Bästa veganska after sun 2024: Återfukta och kyl ned huden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur enkelt är det att hitta vegansk after sun? Vi lusläser innehållsförteckningar på produkter som sägs vara lämpliga för veganer. I den här artikeln hittar du en sammanställning på veganska after sun och tips på vilka ingredienser att se upp med.

Jämförelse veganska after sun produkter

Vilken vegansk after sun är bäst i test?

Maria Åkerberg After Sun Lotion är helt klart en av de bästa veganska after sun-produkterna du köpa just nu. Kvalitetsingredienser, lagom i pris och fantastiskt skön känsla när du applicerat den!

✅ Mycket populär after sun

MARIA ÅKERBERG After Sun Lotion

En lite annorlunda men väldigt fin produkt att använda som after sun, är Loelle Morotsfröolja. Det är en ekologisk olja som återfuktar huden mycket effektivt, veganskt och naturligt.

✅ Naturlig återhämtning för huden

Loelle Morotsfröolja

Vill du ha en billig after sun måste vi nämna Urtekram Aloe Vera Gel. Helt vegansk, otroligt prisvärd och kan användas på allt från solbränna till insektsbett och klåda.

✅ Ekologisk och skonsam

Urtekram Aloe Vera Gel

Detta var några av våra favoriter, men det finns många fler fina produkter. Scrolla vidare för att se hela vår lista!

Recensioner av 13 olika veganska after sun produkter

Här kan du läsa mer om alla de veganska after sun som vi granskat. De finns i olika appliceringsformer, från en mängd olika varumärken, i flera olika prisklasser. Kolla även in vår artikel om veganska solkrämer, för att skydda huden ordentligt i solen!

MARIA ÅKERBERG After Sun Lotion

MARIA ÅKERBERG After Sun Lotion

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Maria Åkerberg är vida omtyckt bland professionella hud-och hårvårdsaktörer. Märket är känt för att vara helt naturligt och baserat på nordiska ingredienser. Alla produkter är ekologiska, av hög kvalité och tillverkas i Sverige.

Deras after sun lotion finns i tub om 100 ml eller i en större flaska på 250 ml. Aloe vera utgör den svalkande basen i krämen och ackompanjeras av havtorn och citrongräs. Det ger inte bara en fräsch doft men bevarar hudens färg samt verkar återfuktande.

Vi upplever att krämen tas upp snabbt av kroppen och den kan användas även i ansiktet. Lotionen känns mild, svalkande och behaglig och passar för hela familjen. Bland innehållet hittar vi också morotsextrakt som motverkar fria radikaler och återuppbygger hudens celler.

Vi gillar omsorgen Maria Åkerberg lägger ner i sina produkter och det märks även tydligt i deras veganska after sun. Den är uppiggande för både kropp och sinne samt helt naturlig och lämplig för både stora och små.


Loelle Morotsfröolja

Loelle Morotsfröolja

Kolla priset hos:

Morotsfröolja från Loelle innehåller endast två ingredienser: kallpressat extrakt av morotsfrö och ekologisk solrosolja. Svenska varumärket Loelle ger oss exklusiva ekologiska produkter till hud och kropp. I deras sortiment ingår, förutom oljor, också tvålar och spaprodukter. De är noga med att välja ut de finaste ingredienserna till sina produkter, gärna handplockade och alltid ekologiska.

Morotsfröolja har sedan urminnes tider varit en produkt som används i samband med att skydda sig från solens skadliga strålar och samtidigt återfukta huden. Oljan innehåller antioxidanter (som betakaroten) samt Vitamin A och E. Detta gör den återfuktande, lugnande och reparerande. Dessutom stärker den hudens naturliga återuppbyggnad efter tid i solen.

Vi gillar denna vårdande olja från Loelle och tycker att den passar bäst för torr eller solskadad hud då den ger mycket näring och fukt. Oljan är helt naturlig och tränger därför bäst in i hud som behöver näringen.


Urtekram Aloe Vera Gel

Urtekram Aloe Vera Gel

Kolla priset hos:

Nordiska Urtekram har en hel produktserie med vegansk och ekologisk hud-och hårvård. Många av dessa har just nordiska kopplingar med exempelvis bär i innehållet. Deras Aloe Vera Gel är enkel med få ingredienser men kraftfull.

