Bästa reishi 2024: Allt om lacktickan och dess hälsofördelar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lackticka är en av de medicinalsvampar som börjar öka i popularitet inom hälsokosten. I tusentals år har svampen använts för dess hälsofrämjande egenskaper, både i förebyggande och i läkande syfte, inom traditionell kinesisk medicin och ayurveda. Vi tittar närmare på de bästa produkterna med reishi!

Reishi svamp bredvid kapslar av reishi kosttillskott

Vilken hälsokostprodukt med reishi är bäst i test?

Ett av våra främsta val är Healthwell Reishi Extrakt. Det är även ett av de allra mest prisvärda alternativen. Högdoserat, potent på extrakt som bevarar alla svampens egenskaper, lättdoserat i kapselform.

Healthwell reishi extrakt

Kolla priset hos:


Ett annat mycket potent alternativ är den unika produkten Four Sigmatic Elixir Instant Reishi & Tulsi. Den består av ett högdoserat och mycket lättupptagligt extrakt av reishi, samt bland annat helig basilika. Unik förpackning med 20 färdiga portionspåsar. Fantastiskt effektiv för att varva ned och sänka stress på kvällen!

Four sigmatic elixir instant reishi & tulsi

Kolla priset hos:


Slutligen måste vi även lyfta fram Pureness Premium Research Reishiextrakt. Också en unik produkt som doseras i flytande form. Ett potent extrakt gjort på vildväxande reishi från Finland!

Pureness premium research reishiextrakt

Kolla priset hos:


Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln! Andra populära medicinalsvampar att kolla in är den trendiga lion’s mane samt den intressanta svampen chaga!

Lista på många olika reishi i olika former och prisklasser

Generellt förespråkas att ta reishi i form av extrakt. Det spelar mindre roll om extraktet är i kapselform, pulver eller flytande vätska. Att konsumera ren reishi från torkad svamp kan eventuellt vara svårare för kroppen att absorbera.

Produkterna vi rekommenderat ovan är alla mycket potenta extrakt, men det finns fler bra produkter på marknaden. Se alla nedan!

Healthwell reishi extrakt

Healthwell reishi extrakt
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:60 kapslar
Kommentar:Prisvärt och högdoserat

Kolla priset hos:

Reishi extrakt från Healthwell består av ett så kallat bredspektrum extrakt av den kinesiska svampen reishi (Ganoderma lucidum). Ett extrakt med brett spektrum innebär att svampens alla naturliga beståndsdelar är bevarade och att de blivit standardiserade till aktiva ämnen.

Healthwell väljer ett bredspektrum extrakt på sin reishi för att ta fram ett kosttillskott med så optimal funktion som möjligt. Mängden polysackarider i ett reishitillskott bör ligga runt 40% för att vara en optimal mängd.

Per kapsel får vi 560 mg koncentrerat extrakt av reishisvampen. Det motsvarar cirka 8,4 gram torkad svamp. Vi gillar att kapslarna är gjorda av vegetabilisk cellulosa.

Förutom fruktkroppsextrakt från reishi, med en koncentration på 15:1, innehåller kapslarna också MCT-olja från kokos.

Vi uppskattar att det svenska varumärket Healthwell håller hög kvalité till ett av marknadens bästa priser. Deras reishi extrakt kapslar kommer i burkar om 60, 120 eller 180 kapslar samt med rabatt när vi köper de större mängderna.

Vi tar gärna kapslar med reishi extrakt från Healthwell för att få i oss höga halter polysackarider, betaglukaner, triterpener och antioxidanter. Eller med andra ord: för att stärka immunförsvaret och få mer energi. Tillverkarna föreslår att vi tar en kapsel upp till två gånger per dag.

Eftersom reishi är en adaptogen kan vi använda den som ett daglig tillskott eller i perioder, beroende på våra behov.


Rawpowder reishi svamppulver

Rawpowder reishi svamppulver
Form:Pulver
Förpackningsstorlek:125 gram
Kommentar:Ekologiskt, populärt pulver

Kolla priset hos:

Reishi svamppulver från Rawpowder består av ett 100 % ekologiskt reishipulver. Svampen är odlad i Kina där reishi har använts som medicinalsvamp i många tusen år. Lackticka, eller reishi, är en vedlevande svamp som trivs på stubbar och rötterna hos lövträd.

