Nötter är populära snacks som också kan användas i olika sorters maträtter och bakning. I takt med att kolhydratsnål kost blivit på modet, har intresset för nötter ökat. Nötter är nyttiga och innehåller bland annat protein, vitaminer och mineraler av olika slag. Men vad vet du egentligen om de olika nötterna? I vår guide kan du lära dig mer om alla vanliga nötter!
Innehåll
Hasselnöten
Hasselnöten är en av få nötter som inte upplevs som exotiska, eftersom hasseln växer naturligt i Sverige. De flesta andra nötter kräver ett annat klimat och måste odlas på annat håll och sen importeras. Trots att hassel växer här importeras även de flesta hasselnötterna idag. Det land i världen som exporterar mest hasselnötter är Turkiet, som följs av Italien, Georgien och USA.
I hasselnötter finns bland annat magnesium, kalium och E-vitamin. De innehåller också betasitosterol som är bra eftersom ämnet kan sänka ditt kolesterolvärde.
Hur växer den?
Hasseln är ett litet träd som kan bli 5-8 meter högt. Ofta växer många skott upp och bildar något som snarare är en buske. Hasseln växer i södra Sverige och i större delen av Europa.
Hasseln har hanhängen som kommer innan bladen slår ur. Hondelen av växten är istället knoppliknande blommor. Båda delar behövs för att nötter ska kunna bildas. Från blomningen tills det blir färdiga nötter går det ungefär fem månader.
Vad kan du använda den till?
Hasselnöten kan ätas som den är, eller så kan du ha nöten i bakverk, pajer eller efterrätter. De används ofta som smaksättning i till exempel godis och choklad. Eftersom hasselnötter innehåller mycket protein och har en tydlig smak kan nötterna också användas som en ingrediens i matlagning, eller som smaksättning eller tillbehör till mat.
Visste du det här om hasselnöten?
I Sverige började vi äta nötter redan på 1500-talet, men det dröjde innan det blev vanligt att använda nötter som föda. Det var faktiskt inte förrän på 1900-talet som det blev vanligt att ha nötter som en del av kosten.
Även om ekorrar är söta djur som kan charma många människor kan de på vissa håll vara ett hot mot hasseln. Även betesdjur och hjortar kan hota hasselns existens.
Valnöten
Valnöten är enligt den botaniska definitionen inte en nöt, utan istället en stenfrukt. Vi ser den till vardags ändå som en nöt, och för många är det en favorit.
Valnötterna innehåller mycket omega 3, med sina 7,5 gram på 100 gram valnötter. Det finns mycket omega 3 i fisk, men om du av någon anledning inte kan eller vill äta fisk kan valnötter vara ett bra alternativ. Förutom det innehåller de här nötterna mycket magnesium. Även B6-vitamin finns det mycket av i valnötter, något som är bra för ämnesomsättningen och behövs när kroppen ska bilda röda blodkroppar.
Hur växer den?
Valnötsträdet är ett träd som kan bli upp till 30 meter högt. Det har en rund eller oval frukt, som till en början har ett glatt grönt hölje. Med tiden mörknar det och blir till slut svartbrunt och läderartat. När frukten är mogen spricker höljet upp och inuti finns det vi brukar tänka på som en valnöt.
Från början har valnötsträd växt i Centralasien och också i delar av Europa. De odlas nuförtiden från Irland i väst till Indien i öst, så idag är utsträckningen väldigt stor.
Vad kan du använda den till?
Omogna gröna valnötter kan kokas till sylt eller användas till sallad. Mogna valnötter kan användas som de är och det går dessutom att pressa ut valnötsolja som kan användas till matlagning . Oljan kan även användas för medicinska ändamål och för att skapa oljefärger.
De flesta valnötter som säljs är torkade, och de kan ätas som snacks. De går att köpa skalade eller med skal, men skalen går inte att äta. Nötterna kan rostas, de kan användas som tillbehör till ost eller till olika maträtter, och det finns gott om recept på efterrätter och bakverk som innehåller valnötter. Det är också en omtyckt smaksättning i bröd.
