Bästa Q10 kosttillskott 2024: För högre energinivåer och mer ork

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Visste du att kroppen producerar coenzymet Q10 själv? Ämnet är viktigt för att cellernas energiproduktion ska fungera normalt. Men, de lite tråkiga nyheterna är att redan efter 30 års ålder, minskar vår naturliga produktion av Q10. Vi tar reda på vad vi kan göra för att bibehålla goda nivåer av Q10 i kroppen. Här är de bästa kosttillskotten med Q10 just nu!

Kapslar med koenzym Q10 kosttillskott

Vilket veganskt kosttillskott med Q10 är bäst i test?

Det mest prisvärda alternativet är Healthwell Q10. Det finns i flera olika varianter, beroende på vilken styrka och dos du vill ha. Veganska kapslar, utmärkt kosttillskott till ett bra pris!

✅ Mest prisvärda alternativ

Healthwell Q10 alla sorter

Ett lite mer påkostat alternativ är det fina Närokällans Q10. Det innehåller även selen och vitamin E och är en mycket ren och fin produkt av hög kvalitet.

✅ Vårt premiumval

Närokällan Q10 + Selen + E

Kolla priset hos:


Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Jämförelse av många veganska Q10-tillskott

Här listar vi över 15 olika kosttillskott med Q10. Längst ned i artikeln finns även beskrivningar av vad Q10 faktiskt är, vilket nytta denna coenzym spelar i kroppen och huruvida vi kan få i oss tillräckligt på naturlig väg.

Healthwell Q10

Healthwell Q10 alla sorter

Kolla priset hos:

Q10 är ett ämne som kroppen tillverkar själv men efter 30 års ålder minskar produktionen avsevärt och fortsätter sedan att minska under resten av livet. Ett fåtal livsmedel innehåller Q10, som fet fisk och jordnötter. Men när vi känner av trötthet, vill stärka immunförsvaret eller stötta en god hjärthälsa då är det värt att se över Q10 som kosttillskott. Coenzym Q10 verkar nämligen som en antioxidant i kroppen där den motverkar fria radikaler.

Fria radikaler kan leda till oxidativ stress som bryter ner cellerna som därmed åldras i förtid. Studier har visat att Q10 motverkar oxidation av “det farliga kolesterolet” (LDL), samt att ämnet utgör en viktig roll för normal energiproduktion. Inuti kroppen hittar vi Q10 i cellerna runt våra vitala organ. En hälsosam nivå av Q10 bidrar till en god hjärt- och kärlhälsa.

Healthwell är ett varumärke framtaget av Svensk Hälsokost. Företaget har ett par decenniers erfarenhet av att tillverka kosttillskott till idrottsutövare. Med varumärket Healthwell vill de nå fler hälsomedvetna människor. Vi märker att Svensk Hälsokost har ett gediget och genuint intresse för, samt kunskap om, träning och hälsa. Healthwells stora sortiment ger oss alltid information och kunskap som gör det enkelt att välja rätt.

I Healthwells sortiment av kosttillskott finns en uppsjö olika produkter med Q10. Vi ska ta en närmare titt på vad som skiljer dem åt. Gemensamt för alla Healthwells produkter med Q10 är att de innehåller MCT olja. Eftersom Q10 är fettlösligt gör oljan att kosttillskottet blir mer lättupptagligt för kroppen.

Alla kapslar är veganska och fria från tillsatser. Dessutom kan vi välja att köpa större mängder till rabatterade priser från Healthwell. Vi tar en kapsel dagligen och tillsammans med måltid, enligt tillverkarnas rekommendationer.

Vi föreslår att du läser noggrant på förpackningen till din valda produkt och rådgör med din läkare om du tar några läkemedel innan du väljer din variant av Q10 kosttillskott.


Healthwell Q10 300

Healthwell Q10 300

Kolla priset hos:

Q10 300 från Healthwell är ett högkoncentrerat kosttillskott. Flera användare menar att detta är en av de starkaste sorterna Q10 på marknaden. Därmed är Q10 300 en dyrare variant men så upplever vi också ökad energi nästan omgående. Varje kapsel innehåller hela 300 mg Q10. Healthwell har dessutom tillsatt 40 mg vitamin C och 20 mg citrusbioflavonoider till varje kapsel.