Efter att svampen skördats torkas fruktkroppen och mals sedan till pulver. Rawpowders reishipulver är finmalet och passar bra i smoothies, juicer, yoghurt, kaffe, te och liknande drycker. Det går också fint att använda i raw matlagning.

Vi gillar att boosta kroppen med reishi för att få i oss mineraler som magnesium, kalium, kalcium, zink, koppar, mangan och geranium. Svampen är också rik på polysackarider, fibrer och aminosyror. Per 100 gram torkat reishipulver från Rawpowder får vi 76 gram fibrer och hela 8,5 gram protein.

Det sägs att reishi kan stötta arbetet hos levern och njurarna, vilket flera användare bekräftar efter att ha tillsatt reishi svamppulver från Rawpowder i sin kost. Vi följer anvisningarna från tillverkarna och tar en halv till en tesked pulver per dag tillsammans med dryck.

Vi gillar att blanda svamppulvret tillsammans med kakao för en fylligare smak. Svenska Rawpowder har ett brett utbud av superfoods och kosttillskott. Vi gillar deras rena produkter och enkla anvisningar.


Terranova reishi

Terranova reishi
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:50 kapslar
Kommentar:Välkänt varumärke

Kolla priset hos:

Reishi från Terranova består av 100 % färsk frystorkad svamp i kapslar. Kapseln är tillverkad av vegansk cellulosa. Reishisvampen frystorkas för att kunna behålla så många av sina näringsämnen och enzymer som möjligt.

Vi gillar att Terranovas tillskott med reishi är helt fritt från tillsatser, veganska och glutenfria. Lackticka har många hälsofördelar och verkar som ett allmänt skydd för hela kroppen.

Det beror på att svampen är en så kallad adaptogen, helt enkelt en växt som ökar kroppens förmåga att anpassa sig till olika former av stress. I hela östra Asien, och inom TCM (Traditionell Kinesisk Medicin), har reishi varit en välanvänd medicinalsvamp i över 2000 år.

Vi gillar att få i oss reishi dagligen på ett enkelt sätt med hjälp av kapslar från Terranova. Priset tillhör de högre på marknaden men varumärket ger oss också en premiumprodukt.

Brittiska Terranova tillverkar kosttillskott som är helt växtbaserade och fria från tillsatser, sötningsmedel och fyllnadsmedel. Varumärket har en egen framtagen metod som garanterar att deras växter är frystorkade på låga temperaturer och har en hög biotillgänglighet.

Totalt består burken av 50 kapslar och vi tar en kapsel per dag tillsammans med mat. Varje kapsel består av 500 mg frystorkat reishipulver.


Go for life reishipulver eko

Go for life reishipulver eko
Form:Pulver
Förpackningsstorlek:125 gram
Kommentar:Svenskt varumärke

Kolla priset hos:

Reishipulver från Go for Life är ett finmalet pulver från lacktickan. Svampen är ekologiskt odlad i Kina där den har en lång historia. Kineserna kallar dock lacktickan för Ling Zhi och det är faktiskt det japanska namnet vi använder när vi säger reishi.

Ordet reishi sägs betyda “den övernaturliga svampen”. Runt om i Asien har reishi använts för sina hälsofrämjande egenskaper i många tusen år. Även i moderna hälsokost sammanhang är svampen omtalad för sitt naturligt rika innehåll av näringsämnen.

Exempelvis innehåller reishi ämnen som gör att svampen tillskrivs egenskaper som antiinflammatorisk, antioxidantisk och immunstärkande. Med andra ord gillar vi att tillsätta reishipulver från Go for Life till kosten för att stärka vår allmänhälsa.

Svenska varumärket Go for Life tillhör den svenska matkoncernen Natessen AB.Varumärket är idag en av de största inom superfoods och hälsosamma bär och frukter.

Vi gillar att största delen av deras sortiment är RAW och att företaget har ett noggrant utvalt utbud där endast de bästa råvarorna platsar. Reishipulver eko från Go for Life kommer i en återförslutningsbar påse på 125 gram.

Vi kokar gärna te på pulvret, likt ett chaga te, eller dricker det tillsammans med vatten eller juice som en shot. Testa också att blanda svamppulver med kakao, det är en hit tycker vi!


