Bästa färdiga tahini 2024: Sesampasta direkt ur burken

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tahini är en omtyckt sesampasta rik på fett och protein. Till skillnad från andra nöt- och frösmör, kan det vara klurigt att göra själv. Sesamfröna är små och behöver, enligt traditionell utsago, malas på ett särskilt sätt. Vi kollar runt bland de bästa färdiga tahinisorter som finns på marknaden!

Tahini i burk och sesamfrön i sked, fotat uppifrån

Vilken tahini är bäst i test?

Ett av de allra godaste alternativen är Cypressas Tahini. Riktigt fin sesampasta i prisvärda 300-gramsburkar!

✅ Krämig och god smak

Cypressa Tahini

En annan produkt av hög kvalitet är Kung Markattas ekologiska tahini. Den finns både med och utan salt, och är dessutom KRAV-märkt. En lite tjockare sesampasta med mycket fin smak!

✅ Finns både med och utan salt

Kung Markatta Tahini med havssalt KRAV 360 g

En annan unik produkt som är otroligt fin i både smak och konsistens, är den japanska sesampastan. Finns både på vita och svarta rostade sesamfrön, i praktisk klämpåse.

✅ Otroligt len och fin smak

Japansk sesampasta, två sorter på vit och svart sesam

Längre ned i artikeln hittar du många fler alternativ! Se även våra populära artiklar om nötsmör såsom jordnötssmör eller krämigt mandelsmör!

En granskning av många olika färdiga tahini-produkter

Här listar vi alla de färdiga produkter med tahini vi har tittat närmare på. Många är ekologiska och de flesta är rena produkter, med väldigt få ingredienser. Tahini består egentligen bara av mixade sesamfrön. Vissa av produkterna går att köpa antingen med eller utan tillsatt salt.

Cypressa Tahini

Cypressa Tahini

Kolla priset hos:

Cypressa Tahini är en sesampasta av hög kvalitet som erbjuder en rik och välbalanserad smak. Den har en fin konsistens som gör den lätt att använda i en mängd olika rätter, från klassiska Mellanösternrätter som hummus och baba ganoush till diverse såser, dipp och dressingar. Den är även utmärkt som pålägg direkt på smörgåsen, där den kan ersätta jordnötssmör och kompletteras väl med sylt.

Produkten är rik på proteiner och fungerar som en utmärkt smaksättare i grytor och soppor, samt i flera asiatiska maträtter där en krämig och nötig smak önskas. Den är populär i matkulturer från Mellanöstern och delar av Afrika, men dess mångsidighet gör att den passar in i en mängd olika kulinariska sammanhang.

En mindre anmärkning är att burken på 300g kan upplevas som något stor, beroende på användningsområde och förbrukningstakt. Detta kan dock vara en fördel för de som använder tahini regelbundet och i större mängder.

Sammanfattningsvis är Cypressa Tahini en pålitlig och mångsidig produkt som levererar på smak och konsistens. Den är ett utmärkt tillskott i köket för de som uppskattar den unika och autentiska smaken av sesampasta.


Renée Voltaire Vit Tahini 220 g

Renée Voltaire Vit Tahini 220 g

Kolla priset hos:

Vi känner Renée Voltaire som en av pionjärerna för grönare kost här i Sverige. Sedan 2005 har hon med sitt företag inspirerat och uppmuntrat oss att äta godare, hälsosammare och mer näringsrik mat med sina recept och produkter.

Hela sortimentet är ekologiskt, fritt från gluten och laktos, de flesta är helt veganska och raw. Vi hittar allt från superfoods till choklad, kombucha, buljong och tahini.

Förutom det stora, läskande utbudet hos Renée Voltaire gillar vi att företaget strävar efter så liten miljöpåverkan som möjligt i hela kedjan från jord till bord.

Tahini från Renée Voltaire kommer i en burk på 220 gram och består enbart av skalade vita sesamfrön. Detta ger en ljus och krämig tahini. Sesamfröna har rostats varsamt innan de blivit malda till en len tahini åt det lösare hållet.

