Bästa matchapulver 2024: Japanskt grönt té-extrakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det över tusen år gamla hälsoteet från Kina och Japan har fått ett rejält uppsving. Matchapulvret med sina många hälsofrämjande egenskaper kan både verka uppiggande och lugnande, och fyller kroppen med viktiga antioxidanter och näringsämnen. Här listar vi några av de bästa matchapulvren just nu!

Grönt matcha te i pulverform

Vilket matchapulver är bäst i test?

En fantastiskt fin premiumvariant är Superfruit Premium Ceremonial Matcha. Det är ett té av allra högsta kvalitet.

✅ Premiumkvalitet

Superfruit Premium Ceremonial Matcha

Samma varumärke har även en annan produkt som vi starkt kan rekommendera, Superfruit Matchapulver EKO. Lite billigare och utmärkt både att dricka, baka med, ha i smoothies och så vidare.

Bra standardalternativ

Superfruit Matchapulver EKO

Det billigaste alternativet är den här 80-gramsburken matcha. Lämpar sig väl för till exempel matcha latte, bakning eller glasstillverkning!

✅ Mycket bra pris

Matcha 80g från Shan Wai Shan

Om du istället vill ha en färdigblandad matchalatte, rekommenderar vi Kiano Life Matcha Latte. Fin blandning med ekologiska kryddor och dadlar samt matchapulver från Japan! Riktigt fin produkt.

✅ Fina råvaror i färdig mix

Kiano Life Matcha Latte

Vi vill även slå ett slag för Terranovas Matcha Green Tea-kapslar, rent pulver i kapselform.

✅ Praktiska kapslar

Terranova Matcha Green Tea

Kolla priset hos:


Slutligen måste vi även få med Clearspring Ekologiskt Matcha. Det är ett ekologiskt premium-té från det berömda området Uji i Japan, där de allra finaste tébladen odlas. Premium-kvalitet till ett relativt bra pris!

✅ Prisvärt premium-té

Clearspring Matcha Grönt Te Eko

Om du vill tillreda ditt matcha-té på traditionellt vis, använder du med fördel en så kallad chasen, eller matchavisp. Denna är otroligt fin och tillverkad på traditionellt vis med bambutrådar.

✅ Utmärkt matchavisp

Matchavisp Chasen

Du kanske även vill läsa om det nyttiga vetegräspulvret!

Recensioner av 16 olika matchapulver du kan beställa på nätet

Här kommer mer utförliga recensioner och information om alla matchapulver vi tittat på. Andra tésorter som är populära är mate-té, eller fermenterat té i form av kombucha!

Clearspring Matcha Grönt Te Eko

Clearspring Matcha Grönt Te Eko

Kolla priset hos:

Om du vill ha matcha från Japan, av hög kvalitet, är detta det alternativ som erbjuder allra bäst valuta för pengarna. Pulvret görs på noga utvalda, hela blad som odlas på höjden i området Uji, i den japanska provinsen Kyoto. Bladen mals till ett fint pulver av absolut toppkvalitet.

Clearspring är ett familjeföretag som helt och hållet fokuserar på noga utvalda japanska livsmedel och råvaror av ekologiskt ursprung. De har varit verksamma ända sedan 1993 och har lång erfarenhet vad gäller det finaste hämtat ur japansk mat- och hälsokultur.

För folk som vill ha en ordentlig introduktion till matcha, är detta den produkt vi rekommenderar, för en äkta matcha-upplevelse som sätter ribban högt, både i smak och känsla.


Superfruit Premium Ceremonial Matcha

Superfruit Premium Ceremonial Matcha

Kolla priset hos:

Ett exklusivt matchapulver av hög kvalitet för finsmakaren! Som alltid levererar Superfruit ekologiska produkter, som inriktar sig på personer med en aktiv, modern och hälsosam livsstil. Produkterna innehåller inte heller några onödiga tillsatser – precis som vi vill ha det!

