Bästa veganska D-vitamin tillskott 2024: Vitamin D för dig som är vegan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla behöver få i sig tillräckligt D-vitamin för att må bra. För dig som är vegan finns det många prisvärda kvalitetsprodukter att välja mellan. I detta test ska vi utse vilken produkt som innehåller den bästa veganska D-vitaminen. Allt för att du ska kunna göra ett genomtänkt och hälsosamt val.

Du kan ta ett tillskott av D-vitamin året runt, men det är framförallt under de mörka vintermånaderna som ett tillskott är nödvändigt. För veganer och andra som inte äter fisk eller berikade livsmedel rekommenderar Livsmedelsverket att ta vitamin D som tillskott. De rekommenderar mellan 10-20 mikrogram beroende på huruvida personen exponeras för solljus eller ej.

För den som är vegan är det alltså ofta klokt att ta D-vitamin som kosttillskott. I den här artikeln letar vi reda på det bästa D-vitamin kostillskottet för veganer!

Stor bild på vitamin D kapsel

Vilket tillskott med D-vitamin för veganer är bäst i test?

Den allra mest prisvärda produkten är OmniVegan D3 från Omnisym Pharma. Bra dosering på 75 mikrogram, eller 3000 IE. Ett mycket bra standardval för de allra flesta!

✅ Bra pris och dos

OmniVegan D3

Healthwells D-vitamin för veganer är ett mycket bra alternativ, även detta ett högdoserat tillskott som effektivt tas upp av kroppen tack vare MCT-olja i kapseln. Denna produkt är en favorit då den både är prisvärd, har en riklig dos och håller hög kvalitet.

✅ Utmärkt alternativ

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

Det högst doserade alternativet är Närokällan D3 5000 Vegan. Om du vill säkerställa att du får i dig riktigt ordentligt med D-vitamin, är detta ett mycket bra alternativ, från ett svenskt kvalitetsmärke.

✅ Högdoserat alternativ

Närokällan D3 5000 Vegan

Slutligen måste vi lyfta Kids Zoo Kalcium + D3 Veganska tuggisar. Det är ett bra veganskt D-vitamintillskott för barn i välsmakande godisbjörnar!

Kids Zoo Kalcium + D3 Vegan

Kolla priset hos:


Det finns flera bra D-vitamin-tillskott för veganer, kolla igenom hela listan och se vilken sort som bäst passar dig!

Se även våra tips på vegansk D-vitamin i sprejform!

Recensioner och omdömen om 11 olika veganska vitamin-D kosttillskott

Vi har tagit fram de 11 populäraste produkterna för veganskt D-vitamin på marknaden. Efter en noggrann utvärdering och jämförelse har vi kunnat utse vilka produkter som är bäst i test.

Healthwell Vitamin D3 Vegan

Healthwell Vitamin D3 Vegan 3000 IE

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:75 μg / 3000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Healthwell är en D-vitamin i form utav kapslar. Här får du hela 3000 IE, vilket är mycket mer än minimumbehovet på 400 IU. Det här är en perfekt för veganer, i synnerhet under vinterhalvåret när vi riskerar att ligga lågt i vårt intag.

När du köper Healthwells veganska D-vitamin räcker det med att ta en kapsel om dagen. Det högdoserade tillskottet säkerställer att du har fullgoda nivåer av vitaminet även under de mörka vintermånaderna. Innehållet är helt naturligt och utvinns ur lav och tas upp extra effektivt av kroppen tack vare den MCT-olja som finns i kapslarna.

Kapslarna är vegetabiliska, lättsvalda och själva vitaminet är fettlösligt. Därav fördelen med MCT-olja i produkten. Healthwell är ett svenskt varumärke som tillverkar produkter av hög kvalitet. Du kan därför känna dig trygg med att deras Vitamin D3 Vegan har ett säkert ursprung.


VitaYummy Vitamin D3

VitaYummy Vitamin D3

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per björn:7,5 μg / 300 IE
Beredningsform:Gummibjörnar
Antal:60 st
Dosering:1-2 björnar

VitaYummy D3 levererar en välkomnande dos av växtbaserad D-vitamin i form av tuggvänliga gummibjörnar, med en subtil ton av hallon. Med 30 μg D-vitamin per två gummibjörnar är detta tillskott både enkelt att konsumera och anpassat för alla, barn som vuxna.