Smaken är mild och nötig, utan bittra några eftersmaker. Vi äter gärna tahini för den goda smakens skull men också för dess höga halt av fibrer, fett och protein. Vit tahini från Renée Voltaire är utmärkt god i all slags matlagning som dressingsåser, efterrätter eller som pålägg på mackan.


Renée Voltaire Tahinispread Smooth Choklad 220 g

Renée Voltaire Tahinispread Smooth Choklad 220 g

Kolla priset hos:

Svenska företaget Renée Voltaire lockar oss till hälsosamma val med sina produkter och recept. Det är indragande och lätt att inspireras av Renée själv på hemsidan, bloggen och sociala medier där hon delar med sig av recept likväl som idéer från provköket.

Renée vill visa att grön mat smakar gott och gör gott. Vi tycker hon lyckas bra med detta och vill gärna lyfta fram hennes choklad med hampa, choklad med kokosmjölk, ginger chew och såklart tahini med choklad. Kan det bli bättre?

220 gram frösmör blandat med choklad får vi i Tahinispread Smooth Choklad från Renée Voltaire. Tahinin är gjord på skalade vita sesamfrön som mjukt rostats innan de blivit malda till en len och krämig tahini. Hela innehållsförteckningen är sparsam och självklart utan raffinerat socker!

Förutom tahini innehåller spreadet också kokossocker, solrosolja, rispulver och kakao. Det ger oss en len och fyllig chokladsmak som passar utmärkt på pannkakor, till dessert eller direkt på en lyxig macka.


Vit Sesampasta kinesisk tahini 280g

Vit Sesampasta kinesisk tahini 280g

Kolla priset hos:

Vit Sesampasta, kinesisk tahini, är en autentisk och smakrik sesampasta som är framställd av rostade vita sesamfrön. Den distinkta och intensiva smakprofilen, som är något nötigare jämfört med traditionell tahini, gör den till en utmärkt ingrediens i en rad olika asiatiska rätter. Den är särskilt lämplig i nudelrätter, där den bidrar med en krämig och rik smakdimension, samt i dippsåser till hot pot och olika dressingar.

Denna sesampasta är enkel att använda och kan blandas ut med vatten, sojasås och vinäger för att skapa en smakfull komponent i måltider. Den är även utmärkt att mixa ner med nudlar, vilket ger en enkel men smakrik rätt. Den är en viktig smaksättare och garnering i många asiatiska kök, och dess unika smak av rostade sesamfrön gör den till en mångsidig produkt i köket.

På 280g är förpackningen praktisk och lämplig för de som önskar experimentera med asiatiska smaker i sina rätter. Den är ett bra alternativ för de som söker en sesampasta med en intensivare och mer framträdande sesamsmak.

Sammanfattningsvis är Vit Sesampasta, kinesisk tahini, en välsmakande och mångsidig produkt som är enkel att integrera i många olika rätter och som erbjuder en autentisk asiatisk smakupplevelse.


Urtekram Tahini Eko Salt

Urtekram Tahini Eko Salt

Kolla priset hos:

Danska företaget Urtekram startade redan på 1970-talet och har varit ledande pionjärer både i Danmark och i hela Norden under större delen av sin resa.

Från början var företaget en liten kryddhandlarbutik mitt i Köpenhamn där grundarna Lisbeth och Ronnie sålde produkter för en enkel och ren livsstil. Ända sedan dess har målbilden varit att öka intresset för ekologisk mat och hudvård.

Idag hittar vi deras stora utbud av just enkla, ekologiska matvaror och hudvårdsprodukter runt om i hela Norden. En intressant anekdot är att ordet Urtekram både betyder kryddhandlare och står för den varma omslutande kram av örter som företaget genomsyrar.

Vi gillar genuiniteten och omfamningen hos Urtekram och deras produkter. Bland våra favoriter hör hampfröolja, kamomillschampo, havremjöl och tahini.

Sesampasta med himalayasalt från Urtekram är en smakrik tahini gjord på oskalade ekologiska sesamfrön och lite salt.

Det ger oss en ganska fast och mörk pasta. Vi äter gärna gärna tahini för att få i oss nyttiga fetter, energi och vegetabiliskt protein. Urtekrams ekologiska tahini med salt passar bra på smörgåsen, på kex eller i matlagning. 


