Bästa spirulina 2024: Den nyttiga blågröna algen som tablett och pulver

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Blågröna alger står i rampljuset hos medvetna hälsokostare. Vi hittar spirulina i juicebarer och hos dagligvaruhandeln. Men hur äter man spirulina och vilken är den bästa sorten? Det och mycket mer reder vi ut, i denna artikel där vi utser de bästa spirulina-tillskotten!

Skålar och skedar med spirulina som pulver och tabletter

Vilket spirulina kosttillskott är bäst i test?

Spirulina av högsta kvalitet odlas på Hawaii. Två produkter med premiumkvalitet är Rawpowder Hawaiianskt Spirulinapulver samt Nutrex Hawaiiansk Spirulina.

✅ Premiumkvalitet från Hawaii

Rawpowder Hawaiianskt Spirulinapulver 100 g

✅ Finns som pulver och tabletter

Nutrex Hawaiiansk Spirulina Pulver

En annan favorit är de ekologiska Healthwell Spirulina Eko. Detta är ett prisvärt och väldigt populärt alternativ.

✅ Prisvärt alternativ

Healthwell Spirulina två olika 
pProdukter

Läs vidare för en mer ingående titt på många olika produkter med spirulina!

Recensioner av många olika spirulina från olika varumärken

Här är hela listan på de spirulina-tillskott vi granskat närmare. Listan innefattar både pulver och tabletter, från många olika tillverkare. Se även vår artikel med tips på gröna pulvermixar!

Renée Voltaire Spirulina 100 g

Renée Voltaire Spirulina 100 g

Kolla priset hos:

Kosttillskott från Renée Voltaire är kända för sin renhet och höga kvalitet. Så är även deras ekologiska spirulinapulver. Algen odlas i sötvattendammar på en liten ö i Sydkinesiska havet där den också skördas.

Odlingsvattnet är noga filtrerat och farmen är omgiven av orörda naturskogar, helt avskild från tätorter och föroreningar. För att säkerställa att inga gränsvärden av tungmetaller överskrids i produktionen kontrolleras alla odlingar av ett oberoende certifieringsorgan.

Ekologisk spirulina från svenska hälsoföretaget Renée Voltaire innehåller alla essentiella aminosyror och består av total 60% protein. Pulvret har en broken cell wall, vilket gör att det annars svårsmälta cellulosafibret är borta och vi kan lättare ta upp näringsämnena i kroppen.


Lindroos Spirulina 200 tabletter

Lindroos Spirulina 200 tabletter

Kolla priset hos:

Svenska familjeföretaget Lindroos etablerades redan 1947 och är idag en verksamhet som fokuserar på naturliga och hälsofrämjande produkter. I sortimentet hittar vi bland annat maskrostabletter, pumpafröolja och spirulinatabletter.

Spirulina anses vara en av världens nyttigaste växter och innehåller en hög halt protein, vitaminer och mineraler som järn, samt klorofyll. Lindroos spirulinatabletter innehåller enbart spirulina och är enkla att svälja.

Burken består av totalt 200 tabletter och tillverkarna föreslår att vi tar 6 – 10 tabletter per dag. Vi föreslår att du är uppmärksam på hur just din kropp svarar på tabletterna.


Evertaste Food Spirulina 100 g

Evertaste Food Spirulina 100 g

Kolla priset hos:

Svenska livsmedelsföretaget Evertaste Food vill erbjuda superbra mat till förmånliga priser. Deras ledord är bra, smart och hälsosamt. I utbudet hittar vi kryddor som gurkmeja och ingefära, superfood som spirulina och matcha samt nyttiga fetter som kokosolja.

Spirulinapulver från Evertaste kommer i en påse på 100 gram och tillhör de billigare på marknaden. För att få en extra boost klorofyll på grå dagar väljer vi att blanda en tesked spirulinapulver i morgonsmoothien, gärna tillsammans med banan och citrusfrukter.