Pureness premium research reishiextrakt

Pureness premium research reishiextrakt
Form:Flytande extrakt
Förpackningsstorlek:50 ml
Kommentar:Från svamp plockad i finska naturen

Kolla priset hos:

Reishiextrakt premium research från Pureness är tillverkat av vildväxande lackticka. Företaget hämtar sin Ganoderma lucidum, eller lackticka på svenska, i naturliga växtmiljöer i Finland.

Medicinalsvampar har en lång historia inom folkmedicinen både i Asien och norra delarna av Europa. Lackticka är inte bara känd för sitt rika näringsinnehåll, svampen har även undersökts för rent medicinskt bruk. “Odödlighetens svamp” har varit en central del av den kinesiska medicinen i över 2000 år.

Modern forskning har fått fram att reishisvampen innehåller en mängd mineraler som magnesium, kalium, kalcium, zink, koppar och mangan, samt andra ämnen som hyllas som hälsofrämjande. Exempelvis polysackarider, triterpener, proteiner och fettsyror.

Vi gillar att svensk-finska varumärket Pureness tagit fram ett mycket potent extrakt från reishi. Premium research reishi är ett så kallat dubbelextrakt, vilket innebär att både vatten och alkohol har använts för att dra ut så mycket näring som möjligt ur svampen.

Extraktet är ett dubbelextrakt för att vara så potent som möjligt. Blanda direkt i juice, smoothie eller kaffe! Vi gillar också att extraktet är i flytande form och doseras med en pipett på en milliliter.

Det blir enkelt att tillsätta reishiextraktet till morgonkaffet eller téet. Vi använder en pipett dagligen, eller max två gånger per dag. Totalt innehåller flaskan 50 milliliter, eller 50 portioner reishiextrakt.


Four sigmatic elixir instant reishi & tulsi

Four sigmatic elixir instant reishi & tulsi
Form:Pulver i portionsförpackningar
Förpackningsstorlek:20 portioner
Kommentar:Mycket potent och högdoserat, innehåller även helig basilika

Kolla priset hos:

Söker du efter ett enkelt och värmande te med reishi? Då har du hittat rätt. Four Sigmatic är varumärket som ger oss svampar i tepåsar. Vi gillar enkelheten med en påse té som smakar gott och gör gott.

Elixir Instant Reishi & Tulsi består av ett instantpulver tillverkat av reshisvampen och helig basilika (tulsi). Téet innehåller också extrakt från åkermynta och nypon och är helt fritt från tillsatser. Alla ingredienser är dessutom ekologiska. Vi älskar smakkombinationen hos Four Sigmatic Elixir Instant reishi & tulsi te.

Drottningen av alla svampar, som en gång i tiden endast var avsedd för kungligheter om man ska tro sägnen, har egenskaper som minskar stress. En av ayurvedans favoritörter är tulsi, vilken används för att främja en balanserad energinivå och lyfta humöret.

Tillsammans får vi en örtkombination som är ljuvlig som kvällsdryck. För att balansera ut den jordiga och aningen bittra smaken från lacktickan har företaget tillsatt lite fräsch mynta och syrlig nypon.

Four Sigmatic är ett amerikanskt varumärke med rötterna i Finland. Ur dessa rötter växte också affärsidéen om att sprida medicinalsvamparna till fler delar av världen. Vi gillar det smakfulla utbudet av elixir, te och kaffe hos Four Sigmatic.

Elixir reishi & tulsi blandar vi tillsammans med två deciliter hett vatten, för en påse, och tillsätter gärna lite nötmjölk. En portion, eller en påse, innehåller 1500 mg reshiextrakt. Totalt innehåller förpackningen 20 portioner.


Renée Voltaire Smoothiebooster Cordyceps, Chaga, Maitake & Reishi 90 g

Renée Voltaire Smoothiebooster Cordyceps, Chaga, Maitake & Reishi 90 g
Form:Pulvermix
Förpackningsstorlek:90 gram
Kommentar:Intressant mix av medicinalsvampar

Kolla priset hos:

Smoothiebooster från Renée Voltaire är precis vad det låter som: ett smidigt pulver som tillsätts till vår smoothie för extra boost.

Renée Voltaire har blandat fyra av våra mest kända medicinalsvampar, som alla är adaptogener. Cordyceps, Chaga, Maitake och Reishi.

Adaptogener hjälper kroppen att hitta balans i olika typer av stress och förändringar. Renées smoothiebooster är, som hon själv säger, ett hardcore tillskott. Svamparna är ekologiskt odlade, torkade och malda till ett fint pulver så att vi enkelt kan blanda dem i vår dryck.

