Bästa probiotika 2024: Kosttillskott med mjölksyrabakterier (Lactobacillus)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att använda probiotika kan vara ett sätt att bli av med magproblem eftersom tarmen får hjälp att komma i balans. Probiotika är i själva verket en levande bakteriekultur.

Det fungerar genom att det är goda bakterier som stärker din tarmflora, som är det som  gör att din tarm fungerar som den ska. Även om det heter mjölksyrabakterier (lactobacillus) har det ingenting med mjölk att göra, probiotika är helt veganskt.

Utbudet av olika tillskott med probiotika är väldigt stort. Här kan du lära dig lite mer om den bästa veganska probiotikan som finns idag, och se vad det är som skiljer de olika alternativen åt.

Många olika tillskott med probiotika mot blå bakgrund med bild på mjölksyrabakterier

Vilken probiotika är bäst i test?

Vårt favoritval är Healthwells probiotika. De har ett mycket prisvärt alternativ som de kallar Vital, samt ett premiumalternativ som innehåller mer nyttiga bakterier från fler olika stammar. Båda dessa håller hög kvalitet, är helt veganska och är väldigt prisvärda produkter.

✅ Hög kvalitet till bra pris

Två sorters probiotic från Healthwell

Om du vill ha mjölksyrabakterier i flytande form, kan vi tipsa om Probioform. Den kommer i en 2 liters bag-in-box med lång hållbarhet. Kan användas både som kosttillskott och för att tillreda egen yoghurt, syrade grönsaker med mera.

✅ Storpack i flytande form

Probioform Bag-in-Box

Kolla priset hos:


Bästa kosttillskott med probiotika för barn är Holistic LactoVitalis Kids. De innehåller mjölksyrabakterier från 6 olika stammar och kommer i goda små tuggtabletter som är enkla för barnen att få i sig.

✅ Bästa probiotika för barn

Holistic LactoVitalis Kids

Kolla priset hos:


Ett välsmakande alternativ för vuxna, är WeightWorld Probiotika Vingummi. Det är ett riktigt trevligt alternativ i trevliga veganska små gummigodisar, där du får i dig tillräckligt med mjölksyrabakterier genom en daglig dos på två tuggisar.

✅ Mycket välsmakande alternativ

WeightWorld Probiotika Vingummi

Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln där vi jämför över 20 olika veganska kosttillskott med probiotika!

Ett annat populärt sätt att få i sig mjölksyrabakterier, är genom den fermenterade drycken kombucha. Gott, uppfriskande och nyttigt för magen!

Jämförelse av kosttillskott med mjölksyrabakterier för god maghälsa

Här är hela listan på de tillskott vi granskat närmare. Samtliga på listan är veganska. Den vanligaste beredningsformen är kapslar, men det finns även flytande tillskott samt tuggtabletter.

Svenskt kosttillskott Probiotic Active

Svenskt kosttillskott Probiotic Active

Kolla priset hos:

Probiotic Active kommer från varumärket Svenskt kosttillskott. Det är ett tillskott som kan göra så din tarmflora mår bättre. Med 10 miljarder mjölksyrabakterier från 7 olika stammar kan bakteriefloran i din tarm få den hjälp som behövs.

Probiotikan kommer i syrasäkra kapslar, så att kapslarna kan ta sig förbi magsäcken utan att brytas ner. Kapslarna är helt veganska, så det här är ett tillskott som kan passa även om du vill undvika alla animaliska ingredienser. Probiotic Active säljs i förpackningar med 60, 120 eller 180 kapslar. Den rekommenderade dosen är en kapsel per dag.

Varumärket Svenskt kosttillskott är precis som namnet antyder ett svenskt varumärke för kosttillskott. De erbjuder både produkter till dig som tränar hårt och vill få så bra resultat som möjligt, och för dig som strävar efter att få ett balanserat vardagsliv med bättre hälsa. Svenskt kosttillskott har funnits sen 2005 och ambitionen är att hjälpa fler personer att få mer aktiva och hälsosamma liv.


Healthwell Probiotic Vital

Healthwell Probiotic Vital

Kolla priset hos:

Healthwell Probiotic Vital är ett tillskott med 10 miljarder bakterier i varje kapsel. Bakterierna kommer från 7 olika bakteriestammar. Bakteriestammarna har många likheter med varandra, men även små skillnader i egenskaperna kan spela roll.

