Bästa veganska duscholja 2024: Naturlig återfuktning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Mot torr och extra känslig hud rekommenderar experter duscholja snarare än duschtvål. I den här artikeln kan du läsa om veganska duscholjor. Dessa oljor är helt utan animaliska ingredienser och annat onödigt. En bra duscholja kan användas året om, även om den ger lite extra vård under det kalla vinterhalvåret förstås!

Tre flaskor vegansk duscholja i olika färger

Vilken veganska duscholja är bäst i test?

En av de absolut bästa överlag är Rapsodine Duscholja. Det är en oerhört skonsam produkt som lämnar en med en fräsch känsla av varsamt återfuktad hud. Varmt rekommenderad och finns både med och utan parfym!

Naturliga ingredienser

Rapsodine Duscholja

Kolla priset hos:


En annan produkt som seglat upp och blivit otroligt populär är Ida Warg Shower Oil. Den finns i flera varianter med kanske marknadens fräschaste dofter hos denna typ av produkt!

Mycket populär

Ida Warg Beauty Shower Oil

Kolla priset hos:


Sist men inte minst måste vi rekommendera klassikern Fenjal Classic Clean And Moisturise Shower Oil. Det är ett välbekant och tryggt märke för många, som sticker ut med sina hemtrevliga dofter. Dessutom är produkten dryg och en flaska räcker länge!

✅ Klassisk doft

Fenjal Classic Shower Oil

Kolla priset hos:


Fler duscholjor hittar du längre ned i artikeln!

Andra populära veganska produkter som du kanske vill läsa om är body butter eller body lotion!

7 duscholjor med helt veganskt innehåll

Här kommer en mer ingående beskrivning av samtliga veganska duscholjor vi granskat.

Rapsodine duscholja

Rapsodine Duscholja

Kolla priset hos:

 • Finns i flera storlekar
 • Finns med och utan parfym

Letar du efter en extra mjukgörande duscholja som har både återfettande och återfuktande egenskaper? Eller letar du efter en duscholja som innehåller både vitaminer och mineraler? Eller är du på jakt efter en duscholja med alla dessa egenskaper månntro?

Rapsodine duscholja är nämligen en naturlig ekologiskt hudvårdspordukt på svensk rapsolja och kan i så fall vara något för dig!

Familjeföretaget startade år 1990 i deras fabrik i Mariestad. Duscholjan baseras på kallpressad rapsolja som mjukgör och återfuktar huden. Dessutom innehåller rapsolja vitamin E som verkar antiinflammatoriskt för kroppen.

Duscholjan passar extra bra för dig med torr hud och eftersom den används som en vanlig duschkräm måste den alltid sköljas av. Rapsodine duscholja finns i både 500 och 250 milliliters flaskor. Duscholjan som är parfymerad doftar mestadels lavendel.

Duscholjan är unik eftersom:

 • 70% av ingredienserna kommer från sitt naturliga ursprung
 • 41% är från ekologisk odling
 • 100% vegansk

Lycka är… en lång varm dusch! Vi gillar Rapsodines duscholja skarpt och varumärket har många fina veganska produkter, med naturlig rapsolja som bas.


Ida Warg Shower Oil

Ida Warg Beauty Shower Oil

Kolla priset hos:

Älskar du att gå på spa men kommer sällan iväg? Ingen panik, nu kan du spa:a hemifrån!

Hydrating Shower Oil är en av tre återfuktande duscholjor i Hydrating-serien som inger den där lilla extra spa-känslan. Doften är uppfriskande med energigivande noter av Aloe Vera, grönt äpple och persika. Duscholjan löddrar dock ganska dåligt vilket kan påverka upplevelsen en del.

För dig som behöver piggas upp rekommenderar vi syskonet Vitalizing Shower Oil, en duscholja som är lystergivande och till för dig som känner dig trött och hängig. Vitalizing Shower Oil doftar ananas, persika, mandel och vanilj.

Sist men inte minst i syskonskaran finner vi duscholjan Intense Nutrition Shower Oil som är till för dig som vill ha en avslappnad och lugnande hy. Här finner du dofter så som vanilj, kokos och jasmin.

Ida Warg Beauty startade år 2018 i Stockholm. Resultatet av användningen av dessa duscholjor är omedelbara och har långvariga fuktgivande effekter. Dessa duscholjor är dessutom unika eftersom de är 100% veganska, cruelty-free och innehåller alla någon form av återfuktande olja såsom havre, raps, ricinolja och solros.


