Bästa Mate té (Yerbamate) 2024: Prova té-trenden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Mate té eller yerbamate blir allt vanligare som hälsodryck runt om i världen. Men var kommer mate ifrån ursprungligen, hur ska det egentligen drickas och är det nyttigare än kaffe? Vi listar våra favoriter och tar en närmare titt på innehållet i yerba mate.

Yerbamate kopp med te

Vilket Yerbamate är bäst i test?

Om du vill beställa en lite mindre förpackning så rekommenderar vi de fina ekologiska sorterna Sonnentor Yerba Mate (500 g) eller The Hills Ekologisk Yerba Mate (250 g). Bra kvalitet, äkta vara!

✅ Ekologiskt och aromatiskt

Sonnentor Yerba Mate

✅ Bra prova-på-storlek

The Hills Ekologisk Yerba Mate

Vill du ha en större och mer prisvärd förpackning måste du kolla in Uruguays främsta märke Yerba Mate Canarias, eller den populära argentinska varianten Rosamonte Mate Té.

✅ Toppmärket i Uruguay

Yerba Mate Canarias

✅ Favorit från Argentina

Rosamonte Mate Te

Om du bara vill prova effekten av yerbamate kan du testa The Hills Yerba Mate Funktionsdryck. De har ett par välsmakande drycker som innehåller extrakt av mate-té!

Tre burkar The Hills Yerba Mate Funktionsdrycker

Recensioner av samtliga yerbamate tésorter

Här kommer en mer ingående titt på alla de mate té varumärkena vi kollat in! Vi tipsar även om ett par fina traditionella koppar, så kallade bombillas.

Se även vår artikel om matcha-té, fermenterad kombucha, eller lär dig mer om superroten maca!

Balibetov matekoppar från Argentina

balibetov mate kopp med bombilla

Kolla priset hos:

Familjeföretaget Balibetov har ett otroligt fint utbud av tillbehör för yerbamate-fantaster. Kolla in deras handgjorda produkter, i set med stålsugrör och rengöringsborste. Allt du behöver för att avnjuta ditt mate té på traditionellt vis!


Sonnentor Yerba Mate

Sonnentor Yerba Mate

Kolla priset hos:

I den här påsen med fin ekologisk yerba mate får vi 500 gram te. Beroende på din konsumtion så räcker den här påsen länge. Räkna med att det går åt tre teskedar mate till ca en liter kokt vatten. Tänk dock på att låta vattnet svalna lite innan du blandar med bladen.

Yerban från Sonnentor kommer från Brasilien och håller god kvalité. Tyska livsmedelsföretaget Sonnentor är omtalade just för sin höga kvalité av ekologiska varor. Vi har stort förtroende för detta väletablerade företag som funnits sedan 1988. I deras sortiment hittar vi te, kryddor, örter och kaffe från hela världen. Hos Sonnentor finns det ofta stora förpackningar, vilket vi uppskattar.

Är du ute efter en stor påse yerba mate av bra kvalité tycker vi att Sonnentor är ett mycket bra och prisvärt alternativ.


The Hills Ekologisk Yerba Mate

The Hills Ekologisk Yerba Mate

Kolla priset hos:

Svenska varumärket The Hills tar tillvara matens superkvalitéer i sina produkter för att ge oss nyttiga drycker. Deras Yerba Mate te är ekologiskt odlad i Argentina och av hög kvalité.

Påsen rymmer 250 gram och är återförslutningsbar med ziplock. Vi uppskattar att smakerna och dofterna därmed bevaras längre än med andra förpackningar. 

Vi kan dricka deras Yerba Mate med traditionell mate-kopp med sugrör, i franskpress eller som te. För att göra mate med en liter franskpress häll först i tre matskedar mate, därefter en skvätt kallt vatten för att skydda bladen från att brännas.

Fyll till slut på med varmt vatten och låt stå i ca 10 minuter. Pressa sedan franskpressen och avnjut drycken.

Vi gillar kvalitén i den här produkten och det märks att The Hills har en stor kärlek till Yerba Mate. De har tänkt på att bevara örtens dofter och hur den intas på olika sätt som passar både vana och nya mate-drickare.


