Bästa Omega 3 för veganer 2024: Veganska Omega-3 kosttillskott

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Omega-3 är ett livsnödvändigt fleromättat fett som alla behöver få i sig. Två av de vanligaste så kallade långa omega-3-fettsyrorna är EPA och DHA. Dessa har många viktiga funktioner i kroppen och är viktiga att se till att få i sig. I den här artikeln tittar vi på en mängd veganska alternativ när det gäller omega-3 som kosttillskott, och utser bästa Omega-3 för veganer!

Sked med kapslar av omega-3 för veganer

Vilken vegansk omega 3 är bäst i test?

Toppmärket på den internationella marknaden heter Vegetology Opti3 Omega-3. Det är en internationell storsäljare bland veganer och innehåller högst doser av de essentiella fettsyrorna EPA och DHA.

✅ Internationellt toppmärke

Vegetology Opti3 Omega-3

En annan favorit är Helhetshälsa AlgOmega3. Det är en prisvärd produkt, med hög dos av de essentiella fettsyrorna. Dessutom är företaget ett föredöme när det gäller veganska produkter, ekologiska råvaror och har en sund filosofi överlag.

✅ Mycket bra svenskt alternativ

Helhetshälsa AlgOmega3 Kallpressad

Vi vill även passa på att nämna Kids Zoo Vegansk Omega 3. Det är ett av få kosttillskott med vegansk omega-3 som är anpassat för barn, i form av goda tuggtabletter!

✅ Barnvänlig och välsmakande

Kids Zoo Vegansk Omega-3

Läs vidare för att se mer information om alla veganska omega-3 vi kollat närmare på.

Genomgång av 14 olika veganska omega-3 kosttillskott

Här är 14 olika alternativ när det gäller omega-3 för veganer. Det vanligaste är att tillskotten kommer i kapselform, men det finns även några andra alternativ, exempelvis i form av gummigodisar som kan ätas av både barn och vuxna.

Vegetology Opti3 Omega-3

Vegetology Opti3 Omega-3

Kolla priset hos:

Vegetology Opti3 Omega 3Algolja är högkvalitativt tillskott tillverkat av naturliga råvaror. Det sticker ut från mängden genom att ha den högsta doseringen av de nyttiga fettsyrorna vi vill åt genom denna typ av tillskott.

I en dagsdos på två kapslar får du:

 • 300 mg EPA
 • 500 mg DHA
 • 200 IE vegan D-vitamin

Kapslarna är givetvis helt veganska och mycket lätta att svälja. Tillskottet är fritt från miljögifter och garanterat rena långa fettsyror från alger.

Vegetology är ett brittiskt företag som tillverkar och säljer hälsokostprodukter. Just deras Omega-3-tillskott är en av deras främsta produkter, som är en internationell storsäljare.

Rekommenderad dagsdos är 1-2 kapslar per dag för vuxna. Det går även att sticka hål på kapseln och konsumera oljan, till exempel genom att hälla den i en smoothie. Det kan underlätta om du vill ge omega-3 till ett barn eller annan person som har svårt att svälja en hel kapsel.

Opti3 är av farmaceutisk kvalité och garanterar en 100% ren produkt fri från skadliga ämnen. Råvaran odlas i kärl av rostfritt stål och under kontrollerade förhållanden för att garantera högsta renhet och frihet från miljögifter.


Alpha Plus Vegansk Omega-3

Alpha Plus Vegansk Omega-3

Kolla priset hos:

Alpha Plus Vegansk Omega-3 erbjuder en resa till optimal välmående och samtidigt en respekt för miljön med sina 60 mjuka kapslar, packade med växtbaserade godheter. Denna produkt är en hyllning till naturens enkelhet och effektivitet, och den tillför kroppen essentiella omega-3-fettsyror, såsom EPA och DHA, direkt från alger.

Alger, odlade i kontrollerade och slutna system, är ursprunget till denna kraftfulla olja. Varje kapsel omsluter olja vars renhet och kvalitet är obeveklig. Resultatet är ett tillskott som levererar ren och okomplicerad näring och därmed stödjer normal hjärnfunktion, synförmåga och hjärtfunktion.