Per 100 gram får vi 13 gram protein och 31 gram kostfibrer. Vi gillar att använda Smoothiebooster med cordyceps, chaga, maitake och reishi innan och efter träning eller som en extra kick de morgnar som kräver det. Vi tar en tesked (cirka fem gram) per portion.

Svenska varumärket Renée Voltaire har ett spännande och innovativt sortiment av hälsosam mat och kosttillskott. Vi gillar hennes vågade blandningar i både färg, smak och boost. Smoothiebooster pulvret är helt veganskt, eko, raw, lättsmält och utan tillsatser. Precis så som vi gillar ett bra svamppulver.


Living Nutrition Organic Fermented Reishi Spores 60 kapslar

Living Nutrition Organic Fermented Reishi Spores 60 kapslar
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:60 kapslar
Kommentar:Unik produkt på de potenta sporerna i fermenterad form

Kolla priset hos:

Det är den mest näringstäta delen av lacktickan, eller reshi, som Living Nutrition använder till sina kapslar. Kosttillskottet är ett så kallat fullspektrum, eller brett spektrum, extrakt och består av ekologisk fermenterad reishi sporer och fermenterad tapioka, som utgör själva kapseln.

På en dagsdos får vi 600 milligram fermenterad reishi. Vi gillar att Living Nutrition tagit fram en metod de kallar kefir-kombucha fermentering och som de använder till alla sina produkter.

Fermenteringen gör att tillskottet behåller svampens viktiga ämnen och egenskaper, samt tillför nyttiga pro- och prebiotika. Dessutom får vi med deras fullspektrumextrakt enzymer och näringsämnen som verkar tillsammans och blir lättupptagliga för kroppen.

De aktiva näringsämnena får en högre koncentration och vi får ett högre upptag i kroppen. Vi gillar att brittiska Living Nutrition ger oss ett ekologiskt, veganskt och rent kosttillskott av reishi i kapslar.

Inom traditionell kinesisk medicin anses Ling Zhi, eller lackticka, vara den bästa medicinalsvampen för att stärka livskraften (Qi). Svampens adaptogena egenskaper bidrar till att vi har enklare för att hantera olika typer av stress och trötthet.

Vi tar en kapsel upp till två gånger om dagen tillsammans med mat. Vi gillar att öppna kapseln och blanda i dryck, men undviker att ta Living Nutritions fermented reishi tillsammans med varm mat eller dryck eftersom det kan skada näringsämnena.


Duanwood Reishi 10:1 Extrakt Från Dragon Herbs

Duanwood Reishi 101 Extrakt Från Dragon Herbs
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:100 kapslar
Kommentar:Mycket potent på extrakt från fruktkroppen

Kolla priset hos:

I över 2000 år har folken i Östasien och Kina använt lackticka. Här anses svampen tillhöra eliterna, tillsammans med örter som ginseng, goji och schisandra, även om deras egenskaper skiljer sig åt. Reishi är en adaptogen ört vilket betyder att den hjälper kroppens egen förmåga att hantera och anpassa sig till förändring och stress.

Dragon Herbs använder Duanwood Reishi i sina kapslar. Enligt TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) är just Duanwood (“det ursprungliga trädet”) den mest kraftfulla typen av reishisvamp.

Svampen är ekologiskt odlad på stockar av detta träd och produkten är helt framtagen enligt Di Dao principen, vilket innebär att örten produceras på ett specifikt geografiskt område med traditionella odlingsmetoder.

Extraktet görs sedan på svampens fruktkropp, där de nyttiga ämnena finns. Vi gillar att köpa färdiga extrakt, som pulver eller kapslar, eftersom vi då kan äta tillskottet direkt utan att först brygga te.

Drago Herbs är ett premium varumärke baserat i USA. Sortimentet bygger på traditionell kinesisk medicin och modern forskning. Vi gillar de potenta kosttillskotten och höga kvalitéen vi får i Dragon Herbs produkter.

Tillverkarna föreslår att vi tar upp till tre kapslar per dag, vid olika tillfällen. Blir vi ändå sugna på te så öppnar vi enkelt en kapsel och blandar med hett vatten.


