Bästa vitamin B12-kosttillskott för veganer 2024: Bäst i test B12-tillskott

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vitamin B12 är ett av de näringsämnen som det är mest känt att veganer oftast behöver komplettera med kosttillskott. Utbudet av veganska kosttillskott med vitamin B12 har vuxit på senare tid och därför finns det goda möjligheter att hitta en produkt som passar dina förutsättningar. I den här artikeln testar vi de bästa B12-kosttillskotten för just veganer.

Tips! Om du misstänker att du lider av B12-brist kan du ta ett enkelt blodprov och få besked om dina B12-nivåer. Vi rekommenderar B12-test hos Gettested.

Burk med vitamin B12

Vilket Vitamin B12 kosttillskott är bäst i test?

Healthwell B12 1000 för veganer är ett bra alternativ med ett högt B12-innehåll i en kvalitet som lätt tas upp av kroppen. Dessutom är de lätta att svälja och prisvärda!

✅ Prisvärda högdoserade

Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

Om du föredrar att inta vitaminer i form av sugtabletter, kan vi rekommendera OmniVegan B12. God smak med naturlig smaksättning och sötningsmedel!

✅ Välsmakande sugtablett

Omnivegan B12 sugtabletter

Solgar Flytande B12 är ett unikt kosttillskott av så kallat B-komplex, som utöver B12 innehåller flertalet andra B-vitaminer. Dess flytande form och fruktiga smak gör produkten flexibel i dosering och lätt att inta. Bästa B12 i flytande form!

✅ Praktiskt i flytande form

Solgar Flytande B12

Slutligen måste vi även tipsa om Helhetshälsa Vitamin B12 Spray. Många tycker att sprej är det enklaste sättet att få i sig B12. Dessutom extremt prisvärt, en liten flaska räcker i flera månader!

✅ Smidig vitamin-spray

Helhetshälsa Vitamin B12 Spray

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Ett alternativ till ren B12, är att ta ett så kallat B-vitaminkomplex!

Recensioner och omdömen om 15 veganska B12-kosttillskott

Här kommer recensioner och lite mer information om alla 15 veganvänliga Vitamin B12-tillskott som vi tittat närmare på.

WeightWorld Vitamin B12 Tuggtabletter

WeightWorld Vitamin B12 Tuggtabletter

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (40 000%)
Beredningsform:Tuggtablett
Antal:400 st
Dosering:1 tuggtablett

WeightWorlds Vitamin B12 Tuggtabletter erbjuder en smidig och behaglig lösning för dem som söker sätt att komplettera sitt intag av detta viktiga vitamin. Denna recension belyser några av de distinkta karaktäristika och potentialer hos dessa tuggtabletter.

Denna produkt är både 100% vegansk och GMO-fri, vilket innebär att den passar för dem som värderar naturliga och icke-genmodifierade kosttillskott. Dessutom är tablettformen smidig och behöver inget vatten, en enkel lösning som inte kräver extra steg eller planering. Den medföljande citronsmaken är uppfriskande och välsmakand, vilket gör det lätt att ta sin dos B12 varje dag.

Den rena formen av vitamin B12 (Metylkobalamin) i dessa tabletter innebär att användaren får en högkvalitativ och fokuserad dos av vitaminet.

WeightWorld har en garanti för kundnöjdhet och möjligheten till pengarna tillbaka, vilket också är viktiga faktorer som ökar förtroendet för produkten. Det är tydligt att WeightWorlds Vitamin B12 Tuggtabletter erbjuder en smidig, god och kvalitativ lösning för att stödja intaget av detta vitala vitamin.


Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Kapsel
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Healthwell är ett B12-vitamin som levereras i kapslar. En dagsdos på en kapsel innehåller 1000 μg kvalitativt B12 och 400 μg folsyra, vilket gör att mängderna av tillskottets innehåll är lika stora som i testets motsvarande övriga produkter.

Healthwell tillverkats av ett svenskt företag med lång erfarenhet i branschen. Ifråga om kundrecensioner verkar denna produkt på många håll tillhöra favoritmärkena bland kosttillskottanvändare.

Eftersom priset också är bra, så finns det få anledningar att inte välja detta tillskott, annat än ifall du antingen efterfrågar ett tillskott med endast B12 utan kompletterande folsyra, önskar ett tillskott som även inkluderar andra näringsämnen eller behöver en annan beredningsform.

Utifrån dessa förutsättningar utgör Healthwell B12 Högdoserad för veganer vår testvinnare och den allmänna rekommendationen i vårt test.