Med den här sammansättningen får du en bra bredd i utbudet av bakterier och får en blandning där olika verkningsområden finns med. Probiotikan kommer i vegetabiliska kapslar som står emot magsyran och bryts ner först när kapseln kommit vidare till tarmen.

Rekommenderad dos av Healthwell Probiotic Vital är en kapsel per dag och du kan köpa förpackningar med 90, 180 eller 270 kapslar.

Hälsokostmärket Healthwell kommer från företaget Svensk Hälsokost, som vill att hälsokost ska finnas för alla människor. De har ett stort sortiment med olika sorters tillskott i form av mineraler, vitaminer, örter, omega 3 och liknande. Produkterna håller HACCP-standard, vilket är en standard för livsmedelssäkerhet.


Healthwell Probiotic Premium

Healthwell Probiotic Premium

Kolla priset hos:

Med Probiotic Premium från Healthwell får du extra mycket goda bakterier. En kapsel innehåller nämligen 20 miljarder bakterier, och de kommer från 16 olika stammar. Att bakterierna kommer från så många olika bakteriestammar gör att tillskottet blir välbalanserat och att effekten optimeras.

Bakteriestammarnas små skillnader kan komma till sin rätt när du väljer ett tillskott med fler olika stammar. Förutom probiotikan innehåller Probiotic Premium C-vitamin, vitamin B2 och fibrer. Fibrerna ger näring till bakterierna och B2 är bra för slemhinnor, vilket gör att bakterierna får så bra förutsättningar som möjligt.

Rekommenderad dos är en kapsel per dag och du kan köpa Probiotic Premium i förpackningar med 30 eller 60 kapslar.

Det svenska varumärket Healthwell har riktat in sig på hälsa och välmående. Varumärket är en del av företaget Svensk Hälsokost, som under olika namn erbjuder hälsokostprodukter för alla.

Letar du efter vitaminer, mineraler, några särskilda örter, speciella tillskott eller hälsosamma livsmedel? Då har Svensk Hälsokost förmodligen det du letar efter i sitt stora sortiment.


Terranova Probiotic Complex

Terranova Probiotic Complex

Kolla priset hos:

Terranova erbjuder ett tillskott med dubbel effekt eftersom det inte bara innehåller probiotika utan också prebiotika. Probiotikan ger dig bakterier från fem olika bakteriestammar, som kan hjälpa dig att få balans i matsmältningen och minska dina problem med magen.

I de veganska kapslarna finns också Magnifood Complex. Det är en speciell blandning av riskli, kardborre och rödbeta, som hjälper dig att få en bättre tarmflora. Rekommenderad dosering är en kapsel per dag. Det här tillskottet säljs i en burk med 50 kapslar.

Terranova är ett varumärke som specialiserat sig på rena kosttillskott av hög kvalitet, som kan göra att din allmänna hälsa blir bättre. Magnifood används inte bara som ett komplement till probiotikan,utan även i andra produkter.

Med sin sammansättning kan det göra att kroppen får lättare att ta upp och använda de ämnen som finns i de olika tillskotten. Terranovas tillskott är helt veganska och fria från tillsatser.


Thorne Florapro-LP Probiotic

Thorne Florapro-LP Probiotic

Kolla priset hos:

Thorne Florapro-LP Probiotic är ett tillskott med probiotika som kan stabilisera din magflora. LP i produktens namn är en förkortning av namnet på bakteriestammen som finns i denna probiotika – Lactobacillus Plantarum.

I varje tablett får du runt en miljard goda bakterier som kan hjälpa din mage. Florapro-LP Probiotic kommer i form av tabletter. Tabletterna är skapade på ett särskilt patenterat sätt som gör att de inte bryts ner av magsyran utan bakterierna kan frigöras först när tabletten kommer till tarmen.

Rekommenderad dos är en tablett per dag och en burk med Florapro-LP Probiotic innehåller 60 tabletter.

Thorne utgår från att en bra hälsa alltid kan bli bättre, och med avstamp i detta erbjuder de bland annat tillskott och hälsotester av olika slag.

Företaget som egentligen heter Thorne Research är kanadensiskt och har funnits sen 1984. De har stor kunskap om nutrition, som de använder sig av när de tar fram sina tillskott.