Superfruits Premium Ceremonial matcha-te är alltså också helt ekologiskt. Ceremonial (grade) innebär att pulvret är av högsta kvalitet; det innehåller även höga halter järn och kalium, vilket har en positiv inverkan på immunsystemet respektive blodtrycket.

Det räcker med ett gram pulver till en kopp te eller latte, och det blandas då lämpligen med en bambuvisp.

Superfruit Premium Ceremonial Matcha är bland de dyraste, men det är inte så konstigt med tanke på kvalitén och att det är används i traditionella té-ceremonier.


Superfruit Matchapulver EKO

Superfruit Matchapulver EKO

Kolla priset hos:

Superfruit erbjuder också ett matchapulver från odlingarna i Kagoshima i södra Japan. Med tanke på att det är rikt på till exempel zink, magnesium, kalium och vitamin C är det en produkt vi gillar mycket, och starkt rekommenderar.

Pulvret är av hög kvalitet, och är ekologiskt. Använd pulvret i latte, bakning, eller kanske i glassen, för extra smaksättning och påfyllning av näringsämnen och mineraler!

Vi kan också rekommendera detta för den som har problem med höga kolesterolvärden, då detta sänker dessa. Dessutom blir blodsockret mer stabilt, och pulvret verkar uppiggande.

Superfruit Matchapulver EKO tillhör de dyrare, men är en kvalitetsprodukt i fin stilren förpackning.


Aromandise Matcha Te Eko – Grönt Japanskt Ekologiskt Te

Aromandise Matcha Te Eko Grönt Japanskt Ekologiskt Te

Kolla priset hos:

Aromandise, ett franskt företag känt för sina kvalitetsprodukter, ligger bakom detta utmärkta matcha-te direkt från hjärtat av Japan, från Uji-regionen. Uji är globalt känt för sina högkvalitativa tevarianter, och denna matcha är inget undantag.

Detta speciella matcha-pulver är gjort av Gyokuro-tebuskar, till skillnad från många andra matchor som kommer från tencha eller sencha. Detta betyder att den innehåller en hög mängd aminosyror, L-Theanin och koffein, vilket ger en mjuk och långvarig energi. Teet skördas endast en gång om året, när de unga vårbladen är som mest näringsrika och smakar bäst.

Produktionsprocessen för Aromandise Matcha är noggrant utförd. Bladen krossas vid låg temperatur med en granitkvarn, vilket bevarar deras delikata smaker och näringsämnen. Denna matcha är klassificerad som ”culinary second grade”, vilket gör den idealisk för både dryck och matlagning. Du kan njuta av den som traditionellt te, matcha-latte, i smoothies eller till och med i bakning och matlagning.

Det är viktigt att notera att denna matcha odlas långt borta från Fukushima-regionen, där det var en kärnkraftsolycka. Både odlingsområdet och teet självt testas regelbundet för möjliga strålningseffekter. Varje batch testas också vid ankomst till Europa, och testerna visar konsekvent att denna matcha är fri från förhöjda strålningsnivåer.

Sammanfattningsvis ger Aromandise Ekologisk Matcha Te dig möjligheten att njuta av äkta, högkvalitativ matcha som är både säker och utsökt. Det är det perfekta valet för de som värdesätter både smak och hälsa.


Pukka Te Supreme Matcha Green

Pukka Te Supreme Matcha Green

Kolla priset hos:

Pukka är en engelsk tespecialist, känd för sina ekologiska och högkvalitativa produkter. Deras Supreme Matcha Green-te är ett perfekt exempel på deras dedikation till kvalitet och smakupplevelser.

Denna speciella te kombinerar tre olika gröna teer: den uppfriskande Sencha-ten, den aromatiska indiska gröna ten och den sällsynta Pin Ho Wild Jade gröna ten. Och vad gör den ännu mer speciell? Tillsatsen av Jeju Island Emerald Matcha-pulver, som ger tet dess unika färg och kraftfulla smak.

