Bästa veganska solkrämerna 2024: Bäst i test solskydd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Finns det en viktigare hudvårdsprodukt än solkräm? Vi är tveksamma till det! Just därför har vi tagit fram några av de bästa veganska solkrämerna just nu, för att du ska hitta en solkräm som passar just din hudtyp i alla lägen!

Solkräm på kvinna på stranden

Vilken vegansk solkräm är bäst i test?

En favorit är Protective Moisturizing Body Spray från Alma K, med närande och återfuktande egenskaper och bra solskydd.

Alma K Dead Sea Minerals

Kolla priset hos:


Ett lite billigare alternativ är Aloe Vera Sun Lotion från AVIVIR, som funkar för alla hudtyper.

AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion SPF15

Kolla priset hos:


AVIVIRs Kids Sun Safe Lotion SPF 30 är utan farliga tillsatser och parabener, perfekt för barn med känslig hy!

AVIVIR Sun Lotion

Kolla priset hos:


Se även våra favoriter bland veganska after sun-produkter!


Recensioner om alla 11 produkterna

Här kommer mer utförliga recensioner och information om alla veganska solkrämer vi tittat på.

Alma K Dead Sea Minerals

Alma K Protect & Nourish Face Cream

Kolla priset hos:

Alma K erbjuder solkrämer för både ansikte och kropp, med flera olika nivåer av solskyddsfaktor. De är alla berikade med flera olika närande oljor och vitaminer, och såklart deras ikoniska salt från Döda havet.

Deras solkräm för ansiktet finns i 15, 30 och 50 SPF, och har mycket bra skydd mot de skadliga UVA- och UVB-strålarna. Förutom salt, som rengör och exfolierar huden, innehåller denna solkräm även arganolja, extrakt från grönt te, juice från aloe vera, och jojobaolja.

Dessa fyra oljor och extrakt är centrala ingredienser också i övriga solkrämer från Alma K. Anledningarna är många, eftersom de alla har egenskaper som är särskilt lämpade för just hudvård.

Arganoljan är rik på antioxidanter och hjälper till att bevara hudens naturliga fukt och mjukhet. Extrakt från grönt te innehåller också den antioxidanter och lugnar huden på djupet, samtidigt som den motverkar dess föråldrande.

Det går knappast att missa hur bra aloe vera är för huden, och den har en självklar plats på innehållsförteckningen här. Förutom att den återfuktar huden, är den fullproppad med vitaminer och mineraler. Dessa solkrämer tillhör den lite mer exklusiva och dyra klassen, jämfört med andra varumärken.

I Alma K:s serie ingår följande solkrämer:

 • Protect & Nourish Face Cream SPF 15, 30 & 50
 • Protective Moisturizing Body Spray SPF 15, 30 & 50

AVIVIR

AVIVIR Sun Lotion

Kolla priset hos:

Är du ute efter en solkräm för barn som tillbringar många timmar i solen? AVIVIR har en solkräm särskilt framtagen för just barn. Deras Kids Sun Safe Lotion har hög solskyddsfaktor, SPF 30, och är fri från parfym.

Den består av läkande oljor och 70 procent ekologisk bio-aktiv aloe vera, och innehåller även vitamin E. Givetvis skyddar denna solkräm både mot UVA och UVB, och har inga farliga tillsatser som skadar barnens hud eller kropp. Den är därför helt fri från mineraloljor, parabener och färgämnen.

AVIVIR har även en solkräm utan särskild anpassning, som funkar för alla åldrar och hudtyper, även känsliga. Denna lotion är lätt att applicera och är vattenresistent. Också denna innehåller vitamin E, men även betakaroten, en antioxidant och terpenoid som bland annat gör hudens bruna färg mer tydlig.

Dessa lotion är lite billigare.

I AVIVIRs serie ingår följande solkrämer:

 • Kids Sun Safe Lotion SPF 30
 • Aloe Vera Sun Lotion SPF 15 & 30

DERMA E

DERMA E Sun Defense

Kolla priset hos:

DERMA E har en solkräm för ansiktet respektive kroppen, som båda är naturligt baserade och innehåller antioxidanter.

Solkrämen för ansiktet är fri från oljor och skyddar mot oxidativ stress, och såklart UVA och UVB. Den motverkar även för tidigt föråldrande hos huden.

Att denna solkräm är extra anpassad efter ansiktet beror på att den innehåller zinkoxid, fri från nanopartiklar, vilket skyddar huden utan att orsaka irritation eller att porerna tillsluts. Den är dessutom hypoallergen, känslighetstestad och fri från parfym, och fungerar därför för alla.