Vi gillar att Q10 300 från Healthwell har extra vitamin C för att öka skyddet mot oxidativ stress. Både Q10 och vitamin C är kraftfulla antioxidanter som kan bromsa ålderstecken. Dessutom främjar vitamin C bildandet av kollagen som bygger god ledhälsa och friskt hår.


Healthwell Q10 200

Healthwell Q10 200

Kolla priset hos:

Q10 200 från Healthwell är kapslar med högdoserad coenzym q10. Varje vegetabiliska kapsel består av 200 mg Q10 i formen ubikinon. Vi kan välja bland burkar på 60, 120 eller 180 stycken kapslar. Vi tar Q10 200 när vi vill ha en starkare dos av Q10, kanske för att återställa balansen i kroppen eller för att öka energin snabbt.


Healthwell Q10 100

Healthwell Q10 100

Kolla priset hos:

Q10 100 från Healthwell består av 100 % ubikinon, en form som motsvarar vår egen produktion av Q10. Varje kapsel innehåller 100 mg Q10 som lätt tas upp av kroppen. Även denna sort är ett högkoncentrerat kosttillskott och vi märker resultat som ökad energi och förbättrad sömn. Vi väljer Q10 100 när vi vill vara säkra på att få i oss tillräckligt med Q10.


Healthwell Q10 100 Plus

Healthwell Q10 100 Plus

Kolla priset hos:

Q10 100 plus från Healthwell består av 100 mg Q10 i formen ubikinon, samt 30 mg vitamin E och 100 µg selen per kapsel. För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig Q10 på bästa sätt behövs mineralen selen. Selen bidrar nämligen till kroppens process att omvandla Q10 till aktiv form.

Eftersom odlingsjorden är urlakad på selen har många nuförtiden svårt att få i sig tillräckliga mängder. Vi gillar att Healthwell vill göra det enklare för oss att stötta den naturliga hälsan genom att tillsätta vitaminer och mineraler som gör Q10 än mer effektivt.

Vitamin E och selen verkar dessutom i synergi, vilket betyder att de samverkar i kroppen för att skydda cellerna mot fria radikaler, samt stärker hår, hud och naglar. Vi väljer Q10 100 plus när vi vill stärka kroppens egen upptagningsförmåga av Q10.


Healthwell Q10

Healthwell Q10 standard

Kolla priset hos:

Det här är Healthwells enklaste variant av Q10 kosttillskott. Varje portion, eller kapsel, består av 30 mg coenzym Q10.

Vi tycker detta kosttillskott passar bra när vi vill säkerställa att vi får i oss rätt mängd Q10 dagligen. Den här varianten kan också vara att föredra runt 30-årsåldern, då kroppens egen produktion precis börjat minska och vi möjligen inte behöver så starka doser.


Närokällan Q10 + Selen + E

Närokällan Q10 + Selen + E

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Närokällan har ett stort sortiment av rena och naturliga kosttillskott. Många av oss känner företaget som Bättre Hälsa, vilket har flera decenniers erfarenhet av att ta fram naturliga hälsokostprodukter.

Vi gillar att Närokällan kombinerar Q10 med selen och vitamin E för oss som vill ha det lilla extra med vårt kosttillskott.

Vitamin E och Q10 verkar tillsammans som antioxidanter i kroppen och arbetar således mot de skadliga fria radikalerna.

Totalt innehåller varje kapsel 200 mg coenzym Q10, 200 µg selen och 60 mg vitamin E. Dessutom har Närokällan tillsatt kokosolja för att öka biotillgängligheten av Q10 i kroppen. Vi gillar att kapslarna är veganska och gjorda av cellulosa, samt med fyllnadsmedel av risextrakt.