Tao In A Bottle Från Dragon Herbs

Tao In A Bottle Dragon Herbs
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:60 kapslar
Kommentar:Intressant mix av L-theanin och olika adaptogena örter

Kolla priset hos:

Amerikanska Dragon Herbs har ett intressant sortiment av modern kosttillskott och örtmedicin, baserat på traditionell kinesisk medicin kombinerat med forskning. Tao in a Bottle är något utöver det vanliga kosttillskottet.

Tillskottet är helt naturligt och växtbaserat och med den aktiva ingrediensen L-teanin. L-teanin är den aminosyra som vi känner från grönt te. Ämnet har varit tillgängligt som tillskott i Japan över 30 år och verkar för avslappning utan dåsighet.

L-teanin isoleras från bladen i grönt te, så all koffein har tagits bort. Tao in a Bottle är mycket potent och motsvarande mängd L-teanin skulle finnas i cirka 20 koppar starkt grönt te.

Tillskottet innehåller dessutom adaptogenerna reishi, ginseng, rysk rot, schisandra, astragalus, rhodiola och gynostemma. Alla kommer från koncentrerade extrakt. Kapseln är dessutom vegansk och fri från syntetiska tillsatser.

Vi gillar att både vuxna och ungdomar kan använda Tao in a Bottle från Dragon Herbs. Vi följer doseringsråden på förpackningen. För vuxna gäller en till två kapslar per dag.

En kapsel innehåller 100 milligram L-teanin och den mest effektiva dosen ligger mellan 50 och 400 milligram, så vi föreslår att du känner vad som passar din kropp bäst. Totalt innehåller burken 60 kapslar och koncentrationen ligger på 8:1.


Gaia Herbs Reishi Mushroom

Gaia Herbs Reishi Mushroom
Form:Kapslar
Förpackningsstorlek:40 kapslar
Kommentar:Välkänt amerikanskt märke

Kolla priset hos:

Reishi Mushroom från Gaia Herbs består av 100 % ekologiskt fruktkroppsextrakt från lackticka. Pulvret är förpackat i veganska kapslar av pullulan för att vara enkla att inta. Vi gillar att använda reishi för att balansera kroppens förmåga att hantera stress och förändring.

Gaia Herbs ger oss ett potent svampextrakt som vi tar en gång om dagen. Totalt innehåller burken 40 kapslar och en kapsel består av 450 milligram reishiextrakt.

Sedan 1987 tillverkar det amerikanska företaget Gaia Herbs sina växtbaserade kosttillskott. Vi gillar att företaget står för rena produkter av hög kvalité. Gaia Herbs har sedan starten varit trogna sitt uppdrag att föra samman växter, människor och jorden för att främja läkande.

Företaget har en patenterad teknologi som garanterar optimal upptagning av kroppen hos alla deras kosttillskott. Vi vet att Reishi Mushroom från Gaia Herbs är precis det potenta och högkvalitativa svamptillskott vi söker.

Tillverkarna understryker att höga doser av reishi bör undvikas av personer som tar blodförtunnande läkemedel, samt innan operation. Vi föreslår att du tar reda på mer om du har blödningsrubbningar.


Vimergy Reishi Extrakt, 50 G

Vimergy Reishi Extrakt, 50 G
Form:Pulver
Förpackningsstorlek:50 gram
Kommentar:Kanadensisk råvara

Kolla priset hos:

Inom folkmedicinen i Asien kan vi hitta medicinalsvampar som reishi så långt bak i tiden som 2000 år. Lacktickan är i topp av de adaptogena örterna och används oftast för att stärka den allmänna hälsan. Amerikanska Vimergy är ett familjeföretag i Kalifornien.

Företaget tillverkar högkvalitativa produkter med integritet. De forskar kring och testar alla sina egna produkter och deras tillskott är alltid fria från GMO, animalier och tillsatser. Vi gillar seriositeten bakom Vimergy och känner den höga kvalitén i både smak och energi.

Reishi extrakt från Vimergy är ekologiskt odlad i Kanada. Eftersom pulvret redan är ett extrakt blandar vi det gärna direkt i te, smoothie, chokladdrycker eller kaffe (eller kanske både och!). De billigare reishipulvren på marknaden är inte extrakt, vilket betyder att vi då behöver göra ett eget extrakt först för att få fram näringsämnena.

Detta görs enklast genom att brygga ett te. Vimergys reishiextrakt kommer i en påse på 50 gram och vi använder en halv tesked upp till två gånger per dag till vår varma eller kalla dryck. Totalt ger påsen oss 33 portioner. Tillverkarna påpekar att reishi kan påverka lågt blodtryck hos personer som har problem med det.