Här i Sverige, där soltimmar är en bristvara stora delar av året, utgör VitaYummy en lättillgänglig källa till det essentiella solskensvitaminet, D-vitamin. VitaYummy erbjuder en uppfriskande smakupplevelse, med den söta och friska smaken från hallon och en attraktiv, naturlig färg från morot och svarta vinbär.

Produkten är speciellt relevant för de som önskar upprätthålla immunförsvaret, muskelfunktionen och kalciumnivåerna i blodet under de mörkare månaderna. Varje björn är fri från konstgjorda tillsatser och erbjuder en vegansk, smakrik källa till D-vitamin, vilket gör den till en attraktiv lösning för dem som följer en vegansk livsstil.

Det är en tydlig fördel att produkten kan tas av såväl vuxna som barn över 3 år. Detta gör det enkelt för familjer att införliva VitaYummy i sin dagliga rutin, och att anpassa doseringen efter ålder och behov.

Med sitt nya och förbättrade innehåll är VitaYummy D3 inte bara en godbit, utan även en pålitlig partner för att säkra intaget av D-vitamin när solen gömmer sig. Det är en glädje att se ett företag leverera en produkt som är både ansvarsfull, smakfull och anpassningsbar till olika behov och preferenser.

Sammanfattningsvis är VitaYummy D3 ett innovativt och smakfullt sätt att tillgodose kroppens behov av D-vitamin, vilket är särskilt viktigt under de månader då solen lyser med sin frånvaro. Den balanserade kombinationen av smak, funktionalitet och ansvar gör denna produkt till en klar vinnare på kosttillskottsmarknaden.


Helhetshälsa D3-Vitamin Vegan

Helhetshälsa D3-vitamin Vegan

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:75 μg / 3000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Helhetshälsa D3-vitamin Vegan innehåller 100 kapslar med 75 μg per kapsel. Det motsvarar 1 500 % av dagsbehovet av D-vitamin och 100 stycken doser. Oljan har utvunnits ur lavar och kapslarna är vegetabiliska med cellulosa som tillverkningsmaterial. De är därför ett utmärkt val för såväl allätare som veganer.

Det räcker med en kapsel för att uppnå dagsbehovet och kapslarna är små och lättsvalda. En nackdel med denna produkt är att kapseln inte innehåller något fett, vilket annars är bra eftersom D-vitamin är fettlösligt. Det kan därför vara klokt att inta tabletterna med någon form av fett såsom kokosolja.

Helhetshälsa är ett tryggt och säkert företag att handla hälsoprodukter av och produkterna framställs eller förädlas i Sverige. Med ett regelbundet intag av Helhethälsas veganska D3 kommer du att få ett fullgott skydd mot den trötthet som många drabbas av under vintern.


Elexir D3-Vitamin Vegansk

Elexir Pharma Vegan D3

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:100 μg / 4000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Elexir Vegan D3-vitamin är en kvalitativ vitamin från företaget Elexir Pharma. Här får du hela 4000 IE per kapsel, något som ger dig en mycket hög dos. Ett högdoserat tillskott är mycket bra om du oroar dig för att få brist på D-vitamin i kroppen. Det hjälper dig dessutom att snabbt fylla på kroppens lager.

Du behöver endast ta en kapsel per dag, därför räcker Elexir D3-vitamin i hela 100 dagar. Recensioner från användare avslöjar att dessa tabletter är mycket enkla att svälja, vilket gör intaget enkelt och effektivt.

Elexir Pharma är ett företag som tillverkar naturliga egenvårdsprodukter och alla produkter tillverkas i Norge och Danmark av högsta kvalitet. Denna D3-vitamin är en vegansk produkt vars vitaminer utvinns ur vildväxande lav. Själva kapseln är tillverkad av växtbaserad cellulosa.


Great Earth Vitamin D3

Great Earth Vitamin D3

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:75 μg / 3000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:60 st
Dosering:1 kapsel

Genom att ta en kapsel per dag av Great Earth Vitamin D3 så får du i dig hela 1 000 % av dagsbehovet av D-vitamin. Med hjälp av detta högdoserade tillskott kan du snabbt fylla på kroppens depåer av D-vitamin. Det är en fördel att produkten innehåller formen D3, då denna är enklast för kroppen att ta upp.