Solgar Flytande B12

Solgar Flytande B12

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Flytande
Mängd:59 ml (118 doser)
Dosering:0,5 ml

Detta kosttillskott är i praktiken ett allmänt kosttillskott av B-komplex där en rekommenderad dagsdos ger lika stor dos av B12 som testets övriga högdoserade produkter. Utöver detta innehåller den en fjärdedel av mängden folsyra, jämfört med de av testets övriga produkter som innehåller folsyra.

Utöver B12 och folsyra innehåller produkten också vitamin B5 (pantotensyra), B3 (niacin), B6, B2 (riboflavin), B1 (tiamin) samt biotin. Detta innehåll gör produkten till ett av testets dyraste i förhållande till rekommenderad standarddos av enbart B12. Ser man ett värde i de övriga näringsämnena kan produkten däremot till och med framstå som riktigt prisvärd.

Vill man dosera produkten droppvis har man (eftersom tillverkarens rekommendation på dagsdos är högdoserad) dessutom möjlighet att lägga sig på låg- eller mellannivå av dagsdos med B12. Då blir produkten till och med en av testets billigaste.

Produkten är välsmakande och lätt att inta, så ifall denna formula av B-komplex passar dina näringspreferenser som helhet kommer Solgar Flytande B12 att utgöra vår främsta rekommendation i testet.


Elexir Vitamin B-12 Vegan

Elexir Vitamin B-12 Vegan


Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Sugtablett
Antal:100 st
Dosering:1 sugtablett

Elexir är ett B12-vitamin i formen av en sugtablett. En sådan tablett innehåller 1000 μg, vilket är den vanligaste doseringen av B12 i våra testade produkter. En sådan dos täcker med råge ens B12-behov. Produkten är märkt med Vegan Trademark och sugtablettsformen gör den lätt att inta jämfört med till exempel kapslar.

Tillverkarens rekommenderade dosering är en tablett om dagen. I likhet med två andra produkter i vårt test innehåller en dos av detta tillskott även 400 μg folsyra. Folsyra bidrar till att göra upptaget av B12 än mer effektivt och rekommenderas bland annat för gravida kvinnor. Folsyran i just detta tillskott är av ett slag som tas upp mycket effektivt av kroppen.

Är det angeläget att folsyran i en kombinerad tablett av B12 och folsyra är av god kvalitet eller att ha en sådan kombinerad tablett i just sugtablettsformat är Elexir Vitamin B-12 Vegan rätt kosttillskott att välja.


Omnisym Pharma Omnivegan B12

Omnivegan B12 sugtabletter

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Sugtablett
Antal:120 st
Dosering:1 sugtablett

Denna produkt är ett grundläggande högdoserat vitamin B12-kosttillskott utan innehåll av andra ämnen. Produkten gör helt klart sitt jobb och formen av sugtablett gör den lätt att tillgodogöra sig även för personer som har svårt att svälja kapslar och tabletter.

Förpackningarna till Omnisym Pharmas produkter kan se lite olika ut, då de gjorde om designen för sin OmniVegan-serie. Det är dock samma vitaminer, innehåll och mängd i varje burk.

Utöver fördelen med beredningsformen finns det däremot inte så mycket som får just denna produkt att sticka ut, eftersom den är ganska dyr i förhållande till sitt innehåll. Därför blir inte Omnisym Pharma Omnivegan B12 någon favorit hos oss, men kan prövas av den som vill ha ett kosttillskott med enbart B12 i sugtablettform.


Star Nutrition Vitamin B12

Star Nutrition Vitamin B12

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):100 μg (5000%)
Beredningsform:Kapsel
Antal:90 st
Dosering:1 kapsel

Denna produkt sticker ut en del i testet genom att den enbart innehåller en tiondel (100 μg) av B12-innehållet jämfört med den vanligaste rekommenderade dosen på 1000 μg. Innehållet täcker fortfarande med råge det rekommenderade behovet för samtliga grupper av användare från barn (som behöver minst B12) till gravida (som behöver mest). Det man kan vilja vara uppmärksam på är hur mycket B12 man bedömer att kroppen faktiskt tar upp ifrån ett kosttillskott.

Produkten innehåller endast B12 och är ett av testets billigare tillskott sett till dagsdos. Utöver priset skulle en ytterligare anledning att välja produkten kunna vara ifall man inte vill överskrida rekommenderat dagsintag mer än nödvändigt. Enligt Livsmedelsverket är det dock inte något som tyder på att ett för högt intag av B12 skulle vara skadligt.

