Bästa veganska body lotion 2024: Mjukgörande och omvårdande

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du efter en riktigt bra body lotion som återfuktar, mjukgör och vårdar just din hudtyp, och som dessutom är vegansk? Då kan vi berätta att du med största sannolikhet kommer hitta just din favorit här; vi har nämligen tagit fram de bästa veganska body lotions just nu, för att du inte ska behöva lägga mer tid på att leta!

Vegansk body lotion i liten flaska

Vilken vegansk body lotion är bäst i test?

En av våra absoluta favoriter är Wise Organic Body Lotion Lime Flower. Underbar produkt från ett varumärket som vi har stor respekt för. Alla deras produkter är växtbaserade och helt naturliga från växtriket. Tas upp lätt av huden, passar både torr och känslig hy!

Wise Organic Body Lotion Lime Flower

Kolla priset hos:


En annan svensk favorit är Björk & Berries, en lyxig lotion som påminner om den friska svenska naturen.

Björk & Berries Body Lotion

Kolla priset hos:


Ett lite billigare alternativ är Rapsodines Body Lotion, baserad på naturlig ekologisk rapsolja.

Rapsodine Bodylotion

Kolla priset hos:


Eilas Naturkosmetiks Naturella Hudkräm är perfekt för den med känslig hy, då den är fri från irriterande oljor.

Eilas Naturkosmetik Kroppslotion

Kolla priset hos:


Ett alternativ för dig som tycker det är omständligt med att smörja in sig ofta, är att pröva en duscholja. Det återfuktar direkt och gör huden mjuk och frisk efter duschen!

Recensioner av 10 body lotions för dig som är vegan

Här kommer mer utförliga recensioner och information om alla veganska body lotions vi tittat på.

Björk & Berries Body Lotion

Björk & Berries Body Lotion

Kolla priset hos:

Om du vill uppleva äkta svensk finess och ge din kropp lite extra lyx och behandling, är Björk & Berries body lotions definitivt på kandidatlistan. Dessa lotions har minst 95 procent naturliga ingredienser och omkring 15 procent är dessutom certifierat ekologiskt.

Ingredienserna i Björk & Berries produkter har sitt ursprung i svenska traditioner, och i deras body lotions ingår bland annat dessa: ekologisk havtorn, ekologiskt björkextrakt, och ekologisk kamomill.

Havtorn är en populär ingrediens i hudvård, bland annat eftersom den innehåller höga halter av omega 7. Det ser till att huden blir balanserad, återfuktad och reparerad.

Björkextraktet ger också det återfuktning, men är även närande, mjukgörande, lugnande och renande, för att nämna några av dess många egenskaper.

Kamomill skyddar huden från fria radikaler, och verkar lugnande. Det sägs dessutom bromsa hudens föråldrade.

Utöver dessa ingredienser och egenskaperna de har är varje body lotion berikad med sin unika doft, som påminner om svensk natur antingen i form av skog, fjällandskap eller trädgårdar.

Dessa body lotions är lite dyrare, men enligt användare helt klart prisvärda.

I Björk & Berries serie ingår följande body lotions:

 • White Forest
 • Fjällsjö
 • Botanist
 • Herbalist
 • Never Spring

Rapsodine Bodylotion

Rapsodine Bodylotion

Kolla priset hos:

Familjeföretaget Rapsodine baserar alla sina ingredienser på kallpressad och ekologisk rapsolja, producerad i Sverige. Det finns produkter för alla åldrar och hudtyper, och de kan dessutom köpas till ett mycket bra pris.

Vad som är tämligen unikt för Rapsodine är att det även går att fylla på sina flaskor vid deras refillstation i Mariestad, samt i förpackningsfria butiker i andra delar av landet. Ett viktigt steg i riktning mot en hållbar livsstil!

Deras body lotions finns både med och utan doft. Den förstnämnda har en god och behaglig doft som inte är för stark, men ändå håller i sig under dagen, enligt kundomdömen.

I övrigt är dessa två body lotions i princip identiska vad gäller innehåll och egenskaper. De båda är dryga, lätta att applicera och sjunker snabbt in i huden. De bidrar med frisk återfuktning och ger huden en mjuk textur.

Förutom rapsolja består dessa lotions av vitamin E, som gör att fukten bevaras länge, och ljungextrakt, vilket har en positiv påverkan på hudens elasticitet.

I Rapsodines serie ingår följande Body lotions:

 • Body Lotion
 • Body Lotion Oparfymerad

Eilas Naturkosmetik

Eilas Naturkosmetik Kroppslotion

Kolla priset hos:

Eilas Naturkosmetik erbjuder ett flertal olika body lotions och krämer för alla olika hudtyper. För personer med extra torr eller irriterad hy har de tagit fram både en kräm på aloe vera, samt en vitaminkräm, särskilt anpassad efter just torr hy.

