Bästa näringsjäst 2024: Näringsrik vegansk smaksättare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Näringsjäst har blivit populärt i den globala veganska communityn för sin goda ostiga smak. Men är det nyttigt, vad skiljer olika produkter åt och hur använder man näringsjäst? Vi reder ut frågetecknen och rekommenderar den bästa näringsjästen!

Öppen burk med näringsjäst som hälls på bord

Vilken näringsjäst är bäst i test?

Ett av de mest populära märkena internationellt är Engevita Nutritonal Yeast Flakes. Helt klart ett toppalternativ, som även finns i berikade former med B12 eller järn och D-vitamin!

✅ Utmärkt smak och näringsinnehåll

Tre sorters näringsjäst från Engevita

Det mest klassiska märket här hemma är Bjäst från Carls-Bergh Pharma. Näringsrikt, välsmakande och prisvärt! Bjäst finns även i tablettform.

✅ Klassiskt svenskt märke

Bjäst Extra Tabletter gul burk

Detta är de främsta sorterna som vi rekommenderar. Men det finns många andra märken, med bra produkter av näringsjäst. Se hela listan nedan!

Recensioner av många olika sorters näringsjäst

Här kommer längre genomgångar av alla de näringsjäst- och Bjäst-produkter vi kollat in. Längst ner hittar du även mer information om vad näringsjäst egentligen är och vad det innehåller.

Andra mycket populära hälsokostprodukter som du kanske vill läsa mer om är vetegräs och chlorella!

Da Carla näringsjästflingor

Da Carla näringsjästflingor produktbild vit bakgrund

Kolla priset hos:

Carla Angelini Hägg grundade företaget Da Carla 2016 med uppdraget att ta fram ett brett utbud av goda och nyttiga produkter för hela familjen. Svensk-italienska matmamman Carla brinner för att ge familjen mer energi, uppmuntra till matlagning tillsammans och skapa ett intresse för hälsosam mat.

Det syns i produktsortimentet där fokus är på ren och god mat fri från tillsatser. Da Carla har ett stort utbud glutenfri, proteinrik och sockerfri mat till ett riktigt bra pris.

Näringsjästen från Da Carla är inget undantag. Den är smakrik med hög kvalité till marknadens kanske bästa pris. Flingorna har en hög halt protein och fibrer, dessutom innehåller den flera av B vitaminerna. Påsens storlek på 200 gram gör att den räcker länge.

Tack vare sin naturligt ostiga smak kan den används som den är på veganrätter där vi vill ha ett ostsubstitut. Bjästen kan också blandas med kryddor för att göra egen vegansk parmesan.

Da Carlas näringsjästflingor består av 50% högvärdigt vegetabiliskt protein med flera essentiella aminosyror. Näringsjästen framställs ur inaktiv jäst och är ett kosttillskott som passar till det mesta.

Prova till exempel att blanda en tesked i en smoothie eller på frukostflingorna. Vi gillar näringsjästen från Da Carla för den fylliga smaken.


Bragg näringsjäst

Bragg näringsjäst gul burk med svart lock

Kolla priset hos:

Paul C. Bragg grundade sitt företag Bragg i början av 1900-talet för att lyfta fram äppelcidervinägerns kraftfulla egenskaper. Snabbt blev detta amerikanska företag världskänt just för sin äppelcidervinäger som idag klassas som RAW.

Med tiden har Bragg utökat sortimentet med exempelvis äppelcidervinäger i kapslar och i olika blandningar, men även flytande aminosyror och näringsjäst finns bland produkterna. Deras produkter speglar företagets hängivenhet till att stötta nyttigare tankar, beslut, attityder och livsstilar.

Näringsjäst från Bragg kommer i en smidig kryddburk på 127 gram. Det är därför enkelt att strö den näringsrika jästen direkt på maten för att öka B-vitamintillskottet. Den är naturligt glutenfri, sockerfri och vegansk, samt fri från tillsatser.

Braggs näringsjäst är smakrik och används därför som smaksättare direkt på måltider eller i matlagning när vi vill ha en ostig smak. Vi gillar att strö Bragg näringsjäst på allt från pasta till popcorn.


Bjäst flingor

Bjäst flingor gul påse

Kolla priset hos:

Svenska familjeföretaget Carls-Bergh Pharma grundades redan 1952 i Göteborg. Även idag produktutvecklar de själva och har sin tillverkning i Göteborg. Deras mission är att bidra till människors goda hälsa genom sina kosttillskott.