Alpha Plus Vegansk Omega-3 är tveklöst engagerad i att bibehålla hjärta, hjärna och syn med sina högkoncentrerade kapslar. En till två kapslar dagligen är allt som behövs för att säkra intaget av de vitala fettsyrorna DHA och EPA, vilka vetenskapligt bevisats gagna kroppens vitala system.

Detta tillskott är särskilt värt för dem som föredrar växtbaserade produkter. Det tar inte bara hänsyn till individuella kostpreferenser, men den bidrar också till en hållbar och etisk livsstil. Själva kapslarna är mjuka och lätta att svälja, vilket gör den dagliga doseringen problemfri.

Förpackningen är enkel och informativ, och produktens renhet och effektivitet talar för sig själv. Den erbjuder en enkel, men kraftfull, lösning för de som önskar att inkorporera mer Omega-3 i sina liv utan att kompromissa med sina värderingar.


Healthwell Algolja Omega-3

Healthwell Algolja Omega-3

Kolla priset hos:

Healthwell Algolja Omega-3 erbjuder en innovativ vegansk lösning för alla som söker en pålitlig källa till omega-3. Denna produkt, som härstammar från mikroalgen Schizochytrium sp., är packad med EPA och DHA, omega-3-fettsyror kända för deras positiva effekter på hjärna och hjärta.

Här är en snabb översikt över näringsinnehållet per 2 kapslar:

 • Algolja: 1250 mg
  • Omega-3: 500 mg
   • DHA: 334 mg
   • EPA: 166 mg

Algoljan är fri från föroreningar och gifter, något som är särskilt viktigt när det gäller kosttillskott. Den omsorg och precision som har lagts på produktionen av detta tillskott är märkbar och skapar förtroende för produkten.

Att det kommer i vegetabiliska kapslar och är veganskt är en stor fördel för de som följer en växtbaserad diet. Att välja en alg-baserad omega-3 är inte bara ett etiskt val utan även en hållbar lösning som inte påverkar haven och deras fiskbestånd.

Vi uppskattade också produktens enkelhet. Inget krångel, inga onödiga tillsatser, bara ren algolja rik på omega-3. Doseringen är enkel, med rekommenderade 2 kapslar per dag, vilket gör det till en bekväm del av dagliga rutinen.

Det är värt att nämna att DHA och EPA är avgörande för optimal hälsa, och deras roller i att stödja hjärtats normala funktion och hjärnans normala funktion kan inte överskattas. DHA bidrar även till en normal synförmåga, vilket gör detta tillskott till en omfattande hälsolösning.

Sammanfattningsvis levererar Healthwell Algolja Omega-3 inte bara som ett tillskott, utan också som en symbol för etiska och hållbara val. För dem som söker en ren, vegansk och hållbar omega-3-lösning, ser det ut som Healthwell Algolja Omega-3 kan vara ett idealiskt val.


Holistic Omega-3 Algolja

Holistic Omega-3 Algolja

Kolla priset hos:

Holistic Omega-3 Algolja lyfter fram naturens under i en liten kapsel. Detta kosttillskott levererar en vegetarisk källa till omega-3, vilket gör den idealisk för veganer och alla som söker alternativ till fiskolja.

Den centrala ingrediensen, algoljan, är utvunnen från mikroalgen Schizochytrium sp., känd för sin naturliga förmåga att producera EPA och DHA. Dessa fettsyror är vitala för kroppens välmående, särskilt för hjärnan och hjärtat.

Vad som gör detta tillskott intressant är dess mångsidighet och tillgänglighet. Det har en mildare smak än fiskolja och kräver ingen speciell förvaring, vilket gör det praktiskt och lätt att införliva i den dagliga rutinen.

En snabbtitt på innehållet visar:

 • Per 2 kapslar:
  • Algolja: 1000 mg
   • Omega-3: 550 mg
    • DHA: 333 mg
    • EPA: 167 mg

Det är också värt att notera miljöaspekten av denna produkt. Den här algoljan påverkar inte havens fiskbestånd, vilket gör den till ett hållbart val för miljömedvetna konsumenter.

