Bästa magnesium kosttillskott för veganer 2024: Bäst i test veganskt magnesium

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Magnesium är ett mineral som är nödvändigt för bland annat kroppens produktion av protein, för dess omsättning av kalcium och för att dess nerv- och muskelfunktioner skall fungera normalt.

Även om magnesium förekommer i flertalet veganska livsmedel kan ökad muskelbyggande träning eller plötsligt uteslutande av t.ex. kött, fisk och skaldjur ge en anledning för veganer att se över sitt magnesiumintag. Därför har vi granskat marknaden för att hitta det bästa kosttillskottet med magnesium för veganer.

Frukt och nötter och en skylt med magnesium

Vilket kosttillskott med magnesium för veganer är bäst i test?

Healthwell Trippel Magnesium är vår favorit bland våra testade kosttillskott med magnesium. Detta utifrån att produkten innehåller en bra avvägd dos med magnesium av hög kvalitet till ett rimligt pris.

Healthwell Trippel Magnesium

Kolla priset hos:


Det bästa högdoserade magnesiumtillskottet är Great Earth Magnesium. Denna produkt täcker hela dagsbehovet av magnesium för en vuxen i en enda tablett, kommer i en fördelaktig tablettform för mineraltillskott och är ett av testets billigaste tillskott i förhållande till magnesiummängden i det.

Great Earth Magnesium

Kolla priset hos:


För personer med känslig mage rekommenderar vi i första hand att prova Närokällan Magnesium Glycinat. Just magnesiumtillskott kan riskera att oroa en känslig mage i större utsträckning än många andra slags tillskott och då fungerar magnesiumformen i denna produkt ofta bättre än många andra former.

Närokällan Magnesium Glycinat

Kolla priset hos:


Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln! Se även våra tips på kombinationstillskottet ZMA!

Om du misstänker att du lider av mineralbrist kan du beställa ett blodprov. GetTested.se har hemmatest som mäter magnesium, zink och selen. Det tas hemma via blodprov som du skickar in.

Om du känner dig mycket dålig eller är orolig över din hälsa bör du alltid kontakta din lokala vårdgivare eller en digital variant som till exempel Doktor.se.


Recensioner av hela 12 olika magnesiumtillskott lämpliga för veganer

Här kommer en närmare titt på alla veganvänliga magnesiumtillskott vi tittat på.

Healthwell Super Magnesium

Healthwell Super Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):240 mg (64%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:100 st
Dosering:1 kapsel

Denna produkt från svenska Healthwell innehåller en bra dagsdos med kvalitativt magnesium från tre olika källor i en enda kapsel. Magnesiumet har god biotillgänglighet och många som provar det brukar kunna uppleva en märkbar effekt ifråga om återhämtning och allmänt välmående ganska snabbt efter användning.

Doseringen passar personer som skulle vilja täcka en stor del av sitt dagsbehov med ett kosttillskott samtidigt som de fortfarande i någon utsträckning får i sig en del magnesium i sin allmänna kost.

Med avseende på att kvaliteten är hög, på att dosen är bra avvägd ifall man efterfrågar någorlunda höga halter av magnesium och för att produkten är prisvärd i förhållande till kvaliteten utgör Healthwell Super Magnesium vår testvinnare och vår främsta allmänna rekommendation när det gäller kosttillskott med magnesium för veganer.


Great Earth Super Magnesium

Great Earth Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):375 mg (100%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:100 st
Dosering:1 tablett

Green Earths kosttillskott brukar överlag innehålla höga doser av mineraler och/eller vitaminer till bra priser och så även med denna produkt.

En enda av dessa tabletter innehåller hela dagsbehovet av magnesium för en vuxen. Detta tillskott passar därför bra för personer som inte räknar med att få i sig några större mängder magnesium genom kosten, samt för personer som till exempel tränar aktivt och därför har en större uppbyggnad av muskler.

Great Earth Super Magnesium utgör vår främsta rekommendation för ett högdoserat kosttillskott av magnesium, och med tanke på att priset är lågt i förhållande till mängden magnesium utgör den även en stark rekommendation som budgetalternativ.


Närokällan Magnesium Glycinat

Närokällan Magnesium Glycinat

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):100 – 300 mg (27 – 80%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:120 st
Dosering:1 – 3 kapslar

Denna kvalitativa produkt från svenska Närokällan är profilerad utifrån att tillskottet enbart består av rent magnesiumglycinat i en vegetabilisk kapsel utan några som helst tillsatser. 

Glycinformen av magnesium uppges vara lättupptaglig för olika områden i kroppen samt gynnsam både för bildandet av antioxidanter och för kroppens energiproduktion. Dessutom är denna magnesiumform vanligtvis en av de mer skonsamma formerna av magnesium för personer med känslig mage.

Prismässigt är produkten inte heller avsevärt mycket dyrare än andra magnesiumtillskott i det lägre doseringsspannet. Detta gör Närokällan Magnesium Glycinat till en stark rekommendation för den som vill ha en tillsatsfri magnesiumprodukt med god biotillgänglighet och produkten blir vår förstahandsrekommendation för personer med känslig mage.