Deras solkräm för kroppen fungerar på samma sätt, och är också den fri från kemikalier. Båda dessa innehåller vitamin C och grönt te, vars funktioner är att se till att huden får återhämtning, samt att hyns friskhet bevaras.

I DERMA E:s serie ingår följande solkrämer:

 • Sun Defense Mineral Oil-Free Sunscreen Face
 • Sun Defence Mineral Sunscreen SPF 30 Body

Aesop Protective Facial Lotion

Aesop Protective Facial Lotion

Kolla priset hos:

Aesops solkräm för ansiktet är en luxuös ansiktskräm för den som vill ge sin hy lite extra omtanke och behandling.  Just eftersom det är en ansiktskräm känns den inte och luktar inte som en solkräm, trots att den har solskyddsfaktor 25. Detta säger flera av användarna, som är mycket nöjda med produkten.

Den är lättapplicerad och sjunker snabbt in i huden, och skyddar ansiktet från skadlig UV-strålning under hela dagen. En perfekt ansikts- och solkräm för vardagen helt enkelt!

Flera användare säger att denna kräm fungerar utmärkt på känslig hy, medan andra har upplevt att den irriterar huden för de med känslig hy, kanske på grund av innehållet av eteriska oljor.

Kundomdömen är överlag väldigt nöjda med Aesops ansiktskräm, trots att den har en ganska hög prislapp.

I Aesops serie ingår följande solkräm:

 • Protective Facial Lotion SPF 25

Annemarie Börlind

Annemarie Börlind Sun Care

Kolla priset hos:

Annemarie Börlinds exklusiva solskyddsprodukter går hem hos vilken solälskande person som helst, som är mån om sin hys välmående och vill hålla den frisk. De är bland de lite dyrare, men helt klart prisvärda.

För ansiktet finns en solkräm med SPF 30, och som dessutom har naturligt DNA-skydd. Detta skydd behandlar solexponerad hud och skyddar mot fria radikaler och UV-strålning. Krämen innehåller extrakt från kombualg, som är rik på antioxidanter och både återfuktar och mjukgör huden. Den avlägsnar även toxiner från huden.

Läpparna faller ofta i glömska trots att de är både ömtåliga och känsliga för solens strålar. Det är därför viktigt att ha en solkräm, eller lip balm med solskyddsfaktor, så att de inte tar skada. Detta lip balm är vattenresistent och smidigt att ta med sig överallt och applicera när som helst under dagen.

Annemarie Börlinds fuktighetsbevarande solkräm går att använda till hela kroppen, inklusive ansiktet, och har ett högt skydd mot solens skadliga strålar, både UVA och UVB. Krämen är i princip fettfri och lätt att hantera och applicera.

I Annemarie Börlinds serie ingår följande solkrämer:

 • Sun Fluid SPF 20 & 30
 • Sun DNA Protect SPF 30
 • Sun Care Lip Balm SPF 20

Biodroga MD

Biodroga MD Skin Booster High UV Protection Cream SPF 30

Kolla priset hos:

Har du problem med pigmentfläckar, som efter var sommar tycks öka onaturligt mycket? Isåfall har vi hittat den perfekta produkten för dig! Det är nämligen en solkräm som också motverkar att pigmentfläckar uppstår. Två flugor i en smäll!

Biodrogas Protection Cream med 30 SPF är ett lättapplicerat creme-gel, som skyddar huden mot UVA och UVB. Samtidigt håller solkrämen huden jämn i tonen, tack vare sitt innehåll av niacinamid (vitamin B3). Niacinamid håller även fukten i huden på en stabil nivå.

Solkrämen innehåller även vitamin E, som vårdar huden och skyddar mot radikaler. För att huden ska hållas lugn trots mycket exponering av solljus innehåller denna även alpha bisabolol, som verkar lugnande för irriterad hud.

I Biodroga MD:s serie ingår följande solkräm:

 • Skin Booster High UV Protection Cream SPF 30

Bioregena

Bioregena Sun Care Sunscreen

Kolla priset hos:

Hos Bioregena finns solkräm, sollotion och olja anpassade efter olika hudtyper. Deras solskyddsolja har SPF 15 och har ett naturligt UVA- och UVB-filter, och innehåller inga nanopartiklar.

Samma sak gäller för både solkrämen och deras lotion, och produkterna är dessutom ekologiska.

Oljan fungerar för bra hudtyper, och är hypoallergen. Personer som har känslig hy bör alltså kunna använda denna utan problem. Även krämen och lotion har dessa egenskaper, och fungerar både för ansikte och kropp.

