Bästa vegansk lakrits 2024: Lakritsgodis med helveganskt innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är något särskilt med lakrits. Antingen älskar eller så hatar du det! Som vegan blir utbudet något mer begränsat, men det finns fantastiskt många goda lakritssorter. Här listar vi vegansk lakrits och utser några av de bästa sorterna!

Vegansk lakrits samt lakritsrot

Vilken vegansk lakrits är bäst i test?

Detta är givetvis subjektivt, men här är några av våra favoriter och några av de mest populära veganska lakritssorterna.

Happy Vegan Butik Logo

Nätbutiken Happy Vegan brukar ofta ha vegansk lakrits i sitt sortiment. Utbudet varierar, men är alltid värt att kolla in! 100% veganskt godis.


BUBS Hallon-lakrits skalle

Kanske den mest folkliga, helt veganska lakritsgodisen. Sött och salt i perfekt kombination till ett bra pris. Både BUBS skumskalle och den vanliga sorten är vegansk!

BUBS Skallar i lakrits

Kolla priset hos:


Turkisk Peppar Original

Ja, du läste rätt! Den gamla klassikern Turkisk Peppar är helt och hållet vegansk. Detta är barndom för oss och en smak vi gärna återvänder till, om och om igen.

Tyrkisk Peber vegansk godis

Kolla priset hos:


Kolla in hela vår lista på fint lakritsgodis med veganska ingredienser nedan!

Se även våra tips på annat veganskt godis!


Är lakrits veganskt?

Lakrits är inte alltid veganskt. Detta kan verka märkligt för en del eftersom man har svårt att tänka sig i vilken del av produktionen som produkter från djur ingår.

Men faktum är att det vid godisproduktion är vanligt att man använder sig av gelatin för att godiset ska få rätt konsistens. Gelatin utvinns från benrester från djur som grisar och kor. Godis som innehåller detta är därmed inte veganskt.

Det förekommer också att vissa lakritsgodisar har överdrag eller fyllning som innehåller någon form av mjölk, exempelvis mjölkpulver. Dessa är alltså inte heller veganska.

I denna guide kommer bara vegansk lakrits finnas med, fri från gelatin, mjölk och andra animaliska produkter.

15 veganska lakritssorter

Det finns såklart många olika sorters lakrits även när det kommer till veganska alternativ. Faktum är att vi hittar såväl sorter från etablerade och stora märken, som produkter från lite mindre märken som erbjuder exklusivt och lyxigt lakrits. Oavsett vilket du är på jakt efter hoppas vi att denna guide kommer att kunna hjälpa dig att hitta rätt.

Green Star Vegan Salty Liquorice

Green Star Vegan Salty Liquorice

Kolla priset hos:

Det här är en saltlakrits som kommer från det lite mindre märket Green Star. Denna produkt är lite av en premiumprodukt och inget du hittar i de allra flesta lösgodishyllor. Med andra ord är den också lite dyrare än den allra billigaste lakritsen.

Men vill du ha en god saltlakrits, som är vegansk och som erbjuder något extra kan denna godis vara att rekommendera. Produkten är även fri från palmolja och har ett lakritsinnehåll på hela 6% vilket är högre än hos de flesta andra konkurrenter.

Vi gillar att produkten tillverkas av ett företag som sysslar med att utveckla helt växtbaserade livsmedel. Tydlig vegansk märkning, god lyxig lakrits helt enkelt!


Almaregårdens Naturlakrits

Almaregårdens Naturlakrits

Kolla priset hos:

Även här har vi lite av en premiumvariant när det kommer till lakrits. Men denna gång i en söt version och inte i formen av saltlakrits. Som du kommer att se senare i guiden erbjuder Almaregården flera olika goda lakritssorter, fria från gelatin.

Denna variant är endast smaksatt med lakritsrot. Du som är på jakt efter en riktigt naturlig lakritssmak och tycker att det är onödigt att krångla till det med olika smakkombinationer kommer därför med allra största sannolikhet att uppskatta denna variant.

Priset är ganska mycket högre än det i lösgodishyllan, men det kan det vara värt för att få en riktigt god lakrits av hög kvalitet.


Salta Katten

Salta Katten Lakrits

Kolla priset hos:

Denna produkt från Fazer är en riktig klassiker. Faktum är att den först tillverkades 1952 och har därmed ca 70 år som ett älskat inslag i godishyllan. Denna produkt är såklart vegansk men den har också fördelen att den är tillverkad enbart med naturliga smakämnen.