Helhetshälsa Probioplex

Helhetshälsa Probioplex

Kolla priset hos:

Med Helhetshälsas Probioplex får du probiotika från fem olika bakteriestammar, och varje dos ger dig två miljarder bakterier. Eftersom de goda bakterierna fäster på tarmens slemhinnor gör de inte bara nytta med sina goda egenskaper, utan de hindrar också dåliga bakterier från att fästa där.

De stammar av mjölksyrabakterier som finns i det här tillskottet är utvalda för att de klarar av att ta sig levande genom magsäcken, så att de kan göra nytta i tarmen. Den rekommenderade dosen av Helhetshälsa Probioplex är en kapsel per dag, och en förpackning innehåller 90 eller 150 kapslar.

Helhetshälsa är ett svenskt varumärke och ett företag som finns i Östergötland. Det är ett relativt litet företag, och därför kan de tillverka det mesta i sina egna anläggningar i Borgholm.

Som man kan förstå av namnet har Helhetshälsa ett helhetsperspektiv på människan och hennes hälsa, och de vill erbjuda rena och effektiva tillskott, som är veganska och utan onödiga tillsatser.


Probioform Bag-in-Box

Probioform Bag-in-Box

Kolla priset hos:

Är du trött på att behöva köpa ny probiotika hela tiden? Då kan Probioforms Bag-in-Box vara ett alternativ som passar dig, eftersom det är ett alternativ där du får en stor förpackning. Ett paket innehåller två liter, vilket motsvarar 133 portioner eller två månaders förbrukning.

Probioform är ett lite annorlunda tillskott eftersom det inte är skapat som kapslar eller tabletter, utan istället kommer i form av en dryck. Förutom att drycken innehåller mjölksyrabakterier innehåller den jästsvampar och enzymer som också kan vara en hjälp för din matsmältning.

Den rekommenderade dosen för vuxna är 1-2 matskedar per dag. För barn är det istället 0,5-1 matsked per dag som gäller.

Probioform har tagits fram av Dr. Hiega, som är en japansk forskare. Han har arbetat i mer än 30 år med att få fram den perfekta mixen. Eftersom det handlar om att försöka återfå balansen i tarmen är målet en tarmflora där ingen mikrob tar över och dominerar på bekostnad av de andra.


Dr. Mercola Complete Probio

Dr. Mercola Complete Probio

Kolla priset hos:

Dr. Mercola erbjuder 70 miljarder bakterier per kapsel, bakterier som kommer från 10 olika stammar. De bakterier som finns i det här tillskottet kommer från Lactobacillus acidophilus DDS-1, som har flera fördelar. De är livskraftiga och tåliga, och kan därför göra större nytta i tarmen.

Dessutom verkar de påverka laktasenzymer på ett positivt sätt, så att tarmen får lättare att bryta ner laktos. I tillskottet ingår även fruktooligosackarider (FOS), som gör att bakterierna kan hålla sig vid liv en längre tid. Rekommenderad dos av Dr. Mercola Complete Probio är en kapsel per dag och du kan köpa förpackningar med 30 eller 90 kapslar.

Bakom varumärket Dr. Mercola finns en verklig läkare och kirurg som heter Joseph Mercola. Genom sin karriär har han hjälpt människor att hitta sätt att leva hälsosamt och hållbart, och i det arbetet har kosttillskott varit en viktig del. Ingredienserna som används är noga utvalda för att kroppen ska ha lätt att ta upp ämnena, och för att ge så bra effekt som möjligt.


MedicineGarden triGUT

MedicineGarden triGUT

Kolla priset hos:

Med bakterier från tre olika stammar erbjuder MedicineGarden ett välbalanserat tillskott med probiotika. De bakteriestammar man valt att använda är de som studerats mest, och det är väldokumenterat både att bakterierna överlever tills de når tarmen och att de kan ha god effekt på tarmhälsan.

De tre bakteriestammarna liknar varandra, men skillnaderna gör att de kompletterar varandra och skapar en bättre effekt än om du skulle välja ett tillskott som bara använder en av stammarna. MedicineGarden triGUT kommer i vegetabiliska kapslar och passar bra även för veganer. Rekommenderad dos är en kapsel per dag och i förpackningarna finns det 60 eller 120 kapslar.

Det svenska företaget MedicineGarden har inspirerats av den gamla ayurvediska läkekonsten, där det finns kunskap som samlats under många hundra år. De använder sig av de naturmedel som anses vara effektiva och som kan stärka kroppen. Produkterna är naturliga och avsikten är att öka människors hälsa och välmående.