Heath & Heather Te Slim Mate

Heath & Heather Te Slim Mate

Kolla priset hos:

Heath & Heather är ett brittiskt företag som har ett stort utbud te i sitt sortiment. Deras blandningar är 100% naturliga med de finaste rötterna, bladen och örterna. Företaget har anor ända tillbaka till 1800-talet.

De är fortfarande ett familjeföretag med passion för ekologiska och naturliga ingredienser. Med sina örtblandningar vill de hjälpa den moderna befolkningen att förstärka hälsa och välmående trots stressiga miljöer.

Vi tycker att Heath & Heather har spännande ört och te-blandningar som tilltalar både vana och nya te-drickare. Deras Te Slim Mate innehåller 20 påsar te av en väl sammansatt mix örter, kryddor och te.

Basen består av rooibos och grön mate som är smaksatt med citronmeliss, apelsinskal, grönmynta, björnbärsblad, kanel, fänkål, citrongräs, psyllium och guaranafrö. Alla ingredienser är ekologiska.

Vi är beredda att lägga en slant på detta fina te från Heath & Heather då vi vet att vi får hög kvalité av ett kunnigt företag.


Meta Mate Te

Meta Mate Te

Kolla priset hos:

Mate från Meta Mate är ett mycket speciellt te. Företaget har i ett decennium försett världen med de finaste ekologiska matebladen från Sydamerika. De har ett nära samarbete med traditionella odlare av mate och använder sig av gamla och nyplanterade skogar. Maten skördas enligt tradition under högsäsong och enligt rekommenderade månfaser. Det gör att familjerna kan fortsätta med sina familjetraditioner och visdom när de hanterar örterna.

Unikt är också att maten skördas för hand. Denna fina dryck är vi beredda att betala lite mer för. Mate Te från Meta Mate innehåller 100 gram blad i lösvikt. Produkten är raw och efter att bladen har handplockats frystorkas de vid låga temperaturer. Det gör att örten bibehåller sin arom och smak.

Vi avnjuter gärna denna Yerba Mate på traditionellt vis, i mate-kopp med sugrör, men det går lika bra att dricka som vanligt te.


English Tea Shop Mate, Cocoa & Coconut Te

English Tea Shop Mate, Cocoa & Coconut Te

Kolla priset hos:

English Tea Shop är kända för sina vackra förpackningar och fantastiska blandningar. Kombinationen Mate, Cocoa & Coconut är inget undantag. Här möts sött och bittert i en mild och ljuv smakupplevelse.

Företaget har lång erfarenhet av att tillverka te och ligger dessutom i hjärtat av Sri Lanka som är en stor teproducent. I deras sortiment finner vi de vanliga sorterna som Earl Grey och English Breakfast men nuförtiden även mer kreativa smakblandningar.

Det märks att företaget älskar te och själva säger de att te är deras livsstil. Förutom att deras te är ekologiskt tar de hänsyn till optimala tider för att skörda te och örter, samt de lokala jordbrukarnas arbetsförhållanden.

Vi gillar English Tea Shop för att de levererar te av hög kvalité med omtanke för moder jord och alla som arbetar med att ta fram produkten på bästa sätt. Denna vackra förpackning innehåller 20 tepåsar med mate-blandning. Varje påse innehåller mate, kakao, ingefära, kokos och lakrits.


Karite Mate Pure Te

Karite Mate Pure Te

Kolla priset hos:

Detta är 100% ekologisk mate-te i påsar. Förpackningen innehåller 14 tepåsar och tillhör de dyrare alternativen på marknaden. Detta är, å andra sidan, ett lyxigt te av hög kvalité.

Smaken påminner om grönt te med en rökig efterton. Eftersom Yerba innehåller naturligt koffein brukar detta te vara ett omtyckt alternativ på morgonkvisten.

Den här varianten är ren mate men Yuyo är också omtyckta för sina speciella smakblandningar. I deras sortiment finns exempelvis mate med ingefära och kardemumma eller mate med citrus och mint.