Wellaware Ekologisk Spirulina 200 g

Wellaware Ekologisk Spirulina 200 g

Kolla priset hos:

WellAware tillverkar kosttillskott och superfoods för den kräsna och hälsomedvetna konsumenten. I deras breda sortiment hittar vi bland annat vitamintabletter som B12, B5 och kollagen, proteinpulver av soja eller havre samt en rad nyttiga pulver som nypon och spirulina.

Spirulinapulvret från Wellaware är ekologiskt odlad i sötvattendammar och kommer i en påse på 200 gram. Algen tillhör en av de nyttigaste växterna på jorden med sin höga halt klorofyll och andra näringsämnen.

Wellaware föreslår att vi använder deras spirulinapulver i grönsaksjuice eller shots för en energirik start på dagen. Dosera pulvret efter tycke och smak. Kanske vill du bryta av den speciella smaken med lite lime eller citron innan du vant dig.


Superfruit Spirulinapulver 200 g

Superfruit Spirulinapulver 200 g

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Superfruit har funnits sedan 2007. Idag har de ett mångsidigt utbud med fokus på naturliga och näringsrika produkter som passar för en aktiv livsstil. Vi gillar deras breda sortiment av superfoods, pulver och bär. Några av våra favoriter är kakaonibs, acaipulver och nässla. Dessutom hittar vi det supernyttiga pulvret från algen spirulina.

Spirulina från Superfruit odlas ekologiskt i Hainan. Det är helt fritt från tillsatser och lämpligt för veganer.

Vi äter spirulina i bakverk och drycker för dess vackra gröna färg, höga halt klorofyll samt för en extra boost protein. Tillverkarna föreslår att vi tar sex till åtta gram per dag i samband med måltid.


Superfruit Spirulina 500 mg 250 tabletter

Superfruit Spirulina 500 mg 250 tabletter

Kolla priset hos:

Superfruit har en mängd intressanta och hälsosamma livsmedel i sitt sortiment. Vi gillar deras mandelmjöl, hampaprotein och kokosolja. Nästan hela sortimentet är ekologiskt och priserna är konkurrenskraftiga.

Även spirulina i tablettform håller ett bra pris och kommer i en brun burk med totalt 250 tabletter. Varje tablett innehåller 500 mg spirulina. Tillverkarna föreslår att vi tar fem till tio tabletter dagligen, gärna i samband med måltid.

Superfruit har utvecklat en serie kosttillskott under namnet Natural Plant Formula. Hela serien består av naturliga, växtbaserade och veganska kosttillskott. Kapslarna är dessutom gjorda av tapioka och burkarna av återvunnen PET. Vi gillar omsorgen och helhetstänket hos Superfruit.


Rawpowder Hawaiianskt Spirulinapulver 100 g

Rawpowder Hawaiianskt Spirulinapulver 100 g

Kolla priset hos:

Svenska livsmedelsföretaget Rawpowder ger oss rena, näringsrika och naturliga produkter. Deras breda sortiment innefattar allt från frystorkade bär och proteinpulver till superfood i pulverform. Bland deras nyttiga pulver kan vi hitta vetegräs, blåbär och hawaiiansk spirulina.

Spirulina från Rawpowder är helt enkelt odlat på Hawaii i specialbyggda sötvattenbassänger. Tillverkarna rekommenderar att vi tar en tesked per dag, utblandat i vätska. Vi tar gärna kosttillskottet en halvtimme före måltid för bästa upptagningsförmåga.

Rawpowder föreslår även att nya användare börjar med halva dosen för att kroppen ska vänja sig vid utrensningseffekten från algen.


Alg-Börjes Algtabletter 1000 tabletter

Alg-Börjes Algtabletter 1000 tabletter

Kolla priset hos:

Familjeföretaget från Gävle startade redan för över 30 år sedan. Grundaren Börje sökte då efter naturliga och lättupptagliga tillskott som innehåller alla mineraler, spårämnen och vitaminer, samt en stor mängd aminosyror. Han hittade alger och dessa utgör även idag grunden för kosttillskotten hos hälsoföretaget Alg-Börje.

Alg-tabletter från Alg-Börjes innehåller hela tusen tabletter. Två tabletter är rekommendationen för en dagsdos. Då får vi i oss 100% av det rekommenderade dagliga intaget av jod! Tabletterna innehåller algerna spirulina, blås- och knöltång.