Detta te är den perfekta starten på din dag och ger dig den nödvändiga energiboosten till frukost eller som en uppfriskande dryck efter lunch. Och tillredningen är enkel: häll kokande vatten över en tepåse och låt den dra i ungefär 5 minuter. Njut sedan av denna läckra och uppfriskande dryck.

Pukkas teer är kända inte bara för deras smak, men även för deras höga kvalitet. De är 100% ekologiska, utan konstgjorda smakstillsatser. Teerna är designade av den engelska örtterapeuten Sebastian Pole, baserat på gammal ayurvedisk visdom. Varje smak är noggrant vald för att ge den bästa möjliga upplevelsen.

Om du letar efter ett högkvalitativt, smakrikt och ekologiskt matcha-te, är Pukka Te Supreme Matcha Green definitivt värt att prova.


Bulk Matcha Green Tea Powder

Bulk Matcha Green Tea Powder

Kolla priset hos:

Om du är en person som gillar att träna och vara aktiv är Bulks Matcha Green Tea Powder utmärkt för dig. För Bulk är träning och näring viktigast i en sund livsstil, och deras produkter är av hög kvalitet och hållbart framställda.

Eftersom matchapulvret har en proteinhalt på 29 procent är det perfekt att ta i samband med träning. Att det dessutom innehåller koffein gör att du får en energiboost inför att du ska motionera, men slipper de bieffekter som är vanliga hos kaffe.

Detta matchapulver är helt naturligt och rikt på klorofyll, eftersom det odlats i skugga. Det är inte ekologiskt, men kommer till ett billigt pris, så för den som vill prova för första gången kan vi rekommendera Bulk Matcha Green Tea Powder!


Renée Voltaire Matchalatte Ingefära & Kardemumma

Renée Voltaire Matchalatte Ingefära & Kardemumma

Kolla priset hos:

Hos Renée Voltaire har välmåendet en viktig plats, men det gäller inte bara människor, utan även djur och natur. De strävar efter att arbeta på ett hållbart sätt, som inspirerar folk till att leva njutningsfullt men också medvetet. 

Självklart syns detta i deras fräscha och uppfriskande matchalatte, som är både ekologisk och vegansk, men även fri från gluten och tillsatt socker. Latten är baserad på matchapulver, men med ingefära, kardemumma och mynta som extra smaksättare.

Det är rikt på fiber, och går att använda med både kall och varm växtmjölk av valfri sort, eller i frukostgröten om du vill lyxa till det lite extra. 

Renée Voltaire Matchalatte Ingefära & Kardemumma är rikt på näring, och eftersom allt dricks upp får du i dig så mycket som tio gånger mer näring än med vanligt grönt eller svart te!


Matcha 80g från Shan Wai Shan

Matcha 80g från Shan Wai Shan

Kolla priset hos:

Shan Wai Shan’s Matcha är ett finmalt grönt te som kommer i en snygg och praktisk burk om 80g. Detta te, ursprungligen från Kina, erbjuder en unik och uppskattad smakupplevelse och är känt för sin mångsidighet. Det kan användas i allt från lattes till glass, och dess distinkta, intensivt gröna färg är lika inbjudande som den är smakrik.

Konsumenterna verkar i stort vara nöjda med produkten. Många uppskattar den fina och praktiska förpackningen, och en användare poängterar att burken räcker länge, vilket indikerar att man får mycket för pengarna. Detta te beskrivs som prisvärt, vilket gör det till ett bra val för de som vill prova matcha för första gången eller för de som vill ha en ständig förråd hemma.

Smaken beskrivs som unik och ”gräsigt”, och det verkar som om många föredrar att göra matchalatte med produkten, där dess karaktäristiska smak kan förgylla drycken. En kund nämner specifikt att produkten fungerar bra att göra glass med, vilket belyser dess mångsidighet.