Produkterna är fria från tillsatser, väldokumenterade och miljöanpassade. De vill ge säkra och förtroendeingivande produkter av bra kvalité.

Unikt med företaget är att de tillverkar kosttillskott och naturläkemedel efter kundens önskemål. Sitt egna sortiment håller de smalt med multivitaminer, zink, kalk och bjäst.

Näringsjäst från Carls-Bergh Pharma är ett bra kosttillskott vid hög ämnesomsättning. Eller om vi vill äta ett naturligt tillskott av B vitaminer i maten. Nästan alla B vitaminer har en roll i kroppens ämnesomsättning.

Människor som tränar hårt eller har en stressig vardag har en högre omsättning av näringsämnen. Därmed kan det uppstå ett behov av vissa ämnen, i synnerhet de som kroppen inte lagrar själv.

Vi gillar att Carls-Berghs bjäst har ett riktigt högt innehåll av vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7 och B9. Näringsjästen är specialodlad och inaktiverad och bör inte hettas upp för att behålla sina näringsämnen. Det rekommenderade dagliga intaget är ca 1,5 msk per dag. Vi blandar den gärna direkt i frukosten.


Marigold näringsjästflingor med b12 Engevita

Marigold näringsjästflingor med b12 Engevita

Kolla priset hos:

Brittiska företaget Marigold består av en grupp matentusiaster. I 40 år har de försett världen med smakrika buljonger och såser. De vill att mat ska ha fantastisk smak, vara av naturliga ingredienser och enkla att använda.

Deras buljonger finns i en uppsjö alternativ såsom med eller utan salt, ekologisk och jästfri. På senare år har Marigold även utökat sitt sortiment med varumärket Engevita som består av vegansk näringsjäst.

Marigold näringsjästflingor Engevita med B12 består av 125 gram gyllene jästflingor med en nötig och ostig smak. Denna version är ett av Marigolds stjärnrecept och innehåller vitamin B12. När vi söker en näringsjäst med högt innehåll av B vitaminer, inklusive B12, väljer vi den här produkten.

Flingorna passar bra i matlagning och bakning likaväl som att blanda i valfri dryck som ett kosttillskott. Vi tycker om att använda Marigold Engevita näringsjäst med B12 i vegansk spagetti carbonara eller som parmesan.


Marigold Engevita näringsjästflingor eko

Marigold Engevita näringsjästflingor eko lila burk

Kolla priset hos:

Engevita näringsjäst från brittiska Marigold är naturligt vegansk och glutenfri. Den här varianten är ekologisk och kommer från inaktiv jäst. Jästen växer naturligt på molass av ekologiska betor. Sedan torkas den för att bli inaktiv.

Marigold Health Foods har varit del av hälsokostrevolutionen sedan 1970-talet med sina smakförstärkande produkter. Vi gillar att vi kan hitta naturlig buljong i pulver och tärningar av hög kvalite och i olika storlekar hos Marigold.

Deras näringsjäst håller samma höga kvalité med mycket smak. I utbudet av näringsjäst finns Näringsjäst eko, Näringsjäst med B12, Näringsjäst med järn och D vitamin samt näringsjäst med protein och fibrer.

Ekologisk näringsjäst från Engevita är naturligt rik på flera av B vitaminerna som B1, B2 och B3. Vi gillar att använda den för att få god och fyllig ostsmak på veganska rätter som gratäng.


Engevita näringsjästflingor järn & vitamin D

Engevita näringsjästflingor järn & vitamin D

Kolla priset hos:

I sortimentet med näringsjäst hos Marigolds varumärke Engevita hittar vi även berikad näringsjäst. Deras berikade bjäst med B12 är ett populärt kosttillskott för veganer. Men även varianten som är berikad med järn och vitamin D är ett omtyckt tillskott som är helt naturligt och lätt för kroppen att ta upp.

Naturliga kosttillskott genom mat tas enklare upp av kroppen och är lättare för magen att hantera. Därför gillar vi näringsjäst från Engevita. Det är enkelt att strö på maten eller blanda i olika rätter för att få i sig extra B1, B2, B3, B5, B6 och B12.

Här får vi även en hög halt järn och D vitamin. Jästen växer naturligt på melass från betor under kontrollerade former. För att öka den naturliga halten D vitamin utsätts jästen för ultraviolett strålning.