De är rika på mineraler, aminosyror, spårämnen och omega-3 fettsyror. Dessutom innehåller algerna algkolloider som renar kroppen från tungmetaller. Vi tar gärna Alg-Börjes tabletter när vi känner ett behov av att rena kroppen och samtidigt fylla på med massa nyttigheter.


Go For Life Spirulinapulver 150 g

Go For Life Spirulinapulver 150 g

Kolla priset hos:

Spirulina från Go For Life odlas ekologiskt i Kina. Svenska hälsoföretaget Go For Life vill bidra till en hälsosam livsstil genom sina hälsokostprodukter. Vi hittar ett brett utbud av pulver som hampaprotein, baobab, guarana, carob, chlorella och spirulina. Priserna tillhör dessutom de lägre på marknaden.

Spirulina från Go For Life innehåller endast rent pulver av spirulina och kommer i en återförslutningsbar påse på 150 gram. Per 100 gram får vi hela 60 gram protein.

Därför tillsätter vi gärna spirulina till eftermiddagsmålet, för extra energi och mättnad. Varför inte prova att baka med spirulina? Vi gillar energibars gjorda av spirulinapulver.


Go For Life Spirulina Tabletter 300 tabletter

Go For Life Spirulinabletter 300 tabletter

Kolla priset hos:

I utbudet hos Go For Life hittar vi även spirulina i tablettform! Påsen innehåller totalt 300 tabletter och varje tablett är fullproppad med 500 mg spirulina. Algen odlas ekologiskt i Kina och pulvret görs sedan till tabletter.

Vi använder gärna spirulinatabletter från Go For Life när vi vill boosta kroppen med klorofyll, järn, protein och aminosyror på ett enkelt och snabbt vis. För dig som vill ta spirulina dagligen under längre tid kan tabletter vara ett bra komplement till pulvret.


Wissla of Sweden Spirulina 200 tabletter

Wissla of Sweden Spirulina 200 tabletter

Kolla priset hos:

Svenska Wissla of Sweden har ett noggrant utvalt sortiment av kosttillskott i snygga förpackningar. Men även om förpackningarna är stilrena så är deras främsta syfte att vara hållbara och helt plastfria.

Det som utmärker Wissla bland hälskokostföretagen är produkternas förmåga att ha hög biotillgänglighet samt att de förpackas i helt plastfria behållare. Burkarna består istället av återvunnen papp och bioplast (locket). Enkelt att återvinna igen!

Spirulinatabletterna från Wissla of Sweden består av 200 tabletter, varav en tablett innehåller 300 mg ren spirulina. Algen odlas ekologiskt i Kina. Tillverkarna föreslår att vi tar en till sex tabletter en till två gånger per dag. Gärna i samband med måltid. Förutom att vi vill ge kroppen lite extra klorofyll använder vi gärna dessa spirulinatabletter för att boosta järndepåerna.


Healthwell Spirulina Kapslar Eko

Healthwell spirulina kapslar eko

Kolla priset hos:

Varumärket Healthwell tillhör Svensk Hälsokost som har flera decennier av kunskap och erfarenhet av just hälsokostprodukter. Deras egna märke innefattar ekologiska produkter till konkurrenskraftiga priser. Vi gillar att få mängdrabatt vid köp av storpack! Vi kan välja mellan 200, 400 och 600 tabletter.

Spirulinatabletter från Healthwell odlas ekologiskt i Kina. Kapslarna är högdoserade, veganska och enkla att svälja. Dessa tabletter lämpar sig därmed utmärkt till vegetarianer och veganer som vill få i sig ett extra tillskott av järn, protein och omega fettsyror.


Healthwell Spirulina Eko

Healthwell spirulina eko

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Healthwell har en uppsjö superfoods, vitaminer och mineraler i sitt sortiment. Deras pulver av spirulina är ekologiskt odlad och tillhör de lägre priserna på marknaden. Algen hanteras varsamt för att alla nyttigheter ska finnas kvar i slutprodukten.