Hudosil Dusch och Badolja 250 ml

Hudosil Dusch och Badolja

Kolla priset hos:

Besväras du eller kanske din bebis där hemma av torr hud? Hudosil Dusch och Badolja är perfekt för dig och din bebis. Den tvättar inte bara rent utan tillför huden välbehövliga fettmängder som du annars inte besitter. Oljan består dessutom till 45% av vegetabiliska oljor.

Vill du vara säker på att du får en bra duscholja som är trygg för dig och ditt barn? Vad passar då bättre än produkter som är utvecklade i samråd med sjukvårdsexpertis?

Tillsammans med hudspecialister tar företaget fram produkter som bland annat används på psoriasisanläggningar. Var kan kännas mer tryggt att handla produkter som allergiexperter har varit med och tagit fram?

Tvätta av dig oron och överlåt den till experterna… i alla fall i duschen!


Nuxe Prodigieux Shower Oil 200 ml

Nuxe Prodigieux Shower Oil 200 ml

Kolla priset hos:

Är du på jakt efter en duscholja som aldrig går ur tid? Åtminstone inte än… Nuxe Prodigieux Shower Oil har funnits sedan år 1991 och sålt över 20 miljoner flaskor sedan dess. Om inte det är ett bra betyg så vet jag inte vad längre.

Kosmetikaföretaget Nuxe grundades år 1989 av Aliza Jabès. Huvudkontoret ligger i Frankrike och omsätter 275 miljoner per år. År 2002 öppnar företaget sin första spaanläggning i Paris och sedan dess har hela 50 stycken öppnats.

Vid användning av Nuxe Prodigieux duscholja rekommenderar bruksanvisningen att man bör arbeta upp ett skum tillsammans med vatten. På så sätt förvandlas duscholjan till ett fantastiskt lödder och behåller sin eleganta doft av apelsinblomma, magnolia och vanilj.

Kunder har dock klagat på att duscholjan inte alls löddrar så där fantastiskt som beskrivs och att oljan inte efterlämnar det där skimret som utlovas.

Använd Nuxe Prodigieux Shower Oil dagligen för en babylen hud!


Wild Rose Shower Oil 200 ml

Wild Rose Shower Oil 200 ml

Kolla priset hos:

Det är inte alltid två-i-ett produkter är bra eller speciellt nyttiga för huden men Neal’s Yard Remedies Wild Rose Shower Oil kan verkligen argumentera för motsatsen! Duscholjan rengör på djupet samtidigt som den återfuktar huden på en och samma gång. Tänk vad skönt att slippa smörja in sig med någon kletig bodylotion efter duschen!

Neal’s Yard Remedies är ett familjeägt företag som tillverkar ekologiska hud- och hälsoprodukter i England. Familjen äger sin egen eko-fabrik sedan år 1981 och kan med gott samvete sälja sina produkter då de är betygsatta 100/100 för sin företagsetik av The Ethical Company Organisation.

Wild Rose Shower Oil är unik eftersom den:

 • Rengör skonsamt
 • Har 100% naturligt innehåll
 • Doftar geranium & patchouli

Det är inte ofta en duscholja luktar både pelargoner och kransblommor, och vem vill inte lukta blommor speciellt så här till sommaren?


Fenjal Classic Shower Oil

Fenjal Classic Shower Oil

Kolla priset hos:

Det finns klassiska dofter och så finns det KLASSISKA dofter. Det finns klassiska produkter och så finns det Fenjal. För många är en flaska Fenjal en del av barndomen och i så fall är både flaska och doft välbekant.

Efter år av forskning finns nu en bred serie med Fenjal kroppsprodukter där bästsäljaren givetvis är den klassiska doften. Den första Fenjal-produkten skapades redan år 1962 och har en doft som lockar till sig många köpare.

Fenjal Classic Shower Oil doftar… Fenjal. De som använder produkten har svårt att beskriva doften, som är synnerligen unik.

Fenjal Classic Shower Oil återfuktar och vårdar huden och är dessutom drematologisk testad vilket är till stor fördel för oss med känslig hud!

