Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
I vegansk matlagning vill vi inte tumma på fylliga och mustiga smaker.
Tack och lov finns det en mängd hälsosamma och smakrika buljonger av hög kvalité att välja bland!
Vi tar en närmare titt på veganska buljonger med olika smaksättningar och vad de kan användas till.
Innehåll
Vilken vegansk buljong är bäst i test?
En ny favorit för oss är de veganska kryddmixarna från Uhh-mami. Alla är veganska men de har en mängd mustiga smaker att använda både som buljong, krydda på maten eller i en egen marinad.
✅ Unika veganska smakalternativ
En bra klassisk grönsaksbuljong hittar vi i Biofood Grönsaksbuljonger. De består av en mängd olika grönsaker, rika på smak, utan onödiga tillsatser.
✅ Ekologiska örter och grönsaker
Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!
Lista på många olika veganska buljonger
Här hittar du hela listan på veganska alternativ när det gäller buljong.
De flesta är i pulverform, vilket är mer praktiskt och lättare att dosera.
Det finns även buljongtärningar för den som föredrar det.
Uhh-mami veganska smaksättningar
Uhh-mami är en serie veganska smaksättningar skapade av Michelin-kocken Frank Lantz, som ville ge en djup, umami-rik smak utan att använda animaliska ingredienser eller onaturliga tillsatser.
De olika varianterna, som Vegetables, Bacon’ish och Chicken’ish, är framtagna för att ge maten samma komplexitet och smakdjup som traditionella buljonger men med helt växtbaserade ingredienser.
En av favoriterna, Bacon’ish, använder sig av ingredienser som ugnsbakade röda paprikor och lök för att återskapa de rökiga, salta och söta smakerna som ofta associeras med bacon.
Produkten är rökt och fermenterad för att ge en autentisk smakprofil. Chicken’ish är en annan populär variant som ger en fyllig smak perfekt för soppor och såser utan att behöva använda kycklingbaserade buljonger.
Dessa kryddmixar är inte bara en vegansk lösning utan också ett hållbart val. Att välja växtbaserade alternativ som Uhh-mami innebär mindre miljöpåverkan, och produkterna kan enkelt användas i allt från grytor och risrätter till marinader och dressingar.
För att göra en buljong, blanda helt enkelt en tesked Uhh-mami-pulver med varmt vatten och njut av en smakrik och näringsrik buljong som lyfter din matlagning till nästa nivå.
Renée Voltaire Veggiebuljong 120 g
Det är svårt att hitta buljonger utan tillsatt socker. Även många av de allra bästa på marknaden väljer att förhöja sina grönsaksbuljonger med en nypa råsocker.
Vi uppskattar därför att Reneé Voltaire har tagit fram en buljong för oss som vill undvika socker helt och hållet.
Innehållet består endast av rena ekologiska kryddor och örter odlade i Italien. Gurkmeja och muskot ger buljongen en fyllig smak.
De samsas med spenat, persilja, basilika, selleri, morot, lök och potatis. De torkade grönsakerna är sedan blandade i salt och majsmjöl.
Kryddblandningen skiljer sig en aning från standardblandningen hos buljonger, vilket gör att vi gärna använder Veggiebuljong från Renée Voltaire i såser där vi vill ha mycket smak, i asiatiska och andra risrätter eller i grönsakssoppa.
Testa även att blanda buljongen direkt i en dressing, dipp eller tillsammans med rotfrukter som du rostar i ugnen! För att göra en buljong använder vi en matsked pulver till en halv liter vatten.
Vispa ner pulvret i kallt vatten och värm sedan buljongen. Vi gillar den höga kvalitén på smak och näring som vi får hos det svenska varumärket Reneé Voltaire.
Renée Voltaire Lantbuljong 200 g
Lantbuljongen från Reneé Voltaire är en riktig klassiker. Buljongen är uppskattad hos både växtätare och allätare för sin goda, fylliga smak.
Renée Voltaire har sedan starten 2005 skapat produkter som inspirerar oss alla att äta godare, hälsosammare och mer näringsrik mat.