Spirulina är rik på en mängd viktiga mineraler som järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Dess blågröna färg kommer från det höga innehållet av klorofyll.

Påsen med spirulinapulver är återförslutningsbar och innehåller 200 gram. Hos Healthwell kan vi även köpa 400 gram och 600 gram för rabatterat pris.

Vi använder gärna spirulina i detoxkurer bestående av juicer, shots och smoothies. Med fördel använder du citrusfrukter och smakrika grönsaker tillsammans med algen som har en speciell smak.


Kiviks Lilla Råa Spirulinapulver KLR Hawaiian Raw

Kiviks Lilla Råa Spirulinapulver KLR Hawaiian Raw

Kolla priset hos:

Svenska livsmedelsföretaget Kiviks Lilla Råa specialiserar sig på raw food och köksredskap för att tillaga raw food. I deras sortiment hittar vi allt från torkugnar till höghastighetsblenders, medicinalsvampar och pulver. Eftersom de brinner för raw food är även spirulinapulvret från Kiviks Lilla Råa helt raw. Algerna odlas ekologiskt under kontrollerade former på Hawaii.

Spirulinapulver från Kiviks Lilla Råa håller hög kvalitet och tillhör de lyxigare alternativen på marknaden. Burken innehåller 100 gram och endast 100 % spirulina.

Tillverkarna föreslår att vi startar med en dosering på en halv till två teskedar per dag, fördelat på två gånger om dagen. Vi kan successivt öka dosen upp till en matsked (ca 10 gram). Vi tar gärna pulvret i samband med måltider och observerar kroppens respons på kosttillskottet. 


Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian 500 mg

Kiviks lilla råa spirulinatabletter hawaiian 500 mg

Kolla priset hos:

Även tabletterna med spirulina från Kiviks Lilla Råa håller mycket hög kvalitét. Spirulinan är ekologiskt odlad på Hawaii där livsmedelskontrollerna är mycket strikta. Den bruna burken innehåller totalt 200 tabletter varav varje tablett består av 500 mg ren spirulina.

Tabletterna är enkla att svälja och blir ett smidigt kosttillskott för den som inte vill blanda pulver i maten. Tillverkarna föreslår att vi tar tre till sex tabletter dagligen av dessa högdoserade spirulinatabletter.

Vid ett dagsintag på tre tabletter får vi snabbt och enkelt i oss:

 • 25% av RDI av vitamin A
 • 71% av RDI för vitamin K1 och K2
 • 7.5 mg magnesium
 • 2.4 mg järn

och mycket mer. Ett utmärkt alternativ, från ett av de finare märkena på marknaden!


Holistic Active Spirulina Tabletter

Holistic active spirulina tabletter

Kolla priset hos:

Holistic själva säger att detta kosttillskott innehåller naturens mirakelalg i lättsvalda tabletter. Eftersom spirulina har så näringstätt innehåll är vi beredda att hålla med om att det är en mirakelalg just i hälsosammanhang. Ett axplock av nyttigheterna vi hittar i spirulina är klorofyll, proteiner, omega 3, vitaminer och mineraler.

Vi får totalt 250 tabletter med 100% ren spirulina för ett av marknadens bästa priser. Spirulina från Holistic är ekologiskt odlad i Kina. Tillverkarna rekommenderar att vi tar tre till fem tabletter per dag men högst 10 tabletter per dygn. Den återförslutningsbara påsen innehåller ca 50 doser.


Holistic Active Spirulinapulver

Holistic active spirulinapulver

Kolla priset hos:

Svenska hälsoföretaget Holistic Sweden har en djup passion för ett holistiskt förhållningssätt att hjälpa hela människan, kroppen och naturen. Med sina produkter önskar företaget inspirera till att vi alla tar medvetna beslut om vår egen livsstil.

Vi hittar ett brett utbud av ekologiska och rena superfoods och kosttillskott. Några av våra favoriter är LactoVitalis kapslar, Spirulina tabletter, Stress Tinktur och såklart deras aktiva spirulinapulver!