Några produkter som ofta köps ihop med duscholjan är bland annat:

 • Fenjal Classic Bodylotion
 • Fenjal Body Milk
 • Fenjal Classic Bubble Bath

De kunder som använt produkten sedan 80-talet har dock sagt att doften ändrats med åren, vilket gjort vissa kunder både nöjda och missnöjda. 

Fenjal är klassikern vi inte vill bli av med och om duscholjor hade haft en egen högtid hade den nog hetat just Fenjal!


Hemp Oil Body Wash, 250 ml

Hemp Oil Body Wash, 250 ml

Kolla priset hos:

Här kommer något för alla som älskar Aloe Vera! Detta är tekniskt sett inte en duscholja, utan mer av en duschtvål, med mjukgörande olja. Det är dock en unik, helt vegansk, väldigt härlig produkt som vi kände var värd att ta med ändå.

De renaste skatterna kommer från naturen, i alla fall om man ska tro på hud- och hårvårdsföretaget Dr. Organic!

Dr. Organic använder organisk aloe vera som ersättning för vatten och företaget strävar alltid efter att använda minst 70% ekologiskt odlade ingredienser i deras produkter. Därmed kan Dr. Organic stoltsera med att alla produkter är veganska och utvecklade på de mest miljövänliga sätten.

Dr. Organic Hemp Oil Body Wash är en tvål som skyddar mot torrhet eftersom den bland annat innehåller höga fettsyror av omega 3, 6 och 9. Ekologisk hampaolja innehåller en rad högkvalitativa näringsämnen och har visat sig utgöra en fantastisk grund i hudvårdsprodukter.

Duschtvålen används bäst om den får löddras upp och kan appliceras både i håret och på kroppen. En del kunder har dock klagat på doften och att den inte doftar tillräckligt mycket.

Dr. Organic Hemp Oil Body Wash är unik bland annat då den är:

 • Fri från parabener
 • Fri från SLS
 • Fri från artificiella färg- och doftämnen

Vad är en duscholja?

En duscholja rengör och återfuktar huden på samma gång. Det är en så kallad multiprodukt som hjälper till lite extra vid torr hud. Duscholjor brukar även bibehålla hudens naturliga fuktbalans samtidigt som den rengör på djupet.

Typiskt för duscholjor är dess välgörande vegetabiliska oljor som lämnar en mjuk och ljuv hud, duscholjor rekommenderas därför för alla som lider av torr hud.

Är duscholjor veganska?

Det allra flesta duscholjor är veganska eftersom de består av antingen mandel-, solros- eller rapsolja. Förvisso skiljer det sig från produkt till produkt och vissa duscholjor är faktiskt inte alltid veganska. Exempel på icke-veganska duscholjor är ACOs produkter som innehåller bivax.

Bivax är ett vax som produceras av honungsbin av släktet Apis. Precis som honung, brukar detta inte betraktas som veganskt.

Ett annat exempel är duscholjor som det står mysk eller kreatin i innehållsförteckningen, dessa ingredienser kan vara av både veganska och animaliska slag vilket gör att man får vända sig till företaget om man vill veta exakt information.

Vill du vara säker på att undvika animalier i duscholjor ska du se upp för:

 • Lanolin
 • Cera Alba
 • Kollagen
 • Karmin
 • Bivax
 • Fiberprotein

Det enklaste sättet att veta om ett företags skönhetsprodukter är veganska, är att leta efter en märkning, eller titta om tillverkaren uttryckligen skriver om sin veganska policy på sin hemsida. När vi väljer ut produkter att rekommendera gör vi alltid vårt bästa för att säkerställa att produkten faktiskt är vegansk.

Vad är skillnaden mellan duscholja och duschtvål?

Duschtvålar har en tendens att torka ut huden vilket gör att hudens naturliga fetter försvinner. En duscholja däremot bevarar hudens fuktbalans det vill säga om du redan lider av torr hud från början ska du utan tvekan byta ut tvålen mot duscholja.

Duscholjor passar för dig som:

 • Lider av torr hud
 • Vill ha en len och mjuk hud
 • Inte orkar smörja in dig efter duschen
 • Behöver mer omvårdnad och fukt

Duschtvål passar för dig som:

 • Har en normal hud
 • Vill ha en tvål som är skonsam mot huden
 • Vill ha en tvål som räcker länge
 • Vill ha en tvål som är dryg

Här hittar du fler artiklar inom veganska skönhetsprodukter!