Pureness Mjölksyrabakterier + Boulardii

Pureness Mjölksyrabakterier + Boulardii

Kolla priset hos:

Från Pureness kommer detta tillskott där probiotikan kompletterats med boulardii. Den bakterie som används heter LactoSpore och är sporformad. Formen spelar stor roll eftersom den gör att bakterien tål magsyran bättre och dessutom är starkare än andra bakterier.

I tillskottet har den här bakteriekulturen kombinerats med Lynside boulardii. Det är en probiotisk jäst som ökar probiotikans effekt. Den rekommenderade dosen av Pureness tillskott är 1-2 kapslar per dag. Kapslarna är förpackade i burkar med 60 stycken, så det räcker i 1-2 månader.

I sortimentet hos varumärket Pureness hittar du smarta och rena produkter i form av kosttillskott, superfoods och livsmedel. Tanken är att om man ger kroppen så goda förutsättningar som möjligt så blir det lättare både att nå en god hälsa och att nå de prestationer och mål man strävar efter. Pureness har mer än tio års erfarenhet och använder sig av modern forskning.


Better You Premium Lactis

Better You Premium Lactis

Kolla priset hos:

Med Better You Premium Lactis får du inte bara probiotika utan också prebiotika. Prebiotikan fungerar som föda till de mjölksyrabakterier du får med probiotikan. Att båda delar ingår i tillskottet gör att bakterierna får bättre förutsättningar att klara sig och att leva längre.

För varje dos får du 25 miljarder bakterier från 10 olika stammar. De kapslar som används tål magsyra, så både probiotika och prebiotika frigörs först när kapseln tagit sig till tarmen. Rekommenderad dos av Better You Premium Lactis är en kapsel per dag. Tillskottet säljs i burkar med 30 kapslar.

Better You vill att det ska vara enkelt att leva hälsosamt, och att använda deras produkter är verkligen enkelt. De har ett stort utbud av kosttillskott, som utgår från den senaste forskningen. Förutom kosttillskotten har de ett sortiment med vitaminer och mineraler, som du kan kombinera på olika sätt utifrån vad din kropp behöver.


Holistic Prebivitalis EKO

Holistic Prebivitalis EKO

Kolla priset hos:

Holistics ekologiska Prebivitalis är ett tillskott som inte bara innehåller probiotika, utan det har kombinerats med fibrer. Fibrerna kommer från gröna bananer och guarbönor, och det är också de som skapar det här tillskottets konsistens.

Det är ett fiberpulver som du till exempel kan strö på gröten eller på annan mat, eller blanda ner i en dryck. Probiotikan ger dig en miljard mjölksyrabakterier per portion, och det rekommenderade är att du tar en rågad matsked 1-2 gånger varje dag. I en burk av Holistic Prebivitalis EKO finns det 212 gram pulver, vilket motsvarar 30 portioner.

Holistic är ett varumärke som inte bara bryr sig om människan, utan även naturen och planeten. De utgår från ett holistiskt synsätt som ofta saknas i västerländsk medicin och därför är det kanske inte så konstigt att deras tillskott blivit så populära. Med sitt helhetstänkande ryms hela människan och hela kroppen, och utifrån det perspektivet vill de hjälpa människor att må bättre.


Good Gut Feeling Mjölksyrabakterier + Enzymer

Good Gut Feeling Mjölksyrabakterier + Enzymer

Kolla priset hos:

Från Elexir Pharma kommer Good Gut Feeling. Det är en kombination av mjölksyrabakterier, enzymer och kalcium. Tillsammans samverkar de olika delarna av innehållet så att din mage ska få all hjälp den kan behöva.

Med probiotikan får du 25 miljarder mjölksyrabakterier från 4 olika stammar. Enzymerna är matsmältningsenzymer som hjälper dig att bryta ner maten. Enzymerna kompletteras dessutom av kalcium, ett ämne som bidrar till att matsmältningsenzymer fungerar som de ska. Rekommenderad dos är 1-2 kapslar per dag och varje förpackning innehåller 30 kapslar.

Det svenska företaget Elexir Pharma vet att livet inte alltid är så enkelt. Även om man önskar att det var annorlunda kan det lätt bli för mycket och annat kan komma emellan. Utifrån detta perspektivet har de skapat tillskott som kan kompensera för bristerna i livet.

