Bästa veganska folsyra 2024: Viktigt tillskott inför graviditet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Planerar du att bli gravid eller om du redan väntar barn rekommenderas det ofta att ta ett tillskott av folsyra. Det beror på att folsyran spelar stor roll för kroppens förmåga till celldelning, vilket ju är särskilt viktigt att det fungerar som det ska under en graviditet.

Tillskott av folsyra kan också användas om du är rädd att du får i dig för lite genom din kost eller om du av andra anledningar vill ha lite extra folsyra.

Det finns en lång rad olika tillskott du kan välja mellan, i form av tabletter, sugtabletter eller kapslar. Många av dem innehåller bara just folsyra, medan andra innehåller en kombination av olika vitaminer. Här tittar vi närmare på de bästa veganska kosttillskotten med folsyra!

Gravid kvinna tar vitamintabletter

Vilket veganskt tillskott med folsyra är bäst i test?

Ett av kosttillskotten av högst kvalitet är Närokällan Metylfolat. Att det är i formen metylfolat innebär att tillskottet är i den naturliga form som kroppen direkt kan tillgodogöra sig.

✅ Lättupptaglig naturlig form

Närokällan Metylfolat

Kolla priset hos:


Det mest prisvärda alternativet är Healthwell Folsyra 400. Ett simpelt tillskott med veganska kapslar folsyra, inga andra tillsatser. Bra standardval för de flesta!

✅ Mest prisvärda alternativ

Healthwell Folsyra 400

Kolla priset hos:


Ett annat trevligt alternativ är Holistic B12 Folsyra. Där får du i dig en riktlig dos B12 samt 400 μg folsyra per tablett. Detta är en välsmakande sugtablett som kan vara ett trevligt alternativ till de tråkiga kapslarna.

✅ Välsmakande sugtabletter

Holistic B12 Folsyra

Kolla priset hos:


Många fler alternativ hittar du längre ned, i vår kompletta lista på veganska kosttillskott med folsyra.

Folsyra ingår även vanligtvis i komplexa B-vitamintillskott.

En titt på många olika veganska kosttillskott med folsyra

10 produkter med vegansk folsyra

Här går vi igenom utbudet av veganska folsyra-tillskott. De flesta är i kapselform, men det finns även lite andra alternativ. Du kommer att hitta både tillskott som endast innehåller folsyra, samt en del tillskott med kombinerade vitaminer.

Healthwell Folsyra 400

Healthwell Folsyra 400

Kolla priset hos:

Folsyran från Healthwell säljs i burkar i tre olika storlekar. De innehåller 150 kapslar, 300 kapslar eller 450 kapslar. Varje kapsel innehåller 400 mcg och det räcker att ta en kapsel per dag. Mängden motsvarar 200% av RDI och är lagom om du behöver lite extra folsyra.

Tillskottet är helt vegetabiliskt och kan vara bra att ta till exempel om du planerar att bli gravid eller är osäker på om du får i dig tillräckligt av vitaminet genom det du äter.

Healthwell är ett varumärke som tillhör Svensk Hälsokost. Via Healthwell erbjuder de ett sortiment med hälsokost i form av olika sorters kosttillskott. De har lång erfarenhet och fokus på att ta fram moderna produkter med hög kvalitet, till priser som kan passa de flesta.


Holistic B12 Folsyra

Holistic B12 Folsyra

Kolla priset hos:

Holistics kosttillskott innehåller både vitamin B12 och folsyra. Det kommer i form av sugtabletter och varje tablett innehåller 1000 mcg B12 och 400 mcg folsyra.

Att ta de båda vitaminerna samtidigt kan vara en bra idé eftersom för mycket folsyra kan störa balansen och göra så att kroppen får tillgång till för lite B12. Tabletterna har en syrlig smak som skapats bland annat med hjälp av naturligt citronpulver och sötningsmedel. I varje burk finns det 90 tabletter och det rekommenderade är att ta en per dag.

Varumärket Holistic erbjuder kosttillskott och superfoods. De utgår från en helhetssyn på människan och håller alltid koll på den senaste forskningen. Ambitionen är att kunna hjälpa människor att förstå mer och kunna ta medvetna beslut om sin livsstil.


