Bästa multivitamin vegan 2024: Bäst i test kompletta veganska vitamintillskott

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Multivitamintabletter är ett enkelt sätt att se till att du får i dig den bredd av vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Behovet ser lite olika ut beroende på livsstil, och just för veganer finns det vissa ämnen som brukar vara svårare att få tillräckligt av. Därför finns multivitamin anpassat för just veganer. Här kollar vi in de bästa multivitamin-tillskotten för veganer!

Sked med multivitamintabletter för veganer, frukt och bär i bakgrunden

Vilken multivitamin är bäst i test för veganer?

Bäst i test blev Healthwell Multivitamin Vegan. Det är det mest kompletta multivitamintillskottet för veganer. Det är dessutom väldigt prisvärt.

✅ Bra pris och bredd av vitaminer

Healthwell Multivitamin Vegan

Vi vill även slå ett slag för Great Earth Multi Vegan. Det är ett kosttillskott med hög kvalitet från ett företag med många goda värderingar som vi gärna uppmuntrar till att stötta.

Fint svenskt kosttillskottsföretag

Great Earth Multi Vegan

Ett annat mycket prisvärt och välbalanserat multivitamintillskott för veganer, är OmniVegan Multi. Produkten är certifierad av The Vegan Society.

✅ Bra helvegansk produktlinje

OmniVegan Multi

Recensioner och omdöme kring 12 veganska multivitamin kosttillskott

Här kommer vårt omdöme och mer information om hela 12 olika vegananpassade eller veganvänliga multivitamin-tillskott.

Se även våra tips på veganska multivitaminer för barn!

Healthwell Multivitamin Vegan

Healthwell Multivitamin Vegan

Kolla priset hos:

Ett veganskt kosttillskott av det svenska varumärket Healthwell. Det är en multivitamin som täcker in en stor bredd av vitaminer och mineraler. De typiska näringsämnen som veganer behöver boosta finns i rikliga mängder.

Totalt innehåller kapslarna hela 32 näringsämnen, lite beroende på hur man räknar, men det är utan tvivel ett av de allra mest kompletta multivitamintillskotten för veganer vi har tittat på. Med en dos på 2 kapslar får du bland annat i dig:

NäringsämneMängd per 2 kapslarProcent av DRI
Vitamin D3 20 µg400 %
Vitamin K1 + K2100 µg133%
Vitamin B220 mg1429 %
Vitamin B12 50 µg200 %
Magnesium135 mg36 %
Selen110 µg200 %
Se hela näringsinnehållet på Healthwell Multivitamin Vegan här.

För de allra flesta kommer Healthwell Multivitamin Vegan att vara tillräckligt som komplement till kosten, för att tillgodose alla behov av vitaminer och mineral som en vegan behöver. Därutöver kan till exempel ett omega-3-tillskott, proteinpulver eller liknande var bra för vissa, men just mineral- och vitaminnäringen får du i ett och samma paket med Healthwell här.

Om du är orolig för att missa några näringsämnen som vegan, eller om du vill vara på säkra sidan så är detta ett riktigt bra kosttillskott för att få i sig det nödvändiga. Vi kan varmt rekommendera Healthwell Multivitamin Vegan som ett riktigt bra och allsidigt alternativ för de flesta veganer och vegetarianer.


Great Earth Multi Vegan

Great Earth Multi Vegan

Kolla priset hos:

Det här en specialanpassad multivitamin-produkt för veganer och vegetarianer. Den innehåller därför extra mycket av specifika näringsämnen som veganer oftare behöver fylla på med i form av tillskott. Great Earth Multi Vegan är till exempel rik på:

NäringsämneMängd per 2 kapslarProcent av DRI
Vitamin D320 µg400 %
Vitamin B1250 µg2000 %
Järn 14 mg100 %
Selen 70 µg127 %
Jod 150 µg100 %
Zink 15 mg 150 %
Du kan se hela innehållsförteckningen på Great Earth Multi Vegan här.

Great Earth har lång erfarenhet av kosttillskottsbranschen och har ett gott rykte, framförallt för sitt urval av bra högkvalitativa ingredienser. De är även väldigt måna om sitt klimatansvar och har bland annat mer och mer styrt sitt utbud mot att vara veganskt.