Vi tycker att Engevita näringsjäst med järn och vitamin D är ett riktigt bra och gott kosttillskott för ett bra pris. Det är enkelt att blanda näringsjästen i mat där vi vill ha en nötig eller ostig smak som i pastarätter eller pålägg på mackan.


Renée Voltaire Näringsjäst

Renée Voltaire Näringsjäst

Kolla priset hos:

Renée Voltaire är numer ett varumärke på allas läppar, i alla fall de med matintresse. Renée själv är en driven mamma, entreprenör, kock och matentusiast. “Vad kan jag göra både nyttigare, godare och bättre?” är frågan som för Renée och hennes företag framåt.

Vi suktar ständigt efter svaren. Hennes breda sortiment är ekologiskt och veganskt, med innehåll som nötsmör, kombucha, torkad frukt och näringsjäst. Men vi hittar också tillskott, kroppsvård och köksredskap i utbudet. Allt för att stötta våra mat-och köpvanor till att bli bättre.

Näringsjästflingor från Reneé Voltaire har en hög halt protein och är dessutom berikade med järn, vitamin B12 och zink. Vi kan välja på mild eller kraftig umamismak i sortimentet. Burken med 60 gram består av inaktiva jästflingor som varsamt har rostats för att få en ännu kraftigare umamismak.

Det gör att vi gärna strör dem som krydda på maträtter eller använder som vegansk ost i matlagning. En favorit är att blanda i en matsked bjäst i raw cashewsås för att få en fyllig ostsmak.


Rawfoodshop Näringsjäst Flakes

Rawfoodshop Näringsjäst Flakes

Kolla priset hos:

Svenska Rawfoodshop har orden hållbarhet, innovation och naturligt i fokus. I över tio år har de skapat sina produkter i egen regi och de ger oss ett brett sortiment ekologiska råvaror. Vi hittar kosttillskott, rawfood, glutenfritt och ayurveda hos skånska Rawfoodshop.

Deras utbud har en stor andel spännande produkter som jordmandelmjöl, pasta gjord på havre, bittra aprikoskärnor och cassavamjöl.

Näringsjäst flakes från Rawfoodshop finns i en stor förpackning på 250 gram. Perfekt för familjen eller om du vill äta bjäst dagligen. Produkten är ekologisk och en av de mest prisvärda på marknaden. Näringsjäst är naturligt rik på protein, aminosyror och B vitamin och fungerar på som kosttillskott, krydda och smakförstärkare.

Vi gillar att bjäst från Rawfoodshop har högt halt av B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 och B12. Vi använder den här näringsjästen för att upprätthålla vårt immunförsvar och för dess goda nötiga smak.


Bjäst Extra Tabletter

Bjäst Extra Tabletter

Kolla priset hos:

Bjäst extra från Carl-Berghs Pharma är ett kosttillskott med extra hög halt B vitamin. Näringsjästen kommer från svampen saccharomyces cerevisiae som naturligt framställer höga halter vitaminer och mineraler. Jästen har avaktiverats och torkats för att sedan bli till pulverform och packas som tabletter.

I tabletterna Bjäst Extra har Carl-Berghs Pharma tillsatt extra B12 eftersom de levande jästcellerna inte kan producera det själva. Dessa tabletter passar bra just som kosttillskott om du känner att du har brist på vitamin B.

Tydliga tecken på B vitaminbrist är trötthet, yrsel och utmattning. Rekommenderad dos är tre tabletter två gånger dagligen, gärna tillsammans med måltid. Burken innehåller totalt 240 tabletter.

Bjäst Extra innehåller, förutom näringsjäst, tillsatta B vitaminer, klumpförebyggande medel och fyllnadsmedel. Vi kan dock inte utesluta att stearinsyran kommer från animaliska källor då inga veganska certifikat finns på den här produkten. I sitt sortiment har Carl-Berghs Pharma även särskilda tabletter för veganer.


Bjäst Original Tabletter

Bjäst Extra Tabletter gul burk

Kolla priset hos:

Här hittar vi originaltabletterna med vitamin B från Carl-Berghs Pharma. Näringsjästen har ett naturligt högt innehåll av vitamin B och används därför vid framställning av kosttillskott.

Vi föreslår att du använder tabletterna om du känner dig utmattad, trött och yr och tror att du inte får i dig tillräckligt med vitaminerna i B-gruppen från kosten. Rekommendationen är tre tabletter två gånger per dag, gärna tillsammans med måltider. Burken innehåller totalt 270 tabletter.