Bland deras vitaminer, mineraler och tillskott kan du hitta det du behöver, oavsett var i livet du befinner dig. Elixir Pharmas ambition är att kunna hjälpa dig att få en mer hälsosam vardag.


Global Healing Ultimate P – mjölksyrabakterier & jordbaserade stammar

Global Healing Ultimate P – mjölksyrabakterier & jordbaserade stammar

Kolla priset hos:

Ultimate P från Global Healing är ett kosttillskott av hög kvalitet, som kan hjälpa dig att få magen i balans. Varje portion innehåller 100 miljarder goda bakterier, från 24 probiotiska stammar.

Dessutom får du mikroorganismer från 12 jordbaserade stammar och en prebiotisk blandning. Prebiotikan ger näring till probiotikan, och kombinationen gör att din kropp får bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra sig probiotikan.

Kapslarna är utformade för att klara att stå emot magsyra och galla, vilket gör att kapslarna inte löses upp förrän de kommit till tarmen. En portion är 2 kapslar, så en burk med 60 kapslar räcker i en månad.

Personen bakom Global Healing är Dr. Group. I mer än 20 år har han studerat hälsa och näring och nu vill han föra sina kunskaper vidare. Det gör han genom olika örtextrakt som baseras på hans forskning och som säljs av varumärket Global Healing. Extrakten och tillskotten skapas i en toppmodern och miljövänlig anläggning i Phoenix.


Global Healing Latero-Flora

Global Healing Latero-Flora

Kolla priset hos:

Latero-Flora är  probiotika av en särskild stam – Brevibacillus Laterosporus. Just den här stammen klarar av magsyran, så bakterierna kan ta sig till tarmen oskadda. Den här egenskapen har gjort att många naturläkare väljer att använda probiotika av just denna stam, och det är något Global Healing tagit lärdom av.

En dagsdos är på två kapslar, och då får du i dig minst en miljon bakterier. Kapslarna är gjorda av vegetabiliska ingredienser och passar därför bra även för veganer. Latero-Flora kommer i burkar med 60 kapslar i varje.

Dr. Group har under lång tid studerat hur man kan använda örter och deras läkande effekter. Studierna tog honom ända tillbaka till 1600-talet.

Då försökte man framställa elixir som skulle öka hälsan och förlänga livet. De gamla kunskaperna har kombinerats med nyare forskning och modern teknik. På det sättet har Dr. Group kunnat ta fram kraftfulla örtextrakt som säljs under varumärket Global Healing.


MaryRuth’s flytande mjölksyrabakterier

MaryRuth’s flytande mjölksyrabakterier

Kolla priset hos:

Med MaryRuth’s probiotika får du ett preparat i flytande form, vilket kan passa om du tycker att det är jobbigt att svälja kapslar. Bakterierna kommer från 12 olika stammar, vilket ger dig en bra blandning. Tillskottet är helt veganskt och utan onödiga tillsatser.

Du tar det genom att använda pumpen på flaskan och få ut rätt dos, och det går bra att svälja som det är eller tillsammans med någon dryck. För en vuxen är rekommenderad dos 3 ml per dag, vilket motsvarar 4 pumpningar. Barn upp till tre år kan ta en pumpning och barn mellan fyra och tolv år kan ta två pumpningar per dag. I en flaska är det 120 ml, vilket motsvarar 40 doser.

Det amerikanska företaget MaryRuth’s skapades av MaryRuth Ghiyam. Hon arbetade som näringskonsult och märkte att det fanns ett behov av fler naturliga tillskott. De tillskott som MaryRuth’s tar fram kan hela familjen använda. De är naturliga, hälsosamma, veganska, glutenfria och innehåller inga onödiga tillsatser.


Dr. Formulated Mjölksyrabaakterier Mood+

Dr. Formulated Mjölksyrabaakterier Mood+

Kolla priset hos:

Garden of Life erbjuder 50 miljarder levande mjölksyrabakterier med sitt tillskott Dr. Formulated Mjölksyrabaakterier Mood+. Bakterierna kommer från 15 olika stammar och har kombinerats med prebiotika i form av acaciafibrer. Dessutom ingår ekologisk ashwagandha och ekologiskt aurora blue blåbärskomplex i tillskottet.

