Bästa veganska proteinpulver 2024: Helt veganska blandprotein

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Behöver vi ta proteintillskott som veganer? Varifrån kommer proteinet i veganska proteinpulver och vilka märken kan vi hitta på marknaden? Vi tar ett djupdyk rakt ner i den veganska världen av proteinpulver. I den här artikeln utser vi de bästa veganska proteinpulvren, med fokus på olika blandpulver!

Skopa veganskt protein, olika växtbaserade proteinkällor runt om såsom nötter, tofu, frön, växtmjölk

Vilket veganskt proteinpulver är bäst i test?

Ett av de godaste veganska proteinpulvrena är Swedish Supplement Vegan Protein Deluxe. Det är baserat på ris- och ärtprotein och innehåller 73,3 g protein per 100 g. Alla deras smaker är bra, men vår favorit är Vanilla Almond.

✅ Mycket välsmakande

Swedish Supplement Vegan Protein Deluxe, 750 g

En nykomling på vår lista är Aware Nutritions veganska protein. Bra innehåll med hela 78 gram protein per 100 gram pulver, samt nya intressanta smaker. Prisvärd och funktionell produkt!

✅ Bra proteinmängd per 100 gram

Aware Nutrition Vegan Protein

Vi kan inte göra en artikel om veganskt protein, utan att nämna Heey Vegan Protein. Detta är förmodligen det mest innovativa företaget inom veganska pulver. De har ständigt nya smaker på menyn och har en riktigt trevlig produkt för aktiva veganer!

✅ Innovativt svenskt företag inom veganskt kosttillskott

Heey Vegan tre olika veganska proteinpulver

Det mest prisvärda alternativet är Bulk Vegan Proteinpulver. Det kan köpas i storpack på 2,5 kg och är då billigast av alla jämförbara produkter. Finns dessutom i väldigt intressanta smakalternativ!

✅ Prisvärt alternativ

Bulk Vegan Proteinpulver

Slutligen vill vi lyfta fram BetterYou Ärt- och Havreprotein. Det är en bra mix av ett riktigt trevligt svenskt märke som alltid håller hög kvalitet. Fina smaker, lokala råvaror med svenskt havre och europeiskt ärtprotein.

✅ Trevlig mix

Better You Ärt- Och Havreprotein

Se även våra andra artiklar där vi går igenom veganska proteintillskott, till exempel ärtprotein, naturligt proteinpulver av hampa, klassiskt sojaprotein eller risbaserat proteinpulver!

Hela listan på veganska proteinpulver

Nedan hittar du hela listan på veganska alternativ när det gäller proteintillskott. Vi har i huvudsak försökt välja olika proteinblandningar, med protein från olika grödor. Under varje produkt kan du enkelt se hur mycket protein den innehåller, vilka proteinkällor som ingår, tillgängliga smaker och förpackningsstorlekar.

Aware Nutrition Vegan Protein

Aware Nutrition Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:78g
Finns i smakerna:Choklad/Kokos, Äpple/Kanel, Blåbärsglass
Förpackningsstorlek:900 gram, 3 x 900 gram
Protein från: Ärtprotein, risprotein

Aware Nutrition Vegan Protein är ett veganskt proteinpulver som kombinerar ärt- och risprotein, vilket ger en optimal blandning av fullvärdigt protein med alla essentiella aminosyror. Med 22g protein per servering och en lättlöslig formula, är detta proteinpulver ett utmärkt tillskott för de som söker ett växtbaserat alternativ.

Produkten är 100% vegansk och är fri från gluten och laktos, vilket gör den lämplig för personer med specifika kostbehov eller allergier. Den fantastiska smaken är en annan positiv aspekt, vilket gör det till ett njutbart tillskott till den dagliga kosten.

Detta proteinpulver är särskilt användbart för veganer och vegetarianer som kan ha svårt att få i sig tillräckligt med protein genom kosten. Det är också ett bra alternativ för de som vill undvika animaliska produkter som vassle och kasein, eller de som har en allergi mot mjölk och ägg.

Ärtproteinet i blandningen är lättsmält och har ett högt innehåll av aminosyran arginin, vilket är fördelaktigt för de som tränar hårt. Risproteinet bidrar med variation i aminosyrainnehållet och gör blandningen mer balanserad.

Aware Nutrition har med Vegan Protein skapat en produkt som inte bara är näringsrik och välsmakande, utan också mångsidig och anpassningsbar till olika kostbehov. Den unika kombinationen av ärt- och risprotein säkerställer att konsumenter får en balanserad profil av aminosyror, vilket är viktigt för övergripande hälsa och välbefinnande.

Sammanfattningsvis är Aware Nutrition Vegan Protein ett pålitligt, smakrikt och näringsrikt veganskt proteinpulver som erbjuder en balanserad aminosyraprofil och är ett utmärkt alternativ för de som söker ett växtbaserat proteintillskott.


Bulk Vegan Proteinpulver

Bulk Vegan Proteinpulver

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:72 g
Finns i smakerna:Banan Karamell, Caramel Latte, Choklad & Jordnöt, Naturell, Jordgubb, Jordnötssmör, Vanilj, Mintchoklad, Vit choklad & kokos, Äppelstrudel
Förpackningsstorlek:500 gram, 1 kg och 2,5 kg
Protein från:Ärtor, råris, pumpafrö, linfrö och quinoamjöl

Brittiska Bulk har ett omfattande sortiment för träningsaktiva och hälsomedvetna människor. Veganska produkter har fått en helt egen kategori och där hittar vi bland annat proteinbars, vitaminer och proteinpulver.

Deras så kallade lättblandade veganska proteinpulver är tillverkat av deras egen framtagna proteinblandning. Pulvret ger oss 23 gram protein per portion och finns i sju intressanta smaker. Bulk beräknar att en portion är ca 35 gram och de föreslår att vi tar en till tre portioner per dag.

Vi blandar då en portion med 250 ml vätska och skakar ordentligt för en mumsig och mättande dryck i samband med träning. Vi gillar att Bulks Vegan Proteinpulver är helt fritt från både gluten, soja och vitt socker.


Bulk Clear Vegan Protein

Bulk Clear Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:75 g
Finns i smakerna:Persika & Apelsin, Tropisk, Äpple & Svartvinbär
Förpackningsstorlek:300 gram
Protein från:Ärtprotein

Clear Vegan Protein är en nyhet i den veganska hyllan hos Bulk. Företaget har tagit fram ett proteinpulver till oss som inte gillar tjocka och krämiga proteinshakes. Vi gillar att detta veganska proteinpulver är lätt i konsistensen och har en fruktig, frisk smak.

Som vanligt håller Bulk en låg sockerhalt, men vi hittar sötningsmedlet sukralos i innehållsförteckningen som i övrigt är slim. Vi gillar att Bulk inte krånglar till innehållet utan håller sig till ett fåtal ingredienser.

Varje portion av Clear Vegan Protein består av 15 gram ärtprotein av hög kvalité. Tillverkarna beräknar att en portion består av ca 20 gram.

Vi blandar en portion tillsammans med 400 ml vatten, skakar noga och väntar några sekunder för att få en riktigt len konsistens utan skum. För att öka proteinintaget tar vi en till två portioner per dag av Clear Vegan Proteinpulver.


Bulk Veganskt Gourmetprotein

Bulk Veganskt Gourmetprotein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:66 g
Finns i smakerna:Kola, Jordgubb och Choklad
Förpackningsstorlek:700 gram
Protein från:Ärter, solrosfrön, kikärter, hampa, pumpafrön

Ytterligare en nyhet i den veganska kategorin av proteinpulver hos brittiska hälsokostföretaget Bulk är det Veganska Gourmetproteinpulvret. Bulk har tagit fram en blandning av fem olika växtproteiner. Resultatet kallar de för en “ren dröm”.

Konsistensen är sammetslen och smaken framträdande. Detta veganska proteinpulver är så krämigt och gott att det kan misstas för att bestå av mejeriprodukter. Men inget vassle så långt ögat kan nå! Vi har hampa och solrosfrön att tacka för krämighet och sötma.

Förutom de olika smakerna har Bulk också tillsatt en aning stevia, enzymer och vegansk vitamin D3 till detta pulver. Innehållsförteckningen, smaken och funktionen hos gourmet proteinpulvret imponerar.

En portion består av 23 gram protein av totalt 35 gram pulver. Vi tycker det är enkelt att blanda en skopa med 250 ml vatten för en stärkande dryck efter träning.


Protein.se Veganskt proteinpulver, 1000g

Protein.se Veganskt proteinpulver

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:75,3 g
Finns i smakerna:Hasselnöt
Förpackningsstorlek:1 kg
Protein från:Ärt- och risprotein

Ett välsmakande och uppfriskande proteinpulver med en relativt neutral smak, med god hasselnötston. Pulvret är sötat med sukralos och proteinet kommer från ärt- och risproteinkoncentrat.

Pulvret från protein.se levereras i rejäla 1 kg:s förpackningar och är lätt att dosera och förvara i en stadig burk med lock. Det är givetvis helt veganskt och innehåller 75,3 gram protein per 100 gram pulver.

Dessutom får du i dig en del mineraler som förekommer naturligt i råvarorna, såsom kalcium, kalium, magnesium, järn och zink.

I grund och botten är detta ett simpelt men effektivt och smidigt proteinpulver med god smak, till ett rimligt pris. Produkterna från Protein.se tenderar att vara vackert förpackade och de har en god förmåga att kombinera estetik med funktion. En bra produkt till ett rimligt pris!


My Protein My Vegan Protein Blend

My Vegan Protein Blend

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:73 g
Finns i smakerna:Banan, Morotskaka, Jordgubb, Choklad, Choklad & Jordnötskaramell, Kaffe & Valnöt, Ej smaksatt, Vanilj, Vit choklad Hallon, Gurkmeja Latte
Förpackningsstorlek:250 gram, 500 gram, 1 kg, 2,5 kg
Protein från:Ärt-och bönprotein

MyVegan är ett veganskt proteinpulver hos varumärket MyProtein. Receptet är förnyat och uppdaterat med både fler smaker och mer protein. Vi gillar att pulvret är 100 % naturligt, utan artificiella färg- och smakämnen.

Proteinblandningen består av ärt- och favabönproteinisolat tillsammans med respektive smakblandningar, förtjockningsmedel och sukralos som sötning. Totalt får vi 22 gram protein per portion.

Tillverkarna föreslår att en portion är ca 30 gram och att vi tar tillskottet en till tre gånger per dag. Vi gillar att blanda MyVegan Protein Blend direkt i frukostgröten, dricka som en shake efter träningspasset, eller rent av boosta våra brownies med. Pulvret är mångsidigt, mättande och har tydliga smaker.


Body Science Vegan Protein

Body Science Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:75 g
Finns i smakerna:Salt Karamell, Äppelpaj, Dubbelchoklad
Förpackningsstorlek:750 gram
Protein från:Soja, havre & vete

Body Science Vegan Protein består av en proteinblandning med havreproteinisolat, veteproteinisolat och sojaproteinsolat. Havreproteinet är svensktillverkat och har en hög halt av de essentiella (livsviktiga) aminosyrorna, samt är rik på antioxidanter och vitamin E.

Veteproteinet har hög proteinhalt men samtidigt låg halt fett och sockerarter. I veteprotein finns också en hög halt av aminosyrorna glutamin och prolin. Sojaprotein är ett fullvärdigt protein som ofta används i veganska produkter och kommer från sojabönan.

Vi gillar att Body Science Vegan Proteinpulver är en blandning av olika proteinkällor för att få fram ett fullvärdigt vegetabiliskt proteinpulver med höga halter av alla aminosyror. I innehållet hittar vi också smaksättningar, stabiliseringsmedel och aspartam.

Totalt innehåller påsen 25 portioner. Tillverkarna beräknar att en portion består av 30 gram som vi blandar tillsammans med tre eller fyra deciliter vatten. Per portion får vi i oss 23 gram protein med detta krämiga Vegan Proteinpulver från Body Science.


Kiano Performance protein + Collagen Support

Kiano Performance protein + Collagen Support

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:57 g
Finns i smakerna:Choklad, Bär
Förpackningsstorlek:420 gram
Protein från:Ärtor

Svenska företaget Kiano har tagit fram ett sortiment av unika sammansättningar superfoods, booster och proteinpulver. I deras Performance protein + Collagen Support serie hittar vi ett naturligt veganskt proteinpulver som samtidigt boostar tillverkningen av kollagen.

Kiano har tagit fram proteinpulvret för att stötta en effektiv återuppbyggnad av muskelceller hos träningsaktiva kvinnor och män som vill optimera sin hälsa.

Vi gillar storsäljaren Berry som, förutom ärtprotein, innehåller 12 olika superfoods som tillför en mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. En portion på 30 gram består av 16 gram protein och totalt innehåller förpackningen ca 14 portioner.

Vi gillar att Kiano har ett av marknadens renaste och mest näringsrika veganska proteinpulver. Den unika sammansättningen av protein med superfoods gör mer än att ge musklerna återhämtning efter träning.

Pulvret ger också näring åt hud, naglar, hår och kroppens inre funktioner. Vi gillar det holistiska förhållningssättet hos Kiano.


Healthwell Vegan Protein

Healthwell Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:74 g
Finns i smakerna:Naturell
Förpackningsstorlek:400 gram, 800 gram, 1,2 kg
Protein från:Havre, ärta och ris

Hos det svenska varumärket Healthwell sätter vi själva smak på vår proteinshake eller smoothie. Vi gillar valfriheten som den naturella smaken medför och blandar därför gärna pulvret i frukostgröten, bärsmoothies eller som booster i bakning.

För en portion föreslår Healthwell att vi använder ca 28 gram pulver tillsammans med upp till tre deciliter vätska. Totala proteinhalten för en portion ligger på imponerande 73%. Vi hittar tre viktiga proteinkällor i innehållsförteckningen: ärta, havre och ris.

Sammansättningen ger ett mättande pulver med en fullvärdig proteinblandning av aminosyror. Vi gillar också att Vegan Proteinpulver från Healthwell är fritt från sötningsmedel och socker. Detta gör att vi själva kan söta efter tycke och smak, samt att halten av kolhydrater och kalorier blir väldigt låg i jämförelse med andra proteinpulver.

Vi gillar också att Healthwell tillsatt veganska vitaminer och mineraler som B12 och vitamin D.


Heey Vegan Protein

Heey Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:60-88 g (beroende på smak)
Finns i smakerna:Choklad, Blåbär Vanilj, Kakor, Jordgubb, Vanilj, Acai, Spirulina
Förpackningsstorlek:500 gram
Protein från:Soja och ärta

Heey Vegan proteinpulver har en kort innehållsförteckning. Proteinblandningen kommer från sojaproteinisolat och ärtproteinisolat medan smaksättningen kommer från riktiga frukter och bär. Slutligen hittar vi förtjockningsmedel och sötningsmedel.