Eftersom produkten är vegansk består den givetvis utav vegetabilisk olja som utvunnits ur naturligt förekommande lavar. Great Earths produkt innehåller även ekologisk kokosolja, vilket hjälper kroppen att ta upp vitaminet då D-vitamin är fettlösligt. Denna produkt finns även i en variant med lägre dos D3.

Burken innehåller endast 60 kapslar, så det behövs en regelbunden påfyllnad av produkten. Great Earth har över 30 års erfarenhet av kosttillskottmarknaden och deras veganska D3 är av hög kvalitet som stöttar ditt mående under de mörka månaderna.


Herbaland Vegan D3 + B12

Herbaland Vegan D3 + B12

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:25 μg / 1000 IE
Beredningsform:Tuggisar
Antal:60 st
Dosering:1 tuggis

Med Herbaland Vegan D3 + B12 får du ett veganskt tillskott i form utav sockerfria tuggisar för vuxna. Det är alltså ett utmärkt val om du har svårt att svälja kapslar. På så sätt kan alla få i sig det viktiga D-vitaminer. Du tar en tuggis per dag i samband med maten och tuggar sönder den innan du sväljer. På så sätt får du i dig D3 utan att behöva svälja kapslar.

Förutom D-vitamin så innehåller dessa tuggtabletter även vitamin B12, vilket är praktiskt för veganer. En björn innehåller 850 mikrogram B12, vilket med råge täcker dagsbehovet av denna livsnödvändiga vitamin.

Tuggisarna är formade som små gummibjörnar och är sockerfria. Dock innehåller de sötningsmedel för att få en god smak av hallon. Sötningsmedlen är i detta fall maltitol och erytritol. Tuggisarnas D3 utvinns ur lav, är fria från gelatin och är därmed helt veganska.

Herbaland är ett välkänt varumärke som tillverkar just vitamintuggisar för vuxna som är både sockerfria och veganska. Företaget kommer från Kanada och deras Vitamin D3 tuggtabletter är oerhört populära runt om i världen!


Närokällan D3 5000 Vegan

Närokällan D3 5000 Vegan

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering: 125 μg / 5000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:90 st
Dosering:1 kapsel

Närokällan D3-5000 är ett utmärkt tillskott för dig som är vegan. Här får du ett högkvalitativt tillskott med en väl avvägd blandning av viktiga näringsämnen. I en enda kapsel får du hela 5000 IE av D3, den form som enklast tas upp av kroppen.

Detta är utan tvekan ett av tillskotten med högst dos. Det är särskilt rekommenderat om du har låga nivåer av vitamin-D i kroppen och har svårt att få i dig det på naturlig väg. I denna veganska serie finns även en vitamin D3 + K2 som är populär då denna kombination har en del andra fördelar bland annat för benhälsan.

Närokällan är ett svenskt märke som tillverkar kosttillskott av rena råvaror och hög kvalitet. Deras veganska produkter innehåller inga onödiga bindningsmedel och stearater. Själva kapslarna är givetvis även de veganska och gjorda av en stärkelse som kallas pullulan. Allt för att du ska få ett så rent kosttillskott som möjligt.


Kids Zoo Kalcium + D3 Veganska tuggisar för barn

Kids Zoo Kalcium + D3 Vegan

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering: 10,5 μg / 420 IE
Beredningsform:Tuggisar
Antal:60 st
Dosering:3 tuggisar

Det finns kosttillskott med D-vitamin även för barn av mycket hög kvalitet. En sådan produkt är Kids Zoo kalcium + D3. Här får du en bra blandnings av både kalcium och D3, något som ger en optimal näringsprofil samtidigt som D3-formen har den bästa upptagningen i kroppen.

Detta veganska tillskott kommer i form av tuggisar som små barn enkelt kan få i sig då de liknar godisbjörnar. Tillskottet rekommenderas för barn från 3 år och har en riktigt god smak av svarta vinbär. Förutom innehållet av D-vitamin innehåller en dos på tre björnar dessutom:

  • 300 mg kalcium
  • 150 mg fosfor

En stor fördel med kosttillskottet är att det innehåller naturliga aromer och färger och är därmed fritt från sötningsmedel. De innehåller inte heller något gelatin. Dagsdosen är 2-3 tuggisar, vilket ger tillgodoser hela det rekommenderade dagliga intaget av såväl D3, och en del av dagsbehovet av kalcium och fosfor.