Ingen av dessa tre lämnar någon vit färg på kroppen, och är lätta att applicera. Vissa upplever dock att de ger en lilaaktig färg, men att det inte är något som syns särskilt tydligt.

Dessa solprodukter har extremt bra hållbarhet, då de är vattenresistenta, så för dig som badar mycket eller utsätter huden för annan påfrestning är dessa kanske något för dig!

Vad vi gillar lite extra med dessa produkter är att de inte skadar några vattenlevande organismer! Med tanke på allt detta, är de definitivt prisvärda, trots att de inte är bland de billigaste.

I Bioregenas serie ingår följande solkrämer:

 • Sun Care Sunscreen Cream SPF 50 Face & Body
 • Sun Care Sunscreen Lotion SPF 30 Face & Body
 • Sun Care Sunscreen Oil SPF 15

Camilla Pihl Cosmetics

Camilla Pihl Cosmetics Sun Lotion

Kolla priset hos:

Det nordiska prisbelönta skönhetsföretaget Camilla Pihl Cosmetics erbjuder solkrämer av hög kvalitet, till relativt billiga priser.

Deras ansiktssolkräm har SPF 30. Förutom att den skyddar mot UVA och UVB har den också anti aging-egenskaper, det vill säga motverkar att huden föråldras i förtid. Den är dessutom återfuktande och näringsgivande.

Solkrämen funkar för alla åldrar och hudtyper, då den har godkänts av Astma & Allergi Nordic och är Svanenmärkt.

Denna solkräm har fått många höga betyg, men någon har upplevt att den inte sjunker in i huden bra, och att det därför blir osmidigt att använda andra produkter efter.

Camilla Pihl har även två solkrämer för kroppen, en spray och en lotion. Sprayen är mycket lättapplicerad och sjunker in snabbt. Enligt kundomdömen ger den en fin glans på huden.

I Camilla Pihls serie ingår följande solkrämer:

 • Sun Clear Protection Spray SPF 15 & 30
 • Sun Lotion SPF 15 & 30
 • Sun Anti Aging Face Cream SPF 30

REN Skincare

REN Skincare Clean Screen Mineral SPF 30 Face Sunscreen

Kolla priset hos:

Sitter du mycket framför datorn, eller tillbringar många timmar i solen? Oavsett vilket kan du skydda din hud både mot elektronikens skadliga blå ljus samtidigt som den skyddas mot solens strålar, med REN:s Clean Screen Mineral Face Sunscreen.

Denna solkräm har SPF 30 och reflekterar alltså bort skadliga strålar och skyddar på så vis huden. Dessutom motverkar den att huden åldras för tidigt till följd av solexponering.

Solkrämen innehåller naturligt zinkoxid, samt antioxidanter genom extraktet från passionsfrukt. Detta främjar det naturliga skydd i huden som redan finns mot fria radikaler.

Tack vare innehållet av risstärkelse blir huden inte glansig, utan får ett mattare utseende.

Produkten fungerar för alla hudtyper, inklusive känslig hy. Den bör dock inte användas på barn under 3 år.

Denna solkräm tillhör de dyrare, men är mycket omtyckt av användarna.

I REN Skincares serie ingår följande solkräm:

 • Clean Screen Mineral SPF 30 Face Sunscreen

Riemann P20

Riemann P20 Sun Protection

Kolla priset hos:

Sortimentet på solkrämer hos P20 är stort; det finns i SPF 15 till 50, spray, kräm och lotion för såväl kropp som ansikte, anpassat för både unga och gamla.

För barn finns ett solskydd med SPF 50+, som håller i upp till 10 timmar, perfekt för barn som gillar att vara ute långa dagar! Dessutom håller krämen i upp till 3 timmar även i vatten.

Solkrämen är skonsam, parfymfri och allergicertifierad. En perfekt solkräm för känslig och ömtålig hy!

P20:s solkräm för ansiktet är också den vattenfast och fri från parfym. Den är lättapplicerad och håller i många timmar.

Deras solskyddsspray är smidigt att använda och även svåråtkomliga ställen på kroppen nås av denna spray. Samma bra UVA- och UVB-filter finns även i dessa sprayer.