Terranova Beetroot / Cordyceps / Reishi

Terranova Beetroot Cordyceps Reishi
Form:Pulver
Förpackningsstorlek:70 gram
Kommentar:Unik pulvermix

Kolla priset hos:

Tillskottet med rödbeta, cordyceps och reishi är en intressant produkt från brittiska Terranova. Företaget har en egen framtagen frystorkningsteknik som de kallar PhytoFRESH.

I det här komplexet får vi:

  • 4000 mg rödbeta av juice och blast,
  • 500 mg frystorkad cordyceps,
  • 300 mg frystorkad reishi,
  • 125 mg vetegräsjuice,
  • 50 mg ingefära
  • 25 mg cayennepeppar

– Allt i en tesked!

En tesked motsvarar cirka fem gram. Alla ingredienser är ekologiska och fria från tillsatser.

Terranova föreslår att vi använder deras Beetroot, Cordyceps, Reishi kosttillskott i samband med träning. Rödbeta har höga halter nitrat som kroppen gör om till kväveoxid, vilket i sin tur gör att musklerna slappnar av och gör det enklare för blodet att flyta i kärlen.

Resultatet blir en ökad syretillförsel, uthållighet och prestationsförmåga. Medicinalsvamparna cordyceps och reishi ger synergi till rödbetan och verkar adaptogent i kroppen. Detta är ett potent och kraftfullt kosttillskott och tillverkarna avråder personer med bipolär sjukdom eller antidepressiva läkemedel från att använda den här produkten.

Totalt innehåller burken 70 gram kapslar som räcker i 14 dagar om vi följer doseringsanvisningarna på förpackningen.


Vad är reishi?

Lackricka (Reishi) växer på träd i naturen

Ganoderma lucidum, heter lackticka på svenska, reishi på japanska och lingzhi på kinesiska. Det vi menar är helt enkelt en stor rödbrun svamp med glansig yta. Reishi är en så kallad vedlevande svamp, vilket betyder att den växer på rötter och stubbar hos lövträd.

Lackticka har många tusen års tradition som medicinalsvamp inom kinesisk medicin och ayurveda. Först nyligen har reishi blivit omtyckt som kosttillskott i västerländska kulturer.

Kärt barn har många namn och supersvampen reishi omtalas som “tusenårig svamp”, “ört av andlig styrka” och “odödlighetens svamp” i Asien. I den österländska traditionen anser man att reishi har en mängd hälsofördelar. Genom tiderna har svampen till exempel använts för att främja god hjärthälsa, stärka immunsystemet och för att ge en lugnande verkan.

Var växer reishi?

Vi hittar reishisvampen växande på stubbar och rötter av lövträd. Arten finns på de flesta kontinenter men i synnerhet i östra Asien och norra delarna av Europa.

Exempelvis växer lackticka naturligt i både Sverige och Finland. Även om reishi växer vilt är svampen sällsynt eftersom den trivs i gamla skogar. De allra flesta kommersiella produkter med reishi  är därför odlade.

Vad är reishi bra för?

I traditionell kinesisk medicin (TCM) anser man att reishi är den svamp som är bäst för att stärka livskraften (Qi). I tusentals år har svampen hedrats i asiatisk örtmedicin men än så länge är den fortfarande relativt okänd för många västerländska kulturer. 

Reishisvampen tillhör de adaptogena växtsorterna. Detta innebär att svampen verkar för att stärka kroppens egen förmåga att anpassa sig till olika slags stress och föränderliga situationer.

Med hjälp av en adaptogen som reishi hanterar vi fysisk, psykisk, kemisk eller biologisk stress och trötthet mer effektivt. En adaptogen verkar normaliserande på kroppen men utan att störa våra normala biologiska processer. Adaptogener är dessutom inte vanebildande.

Lackticka är en så kallad medicinalsvamp, vilket betyder att den har speciellt intressanta egenskaper. Inom både ayurveda och klassisk kinesisk medicin har reishi använts för hjärthälsa, starkt immunförsvar och för sina lugnande egenskaper.

Många studier pågår idag kring reishi och svampens alla ämnen och egenskaper. Forskarna har till exempel fastställt att svampen har ett naturligt högt innehåll av flera olika vitaminer, mineraler och antioxidativa ämnen.