Produkten innehåller därmed inga konstgjorda tillsatser. Vi tar en kapsel per dag tillsammans med mat, enligt tillverkarnas rekommendationer. Burken består av totalt 60 doser.


Holistic Q10

Holistic Q10

Kolla priset hos:

Vi gillar det breda och noggrant framtagna sortimentet hos svenska varumärket Holistic. Verksamhetens grund ligger i en holistisk syn på människans och naturens hälsa. Deras omsorg märks i produkter och kunskap som de gärna delar med sig av.

Hos Holistic hittar vi Q10 berikat med vitamin C. En kapsel innehåller 60 mg Q10 i formen ubikinon, och 25 mg vitamin C. Totalt innehåller de vegetabiliska kapslarna även ekologisk linfröolja och klumpförebyggande medel. Holistic föreslår att vi tar en kapsel dagligen tillsammans med mat för bästa upptagningsförmåga.

Vi använder Q10 kosttillskott från Holistic för att stötta kroppens naturliga produktion av Q10. Coenzym Q10 finns främst i organ som använder mycket energi eftersom ämnet är viktigt just för att bilda energi på cellnivå.

När vår naturliga produktion minskar kan vi uppleva trötthet och mindre psykisk ork. Q10 kosttillskott från Holistic kan öka känslan av alerthet, både mentalt och fysiskt. Vitamin C bidrar också till en normal ämnesomsättning samt verkar som en antioxidant i synergi med Q10.


Better You Q10 200 mg

Better you Q10 200 mg

Kolla priset hos:

Svenska företaget Better You har ett omfattande utbud av naturliga tillskott för oss som tränar och motionerar aktivt.

Deras hälsokostprodukter vill bidra till en hälsosam livsstil, både på insidan och utsidan. Vi gillar deras varierande sortiment av gurkmeja, grönt kaffe, vitaminer och mineraler.

Q10 200 från Better You är ett så kallat högdoserat kosttillskott. I varje kapsel hittar vi hela 200 mg Q10 av formen ubikinon.

Dessutom har Better You tillsatt vitamin B6 för att stötta kroppens proteinförvandling och MCT pulver för ett optimalt upptag av Q10. Vi tar en kapsel dagligen tillsammans med mat för att stärka kroppens vitala organ.


Better You Premium Q10

Better You Premium Q10

Kolla priset hos:

Hos Better You hittar vi också en premiumversion av kosttillskottet Q10.

Burken består av totalt 60 kapslar, eller portioner, varav varje portion innehåller 200 mg MCT pulver, 100 mg Q10, 1 mg vitamin B6 och 100 mg R-ALA. Själva kapseln är vegansk och gjord av cellulosa.

Vi gillar att Better You har skapat ett kosttillskott för ökad energi genom att kombinera MCT fett med Q10 i en och samma produkt. MCT fettet kommer från kokosnötter och ger snabb energi utan att lagras i cellerna.

Q10 tillverkas av kroppen och används i cellernas energiproduktion, men eftersom Q10 minskar med åldern kan ett tillskott vara aktuellt om vi känner oss trötta eller har låg energi. Better You har också tillsatt R-ALA som är en kraftfull antioxidant. Vi tar Premium Q10 från Better You i perioder av mycket stress när vi känner ett behov av att öka energinivåerna.


Great Earth Coenzyme Q10 120 mg 50 kapslar

Great Earth Coenzyme Q10 120 mg 50 kapslar

Kolla priset hos:

USA-baserade företaget Great Earth kom till Sverige redan på 1980-talet. Sedan starten har Great Earth följt sin vision om att bidra till en positiv och inspirerande framtid med välmående människor.

Deras 35-åriga erfarenhet innebär ett omfattande sortiment av hälsokostprodukter till hög kvalité och bra priser. Vi gillar att Great Earth tänker hållbarhet även i förpackningarna.

Coenzyme Q10 från Great Earth är ett komplext kosttillskott som innehåller 120 mg Q10, 80 mg vitamin C, 2 μg Vitamin B12, 5 mg Vitamin E, 55 μg selen samt 5 mg svartpepparextrakt per kapsel. De vegetabiliska kapslarna innehåller även kandelillavax och ekologisk jungfruolivolja.

