Bästa vetegräs 2024: Pulver och andra kosttillskott med vetegräs

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur använder man vetegräs? Varför är det gröna pulvret så nyttigt och kan man odla gräset hemma? I den här artikeln reder vi ut frågetecknen kring kosttillskott med vetegräs. Vi tittar även närmare på några av de bästa vetegräsprodukterna som finns att köpa på nätet!

Kvinna med två små glas vetegräsjuice

Vilket vetegräs är bäst i test?

Det mest prisvärda ekologiska alternativet är Healthwell Vetegräs Eko. Det är ett mycket fint vetegräspulver sprängfyllt med nyttigheter!

✅ Prisvärt ekologiskt alternativ

Healthwell vetegräs eko vit påse med grön grafik

Ett annat utmärkt alternativ är Superfruits vetegräs. Finns i flera storlekar och även i olika gröna pulvermixar!

✅ Svenskt kvalitetsmärke

Superfruit Vetegräs

Om du vill odla eget vetegräs kan vi varmt rekommendera att skaffa ett Odlingssystem för vetegräs! Det är enkelt och växer ut på bara cirka 10 dagar, så att du kan skörda ofta och mycket!

✅ Odla vetegräs hemma

Sproutman Odlingssystem för vetegräs tre våningar med vetegräs

Här finns prisvärda frön för groddning av vetegräs!

✅ Prisvärda frön

Geo Groddning Frö Vetegräs 80g

Recensioner av 11 olika vetegräsprodukter

Här går vi igenom hela 11 olika vetegräs från olika varumärken. Längst ner hittar du även information om vetegräs och dess egenskaper, samt tips på hur du kan odla eget vetegräs!

Ett annat nyttigt grönt pulver som du bör kolla in är chlorella!

Healthwell vetegräs eko

Healthwell vetegräs eko vit påse med grön grafik

Kolla priset hos:

Healthwell är Svensk Hälsokosts eget produktmärke. De har efter många år i branschen tagit fram ett varumärke som erbjuder moderna och och högkvalitativa kosttillskott till riktigt bra priser.

Deras ekologiska vetegräs finns i tre storlekar:

 • 200 gram
 • 400 gram
 • 600 gram

Produkten är så kallad EU-ekologisk, vilket innebär att hela produktionskedjan följer strikta linjer gällande bland annat biologisk mångfald, djurskydd och miljöpraxis.

Vi vet att vi får en ren produkt av hög kvalité när vi väljer vetegräs hos Healthwell. Vetegräset är raw, veganskt och naturligt glutenfritt. Dessutom har det höga halter protein och fibrer, innehåller ca 70% klorofyll, mineraler och aminosyror.

Smaken på gräset är friskt med en skarp efterton. Healthwell föreslår att vi använder en till två teskedar per dag och successivt ökar till en matsked. Vi gillar att blanda vetegräs direkt i en juice av citrus eller i morgonsmoothien för en pigg start på dagen.


Superfruit Vetegräs

Superfruit Vetegräs

Kolla priset hos:

Svenska Superfruit har ett stort sortiment superfoods, däribland matcha, spirulina, hampaprotein, chlorella och självklart även vetegräs. Företaget vill främja en hälsosam livsstil hos sina kunder och fokuserar på att erbjuda naturliga, vitaminrika och näringsrika produkter för det moderna och aktiva livet.

Vetegräset är ett av de många gröna pulver som kommit i blickfånget hos hälsomedvetna de senaste åren. Framförallt tack vare sin höga halt klorofyll äter vi detta pulver. Men det används också i olika detoxkurer för rening och i raw food för den vackra färgens skull.

Just klorofyllet hjälper kroppens naturliga avgiftningsprocess och avlägsnar därmed eventuellt skadliga föroreningar som vi fått i oss.

Vetegräs från Superfruit är ekologiskt odlat och torkas direkt efter att det klippts för att behålla sin klorofyllhalt och gröna färg. Vi gillar att använda vetegräs tillsammans med syrliga frukter och juicer för att få i oss en extra boost klorofyll.