Urtekram Tahini utan Salt Eko 350 g

Urtekram Tahini utan Salt Eko 350 g

Kolla priset hos:

Utbudet hos danska Urtekram växer ständigt. Våra favoriter bland matvarorna finns kvar och vi ser hur även hyllan med naturlig hud- och hårvård växer. Urtekram menar att vår hälsa också går genom vårt största organ, huden.

Därför är hudvårdsprodukter från Urtekram lika snälla som det vi stoppar i oss, helt utan onödiga tillsatser. Vi gillar att företaget håller det enkelt med vegetabiliska ingredienser som är ekologiskt certifierade.

Även maten hos Urtekram är certifierad enligt strikta krav för vilka ingredienser som ska användas. Vi vet därför med säkerhet att deras matvaror inte innehåller vare sig smakförstärkare eller konserveringsmedel. Vi känner oss trygga med Urtekram och uppskattar deras sortiment av kryddor, pasta, olja, bröd och hälsokost.

Tahini utan salt från Urtekram kommer i en rejäl burk på 350 gram. Sesamfröna är ekologiskt odlade, oskalade och varsamt rostade. Därefter blir fröna malda till en mörkbrun pasta som har en aromatisk och nötig smak med en aning bitterämnen. Vi gillar detta smakrika frösmör som smaksättning i grytor och som pålägg på en smörgås tillsammans med mycket grönsaker.


Superfruit Foods tahini mörk eko

Superfruit Foods tahini mörk eko

Kolla priset hos:

Svenska hälsoföretaget Superfruit har flera olika varumärken under sitt paraply. Superfruit Foods är ett av dessa varumärken och de tillhandahåller ekologiska och vegetariska matvaror.

Superfruit har sedan starten 2007 haft en målbild av att erbjuda supermat av hög kvalité för oss med en aktiv livsstil. Vi gillar deras snacks, mellanmål och frukostprodukter som är både enkla, nyttiga och goda.

Framförallt uppskattar vi deras stora förpackningar nötter och kokosolja och de krämiga nötsmören av hassel, jordnöt och mandel. Självklart har Superfruit Foods också en mörk tahini på 250 gram i sitt sortiment.

Superfruit Foods Tahini Mörk är framställd av ekologiskt odlade, oskalade och rostade sesamfrön. Det är skalen som ger den vackra färgen. Vi gillar ett smakrikt frösmör som pålägg på frukostmackan, i bakning eller matlagning där vi vill tillföra både extra näringsämnen och en mustig smak.

Per 100 gram tahini får vi 21 gram protein. Dessutom äter vi gärna sesampasta för dess höga halt av fosfor och zink.


Kung Markatta Tahini med havssalt KRAV 360 g

Kung Markatta Tahini med havssalt KRAV 360 g

Kolla priset hos:

Svenska Kung Markatta ledde starten av ekologiska livsmedel redan 1983 och är än idag toppvalet hos oss svenskar. Deras målsättning har alltid varit att förse oss konsumenter med hållbara och ekologiska livsmedel som är hälsosamma, naturliga och näringsrika.

Med sina produkter och recept inspirerar Kung Markatta till att tänka hållbart i våra val och vanor, snarare än att följa trender. Vi tycker det märks i kvalité och smak att företaget har en stor omtanke för vår miljö och hälsa.

Tahini med havssalt från Kung Markatta kommer i en stor burk på 360 gram. Sesampastan är tillverkad av ekologiskt odlade, oskalade och rostade sesamfrön.

Det ger oss ett mörkt och smakrikt spread. Vi tycker att detta smakrika frösmör är gott som smaksättare i orientaliska rätter, som dippsås och såklart i hummus.


Kung Markatta Tahini osaltad KRAV 360 g

Kung Markatta Tahini utan salt KRAV

Kolla priset hos:

I hjärtat av Kung Markatta finns omtanken för vår natur. Därför har de, sedan starten på 1980-talet, varit noggranna med externa kvalitetsmärkningar på sina produkter.

Företaget samarbetar med Vi-skogen som klimatkompenserar alla transporter, samt märker sina produkter enligt kraven från Äkta vara, Fairtrade och KRAV. Vi betalar gärna lite extra för produkter av bra kvalité som kommer från schyssta förhållanden för både odlare och miljö.