Förpackningen får extra plus för sin design, och det är klart att det är en produkt som både är estetiskt tilltalande och funktionell. Även om det noterades att det finns bättre matcha på marknaden, verkar överenskommelsen vara att Shan Wai Shan’s Matcha är en solid, prisvärd variant, särskilt för de som är nya till matcha eller de som söker efter en mångsidig produkt till vardagsbruk.

Överlag framstårShan Wai Shan’s Matcha 80g som en uppskattad och pålitlig produkt, både vad gäller smak och förpackning, vilket gör den till ett prisvärt val för dem som är nyfikna på matcha eller för dem som redan är erfarna matcha-drickare


Terranova Matcha Green Tea

Terranova Matcha Green Tea

Kolla priset hos:

Har du provat matchapulver men inte riktigt fastnade för smaken? Eller kanske är du inte den där te-älskaren som provar allt, men ändå lockas av matcha-teets hälsoegenskaper? Då har du hittat rätt, Terranova har nämligen samlat detta fantastiska pulver i kapslar, perfekt alternativ för den som kanske ofta också är på språng!

Hos Terranova hittar du alltså rena och veganska produkter, fria från GMO och dessutom ekologiska. Effektiviteten i deras kosttillskott är hög, tack vare deras rena ingredienser och komplexa teknik.

Deras kapslar med matcha innehåller helt och hållet högkvalitativt te (grade AAA), med 400 mg per kapsel. Här behöver du inte bekymra dig över färgämnen, gelatin, binde- eller fyllnadsmedel, kapslarna är helt fria från allt sådant!

Terranova Matcha Green Tea är ett lite dyrare alternativ, men utmärkt att variera med ibland för den som lätt tröttnar på te-smaken.


Rawpowder Matcha

Rawpowder Matcha

Kolla priset hos:

Hos Rawpowder hittar du ett nästan helt ekologiskt sortiment av naturliga råvaror. Att kunna erbjuda dig som kund naturens absolut finaste livsmedel är målet hos Rawpowder, och det kan vi klart se att det gestaltas i deras Supreme Matchapulver!

Detta japanska pulver är ett grönt te, just detta kommer specifikt från Kyoto, Japans före detta huvudstad. Där går traditionen av teodling långt tillbaka i tiden, och är än idag populärt både bland den inhemska befolkningen och bland internationella hälsomedvetna. 

För att bevara så mycket näringsämnen som möjligt har en skonsam metod använts, när bladen malts ner till pulver. Detta te är alltså rikt på olika näringsämnen, såsom polyfenoler, och antioxidanter. 

Detta matchapulver från Rawpowder har en fyllig smak, och passar utmärkt att använda både i drycker, såsom te, latte eller juice, eller till smoothies och bakning. En eller två teskedar räcker för att ge en härlig boost av antioxidanter, näring och koffein. 

Användarna av Rawpowder Matcha är rakt igenom nöjda, både med smaken och effekten, men även med det låga priset. Någon har dock upplevt att smaken är bitter, men vilken smak man vill ha beror lite på vad man är ute efter att använda pulvret till.


Närokällan Ekologisk Ceremoniell Matcha Te 100g

Närokällan Ekologisk Ceremoniell Matcha Te 100g

Kolla priset hos:

Närokällans Ekologiska Ceremoniella Matcha Te erbjuder 100g av fint, pulveriserat, grönt te. Produkten är märkt som ekologisk och härstammar från Japan, landet där Matcha te har sina rötter inom zen-buddistiska teceremonier.

Detta Matcha te understryker sin kvalitet och autenticitet genom att vara specifikt framställt för ceremoniell användning. Den pulveriserade formen av tebladen gör att den antioxidanta effekten av Matcha te blir betydligt högre jämfört med vanligt grönt te. Det framställs som en potent hälsokur där endast en halv tesked behövs för att uppleva de hälsosamma effekterna.

Att produkten är ekologisk framstår som en betydande fördel, särskilt för de konsumenter som söker produkter som är både etiska och naturliga. Den renhet och kvalitet som Närokällan erbjuder med detta te kommer sannolikt att vara uppskattat av både nya och erfarna Matcha-drinkare.