Hela sortimentet är fritt från gluten och laktos. Vi gillar att det mesta hos Reneé Voltaire är helt veganskt och dessutom ekologiskt.
Reneé Voltaires Lantbuljong är en vegansk buljong tillverkad av ekologiska kryddor, örter och grönsaker. Buljongen är fri från gluten, glutamat och konstgjorda tillsatser.
I innehållet hittar vi istället havssalt, rismjöl, morot, lök, palsternacka, råsocker, jästextrakt, solrosolja, persilja, gurkmeja, libbsticka, vitlök och svartpeppar.
Blandningen av grönsaker är klassisk för buljonger men Reneé Voltaire har valt att förstärka smakerna med solrosolja, svartpeppar och vitlök.
Vi gillar att använda Lantbuljong från Renée Voltaire i alla veganska och vegetariska rätter men buljongen passar också bra som krydda direkt på maten eller som en varm dryck.
Vi blandar en matsked buljongpulver med en liter vatten. Totalt består burken av 200 gram buljong, eller cirka 18 matskedar.
Biofood Grönsaksbuljong 350 g
Biofood är ett svenskt grossistföretag med ett brett utbud av ekologiska livsmedel.
Vi gillar att Biofood har koll på rättvis odling för både jord och människa och alltid levererar produkter av hög kvalité.
I sortimentet hittar vi allt från kallpressad linfröolja till boveteflingor och dadlar.
Grönsaksbuljongen från Biofood är en riktig klassiker som vi gillar att använda till all slags matlagning.
Det är enkelt att blanda en matsked pulver direkt i den övriga kryddningen eller tillsammans med en liter vatten för att göra en buljong.
Vi gillar till exempel att smaksätta pasta, grönsaker eller ris med buljongpulvret direkt i kokvattnet. Det tillför både mycket smak och ger en vacker färg till maten.
Grönsaksbuljong från Biofood består av havssalt, rissirap, majsstärkelse, palsternacka, lök, morötter, purjolök, pumpa, gurkmeja, vitlök, vitpeppar, rot från libbsticka, fänkålsfrö, solrosolja, persilja och libbsticka.
Dessutom har Biofood tillsat koncentrerad juice från morot och lök, samt extrakt från libbsticka för att göra buljongen ännu mer smakrik.
Alla ingredienser är ekologiskt odlade. Vi gillar också att buljongpulvret är fritt från gluten, glutamat, jäst och andra tillsatser.
Biofood Lantbuljong 350 g
Lantbuljongen har Biofood tagit fram själva och den har länge varit en storsäljare. Den veganska buljongen är vackert gul och tillverkad av en mängd torkade ekologiska kryddor, örter och grönsaker.
Vi gillar att använda Biofoods Lantbuljong i de allra flesta vardagsrätter men kanske särskilt till vegansk risotto, skogsgryta eller linssoppa.
Smaken är fyllig, rik och naturlig. Vi kan tacka de noggrant utvalda ingredienserna för det. Vi tycker det är intressant att Biofood väljer pumpa i sina buljongblandningar.
Lantbuljongen innehåller dessutom havssalt, majsstärkelse, rissirap, palsternacka, lök, purjolök, morot, jästextrakt, gurkmeja, vitlök, vitpeppar, rot från libbsticka, fänkålsfrö, solrosolja, persilja, libbsticka, champinjon och karamelliserat socker.
Som en extra smakförstärkare har Biofood även tillsatt koncentrerad grönsaksjuice från morot och lök.
För att göra en halv liter buljong blandar vi cirka en matsked pulver med en halv liter vatten. Enligt tillverkarna motsvarar detta en buljongtärning. Buljongen kan vi koka upp för att dricka eller blanda direkt i grytan.
Kung Markatta Umamibuljong 6 st
Svenska livsmedelsföretaget Kung Markatta har tagit fram vegansk buljong på tärning. Deras buljong med umamismak är unik i sitt slag och den fylliga umamin kommer från soja och korn. Men låt oss ta en närmare titt på innehållet.
Umami Buljongtärningar från Kung Markatta innehåller havssalt, sheafett, majsstärkelse, tomat, morot, purjolök, rostad lök, selleri, pumpa, vitlök och solrosolja.