Detta ger lakritsen en mer äkta och mindre kemikalisk smak. Om du är sugen på denna klassiker finns den både i lite mindre påsar och troligen också i plockgodishyllan i flera butiker.


Almaregårdens Sötlakrits

Almaregårdens Sötlakrits

Kolla priset hos:

Almaregården kommer här med ytterligare än smarrig produkt. Men denna gång inte i salt form utan med en riktigt god sötlakrits. Lakritsen från Almaregården är tillverkad med de finaste råvarorna.

Till exempel har man importerat lakritsrot från Iran för att smaksätta lakritsen. Just denna region är känd för sin höga kvalitet när det kommer till denna typ av produkter. Själva godiset är tillverkat i Skåne. Även denna produkt, är liksom andra från detta märke en lite dyrare variant.

Kanske inget du väljer att köpa till barnen som lördagsgodis varje vecka, men perfekt som present till en lakritsälskare, eller för att lyxa till en mysig fredagskväll.


Almaregårdens Lakritsstång

Almaregårdens Lakritsstång

Kolla priset hos:

Detta märke erbjuder inte bara saltlakrits och sötlakrits i påse utan har här också en mycket god lakritsstång att tugga på. Perfekt för dig som är på väg och vill ha något gott att stoppa i fickan. Just denna lakrits är salt.

Precis som alla andra produkter från samma märke håller denna godis hög kvalitet och är tillverkad med riktigt bra råvaror. På så sätt kan du känna dig säker att smaken också blir riktigt god och naturlig.


Fini gourmet Black Liqourice

Fini gourmet Black Liqourice

Kolla priset hos:

Fini erbjuder här en riktigt mjuk och fin sötlakrits som håller hög klass och kvalitet. Förutom att vara vegansk är den också helt glutenfri och för dig som är allergiker passar den därför perfekt.

En annan sak värd att nämna när det kommer till denna godis är att den är helt fri från artificiella smakämnen och färgämnen. Ett naturligt godis helt enkelt. Den är också fri från fett.

Med andra ord är detta ett godis av hög kvalitet som är i princip så naturligt som godis kan bli. Prismässigt är det inte alltför dyrt, även om det såklart är lite dyrare än de billigaste varianterna.


Sour duo lakrits Smiley Veggies

Sour duo lakrits Smiley Veggies

Kolla priset hos:

Om du tycker om att blanda olika smakkombinationer när det kommer till godis kan denna produkt definitivt vara något för dig. Speciellt om du tycker om surisar.

Med ena halvan lakrits och den andra halvan bestående av en variation av olika fruktsmaker, övertäckt med ett lager av surt pulver kommer du att få många smaker på samma gång.

Det här är en lite billigare godis som du säkert kan hitta i plockgodishyllan. Om den verkligen faller dig i smaken finns också möjligheten att beställa riktigt stora förpackningar av denna, till ett bra pris.


Tyrkisk Peber Original

Turkisk peppar original

Kolla priset hos:

När många tänker på lakrits är detta det första som dyker upp i huvudet. Turkisk peppar är verkligen en storspelare på marknaden och det är få som inte smakat denna godis. Med en het smak av lakrits är den något som många ser som ett svårslaget godis.

Vad inte riktigt lika många vet är att den faktisk är vegansk och fri från gelatin. Turkisk peppar går att hitta lite överallt, såväl i lösgodishyllorna som på mindre färdiga påsar. Det går också att göra riktigt stora beställningar på flera kilon av denna produkt.


Hallon/Lakrits- Skalle

Hallon Lakrits- Skalle

Kolla priset hos:

Både den vanliga röd/svarta och den rosa/svarta skumskallen är veganska!

Denna produkt från Bubs är ytterligare en gigant på marknaden när det kommer till godis. Den ser ut som de klassiska sura skallarna från samma märke, men består till hälften av lakrits och till hälften av hallon.

Om du har lite svårt för lakrits i för stora mängder eller tycker att smaken kan bli lite väl skarp kan detta vara ett riktigt fint alternativ.

Den söta smaken från hallonet, bryter av lakritssmaken och gör att den inte blir riktigt lika intensiv. Godisen finns i ett större och ett mindre, lite mjukare format och är ett uppskattat inslag i mångas fredagsmys och lördagsgodis.