Ashwaganda är en ört som använts länge inom ayurvedisk medicin för att den har stärkande och lugnande egenskaper. Blåbär är en växt som används inom naturmedicinen för att den kan lindra diarréer och andra störningar med matsmältningen.

Med andra ord får du en genomtänkt blandning med Dr. Formulated Mjölksyrabaakterier Mood+, som ger dig bra förutsättningar att komma i balans. Rekommenderad dos är två kapslar per dag och en förpackning innehåller 60 kapslar.

Garden of Life erbjuder kosttillskott av olika slag. Det är ett företag som inte bara bryr sig om hur människor mår, utan som också är mycket engagerade i miljöfrågor. De arbetar till exempel för att sprida ekologisk odling, använder energi från vindkraft, har återvinningsbara förpackningar och så vidare. Ambitionen är att du ska kunna få hjälp att må bra – utan att det blir på bekostnad av naturen.


Enzymedica Pro-Bio

Enzymedica Pro-Bio

Kolla priset hos:

Enzymedicas Pro-Bio är ett probiotikatillskott med 10 miljarder bakterier, som kommer från 8 olika stammar. De olika bakteriestammarna har många likheter, men de små skillnader som finns gör att de kan komplettera varandra på ett bra sätt.

Bakterierna som valts ut till det här tillskottet klarar att överleva i magsäckens syra och ta sig vidare till tarmen. Rekommenderad dos av Enzymedica Pro-Bio är en kapsel per dag. Tycker du att det är svårt att svälja kapslarna kan du öppna dem och blanda innehållet med lite dryck. Enzymedica Pro-Bio kommer i en burk med 90 kapslar.

Enzymedica har riktat in sig på att hjälpa människor som har problem med matsmältningen. De erbjuder tillskott med enzymer och mjölksyrabakterier, tillskott som håller högsta tänkbara kvalitet och kan återskapa balans i tarmen. Enzymedica har fått många utmärkelser och idag är deras enzymer de mest sålda i USA.


E3Live Mjölksyrabakterier med E3AFA

E3Live Mjölksyrabakterier med E3AFA

Kolla priset hos:

Förutom att E3Live innehåller gott om mjölksyrabakterier får du här ett tillskott som också innehåller deras speciella AFA-alger. Med varje kapsel får du 50 miljarder bakterier som kan hjälpa din tarm, och de kommer från 8 olika stammar.

Algerna har tillsatts för att effekten ska bli större. Den alg som används är särskilt näringsrik och har gott om aminosyror, klorofyll, vitaminer och mineraler. Kapslarna är av en särskild sort som inte bryts ner i magsäcken, så innehållet frigörs inte förrän i tarmen.

En burk av E3Live Mjölksyrabakterier med E3AFA innehåller 30 kapslar och den rekommenderade dosen är 1-2 kapslar per dag.

Det mest speciella med det amerikanske varumärket E3Live är just deras torkade blågröna alger, AFA. Det är ett superfood som kan göra din hälsa bättre och öka både ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Algerna kommer från ett naturskyddat område och torkas i en särskild process med låg temperatur, så att så mycket näringsämnen som möjligt ska bevaras.


Probi Original

Probi Original

Kolla priset hos:

När du väljer Probi Original får du ett tillskott med levande mjölksyrabakterier, som kan hjälpa dig att få en balanserad tarmflora. Den typ av bakterie som används är Lactobacillus plantarum 299v (LP299V®), en bakterie som valts efter 20 års forskning i Sverige.

Att just denna sorts bakterier används beror på att den kan ge näring till tarmväggarna och dessutom också hjälpa till så att förekomsten av andra stammar med goda bakterier kan öka.

Den rekommenderade dosen är 1 kapsel per dag och i varje förpackning finns det 80 kapslar. Det går att använda Probi Original redan från 3 års ålder.

Probi står bakom en rad olika tillskott med mjölksyrabakterier och vitaminer, som kan hjälpa dig att stärka immunförsvaret och få en bättre bakterieflora. Företaget är svenskt och har funnits sen 1991. Med tiden har de blivit ledande när det kommer till forskning kring probiotika och deras tillskott är också bland de som säljs mest.


WeightWorld Probiotika Vingummi

WeightWorld Probiotika Vingummi

Kolla priset hos:

WeightWorld Probiotika Vingummi är ett innovativt och smakrikt kosttillskott som bidrar till en hälsosam tarmflora och en förbättrad matsmältning. Med 2 miljarder mjölksyrabakterier i varje daglig dos, kommer denna unika produkt att hjälpa dig att upprätthålla balansen i din kropp och mage i en beredningsform som är lätt för alla att få i sig.

De här veganska vingummina är framtagna för att ge dig en god smakupplevelse med vanilj- och jordgubbssmak, samtidigt som du får i dig de fördelaktiga mjölksyrabakterierna. Bara två vingummin om dagen räcker för att ge dig allt din mage behöver i 45 dagar.

En välbalanserad tarmflora är viktig för ditt immunförsvar, och genom att ta WeightWorlds Probiotiska Vingummi varje dag kan du bidra till en bättre maghälsa. Probiotika, eller mjölksyrabakterier, är de ”goda” bakterierna som naturligt förekommer i magen och hjälper till att omvandla mjölksocker till mjölksyra. Detta främjar celldelning och tarmrörelser, samtidigt som det försvagar de skadliga och sjukdomsframkallande bakterierna i ditt mag- och tarmsystem.

Om du ogillar smaken av livsmedel eller andra tillskott med probiotika, är WeightWorlds tuggisar ett utmärkt alternativ som både smakar och gör gott för magen!


Holistic LactoVitalis Kids

Holistic LactoVitalis Kids

Kolla priset hos:

Nästan all probiotika kommer i form av kapslar, men Holistics LactoVitalis Kids är istället gjord som tuggtabletter. Tuggtabletter är ofta lättare för barn att få i sig och de har en citronsmak som gör att de smakar gott.

Varje tablett innehåller tre miljarder levande bakterier, och kan hjälpa barnets mage att komma i balans. Bakterierna kommer från sex olika bakteriestammar. För att immunförsvaret ska få en extra boost innehåller LactoVitalis Kids inte bara probiotika utan även C-vitamin.

Den rekommenderade dosen är 1 tablett per dag, men mängden kan ökas till max 4 tabletter om dagen. En burk innehåller 30 tuggtabletter.

Det svenska varumärket Holistic erbjuder kosttillskott och superfoods. I sitt arbete med att ta fram nya produkter och tillskott lyssnar de på den senaste forskningen och de arbetar aktivt med att försöka få människor att ta bättre och mer medvetna beslut om sin hälsa och livsstil. Företaget bakom Holistic heter Holistic Sweden AB och de har ett holistiskt synsätt som genomsyrar hela verksamheten.


Terranova Friendly Microflora Child

Terranova Friendly Microflora Child

Kolla priset hos:

Vill du ha probiotika som passar för barn mellan 4 och 12 år? Då kan Terranova Friendly Microflora Child vara en produkt som passar dig. Varje kapsel innehåller flera miljoner mjölksyrabakterier, som kombinerats med växtpulver och Magnifood Complex.

På det sättet blir det lättare för tarmen att ta upp probiotikan. Kapslarna är mindre än vanliga kapslar. Är de ändå för svåra att svälja kan de öppnas och innehållet kan strös över yoghurt, hällas i en dryck eller liknande. Rekommenderad dos är en kapsel per dag och i en burk finns det 50 kapslar.

Terranova är ett varumärke som skapar kosttillskott med ambitionen att människor ska kunna få mer hälsosamma liv. De använder moderna och smarta metoder för att få så bra tillskott som möjligt. Förutom att de använder  Magnifood Complex har de en patenterad frystorkningemetod. Den kallas för phytoFRESH och gör att det blir en högre koncentration av näring som bevaras från de olika råvarorna.


Vad är probiotika för något?

Grafik som föreställer mjölksyrabakterier Lactobacillus

Probiotika är mat eller kosttillskott som innehåller en levande bakteriekultur som ska vara bra för hälsan på olika sätt.

Mat som innehåller probiotika är till exempel yoghurt, filmjölk, surkål, kimchi och andra fermenterade grönsaker. Det finns olika bakteriekulturer som i viss utsträckning kan ha olika effekter på kroppen, även om de till största delen är lika varandra och fyller samma funktioner.

Vad är probiotika bra för?

Det vanligaste är att man använder probiotika när man har problem med magen som man tror har uppstått på grund av att bakteriekulturen i tarmen blivit rubbad. Det kan vara till exempel om man har gaser, diarré, orolig mage eller smärtor i magen.

