Bästa mandelsmöret 2024: Från mandlar till gott och näringsrikt smör

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Mandelsmör är ett jättebra alternativ till jordnötssmör, för dig som är allergisk eller inte tycker om smaken av jordnötter. Faktum är att mandelsmör på vissa sätt är nyttigare jordnötssmör, då det innehåller betydligt mer av vissa vitaminer, kalcium och ungefär dubbelt så mycket järn. Mandelsmör är alltså perfekt för dig som vill hitta en nyttigare ersättning av jordnötssmöret, men också för dig som helt enkelt älskar mandlar!

Bästa mandelsmör

Vilket mandelsmör är bäst i test?

Om du söker ett helt naturellt och ekologiskt mandelsmör kan vi tipsa om svenska Superfruits Mandelsmör, som är en riktigt fin produkt!

✅ Ekologiskt och mycket bra kvalitet

Superfruit Foods Mandelsmör

För dig som prioriterar en lyxigare produkt som har tillverkats lokalt är Alive Foods Stenmalda Mandelsmör rätt val. Deras högkvalitativa och rostade mandlar stenmals för hand i Göteborg, och efter en process på 12 timmar har ett lent mandelsmör som smälter i munnen skapats.

✅ Stenmalet i Sverige

Alive Foods Stenmalet Mandelsmör

Om du vill köpa större förpackningar till bra pris bör du kolla in Bulks Mandelsmör.

✅ Storpack till bra pris

Bulk Mandelsmör

Kolla priset hos:


Du kanske även vill se våra tips på krämiga cashewsmör, eller fina hasselnötssmör!

Recensioner av 13 fina mandelsmör

Här kommer mer utförliga beskrivningar av alla produkter med mandelsmör som vi tittat närmare på.

Alive Foods Raw, ekologiskt & stenmalet mandelsmör

Alive foods Raw, ekologiskt & stenmalet mandelsmör

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Sälj i förpackning på 260 gram
 • Finns som smooth
 • Lokalproducerat och stenmalet för hand

Alive foods prioriterar naturlig och näringstät mat, och anser att alla människor har rätt till det. För att göra det enkelt för deras kunder att hitta sådan mat, erbjuder Alive Foods de renaste och mest potenta produkterna som bland annat kommer i form av oljor, sötningsmedel, tillskott och örter. Dessutom vill företaget påfresta miljön så lite som möjligt, och säjer därför endast ekologiska produkter.

Deras mandelsmör är ett av de dyrare alternativen på vår lista, men det förklaras lätt genom att deras ekologiska mandlar stenmals för hand, lokalt i Göteborg. Processen är lång och tar 12 timmar, detta på grund av att det omtankesfulla malandet måste ske i låg temperatur för att bevara näringen i nötterna. Resultatet är ett fantastiskt lent mandelsmör som smälter i munnen.

Alive Foods Mandelsmör är definitivt ett lyxigare alternativ som är perfekt för dig som värdesätter lokal tillverkning och produkter av hög kvalité.


Superfruit Foods Mandelsmör

Superfruit Foods Mandelsmör

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Säljs i förpackning på 250 gram
 • Finns som smooth

Superfruit Scandinavia grundades 2007, med målet att leverera supermat till människor med en modern och aktiv livsstil. I deras sortiment finns över 100 artiklar inom kategorierna ekologisk mat, kosttillskott och hälsokost. Varumärket Superfruit Foods erbjuder ekologiska och hälsosamma frukostprodukter och tillbehör, så som nötsmör, granola och kokosolja.

Deras mandelsmör är gjort av varsamt rostade mandlar från Spanien, och är helt naturligt utan några tillsatser. Superfruit Foods rekommenderar deras kunder att använda mandelsmöret i bakning, på gröten, i smoothies eller på pannkakor.


My Protein Naturellt Mandelsmör

My Protein Naturellt Mandelsmör

Kolla priset hos:

 • Inte ekologisk
 • Säljs i förpackning på 1 kg
 • Finns som smooth och crunchy

Varumärket My Proteins mål är att stödja människors ambitioner över hela världen, och det gör de genom att vara ett världsledande varumärke inom sport-och kosttillskottsbranschen i 70 länder. Deras sortiment erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa kosttillskott, snacks, träningskläder, vitaminer och livsmedel. Oavsett ålder, kön eller begåvning har My Protein förhoppningsvis något som kan driva din ambition framåt.

Deras naturliga mandelsmör består av en blandning av rostade mandlar, och fungerar perfekt som ett proteinfyllt mellanmål när man blir sugen. Den söta smaken håller sötsuget i schack och din träning på rätt spår. Produkten innehåller inget salt, socker, palmolja eller konserveringsmedel.

En stor fördel med MyProtein Almond Butter är att det säljs i stora förpackningar, till bra pris. Om du vet att du gillar mandelsmör så är det fantastiskt att ha ett kilo redo hemma i kylen!


Bulk Mandelsmör

Bulk Mandelsmör

Kolla priset hos:

 • Inte ekologisk
 • Säljs i förpackning på 500 gram och 1 kg
 • Finns som smooth och crunchy, och även med chokladsmak

Bulk är ett väldigt träningsinriktat företag som erbjuder sportnäring och aktiv näring för alla. Sedan 2006 har Bulk vuxit rejält och är idag är det ett av de största och snabbast växande varumärkena för aktiv näring i världen. Deras sortiment innehåller allt från proteinpulver och kosttillskott till lågkaloripasta och träningskläder.

Deras mandelsmör är 100% naturligt utan salt, socker, palmolja eller konserveringsmedel. Smöret är också fylligt och av hög kvalité. Bulk rekommenderar den här produkten till dig som vill gå upp i vikt, då produkten innehåller mycket protein, fett och kolhydrater.

En annan variation på mandelsmör som Bulk erbjuder är mandelsmör med mörk choklad. Smöret är gjort av rostade och sedan malda mandlar som har blandats med en mycket god och högkvalitativ kakaomassa, allt utan tillsatta konserveringsmedel. Mandlarna är noggrant utvalda, och kakaomassan är bara ett steg ifrån naturliga kakaobönor. Vi rekommenderar helt klart den här till dig som är en chokladälskare!

Ytterligare en version på det klassiska mandelsmöret är Bulks trippelnötssmör. Detta är en högklassig blandning av mandlar, hasselnötter och cashewnötter, som bildar ett fylligt och naturligt smör tillverkat av bara nötter och inget annat. Det släta trippelnötssmöret har är fyllt med enkelomättade fetter och är perfekt för dig som vill öka i vikt eller för dig som kämpar med att få i dig tillräckligt med kalorier.

Vi gillar både utbudet och storleken på förpackningarna hos Bulks mandelsmör. Dessutom ligger de bra i pris och är en riktigt trevlig produkt!


Kung Markatta Mandelsmör KRAV

Kung Markatta Mandelsmör KRAV

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • KRAV-märkt
 • Finns i förpackning på 360 och 180 gram
 • Finns som smooth

Sedan 1983 har Kung Markatta legat i framkant när det kommer till ekologisk mat. Med mission att erbjuda hälsosam, naturlig, näringsrik och ekologiska livsmedel ingår bland annat drycker, pasta, konserver och snacks i deras sortiment.

Deras mandelsmör har enligt dem själva en rund och god smak, och är skapad av ekologiska sötmandlar. Mandlarna är rostade och har kvar sin näringsrika hinnan runt nöten, vilket ger en rustik känsla på smöret. Dessutom gör det så att mandelsmöret innehåller mer fiber, vilket vi såklart tycker är väldigt bra!

Kung Markatta Mandelsmör innehåller inga tillsatser, och det är alltså endast de finrostade och finmalda mandlarna som finns med på ingredienslistan.


Nuts Fabriken Mandelsmör

Nuts Fabriken Mandelsmör Smooth

Kolla priset hos:

 • Inte ekologisk
 • Samtliga versioner säljs i förpackning på 300 gram
 • Finns som smooth, crunchy och med smak av salt karamell.

Nuts Fabriken är ett svenskt företag baserat i Lund, som förutom nötter också älskar sport och en hälsosam livsstil. Deras produkter är inte helt förvånande centrerade runt nötter, och förutom diverse nötkrämer med spännande smakkombinationer säljer de också nyttiga bars.

Deras klassiska mandelsmör innehåller inga tillsatser, och finns i både krämig och krispig version. Dessutom erbjuder Nuts Fabriken ett mandelsmör med smak av salt karamell. Nuts Fabriken Mandelsmör Salt Karamell innehåller 90% mandlar, och är ett perfekt alternativ för dig som älskar smaken av söt karamell, eller för dig som vill prova på ett mandelsmör i ny etapp.


Upgrit Mandelsmör EKO

Upgrit Mandelsmör EKO

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Säljs i förpackning på 300 gram
 • Finns som smooth

Det här varumärkets idé är att erbjuda marknadens mest potenta kosttillskott för optimal hälsa, så att du som kund slipper läsa innehållsförteckningar och forskningsrapporter. Upgrits sortiment består av egenutvecklade produkter, och spetsprodukter från några av världens mest respekterade varumärken.

På deras hemsida publiceras också nyheter och myter som rör hälsa, på ett simpelt sätt så att alla kan förstå.  Varumärkets namn kommer ifrån det engelska order ‘’grit’’ som kan användas för att beskriva personer med driv och ambition.

Deras mandelsmör är mjukt i konsistensen och kan användas på och till det mesta. Dessutom är smöret ekologiskt och helt naturligt utan några tillsatser. Det här är ett av de dyrare alternativen på vår lista, men med tanke på allt arbete som ligger bakom produkten för att säkerställa den höga kvalitén kan vi förstå varför.


Pändy Nutchup Almond Butter

Pändy Nutchup Almond Butter

Kolla priset hos:

 • Inte ekologisk
 • Säljs i förpackning på 435 gram och 40 gram
 • Finns som smooth, även med andra nötbaser

Pändy är ett modernt företag som är baserat i Stockholm, Sverige. Företagets filosofi är att snacks kan och bör vara en del av en hälsosam livsstil, och att god smak och variation är saker som förgyller vardagen. Vi kan inte annat än att hålla med! Sedan starten 2015 har Pändy växt till ett stort varumärke som idag finns på över 30 marknader i världen, och alltid är på jakt efter fler produkter som kan ersätta mindre hälsosamma alternativ.

Deras Nutchup Almond är enkel och kladdfri att använda, tack vare sin smarta sqeeze flaska. Produkten innehåller inga tillsatser, och rekommenderas av Pändy att användas till frukost och snacks men också i bakning och matlagning.

En lite roligare version på det klassiska mandelsmör är Pändy Nutchup Almond Cinnamon. Den här produkten är ett krämigt mandelsmör med smak av kanel, och finns bara i begränsad upplaga. Perfekt för dig som älskar kanel och vill prova något nytt!


Renée Voltaire Nötspread Mandel

Renée Voltaire Nötspread Smooth Mandel

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Sälj i förpackning på 220 gram
 • Finns som smooth, crunchy och som en nötspread med olika nötter
 • Ursprungsland: Italien och Grekland

2005 lanserades de första produkterna från Renée Voltaire av NK saluhall på prov. Efter hundratals produkter, ett tiotal böcker och en butik med veganskt koncept har det här varumärket fortfarande samma frågeställning: Vad mer kan man göra både nyttigare, bättre och godare?

Deras mandelsmör är ekologiskt och finns både i smooth och crunchy. Högkvalitativa mandlar från Grekland rostas för att få fram alla smaker, och mals sedan ner till ett nötsmör. Som pricken över i:et läggs även en gnutta havssalt till för smakens skull.

Förutom mandelsmör erbjuder Renée Voltaire ett ekologiskt och veganskt nötsmör gjort av rostade cashewnötter, hasselnötter, jordnötter och mandlar. Produkten är fiber-och proteinrik och innehåller inget salt eller socker. Perfekt för dig som inte kan få nog av nötter!


Vitaprana Organic Raw Almond butter

Vitaprana Organic Raw Almond butter

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Säljs i förpackning på 250 gram
 • Finns som smooth
 • Ursprungsland: Italien

Vitaprana är till för dig som söker ett pålitligt varumärke som får både dig och miljön att må bra. Deras sortiment innehåller bland annat kosttillskott, nötter och pulver som är gjorda på de renaste råvarorna med naturens näringsämnen och smaker. Samtliga av deras produkter är fria från tillsatt socker, syntetiska sötningsmedel och färg-och smakämnen.

Vitaprana mandelsmör är gjort av ekologiska och Sicilianska sötmandlar av hög kvalité. Mandlarna stenmals i en temperatur som alltid är under 42 grader, för att bevara mandelns höga näringsvärde och för att skapa ett välsmakande och näringsrik mandelsmör.


Garant Mandelsmör

Garant Mandelsmör

Finns i vanliga matbutiker

 • Inte ekologisk
 • Säljs i förpackning på 180 gram
 • Finns som smooth

Det här varumärket ställer höga krav på deras matvaror, för att garantera att de är bra för både dig och din omgivning. Garant strävar alltid efter att bli bättre på att göra mer hållbara val, och försöker uppnå detta genom att ställa krav, ifrågasätta och utvärdera leverantörer. Garants mål är att vara ledande på hållbarhet i livsmedelsbranschen, och varumärket anser själva att de har kommit en bra bit på vägen.

Mandelsmöret som de erbjuder är krämigt, och endast gjort på rostade sötmandlar. Produkten innehåller inga tillsatser och är helt naturligt. Det här är ett av de billigaste alternativen på vår lista, vilket möjligtvis kan bero på att produkten inte är ekologisk, något som motstrider varumärkets egna filosofi.


Monki Mandelpasta

Monki Mandelsmör

Kolla priset hos:

 • Ekologisk
 • Säljs i förpackning på 330 gram
 • Finns som smooth
 • Finns både brun och vit mandelpasta

Det här är en ekologisk nötpasta som är skapad av rostade nötter som har malts ner till en smakrik och fyllig nötpasta. I mandelsmöret finns också lite havssalt för smakens skull, men smöret innehåller inga andra tillsatser. Monki har fått många positiva omdömen för den här produkten, särskilt mycket beröm får de för den goda smaken och den perfekta konsistensen.

En annan version på det klassiska mandelsmöret är Monki Vit Mandelpasta. Skillnaden mellan de två olika mandelpastorna är att den vita versionen består av orostade mandlar. Detta gör att produkten har en mildare smak, perfekt för dig som inte vill ha så mycket mandel-och nötsmak.


The Original PB2 Powdered Almond Butter

The Original PB2 Powdered Almond Butter

Kolla priset hos:

Varumärket PB2 vill hjälpa sina kunder att hitta balansen i vardagen, känna trygghet i sina val samt att vara närvarande varje dag. Sedan 2007 har företaget gjort detta, med hjälp av sitt breda sortiment av växtbaserade produkter.

Unikt för våran lista är att den här produkten är ett mandelsmörspulver, som man enkelt kan använda i bakning, smoothies och matlagning för att få samma goda smak som av mandelsmör. För att skapa det här pulvret pressar man först rostade mandlar, för att få bort majoriteten av oljan, sedan tillsätts lite socker och salt för smakens skull innan man maler och torkar ut smöret.

En klar fördel med mandelsmörspulver istället för vanligt mandelsmör är att pulvret innehåller 70% mindre kalorier och 90% mindre fett. Detta gör det möjligt för personer med strikta dieter att kunna njuta av den goda mandelsmaken utan att påverkas av det höga energiinnehållet som tillkommer. Den här produkten är alltså perfekt för dig som har svårt att hålla dig borta från mandlar och mandelsmör, men som vill minsta ditt kaloriintag.


Vad innehåller mandelsmör?

Beroende på vilket varumärke som har tillverkat mandelsmöret kan ingredienserna skilja sig åt lite. De flesta mandelsmören på våran lista är helt naturliga och innehåller endast mandlar. Tack vare det enkelomättade fettet som finns i mandlar krävs det inget annat för att skapa ett krämigt smör när man maler nötterna. Vissa företag tillsätter salt, socker eller konserveringsmedel för att påverka smaken eller hållbarhetstiden på produkten.

Är mandelsmör nyttigt?

Det korta svaret är ja! Mandelsmör är absolut nyttigt då det har ett högt fiberinnehåll, nyttiga fettsyror och även en del protein. Detta betyder att mandelsmör fungerar perfekt som till exempel ett mellanmål, då det innehåller byggstenar som kroppen behöver, och samtidigt mättar magen.

Dessutom innehåller mandelsmör mineraler som bland annat kalcium, som stärker skelettet, och magnesium som har massvis med viktiga funktioner i kroppen. Det finns också en hel del E-vitamin i mandelsmör, vilket är en naturlig antioxidant som skyddar kroppens celler från farliga ämnen.

Även fast mandelsmör oftast inte innehåller något socker kan det vara bra att veta att det är ett väldigt energirikt livsmedel som innehåller mycket kalorier. Det finns ungefär 610 kalorier i 100 gram, så det är viktigt att anpassa sitt intag av mandelsmör till det målet man har.

Vad passar mandelsmör till?

Endast fantasin sätter gränserna för vad man kan använda mandelsmör till. Man kan till exempel använda smöret som ett pålägg på mackan, eller som en toppning på gröten eller yoghurten tillsammans med granola. Det går också alldeles utmärkt att använda i bakning och matlagning för att få till en mer nötig smak.

Är mandelsmör nyttigare än jordnötssmör?

Mandelsmör innehåller fler kalorier än jordnötssmör, även fast skillnaden inte är jättestor. Jordnötssmör innehåller mycket folsyra och B-vitaminet biotin, medan mandelsmöret innehåller mer kalcium, järn, och ungefär lika mycket magnesium.

Man kan alltså säga att de två nötsmören är nyttiga på lite olika sätt, även om mandelsmör har en något mer fullpackad uppsättning av mikronutrienter.


Här hittar du fler artiklar om olika veganska livsmedel!