Visste du det här om valnöten?
Valnötter har ätits väldigt länge – kanske är det den nöt som människor ätit allra längst. De bevis som finns visar att man åt valnötter i Persien 7000 år innan vår tideräkning började, alltså för 9000 år sen. Det finns också tecken på att nötterna åts i Peru vid samma tid. Eftersom vi har få källor som är äldre än så kan valnötter ha ätits redan långt innan det.
Något annat som kan vara roligt att veta om valnöten är att det finns ett rekord för vem som är bäst på att knäcka valnötter. Världsrekordet innehas av Michael Levillain som lyckades knäcka 58 stycken på en minut. Alla som använt en nötknäppare förstår att det är väldigt skickligt, men han använde faktiskt ingen nötknäppare – istället satte han sig på dem.
Jordnöten
Jordnöten är trots sitt namn inte en nöt utan en baljväxt. Det kan vara lite förvirrande, men för det mesta spelar det kanske inte någon större roll vad nötter rent botaniskt klassas som. De flesta tänker på jordnötter som nötter ändå och jordnöten är en av de nötter som säljs och äts allra mest, även om det nu rent tekniskt inte är en nöt.
Jordnötter innehåller flera nyttiga ämnen. Ett av dem är niacin, ett ämne som spelar stor roll för ämnesomsättningen i kroppen och för vår hormonproduktion. Jordnötterna innehåller också magnesium, tiamin (vitamin B1) och dessutom E-vitamin och resveratol.
Hur växer den?
Jordnöten är en ärtväxt, så till skillnad från andra nötter växer den inte i träd. Istället är det en ört som kan bli upp till 30 cm hög. Det som är lite speciellt är att växten blommar och pollineras som vanligt, men sen vänder sig blomman ner mot marken. Frukten växer på ett sätt så att den mognar under jorden. Själva frukten är en balja, precis som är fallet för andra baljväxter. Fröna inuti baljan är det vi tänker på som jordnötter. De nästan runda fröna eller nötterna är 1-2 cm långa.
Vad kan du använda den till?
Jordnöten innehåller väldigt mycket protein – 26%. Det är lika mycket som det finns i nötkött och kyckling. Det gör att jordnötter är ett bra alternativ om du vill få i dig mer protein. Eftersom nötterna innehåller ungefär 50% fett kan man också använda nötterna för fettets skull, till exempel för att göra jordnötsolja.
Nötterna går att äta som de är, de kan också behandlas på olika sätt för att få fram olika typer av snacks. Chilinötter är jordnötter som bakats in i en välkryddad deg och sen rostats, jordnötsringar tillverkas av jordnötssmör och det går att hitta till exempel rostade, honungsrostade och saltade jordnötter.
Att köpa jordnötssmör att använda som pålägg är något många gör. Dessutom kan du använda jordnötter i olika maträtter eller som tillbehör till mat. De kan också användas som en ingrediens i olika bakverk.
Visste du det här om jordnöten?
Förutom att det går att äta jordnötter kan man använda dem till många andra saker. En person som uppmärksammade detta i början av 1900-talet var en amerikansk botaniker som hette George Washington Carver.
Han riktade in sig på just jordnöten och letade efter olika sätt den kunde användas på. Det slutade med att han hittade mer än 100 olika användningsområden. Några exempel är att använda jordnötterna som en bas för skokräm, tryckfärg, lim och papper.
Trots den stora uppfinningsrikedomen verkar de flesta ha tyckt att nötterna passar bäst att äta. Det George Washington Carver gjorde som uppskattades mest var nämligen en receptsamling med 105 olika rätter som innehöll jordnötter.
Pistagenöten
Pistagenötterna har en karakteristisk smak och kan även uppskattas för sin speciella gröna färg. Även om vi tänker på dem som just nötter är det egentligen inte en nöt utan en stenfrukt. Det gör att många nötallergiker kan tåla dem eftersom de inte innehåller de allergener som brukar framkalla allergiska reaktioner.