Vill man alltså ha ett kosttillskott med enbart B12, komma billigt undan ifråga om dagsdos och inte behöva använda påtagligt större B12-dagsdoser än nödvändigt blir Star Nutrition Vitamin B12 det kosttillskott vi rekommenderar i vårt test.


WellAware Vitamin B12

WellAware Vitamin B12

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):250 µg (10 000%)
Beredningsform:Minitabletter
Antal:180 st
Dosering:1 tablett

WellAware Vitamin B12 är ett kosttillskott som levererar en betydande dos av vitamin B12, 250 µg per minitablett, vilket motsvarar 10 000 % av dagligt referensintag (DRI).

Detta vitamin är viktigt för en rad kroppsprocesser, inklusive normal funktion av energiomsättning, nervsystemet och immunsystemet, samt bidrar till minskning av trötthet och utmattning. Dessutom är det essentiellt för bildningen av röda blodkroppar och har en roll i celldelningsprocessen.

Produkten, som kommer i en förpackning om 180 minitabletter, rekommenderas att tas en gång dagligen och innehåller inga fyllnadsämnen som soja, ris, gluten eller palmojla.

Vegetabiliska stabiliseringsmedel används för att säkerställa produktens hållbarhet och renhet.

Det är viktigt att notera att WellAware Vitamin B12 är ett kosttillskott och inte bör ersätta en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil. Förvaring bör ske torrt, svalt och väl förslutet, och produkten bör hållas utom räckhåll för små barn.


Holistic B12 Folsyra

Holistic B12 Folsyra

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (40 000%)
Folsyra400 µg (200%)
Beredningsform:Sugtablett
Antal:100 st
Dosering:1 sugtablett

Den här produkten innehåller både vitamin B12 och folsyra i samma mängd som både Elexir Vitamin B-12 Vegan och Healthwell B12 Högdoserad för veganer. I likhet med Elexir-produkten är även detta är en sugtablett.

I likhet med andra jämförelser som gjorts i testet går det helt klart säga att produkten gör sitt jobb och att beredningsformen oftast är lättare att använda för till exempel barn och äldre än vad kapslar är.

Elexir erbjuder i stort sett en likvärdig produkt och Healthwell B12 Högdoserad för veganer är en minst lika bra produkt om det funkar med kapslar. Eftersom båda dessa är billigare än Holistic finns det därför inte jättestor anledning att välja just detta tillskott. Prisskillnaden är dock inte jättestor, så vill man kan man prova Holistic B-12 i jämförelse med andra tillskott och se om det finns något som gör att man föredrar just denna produkt.


Helhetshälsa Vitamin B12 Spray

Helhetshälsa Vitamin B12 Spray

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):100 μg (5000%)
Beredningsform:Sprayning
Antal:150 st
Dosering:1 sprayning

Den här produkten är en av testets två B12-sprayer och en av testets två relativt lågdoserade produkter (den rekommenderade grunddosen är dock fortfarande långt över Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag). Grunddosen på 100 μg är en av testets billigaste doser och skulle man finna anledning att göra så går det att lägga till ytterligare några grunddoser i veckan och ändå ha ett bra pris för en lågdoserad dagsdos. 

Sprayformen går att inta både genom att man sprejar på mat eller i dryck och man kan även spreja direkt i munnen. Detta gör att produkten passar bra för personer med svårigheter att inta andra former av kosttillskott som till exempel barn och äldre.

Nöjer man sig med eller efterfrågar en lägre grunddos av B12 än de mest högdoserade tillskotten är Helhetshälsa Vitamin B12 Spray ett prisvärt och flexibelt alternativ. Det lämpar sig även väl för personer med svårigheter att exempelvis svälja kapslar.


Bulk Vitamin B12 Tabletter

Bulk Vitamin B12 Tabletter

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (40 000 %)
Beredningsform:Tabletter
Mängd:60 / 180 tabletter
Dosering:1 tablett

Bulk Vitamin B12 Tabletter 1000 Mcg framstår som en optimal lösning för veganer som söker att komplettera sitt intag av detta essentiella vitamin. Med en styrka på 1 000 mikrogram per tablett ger det ett koncentrerat tillskott av vitamin B12, motsvarande 40 000 % av rekommenderat dagligt intag.