Förpackningen om 100g ger konsumenten en generös mängd produkt, vilket kan vara särskilt användbart för dem som regelbundet konsumerar Matcha te och värderar den höga kvaliteten av ceremoniell Matcha. Den ekologiska stämpeln, tillsammans med den autentiska japanska ursprunget, gör detta Matcha te till en trovärdig och tilltalande produkt.

Sammantaget presenterar Närokällans Matcha sig som ett premiumalternativ inom Matcha-te, med dess ekologiska certifiering, högkvalitativa ingredienser och autentiska ursprung. Det erbjuder en rik smak och hälsosamma egenskaper som sannolikt kommer att tilltala en bred målgrupp av teälskare.


Mother Earth Matcha EKO

Mother Earth Matcha EKO

Kolla priset hos:

Mother Earth Matcha EKO är ett ekologiskt matchapulver som lovar premiumkvalité utan tillsatser och socker. Detta finmalta gröna te kommer från traditionella japanska te-traditioner och presenterar sig som ett mångsidigt och välgörande alternativ för teälskare.

Med sin ekologiska stämpel framstår detta matchapulver som ett medvetet val för den hälsomedvetna konsumenten. Premiumkvalitén på pulvret säkerställer en ren och autentisk smakupplevelse och gör det möjligt att använda produkten på flera olika sätt, inte bara som ett traditionellt te. Att den är fri från tillsatser och socker understryker dess renhet och naturlighet.

Möjligheten att använda Mother Earth Matcha EKO i både varma och kalla drycker samt i matlagning, som i smoothies och energibollar, gör det till en flexibel produkt för dem som vill utforska matcha i olika kulinariska sammanhang. Den presenterade användningsflexibiliteten uppmuntrar användaren att experimentera med pulvret i olika kulinariska sammanhang och ger en viss frihet att anpassa användningen efter personlig preferens.

Förvaringsinstruktionerna är klara och tydliga, vilket garanterar att produkten behåller sin kvalitet över tid om den förvaras korrekt.

Överlag, med sitt fokus på kvalitet och ekologisk renhet, erbjuder Mother Earth Matcha EKO en pålitlig och mångsidig produkt för de som söker en autentisk och ren matchaupplevelse. Det är ett utmärkt alternativ för dem som värderar renhet och flexibilitet i sina kulinariska val.


Renée Voltaire Kuwa Matcha Koffeinfri EKO

Renée Voltaire Kuwa Matcha Koffeinfri EKO

Kolla priset hos:

Är du sugen på att prova ett matchapulver men vill undvika koffein? Då har vi hittat det perfekta alternativet för dig! Renée Voltaire har nämligen tagit fram ett pulver utan koffein, som dessutom är ekologiskt!

Detta luxuösa pulver är av högsta kvalitet, stenmalet och på hela mullbärsblad. Det bör blandas en matchasked i 70-gradigt vatten, eller i exempelvis bakning. Ett hett tips är att använda en visp i bambu istället för metall, då metallen binder antioxidanterna i pulvret. Med bambuvisp får du istället i dig dessa nyttiga antioxidanter. 

Renée Voltaire Kuwa Matcha Koffeinfri EKO kommer i en plåtburk särskilt anpassad för att det inte ska oxidera, och tillhör de lite dyrare sorterna. 


Renée Voltaire Matcha EKO

Renée Voltaire Matcha EKO

Kolla priset hos:

Detta matchapulver från Renée Voltaire är av högsta kvalitet (grade A), och tillhör därför de lite dyrare. Teet är ekologiskt och har framställts på ett skonsamt och bevarande sätt enligt de japanska traditionerna. 

Dess härliga gröna färg och söta smak har det fått tack vare att bladen täcks innan skörd. Därefter har de behandlats sparsamt, för att så mycket som möjligt ska bevaras av dess positiva egenskaper. 

