt dem själva, deras bästa tillskott med BCAA. Produkten innehåller 18 gram aminosyror och 10 gram BCAA per portion. Bulk har dessutom en pengarna-tillbaka garanti på den här produkten!

Informed BCAA från Bulk har en formula som ger en högkoncentrerad dos av BCAA i ett exakt förhållande och produkten är framtagen för att möta de strikta kraven som tävlingsidrottare har gällande näringsintag.

En portion på 21 gram pulver består av 10 gram leucin, isoleucin och valin i förhållandet 8:1:1. Övriga gram är fördelat lika på glutamin, arginin-alfa-ketoglutarat, alanin och glycin.

Bulk håller sig även med denna produkt till naturliga ingredienser och Informed BCAA är lämplig för veganer. Färgämnena är naturliga och pulvret smaksatt med sukralos.


Bulk Vegan BCAA

Bulk Vegan BCAA

Kolla priset hos:

500 gram skogsbär, vattenmelon, äpple och lime eller neutral smak är BCAA Vegan från Bulk. Aminosyrorna kommer från veganska och fermenterade råvaror och är i förhållandet 2:1:1.

Vi gillar att pulvret är instantiserat för att göra det enkelt att blanda ut i vatten. Det har Bulk löst med hjälp av solroslecitin, och pulvret blir klumpfritt varje gång.  Varje portion ger 10 gram av de grenade aminosyrorna BCAA.

Bulk menar att deras kosttillskott Vegan BCAA är optimal för alla som äter en icke-animalisk kost men vill garantera ett stadigt intag av BCAA. Vi gillar att blanda den neutrala smaken tillsammans med andra pulverblandningar eller i en smoothie för eftermiddagens mellanmål.


Bulk™️ × Millions® BCAA

Bulk™️ × Millions® BCAA

Kolla priset hos:

Bulk blandar också sina egna produkter med varandra och har därmed hamnat i kombinationen av smakerna från Bulk™ × Millions® tillsammans med sitt populära BCAA kosttillskott. Resultatet är ett veganskt pulver med grenade aminosyror som är lätt att blanda ut och finns i smakerna jordgubb och bubbelgum.

Förhållandet mellan BCAA aminosyrorna leucin, isoleucin och valin är 2:1:1 och passar bra när som helst under dagen, inför eller efter träning.

Förutom BCAA består produkten av sukralos, syra, aromer, spirulinaextrakt och solroslecitin som gör att pulvret blandar sig enkelt utan klumpar.


Life Sport BCAA

Life Sport BCAA

Kolla priset hos:

Nordiska hälsokostkedjan Life bygger sin verksamhet på omtanke, utmaning och engagemang. Med sitt breda sortiment för allt inom hälsa och träning vill de leda vägen till var och ens unika balans. Vi gillar att vi hittar ett noga utvalt och framtaget utbud av hög kvalitet hos Life, med allt från ergonomiska tofflor till infraröd bastu och kosttillskott.

Hos Life hittar vi också Sport BCAA i förhållandet 2:1:1 av aminosyrorna L-leucin, L-isoleucin, L-valin. Dessa är grenade aminosyror som är essentiella, det vill säga att kroppen inte själv kan tillverka dem.

Vi väljer Sport BCAA från Life som ett tillskott vid hård träning, när vi är i behov av lite mer protein eller är på en särskilt diet. Vi blandar då cirka två gram tillsammans med vår smoothie. Vi gillar att pulvret inte är smaksatt utan vi kan själva välja vår blandning för dagen.

Det gör också innehållet rent och produkten består endast  av klumpförebyggande medel, förutom BCAA. Vi gillar också att Life gör sin Sport BCAA helt vegansk.


MyProtein Vegan BCAA 4:1:1 Amino Acid

MyProtein Vegan BCAA 411 Amino Acid

Kolla priset hos:

MyProtein är idag ett av de världsledande märkena inom kosttillskott och finns i 70 länder världen över. Företaget tar fram produkter som stöttar många olika kostbehov, exempelvis glutenfria, laktosfria och helt veganska kosttillskott.

Vegan BCAA Amino Acid från Myprotein innehåller ett optimalt förhållande av leucin, isoleucin och valin på 4:1:1.