Infusionerna är inspirerade från deras erfarenheter i Latinamerika och de använder bara de renaste ekologiska örterna i sina produkter.

Vi gillar Mate Pure Te från Yuyo för den goda smaken och kvalitén. Trots förpackat i påsar är teet aromatiskt. Vi smaksätter gärna själva med citron eller mynta.


Natur-Drogeriet Maté

Natur-Drogeriet Maté

Kolla priset hos:

Natur-Drogeriet är det äldsta hälsokostföretaget i Danmark. De har 75 års erfarenhet av hälsoprodukter och mat. I deras omfattande sortiment hittar vi bland annat vitaminer, mineraler, kosttillskott, örter, naturläkemedel och te.

Deras Mate-te kommer i lösvikt i en påse om 70 gram och tillhör de billigare alternativen på marknaden. Smaken är kryddig och örtig med en lätt bitter efterton. Enligt tradition ska vattnet för mate hållas till en temperatur på max 80 grader för att inte bränna bladen. Natur-Drogeriet tipsar om att blanda en del kallt vatten i tre delar kokande vatten och sedan låta örtteet dra i 5 till 10 minuter.

Gillar du bittra örter så kommer du gilla mate från Natur-Drogeriet. Detta är ett prisvärt te med riktigt örtig smak.


Numi Mate Lemon

Numi Mate Lemon

Kolla priset hos:

Mate Lemon från Numi Organic Tea är ett pås-te med mate, citronmyrten och grönt te. Förpackningen innehåller 18 påsar te av hög kvalité med riktigt mycket smak.

Numi Organic Tea är ett mycket speciellt te-företag med hållbar miljö i största fokus. Deras påsar är biologiskt nedbrytningsbara, påsetiketterna och kuverten är gjorda av återvunnet material och texten trycks med sojabaserat bläck.

I deras sortiment hittar vi en uppsjö kreativa te-blandingar. Deras specialite är just unika och innovativa blandningar av ekologiska och rättvisemärkta teer.

Numi Organic använder bara riktiga blommor, frukter och kryddor i sina produkter. Därför kan vi lita på att detta är ett premium-te med mycket smak och arom.

Numi Mate Lemon Tea är en citronsmakande dryck med jordiga toner. Yerbans stimulerande effekt ger en mental klarhet och glädje i denna smakkombination. Vi tycker Numi Mate Lemon Tea är ett självklart val de mornar vi vill ha mycket smak i koppen!


Yerba Mate Canarias

Yerba Mate Canarias

Kolla priset hos:

Canarias är det mest populära företaget för mate i Uruguay, ett av de främsta mate-länderna i världen. Maten produceras i Brasilien för den Uruguayanska marknaden. Blandningen är enbart finhackade löv och pulver, helt utan stjälkar.

Detta är mate för den som vill ha den äkta varan. Med stark bitter smak och styrka ses den som en djärv mate och det sägs att man svär vid denna dryck i Uruguay.

Vi kan välja mellan 1 kg och 500 gram, perfekt för oss som dricker mycket mate. Självklart känns det rätt att dricka just Yerba Mate från Canarias i traditionell mate-kopp med sugrör. Det blir lätt att smutta hela dagen och fylla på koppen med lagom varmt vatten.


Rosamonte Mate Te

Rosamonte Mate Te

Kolla priset hos:

Mate te från Rosamonte har smak av grönt te och innehåller en låg halt koffein. Produkten kommer från Argentina, kanske världens mest kända land för mate. Detta te passar den vana mate-drickaren med sin stora förpackning på 1 kg och karaktäristiska smak.

För att få den klassiska intensiva mate-smaken lagras Rosamonte mate te i 12 månader. Förpackningen innehåller pulver och stjälkar och lämpar sig således utmärkt för att dricka på traditionellt vis med bombilla.

Rosamonte är ett populärt märke i Argentina och i deras sortiment finner vi även Mate Suave med mildare smak och Mate Kompis som dricks tillsammans. Mate är en social dryck som anses föra samman människor. Därför njuter vi gärna av en kopp mate från Rosamonte tillsammans med vänner och familj.