Solgar Folat Metafolin 400mcg

Solgar Folat Metafolin 400mcg

Kolla priset hos:

Solgars kosttillskott är inte bara veganskt utan också fritt från socker, salt och stärkelse. På det sättet är det tabletter som kan passa de flesta människor.

En burk innehåller 50 tabletter och varje tablett har 400 mcg av vitamin B9 – en lagom dagsdos om du till exempel är eller planerar att bli gravid, eller av annan anledning behöver ett extra tillskott av vitaminet. Solgars tillskott innehåller till skillnad från många andra inte vanlig folsyra utan folat metafolin, en naturlig och aktiv form av vitaminet.

Ända sen 1947 har Solgar riktat in sig på att utveckla produkter för hälsan. Framför allt erbjuder de vitaminer och mineraler som kosttillskott, som alltid håller hög kvalitet. Med egna fabriker och noggranna kontroller kan de leva upp till sina egna högt ställda krav.


Närokällan Metylfolat

Närokällan Metylfolat

Kolla priset hos:

Från Närokällan kan du köpa kosttillskott i form av metylfolat, som är en en aktiv form av folsyra. Tillskottet är helt veganskt och är gjort i form av kapslar. Varje burk innehåller 90 kapslar och i varje kapsel finns det 500 mcg metylfolat.

De flesta tillskott innehåller 400 mcg folsyra, så detta är ett alternativ som ger dig lite mer. 500 mcg motsvarar 250% av RDI. Metylfolat är en bioidentisk version av folat, så kroppen behöver inte lägga kraft på att omvandla ämnet innan cellerna kan ta upp och använda det.

Närokällan har tidigare gått under namnet Bättre Hälsa, och det är ett företag som har mer än 40 års erfarenhet av att skapa hälsoprodukter. De utformar naturliga och rena produkter utan onödiga tillsatser.


Great Earth Folsyra 400 mcg

Great Earth Folsyra 400 mcg

Kolla priset hos:

När du väljer Great Earths kosttillskott får du helt veganska tabletter. En burk innehåller 60 tabletter och rekommenderad dos är en tablett om dagen, vilket ger dig 400 mcg folsyra. Folsyran kommer i form av metylfolat som ska vara extra lätt för kroppen att ta upp.

Med en tablett får du i dig motsvarande 200% av RDI, så det passar under perioder när du behöver lite extra. Vanligt är att ta tillskottet om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Företaget Greath Earth har en vision om att kunna vara med och skapa en framtid som är bättre för såväl planeten som den enskilda människan. Deras kosttillskott är kraftfulla och utgår från att om du får i dig det du behöver och inget mer så slösas det inte med jordens resurser.


Elexir Pharma Folsyra 60 kapslar

Elexir Pharma Folsyra 60 kapslar

Kolla priset hos:

Folsyran i Elexir Pharmas tillskott kommer från  Quatrefolic, en aktiv form av folsyra. Det är ett alternativ som är patenterat, håller hög kvalitet och är lätt för kroppen att ta upp.

Kosttillskottet rekommenderas bland annat för gravida eftersom det bidrar till vävnadstillväxten. Med en kapsel får du i dig 400 mcg, vilket är en lagom dagsdos. En burk av Elexir Pharmas folsyra innehåller 60 kapslar.

När du letar efter kosttillskott kan det vara en bra idé att titta efter Elexir Pharmas produkter. De har tagit fram tillskott som passar under olika delar av livet, och framför allt när du har lite svårt att få ihop det. Det är ett svenskt företag som erbjuder vitaminer, mineraler och andra tillskott som kan göra din vardag mer hälsosam.


NOW Methyl Folate 1000 mcg

NOW Methyl Folate 1000 mcg

Kolla priset hos:

NOW erbjuder ett kosttillskott i form av metylfolat, som gör att du kan få i dig extra av vitamin B9. Tillskottet är i tablettform och säljs i burkar som innehåller 90 tabletter.