Både aloekrämen och vitaminkrämen finns även för normal hud, även om aloekrämen också funkar bra för torr och aknebenägen hud.

Aloekrämerna innehåller 70 procent aloe vera, vilket har många positiva effekter på huden. Aloe veran verkar både lugnande och återuppbyggande, samt bidrar till att göra hyn mjukare och smidigare. Den rekommenderas även att användas efter att ha vistats i sol och efter rakning.

Eteriska oljor är vanliga ingredienser i body lotions, men Eilas har tagit fram en hudkräm som är fri från sådana. Det beror på att viss hud reagerar på oljorna. Deras naturella hudkräm är därför extra anpassad efter känslig hud.

Hudkrämerna från Eilas Naturkosmetik är bland de billigare.

I Eilas Naturkosmetiks serie ingår följande body lotions:

 • Aloekräm Torr Hud
 • Aloekräm Normal
 • Vitaminkräm Torr Hud
 • Vitaminkräm Normal Hud
 • Aloelotion
 • Hudkräm Naturell

Urtekram

Urtekram Body Lotion

Kolla priset hos:

Urtekram är kända för sitt stora utbud av veganska hudvårdsprodukter, baserade på många naturliga ingredienser och råvaror, såsom aloe vera och sheasmör. De har fått titeln “Danmarks mest hållbara företag”, och har stort fokus på ekologiska och naturliga produkter. Som pricken över i:et är deras produkter väldigt snälla för plånboken.

Deras Tune In Soothing Lavender är en populär body lotion som doftar behagligt av lavender. Den innehåller både aloe vera och sheasmör, samt naturliga oljor. Dessa ingredienser bidrar till att huden förses med näring och återfuktning

Fragrance Free Body Lotion är extra anpassad efter känslig hy, då den är fri från parfym. Den är näringsgivande och ser till att huden hålls i balans. Ursprunget är helt naturligt, och krämen har en certifiering från Ecocert Cosmos Organic.

I Urtekrams serie ingår bland annat följande body lotions:

 • Dare To Dream Soft Wild Rose
 • Blown Away Wild Lemongrass
 • Rise & Shine Spicy Orange Blossom
 • No Perfume Baby Body Lotion
 • Tune In Soothing Lavender
 • Find Balance Fragrance Free

Hempz

Hempz Body Lotion

Kolla priset hos:

Hempz har ett relativt stort utbud på body lotions till ett ganska billigt pris. Hampafröet är en central ingrediens i deras produkter, eftersom det har många positiva egenskaper som gynnar huden.

Hampaolja mjukgör huden, men täpper inte igen porer, vilket vissa oljor tenderar att göra. Oljan innehåller dessutom omega 6, vilket verkar antiinflammatoriskt och stimulerar cellförnyelsen. Hampaoljan har dessutom anti-aging-egenskaper, så för den som söker en body lotion som minskar rynkor kan vi rekommendera Hempz Age Defying Moisturizer.

Utöver hampaolja innehåller denna lotion även koffein och algextrakt, vilka också jämnar ut linjer och rynkor. Denna, precis som övriga body lotions från Hempz, är fria från parabener, gluten och THC, och är givetvis veganska.

Hempz Pomegranate body lotion innehåller sheasmör och extrakt från granatäpple. Dessa bidrar med återfuktning och skyddar huden mot fria radikaler. Granatäppleextraktet innehåller dessutom antioxidanter.

I Hempz serie ingår bland annat följande body lotions:

 • Age Defying Moisturizer
 • Pomegranate Body Moisturizer
 • Exotic Green Tea & Asian Pear Moisturizer
 • Original Body Moisturizer
 • Triple Moisturizer

Australian Bodycare

Australian Bodycare Body Lotion

Kolla priset hos:

Australian Bodycare är ett av de företag som tar vara på tea tree-oljans vårdande egenskaper, och oljan är därav en huvudingrediens i alla deras produkter, inklusive deras body lotion.

Fördelarna med tea tree-olja är många, och har använts inom hudvård i många hundra hår. Det är en helt naturlig olja som utvinns från den australiska växten melaleuca alternifolia. Anledningen till att den är utmärkt i just body lotions är att den håller huden ren och frisk genom att den ser till att hudens bakterieflora återställs.

Australian Bodycares body lotion fungerar för alla hudtyper, och behandlar även finnar och andra orenheter. Den vårdar torr hud, och förser huden med återfuktning och näring.