När det gäller kvalitén på kosttillskotten är Great Earth otroligt drivna i att följa de föreskrifter som finns för livsmedel och läkemedel. De följer och efterlever både internationella organisationer, och till exempel Livsmedelsverket här hemma.

Kosttillskottet Great Earth Multi Vegan håller väldigt hög kvalité och innehåller ett brett utbud av vitaminer och mineraler. Det har höga nivåer av framförallt de ämnen som är viktiga för veganer att tänka på och allt detta förpackas i en prisvärd, miljövänlig och genomtänkt multivitamintablett. Det är en riktigt bra produkt som är väl värd att kolla in, om du är på jakt efter ett komplett veganskt multivitamin!


Omnisym Pharma OmniVegan Multi

OmniVegan Multi

Kolla priset hos:

Det här är ett oerhört komplett kosttillskott med vitaminer och mineraler, anpassat för veganer och vegetarianer. Det är rikt på de typiska näringsämnen som veganer kan behöva tillskott av, såsom vitamin B12, D-vitamin, och mineraler som järn, zink och kalcium. Totalt innehåller OmniVegan Multi hela 28 olika vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Några exempel på innehållet i 2 kapslar OmniVegan är:

NäringsämneMängd per 2 kapslarProcent av DRI
Vitamin D320 ug400 %
Vitamin K1+K2100 µg133 %
Vitamin B1250 µg2.000 %
Kalcium150 mg19 %
Zink20 mg200 %
Selen125 µg227 %
Jod150 µg100 %
Järn14 mg100 %
Du kan se hela innehållsförteckningen till OmniVegan Multi här.

Det här är ett mycket högkvalitativt och helt veganskt multivitamin-tillskott där tillverkarna utgått från något som kallas Optimalt Dagligt Intag (ODI). Det är en samling näringsvärden som är rekommenderade av näringsforskare och syftar till att inte bara tillgodose minimumbehoven, utan uppnå det optimala när det gäller vitamin- och mineraltillskott.

Det finns många genomtänkta fördelar med OmniVegan Multi. Några sådana är:

  • B-vitaminerna är tillsatta i så kallad biologiskt aktiv form, vilket tas upp bättre av kroppen.
  • Mineraler i organiskt bunden form, såsom selen från jäst.
  • Två typer av K-vitaminer: K1 och K2.
  • Naturlig E-vitamin som absorberas bättre av kroppen än syntetisk motsvarighet.

Allt är givetvis helt veganskt och dessutom fritt från tillsatser, färgämnen och allergener som gluten eller laktos. Detta är ett mycket fint kosttillskott som passar alla, men är särskilt väl lämpat just för dig som är vegan eller vegetarian.

Vill du ha ett riktigt komplett veganskt multivitamin-tillskott så kan vi verkligen rekommendera OmniVegan. Det är dessutom prisvärt och du tillgodoser behovet av många viktiga näringsämnen väldigt enkelt med din dagliga dos av detta kosttillskott. En klar favorit för oss!


Bulk Veganskt Multivitaminkomplex

Bulk Veganskt Multivitaminkomplex

Kolla priset hos:

NäringsämneMängd per dos (3 kapslar)Procent av DRI
Kalcium250 mg30 %
C-vitamin200 mg250 %
Magnesium100 mg27 %
Niacin16 mg100 %
Järn14 mg100 %
Zink10 mg100 %
Pantotensyra6 mg100 %
E-vitamin5 mg42 %
Vitamin B61,4 mg100 %
Riboflavin1,4 mg100 %
Tiamin1,1 mg100 %
LactoSpore™600 000 000 sporerEj tillämpligt
Koppar300 μg30 %
Folsyra200 μg100 %
A-vitamin200 μg25 %
K2-vitamin75 μg100 %
Selen55 μg100 %
Jod50 μg33 %
Biotin50 μg100 %
Vitamin D325 μg500 %
Vitamin B1225 μg1000 %

Bulk Veganskt Multivitaminkomplex har visat sig vara en framstående produkt, skapad för att uppfylla de speciella behoven hos dem med en aktiv livsstil, och är självfallet 100% veganvänligt.