Vi gillar att aminosyrorna är fermenterade från majs och därmed är helt veganska. Smaksättningen består av artificiella smak- och färgämnen.

Vegan BCAA Amino Acid i naturell smak är deras mest rena produkt och innehåller endast grenade aminosyror i pulverform.

Därtill finns tillskottet också i smakerna:

  • Bärexplosion
  • Blå hallon
  • Citron och Lime
  • Tropisk
  • Vattenmelon
  • Persika och Mango

I dessa hittar vi bland annat sötningsmedel av sukralos och färgämnen av briljantblått FCF.

Vi gillar att blanda den neutrala smaken med exempelvis kaffe eller en smoothie. Vi tar cirka fem gram till 350 milliliter vätska i samband med träning. Vi gillar att Myprotein erbjuder påsar på 250 gram, 500 gram och ett kilo.


Star Nutrition Ultimate BCAA, 285 g

Star Nutrition Ultimate BCAA, 285 g

Kolla priset hos:

Star Nutrition är idag ett väletablerat varumärke för de kräsna atleterna. Deras breda sortiment innefattar bland annat flera sorters whey-protein, kaseinprodukter och proteinbars.

Ultimate BCAA från Star Nutrition är en vegansk produkt helt fri från kolhydrater. Vi gillar att vi får 6000 mg BCAA i en enda portion, att pulvret är instantiserat och därmed riktigt lättlösligt när vi blandar det i shakern. 

Ultimate BCAA finns i flera olika smaker för den som är intresserad av smak, i övrigt skiljer sig inte innehållet åt utan de tre grenade aminosyrorna är i förhållandet 4:1:1 i alla varianter.

Vi väljer gärna Apple. Tillskottet finns också i smakerna Lemon Lime, Watermelon och Candy Cola. Sötningsmedlet är sukralos, acesulfam-K, och produkterna innehåller naturliga färgämnen samt citronsyra.


Star Nutrition Ultimate BCAA, BIG BUY, 1,14 kg

Star Nutrition Ultimate BCAA, BIG BUY

Kolla priset hos:

Star Nutrition ger oss möjlighet att köpa deras Ultimate BCAA i alla smaker till ett reducerat pris. Företaget Star Nutrition har varit i branschen flera decennier och vet att vi som dricker kosttillskott under träningen regelbundet gärna roterar smakerna för att inte tröttna.

Vi gillar att Star Nutrition känner sina kunder väl och ger möjligheten att få hela 1,14 kilo aminosyror i olika smaker för ett riktigt bra pris.

En förpackning är 285 gram och vid köp av fyra stycken får vi en rejäl volymrabatt.

Vi väljer själva hur många och vilka vi vill ha av varje smak: Apple, Lemon Lime, Watermelon och Candy Cola.

Alla smakerna är veganska BCAA pulver som innehåller naturliga färgämnen och sötningsmedel från acesulfam-K och sukralos.


Womens Best BCAA Amino, 200 g

Womens Best BCAA Amino, 200 g

Kolla priset hos:

Womens Best har, precis som namnet antyder, specialiserat sig på kosttillskott för kvinnor. I utbudet hittar vi exempelvis Shape Body Shake, Fit Whey och Vegan Protein.

BCAA Amino från Womens Best är ett kosttillskott med grenade aminosyror som finns i flera olika smaker: Iced tea lemon, Iced tea peach, Watermelon, Fruit Fusion och Blue raspberry.

Förutom aminosyrorna i förhållande 2:1:1 innehåller pulvret även surhetsreglerande medel, aromer, sukralos, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och färg. Vi föreslår att du läser innehållsförteckningen noga för varje sort om du är intresserad av de olika färgämnena.

En dos består av cirka fem gram som vi blandar tillsammans med fem deciliter kallt vatten och dricker efter träningen. Fler instruktioner finns på förpackningen. Totalt innehåller BCAA Amino from Womens Best uppåt 40 doser, beroende på hur stora du gör dem.


WeightWorld BCAA

WeightWorld BCAA

Kolla priset hos:

WeightWorld är Londonbaserat men finns idag över större delen av världen. I Sverige har vi varit bekanta med företaget och deras stora sortiment av hälsokostprodukter sedan 2005. Här finns allt från redskap till kosttillskott för att hjälpa oss med viktminskning, träningsmål och välbefinnande.