Det som skiljer sig med Kung Markattas buljongtärningar är att deras fylliga smak kommer från misopasta gjord av sojabönor, korn och havssalt.
Misopastan är därmed det som ger oss den femte grundsmaken umami. Vi löser upp en buljongtärning i cirka fem deciliter kokande vatten, eller direkt i grytan.
Totalt innehåller förpackningen sex kuber som ger tre liter färdig buljong. Vi gillar att använda Kung Markattas Umamibuljong till asiatiska rätter som vegansk wok och ramen.
Herbamare Örtbuljong
Det klassiska varumärket Herbamare går under företaget A. Vogel. Alfred Vogel grundade verksamheten redan 1923 med devisen att allt vi behöver för att skydda och bevara vår hälsa finns i naturen.
Alfred arbetade både som naturläkare, forskare och författare och hans produkter syftar till att stötta människor som vill återfå eller behålla en god hälsa.
Sortimentet är idag stort men består av noggrant framtagna produkter av naturliga och ekologiska ingredienser. Några av våra favoriter i utbudet är Bambu kaffeersättning, herbamare örtsalt och herbamare örtbuljong.
Herbamare örtbuljong från A. Vogel är en vegansk buljong utan konserveringsmedel. Omtyckt av många att använda direkt som en värmande dryck men vi blandar lika gärna pulvret i våra maträtter. Undrar du över palmoljan i innehållsförteckningen så kan vi berätta att A.
Vogel använder palmolja från odling och tillverkning som följer WWF:s krav för bevarande av palmträd.
Buljongpulvret innehåller även muskot, gurkmeja, vitlök, libbsticka, cikoriaextrakt, lök, purjolök, selleri, morot, persilja, jästextrakt, salt och majsstärkelse.
Vi gillar att vi kan köpa en stor förpackning på ett helt kilo av Herbamare örtbuljong. Buljongen räcker därmed länge eftersom vi blandar cirka en matsked pulver med en liter vatten.
Herbamare örtbuljong låg salthalt
Även på den svenska marknaden är schweiziska företaget A. Vogel ett välkänt och etablerat namn. Varumärket har ett noggrant utvalt sortiment av växtbaserade läkemedel, kosttillskott och livsmedel.
Alla produkter är tillverkade av färska och ekologiska örter. Även i dagligvaruhandeln hittar vi Herbamare i kryddhyllan och de olika örtsalterna är favoriter hos många.
Herbamare örtbuljong med låg salthalt passar oss som av olika anledningar vill ha lägre andel salt i maten. Vi tycker att buljongen är ett bra alternativ till familjer med små barn till exempel.
Men många nöjda kunder berättar också om att obalanser som gikt, som påverkas av mycket salt, hålls i schack med Herbamare örtbuljong med låg salthalt.
Vill man dessutom blanda buljongpulvret i marinader, såser och dipp går det bra att vara frikostig utan att resultatet blir för salt.
Även denna buljong innehåller palmolja från WWF:s godkända odlingar. Vi hittar också de vanliga ingredienserna för buljong i innehållsförteckningen.
Exempelvis palsternacka, lök, morot, purjolök, jästextrakt, vitlök, gurkmeja, muskot, peppar, libbsticka och persilja. Endast en nypa havssalt är tillsatt och för att höja smaken har A.
Vogel istället använt shiitakesvamp och karamelliserat socker.
Vi använder en matsked pulver (cirka 20 till 22 gram) tillsammans med en liter hett vatten för att få en klar buljong som är färdig att drickas direkt eller tillsättas i matlagningen.
Guimarana Buljong
Spanska livsmedelsföretaget Guimarana grundades 2020 i Murcia. En grupp matintresserade vänner gick samman för att ta fram en ny väg i det spanska köket, en grönare väg.
Grundidéen om att aldrig kompromissa med smaker finns kvar fortfarande och Guimarana har snabbt vuxit till ett bästsäljande företag både i Spanien och övriga Europa.
Guimarana är idag kända för sina smaksättare men deras första sortiment innefattade sobrasada, tapenade och marmelad. Dessa är spanska klassiker som fick sig ett grönare uppsving hos Guimarana.