Vi är särskilt imponerade av det välavvägda urvalet av vitaminer och mineraler i detta komplex. Det är uppenbart att det har varit en prioritet att anpassa innehållet för veganer, med högre halter av B12, järn, kalcium, vitamin K2, D3 och zink, för att säkerställa att vi får i oss de näringsämnen som kan vara svåra att få i tillräckliga mängder som vegan.

Samtidigt har man medvetet minskat mängden av jod, vitamin A och koppar, vilket reflekterar en förståelse för att dessa ofta redan konsumeras i tillräcklig mängd genom en växtbaserad diet. Denna insikt och anpassning är inte bara eftertänksam utan också uppskattad.

Kvaliteten på denna produkt är också imponerande. Användningen av mineraler som citrater och bisglycinater, samt premiumformerna av vitamin K2, B12 och vegansk vitamin D3, talar om en önskan om högsta kvalitet och optimalt upptag.

Priset på detta multivitaminkomplex är mycket konkurrenskraftigt, vilket ger en riklig näringsprofil till ett rimligt pris, och gör det till ett utmärkt alternativ för alla som är på jakt efter ett kvalitativt kosttillskott.

Vi finner att Bulk Veganskt Multivitaminkomplex är ett genomtänkt, välbalanserat och prisvärt tillskott som utan tvekan får vår rekommendation. Det är den perfekta produkten för alla, veganer som icke-veganer, som vill stärka sin hälsa med ett kvalitativt kosttillskott.


Helhetshälsa VegoOptimal

Helhetshälsa VegoOptimal Multivitamin Vegan

Kolla priset hos:

Som namnet antyder är detta en vitaminprodukt tillverkad särskilt med veganer och vegetarianer i åtanke. VegoOptimal är ett tillskott med rikliga mängder av de näringsämnen som veganer oftast kan ha svårare att få i sig. I en kapsel VegoOptimal får du:

NäringsämneMängd per 1 kapselProcent av DRI
C-vitamin80 mg100 %
Järn14 mg100 %
Zink 5 mg50 %
B12-Vitamin50 µg2000 %
D3-Vitamin25 µg500 %

Värt att notera är att detta är en ganska fokuserad multivitamin som alltså inte innehåller alla nödvändiga näringsämnen. Tanken är att du med VegoOptimal på ett enkelt sätt ska kunna få i dig ditt dagsbehov av just dessa livsnödvändiga ämnen, som är svårare att få i sig genom växtbaserad kost.

Helhetshälsa har även en multivitamin som heter MultiOptimal, som har en bredare blandning vitaminer. Även denna är helt vegansk, men innehåller till exempel ganska lite B12 och järn i jämförelse med deras VegoOptimal.

Helhetshälsa tillverkar riktigt bra kosttillskott av hög kvalitet och mycket i deras sortiment är helt veganskt. De har bra kolla på hur veganer äter och vad de kan behöva för tillskott. Därför är VegoOptimal ett väldigt bra komplement till en balanserad vegansk kosthållning.

Det som vi känner kan saknas här, är till exempel selen och magnesium som ibland kan vara ämnen vi äter för lite av. Därför kan det vara klokt att åtminstone ibland även ta multivitaminer med ett mer varierat innehåll.

Men allt som allt är Helhetshälsa VegoOptimal en fantastiskt bra produkt med höga doser av flera av de viktigaste vitaminerna. Med denna och eventuellt ett bra omega-3-tillskott så täcker du det mesta!


MyProtein Vegan A-Z Multivitamin

MyProtein MyVegan Vegan A-Z Multivitamin Capsules

Kolla priset hos:

Varumärket MyVegan är en produktlinje med kosttillskott speciellt anpassade för just veganer. Deras A-Z Multivitamin innehåller hela 22 olika vitaminer och mineraler. Med en daglig dosering täcker du dagsbehovet av många näringsämnen, inte minst de som just veganer kan behöva vara extra vaksamma med. Några av innehållen är:

NäringsämneMängd per 2 kapslarProcent av DRI
A-vitamin800 μg100 %
D-vitamin5 μg100 %
Vitamin B129 μg360 %
Järn14 mg100 %
Zink10 mg100 %
Du kan se en komplett lista på näringsinnehållet i MyVegan A-Z Multivitamin här.