Sedan 2016 ingår Kung Markatta i Midsonakoncernen som arbetar för att förenkla vardagen för oss som vill leva ett hälsosammare liv. Vi håller med dem om att tillsammans kan vi göra skillnad med våra val.

Vi väljer gärna Kung Markatta Tahini osaltat som är KRAV-märkt och tillverkad av ekologiskt odlade sesamfrön. Fröna är oskalade och varsamt rostade för att få fram en mild och nötig umamismak. Sesampastan tillverkas genom att fröna mals sönder så att oljan kommer fram.

Fröna är naturligt rika på nyttiga fetter och är en bra smakförstärkare i matlagning. Vi gillar den osaltade tahinin när vi gärna kryddar maten själva och för att få mer av den nötiga smaken.


Svart Japansk Sesampasta (Nerigoma Kuro)

Svart Japansk Sesampasta (Nerigoma Kuro)

Kolla priset hos:

Nerigoma Kuro från Mitake är en svart japansk sesampasta som är tillverkad av svarta sesamfrön. Denna sesampasta skiljer sig från traditionell tahini genom att sesamfröna rostas längre och tillverkas med skalade frön, vilket ger en djupare och nötigare smak. Med sina 120g är förpackningen kompakt och innehåller en rik och mångsidig pasta som kan användas i en mängd olika kulinariska sammanhang.

Denna sesampasta är mycket mångsidig och kan användas som spread, i nudelsåser, som dippsås, i salladsdressingar eller till och med i bakverk. Den unika och nötiga smaken av Nerigoma Kuro gör den till en spännande ingrediens att experimentera med i köket, och den kan till och med användas för att skapa innovativa efterrätter som glass med smak av svart japansk sesampasta.

Näringsmässigt är produkten energirik med 618 kcal per 100g och har ett högt innehåll av proteiner och fett, vilket gör den till ett näringsrikt tillskott i måltider. Den låga sockerhalten och den minimala mängden salt gör den till ett hälsosamt alternativ för de som är medvetna om sitt socker- och saltintag.

Produkten har sitt ursprung i Japan och bär med sig en autentisk smak och kvalitet som representerar det japanska köket väl. Märket Mitake har lyckats skapa en produkt som är både välsmakande och mångsidig, och som erbjuder en unik smakupplevelse för de som är intresserade av att utforska olika kulinariska ingredienser.

Den japanska sesampastan från Mitake är en kvalitativ och smakrik produkt som erbjuder en unik och autentisk japansk smak, och dess mångsidighet gör den till en värdefull ingrediens i köket.


Vit Japansk Sesampasta (Nerigoma Shiro)

Vit Japansk Sesampasta (Nerigoma Shiro)

Kolla priset hos:

Nerigoma Shiro från Mitake är en ljus, vit sesampasta som är en delikatess inom det japanska köket. Tillverkad av vita sesamfrön, påminner den om tahini, men skiljer sig genom att fröna rostas längre och är skalade, vilket resulterar i en mer framträdande och nötig smak. Med en vikt på 120g är förpackningen praktisk och innehåller en mångsidig pasta som kan användas på många olika sätt i köket.

Denna ljusa sesampasta är exceptionellt mångsidig och kan användas som spread, i nudelsåser, som dippsås, i salladsdressingar och även i bakverk. Den är en utmärkt ingrediens för de som vill experimentera med olika smaker och texturer i sina rätter. Den autentiska japanska smaken av Nerigoma Shiro ger en unik touch till varje rätt den används i.

Näringsinnehållet är rikt, med höga nivåer av energi, fett och protein per 100g, och den låga socker- och saltinnehållet gör den till ett hälsosamt val för de som är medvetna om sitt intag av dessa ämnen. Den är tillverkad med omsorg och kvalitet, och innehåller endast sesamfrö som ingrediens, vilket garanterar en ren och autentisk smak.

Mitake har med Nerigoma Shiro skapat en produkt som inte bara är smakrik och autentisk, utan även mångsidig och användbar i en mängd olika kulinariska sammanhang. Den är ett utmärkt tillskott för de som vill utforska och integrera japanska smaker i sina rätter.