Healthwell Magnesium Bisglycinat

Healthwell Magnesium Bisglycinat

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):100 mg (27%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:90 st
Dosering:1 kapsel

Det här svensktillverkade kosttillskottet innehåller sitt magnesium i formen magnesiumbisglycinat, vilket innebär en hög biotillgänglighet, samt att produkten är skonsam för magen.

Doseringsmässigt kan man tänka sig att produkten passar för den som har ett någorlunda stort intag av magnesium i kosten, men som fortfarande önskar att komplettera detta.

Healthwell Magnesium Bisglycinat är en pålitlig och skonsam produkt till ett rimligt pris bland våra mer lågdoserade magnesiumtillskott och kan till exempel rekommenderas för den som har känslig mage.


Healthwell Magnesium 800

Healthwell Magnesium 800

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):120 mg (32%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:90 st
Dosering:1 kapsel

Healthwells Magnesium 800 är ett enkelt kosttillskott med ett enskilt slag av magnesium i en relativt låg rekommenderad dagsdos till ett lågt pris.

Kvaliteten på magnesiuminnehållet är helt ok i förhållande till priset och produkten skulle förslagsvis ofta kunna tänkas passa som en början att prova på för personer som är nya när det gäller att börja använda sig av magnesiumtillskott.

Healthwells Magnesium 800 är ett prisvärt enkelt grundläggande magnesiumtillskott för veganer och borde kunna fungera bra för huvuddelen av de personer som önskar ett lågdoserat sådant.


Vitaprana Magnesium

Vitaprana Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):250 mg (67%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:100 st
Dosering:2 kapslar

Detta kosttillskott med magnesium från Vitaprana innehåller organiskt magnesium i ekologiska kapslar i en någorlunda hög rekommenderad dagsdos.

Trots den ekologiska profilen och den höga kvaliteten på magnesiumet är produkten relativt billig och den får överlag även bra kundomdömen.

För den som önskar en naturlig produkt med goda förutsättningar till ett bra upptag av dess magnesium rekommenderar vi varmt Vitaprana Magnesium som en bra och prisvärd produkt.


Bättre Hälsa Green Line Magnesium L-threonat Green

Bättre Hälsa Green Line Magnesium L-threonat Green

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):150 mg (40%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:90 st
Dosering:3 kapslar

Denna profilprodukt från svenska Bättre Hälsa har sin speciella nisch i att magnesiumet i den består av den särskilda formen Magnesium L-Threonat.

Just denna magnesiumform uppges vara den mest lättupptagliga och mest biotillgängliga formen för magnesium som existerar överhuvudtaget. Den beskrivs ha förmågan att kunna tränga igenom blod-hjärnbarriären samt cellmembranen och därigenom kunna förbättra nervcellernas synapser. Utöver detta skall den också vara väldigt skonsam mot magen.

Vår bedömning är att det helt klart rör sig om en premiumprodukt, men eftersom produktpriset är mycket högt kommer det för de flesta personer att behövas en alldeles särskild motivation till att efterfråga de fördelar som just den här produkten kan ge.   

Ifråga om Bättre Hälsa Green Line Magnesium L-threonat Green uppmuntrar vi de som är intresserade av just denna magnesiumform att läsa på om särskilda fördelar och användningsområden för produkten och därefter avgöra ifall den är något för dem själva.


Bättre Hälsa Super Mag

Bättre Hälsa Super Mag

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):200 mg (53%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:120 st
Dosering:2 kapslar

Här har vi ett rejält kosttillskott som innehåller magnesium från fem olika slags källor, vilket ger goda möjligheter för kroppen att kunna ta upp det. I likhet med många andra av Bättre Hälsas produkter är detta en kvalitetsprodukt som drar åt premiumhållet och detta återspeglas också i att priset för produkten är ganska högt.

Den rekommenderade dagsdosen är ganska hög och detta i kombination med att magnesiumet är från många källor gör att den bland annat skulle kunna passa kroppsligt aktiva personer och personer som bygger muskler genom träning.     

Bättre Hälsa Super Mag passar överlag personer som är måna om sitt magnesiumupptag och som är beredda att betala ett högre pris ifråga om kvaliteten på sitt magnesium.


Holistic Magnesiumdroppar

Holistic Magnesiumdroppar

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):250 mg (67%)
Beredningsform:Flytande
Mängd:50 – 100 ml
Dosering:2,5 ml (ca 20 droppar)

Här har vi magnesium i flytande form, vilket till och börja med kan vara gynnsamt för den som har svårt att svälja kapslar eller tabletter. Detta särskilt eftersom just magnesiumtillskott ofta tenderar att vara i lite större format än många andra slags kosttillskott.

Produkten består av vatten från sjön Great Salt Lake som renats och koncentrerats genom avdunstning. Av denna anledning är magnesiumet i den av ett väldigt naturligt slag, och produkten innehåller utöver stora mängder naturligt magnesium även mindre mängder av mer än 70 mineraler och spårämnen i jonform. Detta ger en potential för produkten att på ett naturligt sätt utjämna olika mineralbalanser i ens kropp.