Vi gillar att använda spirulinapulver som näringstillskott i vardagen. Pulvret blandas enkelt i smoothie, bakverk eller juice för den där extra boosten en grå dag. Spirulina från Holistic odlas ekologiskt i Kina. Vi tar gärna hand om kroppen med hjälp av deras näringstäta spirulinapulver.


Bulk Spirulinapulver

Bulk Spirulinapulver

Kolla priset hos:

Hos brittiska hälsoföretaget Bulk kan vi köpa spirulinapulver upp till ett kilo. Påsarna är återförslutningsbara och levererar 100 gram, 500 gram eller ett kilo med 100% rent spirulinapulver.

Bulk lyfter fram spirulinans imponerande mängd protein, hela 63% vegetabiliskt protein. Eftersom algen innehåller alla essentiella aminosyror är den en komplett proteinkälla och därmed perfekt proteintillskott för de som äter växtbaserad kost.

Vi gillar att Bulk har koll på läget vad gäller träning, näringsämnen och hälsosam grön mat. Deras utbud stöttar både en aktiv livsstil och grön kost. Vi handlar gärna spirulinapulver på storpack!


Nutrex Hawaiiansk Spirulina Pulver

Nutrex Hawaiiansk Spirulina Pulver

Kolla priset hos:

Hawaiiansk spirulina från Nutrex odlas i färskvattendammar på Konakusten på Big Island of Hawaii. Vattnet filtreras naturligt med hjälp av lavastenar och blandas med ca 5% havsvatten för att få fram fler spårämnen i slutresultatet. Vana spirulinakonsumenter påstår att man kan känna skillnaden i smaken på Nutrex spirulina.

Sedan 1990-talet har Nutrex tillverkat den renaste spirulinan i sina anläggningar på Hawaii. Grundarens avsikt var att tillgängliggöra mikroalgernas fördelar för hälsa och välmående till fler människor.

Företaget lever i samma anda idag. Deras burk med rent spirulinapulver innehåller totalt 142 gram och motsvarar ca 47 dagsdoser. Tillverkarna föreslår att vi tar en tesked per dag i samband med måltider.


Nutrex Hawaiianska Spirulina Tabletter

Nutrex Hawaiianska Spirulina Tabletter

Kolla priset hos:

Nutrex hawaiianska spirulina tabletter kommer i en mörk burk med totalt 200 tabletter. Varje tablett innehåller 500 mg ren spirulina och räcker i 33 dagar. Tillverkarna beräknar då att vi tar sex tabletter per dag.

Hawaiiansk spirulina är en av de renaste sorterna av spirulina i hela världen. Den är också känd för sin höga kvalité och smak. Hos Nutrex är man noga med att säkerställa renhet, säkerhet och kvalité genom regelbundna tester.

De odlar spirulinan under kontrollerade former på sin egen gård. Vi gillar omsorgen för produkten och naturen som finns hos Nutrex och väljer gärna deras hawaiianska spirulina tabletter när vi vill boosta kroppen med högkvalitativt kosttillskott.


Vad är spirulina?

En stor bunt spirulina skördad

Spirulina är en sötvattenalg med de latinska namnen Arthrospira platensis och Arthrospira maxima. Dessa är olika stammar av spiralformade alger som lever i tropiska och subtropiska vatten. Och namnet Spirulina betyder just “liten spiral”, på latin, som den fått av sin lilla spiralform. Det vanligaste är dock att vi kallar spirulinan för en blågrön mikroalg.

Algen har sitt ursprung i Afrika och Centralamerika men odlas idag på fler ställen i världen. Vi kan hitta den både i söt- och saltvatten och den anses vara en av jordens äldsta organismer. I de gamla Aztek- och Mayaindianska kulturerna ansågs spirulinan vara både läkande och stärkande. Algen användes ofta som komplement till maten. Spirulina ansågs även vara gudarnas mat eftersom den snabbt gav energi och ökade kroppens styrka.

Historiskt kan vi även hitta spirulina som näringskälla i Afrikanska Knembus samt flera asiatiska kulturer. Modern forskning har visat att spirulina innehåller ett omfattande näringsvärde på en liten yta och kallas ofta för “mirakelalgen”.