Renée Voltaire Greenmix Chlorella Vetegräs & Ingefära

Renée Voltaire Greenmix Chlorella Vetegräs & Ingefära

Kolla priset hos:

Hon kallas ofta en rebell inom matindustrin. Renée Voltaire var tidig med att ställa om det gröna siktet i Sverige och idag har hon 100-tals produkter i sitt sortiment. Hennes fokus är på raw, vegansk och glutenfri mat som smakar gott och gör gott.

Vi gillar framförallt Reneé Voltaires kreativa blandningar och sammansättningar av smaker, nyttiga pulver och råvaror. I sortimentet finns en mängd spännande pulverblandningar som gör det enkelt att få till den där nyttiga smoothien.

Den gröna mixen av Renée Voltaire innehåller sötvattenalgen Chlorella, vetegräs och ingefära. Vetegräset ger oss en stor dos klorofyll men även chlorella innehåller klorofyll.

Algen är också rik på protein, järn, mineraler och vitaminer. Ingefäran är rik på antioxidanter och bidrar med en god sting till det gröna bittra. Vi gillar att mixa pulvret tillsammans med bär och vegansk mjölk. Är du ovan vid den gröna smaken så tillsätt lite citron.

Den här mixen bör du inte äta om du är gravid eller ammar. I annat fall rekommenderar Renée att vi använder en till två teskedar max tre gånger per dag. Vi föreslår att du trappar upp dosen successivt om du är helt ny med gröna superfoods.


Plog skånskt vetegräs

Plog skånskt vetegräs

Kolla priset hos:

Skånska varumärket PLOG tillverkar sina produkter på Hagavik gård i Trelleborg. De sköter själva om hela tillverkningsprocessen, från jord till bord.

Råvarorna odlas på en KRAV-ekologisk mark utan tillsatser, skördas varsamt, torkas under 42 grader och förpackas på plats.

Vi gillar att Plog lyfter fram svensk superfood och gör våra favoritpulver helt närproducerade.  I sortimentet hittar vi exempelvis norrländska blåbär, skånsk rödbeta och skånsk grönkål.

Vetegräs känns logiskt att odla på svenska åkrar. Bra för vår hälsa och bra för miljön. Plog klipper och torkar gräset direkt för att behålla den gröna färgen som är så rik på klorofyll.

Torkningen är klassad som raw eftersom den aldrig överstiger 42 grader. I vetegräset kan vi hitta nästan alla aminosyror, mängder av mineraler och vitaminer och hela 47% är fibrer.

Påsen är på 75 gram och återförslutningsbar. Vi gillar att använda Plogs vetegräspulver för att starta dagen som topping på gröt eller i en juiceshot.


Närokällan vetegräs

Närokällan vetegräs

Kolla priset hos:

Svenska företaget Bättre Hälsa står bakom varumärket Närokällan. I sortimentet hittar vi ett brett utbud av hälsokost, vitaminer, mineraler och superfoods. Deras produkter har sammansättningar och former som gör det enkelt för kroppen att ta upp näringen.

Bättre Hälsa har 40 års erfarenhet av branschen och brinner för att bidra till fler människors hälsa och välmående. De vill leverera högkvalitativa produkter och riklig information kring näringsämnen och hälsa.

Närokällan har noggrant valt ut en plats i Utah där man odlar vetegräs på gamla havsbäddar. Detta ger en extra hög halt av mineraler till gräset. Gräset skördas när näringen är som högst och pressas sedan till juice som torkas till pulver. Juicen är 20 gånger mer näringsrik än gräspulvret enligt Närokällan själva.

Deras vetegräs för juice kommer i en burk på 150 gram och de föreslår att vi använder två teskedar till valfri vätska. Vetegräspulvret är tänkt som ett juicepulver för rening och detoxkurer. Därför rekommenderar Närokällan att vi tar juicen på fastande mage, annars kan utrensningseffekten vara påtaglig.

Deras ekologiska vetegräsjuicepulver innehåller en hög halt proteiner och är rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror. Därför boostar vi gärna kroppen med dessa näringsämnen, en eller flera gånger under dagen.