Mr. Salwator löste yerba mate green

Mr. Salwator löste yerba mate green

Kolla priset hos:

Yerba Mate Green från Mr. Salwator är en klassisk yerba mate med tjockt skurna löv. Teet är odlat i Brasilien och bladen har gått igenom flera sorteringar och avhärdningar. Detta görs för ge en mildare smak än den ursprungliga mate som vi känner till har en bitter ton.

Mr. Salwator har flera blandningar mate-te i sitt produktsortiment. Vi kan välja på 50 gram, 100 gram eller 200 gram av de flesta sorterna och bland smaker som innehåller frukter från sydamerika. Vi tycker det låter spännande med mate, guarana, solros och granatäppelblomma.

Vi gillar att detta svenska företag har en stark passion för te från världens alla hörn. Hos Mr. Salwator vet vi att vi får produkter med starka, rena smaker och god kvalité.


The Hills Yerba Mate Funktionsdryck – Patagonia

The Hills Yerba Mate Funktionsdryck Patagonia

Kolla priset hos:

Eftersom mate innehåller en unik sammansättning av koffein och teobromin har det blivit populärt att använda i energidrycker av olika slag. The Hills Yerba Mate Funktionsdryck med smak Patagonia har smak av hallon och blåbär. Förutom mate innehåller drycken även kolsyrat vatten, äppelsyra, magnesium, zink, vitaminer och sukralos.

Svenska företaget The Hills tar tillvara matens unika egenskaper för att skapa drycker som ger långvarig och naturlig energiboost. Vi tycker de lyckas bra med det och Patagonia ger en söt len bärsmak till den bittra maten.


The Hills Yerba Mate Funktionsdryck – Guava

The Hills Yerba Mate Funktionsdryck - Guava

Kolla priset hos:

The Hills Yerba Mate Funktionsdryck finns även med smak av Guava. Den här drycken innehåller förutom mate även kolsyrat vatten, äppelsyra, aromer, zink, magnesium, vitaminer och sukralos. Guavafrukten ger en sötsyrlig smak till den annars skarpt bittra maten och drycken känns fruktig och läskande. Vi föredrar att dricka den väl kyld.

Detta är en energidryck och The Hills föreslår att vi inte dricker mer än två burkar per dygn då den innehåller en hög halt koffein. Även ammande, gravida och barn avråds från att inta deras funktionsdricka.

Svenska varumärket The Hills använder matens superkrafter i sina olika drycker för att ge oss naturliga produkter som bidrar till långvarig energi. Vi gillar deras sortiment av både varma och kalla drycker.


Vad är Mate té

Mate odling Sydamerika

Yerba Mate té är en dryck som har sitt ursprung i Sydamerika. I flera av länderna anses mate vara en nationaldryck och stora mängder konsumeras särskilt i de sydligaste delarna.

Yerba mate är ett träd med blad som är gröna året om. Mateträdet växer främst i länder som Argentina, Brasilien och Uruguay. Trädet kräver hög temperatur och luftfuktighet för att växa bra. Blad och grenar skördas sedan för hand, med sax eller machete för att varsamt torkas till det som vi kallar te.

Enligt sydamerikanerna dämpar mate sötsuget och ger en mättnadskänsla. Traditionellt har drycken därför druckits under långa arbetsdagar på fälten eller i bergen för att ge energi och minska hunger. I Sydamerika sippas mate med jämna mellanrum under dagen. Vanligen används en kalebass, dvs ett kärl gjord av en urgröpt frukt med hårt skal, med hjälp av ett särskilt sugrör som silar drycken.

Yerba mate är också en viktig del av den sociala kulturen i sydamerika. Både lokalinvånare och resenärer firar hur denna dryck för samman människor. Att dricka mate ses som en njutningsfull stund där man sitter och pratar och tar en liten paus från dagen tillsammans med vänner och familj.

I Sverige kan man köpa mate té i välsorterade hälsokostbutiker.

I vilka länder är Mate-té vanligt?