Varje tablett ger dig 400 mcg folat, som är den aktiva och naturliga varianten av vitamin B9, till skillnad från folsyra som tas fram på konstgjord väg. I det här tillskottet får du Quatrefolic, som är en patenterad form av metylfolat, som är lätt för kroppen att ta upp. 400 mcg motsvarar 200% av RDI.

Familjeföretaget NOW Foods har ända sen 1968 varit ett av de ledande varumärkena när det kommer till hälsosamma livsmedel och kosttillskott. Genom egna laboratorier och fabriker kan de ha kontroll över hela produktionen och hålla högsta kvalitet.


Helhetshälsa EKO-Folsyra 60 kapslar

Helhetshälsa EKO-Folsyra 60 kapslar

Kolla priset hos:

Letar du efter ekologisk folsyra kan du välja kosttillskottet från Helhetshälsa, som är ett helt vegetabiliskt kosttillskott. Folsyran tas fram från spenat och det är i själva verket inte folsyra utan metylfolat, en aktiv variant av vitaminet.

Helhetshälsas tillskott kommer i form av kapslar och i en burk är det 60 kapslar. Det rekommenderade är att ta en kapsel per dag, eftersom du då får i dig 500 mcg folsyra. Det motsvarar 250% av RDI och är ett lagom tillskott när du behöver få i dig lite mer av vitaminet.

Företaget Helhetshälsa är ett svenskt litet företag som tillverkar de flesta av sina produkter i Borghamn. Ambitionen de har är att erbjuda marknadens renaste kosttillskott. Förutom att tillskotten är bra för din hälsa är de alltid vegetabiliska och utan onödiga tillsatser.


Alpha Plus B12 med Folsyra

Alpha Plus B12 med Folsyra

Kolla priset hos:

Känns det svårt att svälja tabletter eller kapslar kan alternativet från Alpha Plus passa. Deras tillskott kommer i form av sugtabletter som smälter på tungan. I en burk får du 60 sugtabletter och det är tänkt att du ska ta en varje dag.

Förutom att tabletterna innehåller 400 mcg folsyra innehåller de också 1000 mcg B12. Att ta de två vitaminerna tillsammans kan göra att du får större effekt, till exempel för att stärka immunförsvaret eller minska din trötthet. Du undviker också risken att få brist på B12.

Alpha Plus är ett företag som i 40 år tagit fram produkter av hög kvalitet som hälsobutiker kunnat sälja. De jobbar hela tiden på att utveckla nya produkter. Allt är produkter som kan fungera som ett stöd för din hälsa.


Protein.se Folsyra 60 veganska kapslar

Protein.se Folsyra 60 veganska kapslar

Kolla priset hos:

Företaget Protein har tagit fram ett veganskt kosttillskott med folsyra. Varje kapsel innehåller 400 mcg, så det är en hög koncentration som ger dig 200% av RDI.

Perfekt när du av någon anledning behöver extra folsyra, till exempel under en graviditet. Folsyran är av den mest aktiva sorten och du får ett kosttillskott av högsta kvalitet. En burk innehåller 60 kapslar, vilket motsvarar två månaders användning.

Protein har som mål att göra svenska kvinnor starkare, och utifrån det tar de fram olika kosttillskott, proteinpulver och liknande. Förutom att innehållet passar kvinnor jobbar de med att skapa en design som kan tilltala kvinnor. Det är ett svenskt företag som med tiden växt. Nu finns de även i Norge, Danmark och Finland, och har planer på att även ta sig utanför Skandinavien.


Ledins B12 + Folsyra

Ledins B12 + Folsyra

Kolla priset hos:

Från Ledins kommer ett lite annorlunda kosttillskott. Precis som många andra innehåller det 400 mcg folsyra, men det innehåller mycket mer än så.

Tar du det här tillskottet får du även vitamin B12, vitamin C, järn och zink. Att ta B12 och folsyra tillsammans kan ge en mer kraftfull effekt, och tillsammans med det andra innehållet ger du din kropp ett mer heltäckande stöd. Varje burk innehåller 60 tabletter och rekommenderad dos är en tablett per dag.