KidsZoo är ett populärt varumärke bland föräldrar och i deras Kalcium + Vitamin D får du kvalitativa produkter som är säkra för barn.


OmniVegan D3

OmniVegan D3

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:75 μg / 3000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:60 st
Dosering:1 kapsel

OmniVegan Vitamin D3 består av 75 μg per kapsel och ger dig ett mycket kvalitativt tillskott av detta livsviktiga näringsämne. Detta veganska tillskott bidrar många potentiella fördelar som starka tänder och en normal benstomme. Kapslarna har en hög dosering och varumärket är registrerat hos The Vegan Society, vilket är en kvalitetsstämpel när det gäller den veganska aspekten av deras produkter.

Kosttillskottet kommer i form utav kapslar och innehållet består av kolekalciferol, vilket extraheras från lav. Produkten har fått mycket bra recensioner av konsumenter i flera länder och med en enda kapsel fyller du hela ditt dagsbehov av vitamin D.

OmniVegan har en riktigt bra produktlinje med alla möjliga tillskott för veganer och deras vitamin D är en riktigt fin produkt. Den är både prisvärd, potent och gör det möjligt att nå dagsbehovet av D-vitaminer på ett enkelt sätt. Vi kan helt klart rekommendera OmniVegan D3 som ett av de bättre valen på denna marknad!


Hjärtats Vitamin D3 Vegan

Hjärtats Vitamin D3 Vegan

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:25 μg / 1000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Hjärtats Vitamin D3 Vegan framträder som en pålitlig kamrat i jakten på välbefinnande, speciellt för dem som eftersträvar en vegansk livsstil. Denna produkt levererar en imponerande dos av 25 μg vitamin D3 per kapsel, utvunnen från lav, vilket gör den till en unik och värdefull källa till det så kallade solskensvitaminet för de som avstår från animaliska produkter.

Denna veganska version av vitamin D3 tvekar inte att bjuda på sina många fördelar. Den bidrar inte bara till en stark benstomme och friska tänder utan också till ett väl fungerande immunsystem. Dessutom spelar den en vital roll i upptaget av kalcium och fosfor, två mineraler som är avgörande för muskelfunktionen.

En uppskattad detalj är att kapslarna är lättillgängliga och framställda i en storlek som anses vara lätt att svälja av de flesta användare. Kapslarna är vegetabiliska och fyllda med ingredienser som är noggrant utvalda för att passa in i en vegansk kosthållning. Produkten är registrerad av Vegan Society och innehåller inga spår av animaliska ingredienser.

För att anpassa sig till en mängd olika preferenser kan kapseln antingen sväljas hel tillsammans med vätska eller öppnas och strös över mat och dryck. Denna flexibilitet kan vara särskilt uppskattad av dem som har svårt att svälja kapslar. Det rekommenderas för vuxna och barn över 12 år, vilket gör den tillgänglig för en bred publik.

Konsumentrecensioner vittnar om en övergripande tillfredsställelse med produkten, där många uttrycker glädje över att ha hittat ett pålitligt veganskt alternativ till vitamin D3. Vissa användare önskar dock att prissättningen kunde vara mer jämförbar med icke-veganska alternativ och att produktbilder kunde ge en tydligare bild av hur kapslarna ser ut.

Sammanfattningsvis, Hjärtats Vitamin D3 Vegan erbjuder en kvalitativ, flexibel och etiskt ansvarstagande lösning för att upprätthålla optimala nivåer av vitamin D3, särskilt viktigt under de månader då solen är en sällsynthet. Det är uppenbart att denna produkt inte bara fyller ett växande behov på marknaden utan också sätter en hög standard inom kategorin veganska kosttillskott.


MyProtein Vegan D3 Softgels

MyProtein Vegan D3 Softgels

Kolla priset hos:

Mängd Vitamin-D3 per dosering:25 μg / 1000 IE
Beredningsform:Kapsel
Antal:60 / 180 st
Dosering:1 kapsel

Här får du solskensvitaminet D i den lättillgängliga formen D3. De mjuka kapslarna är enkla att svälja och du behöver endast ta en per dag för att fylla ditt dagsbehov.