Den japanska regeringen har klassificerat spirulina som ett funktionellt livsmedel i sin egen rätt och NASA har använt spirulina vid sina rymdresor. Vi kan fastställa att innehållet är imponerande med bland annat 18 aminosyror, 16 olika mineraler, 13 olika vitaminer, spårämnen och ett av de högsta innehållen av klorofyll som finns i någon växt.

Vad är hawaiiansk spirulina?

Spirulina är vanligen odlad i Asien. Men det finns även hawaiiansk spirulina, den är helt enkelt odlad på Hawaii istället. Det sägs att hawaiiansk spirulina är den renaste sorten i världen.

Är det bättre att ta spirulina som tabletter eller pulver?

Om det är bättre att ta spirulina som tabletter eller pulver är högst individuellt. Det beror på saker som tycke och smak, samt syftet med ditt spirulina-intag. Många väljer det något billigare spirulinapulvret framför kapslarna.

Fördelen med spirulina som pulver är att det blir enkelt att själv dosera hur mycket eller lite man vill ha i ett intag.

Men den främsta fördelen, och troligen anledningen, till att välja spirulinapulver är att vi kan använda det i matlagning. Gillar du smoothies, juicer, raw food och att vara kreativ i köket är spirulinapulver det självklara valet.

Vi väljer istället spirulina som tabletter när vi vill ha en exakt dos och kanske också göra en bestämd kur, som detox eller att boosta kroppen med extra energi. Fler fördelar med spirulinakapslar, eller tabletter, är att de är smidiga att svälja tillsammans med lite vatten.

Smaken av och lukten från spirulina kan tyckas speciell för vissa som därmed har svårt att äta pulvret. Vi tycker det är bra att vi då kan välja tabletterna istället och ändå få i oss dagsbehovet av flera vitaminer och mineraler med hjälp av mirakelalgen.

Var odlas spirulina?

Bild på algodling med spirulina

Spirulina odlas kommersiellt främst på öar i havet utanför Kina, på Hawaii, och i Centralamerika. Men vi kan även hitta spirulina i andra delar av Asien samt i Afrika.

Är spirulina nyttigt?

Spirulina anses vara en av världens mest näringsrika, och näringstäta, växter. Algen är rik på protein, aminosyror, mängder av vitaminer, mineraler och klorofyll.

Livsmedel som innehåller alla nio essentiella aminosyror räknas som en komplett proteinkälla, då vi får i oss alla aminosyror som kroppen dagligen behöver. Spirulinan imponerar i proteinmängd eftersom algen innehåller 18 aminosyror, varav alla de nio som vi behöver dagligen.

Vanligtvis saknar växtbaserade proteinkällor en eller två aminosyror. Med spirulina som näringstillskott blir den växtbaserade kosten fullständig i sitt proteinintag. Spirulinans totala proteinhalt ligger på 60%.

Men i den blågröna algen finns det över 100 olika näringsämnen. Vi hittar höga halter av exempelvis vitamin A,  B, C och E samt mineralerna kalcium, magnesium, krom och järn.

Vitamin E och C har bägge antioxidativa egenskaper, vilket betyder att de skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Det naturligt förekommande betakarotenet förvandlar kroppen till vitamin A. Vitamin A bidrar till att behålla en normal synförmåga, normalt fungerande hud samt ett normalt fungerande immunsystem.

Intressant nog så innehåller spirulina 28 gånger mer järn än lever! Med endast fem gram spirulina får vi i oss lika mycket järn som vi skulle få vid ett intag av 150 gram rå nötlever. Järn hjälper kroppen att bibehålla en normal syretransport, bidrar till en normal energiomsättning och stärker immunförsvaret. Resultatet av extra järn brukar vara en minskad trötthet.

En annan viktig mineral vi hittar i spirulina är krom som hjälper till att reglera blodsockernivåerna. I spirulina finns också höga halter av koppar samt omega 3 fettsyrorna DHA och EPA som bidrar till att hjärta och hjärna fungerar normalt.

Den vackra gröna färgen på spirulina kommer från klorofyllet. Klorofyll verkar utrensande på kroppen samt bidrar med ny energi. Därför används ofta alger i detox sammanhang. Sammanfattningsvis skulle vi säga att ja, spirulina är nyttigt.