Där aloe vera växer används plantan i sin naturliga form för att svalka brännskador, insektsbett eller solsvedd hud. Gelen har blivit ett populärt inslag i naturlig hudvård och inte minst i after sun. Denna veganska after sun från Urtekram innehåller också vegansk hyaluronsyra som återfuktar huden och underlättar bildandet av kollagen och elasticitet.

Hyaluronsyra är också en viktig ingrediens i modern hudvård. Den kan dock vara både naturlig eller syntetisk, vegansk eller animalisk. Det framgår inte ur en vanlig innehållsförteckning. Därför känns det tryggt att Urtekrams produkter är märkta med Vegan certifieringen.  

Denna gel är svalkande och kommer i en praktisk tub på 100 ml. Vi gillar att den är certifierad ekologisk och vegansk. Som after sun passar gelen utmärkt för hela kroppen. Den kan även användas vid akuta behov som kliande insektsbett eller bränd hud.


Bioregena After-Sun Lotion

Bioregena After-Sun Lotion

Kolla priset hos:

Bioregena är ett franskt varumärke som tillverkar ekologiska solskyddsprodukter. I deras sortiment hittar vi produkter för både baby, barn och vuxna. De är certifierade enligt Cosmetic Bio – Organic Cosmetic men det innebär inte att alla ingredienser är ekologiska även om de är naturliga. Vi hittar även glycerin i innehållet, utan specificerat ursprung. Produkten har ingen vegan certifiering.

Formulan i Bioregenas produkter är framtagen för känslig hud och innehåller därför vårdande råvaror. I deras after sun lotion hittar vi macadamianötsolja och mandelolja som båda verkar lugnande och återfuktande för huden.

Vi gillar att denna lotion har en fräsch doft av citrus och rosmarin samt verkar svalkande på huden. Den passar bra efter långa dagar i solen och kan appliceras på både kropp och ansikte. Vi tror också att en trött och torr hud mår bra av Bioregenas after sun lotion året om. Den kommer i en  praktisk tub på 125 ml och kan användas av hela familjen.


Sasco Eco Body Aloe Vera Body Butter

Sasco Eco Body Aloe Vera Body Butter

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Sasco är kända för sin högkvalitativa aloe vera. Hela deras hudvårdsserie innehåller aloe vera som grund, så även deras body butter och kan därför verka som after sun.

Produkten är ekologisk certifierad och kommer i en 200 ml stor burk. Krämigheten får smöret av jojobaolja, vax och kakaosmör. Det verkar svårt att få fram en exakt lista över ingredienserna i den här produkten och de kan variera från gång till gång. Kontrollera därför noga om vaxet i smöret kommer från bivax eller palmvax om du vill att din after sun ska vara helt vegansk.

Sasco Body Butter med aloe vera är dryg och krämig. Den passar bra efter långa dagar i solen då huden vill ha mycket återfuktning efteråt. Krämen går snabbt in i huden och de naturliga ingredienserna tränger ner på djupet utan att lämna kroppen kladdig.

Istället upplever vi att huden blir mjuk, len och behåller sin fina färg. Det här smöret passar bra som body lotion året om för trött hud, likväl som after sun. Dock bör den inte användas i ansiktet eller på små barn som har känslig hud.


Sasco Eco Body Aloe Vera Gel

Sasco Eco Body Aloe Vera Gel

Kolla priset hos:

I Sascos sortiment för hudvård med aloe vera finner vi också en högkoncentrerad ekologisk aloe vera gel. Ren gel av aloe vera fungerar bra över hela kroppen för att ge en svalkande och lugnande effekt. Gelen är också lämplig vid brännskador, sår, insektsbett eller solsvedd hud. Tuben är liten, 75ml, men å andra sidan är gelen dryg.

Sasco är ekologisk certifierad men läs ändå innehållsförteckningen. Om du är noga med naturliga produkter kanske du vill välja bort konserveringsmedlet phenoxyethanol/ fenoxietanol. Detta är godkänt hos vissa certifieringsorgan trots att det är ett syntetiskt medel framtaget av cancerframkallande ämnen.

Det kan också påverka reproduktionsorganen eller ge svårigheter i andningen. Därför tycker vi att den här gelen är olämplig för små barn, gravida och ammande kvinnor. Aloe vera gelen tycks också innehålla karbomer som framställs ur råolja.