BCAA från WeightWorld har ett 2:1:1 förhållande av leucin, valin, isoleucin, de tre grenade aminosyrorna. En burk består av 180 tabletter, men vid köp av två eller flera får vi en trevlig mängdrabatt.

BCAA från WeightWorld är framtagen och tillverkad i England och förutom aminosyror har företaget tillsatt vitamin B6 samt vitamin B12.

Tabletterna innehåller också klumpförebyggande medel och bindningsmedel. Vi följer anvisningarna och tar två tabletter dagligen på fastande mage, antingen före eller efter träningen.


Bandini® BCAA 8:1:1-500 tabletter

Bandini® BCAA 811-500 tabletter

Kolla priset hos:

Italienska Bandini Sport Nutrition har tagit fram ett kosttillskott med de tre grenade aminosyrorna i förhållande 8:1:1. Förutom BCAA innehåller tabletterna även vitamin B1 och vitamin B6. Vi gillar att burken är stor med 500 tabletter, vilket ger oss totalt cirka 100 doser.

Bandini har valt att berika sitt BCAA kosttillskott med vitamin B1 för att stötta den normala energiomsättningen samt vitamin B6 för att minska trötthet och utmattning, vilket kan vara till nytta under hård träning.

Tillverkarna föreslår att vi tar fem tabletter per dag i samband med träning eller tävling. Bandini själva säger att deras produkt med BCAA är perfekt för alla typer av atleter som cyklister, kroppsbyggare, idrottare och professionella viktlyftare för att öka muskelprestandan, reparera, samt bibehålla muskelmassa.


Fair & Pure BCAA Powder

Fair & Pure BCAA Powder

Kolla priset hos:

Tyska företaget Fair & Pure har tagit fram en helt ren produkt med vegansk BCAA kosttillskott. Vi gillar att vi kan köpa en stor förpackning på ett kilo med neutral smak och utan tillsatser.

BCAA pulver från Fair & Pure innehåller aminosyrorna L-Leucin, L-Valin, L-Isoleucin. Produkten är vegansk, glutenfri, laktosfri samt fruktos- och sockerfri. En dos består av 18 gram, varav 12 gram är L-leucin. Förhållandet mellan aminosyrorna är 4:1:1.

Vi tar 18 gram tillsammans med minst 180 milliliter vätska, gärna i en smoothie eller med fruktjuice. Tillverkarna föreslår att vi tar halva dosen innan träning och andra halvan direkt efteråt för bästa effekt av kosttillskottets påverkan på muskelbyggnad och återhämtning.


Aware Nutrition BCAA

Aware Nutrition BCAA

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Aware Nutrition tillverkar sina produkter i Sverige med fokus på hög kvalitet och goda smaker. I deras utbud hittar vi en uppsjö produkter som passar den träningsintresserade, som vegan protein, EAA, pannkaksmix med hög proteinhalt men också en del godis.

Hos Aware Nutrition hittar vi Sura Colanappar som ett kosttillskott. Företaget har gjort om ett klassiskt godis till ett nyttigt och enkelt tillskott fullt med BCAA. Aminosyrorna är i förhållande 4:1:1 med tillsatt glutamin för att stärka immunförsvaret under hård påfrestning.

Godisnapparna innehåller, förutom aminosyrorna, även aromer, aspartam, ace K, surhetsreglerande medel, färgämnen och klumpförebyggande medel. Burken består totalt av 330 gram och tillskottet passar bra både innan och efter träning.


Vad är BCAA för något?

Vattenglas och skopa med BCAA

BCAA betyder Branched Chained Amino Acids, vilket vi på svenska kallar grenade aminosyror. Dessa aminosyror är en specifik form av tre av våra essentiella, alltså livsnödvändiga, aminosyror som vi endast kan få genom maten.

Dessa mikrocellulära delar är byggstenar för att proteiner ska bildas i kroppen. Därför är BCAA bland de mest populära kosttillskotten för alla som vill bygga muskler.

Är aminosyrorna i BCAA essentiella?