Eftersom Q10 är fettlöslig ökar kroppens upptagningsförmåga genom olivoljan. Vi tar Coenzyme Q10 från Great Earth när vi känner oss stressade, låga på energi eller av andra anledningar vill öka energin i kroppen. Vi gillar att Great Earth har kombinerat Q10 med vitamin C och B12 som också bidrar till att minska trötthet och utmattning.


MEDS Q10 50mg 60 tabletter

MEDS Q10 50mg 60 tabletter

Kolla priset hos:

Det svenska apoteket MEDS har tagit fram ett eget varumärke med noggrant utvalda produkter som främjar god hälsa och välmående. Hos MEDS hittar vi exempelvis prisvärda kosttillskott med vitaminer, mineraler och spårämnen.

MEDS Q10 tillhör den lägre prisklassen på marknaden. Men det kan vara bra att ta reda på hur stor dos Q10 du vill ha och behöver. Dessa tabletter innehåller nämligen 50 mg Q10, till skillnad från många andra produkter som har en högre dosering eller kombineras med andra verksamma ämnen.

Vi gillar enkelheten hos MEDS och tar deras Q10 för att höja energin,  minska trötthet och stärka huden. Vi följer tillverkarnas rekommendationer och håller oss till en tablett per dag, tillsammans med mat. Totalt består en tablett av 50 mg coenzym Q10 av formen ubikinon, stabiliseringsmedel, klumpförebyggande medel och emulgeringsmedel.


Helhetshälsa Q-10 100 mg 60 kapslar

Helhetshälsa Q-10 100 mg 60 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska företaget Helhetshälsa tillverkar sina produkter i egna lokaler i Borghamn som ligger vid sjön Vättern. Verksamheten arbetar kontinuerligt med att utvecklas och använda naturliga råvaror som känns rätt i tiden. Deras långa erfarenhet och trygga kunskap gör att de är ett av våra mest omtyckta hälsokostföretag idag.

Q-10 från Helhetshälsa är naturlig och framställd genom fermentering på låg temperatur och består enbart av Q10.

Kapseln är vegetabilisk och tillverkad från cellulosa. Totalt innehåller en kapsel, eller dagsdos 100 mg coenzym Q10. Vi följer tillverkarens råd och tar en kapsel per dag tillsammans med mat. Burken består av 60 veganska kapslar med Q10.


Helhetshälsa Q10 50 mg 100 kapslar

Helhetshälsa Q10 50 mg 100 kapslar

Kolla priset hos:

Helhetshälsa har även tagit fram en variant på Q10 kosttillskott som består av 50 mg ubikinon per kapsel. Burken innehåller istället 100 stycken kapslar och dosen kan därmed enkelt varieras efter behov och dagsform.

Vi gillar att Helhetshälsa framställer sin Q10 genom fermentering på låga temperaturer i Sverige. Råvaran de använder består endast av den bio-identiska formen av Q10.

Produkten är veganskt certifierad och fri från tillsatser, därför innehåller den inte ens något fett. Istället rekommenderar tillverkarna oss att ta deras kosttillskott tillsammans med mat för bästa upptagning.

Helhetshälsa menar att deras kosttillskott med Q10 50 mg kan användas för att ge minskade rynkor, ge mjukare och fastare hud samt öka hudens viskoelasticitet. Därför tar vi gärna ett tillskott med Q10 från Helhetshälsa på vinterhalvåret då huden kan bli starkt påverkad av kyla och blåst. Effekten märks hos friska personer redan efter 12 veckor. Vi tar då dagligen 50- 150 mg av Helhetshälsas Q10.


Skip Q10 60 tabletter

Skip Q10 60 tabletter

Kolla priset hos:

Skip är ett svenskt varumärke som tillverkat högkvalitativa kosttillskott sedan början på 1970-talet. Deras grund bygger på naturliga ingredienser och en noggrant kontrollerad tillverkning. Vi gillar enkelheten i Skips produkter som är fria från tillsatser och av bra kvalité. Varumärket är marknadsmässigt prisvärt och så även deras Q10.