Denna lotion har fått mycket höga kundomdömen, som berättar att den doftar behagligt och behandlar torra och irriterade områden. Även personer med eksem och utslag har beskrivit att den är mycket bra vid behandling av dessa åkommor.

Denna body lotion är en av de billigare, och är dessutom parabenfri – något vi gillar!

I Australian Bodycares serie ingår följande body lotion:

 • Body Lotion

BABOR

BABOR Body Lotion

Kolla priset hos:

Trots sin eleganta design och lyxiga doft är BABORs body lotions inte bland de dyraste. Deras Shaping Body Lotion är en riktig favorit bland användare världen över, som säger att den stämmer bra överens med produktbeskrivningen.

Denna lotion beskrivs som lätt på huden, och absorberar snabbt. När den sjunkit in känns hyn len, och dess barriär stärks även upp av ett antal aktiva och naturliga ingredienser. Bland ingredienserna ingår till exempel glaucine, det ämne i vallmofrön som gör huden mer fast, och minskar celluliter.

Stamcellsextrakt från tyskoxel ger ett fint lyster, och är unikt för BABORs produkter.

BABORs Energizing Body Lotion tillför näring till kroppen, också den genom det lyxiga extraktet från tyskoxeln, men även från ulltisteln. Dessa ingredienser stimulerar huden och påverkar hudbarriärens regenerering.

Denna lotion innehåller dessutom vegetabiliskt taurin baserat på extraktet från rödalger. Det ger huden extra energi och återfuktning.

I BABORs serie ingår följande body lotions:

 • Spa Shaping Body Lotion
 • Spa Energizing Body Lotion

Bamford

Bamford Body Lotion

Kolla priset hos:

Bamford har body lotions för alla hudtyper, som fungerar utmärkt både för kropp, händer och ansikte. De är certifierade av COSMOS respektive The Soil Association, ett engelskt företag som är striktast gällande certifieringar i England.

Deras B Vibrant Body Lotion doftar fräscht av bland annat eukalyptus, rosmarin och pepparmint. Den innehåller det återfuktande och närande sheasmöret, som tillsammans med alfalfa tillför vitamin E och viktiga fettsyror. Huden lugnas och repareras även tack vare kamomill och vetekärnoja.

Geranium Hand & Body Lotion är mycket uppskattad av användarna, som i enlighet med produktbeskrivningen skriver att den är lättabsorberad och skonsam mot huden.

Den tillför även en härlig blandning av vitaminer och mineraler, samt viktiga näringsämnen och antioxidanter. Huden får då en djup återfuktning och cellförnyelsen aktiveras bättre. Dessutom är 88 procent av ingredienserna ekologiska.

Dessa lotions befinner sig ungefär i mitten på prisskalan.

I Bamfords serie ingår följande body lotions:

 • B Vibrant Body Lotion
 • Rose Hand & Body Lotion
 • Geranium Hand & Body Lotion
 • Jasmine Hand & Body Lotion

DERMA E

DERMA E Body Lotion

Kolla priset hos:

Hos DERMA E är vitaminer och näringsämnen centrala ingredienser i alla produkter, och de är mycket måna om att vara del av den så kallade “clean beauty”-branschen. Därför är fokuset på så rena och naturliga produkter som möjligt.

I deras serie av body lotions hittar vi bland annat Vitamin E Shea Body Lotion Fragrance-Free & Therapeutic. Denna lotion är mycket omtyckt, framför allt bland användare med känslig och irriterad hy, som berömmer den för att vara fri från doft.

Användare uppskattar den också för att den är så lättabsorberad, men ändå återfuktande och mjukgörande, utan att lämna huden oljig.

Också deras Vitamin E Lavender-Neroli Therapeutic Shea Body Lotion har fått mycket höga betyg. Den beskrivs som mycket effektiv och hållbar, och fungerar bra för alla hudtyper, även för de med torrare hy.

Dessa lotions tillhör de lite billigare.

I DERMA E:s serie ingår följande body lotions:

 • Soothing Relief Lotion
 • Vitamin E Lavender-Neroli Therapeutic Shea Body Lotion
 • Vitamin E Shea Body Lotion, Fragrance-Free & Therapeutic

Therapy Range

Therapy Range Body Lotion

Kolla priset hos:

Therapy Range har ett helt veganskt utbud, och arbetar för att vara så hållbara som möjligt och använder därför mycket återvunnet material, samt erbjuder refill till flera av sina produkter. Vad vi gillar lite extra med Therapy Range är att deras produkter är förhållandevis billiga.