Vi gillar den mångsidiga medicinalväxten aloe vera. Som gel är den effektiv och behaglig på brännande hud. Vi tycker att den lämpar sig bäst för små partier på huden och ställer oss tveksamma till konserverings- och förtjockningsmedlen i den här produkten.


LYKO After Sun Lotion

LYKO After Sun Lotion

Kolla priset hos:

Svenska varumärket LYKO har ett brett produktsortiment och däribland sitt egna märke, LYKO. Efter en lång tid av erfarenhet med skönhet, hud-och hårvård tog LYKO till slut fram sina egna produkter. Där hittar vi alltifrån hårvård till professionella verktyg och solskyddsprodukter.

Deras after sun lotion verkar återfuktande och lugnande på huden efter en lång dag i solen. Hela kroppen mår bra av att smörjas in med denna after sun. Den är dock inte rekommenderad för ansiktet.

Lotionen kommer i en rejäl och praktisk tub på 200 ml och räcker därför länge. Innehållet innefattar bland annat sheasmör, vegetabilisk emulgator och rapsolja.

Den är lätt parfymerad och innehåller kemiska konserverings- och lösningsmedel som kan ifrågasättas när vi söker en helt ren produkt. Trots att LYKO inte har några certifieringar på sin after sun lotion är den vegansk men inte ekologisk.

Produkten hjälper till att förlänga solbrännan, en kvalité vi gillar. Den upplevs som enkel att smörja på och dryg. Vi tror att denna after sun passar de flesta men vi skulle inte använda den till små barn, gravida eller ammande på grund av kemikalierna. 


ComfortZone Sun Soul Face & Body After Sun

ComfortZone Sun Soul Face & Body After Sun

Kolla priset hos:

Detta är en mångsidig och vegansk after sun från Comfort Zone Sun Soul. Gelkrämen kan användas över hela kroppen och även i ansiktet. Den verkar närande, återfuktande och reparerande på huden. Vi tycker den passar bra efter långa dagar i solen men även som enda body lotion under sommarhalvåret. Den kan också användas som en återfuktande mask i ansiktet efter en trött och solig dag.

Vi gillar att krämen innehåller extrakt från physalis som verkar lindrande mot solsveda och rodnad. Den mjukgörande arganoljan stärker hudens försvar som blir nedsatt av solens strålar. Formulan går snabbt in i huden och lämnar en uppfriskande känsla och doft. Vi kan inte hitta några certifieringar på den här produkten men innehållet är 77,8% från naturliga källor och veganska.

Sun Soul Face & Body After Sun passar för dig som vill ha en svalkande och näringsrik after sun för hela kroppen, inklusive ansiktet. Vi gillar att tuben är stor på 200 ml och att gelen reparerar huden efter solens exponering.


ComfortZone Sun Soul Aloe Gel

ComfortZone Sun Soul Aloe Gel

Kolla priset hos:

Italienska ComfortZone har en omfattande produktserie med solskyddsprodukter. Naturligt är då att också erbjuda en aloe vera gel. Ca 96% av ingredienserna i den här produkten är naturliga. Vi kan dock hitta crosspolymer i innehållsförteckningen, som är små plastpartiklar. Det gör oss lite besvikna eftersom detta i övrigt är en riktigt trevlig vegansk after sun.

Aloe vera gelen verkar svalkande och lugnande på solsvedd hud. Den dämpar rodnad och reparerar hudens naturliga barriär mot solen. Det är tack vare den tillsatta arganoljan som är rik på antioxidanter och verkar behagligt mjukgörande.

Vi tycker att den här after sun gelen passar för hela kroppen och även ansiktet efter långa dagar i solen. Den kan också användas vid akuta behov av lindring såsom brännskador, solsvedd hud eller insektsbett. Vi gillar att gelen kommer i en rejäl tub på 150 ml eftersom det annars kan vara svårt att hitta aloe vera gel i stora förpackningar.


Suntribe Sun Care After Sun Balm

Suntribe Sun Care After Sun Balm

Kolla priset hos:

Detta veganska balsam eller smör består endast av fem ingredienser. Ändå verkar krämen som en hel spabehandling för huden. Svenska företaget Suntribe vill ge oss bekymmersfria och naturliga solkrämer.

Vi tycker de lyckas bra med det då deras innehållsförteckningar är enkla och lättlästa. Deras produkter är 100% fria från syntetiska kemikalier och ekologiskt certifierade.