Risberg Tahini 300g

Risberg Tahini 300g

Kolla priset hos:

Svenska livsmedelsföretaget Risberg är ledande när det gäller premiumprodukter till det asiatiska köket. Sedan 1976 importerar företaget exklusiva produkter som är noggrant utvalda för att passa kräsna matlagare.

Vi använder gärna Risberg för att smaksätta och tillaga wok, grytor, soppor och andra traditionella rätter från Asien. I sortimentet hittar vi olika slags nudlar, chilis, sesamfrön, oljor, marinader, syltad ingefära, tahini och mycket mycket mer.

Tahini från Risberg kommer i en glasburk på 300 gram. Sesampastan är tillverkad av krossade sesamfrön och har en kraftig smak av fröna. Sesamfröna är odlade på Grekland och eftersom tahinin endast innehåller naturliga ingredienser kan oljan lägga sig på toppen.

Då rör vi om burken nerifrån och upp för att få en jämn krämighet. Risberg framhäver tahinins mångsidighet i både det grekiska köket och i rätter från Mellanöstern. Vi använder gärna deras tahini i hummus, baba ganoush eller i tapas.


Monki Tahini Utan Salt Eko

Monki Tahini Utan Salt Eko

Kolla priset hos:

Holländska varumärket Monki ägs av Horizon som har specialiserat sig på nötsmör sedan 1978. Förutom en mängd nyttiga och goda frö- och nötsmör hittar vi torkad frukt, nötter och frön i deras sortiment.

Monki levereras till hela Europa och vi har länge sett deras prisvärda produkter i välsorterade butiker på den svenska marknaden. Unikt och intressant med företaget är att de importerar nötterna och fröna från sina egna projekt eller projekt som de medverkar i.

Exempelvis Good Food projektet i Turkiet. Horizon är också en av grundarna till organisationen Good Food vars syfte är att starta, stötta och leda ekologiska odlingsprojekt runt om i världen.

Tahini utan salt från Monki är ekologiskt odlat och glasburken består totalt av 330 gram. Sesampastan är tillverkad av rostade och skalade sesamfrön från kontrollerade ekologiska odlingar. Vi gillar Monkis tahini som pålägg på brödet tillsammans med frukt, sylt eller grönsaker.


Monki Tahini med salt

Monki Tahini med salt

Kolla priset hos:

I utbudet hos Monki hittar vi i dagsläget 14 olika slags nöt-och frösmör. Några av våra favoriter är vitt mandelsmör, cashewnötssmör och crunchy jordnötssmör. I våra svenska butiker och online är den vanligaste varianten av nötsmör på 330 gram.

Men Tahini och Jordnötssmör finns även i burkar på 650 gram. Gemensamt för alla nöt- och frösmör är också att fröna varsamt rostas för att sedan mixas eller malas. Alla produkter är certifierade enligt EU standard och i enlighet med Nederländernas ekologiska märkningar.

Tahini med salt från Monki innehåller 0.41 gram salt per 100 gram och ger en lite rundare smak än den annars tydliga umamin. Per 100 gram får vi också 58 gram fett och 27 gram protein.

Vi tycker tahini är ett riktigt bra pålägg på frukostmackan, som smakbärare i bakning och som tillbehör till maten. Tahini från Monki håller hög kvalité och tillhör samtidigt de billigare sorterna på marknaden.


Guru Snack Organic White Tahin

Guru Snack Organic White Tahin

Kolla priset hos:

Danska livsmedelsföretaget Guru Snack förser oss med snacks både för stor och liten hunger och törst. Hela sortimentet är ekologiskt, glutenfritt och framtaget med stor omsorg för människa och natur.

Företaget består av ett litet team matälskare som vill göra skillnad i världen med hjälp av produkterna de tillverkar. Deras huvudsakliga mål är alltid att ta fram rena, ekologiska produkter som har antingen högt proteinvärde, är glutenfria eller är torkade.

De eftersöker en unikhet i varje produkt. Vi tycker de lyckas bra med detta och blir nyfikna på sortimentet av pepparkaksmandlar, chili och lime cashewnötter, kakaogranola och rå kakor. Vi gillar att alla snacks är fria från vitt socker och gjorda av ett fåtal råvaror.