Mate är vanligast i Argentina, Brasilien, Chile, Paraguay och Uruguay. Men vi kan hitta yerba mate i hela Sydamerika och nuförtiden säljs det över hela världen. Det är dock främst Argentina, Brasilien och Uruguay som har en starkt förankrad tradition i att dricka mate hela dagarna.

Är Yerbamate och Mate samma sak?

Yerba mate är ett örtte som vi kort och gott kallar mate till vardags. Yerba betyder ört på spanska och understryker helt enkelt att mate är en ört. Mate och Yerbamate är därmed samma sak.

Hur dricker man mate té?

Det finns många sätt att dricka mate på. Särskilt i Europa dricker vi gärna mate som vanligt te, dvs i en tesil som får dra en stund. Alternativt dricks det med hjälp av en franskpress.

Det traditionella sättet  att dricka yerba mate är dock från en mate-kopp. Koppen är formad som ett kärl och är ofta gjord av naturlig kaleburd, trä, keramik eller rostfritt stål. Med hjälp av ett sugrör, en så kallad bombilla, silas drycken och vi kan smutta mate direkt inifrån tebladen.

Klassisk mate-kopp för yerbamate

På senare tid har det också blivit populärt att dricka mate med tekannor när man är ett gäng kompisar som delar. Kannorna används för enkelhetens skull istället för den traditionella metoden.

Viktigast är att se till att det kokande vattnet svalnat till ca 80 grader för att bladen inte ska brännas och ge en skarp bitter eftersmak.

Matekopp & Bombilla

Matekopp är ett litet rundat kärl som ursprungligen gröps ur en frukt med hårt skal, en kalebass. Idag tillverkas matekoppar i trä, keramik och stål där stål troligen är de vanligaste.

Kopparna har då ett tunt skal runt sig för att hålla värmen och samtidigt inte bränna handen. Matekoppen ska vara så pass stor eller liten att du enkelt kan hålla den i en kupad hand.

Sedan sippas mate med hjälp av en bombilla som är ett slags metallsugrör med små hål eller sil i botten. Vanligen är bombilla gjord i stål och används som filter för att inte få tebladen i munnen.

Är mate té nyttigt?

Mate har länge druckits av visa sydamerikaner för dess naturligt uppiggande verkan, mättnadskänslan och dämpning av sötsug. Drycken har en stor andel påvisade hälsosamma effekter på kropp, sinne och själ.

Tack vare matens unika sammansättning av koffein och teobromin får vi en mer naturlig, hållbar och balanserad effekt än av andra koffeindrycker.

Yerba mate är även känd för att vara rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter såsom vitamin B1, B6, magnesium, järn, kalium och zink. Alla dessa vitaminer och mineraler bidrar till att stötta immunförsvarets normala funktion och ger minskad trötthet och utmattning.

Eftersom mate bidrar till att förbättra ämnesomsättningen hjälper den till att bränna fett och underlättar matsmältningen. Det är tack vare innehållet av tiamin (vitamin B1) som yerba mate kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam matsmältning.

Det sägs också att yerba mate är en stark källa till antioxidanter. Örten har ett högt innehåll klorogensyra och gaullssyra som hjälper till att motverka den skadliga effekten av fria radikaler. Ett överskott av fria radikaler kan påskynda åldrandeprocessen och utveckling av kroniska sjukdomar därför vill vi få i oss rikligt med antioxidanter dagligen.

Innehåller mate té koffein?

Ja, mate té innehåller naturligt koffein. Yerba mate sägs ha energigivande och koncentrationshöjande egenskaper. Per portion innehåller mate ca 219-241 mg koffein och ger en märkbar effekt kropp och själ. Vi känner oss mer pigga och alerta.

Men eftersom mate innehåller mycket växtfibrer blir kroppens koffeinupptag långsammare och mer stabilt än med exempelvis kaffe. Därför upplever vi en mer långvarig effekt av koffeinet i mate.

Dessutom har matens unika sammansättning av teobromin, tein och koffein en stimulerande verkan mentalt, inte bara fysiskt. Sammantaget bidrar det även till mental välbefinnande och förbättrad uppmärksamhet.


Här hittar du fler naturliga och växtbaserade livsmedel!