Men det tog inte lång tid innan grundarna insåg att just kryddor och buljonger av hög kvalité och med mycket smak verkligen var något som saknades på marknaden.
Det blev dags att experimentera fram olika smaker! Guimarana vet att de bästa smakerna kommer från lokalt odlade ekologiska råvaror av hög kvalité, och utan några konstgjorda tillsatser.
Hela sortimentet hos Guimarana är fritt från GMO, färgämnen,gluten, glutamat, konserveringsmedel och andra konstgjorda tillsatser.
Vi gillar också att deras buljonger förpackas i glasburkar, då kan vi enkelt återanvända en tom burk till kryddor eller annan förvaring.
Företagets utbud av veganska buljonger är brett och vi tittar närmare på varje smak.
Köttsmak
Guimarana har tagit fram en kryddblandning för att återge en klassisk köttsmak i våra buljonger. Vi använder deras buljong med köttsmak till traditionella recept som veganska hamburgare, köttbullar och köttgryta.
Pulverblandningen är enkel att dosera och blanda direkt i matlagningen, ingen förberedelse behövs. Vegansk buljong med köttsmak från Guimarana är tillverkad i Spanien och har en hållbarhet på fyra år.
Burken består av 127 gram och vi använder cirka 25 gram buljongpulver tillsammans med en liter vätska. Buljongen håller bäst om den får förvaras torrt och svalt. Förutom kryddor och naturliga smakämnen består pulvret av salt, majsstärkelse, jästextrakt och dextros.
Skaldjur
Har du saknat smaken av skaldjur sedan du började äta vegansk kost? Då har du hittat rätt. Guimarana Dream Food har tagit fram en kryddblandning med skaldjurssmak som är helt vegansk.
Vi använder denna veganska buljong med skaldjurssmak till recept som paella, kräftsoppa och smörgåstårta. Vi gillar att buljongen är helt fri från glutamat och endast innehåller ekologiska råvaror.
Förutom naturliga smakämnen och själva kryddblandningen som ger smak av skaldjur har Guimarana tagit fram ett buljongpulver som består av salt, majsstärkelse, dextros och jästextrakt. Buljongen är därmed också glutenfri.
Fisksmak
Något som är utmanande att efterhärma i den veganska kosten är just fisk och fisksmak. Vi tycker dock att spanska företaget Guimarana har lyckats bra med smakerna i sin veganska fiskbuljong.
När det är dags för havets smaker på middagsbordet använder vi gärna buljongen med fisksmak. Några av våra favoritrecept är fisksoppa, wok och fiskgratäng.
Vi förbereder enkelt buljongen genom att blanda 25 gram buljongpulver tillsammans med en liter kallt vatten och kokar upp.
Det går också bra att använda buljongpulvret som en kryddblandning, direkt i soppa eller gryta. Vegansk buljong med fisksmak från Guimarana är handgjord i Spanien av ekologiska ingredienser.
Buljongen är fri från tillsatser och gluten. När vi förvarar vår buljong torrt och svalt håller den upp till fyra år.
Fläsksmak
Ramen är en av våra bästa soppor! Även om buljongen ska koka länge (flera timmar helst) så kan det vara svårt att få fram en riktigt mustig smak på en vegansk ramensoppa. Med hjälp av Guimaranas veganska buljong med fläsksmak är problemet löst.
Vi låter vår ramen koka länge tillsammans med 25 gram buljongpulver. Pyttipanna och köttfärsås med spaghetti är andra klassiska rätter som får nya höjder med vegansk fläskbuljong.
Vi gillar att Guimarana Dream Food tillverkar sina buljongpulver för hand och av lokala råvaror.
Det ger oss en produkt av hög kvalité och med rik smak. Kryddblandningen och de naturliga smakämnena blandas med majsstärkelse, salt, dextros och jästextrakt för att komma fram ännu mer.
Lamm
En vegansk buljong med lammsmak använder vi gärna till grillat eller en gryta. Testa exempelvis att smaksätta seitan eller tofu med lammbuljongen.