De har ett flertal olika serier när det gäller body lotions, men även body wash ingår i dessa kategorier, och finns alltså i samma dofter. Therapy H & B Lotion är hand- och kroppskrämer som kommer i olika dofter, som alla är uppfriskande och behagliga.

Deras “Strength” doftar gott av ceder, sandelträ, patchouli och guaiacträ. Den innehåller även mangosmör, vilket förser huden med vitamin E och C, som har en skyddande effekt. Denna lotion innehåller även avokado, kokosnöt och kawakawaolja.

I Therapy Ranges serie ingår följande body lotions:

 • Therapy H & B Lotion – Balance
 • Therapy H & B Lotion – Uplift
 • Therapy H & B Lotion – Strength
 • Therapy Kitchen Lotion Lemongrass, Lime & Bergamot
 • Therapy Kitchen Lotion Mandarin, Mint & Basil

Brukar det finnas sheasmör i body lotion?

Sheasmör är en vanlig ingrediens i hudprodukter som body lotions, body scrubs och body butter. Det är en typ av fett som finns i nötterna på sheaträdet. Det finns två olika typer av nötter: paradoxa och nilotica.

Den förstnämnda har en mer fast konsistens och dess färg är grågul. Det är dock vanligt att kallpressa och filtrera bort både färg och lukt, för att den ska bli mer behaglig att använda. Paradoxa innehåller många mättade fettsyror, fytosteroler, vitamin E och triterpener.

Nilotica har en mjukare och gulare konsistens och färg, och innehåller antioxidanten katechin, omega 9 och fenoler.

Båda varianter har använts i tusentals år, och har många egenskaper som är bra för huden. Vitamin A och E, som finns i smöret, sägs motverka hudens föråldrande, och shea tros även skydda mot UV-strålning, även det inte kan fungera helt som ersättare av solkräm.

Är body lotions veganska?

Man kan tycka att den kunskap och de möjligheter som finns idag när det gäller veganska alternativ till hudvård borde ha resulterat i att veganska produkter blir dominerande på marknaden. Detta är dessvärre inte fallet, även om alltfler företag tar steg i den riktningen.

Många body lotions innehåller fortfarande animaliska ingredienser, trots att de flesta går att byta ut mot vegetabiliska eller syntetiska sådana. Det finns även företag som testar sina ingredienser på djur, trots att det är olagligt inom EU och flera andra länder.

Det finns idag flera olika märkningar, där vissa är helt veganska och andra cruelty-free. I’M VEGAN är en märkning från Djurens Rätt som är vegansk, medan internationella Leaping Bunny endast bekräftar icke-djurtestat.

För att säkerställa att det du köper inte är testat på djur eller innehåller animaliska ingredienser rekommenderar vi att alltid ta en extra titt på företagets hemsida och på innehållsförteckningen.

Några vanliga animaliska ingredienser i body lotions, som du bör hålla utkik efter och undvika är följande:

Bivax: produceras av bin och används för att skydda och återfukta huden. Veganskt alternativ: soja- eller växtbaserat vax.

Biotin: kommer från mjölk och används bland annat för produktens textur. Veganskt alternativ: mjölk från sojabönor eller nötter.

Gelatin: framställs när ligament, ben eller hud från djur kokas, och kan förbättra kroppens egen kollagenproduktion. Veganskt alternativ: agar-agar eller karragenan.

Glycerol/glycerin (E422): framställs från djurfetter som hjälper till att återfukta huden. Veganskt alternativ: växtbaserad glycerin (baserad på soja eller kokosolja).

Kollagen: protein från djurben, hud eller ligament, som förbättrar hudens elasticitet. Veganskt alternativ: sojaprotein eller mandelolja.

Lecitin (E322): framställs från ägg, och används bland annat för att skydda huden från skador och motverka rynkor. Veganskt alternativ: lecitin på sojabönor.

Oljesyra:  kommer från djurfetter och mjukgör huden. Veganskt alternativ: tillverkat på exempelvis kokosnöt eller oliver.

Pärlpulver: framställs från blötdjur (mollusker) för att släta ut linjer och rynkor. Veganskt alternativ: växtbaserade oljor från till exempel granatäpple och mandlar.

Vilka företag har alltid veganska body lotions?

Trots att kunskapen kring djurtester och animaliska ingredienser växer, liksom möjligheterna att byta ut dessa mot dermatologiska tester och vegetabiliska/syntetiska ingredienser, är det fortfarande många företag som tillverkar body lotions som inte är veganska.

Naturligtvis är alla body lotions vi tittat på veganska. Alla företag är även cruelty free, och de flesta har helt veganska sortiment.

Dessa företag har alltid veganska body lotions:


Här hittar du fler artiklar om vegansk hudvård!