Bland de nyttiga ämnen du hittar i pistagenötter finns bland annat kalium, som hjälper nervcellers och musklers funktion, tiamin (vitamin B1) och niacin (vitamin B3). De är dessutom proteinrika och innehåller mycket fibrer.
Hur växer den?
Pistagenöten växer på ett ganska litet träd som tillhör sumaksläktet och kan bli upp till 10 meter högt. Trädet har sitt ursprung i sydvästra Asien och i området som går från Iran och västerut mot Medelhavet. Pistagenötter produceras idag i bland annat Iran, USA, Turkiet och Kina.
Pistageträden har antingen hanblommor eller honblommor, och för att det ska bli frukt behövs båda sorterna. Ett hanträd kan ge pollen som räcker för 8-12 honträd. Det är på honträden frukterna sen kommer, en liten stenfrukt med beigevitt skal och ljusgrön kärna.
Vad kan du använda den till?
Pistagenötens kärnor kan ätas precis som de är som snacks. De kan också rostas och saltas. Pistagenötter kan dessutom användas för att smaksätta glass, bakverk och desserter, och är bland annat en vanlig ingrediens i baklava.
Pistagenöten kan också kallas för pistagemandel i recept eller när du ska köpa nötterna. Det rör sig då om två namn på samma sak. Eftersom det inte är en nöt är det inte så konstigt att det finns olika namn som används parallellt.
Visste du det här om pistagenöten?
När pistageträdets frukter mognat öppnas det hårda skalet med ett knäpp. Det är ett såpass starkt ljud att det är lätt att höra, och det har gett upphov till myter. I gamla myter sägs det bland annat att om ett förälskat par står under ett pistageträd när det är natt, och om de hör frukterna öppna sig, så kommer de bli lyckliga.
Macadamianöten
Macadamianöten är en välsmakande nöt. Att den är dyrare än andra nötter gör att den inte är lika vanlig – men kanske borde vi uppskatta den mer än vi gör idag. Den innehåller nämligen många nyttiga ämnen.
Tiamin är ett vitamin som kanske är mer känt som vitamin B1. Det är ett vitamin som framför allt spelar roll för ämnesomsättningen och för de ämnen som gör att det nervsignaler kan skickas runt i kroppen.
Vill du få i dig tiamin är macadamianötter ett bra val, eftersom det räcker att äta tjugo nötter för att få i dig hela dagsbehovet av vitamin B1. De innehåller också mycket järn, omega 3 och omega 6. En nackdel med macadamianötter är att de är väldigt feta och därför kan höja ditt kolesterolvärde.
Hur växer den?
Det finns ett helt släkte med macadamiaträd, men det är bara två av dem som har ätbara nötter. Båda sorterna odlas kommersiellt och det finns också korsningar mellan dem. Det går för det mesta inte att veta från vilken sorts träd nötter du köper kommer ifrån. De andra träden i macadamiasläktet har oätliga frukter och en del är dessutom giftiga.
Träden kommer från Australiens östkust och trivs bäst i subtropiskt klimat. De kan bli 7 meter höga och får massor av små vita blommor. Frukten är gulvit innanför sitt hårda skal.
Vad kan du använda den till?
Macadamianötter äts för det mesta rostade, eller så används de i godis, kakor och andra bakverk. Det går också att använda dem som tillbehör eller som en ingrediens i matlagning, på samma sätt som man brukar använda cashewnötter.
Visste du det här om macadamianöten?
När européer först kom till Australien gick det snabbt för dem att upptäcka hur god macadamianöten är. Den blev så populär att den användes som valuta i handeln med lokalbefolkningen.
Redan då började också exporten av macadamianötter, men det blev en stor industri först på 1960-talet. Att det blev så berodde på att man haft tid på sig att ta fram de bästa träden, metoder för lagring och så vidare. En annan anledning var att många investerade i industrin eftersom det var skattefritt att göra det. 1972 var man uppe i en skörd på 70 ton nötter, idag exporteras mycket mer än så.