Ledins är ett av de äldsta företagen när det kommer till hälsokost och kosttillskott. Sen 1923 har de tagit fram egenvårdsprodukter som är rena, trygga och säkra att använda. Företaget startade som ett hälsohem men är idag inriktat på tillskott och liknande produkter.


Vimergy 5-MTHF, 60 kapslar

Vimergy 5-MTHF, 60 kapslar

Kolla priset hos:

När du väljer Vimergys kosttillskott får du kapslar som innehåller 5-MTHF. 5-MTHF är en förkortning av 5-metyltetrahydrofolat och det är den form av folsyra som är mest biologiskt aktiv. Att den är biologiskt aktiv innebär att kroppen har lättare att ta upp och använda den.

Kosttillskottet är i form av kapslar och i varje kapsel finns det 5 mg folat och dessutom 500 mcg B12. Det är mycket höga doser. Mängden folsyra motsvarar 2500% av RDI om du tar en kapsel per dag. I en burk finns det 60 kapslar.

Det familjeägda företaget Vimergy finns i Kalifornien och tillverkar hälsoprodukter som är glutenfria, paleo-vänliga, veganska och fria från GMO. Genom egen forskning och tester ser de till att produkterna håller hög kvalitet.


Pureness Vitamin B12 + Folat

Pureness Vitamin B12 + Folat

Kolla priset hos:

Från Pureness kommer ett kosttillskott i form av sugtabletter, som passar extra bra om du tycker att det är svårt att svälja kapslar eller tabletter. En sugtablett innehåller 400 mcg folat i form av aktiv Quatrefolic®️5-MTHF-metylfolat.

Dessutom innehåller de en hög dos B12. Att ta folsyra och B12 tillsammans kan göra att du får en extra bra effekt. Dessutom minskar du risken för att störa balansen mellan olika B-vitaminer. Att ta tillskott av folsyra kan ibland göra att mängden B12 blir för låg. En burk innehåller 60 sugtabletter, med en god hallonsmak.

Pureness är ett varumärke som vill ta tillvara på den nordiska kunskapen och kvaliteten, genom att utveckla hälsoprodukter i form av superfoods, livsmedel och kosttillskott. Med produkternas hjälp kan du ge din kropp förutsättningar att må bra – och prestera bra!


Vita B12 + Folsyra 1000 ug/400 ug

Vita B12 + Folsyra 1000 ug400 ug

Kolla priset hos:

Vita B12 är i grunden ett kosttillskott med B12. Det finns i flera olika varianter och i denna form får du både B12 och folsyra. Kosttillskottet är gjort som sugtabletter med mintsmak.

I en burk finns det 100 tabletter och rekommenderad dos är en tablett per dag. En tablett innehåller 1000 mcg B12 och 400 mcg folsyra. Folsyran motsvarar 200% av RDI och mängden B12 motsvarar 40 000% av RDI.

Det rekommenderas ofta att gravida ska äta tillskott med folsyra, men den stora mängden B12 gör att detta tillskott inte passar för gravida. Andra kan däremot ha nytta av kombinationen, bland annat för att stärka psykologiska funktioner som minne, koncentrationsförmåga och problemlösning.

Vita B12 är både namnet på serien av produkter och på varumärket som ligger bakom serien.


Bringwell B6 B12 Folsyra

Bringwell B6 B12 Folsyra

Kolla priset hos:

Bringwell har valt att ta fram ett kosttillskott med en kombination av olika B-vitaminer. Det innehåller folsyra, men också vitamin B6 och vitamin B12. Mängden folsyra i en tablett är 400 mcg, medan mängden B6 är 5 mg och mängden B12 är 9 mcg.

Vitamin B12 och folsyra (som också kallas vitamin B9) spelar delvis roll för samma processer i kroppen. Till exempel har de en viktig funktion celldelningsprocessen.

Alla de tre vitaminerna i tillskottet spelar roll för att minska trötthet och utmattning och upprätthålla normala psykologiska funktioner. Att ta dem tillsammans kan ge kroppen en extra effektiv hjälp.