För veganer känns det också tryggt att veta att produkterna inte är testade på djur samt är säkra för korallreven, som annars är starkt hotade av just solkrämsindustrin. After sun balsamet är gjort på sheasmör, jojobaolja, tamanuolja, eukalyptus- och pepparmyntsolja.

Pepparmyntan verkar svalkande medan eukalyptus främjar läkningen av solsvedd hud. Jojobaoljan är både mjukgörande, näringsrik och verkar reparerande på huden. Sheasmöret gör krämen riktigt krämig och verkar återfuktande på djupet.

Vi tycker att sun balm från Suntribe passar för både stora och små efter långa dagar med sol och bad. Men balsamet är också härligt att använda som en återfuktande mask eller hemmaspa-behandling.


Eilas Naturkosmetik Aloe Gelé

Eilas Naturkosmetik Aloe Gelé

Kolla priset hos:

Denna aloe vera gel från Eilas Naturkosmetik kommer i en behändig pumpflaska på 100 ml eller 260 ml. Förutom ren aloe vera med hög koncentration innehåller gelen också ringblomsextrakt och en rad konserverings- och förtjockningsmedel. Innehållet kan dock variera.

Svenska företaget Eilas Naturkosmetik baserar sina hudvårdsprodukter på kallpressade vegetabiliska oljor. Vi finner också eteriska oljor och andra växtbaserade råvaror i deras innehåll.

De är tydliga med att inga av deras råvaror eller egna produkter testas på djur. Inte heller använder de sig av råvaror som innebär att djur dör. Men exempelvis bivax och ullfett kan förekomma. Denna after sun är dock helt vegansk men med syntetiska konserveringsmedel som Phenoxyethanol.

Vi tror att den här gelen passar de flesta som vill ha en lugnande och svalkande aloe vera gel i storförpackning. Förutom som after sun kan aloe vera användas vid klåda och som rengöringsmedel mot finnar.


EVY After Sun Mousse

EVY After Sun Mousse

Kolla priset hos:

After Sun Mousse från EVY kommer i en 150 ml pumpflaska. Eftersom EVYs teknologi verkar djupgående och återfuktande ger moussen ingen kladdig eller fet yta. Formulan bygger på bland annat aloe vera och antioxidanter som motverkar fria radikaler. Syftet är att stärka och bygga upp hudens celler. Vi får då en mousse som lugnar solbränd hud och återfuktar utan att skapa mer irritation.

Denna after sun sägs vara fri från parfymer och konserveringsmedel, skydda mot salt och klorin och passa alla hudtyper och åldrar. Vi ställer oss dock tveksamma till innehållet som bland annat innefattar glycerin och stearinsyra. Eftersom produkten inte har en vegansk certifiering kan vi inte utesluta att dessa ingredienser kommer från djur.

Svenska företaget EVY har utvecklat en unik serie mousse, både solskydd och after sun. Deras teknik gör att produkten efterliknar hudens naturliga försvar. Moussen fördelas i händerna tills det att den liknar ett serum, då smörjer vi in kroppen och låter torka.


Hudosil Kylbalsam

Hudosil Kylbalsam

Kolla priset hos:

Svenska företaget Viroderm står bakom produktserien Hudosil som vi hittar inom sjukvården och på landets apotek. Deras kylsbalsam kommer i en tub på 100 ml och är avsedd för att svalka tillfällig sveda.

Balsamet kyler små ytor. Smörj därför in en liten klick på den yta du vill kyla och avvakta ett par minuter. Svalkan håller i ca 30 minuter. Därför passar den här gelen bäst om du bränt dig, har klåda eller har ett insektsbett som kliar eller bränner. Hudosils kylbalsam är inte avsedd för stora hudpartier och fungerar därmed inte som återfuktande after sun.

Vi kände viss tveksamhet till innehållet i den här produkten för veganer eftersom den innehåller Polysorbate 20. Detta är ett kemiskt framtaget stabiliserings- och emulgeringsmedel som innehåller fett.

Det ska dock nämnas att hos alla återförsäljare vi hittat produkten hos, har man kategoriserat produkten som vegansk. Det ger oss tillräckligt med förtroende för att kunna rekommendera den.

Enligt Livsmedelsverket kan vi inte utesluta att fettet i Polysorbate 20 kommer från djur, t ex gris, och detta är svårt att kontrollera. Produkten innehåller även syntetiska fetter, utöver dessa. Vi tror att den här produkten passar bäst för dig som har bränt ett litet hudparti och inte är så noga med innehållet.


Är after sun veganskt?

När vi letar efter vegansk after sun behöver vi läsa innehållsförteckningen noga. Många after sun är veganska utan att ha en veganmärkning. Å andra sidan finns många produkter med animalier, utan att det framgår tydligt i listan över innehåll.

Vi behöver både undersöka om produkten är fri från att ha testats på djur och gå igenom innehållet efter animalier. Förutsatt att det inte finns en stämpel från något veganskt certifieringsorgan på produkten.

Här är några vanliga ingredienser i hudvård, och solskyddsprodukter i synnerhet, att leta efter:

  • bivax
  • chitin
  • kollagen
  • elastin
  • lanolin
  • glycerin
  • stearin eller stearinsyra

Många av dessa ingredienser fungerar som mjukgörare i hudvårdsprodukter. Chitin kommer vanligen från insekter eller skalet av krabbor, kollagen är ett protein som ofta hämtas från grisar eller fisk. Ett annat protein är elastin som tas ur djurens inälvor eller hud.

Protein ger återfuktning och näring till huden, därför används det i hudvårdsprodukter såsom after sun. Det går dock bra att använda råvaror från växtriket, som vi har sett i flera produkter i den här artikeln.

För att hitta dessa ingredienser måste vi läsa den internationella innehållsförteckningen. Det kan vara en god idé att lära sig några av de kemiska och engelska orden för ingredienser vi vill undvika. Vi rekommenderar att läsa vidare i ämnet hos Vegan Society.

Vidare tycker vi det är viktigt att känna till olika konserverings- och förtjockningsmedel som blandas i after sun. Även ekologiska produkter kan innehålla tveksamma kemikalier som kan vara skadliga för hälsan och / eller komma från djur.

Polysorbate 20 är ett emulgeringsmedel som innehåller fett. Källan till fettet är svår att härleda om inte noga kontroller gjorts. I sådana fall finner vi oftast ett certifieringsmärke som garanterar en vegansk produkt.

Vilka typer av after sun finns det?

After sun finns i många olika former och formulas. Vilken vi väljer är helt individuellt utifrån tycke, smak och behov. De vanligaste formerna är lotion och gel, men vi hittar också olika typer av balsam (balm), krämer och mousse.

Ett mousse är fluffigt och svalkande mot huden men smälter i händerna och det vi masserar in är istället ett blött serum.

After sun gel har ofta aloe vera som bas och innehåller så få ingredienser som möjligt för att framhäva aloe verans läkande egenskaper. Vi väljer en gel när vi bränt oss eller huden är mycket röd och svider. Då kan vi applicera mycket gel på en liten yta för att huden snabbt ska repareras och lugnas.

Ett balsam kan fungera på liknande vis och appliceras i tjocka lager som en kur eller en mask. Men vi kan också smörja in ett tunnare lager. Balsamet fungerar då som en återfuktande och svalkande kräm för hela kroppen.

En lotion är tunnare än ett balsam eller kräm. Den smörjs med fördel på hela huden efter många timmar i solen för att återfukta och reparera. En after sun lotion kan vi använda som body lotion större delen av året och är särskilt lämplig för torr hud.

Vi ser också att basinnehållet i after sun inte skiljer sig nämnvärt. Många produkter baseras på örter och växter med svalkande egenskaper såsom aloe vera, pepparmynta, eukalyptus och havtorn. Sheasmör och jojobaolja är också vanliga i just after sun tack vare sina reparerande och mjukgörande egenskaper.

Det som skiljer sig stort mellan olika formulas är istället huruvida de innehåller syntetiska kemikalier i form av förtjocknings- och konserveringsmedel, och om de har andra ingredienser som kan härstamma från djur.

Sammanfattning bästa veganska after sun

Att välja en vegansk after sun är inte enkelt eller självklart. Vill vi ha en produkt som är både s.k. cruelty free, vegansk och ekologisk behöver vi leta efter certifieringar som bekräftar detta. Därtill kan det vara en god idé att kolla de respektive certifieringsorganens kriterier.

Många produkter är otydliga i sin innehållsförteckning så vi behöver läsa på och fråga för att hitta det vi vill ha. Det finns flera ingredienser att se upp med när vi letar efter vegansk hudvård, såsom bivax, lanolin och kollagen.