Dessa egenskaper är bland annat att det ger en lugn och avslappnad känsla, och är rikt på både antioxidanter och näringsämnen.

Vi rekommenderar även här att använda en bambuvisp, för att teets fulla potential ska kunna användas och utnyttjas!

Renée Voltaire Matcha EKO tillhör de dyrare, men med tanke på den höga kvaliteten tycker vi helt klart att det är värt det!


Vitaprana Organic Matcha Powder

Vitaprana Organic Matcha Powder

Kolla priset hos:

Vill du ha ett smidigt, tryggt och tillförlitligt alternativ, som främjar både miljö och människa? Detta är just vad Vitaprana erbjuder, och med sina rena råvaror utan syntetiska sötningsmedel eller onödigt socker har de fått många nöjda kunder.

Deras Ekologiska Matchapulver är mycket omtyckt, och fungerar perfekt att dricka istället för en kaffe, eftersom det är skonsammare, men ändå uppiggande. Det går att blanda såväl med vatten som med mjölk, eller som extra lyft till dagens övriga måltider och efterrätter.

Pulvret smakar fräscht, och fyller på lagret med näring, och främjar kroppens hälsa och välbefinnande. En riktigt bra start på dagen, om du frågar oss!

Vitapranas matchapulver är ett av de dyrare, men förtjänar definitivt en plats på varje tehylla.


Go For Life Matcha Premium EKO

Go For Life Matcha Premium EKO

Kolla priset hos:

Vill du bli den allra bästa versionen av dig själv? Då stämmer din önskan överens med mottot hos Go For Life, nämligen Be As Good As You Can Be. De varvar träning med bra och näringsrik kost, som är ekologisk och raw av hög kvalitet.

Precis som många av Go For Life’s övriga produkter är deras Matcha Premium av hög kvalitet, och med högt näringsinnehåll. Pulvret är dessutom ekologiskt, fritt från tillsatt socker och utan tillsatser.

Omdömena är höga, och användarna är alltså mycket nöjda. De skriver att smaken är god och mild, men hade önskat att färgen blev mer djupgrön.

Go For Life Matcha Premium EKO befinner sig omkring mitten på prisskalan.


Vad är matcha?

Matcha är en gammal tradition som troligen sträcker sig ända tillbaka till Songdynastin i Kina, det vill säga år 960 till 1279. Teet blev populärt i Japan på 1900-talet, då det användes i chanoyu, den japanska teceremonin.

Ordet matcha betyder “malet” eller “gnuggat” te, eftersom det är just genom att stenmala tebladen som matchapulvret framställs. Detta hälso-té har förvisso blivit stort på senaste tid, men dess historia sträcker sig alltså långt tillbaka i tiden och är därför ett träffsäkert alternativ för varje hälsomedveten person.

Vad är det då som är så speciellt med matcha? Jo, eftersom tebladen mals ner och sedan blandas ut med vatten, växtmjölk eller andra vätskor och maträtter, får man i sig hela bladen och allt som finns i dem. Det innebär att alla de nyttigheter som talas om kommer ut i din kropp, istället för att slängas ut. Man brukar därför säga att tio koppar vanligt grönt te motsvaras av en kopp med matcha.

Hur tillverkas matchapulver?

De gröna tebladen från Tencha skördas på plantager, och mals alltså sedan ner till ett pulver i en kvarn för stenmalning. Vanligtvis odlas bladen i Kina eller Japan.

Är du ute efter den bästa kvaliteten är det handplockade blad du ska ha, som är noggrant utvalda. Ju grönare färg på bladen desto bättre.

Allra finast, godast och med högst kvalitet är de fyra översta bladen på stjälken. Hos de finner du stark arom, den rikliga smaken av umami, och en intensiv grön färg. Dessa blad är de som ger bäst resultat vid användning.

Skörden pågår under våren, vanligtvis i maj, och är då första skörden för året. Precis innan de skördas täcks de, för att växa sista tiden i skugga.