Din veganska matlagning kommer ta en helt ny nivå och dina skeptiska vänner på grillfesten blir garanterat överaskade.
Vi gillar mycket smak och väljer därför en vegansk buljong med lammsmak från Guimarana Dream Food när vi vill ha det där lilla extra på sommarens grillträff.
Precis som all buljong från Guimarana är denna veganska lammbuljong handgjord av ekologiska råvaror i Spanien.
Buljongpulvret blandas enkelt med kallt vatten. Vi tar 25 gram pulver till en liter vatten och kokar upp. Därefter är det smidigt att använda den färdiga buljongen i vilka rätter du vill, varför inte en marinad?
Kyckling
Guimarana Dream Food har självklart även en vegansk buljong med kycklingsmak. Fredagens fajitas är räddad! Vi blandar 25 gram buljongpulver med kycklingsmak i en liter kallt vatten och kokar upp.
Sedan är buljongen redo att användas i en gryta som flygande jacob, eller i marinad till fajitas. Vi gillar tofu eller vita bönor tillsammans med denna veganska kycklingbuljong.
Buljongpulvret är fritt från gluten, glutamat och andra konstgjorda tillsatser så vi använder buljongen med glädje dagligen.
De naturliga smakämnena förstärks av majsstärkelse, dextros, salt och jästextrakt. Buljongen har en hållbarhet på fyra år. Så prova gärna fler smaker på samma gång!
Alive Foods Grönsaksbuljong Eko
Vi gillar en värmande och näringsrik buljong i soppor, grytor och varma drycker. Grönsaksbuljongen från Alive Foods består av ekologiskt odlade grönsaker och kryddor.
Buljongen är fri från gluten, glutamat, jäst och konstgjorda tillsatser. I innehållsförteckningen hittar vi istället rena råvaror som lök, morötter, palsternacka, purjolök, persilja, libbsticka, gräslök, dill, timjan och de värmande kryddorna ingefära och gurkmeja.
Kryddblandningen förstärks av majsstärkelse, mineralrikt himalayasalt samt rårörsocker. Resultatet blir en fyllig och smakrik buljong som är enkel att använda varje dag i det veganska köket.
Vi använder gärna den veganska ekologiska grönsaksbuljongen från Alive Foods i grönsakssoppor och linsgrytor.
En kall vinterdag är buljongen också god som en värmande och stärkande dryck på utflykten. Totalt består den återförslutningsbara påsen av 350 gram buljongpulver. Vi använder en tesked till en kopp buljong.
Hos det svenska livsmedelsföretaget Alive Foods hittar vi naturliga och ekologiska livsmedel, superfoods och kosttillskott. Vi gillar att Alive Foods håller hög kvalité och tillverkar sina produkter av rena och näringsrika råvaror, utan tillsatser.
Alive foods grönsaksbuljong & näringsjäst eko
En riktigt bra vegansk buljong är tillverkad av rena grönsaker, örter och kryddor. Vi gillar också buljonger som är fria från glutamat, gluten och konstgjorda tillsatser. Alive Foods toppar sig själva med sin veganska grönsaksbuljong som dessutom innehåller näringsjäst. Varför?
Näringsjäst tillför en fyllig och mustig smak till buljongen. Men det är inte allt. Näringsjäst har också en hög halt B-vitaminer och protein. Därför gillar vi att använda näringsjäst i den veganska matlagningen.
Svenska varumärket Alive Foods har ett noga utvalt sortiment av livsmedel, superfoods och kosttillskott av hög kvalité.
Deras produkter är rena, naturliga och har rik smak. Några av våra favoriter ur sortimentet är Nötella, Kokossmör och deras båda grönsaksbuljonger.
I grönsaksbuljongen med näringsjäst hittar vi: solrosolja, libbsticka, gurkmeja, muskot, persilja, lök, selleri, morot, näringsjäst och havssalt.
Alla ingredienser är ekologiska och buljongen är fri från tillsatser. Vi använder gärna grönsaksbuljong med näringsjäst i veganska pastarätter. Eller varför inte som en värmande kopp buljong en kall kväll.
Hitta fler intressanta veganska livsmedel!