Q10 kosttillskott från Skip kommer i en burk på totalt 60 stycken små tabletter. Vi gillar att Skip medvetet gör tabletterna små för att de ska vara enkla att svälja. Dagsdosen är en tablett som har ett totalt innehåll på 50 mg ubikinon (Q10).

Totalt består tabletterna från Skip av fyllnadsmedel och stabiliseringsmedel från cellulosa, samt 100%-ig Q10. Vi tar gärna Q10 tabletterna från Skip på morgonen tillsammans med frukost för att känna en ökad energi och alerthet under dagen.


Omnisym Pharma OmniVegan Q10 Energy

Omnisym Pharma OmniVegan Q10 Energy

Kolla priset hos:

Hos Omnisym Pharma hittar vi kosttillskott med Q10 kombinerat med vitamin C och solroslecitin. Detta är ett högdoserat kosttillskott från brittiska Omnisym Pharma.

Produkten är certifierad av Vegan Society och innehåller endast rena råvaror. En kapsel består av solrosolja, solroslecitin, coenzym Q10 från ubikinon och vitamin C. Kapseln är tillverkad av vegetabilisk cellulosa och färgämne från järnoxid.

Vi gillar att Omnisym Pharma kombinerar Q10 med vitamin C och solrosolja för att öka kroppens förmåga att ta upp de aktiva ämnena. Dessutom bidrar vitamin C till minskad trötthet och utmattning, och verkar som en antioxidant i kroppen tillsammans med Q10.

En kapsel består av 100 mg Q10 och burken innehåller totalt 60 kapslar. Vi doserar en kapsel per dag enligt tillverkarnas anvisningar.


Global Healing Coq10 & Biopqq® With Shilajit

Global Healing Coq10 & Biopqq® With Shilajit

Kolla priset hos:

Amerikanska hälsokostföretaget Global Healing tillverkar sina produkter i egna toppmoderna anläggningar i Phoenix. Global Healing har tagit fram egna processer och metoder för att få fram de mest potenta delarna ur örterna, vilket bygger på att separera och sedan återföra beståndsdelarna i växten igen. Vi gillar att Global Healing har ett intressant produktsortiment och sann kunskap om örternas alkemi.

Q10 & BioPQQ® med Shilajit från Global Healing är ett tillskott tillverkat av rena råvaror och fritt från tillsatser. Den unika blandningen ger oss ett avancerat kosttillskott i högklass. Q10 i formen ubikinon stöttar kroppens egen produktion av energi i cellerna.

Shilajit är ett slags humus-substans som är rikt på växtbaserade mineraler, antioxidanter, aminosyror och fytonäringsämnen. BioPQQ har en bidragande roll i produktionen av mitokondrier, samt är en kraftfull antioxidant.

En kapsel består av 150 mg Q10, 85 mg ekologisk Shilajit och 10 mg BioPQQ samt akaciagummi och ekologiskt risskal. Kapseln är gjord av vegetabilisk cellulosa. Vi tar en kapsel upp till två gånger per dag tillsammans med måltid.


Garden of Life Raw Q10 Coq10

Garden of Life Raw Q10 Coq10

Kolla priset hos:

Amerikanska varumärket Garden of Life är världsledande i att tillverka naturliga wholefoods tillskott. Vi gillar deras breda sortiment för både vuxna och barn.

Deras vitaminer för barn är alltid bästsäljare hos hälsokostbutikerna. Även RAW Q10 från Garden of Life är en unik och omtyckt produkt.

Hos Garden of Life RAW Q10 får vi en kraftfull formula av wholefoods (grönsaker, frukter och bär) tillsammans med chiaolja och coenzym Q10.

Varje kapsel innehåller 200 mg Q10, 30 mg raw ekologisk blandning av frukter och grönsaker, 7 mg raw mjölksyrabakterier, kapsel av cellulosa, kandelillavax, astaxanthin, samt naturlig E-vitamin.