Svampen är intressant på grund av dess aktiva ämnen polysackarider, betaglukaner och triterpener – kolhydrater som sänker blodsockernivån och innehåller hög halt fibrer.

Flera studier har visat på att reishi verkar positivt när det gäller blodsockerkontroll, nedstämdhet, ångest och depression. Andra studier har visat på minskad trötthet och ökad välmående efter att ha använt kosttillskott med reishi under minst åtta veckor.

Hur konsumerar man reishi?

Reishi finns i hälsokostbutikerna som både pulver och extrakt, flytande eller i kapslar. Vi använder svampen antingen i perioder av behov eller för en tonande verkan, det vill säga som ett dagligt kosttillskott. Det vanligaste är att reishi förekommer just som kosttillskott men svampen går att äta i matlagning om du föredrar det.

Vi använder reishipulver och extrakt som té, i smoothies, energishots eller juice för att tillsätta extra fibrer och näring till vår dag. Kapslar kan du ta som de är tillsammans med vatten eller mat. Precis som med hälsosvampen chaga brygger vi gärna té på raw pulver från reishi.

Det är viktigt att komma ihåg att ett kosttillskott med reishi som är raw eller frystorkad färsk behöver bryggas som té.

Med andra ord behöver vi göra vårt eget extrakt först för att kroppen ska kunna smälta svampen och ta till sig näringsämnena. Det färdiga téet kan sedan enkelt blandas i chokladdrycker, kaffe, té, frukt- och gröna smoothies.

Kan man få biverkningar av reishi?

Hur stor dos av reshi vi får i oss beror på hur vi konsumerar den. Det är därför viktigt att du vet vilken form av reishi du använder, till exempel raw pulver eller dubbelextrakt. Det finns studier som visar att vid intag av reishi under längre perioder, fyra månader eller mer, ökar risken för att uppleva bieffekter.

Biverkningarna av reishi visade sig dock vara milda och innebär en eventuellt upprörd mage eller stressad matsmältning. Totalt sett anses reishi vara ett helt säkert kosttillskott även i högre doser. Vi föreslår att du alltid följer de rekommenderade anvisningarna från tillverkaren och rådfrågar en naturläkare om du är tveksam.

Det kan dock vara bra att känna till att det finns vissa kontraindikationer till reishi. Exempelvis bör höga doser av lackticka undvikas av personer med blödningsrubbningar, koaguleringsproblem, samt hos de som äter blodtunnande läkemedel eller mediciner mot högt blodtryck.

Reishi bör inte heller konsumeras innan operation. Det kan också vara bra att känna till att det inte finns utförlig forskning på huruvida reishi påverkar kroppen vid graviditet och amning.

Hur påverkas sömnen av svampen reishi?

Örtterapeuter inom kinesisk och japansk örtmedicin rekommenderar ofta reishi till personer som har svårt att sova. Svampen hänvisas till att vara en ört som tonar Shen, eller med andra ord återställer medvetenhet och emotionell balans.

Ser vi  ur det perspektivet så innebär en balanserad Shen (själ) att både humör, kognition och sömn är i balans. När vi tar in reishi i vardagen kan vi märka av att kroppen och sinnet lättare slappnar av och släpper stress. Vilket i sin tur förbättrar sömnen.

Studier har visat att reishi ökar ämnet som påverkar sömnregleringen, det vill säga området i hypotalamus som reglerar cyklerna av vaken och sovande, samt de rafekärnor som är sammankopplade med inlärning och minne.

Resultatet visade en avsevärd ökning av total sovtid och stilla ögon. En liknande studie har visat på att reishiextrakt ökade både sovtiden och REM sömnen. Med andra ord så somnade försöksobjekten fortare och sov längre efter endast tre dagars användning av reishiextrakt.

Dessa studier utfördes på råttor. Än så länge saknas omfattande underlag för att kunna fastställa hur reishi påverkar sömnen hos människor.

Många som använder kosttillskott med reishi upplever dock att deras sömn förbättras, både själva sömkvalitéen och längden på sömnen. Det kan vara bra att komma ihåg att kosttillskott med reishi inte är läkemedel och därför inte fungerar som ett direkt resultat.

Att ta kosttillskott med reishi regelbundet är viktigare än vilken tid på dygnet vi tar dem. Det som gör att du märker en effekt från reishi är att du tar tillskottet varje dag och noterar förändringen i kroppen.


Här hittar du information om flera medicinalsvampar!