Det vi kan se är att detta kosttillskott har en bra bredd av näring och ger därför ett väldigt bra komplement till en bra varierad och näringsrik växtbaserad kost. Det är dock ganska små doser av många näringsämnen om vi jämför med andra varumärken när det gäller vegansk multivitamin.

Det behöver inte vara dåligt att tabletterna är lite lägre doserade, många tar dessa tillskott mer ”för säkerhets skull”, vilket detta är ett väldigt bra alternativt för. Det är en billig produkt och går att köpa i stora förpackningar som räcker länge. Vill du hålla det enkelt så är MyVegan A-Z multivitamin ett simpelt och bra val.


BioSalma Multivitamin Vegan D-vitamin++

BioSalma Multivitamin Vegan D-vitamin++

Kolla priset hos:

Det här multivitamin-tillskottet är väldigt billigt och det är dessutom enkelt att dosera då du endast behöver ta en tablett om dagen. Det kommer i en liten och smidig förpackning om 100 tabletter, vilket alltså räcker ett bra tag.

BioSalma Multivitamin Vegan är ett kosttillskott anpassat för veganer och är därför koncentrerat till de specifika näringsämnen som veganer behöver vara extra noga med att få i sig. I en tablett får du:

NäringsämneMängd per 1 tablettProcent av DRI
Vitamin B21,4 mg 100 %
Vitamin B1215 μg600 %
Kalcium 250 mg30 %
Järn12 mg86 %
Jod150 μg100 %
Zink12 mg120 %
Selen50 μg91 %

Det uppenbara som är värt att lägga märke till här, är att detta tillskott inte innehåller någon D-vitamin. Vissa föredrar multivitaminer utan just D-vitaminer, då de känner ett behov av extra D-vitamin året om. Så det är en personlig preferens om man föredrar ett mer komplett multivitamintillskott, eller ett som enbart fokuserar på essentiella mineraler och vitaminer.

Vi tycker BioSalma har fått till en bra mix här och det är definitivt ett prisvärt alternativt. Bra nivåer av de viktigaste näringsämnena för veganer, en burk räcker länge och det är ett väldigt smidigt kosttillskott att dosera.

Vill du ha en ganska billig multivitamin som kompletterar dina veganska kost är BioSalma Multivitamin Vegan ett bra alternativ. Är du osäker på vilken sort du ska välja kommer du sannolikt inte att gå fel med denna.


Gevita Vegan

Gevita Vegan Multivitaminer för veganer

Kolla priset hos:

Prisvärt multivitamintillskott av varumärket Gevita. Det är ett högkvalitativt märke som ägs av den stora livsmedelskoncernen Orkla. De har många olika produkter och just denna är särskilt framtagen med veganer och vegetarianer i åtanke.

Gevita Vegan innehåller totalt 15 olika näringsämnen, med bra dosering vad gäller de vitaminer och mineraler som är relevanta i ett veganskt kosttillskott. En rekommenderad portion på 2 tabletter ger bland annat:

NäringsämneMängd per 2 tabletterProcent av DRI
Vitamin A500 µg63 %
Vitamin B2 1,4 mg100 %
Vitamin B12 10 µg400 %
Vitamin D2 25 µg500 %
Kalcium 240 mg30 %
Se hela näringsdeklarationen på Gevita Vegan här.

Det negativa med Gevita Vegan, som vi tyvärr även tycker att de är otydliga med på förpackningen är att den innehåller vitamin D i formen ergokalciferol, även kallat D2.

Det finns ett flertal studier bland annat i The American Journal of Clinical Nutrition och The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, som pekar på att kroppen är sämre på att ta upp denna typ av D-vitamin, jämfört med D3 som annars numera ingår även i de flesta veganska kosttillskott.

I övrigt är Gevita ett bra kosttillskott. Det har bra mängder av flera viktiga mineraler och köps i burkar om 100 tabletter till ett fullt rimligt pris.