Innehållet i de här tabletterna är detsamma som i näringsjästen. Skillnaden är att jästen mals till ett pulver som sedan görs till tabletter.

Därför passar de bra när vi snabbt och enkelt behöver få i oss ett extra tillskott av vitamin B1, B2, B3, B6, B7, B8 och B9. Gruppen med B vitaminer stärker hår, hud och naglar samt stöttar kroppens ämnesomsättning.


VidiFoods Näringsjäst 1 kg

VidiFoods Näringsjäst 1 kg

Kolla priset hos:

Spanska familjeföretaget VidiFoods startade själva som bönder för att sedan bli lokala distributörer och numer producerar och distribuerar de hälsosamma råvaror till hela världen.

I sortimentet hittar vi allt från högkvalitativ honung och egengjord marmelad, till superfoods och kryddor. Deras näringsjäst finns i stora förpackningar på 1 kg, är EU-certifierad och fri från GMO. Söker du stora förpackningar med näringsjäst till ett bra pris har du hittat rätt.

Produkten kommer från en stam av Saccharomyces cerevisiae som odlats i melass av betor för att sedan inaktiveras och torkas.

Näringsjästen från VidiFoods har en naturlig umamismak och passar bra till sallader och som ostersättning i alla typer av maträtter. Dess höga innehåll av protein gör bjästen till ett bra tillskott i den dagliga kosten för vegetarianer och veganer.


LOOV Ekologiska Icke-Berikade Jästflingor

LOOV Ekologiska Icke-Berikade Jästflingor

Kolla priset hos:

Nordiska råvaror är signumet för estländska företaget Loov. Det som startade med att två vänner skapade en brygd av blåbär som de sålde på julmarknaden har idag utvecklats till ett helt sortiment av kärleksfulla produkter. I utbudet hittar vi superfoods som bärpulver, kosttillskott och bärjuicer, sylt och näringsjäst.

Deras näringsjäst är ekologisk och inte berikad med vare sig mineraler, vitaminer eller socker. Däremot är den naturligt rik på B vitaminer, järn, vitamin E, kalcium och potassium. Bjästen är också vegansk, glutenfri och av hög kvalité.

Loovs näringsjäst görs primärt på ekologisk melass. När jästen växt färdigt avaktiveras den och torkas. Inga artificiella ämnen tillsätts, därför innehåller den inte heller B12, och smaken är något mildare än andra sorter.

Vi gillar den milda och rena smaken från LOOVs näringsjäst. Förpackningen innehåller 227 gram och tillhör de lite dyrare på marknaden men så är det också en av de allra finaste sorterna av näringsjäst som går att hitta.


Vad är näringsjäst?

Näringsjäst kommer från svampen saccharomyces cerevisiae. Denna sorten används på grund av sin fina sammansättning av proteiner samt förmågan att naturligt skapa höga nivåer av vitaminer.

Vanligast är att man låter svampen växa på någon slags melass. Som vi sett i den här artikeln kan det handla om melass från olika slags betor, ekologiska eller konventionella, med eller utan artificiella tillsatser.

När jästen vuxit klart så avaktiveras den och torkas. Ibland blir jästen till flingor och ibland mals den till pulver. Vissa sorter rostas dessutom för att få fram en kraftigare umamismak. Men den torkade näringsjästen har naturligt en ostig, nötig smak av umami.

Med andra ord är näringsjäst en torkad, inaktiv jäst som används i maträtter, bakning och som smakförstärkare. Jästen har också blivit populär som kosttillskott tack vare sin naturliga förmåga att utveckla höga halter protein, aminosyror och vitaminer, då i synnerhet hela skalan av B vitaminer.

Är näringsjäst veganskt?

Näringsjäst är naturligt veganskt eftersom jästen kommer från en svamp. Den har blivit omtyckt som en vegansk föda tack vare sin ostiga umamismak och ersätter ofta parmesan i veganska maträtter.

Är näringsjäst nyttigt?

Näringsjäst har ett naturligt högt innehåll av B vitaminer. Jästen är också rik på protein, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen. Det är framförallt gruppen med B vitaminer och proteiner som man talar om när det gäller näringsjästens nyttighet. Vitaminerna i B-gruppen är så kallade vattenlösliga vitaminer som vi får i oss genom en varierad kost. Näringsjäst, även utan tillsatser, är rikt på:

 • Tiamin (B1)
 • Riboflavin (B2)
 • Niacin (B3)
 • Pantotensyra (B5)
 • Pyridoxin (B6)
 • Folat (B7)
 • Biotin (B9)
 • Kalcium
 • Järn
 • Kalium (potassium)
 • Fiber
 • Protein

Idag vet vi att jäst är en naturlig källa till höga halter av B vitaminer. Sedan urminnes tider har människor världen över använt jäst i olika sammanhang. All jäst kommer från samma art men är helt olika. Bagarens jäst ska få bröd att växa och jästsvampen dör under bakningen.