Och vad säger kroppen? Den tackar för det normala flödet i hjärtats funktion och den klara synen och hjärnfunktionen som DHA bidrar till. Med tanke på de växande miljöproblemen och den pågående jakten på hållbara alternativ, kommer Holistic Omega-3 Algolja in som en frisk fläkt och erbjuder en balanserad lösning för både kropp och planet.

Sammanfattningsvis erbjuder Holistic Omega-3 Algolja en balanserad och hållbar lösning för att uppfylla kroppens behov av omega-3. Den är enkel, praktisk, och en investering i både personlig och planetär hälsa.


VitaYummy Omega-3 Lemon

VitaYummy Omega-3 Lemon

Kolla priset hos:

VitaYummy Omega-3 Lemon tar fram en fusion av god smak och sund näring i en glatt form av vingummibjörnar, vilket gör det till en välsmakande följeslagare för både stora och små.

Det som omedelbart lockar är den friska citronsmaken, ett behagligt avbrott från den vanliga fiskiga eftersmaken av omega-3 tillskott. Det är inte bara smaken som övertygar; konsistensen är precis rätt – inte för hård och inte för mjuk.

Denna produkt är en skattkista av näring. Den innehar DHA, känd för att upprätthålla normal hjärnfunktion och syn, och ALA, vilken är av avgörande betydelse för att hålla kolesterolnivåerna i schack. Det faktum att dessa näringsämnen kommer från alger och linfrö understryker produkts veganska natur, en välsignelse för de som följer en växtbaserad diet.

Barnvänligheten hos VitaYummy Omega-3 Lemon kan inte nog understrykas. Den välbalanserade sötman, avstämning av syra och formen av gummibjörnar gör det till ett spännande alternativ för yngre konsumenter. Att det är lämpligt från tre år gör det till en gåva av hälsa för hela familjen.

En annan upplyftande aspekt av denna produkt är avsaknaden av artificiella färg- och smakämnen. Den klara, naturliga färgen utvunnen från morot och pumpa skickar ut ett meddelande om äkthet och försäkran om naturlighet, vilket är ytterst viktigt i dagens marknad fylld med tillsatser och konserveringsmedel.

Så, med en portion av två gummibjörnar om dagen, kommer kroppen att jubla över en dos av 375 mg algeolja och 160 mg linfröolja, med rikliga mängder av DHA och ALA inkluderade.

I slutändan framträder VitaYummy Omega-3 Lemon som en segrare med sin unika förmåga att sammanfoga njutning och hälsa. Det är en smidig introduktion till världen av omega-3 för de små och en uppfriskande vridning för de vuxna, allt medan det bibehåller en stark ställning som en ren, vegansk produkt. Det gör inte bara gott för kroppen, det smakar gott också!


Helhetshälsa AlgOmega3

Helhetshälsa Kallpressad AlgOmega3 Kosttillskott Veganer

Kolla priset hos:

Det svenska företaget Helhetshälsa har som idé att erbjuda så rena kosttillskott som möjligt, fria från tillsatser och onödiga kemikalier så långt det är möjligt. Hela deras sortiment är vegetariskt, och merparten helt vegansk. Dessutom har de en uttalad filosofi att försöka välja ut ekologiska och närproducerade råvaror i sin tillverkning.

Helhetshälsa har två AlgOmega3 i sitt sortiment:

 • Kallpressad
 • Original

De innehåller samma ingredienser, men skiljer sig lite grann åt i innehållsmängd och givetvis i tillverkningsprocessen.

Den kallpressade varianten innehåller (per kapsel):

 • 500 mg algolja
 • 254 mg omega-3
 • Varav 250 mg DHA

Originalvarianten innehåller (per kapsel):

 • 500 mg algolja
 • 250 mg omega-3
 • 167 mg DHA
 • 83 mg EPA

Den kallpressade är alltså väldigt rik på DHA och tillgodoser mer eller mindre dagsbehovet i en enda kapsel.