Vit tahini från Guru Snack är en ljus sesampasta, tillverkad av skalade sesamfrön. Fröna har blivit varsamt rostade för att sedan malas till en krämig pasta eller sås. Vi gillar att äta tahini tillsammans med choklad och tycker att vit tahini från Guru Snack passar i de flesta desserter och bakverk som till exempel rawbollar och fudge.


Rømer Tahin Med Salt Eko

Rømer Tahin Med Salt Eko

Kolla priset hos:

Danska hälsokostföretaget Rømer Naturprodukt är en familjeverksamhet som startades redan 1977. De var då en av Danmarks första hälsokostbutiker med namnet Heksekosten. Denna drivs fortfarande av familjen Rømer i Silkeborg.

Verksamheten utvecklades senare också till att innefatta en grossistdel som idag importerar ekologiska varor från hela världen. Dessutom har Rømer Naturprodukt en egen produktion av naturlig hår- och hudvård samt rengöringsmedel.

Vi gillar intressanta företagsberättelser och förstår att det finns en stark passion för det ekologiska, naturliga och hälsosamma bakom Rømer Naturprodukt. Verksamheten fortsätter att expandera och 2017 startade familjen bland annat en sammanslagen butik och café i Nyborg. 2019 kom varumärket Rømer Vegan Product.

I sortimentet hittar vi stora förpackningar av oljor som annars kan vara svåra att få tag i, exempelvis mandelolja för massage och utvärtes bruk. Rømer Naturprodukt producerar också ekologisk mat av högsta kvalité. Vi gillar deras sesampasta med salt som pålägg på knäckebröd eller kex. Frösmöret består endast av ekologiskt odlade sesamfrön och havssalt. Per 100 gram tahini är ca 0,88 gram salt.


Rømer Tahini utan salt

Rømer Tahini utan salt

Kolla priset hos:

Ekologiskt tahini från Rømer Naturprodukt finns i två storlekar: 250 gram och 500 gram. Vi gillar möjligheten att kunna köpa större förpackningar av våra favoritprodukter. Tahini från Rømer Naturprodukt är tillverkat av ekologiskt odlade sesamfrön som varsamt rostats.

De rostade fröna mals sedan till den sesampasta vi känner som just tahini. Vi använder gärna tahini på smörgåsen men sesampastan ingår också i en rad traditionella maträtter från Mellanöstern och länderna runt medelhavet.

Rømer Tahin utan salt gör sig bra i hummus, asiatiska grytor och som sås där vi använder många andra kryddor och smaker. Tahinin tillför då en krämig och nötig umamismak som vi gillar i dessa rätter. Denna mörka tahini är också trevlig istället för smör på ett knäckebröd. 

Rømer Naturprodukt är ett av Danmarks äldsta hälsokostföretag. Verksamheten drivs fortfarande av samma familj som en gång i tiden startade upp en örtbutik. Vi trivs med kunskapen och erfarenheten hos Rømer Naturprodukt.

I deras produktsortiment finns de flesta toppnamnen inom Europeisk tillverkning av hälsokost, samt deras egna produkter. Där hittar vi bland annat havtorn- och apelsinmarmelad, tahini, mangochutney och ett veganskt pålägg de kallar Björne Guf.


Terrasana Tahini utan salt

Terrasana Tahini utan salt

Kolla priset hos:

TerraSana startade i Nederländerna för över 40 år sedan. Grundaren Kees kom från en handlarfamilj och hade redan som barn lärt sig hur rena smaker och ekologisk mat gör gott för människor och för naturen.

Kärleken till ren mat för att främja positivt ätande är grunden till TerraSanas varumärke. Idag är företaget ett välkänt namn i hälsokostaffärer runt om i Europa. Samtidigt fortsätter TerraSana att vara ett familjeföretag med samma kärlek till den rena och positiva matupplevelsen som Kees planterade vid starten.

Tahini från TerraSana är krämig och smakrik. Denna sorten är utan salt och gjord på 100% oskalade sesamfrön. Det ger ett mörkt frösmör med en fyllig och aromatisk smak. Vi gillar att använda den mörka, osaltade tahinin både i söta bakverk, smoothies och i frukosträtter.