Rawfoodshop vetegräs groddfrön

Rawfoodshop vetegräs groddfrön

Kolla priset hos:

Svenska företaget Rawfoodshop har ett stort utbud av ekologiska och naturliga produkter med allt från raw food till kroppsvård. Vi hittar många spännande artiklar som algflingor, arrowrotpulver, aprikoskärnor och vetegräsgroddfrön.

Med groddfrön av vetegräs från Rawfoodshop kan vi alltså göra vårt eget vetegräs hemma. Så fröna på bomull eller ett tunt lager jord inomhus. Det kan ske när som helst under året. Efter ca en vecka är vetegräset redo att skördas.

Vi föreslår att du pressar det genom en råsaftcentrifug för att kunna bryta ner fibrer och cellulosa ordentligt. Du kan också mixa gräset i din juice eller smoothie och sila det efteråt om du vill ha en slätare dryck.

Vetegräset är rikt på klorofyll, antioxidanter och karotenoider. Vi gillar att Rawfoodshop ger oss möjligheten att enkelt göra vårt egna vetegräs hemma i köksfönstret. Påsen är på 500 gram och priset blir såklart lägre när vi gör vetegräset själva.


GEO vetegräsfrö eko

GEO vetegräsfrö eko

Kolla priset hos:

Italienska företaget Bavicchi har skapat det ekologiska varumärket Geo. Varumärket tar fram frön specifikt till att så eller grodda. Geo har blivit mycket populärt världen över bland dom som gillar att grodda bönor och frön.

I deras sortiment hittar vi redskap som underlättar groddningen, såsom groddburkar och ställningar och såklart en mängd olika fröer: röd rädisa, broccolifrö, mungbönor, alfalfafrön, bockhornsklöverfrön och vetegräsfrö.

Påsen med vetegräsfrö är på 600 gram och fröna går utmärkt att grodda eller odla eget vetegräs av. För att grodda blötlägger du först fröna i 10 timmar. Därefter sköljer du fröna med vatten och placerar dem i en groddburk.

Skölj fröna två till tre gånger om dagen. När de börjar utveckla en liten svans är de klara och kan ätas som de är, i sallader eller på smörgåsen.

Om du vill kan du istället plantera ner dom i ett tunt lager jord för att låta det växa till ett 20 cm högt gräs. Gräset kan sedan skördas för att använda i juice och smoothies.

Vi tycker det är roligt att grodda och vetegräsfröna från Geo är enkla att lyckas med. Groddarna äter vi gärna tillsammans med andra grönsaker på mackan, i salladen eller som topping på olika vegetariska grytor.


Go For Life Vetegräspulver

Go For Life Vetegräspulver

Produkten har utgått

Varumärket Go For Life tillhör svenska företaget Råvarubutiken som har 20 års erfarenhet av rå- och hälsokost. Go For Life’s motto är Be as good as you can Be och genom sina produkter vill de hjälpa oss att optimera vår kraft och potential.

I utbudet finns ett spännande och brett sortiment av olika superfoods, pulver, bär och nötter men också proteinpulver från hampa, pumpa och ärta.

Även deras vetegräspulver har en hög halt protein, hela 18,28 gram per 100 gram. Kalium, kalcium och fibrer är andra nyttigheter som vi gärna får i oss med hjälp av vetegräs från Go For Life. Och självklart den vackra gröna färgen som ger oss en klorofyllboost.

Klorofyllet hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar som ökar immunförsvaret och syresätter blodet.

Vi gillar att ge kroppen lite extra hjälp på traven med en god vetegräsjuice, kanske särskilt vid väderomslag eller för att förhindra förkylning. Påsen på 250 gram räcker länge och vi gillar den höga kvalitéen för en bra peng.


Rawpowder Vetegräs

Rawpowder Vetegräs

Kolla priset hos:

Ekologiskt vetegräspulver från svenska företaget Rawpowder kommer från Nya Zeeland där det varsamt behandlas för att behålla maximalt av sitt näringsinnehåll.