Fazer Skolkritor

Fazer Skolkritor

Kolla priset hos:

Denna godis är lite av en vattendelare. Vissa tycker att den smakar fantastiskt och är en av de absolut godaste klassikerna. Andra tycker att den inte är någon höjdare och har svårt för denna produkt.

Men om du tillhör den kategori som älskar denna godis kan det vara värt att nämna att den finns att beställa i stora förpackningar om 2 kg.

På så sätt kan du få hem ett lager av denna klassiska lakrits som räcker länge. Även denna produkt går såklart också att hitta bland plockgodiset på många håll.


Salt Skalle, Bubs

Saltskallar, Bubs

Kolla priset hos:

Om du tycker att hallon/lakrits- skallen är lite väl mesig och att smaken av hallon förstör lakritssmaken kan denna variant vara ett alternativ. Det här är en döskalle från samma märke som består rakt igenom av saltlakrits.

Även om denna lakrits kanske inte riktigt håller samma kvalitet som de allra mest exklusiva varianterna är den en sort som många fastnat för. Den är inte riktigt lika vanlig som många andra skallar från Bubs men har du tur hittar du den i din lokala butik. Annars finns den såklart att beställa online.


Kola/Salta ovaler, Bubs

Bubs Kola Salta Ovaler

Kolla priset hos:

Kombinationen kola och saltlakrits kan vara en riktig höjdare. Denna variant från Bubs kommer i en ganska stor oval där halva består av kola och den andra halvan av just saltlakrits.

Även denna kan vara något för dig som tycker att ren lakrits kan bli lite väl skarpt, men också för dig som bara vill ha lite variation. Precis som alla produkter i denna guide är denna vegansk.

Den tillhör den lite billigare typen av godis och kanske därför inte kan tävla med de allra mest exklusiva varianterna när det kommer till saker som ren smak och kvalitet.


Bläckfiskar Lakrits/frukt

Bläckfiskar Lakrits frukt

Kolla priset hos:

Denna typ av små bläckfiskar är en godis som många har upptäckt och uppskattar. Men inte riktigt lika många har hittat fram till just denna specifika variant, där ovandelen består av lakrits och undersidan av frukt.

En av de saker som vi uppskattar mest med denna godis är att den är liten. Många av varianterna ovan som kombinerar lakrits med en annan smak är ganska stora och detta gör att man tvingas ta tuggor av godisen och därmed inte får alla smaker på samma gång.

Här får du enkelt plats med godisen i munnen och får alla härliga smaker på samma gång.


Lakritsfabriken Premium White Salty Raspberry

Lakritsfabriken Premium White Salty Raspberry

Kolla priset hos:

Om du tycker om Hallon/lakrits-skallar men vill prova något lite mer exklusivt kan denna produkt från lakritsfabriken vara något för dig. Med den exklusiv lakrits smaksatt med hallon erbjuder den en riktigt fin smakkombination.

Lakritsen är ganska mjuk och ger verkligen känslan av premium. Dessutom är den både vegansk samt helt glutenfri.

Saltlakrits och hallon är helt enkelt en svårslagen kombination som vi rekommenderar att prova. Priset på denna produkt är dock ganska högt och du får antingen nöja dig med en lite mindre påse, eller vara beredd att betala lite mer.


Lakritsfabriken Premium White Salty Viola

Lakritsfabriken Premium White Salty Viola

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en saltlakrits från samma märker men denna gång smaksatt med viol. Violen är lite mer neutral och mildare i sin smak än hallonet är. Vill du ha något som bryter av lakritsen och utgör en kontrast är därför hallon bättre.

Men vill du ha en smak som fogas samman med lakritssmaken och till och med förhöjer den kan denna produkt smaksatt med viol vara en vinnare. Precis som produkten ovan är denna ganska dyr jämfört med plockgodis. Men vill du lyxa till vardagen kan detta vara något för dig.


Våga prova nytt

Som du sett i guiden ovan finns det många olika typer av lakrits och många spännande smakkombinationer. Det finns ett brett utbud även om du är begränsad till veganska alternativ.

Även om vi alla har våra favoriter och sorter som vi tycker extra mycket om kan det vara kul att våga prova något nytt. Kanske lyxa till det och för första gången välja en lite mer exklusiv lakrits, eller våga prova en smakkombination du inte gett dig på innan.

Vi hoppas att guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta nya spännande sorter. Kanske kommer du rent av att upptäcka en ny favorit!


Här hittar du fler artiklar om livsmedel!