Paranöten
Paranöten ären nöt som kan försvinna bland de vanligare alternativen. Den brukar dyka upp i nötblandningar till jul, men annars har den en ganska undanskymd plats i utbudet av nötter.
Paranöten har bra kvalitet på sitt protein, men det som är speciellt med den här nöten är att den innehåller så mycket selen. Selen är viktigt för att producera antioxidanter, som i sin tur kan skydda kroppen mot de reaktiva ämnen som brukar kallas för fria radikaler.
Antioxidanter gör dels att det blir svårare för fria radikaler att bildas och dels motverkar de skador de kan leda till. I paranötter finns det också tiamin (vitamin B1) och magnesium.
Hur växer den?
Paranötsträdet kommer från Amazonas, och det är fortfarande där det trivs. Det är ett stort träd på upp till 50 meter, som kan bli 1000 år gammalt. Blommorna på trädet sitter i ax, eller i flera ax som samlas till vippor. Efter att bin pollinerat dem börjar frukterna utvecklas.
Det är sett från ett botaniskt perspektiv inte nötter utan frön. Skalet är mycket hårt och även om det öppnar sig i ena änden är kärnan större än öppningen, så för att djur ska kunna äta av det goda innehållet krävs att de tar sig igenom skalet, vilket inte många klarar. Skörd av paranötter sker genom att frökapslar samlas in mellan januari och maj.
Vad kan du använda den till?
Paranötter kan ätas som de är, de kan också användas till exempel i müsli, eller som smaksättning i kakor, choklad eller godis.
Visste du det här om paranöten?
Det finns ingen effektiv metod för att skala nötter med maskiner, åtminstone inte när det rör sig om nötter med så kraftiga skal som paranötterna har.
Den lösning man använder är att nötterna först kyls ner och sen värmer man snabbt värmer upp dem, så att skalen spricker av temperaturskillnaden. Det är den bästa metod som gått att ta fram, men ämnena i nöten förändras av att utsättas för värme och kyla, och framför allt får nötterna en sämre hållbarhet när de väl tagits ur sitt skal.
Pekannöten
Pekannöten är egentligen en stenfrukt. Det är en nöt som kommer från och är vanlig i USA. Du har säkert mött den genom amerikansk kultur, till exempel genom att det serveras pekannötspaj i filmer eller tv-serier. Även om det inte är en av de vanligaste nötterna i Sverige säljs och används den även här.
Pekannötter innehåller mycket gott fett. Det mättade fettet är mindre än 10% av det som finns i nötterna, resten är enkelomättat. Nötterna innehåller också väldigt mycket antioxidanter – mest av alla nötter – och extra mycket om du behåller det tunna bruna skalet.
Antioxidanter är ämnen som motverkar att reaktiva ämnen (så kallade fria radikaler) kan bildas och som också motverkar den skada de kan göra. Pekannötter innehåller dessutom magnesium, tiamin (vitamin B1) och zink.
Hur växer den?
Pekanträdet är släkt med valnötsträdet, och det är träd som växer naturligt i USA och Mexiko. Träden kan bli upp till 50 meter höga och på varje kvist kommer ett par stenfrukter, som alltså är det vi till vardags kallar för nötter.
De flesta pekannötter odlas och exporteras från USA och Mexiko, men även i Australien och i de södra delarna av Afrika odlas pekanträd idag.
Vad kan du använda den till?
Pekannötpaj är en vanlig paj i USA, ett av de länder nötterna kommer ifrån. I Sverige har nöten förmodligen varit vanligast som smaksättning i glass. Det går också att äta nötterna som de är eller att rosta dem. Det fungerar också bra att använda dem i godis, choklad och till mat.
Visste du det här om pekannöten?
Förutom att man kan kan ha pekanträd för nötternas skull kan träet användas på olika sätt. Det går till exempel att använda det för att tillverka möbler eller golv. Träet är också populärt när man ska röka mat. Maten smakar olika beroende på vad det är för sorts trä som används för att skapa röken, och just träet från pekanträd anses skapa en fin smak.
Det är vanligt att ha särskilda festivaler när det är dags att skörda pekannötter. En festival hålls bland annat i Albany i Georgia. Det är en stad som kallas för pekanhuvudstaden, vilket beror på att det finns över 600 000 pekanträd där.
Cashewnöten
Cashewnöten är en av de nötter som botaniskt inte räknas som nöt, eftersom det egentligen är fröet hos en stenfrukt. Som livsmedel ser vi det ändå som en nöt och användningsområdena motsvarar hur du använder andra vanliga nötter.
Cashewnötter innehåller mycket zink, som är bra för kroppens ämnesomsättning, och även magnesium och folsyra. Det sägs också att nötterna kan öka blodvärdet, men det är inte helt kartlagt om det är sant.
Hur växer den?
Cashew är ett träd som från början kommer från nordöstra Brasilien, och det odlas i tropiska områden för nötternas skull. Trädet har något som kallas för en falsk frukt. Det är en päronformad frukt som kallas för cashewäpple. Den äkta frukten kommer sen under den falska, och det är en stenfrukt. I varje stenfrukt finns ett enda frö – en cashewnöt. Nöten finns inuti ett dubbelt skal.
Vad kan du använda den till?
Cashewnöten har en etsande olja som måste försvinna innan det går att äta nöten. Det görs genom rostning, då bränns oljan bort. Efter det kan du äta cashewnöten som snacks, eller som tilltugg eller ingrediens vid matlagning. Det är vanligt att använda den i mat till exempel i Kina och Thailand och i Indien används den till såser.
Visste du det här om cashewnöten?
Även andra delar av trädet och dess frukt kan användas. Cashewäpplet kan användas för att göra juice, eller som ingrediens i alkoholhaltiga drycker, och barken används ibland som naturmedicin eftersom den sägs kunna hjälpa mot diarré.
Mandeln
Mandeln är egentligen inte en nöt utan stenfrukt, men vi använder den på ungefär samma sätt som nötter. De kan också finnas med i nötblandningar till exempel inför julen.
I mandlar finns det bland annat vitamin E som är bra för immunförsvaret, magnesium, järn och fibrer.
Hur växer den?
Mandeln är ett träd inom plommonsläktet, och dess frukt är stenfrukter. Inuti stenfrukten finns ett frö, som är det vi kallar för mandel. Trädet är ganska litet, det kan bli åtta meter högt, och det blommar februari-april.
Blommorna är vita eller rosa och kommer strax efter att löven slagit ut. Frukten som bildas är liten, ungefär 6 cm, och färgen är grågrön. Förutom det liknar det en persika med sin ludna yta. Efter blomningen tar det 7-8 månader innan frukten mognat, och då torkar frukten ihop och öppnar sig så att fröet faller till marken.
Vad kan du använda den till?
Mandel kan användas både med och utan sitt tunna bruna skal, och används framför allt till godis, glass, kakor och bakverk. Man kan göra mandelmassa och marsipan, då används även bittermandel.
Bittermandeln är en variant av mandeln som har en annorlunda smak och inte är god att äta som den är. Däremot fungerar den bra som smaksättning när den används i små mängder. Det finns också bittermandelolja som går att använda för att få fram den speciella smaken.
En vanlig form av mandelgodis är brända mandlar som säljs som marknadsgodis.
Visste du det här om mandeln?
När man undersökte Tutankhamons grav har man hittat mandlar, vilket tyder på att de åts redan runt 1300 år före vår tideräkning, eftersom det var då graven skapades.
På fina restauranger i USA har färska mandlar börjat serveras som en primör på våren. Då plockas den ludna mandelfrukten redan innan den mognat, och innan mandeln blivit hård. Smaken blir då annorlunda och friskare än de mogna mandlar vi är vana vid att äta.
Pinjenöten
Som så mycket annat vi tänker på som nötter är pinjenöten inte egentligen en nöt. Istället är det ett frö som kommer från en kotte.
Pinjenötterna innehåller en hel del nyttiga ämnen, som protein, järn, zink och fleromättat fett.
Hur växer den?
Pinjeträdet tillhör tallsläktet och det är ett barrträd som kan bli över 20 meter högt. Det trivs framför allt vid Medelhavet, i sandiga marker. Kottarna på trädet ser ut ungefär som tallkottar, men de är större. Det tar tid innan trädet får kottar, det kan dröja 25 år.
Pinjenötterna kommer från kottarna, som tar tre år på sig för att mogna. I en kotte finns 20-50 frön som går att få ut antingen genom att låta kotten soltorka eller genom att använda en särskild maskin.
Vad kan du använda den till?
Pinjenöten är en av de viktigaste ingredienserna i pesto, och pinjenötter har också blivit populära att strö på sallader. Det går dessutom att använda nöten i kakor och andra bakverk.
Visste du det här om pinjenöten?
Pinjenöten sägs vara ett afrodisiakum, alltså något som stimulerar människors lust.
Förutom att pinjeträdet används för frönas skull har det haft betydelse inom tygmodet. Under den sena medeltiden blev medaljongmönstren populära, ett slags mönster som har sitt ursprung i Kina.
Mitt i medaljongen hade man en stiliserad pinjekotte eller ett granatäpple. Tygerna kunde sen användas som draperier, men också till kläder och kyrkliga dräkter.
Sheanöten
Från sheanöten går det att utvinna sheasmör, som både kan användas som matfett och för hudvård. Det består framför allt av olika fettsyror.
Hur växer den?
Sheanötter kommer från sheaträdet, som ibland också kallas för smörträdet. Trädet liknar ett olivträd och det tar flera årtionden innan det växt färdigt. Efter det kan det leva i flera hundra år. Sheaträdet växer i centrala Afrika och Indien och trivs i sandig och lerig jord.
Trädet får nötter efter 10-15 år, de mognar under sommaren och faller till marken.
Vad kan du använda den till?
Sheanöten är lite annorlunda än andra nötter vi använder, eftersom den inte används i sin helhet. Istället krossas nöten och får torka. Efter det mals delarna ner till ett mjöl, som hälls i kokande vatten och sen filtreras. Då får man fram sheasmör. För att det ska gå att använda till mat behöver det också raffineras genom att det hettas upp med hjälp av vattenånga.
Sheasmör kan användas ungefär som vi i Sverige använder smör som gjorts av komjölk, alltså som ett matfett. Det sker framför allt i Afrika och Japan. Sheasmöret kan också användas i olika livsmedel, till exempel i margarin eller choklad. I våra trakter är det vanligaste förmodligen att använda sheasmör till hudvård istället för att äta det.
Visste du det här om sheanöten?
I Afrika anses sheaträdet vara heligt, och enligt traditionen är det bara kvinnor som får samla och ta hand om nötterna.
En annan intressant sak är att sheasmör kan användas som naturläkemedel. Bland annat sägs det bevara ungdomen och påskynda läkning av sår.
Kokosnöten
Kokosnötter är mycket större än de andra nötter vi äter, så den används på ett annat sätt. Egentligen är det inte heller en nöt utan ett frö.
I kokosnötter finns det väldigt mycket fibrer, så de kan hjälpa dig om du har trög mage. Det finns också mycket järn i kokosnötter.
Hur växer den?
Kokosnötterna växer på palmer som kan bli 20-30 meter höga. I toppen av palmen växer kokosnötterna i grupper på 10-20 stycken. De mognar under hela året. Kokospalmerna förmodas komma från Sydamerika och Afrika, men idag finns de i de flesta tropiska och subtropiska områdena.
Vad kan du använda den till?
Plockas kokosnöten medan den fortfarande är grön innehåller den framför allt kokosvatten, som är en läskande dryck som dessutom kan användas för att framställa vinäger. Kokosnötter som skördas senare har ett tjockare lager av vitt fruktkött, som kan användas för att framställa till exempel kokosflingor, kokoschips och kokosmjölk.
Kokosmjölken används i många asiatiska rätter och kokos kan även användas som snacks, i bakverk, godis och desserter.
Visste du det här om kokosnöten?
Kokosnöten blev känd i Europa redan på 500-talet efter att en egyptisk geograf och handelsman skildrat den i sina texter.
Namnet kokos kommer från det portugisiska ordet coco, som också är namnet på en apa. Det beror på att kokosnötens ena ände ser lite ut som ett aphuvud. Det finns andra teorier om namnet som säger att det istället kommer från det latinska coccum som betyder kärna eller det grekiska kokkos som betyder frukt eller bär.
Kastanjen
De flesta kastanjer som växer i Sverige är hästkastanjer, som det inte är någon bra idé att äta. De innehåller giftiga ämnen och äter du dem kan du drabbas av magont, illamående, kräkningar och diarré. Den kastanj som går bra att äta heter äkta kastanj.
Äkta kastanjer består framför allt av kolhydrater och är inte lika nyttiga som andra nötter. Däremot innehåller de mycket c-vitamin och även en hel del av vitamin B1, B6 och B9.
Hur växer den?
Kastanjeträdet som ger de ätbara kastanjerna heter Castanea sativa och blir 25-30 meter när det är fullvuxet. De ser lite ut som ekar och växer i Centraleuropa, södra Europa och området som sträcker sig från Balkan över Turkiet bort mot Kaukasus. Kastanjerna finns även i nordvästra Afrika och i delar av England. I södra Sverige går det att odla äkta kastanj, även om frösådda exemplar lätt kan drabbas av frostskador.
Kastanjerna sitter i ett taggigt skal, där två eller tre stycken finns i samma skal.
Vad kan du använda den till?
Det vanligaste sättet att tillaga kastanjer är att rosta dem. Det går bra att göra hemma i din ugn. Gör ett snitt i den spetsiga änden, rosta i ugnen och ät sen fruktköttet med smör och salt. Förutom att rosta kastanjer kan du koka dem och till exempel göra puré. De får då en sötare smak. Kastanjerna kan även användas för att framställa mjöl eller i konfekt.
Visste du det här om äkta kastanj?
Redan under romartiden kom kastanjerna till de norra delarna av Europa, och då odlades de för det mesta i klosterträdgårdar av munkarna.
Kastanjeträd blir ofta gamla, de äldsta sägs bli upp till 1000 år gamla.
Muskotnöten
Muskotnöten är en nöt som många äter då och då. Det är enligt den botaniska definitionen inte en nöt utan ett nötliknande frö, och dessutom äts muskotnöten inte som andra nötter utan används som krydda.
Muskotnöten innehåller mycket fibrer, men eftersom den äts i så liten mängd spelar näringsinnehållet inte så stor roll.
Hur växer den?
Muskotträdet kan bli 6-18 meter högt och det har ovala läderartade blad. Blommorna växer i klasar. När trädets frukt blivit mogen spricker den och fröet som ser ut som en nöt släpps ut. Runt fröet finns en frömantel som är mörkorange. Det är inte trädets verkliga blommor man syftar på när man pratar om muskotblommor, utan det är den här frömanteln, eftersom den ser ut som en blomma.
Trädet kommer från Bandaöarna i Indonesien, och odlas idag framför allt i Västindien och Indonesien.
Vad kan du använda den till?
Muskotnöten kan användas som krydda i matlagning. Den säljs både hel och malen, men även om du köper hela nötter ska du inte äta dem hela. Förutom att de är hårda är det farligt att få i sig för mycket muskotnöt. I små doser kan de användas som en smaksättare, men i större doser är muskotnöt giftigt. Köper du hela nötter ska du alltså riva lite och använda som krydda. Förutom nöten kan blommorna användas som krydda.
Muskotnöt passar i olika potatisrätter, och kan passa till ägg, grönsaker och olika slags kål. Ibland används muskotnöt som smaksättning i korv och det är en krydda som fungerar bra i béchamelsås.
Visste du det här om muskotnöten?
Muskotnöt går att använda för att få en berusande effekt, den fungerar då som en hallucinogen drog. Berusningen kommer ofta tillsammans med andra symptom som uttorkning, hjärtrusning och kramper, ibland så allvarliga symptom att sjukhusvård behövs. Risken för förgiftning är väldigt stor.
När pesten härjade på 1600-talet ansågs muskotnöten vara det enda säkra botemedlet, vilket gjorde att importen till Europa blev stor. Dessvärre finns det inte mycket som tyder på att muskoten hade någon reell effekt mot sjukdomen.
Allmänna fakta om nötter
Känns det rörigt att vissa nötter egentligen inte är nötter, eller är du osäker på om nötter egentligen är så nyttiga som vissa påstår? Här kommer lite snabba fakta om nötter.
Vad är en nöt?
Det finns olika definitioner av vad en nöt är. Utgår man från botaniken – som är det ämne där olika växter klassificeras – är en nöt en hård och torr frukt som ofta har skal. Det en frukt som inte öppnar sig så att fröna släpps fria. Många andra frukter har frön som är separerade från själva frukten. Om du till exempel tänker på ett äpple är det tydligt vad som är fruktkött och vad som är kärnor. Med nötter är frukten och fröet istället en enhet.
Att nötter inte öppnar sig för att sprida fröna beror på att de har en annan taktik för förökning. Skalet kan fungera som skydd och det öppnas istället när det är dags för fröet att gro. Exakt hur nötter är utformade för att de ska kunna spridas och hur det fungerar beror på vad det är för nöt det handlar om.
Enligt den här definitionen är inte allt vi tänker på som nötter faktiska nötter. Till exempel är jordnötter baljväxter, kokosnötter frön och valnötter är stenen från en stenfrukt.
I vardagligt tal och inom matlagning ses det ändå som nötter, vilket går att se till exempel för att vi namngett såväl jordnötter, kokosnötter och valnötter som om de var nötter. Inom matlagningen handlar definitionen snarast om att alla hårda och ätbara kärnor kan ses som nötter.
Vad gör nötter så nyttiga?
Nötter innehåller mycket protein och olika slags mineraler och vitaminer. Den största anledningen till att de anses vara så nyttiga är att de innehåller så mycket näring och bra ämnen och samtidigt ger rätt mycket mättnad. Jämfört med andra snacks är nötter mycket bättre, men även i jämförelse med andra matvaror kan nötter vara ett bra alternativ med tanke på näringsinnehållet.
Nötter kan innehålla runt 20% protein, vilket är nästan lika mycket som det finns i kött och fisk. Att protein är viktigt beror på att kroppen använder protein som en sorts byggstenar. Det är nödvändigt när celler ska byggas upp och för att enzymer och hormoner ska kunna bildas. Med andra ord är proteiner nödvändiga för att vi ska kunna fungera bra.
Tiamin, eller vitamin B1, är ett vitamin som finns i många nötter. Tiamin är viktigt bland annat för kroppens metabolism, för det centrala nervsystemet, hjärnan och hjärtfunktionen. En mineral som finns i många av nötterna är magnesium, som till exempel behövs för funktion i hjärta, muskler och njurar, och för att bygga upp tänder och ben i kroppen.
Det här är bara några exempel på näringsämnen som ofta finns i nötter. Det finns för det mesta fler mineraler och vitaminer, men de olika nötterna skiljer sig åt och kan därför vara nyttiga på lite olika sätt.
Problemet med allergier
Även om många nötter är väldigt nyttiga finns det också en baksida. Nötter är en av de livsmedelsgrupper som lättast skapar allergiska reaktioner. Det kan räcka med att det finns spår av nötter i något för att en allergisk reaktion ska uppstå.
De allergiska reaktionerna kan innebära bland annat hudutslag, problem med magen, kräkningar, eller att näsa och ögon börjar rinna. Man kan också få andningssvårigheter. Reaktionerna kan ibland bli så allvarliga att de är livshotande.
Att allergier är vanliga är viktigt att tänka på när du ska bjuda andra på mat, så att du inte råkar servera en rätt eller ett bakverk som innehåller nötter till någon som inte tål det.
Hitta fler nötiga artiklar!