Till skillnad från svart te oxideras inte detta te; istället ångas det och torkas därefter. Detta görs på en gång efter att bladen plockats. Tack vare denna skonsamma metod bevaras många näringsämnen, som genom exempelvis oxidering skulle ha försvunnit eller minskat kraftigt. 

Vad kan man använda matchapulver till?

Matchapulvret har många olika användningsområden, och är särskilt utbrett är det i Japan, där man använt det till att smaksätta och färgsätta till exempel bakverk. Det mest omtalade sättet att använda matcha på är dock i drycker, som te, latte eller smoothie.

Det behövs sällan mer än en tesked i drickan, ibland till och med mindre, för att du ska få i dig de viktiga näringsämnena. Det är rekommenderat att blanda pulvret i vatten som är omkring 60-70 grader varmt. Därefter vispas pulvret, och bör drickas innan det lagt sig på botten igen.  Allra helst ska en bambuvisp användas, eftersom en metallvisp lätt drar åt sig de viktiga antioxidanterna.

Matchapulvret kan även användas i latte, som utbyte mot själva kaffet. Eftersom matcha innehåller koffein får man ändå en liten uppiggande kick, och dessutom en rad olika andra fördelar, som inte finns i kaffe.

Det finns en hel värld av recept som innehåller matchapulver, med alltifrån bakning till matlagning. Glass är ett ganska vanligt exempel på efterrätt som går att bland pulvret i, men i även rawbollar, choklad och brownies funkar det bra. Du kan helt enkelt använda ditt matchapulver till lite allt möjligt, för att tillföra en unik smak, mer energi och nyttiga ämnen!

Är matchapulver nyttigt?

Matchapulvret (eller teet) medför en rad olika positiva effekter på hälsan. Detta beror på att det är rikt på näringsämnen och antioxidanter. Att antioxidanter är viktiga för hälsan är allmänt känt, men du kanske undrar exakt hur och varför? Det ska vi förklara!

Antioxidanter finns i olika livsmedel och råvaror, som teblad, bär och frukt.  De påverkar både det psykiska och fysiska välmåendet. En av de mest kända egenskaperna hos antioxidanter är att de motverkar de fria radikaler som finns i kroppen, och som orsakar oxidativ stress, vilket skadar cellerna.

Genom att antioxidanterna bekämpar dessa fria radikaler, stärker kroppens immunförsvar och hjärta. På så vis hålls kroppens system i balans, och blir mer välmående.

Matcha innehåller även naturligt L-theanin. L-theanin är en aminosyra vars primära funktion är att stimulera flera av kroppens olika system, och då främst vad gäller neurotransmittorernas frigörning i hjärnan.

Det har även visat sig att dopamin- och serotoninnivåerna ökar när man intar L-teanin. Dessa två signalsubstanser har positiv påverkan på vårt humör, och gör bland annat att vi känner lugn, glädje och välbehag.

Tillsammans med koffein, som också finns i matcha, bidrar l-teanin till att öka vår koncentrationsförmåga och vårt fokus. Genom att dricka matcha får du i dig tre gånger mer koffein än vad du får med ett vanligt te. Dock behöver du inte oroa dig över att koffeinets vanliga bieffekter, som hjärtklappning. L-teaninet motverkar nämligen detta genom sin lugnande effekt.

Utöver detta sägs matcha även minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar (tack vare innehållet av vitamin C), stroke, diabetes och för höga halter av kolesterol. Det är också mycket möjligt att det påverkar minnet positivt, samt fungerar skyddande mot UV-skador.

Många av de påstådda hälsofördelarna kan förmodligen vara överdrivna, eller åtminstone inte vara helt och hållet vetenskapligt fastställda. Men det är otvivelaktigt ett livsmedel rikt på många viktiga näringsämnen!


Här kan du läsa fler artiklar om olika livsmedel och hälsokostprodukter!