I P20:s serie ingår följande solkrämer:

 • Sun Protection Spray SPF 15, 20, 30 & 50
 • Sun Protection Kids SPF 50+
 • Sun Protection Continuous Spray 20, 30 & 50
 • Sun Protection Lotion SPF 20
 • Sun Face Protection Cream SPF 30

Rosenserien

Rosenserien Solkräm Med Karoten

Kolla priset hos:

Hos Rosenserien finns en exklusiv solkräm för både kropp och ansikte, baserad på naturliga och ekologiska ingredienser. Den baseras på rättvisemärkt aloe vera och oljor som olivolja, solrosolja, rosenolja och havtornsolja, som alla har många positiva egenskaper när det kommer till hudvård.

På ingredienslistan finns även kokosfett, vitamin E och karoten. Karoten fungerar som antioxidant, och motverkar skador från föroreningar, smuts och UV-strålningar. Den bidrar dessutom till att huden blir mindre känslig för solljus, och gör solkrämens funktion mer effektiv.

Denna solkräm har endast SPF 6, och vi rekommenderar därför att komplementera med en annan solkräm om du kommer befinna dig i starkt solljus i många timmar under sommarhalvåret. Solkräm är dock något som bör användas året om, och denna kan därför rekommenderas även under årets mörkare halvår.

I Rosenseriens serie ingår följande solkräm:

 • Solkräm Med Karoten

Är solkrämer veganska?

Solkräm är en viktig hudvårdsprodukt, kanske en av de viktigaste. För många är det den mest använda i vardagen, under årets alla årstider. Det är nödvändigt att skydda sin hud mot solens strålar, men samtidigt är det också viktigt att djuren inte tar skada av vårt handlande.

Det är dessvärre inte alla som har den inställningen, och därav är det fortfarande många solkrämer som produceras och säljs som inte är veganska, eller ens cruelty-free. Detta innebär alltså att majoriteten av de solkrämsprodukter vi ser i hyllorna antingen innehåller animaliska ingredienser, eller i värsta fall har testats på djur.

I svenska och andra EU-länders butiker bör solkrämerna inte ha testats på djur eftersom det går emot EU:s lag. Däremot kan detta inte alltid garanteras, då solkrämen kan innehålla ingredienser som får eller till och med måste testas på djur, antingen i EU eller i exempelvis Kina.

För att säkerställa att du inte handlar från företag som testar på djur kan du titta på Cruelty Free Internationals (CIF) lista efter Leaping Bunny-märkningen. På Djurens Rätt finns även märkningen I’M VEGAN. Den innebär att produkterna också är fria från animaliska ingredienser, och alltså är helt vegansk.

En solkräm som är cruelty-free (icke-djurtestad) är inte nödvändigtvis vegansk, utan kan innehålla animaliska ingredienser. Ibland kan det vara svårt att veta vilka ingredienser som är animaliska och inte, och vi har därför listat några vanligt förekommande i solkräm, samt veganska alternativ till dessa.

Bivax: framställs av bin och har som funktion att skydda och ge fukt åt huden. Veganskt alternativ: soja- eller växtbaserat vax.

Elastin: hittas i artärväggar, lungor, hud och tarmar hos djur, och är ett protein som bevarar hudens elasticitet. Vegansk alternativ: växtbaserat protein.

Gelatin: framställs genom att koka ligament, ben eller hud från djur, och kan förbättra den egna kollagenproduktionen i kroppen. Veganskt alternativ: agar-agar eller karragenan.

Glycerol/glycerin (E422): kommer från djurfetter och förser huden med återfuktning. Veganskt alternativ: växtbaserad glycerin (baserad på soja eller kokosolja).

Kitin: en polysackarid som kommer från kräftdjur, insekter och spindeldjurs yttre skelett. Används för att mjukgöra huden. Veganskt alternativ: växtbaserad kitosan.

Kollagen: protein som finns i djurben, hud eller ligament, och förbättrar elasticiteten i huden. Veganskt alternativ: sojaprotein eller mandelolja.

Lecitin (E322): kommer från ägg, och skyddar bland annat huden från skador och motverkar att rynkor uppstår. Veganskt alternativ: lecitin på sojabönor.

Pärlpulver: framställs från blötdjur, vanligen mollusker, och slätar ut linjer och rynkor. Veganskt alternativ: växtbaserade oljor från exempelvis granatäpple och mandlar.

Vilka företag har alltid veganska solkrämer?

Alla företag har alltså inte veganska solkrämer, och vi rekommenderar alltid att ta en extra titt på innehållsförteckningen och på företagets hemsida för att vara på den säkra sidan.

Alla solkrämer vi tittat på är naturligtvis veganska, och alla företag är  cruelty free. De flesta företagen har även helt veganska sortiment, eller arbetar för att uppnå det målet.

Dessa företag har alltid veganska solkrämer: