Bästa veganska mascara 2024: Bäst i test mascara för veganer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta en bra vegansk mascara kan vara en utmaning, särskilt om man inte är helt säker på vilka företag man ska leta efter, eller vilka ingredienser som ska undvikas. Vi har här tagit fram några av de bästa veganska mascarorna, med förhoppningen om att du ska hitta någon som passar dig!

Vegansk mascara

Vilken vegansk mascara är bäst i test?

Bäst i test och vår absoluta favorit är IDUN Minerals veganska mascaror. Varumärket är 99 % veganskt och de har en mängd fantastiska mascaror. Den enda som inte är vegansk i deras sortiment är den som heter Mascara Vatn Waterproof.

✅ Mycket hög kvalitet

IDUN Minerals Eir Mascara

Vi är även mycket nöjda med The Body Shops mascaror, framförallt deras Turn It Up Mascara. Stort plus för att The Body Shop numera har ett helt veganskt utbud, certifierat av The Vegan Society!

✅ Äntligen helt veganskt utbud

The Body Shop Turn It Up Mascara

Ett annat prisvärt och populärt alternativ är IsaDoras veganska mascaror, som både stärker fransarna och ger fantastisk volym.

✅ Populärt och prisvärt

IsaDora Mascara

Se fler förslag på veganska mascaror längre ned i artikeln!

Se även våra tips på veganska eyeliners!

Recensioner av 9 olika märken med veganska mascaror

Här kommer en närmare titt på alla 9 olika märken som har veganska mascaror i sin produktlinje. Några av varumärkena är helt veganska, andra har bara vissa utvalda veganska produkter.

Sweed Lashes Lash Lift

Sweed Lashes Lash Lift Mascara

Kolla priset hos:

Helt veganskt varumärke

Sweed Lashes mascara är en mascara som tack vare sin lite annorlunda borste ger ett otroligt resultat, där fransarna separeras och lyfts från roten, och ser både fylliga och långa ut. 

Denna mascara har fått mycket positiv respons, och vann “Årets Mascara” i Daisy Beauty Awards 2021. Förutom att ge volym håller fransarna sin form bra och mascaran sitter hela dagen. Den tål fukt och lätt regn, men är inte vattenfast. 

Flera som använd Lash Lift Mascara berättar dock att det i början kom lite mycket mascara, men att den efter bara någon vecka fungerade utmärkt. 

Även borsten kan vara lite svår att handskas med till en början, eftersom den bara har tänder på ena sidan. Det gäller alltså att titta en extra gång innan man applicerar den, så att man inte använder fel sida av borsten, då kan man nämligen råka få in lite produkt i ögonen. Borsten är dock något man snabbt vänjer sig vid, och är inget större problem!

I Sweed Lashes serie finns följande mascaror:

 • Lash Lift Mascara

Inika Organic Mascara

Inika Organic Mascara

Kolla priset hos:

Helt veganskt varumärke

Om du letar efter en mascara som både vårdar och gör ögonfransarna längre kan vi varmt rekommendera någon av Inka Organics mascaror. 

Mascarorna innehåller helt naturliga ingredienser, däribland barkextrakt från magnolia, solrosolja och vitamin E. De har dessutom fått flera olika utmärkelser, bland annat The Wellness Awards 2021, The Beauty Awards 2019 och Global Green Beauty Awards 2020. 

De som har använt dessa mascaror stämmer helt in med produktbeskrivningarna: appliceringen är bra, de håller hela dagen trots träning, jobb och aktiviteter, de blir varken klumpiga eller smuliga, och de är lätta att ta bort. 

Även de med känsliga ögon och hy tycker att dessa mascaror fungerar utmärkt. Den enda nackdelen är att de inte är vattenfasta, och vissa påstår även att den smular efter några timmar.

Mascarorna finns i brun, svart och blå, beroende på vilken sort du väljer.

I Inika Organics serie finns följande mascaror:

 • Long Lash Vegan Mascara
 • Bold Lash Vegan Mascara
 • Curvy Lash Vegan Mascara
 • The Mascara Certified Organic

The Body Shop Turn It Up Mascara

The Body Shop Turn It Up Mascara

Kolla priset hos:

Helt veganskt varumärke

Turn It Up Mascara från The Body Shop är en mascara som erbjuder volym och definition till fransarna utan att orsaka klumpar eller smul. Den är utformad med en timglasformad borste som effektivt distribuerar produkten från rot till topp för att skapa en mer markerad blick. Formulan är berikad med kokosolja, vilket bidrar till en mjuk och behaglig applicering.

Det är värt att notera att The Body Shop har åtagit sig att inkludera alla genom att testa denna mascara på en bred grupp av individer, vilket säkerställer att produkten presterar väl oavsett hudtyp eller ton. Produkten är förpackad i en aluminiumhylsa, och även om mixen av material för närvarande inte tillåter återvinning, fortsätter The Body Shop att sträva efter hållbarhet i alla aspekter.

Vi är också glada att informera om att hela The Body Shops utbud nu är certifierat av The Vegan Society, vilket inkluderar Turn It Up Mascara. Detta innebär att produkterna inte bara är vänliga mot dina ögon utan också mot djur och miljö. Denna mascara håller sig på plats hela dagen och är lätt att ta bort vid dagens slut, vilket gör den till ett praktiskt val för daglig användning.

I sammanfattning är Turn It Up Mascara ett pålitligt val för de som söker en vegansk och inkluderande mascara som ger volym och svärta utan kompromisser.


bareMinerals Strength & Length Serum Infused Mascara

bareMinerals Strength & Length Serum Infused Mascara

Kolla priset hos:

Letar du efter en mascara som är något utöver det vanliga? Denna mascara från bareMinerals är nämligen också ett serum för fransarna, och gör de därför starkare, samtidigt som de ger ett fantastiskt resultat.

Serumet är växtbaserat och gör fransarna friskare och längre, både på lång och kort sikt. Den innehåller även peptider från rödklöverblommor, vilket gör fransarna starkare. 

Formulan beskrivs som bra, och den är smidig att applicera och klumpar sig inte. Många som används mascaran tycker även att den gör att fransarna ser längre ut, men samtidigt naturliga. 

Vissa menar dock att den har varit svår att få av, och att applikatorn gör mascaran svår att applicera på ett snabbt sätt, och att en annan applikator därför hade underlättat. Att borsten är lite svårhanterlig till en början kan bero på att den har en unik design, som är gjord för att lyfta upp fransarna och göra dem längre.

Denna mascara finns i färgen svart och är inte vattenfast. 

I bareMinerals serie finns följande mascaror:

 • Strength & Length Serum Infused Mascara
 • Lashtopia Mega Volume Mineral-Based Mascara
 • Lash Domination Volumizing Mascara

IDUN Minerals Mascara

IDUN Minerals Eir Mascara

Kolla priset hos:

Om du letar efter en mascara som är byggbar, hållfast men tas bort på ett skonsamt och smidigt sätt, kan vi rekommendera IDUN Minerals Mascara Eir. Även på fransarna är den ett bra alternativ för den med känsliga ögon eller kontaktlinser, eftersom den varken orsakar sveda eller kliar. 

Den ger både volym och längd, och stärker fransarna, liksom flera av de andra mascarorna från IDUN. 

För extra mycket volym och högt pigment kan Mascara Magna vara ett bra alternativ, som dessutom ger en ihållande svart färg. Denna har även vunnit Swedish Beauty Awards “Årets Mascara”, bland annat för sin formula och färg. 

Samtliga mascaror vi listat nedan är fria från cyklisk silikon, parfym och PFAS (högfluorerade ämnen), och självklart också veganska. Notera att alla mascaror från IDUN Minerals är Cruelty Free, men inte alla är veganska.

99 % av företagets produkter är veganska och de strävar efter att bli ett 100 % veganskt varumärke.

I IDUN Minerals serie finns följande veganska mascaror:

 • Liv All-In-One Mascara (Vegansk)
 • Mascara Magna (Vegansk)
 • Mascara Eir (Vegansk)
 • Mascara Eir Curling (Vegansk)
 • Mascara Gull (Vegansk)
 • Mascara Silfr (Vegansk)

IsaDora Mascara

IsaDora Mascara

Kolla priset hos:

IsaDora har ett stort utbud på veganska mascaror, med alltifrån allergivänliga utan tillsatser, till näringsgivande och vattenfasta mascaror. De kommer även i flera olika färger, däribland svart, svartbrun, mörkbrun, marinblå, kungsblå, grön och genomskinlig. Flera varianter är vattenfasta, och andra inte.

Den sistnämnda färgen finns i Lash Energy Treatment Mascara, som stärker fransarna samtidigt som den ger volym. Den är en kombination av ett näringsgivande serum, med algextrakt på ingredienslistan, och mascara. Algextraktet bidrar till att friska fransar får mer plats, tack vare att blodcirkulationen blir bättre. 

Big Bold är en enastående mascara med  mycket volym. Med den blir fransarna tjocka och separerade utan att klibba, enligt flera recensioner. 

Några få menar att mascaran lägger sig under ögonen efter ett tag, men de övergripande omdömena är mycket höga. 

I IsaDoras serie ingår följande mascaror:

 • 10 Sec High Impact Volume Mascara
 • 20 Deep Black
 • Build-up Mascara Extra Volume
 • Big Bold Extreme
 • Big Bold Mascara
 • Active All Day Wear Mascara
 • Grand Volume Lash Styler
 • Hypo Allergenic Mascara
 • Hypo Allergenic Volume Mascara
 • Lash Energy Treatment Mascara
 • Volume Lash Styler

Indy Beauty Volym Mascara

Indy Beauty Volym Mascara

Kolla priset hos:

Helt veganskt varumärke

Raise the Volume! Volumising Mascara är Indy Beautys veganska mascara, som tack vare sin lite tjockare borste ger en elegant volym, som gör att fransarna ser både fylliga och tjocka ut.

Vill man få ännu tydligare look rekommenderar vi att ta på ett extra lager, efter att mascaran torkat. För bästa resultat ska mascaran appliceras från roten på fransarna, till toppen.  

De som använt mascaran är för det mesta positiva till den, och säger att den ger ett fint resultat, med mycket volym och utan klumpar. Den är dessutom ett mycket prisvärt alternativ, helt vegansk och oparfymerad.

Vissa recensioner beskriver dock hur mascaran efter några timmar klumpar sig eller smular, och den är heller inte vattenfast. Om klumpar uppstår kan man använda sig av en ren och torr borste, så separeras fransarna och klumparna. 

I Indy Beautys serie ingår följande mascaror:

 • Raise the Volume! Volumising Mascara
 • Curl It Up! Defining Mascara

Blinc Mascara

Blinc Mascara

Kolla priset hos:

En mascara som sitter på hela dagen, utan att klumpa sig, smula, irritera eller skapa “raccoon eyes” var precis vad Blinc strävade efter att skapa, och nu har de även gjort denna mascara vegansk. 

Det som är unikt med Blincs mascaror är deras tubfunktion, som innebär att det på fransarna formas små tuber, som fäster sig och håller tills de tas bort med vatten och lätt tryck från händerna. 

Trots att de tas bort med vatten är de faktiskt ändå vattenfasta, och håller enligt recensenter efter både träningspass och simturer. Så vatten i sig kommer inte att rubba mascaran; det krävs lite tryck för att den ska försvinna. 

Ytterligare en positiv egenskap hos Blincs mascaror är att de inte innehåller några oljor, och blir därför inte smuliga eller rinniga. Har du känsliga eller lättirriterade ögon eller hud behöver du alltså inte oroa dig för att få mascara någon annanstans än på fransarna.

Många som har använt någon av Blincs mascaror är mycket nöjda, och säger att de sitter mycket bra. På senare tid har vissa dock sagt att formulan förändrats och  fransarna nu tenderar fastna mer i varandra, men detta håller inte alla med om.

I Blincs serie ingår följande mascaror:

 • Ultravolume Tubing Mascara
 • Original Tubing Mascara
 • Amplified Tubing Mascara (Cruelty-free, ej vegansk)

The Balm The Body Builder

The Balm The Body Builder Vegan

Kolla priset hos:

Cruelty Free, ej bekräftat vegansk

Från The Balms veganska sortiment har vi bland annat deras Body Builder mascara, som ger fransarna en fin volym. Mascaran har fått sitt namn för att den är just uppbyggande för ögonfransarna, lite som en bodybuilder, men för dina fransar.

Mascaran innehåller panthenol, alltså vitamin B5, bambu och vitamin E, och är cruelty-free, dock inte vegansk. 

The Body Builder har fått väldigt positiva omdömen, och beskrivs ge mycket volym och längd till fransarna. Även för de med känsliga ögon fungerar den bra, och klumpar sig inte. 

Några beskriver att mascaran till en början känns vattnig, lite lös i formulan, men att den efter några användningar tjocknar till sig och fungerar väldigt bra. Flera rekommenderar även att använda denna mascara tillsammans med en annan av eget val, då effekten blivit ännu bättre.

I The Balms serie ingår följande mascaror:

 • Tall, Dark and Handsome
 • The Body Builder
 • Mad Lash

Är mascara veganskt?

Precis med så mycket annan hudvård och kosmetika är mascaror inte alltid veganska. De innehåller ofta animaliska produkter, eller testas på djur. Naturligtvis är alla ovan, utom de som vi skrivit endast är cruelty-free, helt veganska.

I EU och flera andra länder är det inte längre lagligt att testa på djur, men det förekommer fortfarande i exempelvis Kina, för att testa produktens säkerhet. Detta är dock inte nödvändigt att göra på djur, och det finns andra alternativ som inte är lika inhumana. 

Några av de vanligaste animaliska ingredienserna som ingår i icke-veganska mascaror är:

Bivax är en vanlig ingrediens i mascaror, särskilt i ekologiska och naturliga sådana. Anledningen till detta är att bivaxet gör fransarna stelare och längre, men utan att de blir för hårda. Det gör också att mascaran håller sig bättre på fransarna, och täcker de bra. Eftersom det framställs av bin är det inte veganskt, men det finns många veganska alternativ, såsom oljor och karnaubavax. 

Collagen kommer från djurvävnad och används i mascara för att genom sitt protein stärka och förlänga fransarna, vilket gör att de ser mer fylliga ut. 

Lanolin är ett sorts vax som kommer från får. Anledningen till att det används i mascaror är att det är fuktgivande, men riskliolja fungerar bra som veganskt alternativ. Det förekommer även ibland i framställning av D-vitamin.

Shellack kommer från sköldlöss och gör fransarna glansigare, eftersom det har en lackerande effekt. För ett kilo harts (som shellack härrör från) behövs 300 000 insekter. 

Panthenol, också känt som provitamin B5, kommer från bland annat honung och kött. Det har en egenskap av att kunna binda sig till håret, och då fungerar mjukgörande, återfuktande och glansgivande. Det finns dock veganska alternativ av panthenol, så leta isåfall efter ett sådant. 

Guanine är en ingrediens i mascaror som ger skimmer och glans. Detta kommer dock från fiskars fjäll, och är inte veganskt. 

Vilka märken har alltid vegansk mascara?

Inte alla märken som har mascara är veganska, inte heller alla listade ovan. De märken som har en helt veganskt produktlinje med mascaror är följande:

Övriga märken som vi listat har både cruelty-free och vanliga mascaror, även om de flesta strävar efter att utöka sitt veganska sortiment. 


Om du gillade den här artikeln kanske du även vill läsa våra tips om veganska läppstift!