Bringwell är ett varumärke som har din hälsa i centrum. Därför erbjuder de produkter i form av tillskott med mineraler, vitaminer och växtbaserade läkemedel.


Är folsyra veganskt?

Vitamin B9 kan finnas i både vegansk och animalisk mat, som i grönsaker, bär, baljväxter, fullkornsprodukter, äggula och lever. När vitamin B9 finns i mat är det i form av folat.

När man tar fram vitaminet för kosttillskott är vitaminet istället i form av folsyra. Det normala är då att använda helt vegetabiliska ingredienser, även till exempel för att skapa kapslar eller tabletter. Därför blir både folsyra och kosttillskotten som innehåller folsyra veganska.

Vad är folsyra bra för?

Folsyra är ett ämne som kroppen använder för att bilda blodkroppar och nya celler, och för cellernas ämnesomsättning. Ämnet har också en viktig funktion för arvsmassan.

Förutom det spelar det roll för immunsystemet och det kan minska trötthet och utmattning. Det är ett vitamin som är nödvändigt och viktigt att få i dig. Särskilt angeläget är det om du är gravid eller växer, eftersom kroppen då arbetar extra hårt just med att skapa nya celler.

B-vitaminer är vattenlösliga, så kroppen kan inte skapa lager av dem. Därför måste man vara noga med att få i sig det antingen via maten eller med hjälp av ett kosttillskott.

Vad händer om man har brist på folsyra?

Om du får brist på folsyra kan du få huvudvärk, diarré och svårt att sova. Din tunga kan bli röd. Du kan också få det som kallas megaloblastisk anemi, när du har en onormal mognad av röda blodkroppar i benmärgen.

Det är ovanligt att få brist på folsyra, men alkoholister är en riskgrupp. Dels äter personer i missbruk ofta sämre och får i sig för lite näring. Dels använder kroppen folsyra för att bryta ner just alkohol, så det blir mindre kvar för andra funktioner.

Vilken roll spelar folsyra vid graviditet?

Folsyra kan minska risken för missbildningar hos fostret och göra att det centrala nervsystemet utvecklas som det ska. Det finns också studier som tyder på att folsyra kan minska risken för missfall under en graviditet.

Det vetenskapliga underlaget är inte särskilt starkt, så det är svårt att säga säkert hur stor skillnad folsyra gör.

Det allra viktigaste är att inte ha brist på folsyra, eftersom kroppen behöver folsyra för att fungera som den ska. Folsyra är viktigt både för mammans blodbildning, celldelningsprocessen och fostrets utveckling.

Är folat, vitamin B9 och folsyra samma sak?

Alla B-vitaminer har både ett nummer och ett namn, vilket ibland kan kännas förvirrande. Ännu mer förvirrande kan det kännas med vitamin B9 eftersom både folat och folsyra är vitamin B9.

Folat och folsyra är inte samma sak, utan det är två former av samma vitamin. Folat är vitamin B9 när det finns naturligt i mat och folsyra är vitamin B9 som tagits fram på konstgjord väg och kan användas till exempel i kosttillskott.

Folacin är ett samlingsnamn som går att använda om man menar både folat och folsyra, men det enklaste är kanske att i de fallen helt enkelt kalla det för vitamin B9.

Vilken balans bör man ha mellan folsyra och andra B-vitaminer?

När det handlar om vitaminer är det lätt att tro att det enda som spelar roll att man får i sig tillräckligt av varje vitamin.

I själva verket är det mer komplicerat än så, eftersom vitaminerna i kroppen måste vara i balans med varandra. Får du i dig för mycket av en kan det störa balansen så att det blir som att du har brist av en annan.

Tar du tillskott av folsyra är det framför allt balansen till vitamin B12 som kan rubbas. Får du i dig för mycket folsyra kan det skapa en brist på B12. B12-brist kan leda till bland annat domningar, stickningar, försämrat minne och depression.

Det verkar inte finnas någon risk att vitamin B9 som du får i dig via mat stör balansen, men med tillskott är det tyvärr möjligt. Att ta tillskott som innehåller både folsyra och B12 kan vara ett sätt att minska risken.


Här hittar du fler vitaminguider!