Tanken är att man genom att äta probiotika kan återställa balansen och öka mängden av de goda bakterierna. Det är också så att om det finns goda bakterier över hela slemhinnorna i tarmen så kan de bakterier som orsakar problem inte få fäste.

Andra sorters probiotika kan ha andra fördelar, till exempel kan de sänka mängden kolesterol i blodet eller bryta ner laktos. Tarmbakterier är dessutom en viktig del av immunförsvaret, så att använda probiotika för att förbättra tarmfloran kan också ge dig ett bättre immunförsvar.

Vilka varianter finns det av probiotika?

Probiotika säljs oftast i form av kapslar, men det finns också alternativ där tillskottet kommer i form av tabletter, tuggtabletter, fiberpulver eller i flytande form.

Vad som ingår i ett tillskott med probiotika kan skilja sig åt på flera sätt. Först och främst finns det många olika bakteriestammar som kan användas, och i ett tillskott kan det finnas bakterier från en särskild stam eller en kombination av flera olika stammar.

Det kan också finnas olika många bakterier i varje dos av ett tillskott. De olika bakteriekulturerna har liknande egenskaper, men de små skillnaderna kan trots allt spela roll och påverka vilken effekt tillskottet får. Några av de vanligaste bakteriestammarna är laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker.

Tillverkare kan också välja att kombinera probiotikan till exempel med C-vitamin för att stärka immunförsvaret lite extra, med enzymer som underlättar matsmältningen, med fruktooligosackarider som kan göra att bakterierna lever längre, eller med andra ingredienser som anses öka effekten eller ge bakterierna så bra förutsättningar som möjligt.

Är probiotika veganskt?

Probiotika är bakterier, så probiotikan i sig är vegansk. Sen kan den finnas i olika livsmedel som inte alltid är veganska. Två av de vanligaste probiotiska livsmedlen är yoghurt och filmjölk, vilket ju är två produkter som skapas av komjölk.

Köper du probiotika i kapslar kan det vara bra att kolla så att själva kapslarna inte är gjorda av gelatin, eftersom gelatin inte är veganskt. Det kan också vara bra att kolla så att det inte är ett tillskott där probiotikan kombineras med något annat som inte är veganskt.

Eftersom probiotika består av bakterier och inte innehåller något animaliskt brukar det vara ganska enkelt att hitta både livsmedel och tillskott som är helt veganska.

Innebär mjölksyra att produkten kommer ifrån mjölk?

Probiotika kallas ofta för mjölksyrabakterier, men det har inget med mjölk att göra. Istället handlar namnet om att det är bakterier som skapar mjölksyra.

Det är på det sättet de kan få igång den jäsningsprocess som används till exempel vid fermentering.

Kan man äta för mycket probiotika?

Det finns inga kända risker med att äta mycket probiotika. Däremot kan det vara bortslösade pengar att öka dosen till mer än vad som rekommenderas på förpackningen, eftersom det inte är säkert att mer probiotika ger dig en större effekt.

Hur länge kan man äta probiotika?

Det går bra att äta livsmedel med probiotika varje dag. I vissa kulturer är det normala att äta livsmedel som innehåller probiotika till vardags, till exempel kimchi eller filmjölk.

Tar du probiotika som tillskott behöver du inte vara rädd för att äta det för lång tid. Istället är det så att det krävs att du tar det under en längre tid om du ska få den positiva effekt du önskar.

Finns det några bieffekter av att äta probiotika?

Det är sällsynt med biverkningar av att äta probiotika. Vissa får förstoppning eller gaser när de börjar med ett probiotikapreparat, men för det allra mesta går det över efter den första veckan.

Vad är prebiotika och hur förhåller detta sig till probiotika?

Prebiotika är hälsosamma kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner, eller som bryts ner mycket långsamt. Det är något helt annat än probiotika, men fungerar som näring för bakterierna som finns i probiotika.

På det sättet kan prebiotika ge probiotika mer effekt, eftersom bakterierna får lättare att överleva. Prebiotika kan också hjälpa mot samma typer av problem som probiotika kan användas mot, även när du tar bara prebiotika. Du kan till exempel lindra förstoppning eller lugna ner överdriven aktivitet i tarmen med hjälp av prebiotika.


Hitta fler intressanta kosttillskott!