Rawpowder vill ge oss det bästa från naturen, antingen vildväxande eller ekologiskt odlat. Sortimentet innefattar främst superfoods men också vitaminer, mineraler, fettsyror, torkad frukt och bär.

Deras vetegräspulver är rikt på vitamin A, K, E, C och gruppen med B vitaminer. Dessutom innehåller vetegräsproteinet 19 av de 22 aminosyrorna, inklusive alla essentiella, dvs livsviktiga, aminosyrorna.

Vetegräs har därför blivit ett populärt kosttillskott bland veganer och vegetarianer och bör användas just som ett tillskott till den dagliga kosten. Rawpowder rekommenderar att vi blandar en tesked av deras vetegräspulver med mat, vatten eller juice per dag.

Om du vill kan du gradvis öka dosen upp till en matsked, under en period på sex veckor. Men minska mängden om du märker av symtom på utrensning, så som laxerande effekt eller huvudvärk. Vi blandar gärna Rawpowders vetegräspulver i raw chokladbollar för ett nyttigt fika.


Holistic Vetegräs Ekologisk

Holistic Vetegräs Ekologisk

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Holistic grundades 2002 och har idag stort erkännande inom hälsokosten och bland hälsomedvetna konsumenter. Grunden för företaget ligger i kärleken för människa, planet och natur.

Holistic vill sprida kunskap och bidra med produkter som gör det enkelt för oss att fatta medvetna och hållbara beslut för vår hälsa. De har ett brett sortiment av högkvalitativa kosttillskott, vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Deras kanske mest kända produkter är LactoVitalis pro, vegansk vitamin D och Cellenzym.

Vi känner oss trygga med Holistics kunskap och kvalité därför väljer vi gärna deras vetegräspulver som tillskott. Burken är på 150 gram och Holistic föreslår att vi tar en matsked om dagen tillsammans med en balanserad kost.

Det känns enkelt att blanda en matsked av vetegräspulvret med valfri dryck för en boost av klorofyll, enzymer, vitaminer, mineraler och alla essentiella aminosyror.

Vi föreslår att du smaksätter med lite citron om du är ovan vid den skarpa smaken.


PLOG Skånegrönt

PLOG Skånegrönt

Kolla priset hos:

Skånska företaget Plog har ett härligt utbud av svensk superfood i pulverform. Vi gillar deras färgglada förpackningar och väljer gärna närproducerat från Trelleborg.

Plog odlar sina grödor själva i bördiga skånska jordar, skördar hela blad och torkar produkterna varsamt med en metod som klassas som raw. Förutom vetegräspulver hittar vi också korngräspulver, havtorns-, lingon- och blåbärspulver, skånsk rödbeta och morot i sortimentet.

Blandningen Skånegrönt är ett Krav Certifierat pulver av tre skånska favoritgrödor: grönkål, vetegräs och korngräs.

Det ger oss ett naturligt multivitamin med sitt breda spektrum av järn, vitamin C och A, kalcium, gruppen med B vitaminer, aminosyror och antioxidanter såsom klorofyll.

Vi blandar gärna Skånegrönt pulver från Plog i bakning, matlagning, juicer och smoothies. Prova några matskedar av pulvret i bröd, knäckebröd eller scones för en extra grön start på dagen.


Vad är vetegräs?

Ett knippe vetegräs och ett litet glas vetegräsjuice

Vetegräs liknar gräset vi har i trädgårdarna med sina långa och smala gröna strån. Det framställs från hjärtbladen, dvs de första små bladen som bildas på stråt av vete.

I de fall som vetegräset ska bli till pulver så skördas det när det är mellan 10 och 20 cm högt för att antingen juiceas eller torkas direkt.

Vanligast är att gräset torkas för att sedan malas till pulver. Gräset behöver tas om hand direkt efter skörd för att bevara så mycket som möjligt av näringsämnena. Namnet till trots så innehåller inte vetegräs något gluten och även glutenintoleranta kan äta det här gräset.

Är vetegräs nyttigt?

Vetegräs är rikt på en mängd näringsämnen och basbildande mineraler.

Bland annat innehåller vetegräs:

Ca 50% av gräset utgörs av fibrer och totalt har många olika vitaminer och mineraler spårats i vetegräs. Däribland hör vitamin A, B-gruppen, C, E och K. Vetegräs har mer C vitamin än apelsin och dubbelt så mycket vitamin A som morot.

Därtill är vetegräs rikt på protein och bidrar till en normal syra-basbalans tack vare sina basiska mineraler. I dagens kosthållning har vi lätt att bli försurade och att vetegräs verkar basiskt är en av de främsta anledningarna till att vi gärna använder detta kosttillskott.

Den andra anledningen är dess höga halt klorofyll. Klorofyll är det gröna ämne som finns i växter och vi kan hitta höga halter i mat som spenat, persilja, ruccola, gröna bönor, spirulina, broccoli och vetegräs.

Det sägs att vetegräs kan innehålla upp till 70% klorofyll och ämnet liknas ofta vid växternas blod men innehåller mindre järn än vårat blod. Klorofyllet hjälper dock till att bilda röda blodkroppar som syresätter kroppen och bidrar till ett starkt immunförsvar.

Det gröna klorofyllet stödjer också kroppens naturliga avgiftningsprocess och hjälper således kroppen att bli av med eventuellt skadliga föroreningar. Dessutom blir huden frisk och sund inifrån och ut med hjälp av klorofyll.

Man beräknar att 4 cl juice av vetegräs motsvarar klorofyllet i 1,2 kilo grönsaker. Vetegräs är ett bra komplement till kosten när man känner att man inte får i sig tillräckligt med grönt.

De flesta rekommendationer kring vetegräs är att börja med en liten dos för att gradvis öka intaget över tid. Det är för att kroppen ska hinna vänja sig och du kanske vill vänja dig vid smaken som kan vara ganska skarp.

Ta gärna vetegräs dagligen under en period, men kom ihåg att pausa också så att kroppen kan tillgodogöra sig alla näringsämnen. Det kan vara bra att komma ihåg att för stora mängder av vetegräs kan orsaka magproblem och illamående.

Kan man odla vetegräs hemma?

Det finns färdigt pulver att köpa som är gjort av vetegräs. Men du kan också odla ditt eget vetegräs hemma i köksfönstret. Det finns olika sätt du kan odla vetegräs på, i kruka eller på en bricka med ett tunt lager jord är några exempel.

Ett annat exempel är att göra som när du odlar krasse, på en bit blöt bomull. Du kan också välja att grodda vetegräsfrön. Antingen för att äta groddarna eller för att sedan plantera skotten och låta de bli grässtrån.

Vissa påstår att hemodlat vetegräs aldrig kommer innehålla lika mycket mineraler som ett varsamt odlat vetegräs på mineralrika bäddar gör. Vetegräset kommer ändå vara rikt på olika näringsämnen, även mineraler, så det kan vara roligt att prova själv.

Till vår hjälp finns olika redskap för att få ett så lyckat resultat som möjligt. Vill du börja med att grodda vetegräsfrön kan det vara en god idé att skaffa ett groddtorn, en groddmaskin eller ett odlingssystem särskilt för vetegräs och skott.

Sproutman Odlingssystem för vetegräs tre våningar med vetegräs

Det sistnämnda låter dig odla större mängder frön med eller utan jord. På bara 10 dagar får vi tre stora brickor av färskt grönt gräs. Så klart kan odlingssystemet också användas för att odla andra skott som ärtskott, korngräs eller solrosskott.

Vetegräs går lika bra att odla utan jord, det har samma näringsvärde som gräs odlat i jord, vilket kan vara smidigt när vi odlar vetegräs inomhus hemma.

Systemet är komplett med brickor, sprayflaska, ställning och allt vi behöver för att odla vetegräs på en liten yta hemma. Vi gillar att det tar upp liten plats och ändå levererar ca 15 juice shots per bricka!

Det ingår en utförlig beskrivning i hur du använder odlingssystemet för att odla vetegräs. Men en generell beskrivning är så här:

 • Blötlägg vetegräsfrön i ca 10 timmar.
 • Skölj fröna och sprid ut dem på en bit papper eller i groddburken.
 • Vattna fröna två till tre gånger om dagen. När fröna har fått svansar på två cm är de färdiga groddar. Du kan äta groddarna direkt eller låta dom växa till gräs.
 • Om du använder ditt odlingssystem fortsätter du vattna tills groddarna blivit gräs. Det tar ytterligare några dagar. Annars planterar du ner skotten i ett tunt lager jord och fortsätter vattna sparsamt. Gärna med en sprayflaska.
 • När gräset är ca 20 cm högt och har delat sig är det dags att skörda. Skörda med vass kniv och lämna en liten bit av gräset så att det kan växa upp igen.

Det finns också särskilda vetegräspads att ansluta till sitt groddsystem som hjälper vetegräsets rötter och förhindrar mögel. Var uppmärksam så att vetegräset inte blir för blött och därmed mögelangripet.

När du har ditt färska vetegräs vill du ta tillvara på näringsämnena direkt och det görs bäst med hjälp av en juicemaskin. När vi pressar gräset till en juice blir näringen mycket mer koncentrerad och mer lättsmält för kroppen.

I själva gräset är näringen insluten i celler och våra kroppar kan inte smälta den cellulosa som cellerna är gjorda av. Det kan orsaka magbesvär. När vi gör juice krossas stråna och näringsämnena frigörs.

Det sägs att juicen är 20 gånger mer näringsrik än själva gräset. För att göra en näringsrik juice föreslår vi därför att du använder en juicemaskin för bäst resultat. Det finns både manuella sorter och mer avancerade maskiner.

Om du har en blender hemma kan du istället prova att använda den och sedan sila juicen.

Hur äter man vetegräs?

När du odlar vetegräs själv är det enklaste sättet att ta tillvara det genom att göra egen juice. Men du kan såklart också torka och mala gräset till pulver själv.

Färdigt vetegräspulver blandar vi enkelt i vatten för en shot, tillsammans med andra gröna grönsaker och frukter i en smoothie eller i fruktjuice. Vi föredrar att blanda vetegräspulvret med citrus för att bryta av den milt gräsiga smaken.

Vetegräs är ett bra sätt att höja sitt näringsintag i vardagen men pulvret och juicen används också ofta i detox och renande kurer. Där eftersöker vi det höga fiberinnehållet tillsammans med det höga näringsinnehållet, särskilt klorofyllet som verkar renande på kroppen. Vetegräs kan med fördel också användas som en kur när vi vill göra kroppen mer basisk.

På caféer med nyttig fika och i juicebarer kan vi ofta hitta vetegrässhots. Då är det färskt gräs som pressas i en råsaftscentrifug, eller en så kallad juicemaskin. Pulvret är också ett vanligt inslag i nyttiga juiceblandningar tillsammans med apelsin, kiwi eller bär.

En hälsodryck kan du enkelt göra hemma. Prova till exempel att mixa vetegräs med banan, kiwi och bär. Yoghurt är också gott i eller mandelmjölk för en lenare smak.

Är du helt ovan vid smaken av vetegräs kan den upplevas skarp och gräsig. Vi gillar att bryta av det med syrliga frukter eller milda och söta smaker. Prova dig fram för att hitta din favoritkombination!

Vetegräs kan också användas i kall matlagning och bakning. Den vackra gröna färgen gör vetegräspulvret omtyckt i raw food desserter. Prova att boosta dina rawbollar med grönt nästa gång, eller toppa en rawfoodkaka med grönt pulver.

Tillsammans med olja, vinäger och ingefära får vi en härligt grön salladsdressing som passar till det mesta. Vi tycker om att experimentera i köket och uppmuntrar dig att göra detsamma! Sammanfattningsvis kan du använda vetegräs till:

 • Raw desserter, kex och kakor
 • Som färgpulver/topping
 • Detoxkurer
 • Juiceshots
 • Smoothies
 • Dressing

Här finns mer inspiration kring hälsokost!