Vad är veganism och vad innebär det att vara vegan?

Begreppet veganism myntades 1944 av ett sällskap vegetarianer, som tidigare ingått i ”The Leicester Vegetarian Society”. De utvecklade den vegetariska livsstilen vidare och bildade The Vegan Society. Rent praktiskt innebar det att de uteslöt alla animaliska ingredienser i sin kost. Förutom att utesluta kött, valde de alltså även bort till exempel mejeriprodukter och ägg.

I samband med detta la de grunden för veganism, och själva ordet vegan kommer som det låter ifrån vegetarian, där man slagit ihop början och slutet av ordet.

Den som är vegan idag försöker leva ett liv med avsikt att orsaka så lite skada som möjligt på djur. Veganer brukar ofta undvika produkter där djur utnyttjas, oavsett om det är för kläder, kosmetika, mat eller underhållning.


Om du vill dyka djupare i den veganska filosofin kan du kolla in våra tips på böcker om veganism! Eller varför inte ta en titt på våra favoriter bland veganska kokböcker?


Skylt där det står vegan

Varför blir man vegan?

Det finns flera olika anledningar till att folk väljer att bli veganer. Det kan delas upp i några tydliga kategorier. Vanligtvis så blir folk veganer av ett eller flera av dessa skäl:

Etiska skäl

Många väljer att bli veganer av etiska skäl. Det bottnar ofta i en filosofisk idé om att djur har rättigheter. Till exempel rätt till frihet, att slippa lidande eller att slippa bli utnyttjade för någon annans vinning.

Den som är vegan av etiska skäl är därför ofta mån om att göra veganvänliga val inom alla delar av livet. Givetvis när det gäller mat, men även när det gäller till exempel kosmetika, rengöringsprodukter eller liknande. Som etisk vegan vill du inte bidra till industrier som sysslar med djurförsök till exempel.

Ibland brukar etiska veganer engagera sig på olika sätt för att försöka förhindra vad de anser är ett förtryck mot djur. Det kan ta sig uttryck genom politiskt engagemang, demonstrationer, vardagsaktivism eller ibland till och med militanta aktioner mot slakterier eller liknande. Det är dock inte alla veganer som är aktivister och det råder delade meningar inom veganrörelsen om hur vegansk aktivism bör se ut.

Hälsoskäl

Det finns de som väljer veganism av hälsoskäl. Det finns flera hälsofördelar med att vara vegan, till exempel lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, eventuellt vissa cancerformer, övervikt med mera. Samtidigt är det viktigt att förstå att veganism i sig självt inte behöver vara en hälsosam livsstil, utan det beror fortfarande på vad du faktiskt väljer att äta, hur mycket du rör på dig och så vidare. Men som grupp tenderar veganer att till exempel äta mer frukt och grönt, få i sig mer fibrer och äta mindre mängder ohälsosamma fetter.

Ibland används begreppen ”plant based” eller växtbaserad kost för att beskriva livsstilen där man äter vegansk mat för hälsans skull. Det kan bero på att det finns ett stigma kring just ordet vegan och att vissa inte vill förknippas med till exempel den politiska aktivismen inom veganrörelsen.

Det förekommer att vissa börjar sin resa som veganer, just för hälsofördelarna, för att sedan även öppna ögonen för några av de andra skälen att bli vegan.

Miljöskäl

Det blir allt vanligare att folk väljer att bli veganer av miljöskäl. Animaliskt jordbruk kräver generellt betydligt mer resurser än att odla växter och spannmål. Att odla mat, som sedan ges till djur, för att producera kött och mejeriprodukter innebär en stor energiförlust längs vägen.

Det finns många studier, bland annat från FN, som pekar på att animaliskt jordbruk orsakar mer koldioxidutsläpp, kräver större landyta, mer vatten, orsakar avskogning med mera. Därför väljer många att fokusera på en vegansk, eller växtbaserad kost som ofta är mer miljövänlig i sin helhet.

Samtidigt är det värt att förstå att allt inte är miljövänligt bara för att det är veganskt. Frukt och grönsaker som importeras genom flyg är till exempel ett väldigt dåligt alternativ ur miljösynpunkt. Men i regel har den genomsnittlige veganen en mindre miljöpåverkan, än den genomsnittlige icke-veganen.

Vad äter veganer?

Som vi tidigare varit inne på äter veganer bara mat som har sitt ursprung i växtriket. För många som inte är insatta kan detta låta begränsande. Men faktum är att det finns ett brett utbud av mat som veganer kan äta. Här är några vanliga livsmedel i vegansk kost:

  • Bönor och ärtor – Alla sorter: vita, bruna, svarta, pintobönor, gula ärtor, kikärtor med mera.
  • Spannmål – Havre, vete, ris, majs, hirs och så vidare.
  • Frukt och grönsaker – Alla typer av frukter och grönsaker går givetvis bra.
  • Nötter och frön – Jordnötter, valnötter, sesamfrön, solrosfrön och mycket mer.
  • Sötningsmedel – av vegetabiliskt ursprung som socker, agavesirap och lönnsirap, eller artificiella smaksättare.

Det finns många sätt att laga traditionell mat med veganska ingredienser. Allt ifrån pizza och hamburgare, till köttliknande rätter går att få tag i nu för tiden. Dessutom finns många färdigrätter såsom vegetariska burgare eller nuggets att köpa i de flesta butiker.

Även när det gäller mejeriprodukter finns många ersättningsprodukter som veganer konsumerar i stället för komjölk. Till exempel:

  • Sojamjölk
  • Havremjölk
  • Rismjölk
  • Kokosmjölk

Det finns även ett brett utbud av snacks och godis för veganer, alltifrån choklad till mjuka godisar och lakrits. Många vanliga godissorter, chips och läsk är helt veganska från början. Dessutom finns det flera märken som producerar godsaker specifikt med veganer i åtanke.

Vad äter inte veganer?

Det finns många ingredienser som veganer undviker som kanske inte är helt uppenbara. Först och främst äter veganer givetvis inte:

  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Skaldjur
  • Eller någon annan typ av djur, inklusive insekter

Förutom detta så undviker veganer ingredienser som kommer från djur, till exempel:

  • Ägg
  • Mjölk och andra mejeriprodukter
  • Honung
  • Gelatin
  • Karmin (färgämne från kochenillsköldlusen)
  • Fiskbloss (isinglass på engelska, utvinns ur fisk och används ofta i klarningsprocessen för öl och vin)

För nya veganer kan det vara lite av en inlärningsprocess att ta reda på vilka livsmedel som är veganska och vilka ingredienser man ska undvika. Nu för tiden finns dock ofta en märkning på många livsmedel som tydligt visar om det är veganskt eller ej.

Sammanfattning

Veganism som begrepp har funnits ungefär sedan mitten på 1900-talet.

Veganer försöker undvika produkter som innefattar utnyttjandet av djur, eller onödigt lidande för djur i tillverkningsprocessen.

Anledningarna till att folk blir veganer är oftast någon eller några av dessa:

  • Etiska skäl
  • Hälsoskäl
  • Miljöskäl