Aminosyror brukar kallas byggstenar för protein och finns i de allra flesta livsmedel. Vi brukar räkna till totalt 20 olika aminosyror, varav åtta är så kallade essentiella eller livsnödvändiga. Detta betyder att de behöver tillföras genom maten vi äter. 

Av de åtta essentiella  aminosyrorna är tre stycken så kallade grenade aminosyror (leucin, isoleucin och valin), eller Branched Chained Amino Acids, BCAA.

Hur skiljer sig BCAA från EAA och från aminosyror i allmänhet?

Kosttillskott med BCAA innehåller endast de tre grenade aminosyrorna (och ibland vissa andra tillskott som vitaminer), medan EAA innebär att vi får alla de åtta livsnödvändiga aminosyrorna.

BCAA innebär helt enkelt att dessa aminosyror har en annan molekylär struktur som inkluderar grenar och gör att förhållandet mellan aminosyrorna kan variera.

EAA har inte denna molekylära struktur. Övriga aminosyror är inte, till skillnad från BCAA och EAA, essentiella och kroppen kan tillverka dessa själv.

Vad är BCAA bra för?

BCAA stimulerar proteinsyntesen eller med andra ord främjar kroppens byggande av protein.

Aminosyrorna främjar därmed även muskelbyggnad och motverkar nedbrytandet av musklerna efter träning, samt främjar en god muskelåterhämtning.

Med ett extra intag av BCAA får kroppen signaler om att börja bygga muskler.

När använder man BCAA?

BCAA använder vi om vi exempelvis går på en speciell diet, vill öka proteinintaget eller göra förändringar i kroppsbyggnaden.

Många väljer BCAA när de vill bygga och tona musklerna i  kroppen eftersom aminosyror är byggstenarna för muskeltillväxt, samt reparation av musklerna. När vi ökar intaget av BCAA får kroppen helt enkelt mer byggmaterial att använda sig av.

Kan man använda BCAA även om man inte tränar?

Om man vill ta BCAA för att få i sig några extra gram protein, är det givetvis ingen fara att göra det. De effekter som man vanligtvis eftersträvar i samband med BCAA, får du dock när du tar det i samband med träning.

Fördelarna som man funnit ihop med BCAA och hård träning beror på att aminosyrorna förser kroppen med material för att bygga nya celler eller förhindra den negativa konsekvensen med att träna, som trötthet eller nedbrytning av muskler.

Detta innebär att om vi tar BCAA utan att träna kommer det inte ge oss några vidare resultat, förutom i få specifika sammanhang.

Vad är det för skillnad mellan att inta BCAA och protein?

Kortfattat så innehåller proteintillskott alla 20 aminosyror och fullvärdigt protein, medan BCAA endast innehåller de tre grenade aminosyrorna.

Det är som regel enklare för kroppen att ta upp helt protein men å andra sidan kan BCAA vara fördelaktigt om vi inte söker ett komplett och intensivt tillskott. Så länge vi får i oss tillräckligt med proteiner från olika källor under dagen så behövs inte BCAA.

Det är inte heller nödvändigt att använda både proteinpulver och BCAA. Många menar dock att BCAA kan vara till stor nytta att ta innan träning om du är en person som gärna tränar på fastande mage, vilket inte är att föredra med ett komplett tillskott som proteinpulver.

Är BCAA veganskt?

BCAA är inte nödvändigtvis veganskt. Det finns idag många kosttillskott på marknaden med veganskt BCAA men de allra flesta är fortfarande inte det.

BCAA framställs vanligen av människohår eller djurhud. De veganska sorterna tas fram genom fermentering av glukos. Det vanligaste är BCAA från majsglukos.

Vilka källor finns det till BCAA?

Vi hittar BCAA naturligt i källor som kyckling, ägg, jordnötter, grekisk yoghurt, tonfisk, lax och biff. Tofu, quinoa, röda linser och hampafrön är exempel på veganska källor till BCAA.

Vilket energiinnehåll har BCAA?

BCAA är de aminosyror som ger energi till proteinbildningen och är de mest kaloririka aminosyrorna. Per 100 gram ger BCAA cirka 500 kcal, vilket är fler kcal än vad vi får från proteiner i maten.


Hitta fler artiklar om veganskt protein!