Kapslarna är små och de går lätt att svälja utan bismak eller andra obehag. Det är en riktigt bra produkt som dessutom är riktigt prisvärd. Det går att köpa Helhetshälsas Algomega3 antingen i burkar om 60 eller 100 kapslar. Vi uppskattar att det är rejäla burkar som räcker ett bra tag, vilket förenklar vardagen enormt.

Det här är kort och gott ett fantastiskt kosttillskott från ett medvetet företag som utvecklar kvalitetsprodukter och lever upp till sitt holistiska tankesätt som namnet uttrycker: Helhetshälsa. Deras AlgOmega3 är ett prisvärt kosttillskott av hög kvalitet och vi ger det en stark rekommendation.


Sunwarrior Vegan Omega-3

Sunwarrior Omega-3 Vegan

Kolla priset hos:

Sunwarrior är ett amerikanskt varumärke som fokuserar på högkvalitativa växtbaserade kosttillskott. De är ett erkänt kvalitetsmärke i branschen och deras Omega-3 är tveklöst ett av de bästa alternativen på marknaden.

Det här kosttillskottet tas i kapselform och består givetvis enbart av veganska ingredienser. Rekommenderat intag är två kapslar och det ger:

 • Totalt 1650 mg algolja
 • 113 mg EPA
 • 500 mg DHA

De alger som används för att producera Sunwarriors omega-3 kommer från hållbara odlingar. Även detta är en stor fördel som är värd att lyfta fram med veganska omega-3-källor då överfiske är ett stort globalt problem. Detta kan vi undvika genom ett ansvarsfullt användande av alger för dess näring och nyttiga fetter.

Sunwarrior Vegan Omega-3 håller oerhört hög kvalité och de veganska kapslarna är lätta att svälja och lämnar ingen som helst dålig eftersmak. Förutom de nyttiga fettsyrorna innehåller dessa kapslar även 8 mg klorofyll, som en nyttig liten bonus.

Vi gillar verkligen Sunwarrior och hela deras vision när det gäller hälsa. De fokuserar på veganska produkter och har blivit ett populärt val på grund av den konstant höga kvalitén. Tyvärr är produkterna något dyra, men vi måste ändå rekommendera Sunwarrior Vegan Omega-3 som ett toppval inom denna typ av kosttillskott!


Elexir Pharma Vegansk Omega-3

Elixir Vegansk Omega-3 Algomega

Kolla priset hos:

Elexir Pharma är ett svenskt kosttillskottsföretag med ett brett sortiment av väl utvalda produkter. Deras veganska omega-3 är otroligt populärt här hemma och det finns goda skäl till det.

Den tas i kapselform och varje kapsel innehåller:

 • 600 mg algolja
 • 210 mg DHA
 • 70 mg EPA

Det är en lättanvänd, helt vegansk produkt som enkelt sväljs med lite vätska, utan dålig eftersmak. Elexir Pharma Vegansk Omega-3 säljs i burkar med hela 120 kapslar, till ett riktigt konkurrenskraftigt pris. Detta är definitivt en av de mest prisvärda produkterna räknat i mängd omega-3 per krona.

Om du vill ha ett bra kosttillskott för att se till att du får i dig de essentiella fettsyrorna på daglig basis, kan vi definitivt rekommendera Elexir Pharma Vegansk Omega-3.


Pharbio Omega-3 Alg

Pharbio Omega-3 Alg Vegansk Kosttillskott

Kolla priset hos:

Varumärket Pharbio produceras av Orkla Care, som ägs av den stora norska livsmedelskoncernen Orkla. De har länge haft en produktlinje med prisvärda omega-3-tillskott, och har nu även en helt vegansk variant i sitt sortiment.