Det känns enkelt att blanda Heey Vegan proteinpulver tillsammans med vätska för en smakrik och mättande dryck till mellanmålet eller efter träningen. Vi blandar också gärna detta proteinpulver i smoothies och i smoothiebowls för att få en extra boost med proteiner.

TIllverkarna beräknar att en portion är ca 30 gram, varav 24 gram består av protein. Vi tillsätter ca 300 ml vätska till en portion.

Heey har även en riktigt bra vegansk måltidsersättning, för dig som vill ha en komplett produkt med vitaminer, mineraler, protein och energi.


WellAware Vegan Protein Blend Choklad 500 g

WellAware Vegan Protein Blend Choklad

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:80 g
Finns i smakerna:Choklad
Förpackningsstorlek:500 gram
Protein från:Soja, havre, ärta och hampa

Protein Blend från Wellaware finns i smaken choklad och kommer i en förpackning på 500 gram. Tillverkarna beräknar att en portion är ca 25 gram, varav 20 gram består av vegetabiliskt protein. Vi gillar att WellAware blandar flera proteinkällor i sitt veganska pulver.

Det gör att vi enkelt kan variera vårt proteinintag från växtbaserade källor och samtidigt få en bra profil av näring och aminosyror. Förutom proteinblandningen innehåller pulvret fettreducerad kakao och aspartam. Vi ställer oss frågande till valet av sötningsmedel i ett annars riktigt bra pulver.


Star Nutrition Vegan Protein Shake, 750 g

Star Nutrition Vegan Protein Shake, 750 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:69 g
Finns i smakerna:Choklad Hasselnöt, Äppelpaj, Vaniljkakor
Förpackningsstorlek:750 gram
Protein från:Ärtor, ris och havre

Star Nutrition har ett brett utbud av proteinpulver och däribland hittar vi Vegan Protein Shake i tre olika smaker.

Företaget är tydliga och nöjda med att pulvret har ett minimalistiskt innehåll och “absolut inget tillsatt socker”. Istället används aspartam som sötningsmedel, vilket ger en stark söt smak, i stort sett utan extra kalorier.

Proteinkombinationen från ärtor, ris och havre kompletterar varandra för att ge en fullvärdig blandning av aminosyror. Totalt får vi 25 portioner i en förpackning med 750 gram. Vi dricker vegan protein shake när som helst under dagen, vid behov.

Vi blandar då ca 29 gram proteinpulver med två till tre deciliter vätska. Med en portion får vi i oss 20 gram protein som ger mättnad och återhämtning till kroppen.


Star Nutrition Vegan Protein Blend, 1 kg

Star Nutrition Vegan Protein Blend, 1 kg

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:Cirka 67-73 g (beroende på smak)
Finns i smakerna:Choklad, Choklad Jordnöt, Vanilj
Förpackningsstorlek:1 kg
Protein från:Ärtor, quinoaproteinmjöl, ris och potatis

Svenska varumärket Star Nutrition har här tagit fram ett veganskt premiumpulver i storförpackning. I detta veganska proteinpulver har Star Nutrition tillsatt sina varumärken Spectra och ModCarb.

Vi får därmed både greens och hälsosamma kolhydrater från havrekli, quinoa och amarant i en och samma förpackning! Spectra är ett frukt- och grönsaksextrakt bestående av superfoods som acai, aronia, blåbär men också kaffe, broccoli, äpple och vitlök.

Detta är ett spännande proteinpulver för oss som söker ett veganskt protein med något extra i. En portion består av 20 gram protein och vi blandar 30 gram pulver med ca tre deciliter vatten när som helst under dagen då vi behöver ett extra mål. Totalt innehåller påsen 20 portioner.


Chained Nutrition Vegan Muscle Protein, 1600 g

Chained Nutrition Vegan Muscle Protein, 1600 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:72-76 g (beroende på smak)
Finns i smakerna:Choklad, Jordgubb
Förpackningsstorlek:1600 gram
Protein från:Ärter

Vegan Muscle Protein från Chained Nutrition baserar sitt proteinpulver på ärtproteinisolat. I tillverkningen har så mycket som möjligt av fett och kolhydrater filtrerats bort för att proteinet enkelt ska blanda sig i vätska.

Slutresultatet är ett rent och fint pulver av hög kvalité. Vi gillar stora förpackningar och enkla smaker, med Vegan Muscle Protein får vi bägge delar. Förutom protein och smaksättning hittar vi tillsatt förtjockningsmedel, aspartam och utvalda aminosyror.

Med sitt Vegan Muscle Protein vill Chained Nutrition skapa en profil som liknar vassleprotein men som är helt vegansk. Därför har de tillsatt aminosyrorna leucin och tryptofan, som annars bara finns i låga mängder hos ärtor.

Varje portion ger oss 25 gram protein på 33 gram pulver. Vi blandar en portion med upp till tre deciliter vätska efter träning eller som mellanmål under dagen.


Biotech Vegan Protein

Biotech Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:74 g
Finns i smakerna:Banan, Choklad Kanel, Kaffe, Hasselnöt, Skogsfrukter, Vaniljkaka
Förpackningsstorlek:500 gram, 2 kg
Protein från:Ärtor, ris, quinoa

Vegan Protein från Amerikanska Biotech är ett förstklassigt veganskt proteinpulver med tydliga smaker. Vi gillar att innehållsförteckningen är enkel och pulvret rent. Det är därmed fritt från laktos, gluten, aspartam och artificiella färgämnen.

Biotech har kombinerat proteinisolat från ärtor och ris samt quinoamjöl och tillsatt glutamin och arginin. Smakerna kommer från gojibär, acai och sötningsmedlet sukralos. En portion består av 19 gram vegetabiliskt protein.

Vi använder ca tre matskedar, eller 25 gram, pulver till en portion och upp till tre deciliter vätska. Totalt innehåller förpackningen 20 portioner.


M Nutrition Vege Protein, 700 g

M Nutrition Vege Protein, 700 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:83 g
Finns i smakerna:Choklad, Naturell
Förpackningsstorlek:700 gram
Protein från:Ris-, hampa och ärta

Vege Protein från M Nutrition är ett veganskt proteinpulver från ris,- hampa- och ärtprotein. Blandningen ger en bred sammansättning av essentiella aminosyror och är helt växtbaserad.

Aminosyror är viktiga särskilt vid hård träning eftersom återhämtningen för musklerna och kroppen då går fortare. Vi gillar att Vege Protein håller innehållet enkelt med fokus just på proteinerna genom sin grönsaksproteinblandning tillsammans med naturligt förtjockningsmedel.

Det naturella alternativet gör att vi själva kan smaksätta vårt proteinpulver i exempelvis smoothies eller gröt. Vi tar 30 gram pulver för en portion och blandar med tre deciliter vätska, upp till tre gånger per dag. Totalt innehåller burken 20 portioner.


Women’s Best Vegan Protein, 900 g

Women’s Best Vegan Protein, 900 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:71 g
Finns i smakerna:Choklad, Kokos, Vanilj, Kakor
Förpackningsstorlek:900 gram
Protein från:Ris och ärta

Women’s Best har tagit fram ett helt veganskt proteinpulver baserat på ärt- och risproteinisolat. Pulvret består av få och naturliga ingredienser med stevia och sukralos som sötningsmedel.

Kombinationen av proteinisolat ger ett högt biologiskt värde som gör att kroppen kan ta upp och nyttja mer av proteinet. Vi gillar framförallt smaken Kokos som gifter sig väl med egna smakkombinationer av frukter och nötter.

Men vi blandar även gärna pulvret direkt med vatten för en kalorisnål shake till mellanmålet. För en portion tar vi ca 30 gram proteinpulver till tre deciliter vatten och skakar noggrant. Totalt innehåller förpackningen 30 serveringar.


Fairing Vegan Protein Pro, 500 g

Fairing Vegan Protein Pro, 500 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:60 g
Finns i smakerna:Vanilj eller Choklad
Förpackningsstorlek:500 gram
Protein från:Havre, ris, hampa, ärta

Med 30 år i branschen har svenska Fairing etablerat sig väl med sina kosttillskott. I sortimentet hittar vi en uppsjö olika produkter som riktar sig till oss med ett stort träningsfokus i livet. Vi gillar att Fairing även tagit fram en helt vegansk version av sitt omtyckta proteinpulver.

Vegan Protein Pro från Fairing består av protein från havre, ris, hampa och ärta. Alla dessa är högvärdiga proteinkällor och kombinationen ger oss en väl sammansatt blandning av alla essentiella aminosyror.

Dessa fyra proteintyper bidrar dessutom med andra positiva egenskaper. Ärtprotein har högt biologiskt värde, hampaprotein är även rik på mineraler, vitaminer och omega 3, risprotein är lätt för kroppen att ta upp och havreprotein har ett mycket lågt innehåll av gluten.

Vi gillar att Fairing utesluter aspartam och istället sötar med sukralos. Tillverkarna rekommenderar 30 gram pulver till tre deciliter vatten i samband med träning eller som mellanmål.


Elit Nutrition Vegan Protein Laktosfri, 750 g

Elit Nutrition Vegan Protein Laktosfri, 750 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:81,8 g
Finns i smakerna:Vanilj, Choklad, Jordgubb, Naturell
Förpackningsstorlek:750 gram
Protein från:Ris, havre, ärta och hampa

Veganskt proteinpulver från svenska Elit Nutrition har ett enkelt och naturligt innehåll. Proteinblandningen består av proteinisolat från ris, havre, ärta och hampa, samt smaksättare, guarkärnmjöl som förtjockningsmedel och stevia som sötning.

Vi föredrar smaken choklad som innehåller avfettat kakaopulver medan de andra smakerna alla lutar mer åt det naturella hållet.

Vi gillar att sammansättningen av proteiner ger oss en komplett aminosyraprofil samt att pulvret har ett lågt fett- och sockerinnehåll tack vare sina naturliga ingredienser.

Vi blandar gärna en portion pulver på 33 gram med ca tre deciliter vätska som mellanmål under dagen eller i samband med träningen. Totalt innehåller förpackningen 23 portioner med sina 750 gram.


Swedish Supplement Vegan Protein Deluxe, 750 g

Swedish Supplement Vegan Protein Deluxe, 750 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:73,3 g
Finns i smakerna:Vanilj-Mandel, Vanilj Äppelpaj och Choklad-Banan
Förpackningsstorlek:750 gram
Protein från:Ris och ärta

Swedish Supplement är relativt nykommen på marknaden med träningstillskott. Men de växer snabbt och deras veganska proteinpulver har fått lovord om att ha god smak och inte vara grynigt.

Varje portion ger oss 20 gram protein av totalt 27 gram pulver. Vi blandar detta med max tre deciliter vätska och skakar väl. Pulvret är lättlösligt och blandar sig därför enkelt med vätskan. Vi tycker därför att pulvret är utmärkt att ta med sig i en shaker till träningen för att snabbt fylla på efteråt.

Proteinblandningen i Swedish Supplement Vegan Protein Deluxe består av isolat från ris och ärta. Det innebär att nästan allt fett och kolhydrater har filtrerats bort och kvar finns ett rent protein med en komplett aminosyraprofil.


Physique Enhancing Science Select Vegan Protein, 27 servings

Physique Enhancing Science Select Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:Cirka 59 g
Finns i smakerna:Vanilj, Kanel, Jordnötssmör, Choklad
Förpackningsstorlek:918 gram
Protein från:Ris och ärta

Select Vegan Protein från brittiska Physique Enhancing Science ger oss högkvalitativt växtprotein från brunt ris och ärta. Ärta är ett av de mest populära källorna till vegetabiliskt protein tack vare sin milda smak och textur.

För att bilda en komplett aminosyraprofil blandas ofta ärta med ris. Select Vegan Protein innehåller ett riktigt bra risprotein från brunt ris.

Vi gillar att innehållet i deras olika smaker kommer från naturliga källor och sötningen från steviaextrakt. Tillverkarna beräknar en portion till 34 gram som ger oss 20 gram protein. Vi blandar med vatten eller växtbaserad mjölk för ett stärkande mellanmål efter träningen.


Fairing Clear Vegan Protein, 500 g

Fairing Clear Vegan Protein, 500 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:82 g
Finns i smakerna:Mango
Förpackningsstorlek:500 gram
Protein från:Fria aminosyror, 18 stycken

Clear Vegan Protein från svenska varumärket Fairing är en klar dryck som enkelt löser upp sig i vatten. Att drycken är klar beror också på att Fairing använt sig av fria aminosyror istället för hela proteiner.

I sammansättningen av aminosyror har de skapat en avancerad produkt enbart från vegetabiliska källor. Fördelen med fria aminosyror är att kroppen omedelbart tar upp proteinet samt att pulvret blandar sig direkt i vatten. Dessutom får vi noggrant utvalda aminosyror och stor mängd av dessa.

Vi gillar att Clear Vegan Protein också är helt fri från socker och aspartam. För att öka intaget av aminosyror tar vi gärna 25 gram tillsammans med tre deciliter vatten vid en eller flera tillfällen under dagen.


Pureness Athletics Optimal Eko Vegan Protein

Pureness Athletics Optimal Eko Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:75-82 g
Finns i smakerna:Naturell, Choklad, Vanilj
Förpackningsstorlek:600 gram
Protein från:Ris och ärta

Finska företaget bakom Pureness har ett stort sortiment kosttillskott, vitaminer och mineraler för den träningsaktiva och hälsomedvetna konsumenten. Deras Optimal Eko Vegan Protein finns med vaniljsmak och innehåller endast naturliga ingredienser.

Proteinblandningen består av ekologiskt protein från ris och ärta, sötningen kommer från stevia och förtjockningsmedlet från xantangummi.

Vi gillar att Pureness tagit fram ett ekologiskt vegansk proteinpulver för att utmana marknaden. Aminosyraprofilen är komplett och smaken av vanilj är len och tydlig. Pureness säger själva att deras proteinpulver är för oss som vill äta grönare och är måna om hög kvalité.

Pulvret passar bra som mellanmål eller efter träning men vi gillar också att använda det i exempelvis bakning. För en portion blandar vi 25 gram med ca tre deciliter vätska eller i en smoothie.


Garden Of Life Dr Formulated Vegan Protein

Garden Of Life Dr Formulated Vegan Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:Cirka 66 g
Finns i smakerna:Choklad, Vanilj
Förpackningsstorlek:882 gram
Protein från:Bönor, korn, ris, havre

Amerikanska Garden of Life har tagit fram det veganska proteinpulvret MD Protein. MD står för medelhavsdiet och innehållet sticker ut i mängden av proteinpulver på marknaden. Proteinblandningen består av favabönor, groddat kornprotein, risprotein och havre.

Sammantaget ger det oss en komplett aminosyraprofil med 20 gram protein i varje portion. Vi gillar att Garden of Life också lagt till mjölksyrabakterier, olivbladsextrakt och kokosnöt i pulvret för att främja immunförsvaret, ge mättnad och energi.

Dessutom är produkten fri från socker och aspartam. Pulvret är istället sötat med stevia. Vi blandar gärna Vegan MD Protein i smoothies men det funkar också bra som shake eller i annan dryck. Totalt innehåller förpackningen ca 14 portioner.


Sprout Living Epic Protein

Sprout Living Epic Protein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:Cirka 54-74 g
Finns i smakerna:Original, Chocolate Maca, Real Sport, Coffee, Green Kingdom, Vanilla Lucuma
Förpackningsstorlek:455 gram
Protein från:Ärter, frön och pumpakärnor

Amerikanska Sprout Living har tagit fram en serie veganskt proteinpulver tillverkade av whole foods. Vi tycker att pulvret är en bra boost till smoothien, som återhämtning efter träning eller när vi vill öka intaget av aminosyror.

Epic Protein är ekologiskt, fritt från spannmål, soja och gluten samt helt veganskt. Inga konstgjorda smaker, fyllnads- eller förtjockningsmedel har tillsatts i produkten. Alla smaker har också en bas av gula ärter, solrosfrön, pumpakärnor, sacha inchi och tranbärsfrön.

I Original hittar vi jordärtskocka som enda sötning. Choklad och Maca blandningen består även av kanel, lucuma, baobab och stevia. I Real Sport hittar vi bland annat ingefära, körsbär, acerola, gurkmeja och ashwagandha.

Kaffeblandningen består bland annat av kaffe, kanel, kokosmjölk och de medicinala svamparna reishi, chaga och maitake.

Green Kingdom har en massa grönt i sig som havregräs, spenat, kål, spirulina, chlorella och moringa. Slutligen hittar vi Vanilj Lucuma som bland annat innehåller lucuma, äkta vanilj, ingefära och kanel.


VEGANHEY Vegan Protein 900g

VEGANHEY Vegan Protein 900g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:78 g
Finns i smakerna:Mjölkchoklad, Jordnötssmör, Vaniljglass
Förpackningsstorlek:900 gram
Protein från:Ärta, havre, ris, hampa

VeganHey är ett svenskt livsstilsmärke som tillverkar och producerar sina produkter i Sverige för aktiva och träningsglada människor.

Deras veganska proteinpulver bygger på en blandning proteiner från ärter, havre, hampa, ris och aminosyror (glycin,L- Alanin, L- lysine). Innehållsförteckningen består i övrigt enbart av naturliga råvaror och pulvret är sötat med sukralos.

I varje portion får vi 23,4 gram protein av totalt 30 gram. Vi blandar gärna en portion pulver med 300 ml växtmjölk eller annan vätska som ett mellanmål efter träningen.


GAAM Life Series Vegan Protein 908 g

GAAM Life Series Vegan Protein 908 g

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:70 g
Finns i smakerna:Vanilj, Choklad, Choklad Kokos, Cookies & Cream
Förpackningsstorlek:908 gram
Protein från:Ärta, ris, hampa, aminosyror

Svenska varumärket GAAM Life har tagit fram en serie kosttillskott med skandinavisk design. Produkterna är tillverkade i Sverige och framtagna för att förenkla en aktiv och hälsosam livsstil som startar med kosten.

Vegan Protein från GAAM Life Series har en fullvärdig proteinkälla från en blandning av ärta, ris, hampa och aminosyror (l-glutamin, l-alanin, l-lysin). Pulvret har också en del tillsatser i form av sötningsmedel (e-nummer), salt och vegetabiliskt fett.

En portion består av 21 gram protein av  totalt 30 gram pulver. Vi blandar proteinpulvret med 300 ml kallt vatten och skakar för att få ett proteinrikt mellanmål efter träningen.


Better You Ärt- Och Havreprotein

Better You Ärt- Och Havreprotein

Kolla priset hos:

Protein per 100 g:80-85 g (beroende på smak)
Finns i smakerna:Äpple Kanel, Päron Kokos, Choklad, Vanilj, Jordgubb Hallon, Blåbär Vanilj, Naturell
Förpackningsstorlek:1 kg
Protein från:Ärta, havre

Svenska varumärket Better You har tagit fram ett proteinpulver som är helt veganskt. Innehållet består av europeiskt odlad ärtprotein, svenskodlad havreprotein, smaksättningar och stevia. Detta är ett mycket omtyckt proteinpulver troligen för sin enkelhet samt stora förpackning. Proteinpulvret passar bra som mellanmål, i frukostsmoothie eller som återhämtning efter träning.

Vi gillar kombinationen ärtor och havre eftersom de är två proteinkällor som tillsammans gör proteinet fullvärdigt. Deras aminosyrasammansättning kompletterar varandra väl och pulvret passar alla oss som vill tillföra protein till kosten.

Vi tycker också om att pulvret är fritt från tillsatser och artificiella sötningsmedel samt finns i många trevliga smaker. Tillverkaren föreslår att en portion är 16 gram och påsen räcker därmed länge!


Behöver man ta proteintillskott som vegan?

Protein i olika former, pulver, shakes, bars

Det korta svaret är, nej det är inte absolut nödvändigt. Det kan dock vara väldigt användbart med proteinpulver för den som är fysiskt aktiv och tränar mycket. Det är även användbart vid viktnedgång om du vill bibehålla muskelmassa, samtidigt som du reducerar antalet kalorier du får i dig.

Det finns relativt få växtbaserade livsmedel som är rika på protein, utan att även innehålla mycket energi i form av kolhydrater. Proteinpulver är därför ett bra inslag för alla som vill öka mängden protein i kosten, utan att öka intaget av andra nutrienter såsom kolhydrater och fett.

I grekiskan hittar vi ordet proteos som betyder “den viktigaste”. Härifrån härstammar ordet protein och dess grekiska betydelse kan ge en hint om hur viktigt proteiner är för kroppen. Proteiner är byggda som en kedja där varje länk är en aminosyra, enkelt förklarat.

Därför pratar vi ofta om just aminosyror när vi pratar om protein. Framförallt framhäver vi de essentiella, eller livsviktiga, aminosyrorna som kroppen inte själv tillverkar utan vi måste få i oss genom kosten.

När proteinerna når tarmen bryts dom ner till aminosyror som kroppen kan ta upp och bilda nya proteiner av. De proteiner som i sin tur bygger vår kropp. Processen är intressant och fungerar helt naturligt och som det ska så länge vi äter en bra och varierad kost.

I animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mejerier finns det mycket aminosyror. Växtätare hittar sina aminosyror i exempelvis baljväxter, nötter, gröna blad och säd. För att skapa fullvärdigt protein, eller få en så kallad komplett aminosyraprofil, behöver vi oftast blanda flera källor av proteiner.

Detta gäller oavsett om vi äter växt- eller animalisk baserad kost. Däremot kan det vara mer utmanande att få i sig många aminosyror som vegan om man exempelvis saknar kunskap om vilka livsmedel som är att föredra, eller om en mestadels äter halvfabrikat.

Förvånansvärt många veganska halvfabrikat innehåller endast en liten mängd proteiner, men ännu fler saknar den kompletta aminosyraprofilen. Om du känner dig tankspridd och tom på energi kan det vara så att du får i dig för lite protein. Det kan då vara bra att ta ett proteintillskott.

De som tränar hårt eller mycket kompletterar nästan alltid sin kost med extra proteiner. Även för oss med en aktiv livsstil och regelbunden rörelse kan ha nytta av att ge kroppen extra återhämtning och energi med hjälp av ett proteintillskott.

Protein anses vara byggstenar hos kroppen eftersom det bidrar till att bibehålla och öka vår muskelmassa. Ett tillskott är därför bra för alla som vill utvecklas och stötta sin träning. Som vegan eller vegetarian kan det vara extra viktigt att fylla på med energi när du tränar eller lever ett aktivt liv.

Rent generellt innehåller många vegetabiliska proteinkällor låga halter av vissa av de essentiella (livsnödvändiga) aminosyrorna, som lysin och metionin. Får vi inte i oss tillräckliga mängder av dessa blir kroppens proteinsyntes påverkad och vi får inte alla de byggstenar som behövs för cellernas tillväxt, musklernas tillväxt och hormonernas reglering.

Som nämnt tidigare kombinerar vi två eller fler växtbaserade proteinkällor som kompletterar varandras aminosyraprofil för att skapa ett komplett protein. Det kan göras genom kosten enbart, förutsatt att en äter en varierad kost och har kunskap om vilka källor som passar ihop.

Vid träning, olika dieter eller annan ensidig kost föreslår vi att du kompletterar med ett bra proteintillskott. Det gör att återhämtningen går fortare och på sikt kan du få bättre humör, mer livskraft och en hälsosammare kropp.

Vilka vegetabilier är veganska proteinpulver gjorda av?

Veganska proteinpulver är som regel gjorda av en sammansättning olika proteinkällor. Ofta kommer dessa från proteinisolat, där man renat råvaran från kolhydrater och fett för att få en mer koncentrerad och lättupptaglig slutprodukt.

De vanligaste proteinkällorna vi hittar i proteinpulver kommer från ärta, havre, ris och hampa.

Men vi har också sett att proteiner från frön är förhållandevis vanligt. Exempelvis linfröpulver, quinoamjöl, solrosprotein, pumpakärnprotein, tranbärsfrö och sacha inchi.

Mindre vanligt är att mixade proteinpulver innehåller vete, soja eller andra bönor. Däremot är soja en populär källa till protein i övrig vegansk diet, antingen i form av sojabaserade halvfabrikat, tofu eller som isolerat sojaproteinpulver.


Här hittar du tips på fler veganska kosttillskott!