För veganer är det allmänt känt att B12 huvudsakligen finns i animaliska källor, vilket kan skapa en utmaning i att uppnå adekvat intag genom kosten. Denna produkt erbjuder inte bara en veganvänlig källa till B12, utan också en hög dosering, vilket kan vara särskilt värdefullt för dem som kanske redan är medvetna om att de ligger under det rekommenderade intaget.

Utöver att stödja immunsystemets normala funktion och bidra till att minska trötthet och utmattning, kan vitamin B12 också spela en viktig roll i att stödja normal energimetabolism, särskilt efter intensiv fysisk aktivitet. För veganer som tränar regelbundet, kan detta tillskott bidra till att bibehålla kroppens normala funktioner i dessa sammanhang.

Ett annat framträdande drag med denna produkt är dess prisvärdhet. Trots sin höga dosering erbjuds den till ett lägre pris jämfört med många konkurrerande produkter, vilket gör det till ett ekonomiskt val för veganer som vill komplettera sin diet med B12 utan att göra avkall på kvalitet.

Slutligen bör det noteras att, medan detta tillskott erbjuder en bekväm och effektiv källa till B12, är det viktigt att det används som en del av en balanserad kost. För veganer som redan är medvetna om vikten av att få i sig vitamin B12, presenterar Bulk Vitamin B12 Tabletter 1000 Mcg ett övervägt alternativ för att komplettera deras nuvarande kosthållning.


Bulk Vitamin B12 Munspray

Bulk Vitamin B12 Munspray

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1200 μg (48 000%)
Beredningsform:Spray
Mängd:30 ml
Dosering:4 sprayningar

Bulk Vitamin B12 Munspray erbjuder en direkt och smidig lösning för dem som söker en alternativ väg till B12-tillskott. Denna praktiska spray, med sin syrliga apelsinsmak, ger användaren möjlighet att snabbt och lätt ta 1 200 μg B12 per 4 sprayer, vilket representerar 48 000 % av rekommenderat dagligt intag.

Speciellt för veganer och vegetarianer kan denna munspray vara en attraktiv lösning, då den erbjuder en växtbaserad källa till ett vitamin som ofta är svårt att få i sig genom en köttfri kost.

Med sitt lättupptagliga format och välsmakande profil är Bulk Vitamin B12 Munspray en innovativ och användarvänlig produkt i B12-tillskottsmarknaden.


MyProtein Vegan Vitamin B12 Spray

MyProtein Vegan Vitamin B12 Spray

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1200 μg (60 000%)
Beredningsform:Spray
Mängd:25 ml
Dosering:4 sprayningar

Detta är den andra B12-sprayen i detta test och skiljer sig från den första som var lågdoserad. Istället är detta testets mest högdoserade produkt ifråga om tillverkarens rekommenderade dagsdos. Något utmärkande för denna produkt är att den innehåller grönt te-extrakt och krom.

Grönt te innehåller bioaktiva växtsubstanser som katekiner, vilka skall kunna ha positiv hälsoeffekt. Krom är ett essentiellt mineralämne som har en roll i många kroppsliga funktioner och som det inte är helt ovanligt att folk kan lida brist på.

Förekomsten av grönt te och krom gör denna produkt till något av en specialprodukt för den som utöver B12 önskar få del av detta. I den av tillverkaren rekommenderade högdoserade dagsdosen blir produkten testets dyraste. Sänker man dosen till lägsta möjliga dos på en sprejning per dag, vilket blir låg- till mellannivå på dosen blir dagsdosen av B12 istället en av testets allra billigaste.

Förekomsten av grönt te och krom kan för många vara positiv, men innebär mycket möjligt att produktens innehåll inte självklart är någonting som man till exempel vill ge till barn. För att produkten skall anses rimlig prismässigt bör man sannolikt se den som ett låg- eller medeldoserat B12-kosttillskott istället för att använda den med tillverkarens rekommenderade höga dosering.

Har man nytta av innehållet av grönt te och krom blir detta en bonus och utifrån flexibiliteten med sprayform borde MyProtein Vegan Vitamin B12 Spray passar de allra flesta personer där det funkar med dessa tillsatser. Ett stort plus är också den goda aprikossmaken!


MyProtein Vegan Vitamin B12

MyProtein MyVegan Vegan Vitamin B12

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Tablett
Antal:60 eller 180 st
Dosering:1 tablett

Denna B12-tablett ingår i samma serie produkter som ovanstående spray, innehåller enbart B12 och har motsvarande dagsdos som majoriteten av de övriga kosttillskotten. Produkten kommer till ett ganska lågt pris och beredningsformen för produkten är tablettform.