Förutom omega-3 innehåller Pharbio Omega-3 Alg även vitamin D, vilket vi ser som positivt då även detta är något veganer rekommenderas vara noggranna med att få i sig. En tablett innehåller:

 • 625,5 mg algolja
 • 250 mg DHA
 • 6,25 mg EPA
 • 10 µg Vitamin D

Ytterligare en positiv aspekt med denna produkt är att förpackningen är tillverkad i en FSC-certifierad kartong. Varje litet bidrag till en mer hållbar konsumtion uppskattas och detta är definitivt ett steg i rätt riktning.

Eftersom Pharbio Omega-3 Alg innehåller en förhållandevis hög dos DHA, räcker det med en kapsel om dagen för att tillgodose dagsbehovet. Det gillar vi, med tanke på att de flesta andra sorter kräver åtminstone två kapslar. Detta gör att Pharbio placerar sig ganska bra till när det gäller priset och värdet på produkten.

Vill du hålla det enkelt så är Pharbio Omega-3 Alg ett säkert kort och en riktigt bra produkt. Vi uppskattar att företag här i Norden tar fram veganvänliga produkter och kan definitivt rekommendera denna!


Great Earth Omega 3 Vegan

Great Earth Omega 3 Vegan

Kolla priset hos:

Great Earth är ett svenskt kosttillskottsföretag med mer än 30 år på nacken. En viktig del av deras filosofi grundar sig i deras hållbarhetsarbete. En viktig del av detta innefattar en produktlinje som består mer och mer av veganska produkter. Det är en aspekt vi definitivt uppskattar och deras Omega 3 Vegan är en av dessa produkter.

De helt vegetabiliska kapslarna innehåller (per kapsel):

 • 500 mg algolja
 • 225 mg omega 3
 • 75 mg EPA

Som du ser är varje kapsel rik på omega 3 och rekommenderad dos är 1–2 kapslar om dagen. En burk på 60 kapslar räcker då åtminstone en månad, samtidigt som du med marginal för dagsbehovet tillgodosett.

Great Earth Omega 3 Vegan är en kanonprodukt som tack vare det rikliga innehållet dessutom är väldigt prisvärd. Företaget känns genuint och transparent, med en god vision och ett modernt synsätt på både miljöfrågor och vegansk livsstil.

Vi är väldigt glada över att ha hittat denna produkt och kan utan tvekan rekommendera Great Earth Omega 3 Vegan som ett av våra favoritalternativ när det gäller vegansk omega-3!


Eskio-3 Vegan Algae Kapsel

Eskio-3 Vegan Algae Omega 3

Kolla priset hos:

De här kosttillskottet innehåller en kombination av vegetabilisk omega-3, Vitamin D och Vitamin B12. Produkten är framtagen med veganer i åtanke, då dessa näringsämnen oftast är de som veganer löper störst risk att få i sig för lite av.

Rekommenderad dosering för Eskio-3 Vegan Algae är en kapsel om dagen som innehåller:

 • 834 mg algolja
 • 250 mg DHA
 • 125 mg EPA
 • 10 μg Vitamin D3
 • 5 μg Vitamin B12

Varumärket Eskio-3 är högt ansett på marknaden för omega-3 kosttillskott och det är kul att se att de satsar på en vegansk produkt. Eskio-3 ägs av Midsona som har en portfölj med många varumärken inom ekologisk mat, kosttillskott och konsumentvaror som är bra för både hälsa och miljö överlag. De har länge haft ett veganvänligt fokus i mycket av sin produktion, vilket vi givetvis vill uppmärksamma och stötta.

Eskio-3 Vegan Algae är inte det billigaste valet, men de har dels ett rikt innehåll på nyttiga fettsyror, dels det extra innehållet med D-vitaminer och B12 som gör det till en ganska komplett och prisvärd produkt i slutändan.

Det här är utan tvekan ett kvalitetsmärke som vi känner stort förtroende för och om du känner att det skulle vara värdefullt att få i sig flera vitaminer samtidigt som omega-3, så är Eskio-3 Vegan Algae ett riktigt bra val!