Vi har aldrig sett något liknande på hälsokosthyllan och uppskattar vitaminboosten vi får tillsammans med Q10 tillskottet. Kombinationen av frukt, grönsaker och olja säkerställer att Q10 tas upp på bästa sätt av kroppen. Vi tar en kapsel per dag.


Bulk Co-Enzym Q10

Bulk Co-Enzym Q10

Kolla priset hos:

Brittiska varumärket Bulk tillverkar kosttillskott och hälsosamma livsmedel som stöttar en aktiv livsstil, och träningsaktiva i synnerhet.

Hos Bulk får vi rena produkter, ofta i stora förpackningar, och till bra priser. Grundarna bakom märket har själva ett liv i hård träning och gymvärlden, vilket märks i utbudet som strävar efter att stötta våra unika träningsmål.

Q10 från Bulk består av 100 % ren coenzym Q10 i pulverform. För att få en så ren produkt som möjligt har Bulk valt att inte göra tabletter eller kapslar utan serverar sin Q10 i pulverform. Det går hem hos oss som är vana vid proteinpulver och andra blandningar att stoppa i shakern!

Vi blandar cirka 50 mg, eller en halv skopa med 50 ml vätska och dricker som det är eller tillsammans med andra pulver i en smoothie. Förpackningen finns i storlekarna 25 och 50 gram.


Bulk Koenzym Q10-Kapslar 50 Mg

Bulk Koenzym Q10-Kapslar 50 Mg

Kolla priset hos:

Bulk har även Q10 kosttillskott som kapslar i sortimentet. För oss som tycker det är smidigare att svälja tabletter för att få i sig sina tillskott. Varje kapsel består av 50 mg coenzym Q10, vilket gör det enkelt för oss att dosera.

Kapslarna är veganska och tillverkade av cellulosa. I övrigt består kosttillskottet av fyllnadsmedel från cellulosa, och klumpförebyggande medel (kiseldioxid).

Vi gillar att Bulk håller sina produkter enkla och utan tillsatser. Vi doserar en till tre kapslar per dag tillsammans med måltid för bästa upptagning av denna viktiga antioxidant.


Vad är Q10?

Q10 är en fettlöslig antioxidant och coenzym som transporterar elektroner. Coenzym Q10 är viktig i kroppens tillverkning av energi, vilken sker i cellernas så kallade kraftverk (mitokondrierna). Mitokondrier finns i kroppens alla celler.

Där omvandlar Q10 energin från vår mat till en annan, kemisk, energi som behövs vid tillväxt av muskler och processer som har hög energiåtgång. Ibland kallas därför Q10 för “cellernas eget bränsle”. När energin i cellerna minskar dör cellerna snabbare och åldrandets process ökar.

Q10 finns naturligt i stor utsträckning i organ som förbrukar mycket energi, exempelvis hjärtat, lever och binjurar. Allra störst andel av Q10 finns i hjärtat. Egenskaperna hos Q10 liknar ett vitamin och verkar därför som antioxidant för en normal hjärt- och kärlhälsa.

Efter cirka 30 års ålder sjunker våra nivåer av Q10 eftersom kroppens produktion inte är lika hög. Produktionen fortsätter dessutom att minska i takt med att vi blir äldre.

Vilka olika sorters Q10 finns?

Det finns två sorters Q10: ubikinon och ubikinol. Det sägs att den mest lättupptagliga formen av Q10 är ubikinol.

Men den form av Q10 som funnits längst på svenska marknaden som kosttillskott, och därmed har genomgått flest studier, är ubikinon coenzym Q10. Det är också den formen vi hittar i alla kosttillskott i den här artikeln.

Är Q10 veganskt?

Alla kosttillskott med Q10 i den här artikeln är veganska. Vanligt är att Q10 framställs av jäst och är därför inte animaliskt.

Men kontrollera alltid tillverkarnas innehåll, råvaror och tillverkningsprocesser för att vara säker på att hitta ett vegansk Q10.