Något som kan vara bra att hålla reda på för den som är väldigt strikt med sin veganism eller som är påtagligt allergisk mot mjölkprodukter är att även om produkten i sig är vegansk skriver tillverkaren att den tillverkas i en fabrik som hanterar mjölk.

MyProtein Vegan Vitamin B12 är det billigaste av de högdoserade B12-kosttillskotten i testet och passar den som vill ha ett grundläggande kosttillskott med B12 i högre dos utan övriga ämnen till ett billigt pris.


Bethover B-12 Vitamin Tuggtabletter

Bethover B-12 Vitamin Tuggtabletter

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):1000 μg (50000%)
Beredningsform:Tuggtablett
Antal:100 st
Dosering:1 tuggtablett

Det här kosttillskottet riktar sig i stor utsträckning till samma slags målgrupp som det föregående och nästan är lika billigt. Doseringen är den motsvarande, ett högdoserat tillskott på 1000 μg vilken är den vanligaste doseringen i testet.

De rent praktiska skillnaderna är i stort sett bara att detta kosttillskott kommer i formen tuggtablett, vilket kan vara fördelaktigt gentemot tabletter som man sväljer eller kapslar. Sedan har den inte något omnämnande om att produkten riskerar att innehålla spår av mjölk, vilket då kan göra att en del kunder föredrar att lägga någon enstaka krona extra på det här fortfarande billiga tillskottet.

Bethover B-12 Vitamin Tuggtabletter är ett av de billigaste högdoserade B12-kosttillskotten i testet. Eftersom det i övrigt borde passa de allra flesta personer är det ett av de lättaste alternativen att slå till på ifråga om billiga grundläggande högdoserade B12-tillskott utan andra näringsämnen.


Herbaland Vegan D3+B12 Gummigodis

Herbaland Vegan D3+B12 Gummigodis

Kolla priset hos:

B12 per dosering (% av DRI för vuxen):850 μg (42500%)
Beredningsform:Tuggis
Antal:60 st
Dosering:1 tuggis

För oss är detta kosttillskott lite av en klassiker eftersom vi har testat det förut och det sticker ut på ett motsvarande sätt även denna gång. Den gången handlade testet huvudsakligen om att jämföra produkten utifrån dess D-vitamininnehåll och nu tittar vi på det utifrån betydelsen för ens B12-intag.

Ifråga om B12 är produkten att anse som ett högdoserat kosttillskott, då innehållet på 850 μg B12 ligger nära den i testet vanliga höga dagsdosen på 1000 μg. Ifråga om D-vitamin ligger innehållet strax ovan det av Livsmedelsverket rekommenderade intaget även för äldre samt personer med låg solexponering. Detta utan att närma sig sådana nivåer där intaget kan riskera att bli skadligt, så D-vitaminavvägningen i produkten är väl anpassad. 

Prismässigt går produkten jämföra med Solgar Flytande B12 i dess mest högdoserade form. Vill man kombinera flera vitaminbehov i en och samma beredningsform kan därför detta kosttillskott vara ett bra alternativ.

Vi gillar det här tillskottet just för att både B12- och D-vitaminintag genom kosttillskott och/eller berikad föda är väsentligt för i princip alla veganer. Herbaland Vegan D3+B12 Gummigodis tillgodoser båda behov samtidigt, så trots lite högre pris kan tillskottet fortfarande anses prisvärt så länge man inte har någon färdig strategi för att täcka båda vitaminbehoven fullt ut genom andra källor.


Kort om vitamin B12

I vanlig kost finns vitamin B12 främst i livsmedel från djurriket. Främst i kött och fisk men även i mjölk, ägg och ost.

Även om till exempel jästa eller mjölksyrade produkter innehåller mindre mängder B12-vitamin (grönsaker innehåller också B12, men detta är inaktivt och tas inte upp av kroppen), så är det i praktiken mer eller mindre nödvändigt för en vegan att löpande intaga B12-kosttillskott och/eller B12-berikade livsmedel.

Enligt livsmedelsverket ligger rekommenderat dagligt intag av B12 för vuxna på 2,0 mikrogram. Eftersom det enligt dem inte finns någonting som tyder på att högre intag än så skulle vara skadligt är B12-kosttillskott praktiskt att få i sig för de allra flesta veganer.

Hur vet man om man har brist på vitamin B12?