OmniVegan Omega-3

OmniVegan Omega-3

Kolla priset hos:

Ett veganskt Omega-3-tillskott från danska Omnisym Pharma. Det är ett kosttillskott tillverkat av alger rika på DHA och EPA. I en kapsel får du:

 • 750 mg algolja
 • 250 mg DHA
 • 125 mg EPA

Företaget Omnisym Pharma ingår i en större koncern av ledande företag i Norden när det gäller läkemedel och hälsokost. En sak som vi definitivt uppskattar med just Omnisym är deras serie av produkter som riktar sig just till veganer. Produktlinjen heter OmniVegan och deras Omega-3 är alltså en del av detta.

Burkarna kan se lite olika ut beroende på var du handlar, då de säljs både under namnet Veg Omega-3, och OmniVegan. Men innehållet i båda är detsamma och det är en riktigt bra produkt med högt omega-3-innehåll.

Ytterligare en positiv aspekt med just detta tillskott som vi vill lyfta, är att tillverkarna ansträngt sig när det gäller den veganska etiketten. Hela produkten är givetvis helt fri från animaliska ingredienser och dessutom har den registrerats hos organisationen The Vegan Society, vilket även står på burken.

Vill du ha en högkvalitativ algolja så kan vi med stolthet rekommendera OmniVegan Omega-3. Det är en bra produkt från ett företag som tar veganismen på allvar.


KidsZoo Vegansk Omega-3

Kids Zoo Vegansk Omega-3

Kolla priset hos:

En helt vegansk omega-3 baserad på alger, i form av en lättuggad godis. Det är inte svårt att få i barnen tillräckligt med omega-3, även på en vegansk kost, med hjälp av detta finurliga kosttillskott.

Med 2 gummigodisar får du i dig:

 • 240 mg algolja
 • varav 80 mg DHA

Tabletterna är avsedda för barn, med en tilltalande smak och förhållandevis låga doser omega-3. De smakar lite lätt syrligt med naturliga smaker från apelsin och färgämnen från äpple, morot och tistel. De har ingen bismak av vare sig fisk eller alger. Dessutom har de en trevlig mjuk konsistens tack vare den tapiokabaserade gummitabletten.

Kids Zoo utvecklar sina produkter utan artificiella smakämnen eller konserveringsmedel. De är helt och hållet naturliga och deras veganska omega-3, är just helt vegansk.

Om du vill ha en helt vegetabilisk omega-3 avsedd för barn så är Kids Zoo Vegansk Omega-3 det absolut enklaste valet. God smak och nyttigt innehåll!


BioSalma Omega-3 Alg (60 / 120 kapslar)

BioSalma Omega-3 Alg

Kolla priset hos:

BioSalma Omega-3 av Alg framstår som en kraftfull källa till växtbaserad Omega-3, en ovärderlig allierad för att stödja hjärtats och hjärnans välmående. Med sin högkoncentrerade formulering ger en enda kapsel en robust dos av 375 mg DHA/EPA, tillräckligt för att främja hjärnans, hjärtats och synens normala funktion.

Produkten presenteras i en ny förpackning och design men bibehåller sitt tidigare värdefulla innehåll. Varje kapsel bär med sig det fördelaktiga av alger odlat i slutna, kontrollerade system, vilket inte bara garanterar produkts säkerhet och effektivitet utan även understryker BioSalmas engagemang för hållbarhet och ansvarsfull produktion.

Det som verkligen gör BioSalma Omega-3 av Alg unik är dess förmåga att erbjuda Omega-3-fettsyror direkt från alger, eliminera behovet av fiskbaserade källor och därmed erbjuda en hållbar och vegetarisk lösning. Detta gör produkten till en praktisk och resurseffektiv lösning för dem som söker rena och etiska alternativ.

Doseringen är lika okomplicerad som den är effektiv, med rekommenderade 1-2 kapslar dagligen, vilket gör det lätt att inkorporera i daglig rutin. För gravida och ammande är en kapsel tillräcklig, vilket medför fördelar inte bara för modern utan även för det utvecklande barnet.

Förvaringen av produkten kräver inga specialförhållanden; rumstemperatur och skydd från direkt solljus är allt som behövs, vilket tillåter för en problemfri hantering och användning.