Hur mycket spirulina ska man ta?

Hur mycket spirulina man ska ta dagligen varierar från person till person. Vi föreslår att du utgår från din kropp och dina behov och provar dig fram. De olika tillverkarna har även olika rekommendationer för sina respektive produkter. Som en generell riktlinje använder vi inte mer än vad som återges på förpackningen.

Det finns studier som har visat att en till tio gram spirulina per dag i sex månader ger goda effekter hos människor med olika slags besvär. Vi kan också se i den här artikeln att de flesta tillverkare föreslår att du som van användare håller dig till några gram spirulina per dag.

Kan man man ta för mycket spirulina?

Spirulina är generellt sett säkert för de allra flesta. Men det finns de som har allergi mot algen och dessa bör därmed inte ta spirulina alls. Några bieffekter som människor har rapporterat från användning av spirulina är:

 • allergi
 • huvudvärk
 • muskelvärk
 • svettning
 • svårt att sova

Men skulle du märka av att kroppen reagerar negativt så pausa intaget, eller minska på dosen.

Vad kan man göra med spirulina? (hur äter man det?)

Spirulinapulvret är enkelt att använda. Det allra lättaste att sättet att äta spirulina på är genom att blanda pulvret i lite vatten eller juice och dricka det som en shot. Många av oss tycker dock att smaken är lite för skarp och vill hellre blanda ut pulvret.

Vi gillar att göra smoothies med syrliga frukter och bär, som äpple och citron men också banan för att dämpa den kraftiga smaken. Ett tips är att använda en liten mängd spirulina i början för att sedan öka successivt, alternativt blanda flera gröna pulver eller grönsaker i samma smoothie.

Våra förslag på vad man kan göra med spirulina:

 • rawfoodbollar
 • smoothie
 • raw gröt
 • proteinbars
 • chiapudding
 • glass
 • soppa

Spirulina eller chlorella vad är bäst?

Både chlorella och spirulina är blågröna alger som kommit i rampljuset hos hälsokosten den senaste tiden. Båda två har imponerande näringsprofiler som högt proteininnehåll, minskad risk för hjärtsjukdomar och förbättrad blodsockernivån. Det finns dock några saker som skiljer dem åt och därmed kan användningsområdena vara olika.

Hos de båda algerna är mängden protein, fett och kolhydrater på ungefär samma nivå. Det som skiljer dem åt är mängden kalorier, vitaminer och mineraler.

Chlorella har betydligt högre nivåer av: kalorier, omega-3 fettsyror, vitamin A, vitamin B2, samt magnesium, järn och zink.

Spirulina å andra sidan har avsevärt mindre mängd kalorier men högre halter av vitamin B1 och koppar.

Övriga vitaminer och mineraler har på inget sätt låga nivåer hos spirulina men de skiljer sig från chlorellan. Däremot hittar vi ingen koppar alls i chlorella.

Vanliga tecken på en låg nivå av koppar inkluderar trötthet, svaghet, ständigt sjuk, svaga ben, problem med minnet och inlärning, svårt att gå, blek hud, ökad känslighet för kyla och minskad synförmåga.

Spirulina är i så fall det självklara valet. Det är dock förhållandevis ovanligt att man har låga halter av koppar och står du istället och väljer bland kosttillskott bör inte detta faktum avgöra ditt beslut.

Både chlorella och spirulina har sina unika fördelar och sammansättningar. Den ena är inte nödvändigtvis bättre än den andra. Vi föreslår att du utgår från dina behov; är det något särskilt näringsämne du vill öka eller stabilisera i kroppen? Välj kosttillskott därefter eller fråga din naturläkare.

Spirulina är kommersiellt mer vanligt och kanske enklare att få i sig i den dagliga kosten. Välj då den alg du får tag i. Att äta blågröna alger är bättre än att inte göra det alls. Och med tanke på hur näringstäta både chlorella och spirulina är anser vi att de båda är värda att äta regelbundet.


Läs fler artiklar om hälsokost!