Bästa veganska schampo 2024: Bäst i test cruelty free hårvård

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Precis som med mat, kläder och hudvård är det självklart att vi väljer de veganska alternativen också vad gäller hårvård. Men världen av hårvårdsprodukter kan kännas som lite av en djungel, och vi har därför tagit fram några av de bästa veganska schampona just nu, för att du enkelt ska kunna hitta det som passar dig och ditt hår bäst!

Schampo Vegan Bäst i Test

Vilket veganskt schampo är bäst i test?

Vi älskar de fräscha schampona från svenska Care of Gerd. Det här märket har ett starkt fokus på naturliga ingredienser, med inspiration från Lappland. Helt magiskt fina, ekologiska och veganska schampon!

Care of Gerd Schampo

Kolla priset hos:


En annan stor favorit är mycket fina varumärket Hairlust. De är helt och hållet veganska och har schampon för många olika ändamål och hårtyper. Hög kvalitet och ett företag med en mycket sund filosofi som vi uppskattar!

Hairlust Schampo 4 flaskor olika färger

Kolla priset hos:


Ett annat riktigt kvalitetsmärke är Maria Nila. De är 100% veganska och har en mängd premiumprodukter för alla hårtyper.

Maria Nila Schampo Hårvård Vegan

Kolla priset hos:


Ett billigare alternativ med mycket naturliga ingredienser är det populära Urtekram. De har många intressanta dofter och schampon som passar de flesta. Bland de billigaste av alla veganska schampon.

Urtekram Veganska Ekologiska Schampo

Kolla priset hos:


Bäst för barn: För oss är det viktigt med naturliga och ekologiska ingredienser som är skonsamma för barnets hår och hud, och här är Barnängens Ekologiska Schampo för barn vår favorit. Den är också anpassad efter barn med allergier och astma.

Barnängen Ekologiskt Schampo Vegansk Hårdvård Barn

Kolla priset hos:


Fler veganska schampon hittar du längre ned i artikeln!

Se även våra tips på bra vegansk balsam, för komplett hårbehandling! För dig med blont eller ljust hår kan det även vara intressant att hitta ett bra veganskt silverschampo!

Recensioner av veganska schampon och varumärken inom hårvård

Här kommer en närmare titt på alla olika veganska schampon vi tittat närmare på.

Hairlust Schampo

Hairlust Schampo 4 flaskor olika färger

Kolla priset hos:

Hairlust är ett mycket fint hårvårdsmärke grundat i Danmark. Hela deras produktlinje är vegansk och de strävar alltid efter hållbarhet med stor andel ekologiska ingredienser.

I sin hårvårdslinje har Hairlust många fantastiskt fina schampon, anpassade efter olika hårtyper och behov. I utbudet hittar du:

 • SplitFix – För att reparera slitet och skadat hår och kluvna toppar.
 • Grow Perfect – Motverkar håravfall.
 • Curl Crush – För dig med lockigt hår.
 • Enriched Blonde – Skapar en frisk look, för blont eller grått hår.
 • Instant Relief – Mjällschampo med noga utvalda ingredienser.

Alla deras schampon finns i serier med tillhörande balsam, sprejer, serum och en del andra fina produkter som är utvecklade för att hjälpa håret och hårtypen på bästa möjliga sätt. De säljer även en hel del olika bundles för att du ska kunna få hem hela paket smidigt.

Hairlust är ett relativt nytt märke för oss, men vi gillar verkligen deras filosofi, den helveganska produktlinjen och den genomgående höga kvalitén!

Vill du prova ett nytt veganskt schampo kan vi definitivt rekommendera Hairlust och deras produkter!


Schampo från Ida Warg hårvårdsserie

Ida Warg Hårvård Veganskt Schampo

Se utbudet hos:

Ida Warg Beauty erbjuder en stor variation av veganska schampon; de finns i många olika storlekar och för alla tänkbara hårtyper. 

För den som exempelvis ofta stylar håret med värme finns vårdande schampon som dessutom skyddar och bevarar färgen, tack vare sitt innehåll av avokadoolja och bambuextrakt. Dessa går vid namn Colour Protecting Shampoo och finns både i 250 och 500 ml. 

När det kommer ett schampo som ger volym måste vi även nämna deras Plumping Shampoo som ger ett fantastiskt resultat som återfuktar håret och reparerar strukturen. Även deras Volume Shampoo ger både glans och volym, och är extra anpassat för tunt hår eftersom det innehåller vitamin B5. 

Vi måste också passa på att nämna deras fräscha och smidiga torrschampo, Everyday Dry Shampoo, som appliceras enkelt och snabbt för den som kanske inte hunnit tvätta håret, eller bara vill vara lite extra fräsch. 

Naturligtvis är alla dessa schampon helt veganska och cruelty-free, liksom samtliga produkter från Ida Warg Beauty. Deras produkter produceras i Skandinavien med hög kvalitet och säkerhet, och befinner sig ungefär i mitten på prisskalan.

Dessa schampon ingår i Ida Warg hårvårdsserie

 • Colour Protecting Shampoo 
 • Plumping Shampoo
 • Silver Shampoo
 • Everyday Dry Shampoo
 • Pro Growth Shampoo
 • Everyday Shampoo (+ Pro)
 • Moisture Shampoo (+ Pro)
 • Repair Shampoo (+ Pro)
 • Volume Shampoo (+ Pro)

Indy Beauty

Indy Beauty Schampo Vegan Hårvård

Se utbudet hos:

Indy Beauty är också en favorit när det kommer till veganska produkter, och deras Djurens Rätt-certifiering ger ett extra plus i kanten för oss som är måna om djurens välbefinnande. Deras produkter är relativt prisvärda och sortimentet erbjuder schampon för många olika hårtyper. Förpackningarna till deras schampon är dessutom tillverkade av återvunnen plast!

Deras Care and Protect Repair Shampoo innehåller proteinet keratin, veganskt såklart, som är en väsentlig del för ett starkt och slitkraftigt hår. Det stärker och återuppbygger strukturen, samt reparerar skador. Tack vare sitt innehåll av havreextrakt minskar slitaget på håret, och schampot motverkar frizz. 

Också silverschampot, Cool Blonde Silver Shampoo, innehåller keratin och bidrar därför till starkare hår och minskade skador. Naturligtvis är schampot framtaget för att skapa en kallare ton hos dem som har oönskade gula nyanser i håret. 

Vi kan inte heller låta deras Refreshing Squalane Dry Shampoo gå obemärkt förbi. Detta är nämligen ett torrschampo utöver det vanliga, med både (veganskt) keratin, squalene och vitamin B5 i innehållsförteckningen. Dessa ingredienser är vårdande, minskar hårskador och är uppbyggande får strukturen.

Det ger en mjuk och skön känsla, samtidigt som det fräschar upp och ger en fin glans. Vita rester från schampot är heller inget att oroa sig över, och håret får på nolltid ett luftigt lyft. Alla schampon från Indy Beauty är milt parfymerade och innehåller 250 ml av produkten.

Dessa schampon ingår i Indy Beautys hårvårdsserie:

 • Cool Blonde Silver Shampoo
 • Care and Protect Repair Shampoo
 • Root Boost Volume Shampoo
 • Refreshing Squalene Dry Shampoo

Olaplex

Olaplex Schampo Vegansk Hårvård

Se utbudet hos:

Här har vi schampot för dig som länge letat efter något som på djupet bygger upp håret, oavsett om det gäller rakt eller lockigt, behandlat eller obehandlat hår. Olaplex och deras schampon är nämligen kända för den unika molekylen Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate, som de framställt i syfte att återuppbygga och reparera skadat hår genom att behandla brutna svavelbindningar. 

När svavelbindningarna (som håret är uppbyggt av) utsätts för bland annat UV-strålning, färgbehandling, värme och borstning skadas de, vilket förstör hårets struktur och gör det svagare och mer instabilt. Genom att reparera dessa svavelbindningar blir håret alltså starkare och friskare.

Olaplex två schampon (No.4 och No.4P) innehåller alltså denna molekyl, vilket ger en vårdande effekt som inte bara återuppbygger slitet hår och kluvna toppar, utan även balanserar fukten i håret. Skillnaden mellan No.4 och No.4P är att det sistnämnda schampot är ett silverschampo, som skapar en kall nyans där gula toner uppstått. 

Förutom att dessa schampon är veganska är de också fria från sulfater, parabener, ftalater och gluten. De är dessutom PH-balanserade och cruelty-free. 

Olaplex schampon tillhör de lite dyrare, vilket vi finner helt naturligt, med tanke på deras otroliga resultat. De finns att köpa i förpackningar om 100 ml, 250 ml och 2000 ml. 

Dessa schampon ingår i Olaplex hårvårdsserie:

 • Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo
 • Olaplex No.4P Blonde Enhancer Toning Shampoo

Abba Hårvård

Abba Hårvård Veganska Schampon

Se utbudet hos:

Abba Pure Performance Hair Care strävar efter att använda så rena ingredienser som möjligt i sina produkter, och är 100 procent veganska. När de framställer sina schampon använder de sig av skonsamma produkter för att skydda håret och bevara hårfärgen. Alla deras schampon, utom Detox Shampoo, går dessutom att använda till att tvätta kroppen med!

Detta Detox Shampoo rengör grundläggande och använder de aktiva ingredienserna natriumbikarbonat och melass. Eftersom det är kraftfullt ska det inte användas lika ofta som övriga schampon i serien, men går bra att använda i kombination med dessa. 

För den som har torrt, skadat eller tunt hår kan vi rekommendera någon av Abbas Moisture Shampoo, Volume Shampoo eller Gentle Shampoo. Alla dessa är anpassade efter mer känsliga hårtyper och hårbottnar, och verkar lugnande, återfuktar samt ger en varaktig volym. Det sistnämnda är dessutom passande för barn tack vare att det är så pass skonsamt.

Deras Color Protection Shampoo är också inriktat på skadat hår, men framför allt hår som behandlats kemiskt eller färgats. Detta schampo, samt de övriga, innehåller ett flertal aktiva ingredienser, såsom kokosnöt, salvia, aloe och körsbärsbark. 

Dessa schampon ingår i Abba hårvårdsserie (Pure Performance Haircare):

 • Detox Shampoo
 • Volume Shampoo
 • Color Protection Shampoo
 • Moisture Shampoo
 • Gentle Shampoo
 • Always Fresh Dry Shampoo

Maria Nila

Maria Nila Schampo Hårvård Vegan

Se utbudet hos:

Maria Nila är måna om att deras schampon, och produkter i allmänhet, är sulfat- och parabenfria och helt veganska. Att de inte innehåller sulfater innebär att hårets naturliga och nödvändiga oljor och fetter bevaras, vilket är extra viktig för de med känsligt hår och hårbotten. 

Om ditt sulfatfria schampo inte löddrar är saken helt i sin ordning; sulfat orsakar nämligen ofta lödder, men det skadar också håret och resulterar i torr och obalanserad hud. Till en början kan håret kännas fett när du använder det sulfatfria schampot, men när det har avgiftat sig från sulfatet kommer håret må betydligt bättre. 

Vi kan därför starkt rekommendera något av Maria Nilas veganska schampon, som finns i många storlekar, format och varianter. Deras Head & Hair Heal Shampoo är till exempel antiinflammatoriskt och riktar sig särskilt till dem med mjäll eller håravfall. 

För den som har färgat hår kan Luminous Colour Shampoo vara ett bra alternativ, eftersom det inte bara vårdar håret och bevarar färgen, utan även ger skydd mot den skadliga UV-strålningen. 

Sist vill vi också passa på att nämna Maria Nilas volymschampo, som ger ett fantastiskt resultat tack vare sitt innehåll av vitamin B5. Med detta schampo blir håret både starkare och får en härlig volym. 

Maria Nilas schampon tillhör de dyrare, och finns att köpa som 100 ml, 350 ml och 1000 ml.

Dessa schampon ingår i Maria Nilas hårvårdsserie:

 • Sheer Silver Shampoo
 • Luminous Colour Shampoo
 • Structure Repair Shampoo
 • Pure Volume Shampoo
 • True Soft Shampoo
 • Head & Heal Shampoo
 • Eco Therapy Revive Shampoo
 • Invisidry Shampoo
 • Dry Shampoo

Urtekram

Urtekram Veganska Ekologiska Schampo

Se utbudet hos:

Urtekrams schampon tillhör de mer prisvärda, och finns i många olika sorter, anpassade för olika hårtyper. Ända sedan 1970-talet har de arbetat för hållbarhet, samt ekologiskt och naturligt framställda produkter.

Utöver att deras produkter är veganska har de också en Ecocert COSMOS-certifiering, vilket bland annat har lett till att de fått utmärkelsen att vara det mest hållbara företaget i Danmark 2017.

Du kan vara säker på att ditt schampo från Urtekram är fritt från artificiell parfym, parabener, silikon och syntetiska konserveringsmedel. De är nämligen otroligt måna om att använda så naturliga ingredienser som möjligt, och garanterar att 99-100 procent av innehållet är det. 

I Urtekrams breda sortiment hittar vi ett stort utbud av schampon, för alla tänkbara hårtyper, inklusive schampo för barn.

För den med torr, irriterad eller känslig hårbotten finns flera bra alternativ, däribland deras Find Balance Fragrance Free Shampoo, som tack vare sitt innehåll av aloe vera lugnar och balanserar hårbotten, samt vårdar håret och ger det ett friskt utseende.

Deras Camomile Shampoo kan vi rekommendera för blont hår, eftersom innehållet av kamomill ljusar upp håret och ger en fin glans. På ingredienslistan står dessutom aloe vera och glycerin, vilket vårdar och återfuktar håret. 

Dessa schampon ingår bland annat i Urtekrams hårvårdsserie:

 • Nettle Shampoo
 • Camomile Shampoo
 • Children’s Shampoo
 • Rasul Shampoo
 • Tea Trea Shampoo
 • No Parfume Shampoo

Rapsodine

Rapsodine Vegansk hårvård från svenska naturliga råvaror

Se utbudet hos:

Hos Rapsodine är hållbarheten nummer ett; det är ett hudvårdsföretag som gått all in för att verka i positiv riktning när det gäller konsumtion. Deras produkter är helt veganska, och baseras på ekologisk rapsolja och andra naturliga ingredienser. 

Rapsoljan produceras i Sverige, vilket minskar onödigt långa transporter. Den har dessutom en förmåga att snabbt absorberas av och återfukta huden, samtidigt som den förser hyn med fettsyror, näringsämnen och vitaminer, såsom vitamin E. 

En av de främsta anledningarna till varför vi gillar Rapsodine är att deras produkter går att köpa som refill i deras refillstation (belägen i Mariestad), samt i förpackningsfria butiker såsom Gram Malmö och Unwrapped. Konceptet är relativt nytt, men ett fantastiskt steg mot ett mer hållbart samhälle och framtid! 

I dessa butiker kan du bland annat hitta Rapsodines ekologiska schampon, som djuprengör och vårdar alla olika hårtyper. De inriktar sig dock främst på normalt och torrt hår. Eftersom schampot öppnar upp det yttre lagret på hårstrået, rekommenderar vi att också använda deras balsam och hårinpackning, för att få bästa möjliga resultat. 

Självklart kan deras schampon lika gärna användas enskilt, och går att använda dagligen tack vare sina skonsamma ingredienser. Rapsoljans roll i produkterna är bland annat att återfukta och mjukgöra håret, men också att tillföra näring. 

Du kan köpa schampo på 250 ml, 500 ml och 2,5 liter från Rapsodine, och är det tagit slut kan du alltså fylla på detta antingen i den fysiska refillbutiken i Mariestad, Gram Malmö eller online på Unwrapped. Detta är också en av anledningarna till att Rapsodines schampon kan klassas som bland de mest prisvärda.

Dessa schampon ingår i Rapsodines hårvårdsserie:

 • Kunzeaschampo
 • Milt Schampo & Duschkräm
 • Schampo med äppelvinägerextrakt
 • Schampo, oparfymerad

Barnängen Ekologiskt Schampo (för barn)

Barnängen Ekologiskt Schampo Vegansk Hårdvård Barn

Se priset hos:

Barnängens Ekologiska Schampo för barn är särskilt anpassad efter små barns känsliga hud. För att vara så skonsam som möjligt för både håret och kroppen innehåller schampot, som även fungerar som duschgel, 97 procent naturliga ingredienser. 10 procent av produktens ingredienser är dessutom ekologiskt framställda och certifierade. 

För att behandla håret milt och vårdande, innehåller detta schampo från Barnängen aloe vera, som också är återfuktande. Det rengör både hårbotten och håret, utan att huden torkar ut. 

Naturligtvis är schampot veganskt, men den är också ett perfekt alternativ för barn med astma och allergier, då det har astma- och allergicertifikat. För att värna om barnets bästa är detta schampo också testat och kontrollerat av specialister inom pediatrik. 

Alla Barnängens produkter är dock inte veganska, utan bara de som ingår i kollektionen Barnängen Miljövänlig, som känns igen på det gröna hjärtat som finns i loggan på dessa produkter. 

Barnängen har sedan slutet på 1800-talet tillverkat hygienprodukter, och de barnanpassade produkterna började tillverkas på 1930-talet. Sedan dess har deras sortiment blivit allt bredare, men med samma fokus som vid starten: naturliga, vårdande och rena produkter. 

Barnängen Ekologiskt Schampo är vår klara favorit för barn och det är en väldigt populär produkt bland barnfamiljer i Sverige.


Vilka företag har helt veganska hårvårdslinjer?

Helt veganska hårvårdslinjer är inte alltid en självklarhet hos alla företag. Av de företag som vi nämnt här ovan är alla utom Barnängen helt veganska, och kan säkerställa att deras hårvård inte testats på djur eller innehåller animaliska produkter. 

Vad gäller barnängen är det de produkter som ingår i serien Barnängen Miljövänlig, som är veganska och miljömärkta. Barnängen är dock cruelty-free, och testas alltså inte på djur. 

Dessa företag har helt veganska hårvårdslinjer:


Här kan du läsa fler artiklar inom veganska skönhetsprodukter!