För lite B12 i kroppen kan leda till blodbrist. Vanliga symtom på detta innefattar:

  • Allmän trötthet
  • Svårighet med koncentrationen
  • Försämrat balanssinne
  • Du blir snabbt andfådd
  • Hjärtklappningar
  • Ont i huvudet
  • Det susar i öronen
  • Slemhinnebesvär
  • Stickningar och domningar i kroppen

Vid allvarlig brist på B12 kan du även få minnessvårigheter, nedsatt syn eller mentala problem som depression.

Många av de inledande symptomen liknar de som uppstår vid brist på järn.

Därför är det viktigt ta reda på om du faktiskt har B12 brist. Känner du dig dålig ska du kontakta din lokala vårdgivare eller en digital variant som till exempel Doktor.se.

Du kan även boka test för att mäta nivån av B12 i kroppen. Du kan beställa hem ett blodprov som du utför hemma, hos Gettested, som du sedan skickar in för snabb analys.

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 bidrar till hälsosamma blodceller och är med och bidrar i skapandet av kroppens DNA. B12 bidrar också till att förhindra perniciös anemi, brist på blod, som annars kan göra att du känner dig svag och orkeslös.

Kroppen brukar ha ett lager B12 som kan räcka i flera år. Därför kan ibland veganer bli lurade och tro att de klarar sig utan B12 som tillskott. Men över tid minskar mängden B12 i kroppen, och bristen kommer smygande, med gradvis försämrad hälsa. Därför är det bra att redan från start ta tillskott med B12, även för den som precis blivit vegan.

Behöver man ta vitamin B12 som tillskott?

När det gäller praktiska förhållanden: I stort sett ja. Det förekommer naturligt B12 i vissa jästa eller mjölksyrade produkter, men i halter som gör det mycket opraktiskt att försöka tillgodose ens B12-behov på sådant vis.

Sedan förekommer det B12-berikning av livsmedel såsom exempelvis havre-, soja- och risdryck, men eftersom vitaminerna som används till berikningen är samma vitaminer som förekommer i kosttillskotten kan det för veganer ofta vara mer praktiskt att helt enkelt inrikta sig på kosttillskott redan från början när det gäller B12.  

Hur framställs Vitamin B12?

Vitamin B12 är det mest komplicerade rent strukturellt av samtliga vitamin, och därför kan de mest fullständiga svaren bli ganska invecklade. Enkelt uttryckt tillverkas det oftast av bakterier som heter sådant som Pseudomonas denitrificans, Propionibacterium shermanii eller Sinorhizobium meliloti. I dessa tillverkningsprocesser bildas ett antal olika ämnen som alla innehåller ämnet kobalamin (vilket är själva B12-vitaminet).

Olika former av ämnen som innehåller kobalamin tas upp på lite olika sätt av kroppen. B12-kosttillskott är i allmänhet anpassade för att innehålla kobalamin i en aktiv form som kroppen kan ta upp (vilket inte är fallet för sådant B12 som växter innehåller. Detta är i så kallad inaktiv form, och därför behöver personer som inte äter animalier få sitt B12 från kosttillskott). 

Är det bäst att ta vitamin B12 som tabletter, spray eller droppar?

Så länge B12-vitaminet i produkten är aktivt är det viktigaste att använda en beredningsform som går bra för personen att få i sig. I praktiken innebär detta oftast att vissa personer kan behöva använda en annan beredningsform än tabletter som skall sväljas hela och kapslar.

Utöver detta blir det främst en fråga om vad som passar dina förutsättningar. Det går att hitta detaljerad information ifråga om hur olika beredningsformer beräknas upptas av kroppen, men för vardagliga förhållanden blir det i praktiken mest en fråga om ens praktiska preferenser.

Det är lättare att vara mer flexibel kring dosering med sprayer och droppar, och dessa ger också möjligheten att med lätthet blanda i kosttillskottet i mat eller dryck. Av dessa två är oftast en spray mer praktisk att snabbt dosera med, men man kan samtidigt vara väldigt noggrann när man doserar med droppar ifall man önskar vara det.

Är vitamin B12 veganskt?

Själva ämnet B12 kan framställas helt och hållet från veganska källor som inkluderar bakterier i processen. Allt vitamin B12 är däremot inte veganskt, eftersom de allra flesta naturliga källor till aktivt vitamin B12 är animaliska födoämnen.

Ifråga om kosttillskott som är veganmärkta är alltid också själva vitaminet veganskt. Kosttillskotten i vårt test är beskrivna av tillverkarna som helt veganska, med undantag av att MyProtein Vegan Vitamin B12 kan innehålla spår av mjölk.