De flesta företag som tillverkar vitaminer för veganer använder numera D3 för D-vitaminen, vilket känns som rätt väg att gå om man vill ha det i samma tillskott. Annars är det nästan bättre att skippa den vitaminen och köpa D-vitamin som ett separat tillskott istället. Hur som helst är Gevita Vegan en bra produkt och vi vill inte framstå som överdrivet negativa här. Prisvärda bra vitaminer, i generös förpackning helt enkelt.


Puori V Multi Vitamin & Mineraler

Puori VM Multi Vitamin och Mineraler

Kolla priset hos:

Här har vi ett veganvänligt multivitamintillskott av väldigt hög kvalitet, från det danska varumärket Puori. Vi ska säga direkt att detta är ett av de dyrare kosttillskotten på vår lista, de ligger betydligt högre i pris än de flesta andra varumärken vi tittat på.

Puori V innehåller 13 vitaminer och 9 mineraler. De sticker ut med en ganska hög dos B12, vilket vi tycker är bra då denna är extra nödvändig för veganer. Ett urval av innehållet i denna multivitamin ser ut såhär:

NäringsämneMängd per 1 kapselProcent av DRI
Vitamin D3 20 μg400 %
Vitamin B12 100 μg4000 %
Järn10 mg70 %
Zink 8 mg 80 %
Koppar400 μg40 %
Se hela tabellen på näringsinnehåll i Puori V här.

En burk Puori V innehåller 60 kapslar och en om dagen räcker för att täcka ditt dagsbehov av många olika vitaminer.

Det är tydligt att Puori lägger stor vikt vid kvalitet när de utvecklar sina kosttillskott och de eftersträvar alltid att använda vitaminer och mineraler i den form som enligt empirin är lättast för kroppen att absorbera. Det är skillnad i kvalitet och detta återspeglas naturligtvis i priset på kosttillskottet.

En annan styrka med Puori V är att den genomgått rigida tester. Du kan till exempel se testresultaten på Clean Label Project, där de redovisar vilka tester som gjorts och som produkten klarat vad gäller dess renhet, frihet från tungmetaller och hur potent kosttillskottet är.

Det är tydligt att företaget Puori anstränger sig för att vara transparenta och skapa en produkt av förstklassig kvalitet. Vi kan definitivt rekommendera Puori V som ett väldigt bra kosttillskott för veganer, men förstår också att priset gör att detta inte är en produkt som passar alla.


VeganVitality Vegansk Multivitamin & Mineraler

VeganVitality Multivitamin och mineral

Kolla priset hos:

Företaget VeganVitality är en av de större aktörerna inom Europa när det gäller kosttillskott för veganer. Det är ett brittiskt företag och de framställer produkter anpassade för veganer, men som passar i stort sett vem som helst. Hela deras produktlinje är 100% vegansk och fri från GMO.

Det här är en oerhört prisvärd produkt som räcker länge då du får med hela 180 tabletter i en förpackning och endast behöver ta en om dagen. 6 månaders vitaminer i en och samma burk!

Totalt innehåller VeganVitality multivitamin 23 olika vitaminer och mineraler. Doserna med B12, D-vitamin och K2 är väl tilltagna. Här är en utvald del av näringsinnehållet:

NäringsämneMängd per 1 tablettProcent av DRI
Vitamin A800 μg100 %
Vitamin D3 20 μg400 %
Vitamin K2 75 μg100 %
Vitamin B12 50 μg2000 %
Zink 10 mg100 %
Järn 14 mg100 %
Du kan se hela innehållsförteckningen på VeganVitality Multivitamin här.

Det här är definitivt en multivitamin som håller både hög kvalitet och lyckas hålla priset nere. Vi gillar skarpt att du bara behöver ta en tablett om dagen och att burken räcker länge. Det ska vara enkelt att ta kosttillskott, vilket VeganVitality lyckas göra det.

Tabletterna sväljs med vatten och är lätta att ta. För den som brukar ha svårt att svälja tabletter kan de vara något stora i VeganVitality, och då kanske ett kosttillskott med kapslar är att föredra.

Hur som helst är vi glada över att ha hittat VeganVitality Multivitamin och mineraler och det passar de flesta, särskilt dig som vill göra det enkelt för dig genom att ha en stor burk tillgänglig hemma hela tiden.