Den passar lika bra i söta som kryddiga måltider. Vi gillar att tillsätta tahini till maten för dess höga halt av nyttiga fetter och proteiner. Per 100 gram utgör 26 gram protein och 58 gram hälsosamma fetter. För oss som gärna äter växtbaserat är tahini en tacksam näringskälla till alla typer av måltider.


Zeinas Tahina Squeeze 350g

Zeinas Tahina Squeeze 350g

Kolla priset hos:

God mat får hjärtan att öppnas och människor att mötas, enligt Zeina själv. Vi känner henne som en av Sveriges största matprofiler, Zeina Mourtada. Genom åren har hon inspirerat oss med recept på bloggen, matlagning på tv, lockande videos på sociala medier och inte minst med fantastiska kokböcker.

Nu kan vi få ännu mer av Zeina Mourtada hemma i köket tack vare hennes egna tahini. Eftersom Zeinas matlagning har rötterna i Mellanöstern känns det självklart att hennes första produkt är en oumbärlig sesampasta.

Tahini från Zeina Mourtada är len och balanserad. Sesampastan ger god, mild smak och rejält med krämighet. Vi gillar den unika förpackningen i form av en squeezeflaska som gör det smidigt att trycka ut tahinin utan att kladda.

Flaskan är dessutom stor på totalt 350 gram mumsig tahini. De skalade sesamfröna som Zeina använt är försiktigt rostade för att ge minimal beska och istället framhäva den goda umamismaken. Vi gillar att använda Zeinas Tahina i dressing och som smaksättning i grytor och annan matlagning.


Sevan Libanesisk Tahina 400 g

Sevan Libanesisk Tahina 400 g

Brukar finnas i vanliga matbutiker

Det här är en tahini producerad på klassiskt libanesiskt vis, med stenmalda frön av utsökt kvalitet. Varumärket Sevan specialiserar sig på livsmedel från de olika köken runt om i Mellanöstern. Där hittar du ingredienser och färdiga produkter inom allt från bakverk som baklava, till smakrika falaflar.

Sevans tahini är en ren produkt baserad på sesamfrön utan tillsatser eller salt. Produkten finns i många matbutiker runt om i landet, samt hos utvalda näthandlare.

Detta är en relativt mjuk och lättarbetad sesampasta. När du rör om i burken får du en mjuk och krämig röra som är lätt att klicka i när du ska laga mat, förbereda en tahinisås eller göra din hummus. Ett bra standardval som alltid funkar helt enkelt!


Vad är tahini?

Skål med tahini, närbild.

Tahini är gjort av rostade och malda sesamfrön. Resultatet blir vad vi kallar en pasta, ett spread, eller ett smör. Smöret påminner om andra nöt- eller frösmör, som exempelvis jordnötssmör, till konsistens och funktion.

Men smaken är helt annorlunda! Tahini är tjock, krämig och oljig på grund av sesamfrönas naturligt höga fetthalt. Smaken är därmed krämig men samtidigt nötig och aromatisk. Medan jordnötssmör är betydligt sötare kan vi istället ana en ton av umami i vissa sorters tahini.

Smaken varierar beroende på om sesamfröna är skalade eller oskalade, rostade eller orostade. Det vanliga är dock att vi hittar rostade frön i tahiniburken. Oskalade och orostade sesamfrön ger oss den mörka tahinin med skarpare smak. Medan frön som är rostade och skalade ger en mildare smak med ljus färg.

Tahini har genom alla tider använts flitigt inom matlagningen i länderna runt medelhavet, exempelvis Grekland, norra delarna av Afrika och Mellanöstern. 

Var kommer tahini från ursprungligen?

I boken The Jewelled Table: Cooking, Eating and Entertaining the Middle Eastern Way kan vi läsa att ordet Tahini kommer från det arabiska ordet tahan som betyder “att mala”. Uttalet är theené eller theena beroende på dialekt.

The Jewelled Table bok

Därför kan vi ibland hitta varumärken som skriver Tahina på sina produkter. Vidare kan vi läsa i boken att tahini ska vara gjord av råa eller lätt rostade sesamfrön som mals försiktigt. En tahini av hög kvalité är resultatet av riktigt bra, högkvalitativa sesamfrön.