Bryggarens jäst ska få ölet att fermenteras och där fortsätter den att vara aktiv även i slutprodukten. Näringsjäst odlas istället för att användas vid matlagning eller som kosttillskott och cellerna dör under tillverkningen.

Näringsjästen är därmed ett enkelt och nyttigt sätt att få i sig B vitaminer. Eftersom kroppen varken tillverkar eller lagrar dessa vitaminer själv behöver vi ständigt tillföra dem via maten.

Gruppen med B vitaminer stärker naglar, hår, hud och stöttar ämnesomsättningen. Till exempel kan niacin (B3) hjälpa huden att reducera acne, minska ålderstecken och öka hudens elasticitet.

Gemensamt för B vitaminerna är att de håller igång kroppens ämnesomsättning, det vill säga att omvandla mat till energi, och är därmed livsnödvändiga. Men de behövs också för att kroppens nervsystem, celldelning och immunförsvar ska fungera normalt, för att bilda blodkroppar samt för att minska inflammation i kroppen.

I sammanhang där det pratas om en antiinflammatorisk kost står B vitaminerna i fokus. De åtta olika B vitaminerna arbetar tillsammans och har vissa liknande funktioner men de kan inte ersätta varandra. De viktigaste anses vara B6, B9 och B12. Vi hittar B vitaminer främst i animaliska produkter men också i gröna bladgrönsaker, avokado, broccoli och näringsjäst.

Näringsjäst innehåller även en hög halt vegetabiliskt protein. Protein är ett livsviktigt näringsämne som bland annat hjälper till att laga vävnader och stärka musklernas uppbyggnad.

Proteinet tillsammans med B vitaminerna stärker hårets eget protein och gör det starkt och friskt. Sammanfattningsvis kan vi säga att näringsjäst är nyttigt för hår, hud och naglar samt för att ha en sund ämnesomsättning.

Hur använder man näringsjäst?

Näringsjäst har en nötaktig, nästan ostliknande smak och kan strös på maten som en krydda, användas i matlagning, bakning eller som ett naturligt tillskott av vitamin B. Den ostiga, umamismaken hos näringsjäst har gjort den populär hos veganer för att få ostsmak i olika maträtter.

Det kanske mest omtyckta sättet att använda näringsjäst är som vegansk parmesan. Antingen strör du näringsjästflingor direkt på din spaghetti eller lasagne, eller prova att mixa dem tillsammans med nötter och kryddor först.

Andra populära rätter där näringsjäst kan användas som en vegansk ost är ostsås, mac ’n’ cheese, popcorn med ostsmak, plättar, vegansk spagetti carbonara, eller som pålägg på smörgåsen. Det går också fint att använda flingorna i musli eller i varma och kalla drycker.

Några av våra favoritrecept med näringsjäst är ändå ostiga grönkålschips som bakas i ugnen tillsammans med olivolja, och tahinidressing med ostsmak.

Vad heter näringsjäst på engelska?

Näringsjäst på engelska heter Nutritional Yeast och det är det du ska leta efter när du beställer utländska produkter eller läser en innehållsförteckning.

I den globala veganska communityn har näringsjäst också börjat kallas för Nooch. Ett slags slang av nutritional yeast helt enkelt.

Vad är bjäst?

Näringsjäst, nutritional yeast och nooch är även kallad bjäst på svenska. Bjäst härstammar dock från företaget Carl-Berghs Pharma och är ett varumärke. Näringsjäst är den generella termen för de inaktiva jästflingorna.

Innehåller näringsjäst vitamin b12?

De levande jästcellerna i näringsjäst kan inte själva framställa vitamin B12. Alla produkter, flingor likväl som kryddor och kapslar, av näringsjäst som innehåller B12 är därför berikade.

Det betyder att B12 är artificiellt framställt och produkten kan inte vara ekologisk. Med andra ord innehåller näringsjäst höga halter av B vitaminerna helt naturligt men just B12 måste tillsättas.


Se fler tips på vegansk hälsokost!