WellAware Multivitamin Gummies

WellAware Multivitamin Gummies Veganska tuggtabletter

Kolla priset hos:

En vegansk multivitamin i form av mjuka gummigodisar med smak av mango. Produkten är helt vegansk, men inte utvecklad specifikt för personer med vegansk livsstil. Det är åtminstone vår bedömning när vi tittar på näringsinnehållet.

De små vitamingodisarna innehåller 10 olika vitaminer och mineraler. Det som förvånar är att de inte innehåller Vitamin B12. Inte heller järn, selen finns med i innehållet. Här kan du se en komplett tabell över näringsinnehållet i WellAware Multivitamin Gummies:

NäringsämneMängd per 2 gummiesProcent av DRI
Vitamin A400 µg50 %
Vitamin B61,4 mg100 %
Vitamin K75 µg100 %
Vitamin C80 mg100 %
Vitamin E12 mg100 %
Niacin16 mg100 %
Biotin50 µg100 %
Folsyra200 µg100 %
Vitamin D35 µg100 %
Zink10 mg100 %

Det positiva med dessa gummies är att de är okej i pris, särskilt jämfört med konkurrenter inom just tuggbara godisliknande vitaminer. Denna sort är dock alltid något dyra jämfört med vanliga vitaminer i kapsel- eller tablettform.

I övrigt är det inte jättemycket som är särskilt bra eller anmärkningsvärt med produkten och näringsinnehållet. Den har lagom nivåer av flera viktiga vitaminer, men den känns samtidigt ganska inkomplett. Dessutom innehåller en portion cirka 24 kcal, främst från socker. Det är inte mycket, men känns ändå lite onödigt för en multivitamin.

WellAware Multivitamin Gummies kan vara ett alternativ om du absolut vill ha tuggbara vitaminer, men i övrigt ser vi ingen anledning att rekommendera den här produkten framför andra bättre veganska multivitaminer.


Sugarbearhair Women’s Multi

SugarBearHair Womens Multivitamin Vegan

Kolla priset hos:

Det här är en ganska unik produkt från det amerikanska företaget Sugarbearhair. Som namnet antyder tillverkar de produkter som ska bidra till ett hälsosamt hår, men de har även en vegansk multivitamin. Den heter Sugarbearhair Women’s Multi och den tilltänkta målgruppen är alltså kvinnor.

Multivitaminen serveras i form av små välsmakande gummibjörnar som doftar och smakar bär. Två björnar om dagen ger bland annat:

NäringsämneMängd per 1 tablettProcent av DRI
Vitamin D2 50 μg250 %
Vitamin B128 μg333 %
Omega-3 (från chiafröextrakt)1 mg
Veganskt kollagen100 mg

Börjar vi räkna på vitaminmängd per krona så inser vi att det här är ett av de dyrare multivitamin-kosttillskotten för veganer som finns att köpa. Det finns ingenting i innehållet som sticker ut gentemot andra multivitamintabletter, utan styrkan här ligger förmodligen i marknadsföringen och just att de konsumeras i välsmakande godisform.

En annan negativ aspekt hos Sugarbearhair Women’s Multi är att den innehåller D-vitamin i formen D2 istället för den bättre absorberbara D3.

Positivt kan nämnas att den här multivitaminen innehåller en liten mängd omega-3, vilket i stort sett ingen annan vegansk multivitamin gör. Det är dock från chiafröextrakt, vilket är svårt att bedöma hur effektivt det absorberas i kroppen. Utöver detta finns en liten mängd veganskt kollagen i tillskottet, från ett flertal olika källor. Detta går i linje med varumärkets inriktning mot att stärka hår, naglar, hud och så vidare.

Vi kan endast rekommendera Sugarbearhair Women’s Multi för dig som absolut inte kan svälja tabletter eller kapslar, som ett dyrt men ok alternativ rent näringsmässigt. Det kan eventuellt vara en kul present då den även finns att köpa i olika ”giftpacks”. Som du säkert förstått är detta alltså inte någon av våra favoritprodukter när det gäller veganska multivitaminer.


För att leva hälsosamt är självklart kosten det viktigaste. Här kan du finna lite inspiration bland de bästa veganska kokböckerna!