BioSalma Omega-3 av Alg utstrålar enkelhet, kraft och hållbarhet. Den möter behoven hos de som strävar efter en balanserad kost och en hälsosam livsstil genom att tillhandahålla kvalitativa Omega-3-fettsyror från en ren, växtbaserad och hållbar källa. Detta kosttillskott fyller inte bara kroppen med vitala näringsämnen utan bidrar även till en mer hållbar och etisk konsumtion. Det är sannerligen en produkt som omfamnar framtiden inom näring och hälsa.


Frågor och svar om omega-3 för veganer

Här svarar vi på några vanliga frågor som folk brukar ställa när det gäller veganer och omega-3.

Måste man ta omega-3 tillskott som vegan?

Veganer får sällan i sig något av de essentiella fettsyrorna EPA och DHA via kosten. Däremot kan en vegansk kost med mycket av till exempel rapsolja, chiafrön, linfrön, hampafrön med mera ge tillräckligt mycket ALA som omvandlas till EPA och DHA i kroppen.

Men det finns en del som tyder på att många veganer får i sig något för lite av just dessa fettsyror, då kroppen har svårt att omvandla det. Därför kan det vara en bra idé att åtminstone under perioder ta vegansk omega-3 som tillskott.

Det är inte nödvändigt, många klarar sig utmärkt utan detta, särskilt med en varierad kost. Men många skulle förmodligen få hälsomässiga fördelar av att äta omega-3 som kosttillskott.

Vad är vegansk omega-3?

Veganska tillskott med omega-3 är för det mesta gjorda på alger. Den algen som används heter Schizochytrium sp. och är en så kallad mikroalg. Det är havslevande organismer som är så små att de inte syns med blotta ögat. De alger som används för omega-3-tillskott odlas oftast i slutna tankar uppe på land.

Det anses ofta vara en bättre användning av resurser att konsumera algerna direkt, istället för att först låta fiskar äta av algerna, och sedan äta fisken. Att hämta näringen direkt från algerna är, så att säga att gå direkt till källan.

Kan veganer äta fiskolja?

Nej, fiskolja utvinns från vävnaderna på fiskens kropp. Det kan antingen röra sig om biprodukter från övrig livsmedelsproduktion, eller en produktion inriktad på att ta fram omega-3. Det finns olika sorters fiskolja, mer eller mindre processad. Men alla typer av fiskolja kommer, som namnet antyder, ifrån fisk och ingår därmed inte i vegansk kost.

Kan en vegan få i sig omega-3 via kosten (vanlig mat)?

Ja, genom att äta mycket bra växtbaserade källor till omega-3 går det att få i sig tillräckligt även som vegan. Livsmedel rika på omega-3 är till exempel:

Ett problem för veganer är dock att de växtbaserade naturliga källorna till omega-3, inte innehåller DHA och EPA, vilket till exempel fisk gör. Då kan kroppen istället omvandla en del av omega-3-fettet från vegetabilierna till just EPA och DHA i kroppen.

Tyvärr är inte kroppen särskilt effektiv på att göra just detta, och därför löper veganer något större risk att få i sig för lite omega-3. Av den anledningen kan det vara en god idé att ta tillskott, åtminstone ibland. Kosttillskott gjorda på algolja innehåller DHA och EPA i ren form som tas upp direkt av kroppen.

Hur mycket DHA och EPA är rekommenderat per dag?

Livsmedelsverket rekommenderar ungefär 2,5 – 3 gram omega-3 per dag. De har ingen exakt rekommendation för andelen DHA och EPA.

Internationella hälsomyndigheter ger ofta rådet att vuxna människor bör konsumera minst 250–500 mg av DHA och EPA per dag i genomsnitt. Detta gäller alltså båda dessa fettsyror tillsammans och vanligtvis är mängden DHA i kosttillskott betydligt högre än EPA. Med de flesta veganska omega-3 kapslarna kommer du få dagsbehovet tillgodosett genom ett par kapslar per dag.