Det sägs att de allra finaste, vitaste och bästa sesamfröna kommer från Humera i Etiopien. Flera källor nämner att fröna kan ha kommit från Etiopien för att ha tagit sig till Israel och Palestina. Andra källor berättar om den äldsta dokumentation av sesamfrön som hittas och som visar hur man kultiverade sesam i Mesopotamien för ca 3500 år sedan.

Vi kan därmed härleda tahini till Mellanöstern där vi ser att det är en vanlig ingrediens i många rätter. Men Mellanöstern är ett stort område som sträcker sig från västra Asien till norra Afrika och östra delarna runt Medelhavet.

Om det skulle finnas en exakt plats där tahini uppstått är därmed svårt att urskilja. Även om de flesta av oss känner till tahini som ett tillbehör till falafel, en ingrediens i hummus eller baba ganoush så är denna omtyckta sesampasta en viktig ingrediens i många av världens kök.

Vi hittar tahini både i det grekiska köket, likväl som i det israeliska och iranska men tahini är också ett viktigt inslag i Maghrebregionen som omfattar exempelvis Algeriet och Marocko. Dessutom kan vi hitta sesampasta i både det kinesiska, japanska och indiska köken i flertalet olika rätter som grytor och såser.

Vad brukar man använda tahini till?

Tahini går att använda till mycket! Frösmöret går att äta direkt ur burken men gör sig bäst tillsammans med andra trevliga råvaror. Inom växtbaserad kost är det vanligt att använda tahini som smörgåspålägg. Vi gillar det tillsammans med mycket grönsaker och ett saftigt surdegsbröd.

I traditionell matlagning hittar vi tahini i både kryddiga och söta maträtter samt bakning. Vi kanske mest förknippar tahini med hummus och baba ganoush. Men möjligheterna är oändliga.

Prova att tillsätta tahini i grytor för att smaksätta men också reda såsen. Tahini är också trevligt som salladsdressing eller sås till grillade grönsaker, rotfrukter eller många vegetariska rätter.

Den enklaste tahinisåsen gör du av tahini, vatten och en skvätt citronjuice. Blanda till önskad konsistens. En sådan tahinisås serveras vanligen även tillsammans med falafel, mums!

Att baka med tahini är också riktigt gott och enkelt. Det är smidigt att göra helt raw desserter och efterrätter som till exempel tahini fudge. Vi gillar också att ha tahini i browniesmeten, istället för jordnötssmör eller att blanda tillsammans med grädde för ett extra smakrikt tillbehör. 

Är tahini nyttigt?

En bra tahini är gjord av 100% sesamfrön. Eftersom sesamfrön innehåller mängder av viktiga näringsämnen såsom järn, magnesium, zink, fiber, kalcium och protein är även tahini nyttigt.

Förutom att sesamfrön innehåller större halt kalcium än vad komjölk gör så är fröna en bra källa till flera av de essentiella fettsyrorna samt har en hög kalorihalt som håller oss mätta länge.

Per 100 gram tahini hittar vi vanligen siffror runt 58 gram fett och 27 gram protein.

Lite av sesamfrönas höga halt kalcium försvinner dessvärre i tillverkningen av tahini men per 100 gram hittar vi ändå siffror runt 426 mg kalcium.

Mineralerna ligger på mängder som:

  • 95 mg för magnesium
  • 9 mg för järn
  • 4,6 mg för zink

Tahini är dessutom rik på linolsyra, lecitin och vitamin E. Linolsyra mjukar upp blodkärlen, lecitin stärker håret och vitamin E är en viktig antioxidant.

Vidare innehåller tahini också en hög halt selen. Selen fungerar som en antioxidant och hjälper kroppen att minska inflammation, motverka åldrande och det finns studier som visar att selen har starka anti-cancer effekter.

Sammanfattningsvis vill vi påstå att tahini är nyttigt och i synnerhet när vi väljer en ekologisk variant som består av endast 100% sesamfrön av bra kvalité.


Se fler artiklar om växtbaserade livsmedel!