Varje kapsel består utav 25 μg, vilket alltså inte är ett högdoserat alternativ. Det är därför ett utmärkt val för dig som bara vill underhålla kroppens nivåer av D-vitamin. Du kan välja mellan en burk med 60 kapslar och en burk med 180 kapslar.

MyProtein Vegan D3 Softgels innehåller endast växtbaserade källor och stödjer såväl ditt immunförsvar som ditt skelett. MyProtein är ett världsledande varumärke inom kosttillskott och tar fram tillskott som stöder ditt dagliga näringsupptag. De har en hel produktlinje (MyVegan) särskilt framtagen för veganer, vilket har gjort dem till ett populärt varumärke bland oss som följer grön hälsosam livsstil.


Vad är skillnaden på vitamin D2 och vitamin D3?

När du ska köpa en vegansk D-vitamin, då gäller det att hålla koll på skillnaden mellan vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolikalciferol). Det finns nämligen två olika former av D-vitamin och du vill få i dig rätt form för bäst effekt.

Forskning visar att vitamin D3 tas upp enklast av kroppen. Köp därför en vegansk D-vitamin som består av formen D3 för bäst resultat. För att få ut full effekt av D2 måste du inta tabletterna regelbundet. Det är D3 som bildas i kroppen när du är ute i solen.

Något som är bra att hålla koll på är att D-vitaminberikade livsmedel oftast innehåller D2, vilket alltså inte tas upp lika bra av kroppen. Du kan därför ha en brist på vitamin D trots att du använder mycket berikade livsmedel i din kost. D2 finns i växter och svampar, medan D3 naturligt främst återfinns i animaliska livsmedel.

Behöver veganer ta tillskott för D-vitamin?

Det är ofta rekommenderat att veganer äter tillskott av D-vitamin. Det är nämligen en vitamin som kroppen inte själv kan producera och den veganska kosten innehåller tyvärr oftast mycket lite D-vitamin.

Kroppen laddar upp med D-vitamin från solens strålar. Det går även att få i sig vitaminen från mat, men det finns främst i vissa animaliska livsmedel. För dig som är vegan så är ett tillskott det bästa valet för att må bra året runt. Vitamin D är ett av de näringsämnen du måste hålla koll på som vegan.

Om det är mycket sol ute behöver vi skydda kroppen mot strålarna, om det är lite sol behöver vi säkerställa att vi får i oss D-vitamin. Enligt Livsmedelverket är det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin:

Åldersgrupp:Rekommenderat dagligt intag:
Barn under 2 års ålder10 mikrogram
Alla från 2 – 75 år10 mikrogram
Vuxna med lite exponering för solen20 mikrogram
Alla vuxna över 75 år20 mikrogram

För vissa grupper rekommenderar Livsmedelsverket även ett extra tillskott av D-vitamin, bland annat:

Grupp:Rekommenderat tillskott av D-vitamin:
Personer som varken äter fisk eller berikade livsmedel10 mikrogram
Personer som har liten solexponering även under sommaren och som varken äter fisk eller berikade livsmedel20 mikrogram

Är Vitamin-D veganskt?

Det finns vegansk D-vitamin som du kan köpa som tillskott. Det gäller även för den D-vitaminform som normalt sett finns i vissa animaliska livsmedel, alltså D3. Läs noggrant på förpackningen för att säkerställa att dina vitaminer är veganska.

D2 kan utvinnas ur svampar och växter, medan D3 kan utvinnas ur ullfett. Generellt sett betraktas alltså inte ullfettsvarianten som vegansk, då den kräver fårfarmar vilket de flesta anser inte är förenligt med den filosofi som ligger till grund för veganismen.

Det veganska alternativet av D3 utvinnas ur lav. Givetvis innehåller den veganska produkten inte heller någon form av animalier i själva kapseln.

Hur framställs vegansk D-vitamin?

Vegansk D-vitamin framställs ur ätbar lav (Lichenes). Lavar är näringsrika växter som innehåller formen D3 och som ger dig ett riktigt hälsosamt och effektivt tillskott av D3. Det bästa är att välja en produkt som utvinns ur ekologiskt odlad lav. Just Lichenes växer på stenar och trädstammar ute i naturen och råmaterialet tvättas innan oljan utvinns.