Är Q10 nyttigt (Vad är det bra för)?

Många studier har gjorts på sambandet mellan god hjärt- kärlhälsa och Q10. Resultaten har visat att kosttillskott med Q10 motverkar oxidation av det farliga kolesterolet (LDL).

Q10 finns naturligt i stora delar av cellerna och i störst utsträckning i hjärtat där ämnet har den naturliga funktionen att verka som antioxidant mot oxidativ stress och fria radikaler.

Eftersom kroppen alltid blir utsatt av olika påfrestningar är det viktigt att behålla höga nivåer av Q10 i kroppen. Hälsosamma nivåer av Q10 ger både ett hälsosamt inre och yttre välmående.

Energiomvandlingen som sker i cellernas mitokondrier påverkas i stor utsträckning av Q10 som helt enkelt bidrar till en normal energiproduktion. Vi ser att trötthet och utmattning är vanliga symtom vid brist på Q10 och att många därför söker sig till kosttillskott med coenzym Q10.

Personer som tränar mycket har ofta en hög energiomsättning och har därmed större risk för brist på Q10. Men eftersom kroppens egna produktion av Q10 minskar ju äldre vi blir kan alla vuxna och äldre ha stor nytta av ett tillskott med Q10.

Det finns också studier som visar att ett tillskott av Q10 bidrar till mer fysisk och psykisk ork, vilket i sin tur kan resultera i att vi känner oss piggare och mindre utmattade. Vi hittar också tillskott av Q10 i tandkrämer eftersom ämnet har visat sig vara bra mot tandfickor och för att stärka tandköttet.

Sammanfattningsvis är Q10 bra för:

  • Att ämnet är en antioxidant som hjälper till att motverka fria radikaler, och således hämma cellnedbrytning och oxidering av LDL-kolesterolet.
  • Cellernas tillverkning av energi. Q10 är nödvändig för att produktionen av energi ska fungera.
  • Att minska trötthet som uppstått när produktionen av Q10 minskat.
  • Att verka uppiggande, stärka hjärta och immunsystem.
  • Att upprätthålla goda nivåer av energi.
  • Att stärka huden, exempelvis vid rynkor, skadad hud, inflammerat tandkött och tandfickor.

Senaste rön har även visat att patienter som medicineras för hjärtsvikt har färre komplikationer och problem när de äter 100 mg Q10 tre gånger per dag, än de som inte gör det.

Vad kan man äta för att få i sig Q10?

Q10 finns naturligt i vår mat men endast i små mängder. De vanligaste källorna för Q10 genom maten är rapsolja, majsolja, makrill, sardiner och strömming.

Dessutom finns Q10 i inälvsmat, valnötter, jordnötter, sesamfrön och vissa grönsaker som spenat, broccoli, sötpotatis, morötter och blomkål.

Finns det några risker eller biverkningar av Q10?

Det första vi bör tänka på när vi tar ett tillskott med Q10 är att ämnet är fettlösligt. Därför tar vi Q10 tillsammans med mat, helst fett, för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig ämnet och ta upp det ordentligt.

Vi föreslår att du alltid läser på förpackningen efter tillverkarnas kontraindikationer. Särskilt när Q10 kombineras med andra ämnen kan det ha särskilda kontraindikationer. Men extremt stora doser av coenzym Q10 kan ge milda biverkningar som exempelvis magont eller illamående.

Följ alltid doseringsanvisningarna, eller ta mindre doser om du känner dig påverkad negativt. Bra att veta är också att Q10 kan verka blodtunnande så rådgör alltid med din medicinska läkare om du tar några preparat.

Vilka symtom finns vid brist på Q10?

Vanliga symtom vid Q10-brist är trötthet, låg energi, stress, samt orkeslöshet både fysiskt och psykiskt.

Personer med hög energiomsättning, exempelvis vid mycket stress eller träning, kan behöva ett tillskott av Q10 för att upprätthålla goda nivåer. Tillskottet är också ett bra sätt att stärka kroppens viktiga organ.


Hitta fler bra veganska kosttillskott!