Holistic Magnesiumdroppar är en intressant produkt som med sin flytande beredningsform och sitt naturliga höga innehåll av magnesium och mindre mängder av andra mineraler helt klart utgör ett användbart komplement till andra magnesiumprodukter. Produkten rekommenderas till den som har nytta av dessa fördelar och kan tänka sig att betala ett något högre pris i förhållande till mängden magnesium i produkten.


Holistic Magnesium

Holistic Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):120 – 480 mg (32 – 128%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:90 st
Dosering:1-4 kapslar

Holistic Magnesium är ett kosttillskott bestående av tre olika slags magnesium i organiska mineralföreningar. Detta gör att magnesiumet i produkten är lättupptagligt med hög biotillgänglighet och ger att detta kosttillskott profilerar sig utifrån kvaliteten på sitt magnesium.

Trots detta är produkten inte särskilt dyr i sin lägsta rekommenderade dagsdos som är en relativt lågdoserad sådan. Detta i kombination med att tillverkarens intervall av rekommenderad dagsdos är flexibel gör att Holistic Magnesium skulle kunna vara en bra produkt för att dels testa ifall organiskt magnesiuminnehåll har några fördelar för en själv, samt för att testa olika doseringar.  

Vi rekommenderar främst Holistic Magnesium som ett prisvärt organiskt lågdoserat magnesiumtillskott, men även som ett tillskott som man kan prova att variera dosen med lite grann.


Elexir Magnesium

Elexir Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):375 mg (100%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:120 st
Dosering:1 tablett

Här har vi ett riktigt rejält kosttillskott av magnesium där man täcker hela det rekommenderade dagsbehovet av magnesium för en vuxen i en enda tablett. Dessutom är tillskottet riktigt billigt och innehåller både en rejäl dos B6-vitamin, samt svartpepparextrakt för att öka biotillgängligheten av dess magnesium.  

Magnesiumet i produkten är från tre olika källor, vilket borde kunna vara gynnsamt för kroppens förutsättningar att tillgodogöra sig detta magnesiuminnehåll. Samtidigt är en av källorna magnesiumoxid, vilket allmänt sett inte räknas som någon särskilt kvalitativ magnesiumkälla.

Sammantaget bör man nog se Elexir Magnesium som en budgetprodukt där tillverkaren trots multipla källor av magnesium inte siktar på de högre nivåerna av kvalitet. Är man medveten om detta och istället efterfrågar mycket magnesium för pengarna är produkten helt klart prisvärd, och man bör då bara se till att man också håller balans i sitt allmänna intag av B-vitaminer då produkten innehåller rätt stora mängder B6.


Pureness Trippel Magnesium

Pureness Trippel Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd magnesium per dosering (% av RDI):90 – 360 mg (24 – 96%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:60 st
Dosering:1 kapsel

Denna produkt har som dess namn antyder ett innehåll av tre olika slags magnesium utan övriga tillsatser. Kvaliteten på magnesiuminnehållet är av det högre slaget, och magnesiumsorterna skall i sig vara relativt skonsamma för magen.

Eftersom tillverkarens rekommenderade dagsdos är flexibel och väldigt låg i sin lägstadosering kan man tänka sig detta tillskott som passande för personer som efterfrågar fördelarna med kvalitativt magnesium från multipla källor. Detta särskilt om man dessutom önskar att börja försiktigt med doseringen och eventuellt gradvis prova på att öka den.   

Produktens pris är ganska högt, så Pureness Trippel Magnesium rekommenderas i första hand för den som är villig att betala för kvalitetsmagnesium från multipla källor utan tillsatser och som eventuellt har särskild nytta av produktens skonsamhet mot magen.


Vad är magnesium bra för?

Magnesium ingår till att börja med i kroppens proteinproduktion, i dess kalciumomsättning samt i dess nerv- och muskelfunktioner och ingår dessutom i hela 300 enzymprocesser.

Att ha tillräckliga tillgängliga mängder magnesium bidrar till förbättrad muskelaktivitet, till att stärka skelettet samt till kroppens energiomsättning, vilket kan minska trötthet och utmattning.

Är kosttillskott med magnesium veganska?

När det gäller källor till kosttillskott med magnesium finns det åtminstone sju stycken sorters magnesiumföreningar som alltid är veganska oavsett ursprung och ytterligare några som kan vara det beroende på ursprung.  

Benämner en tillverkare sitt kosttillskott som veganskt innebär detta att också magnesiumet i skall vara av veganskt ursprung. Samtliga kosttillskott i vårt test uppges vara veganska.

Vilka olika sorters magnesium finns det och vilken ska man välja?

Eftersom det finns en väldigt stor uppsättning mineralföreningar som innehåller magnesium listar vi här de sju som alltid är veganska. Dessa är:

  • magnesiumsulfat
  • magnesiumklorid
  • magnesiumacetat
  • magnesiumlaktat
  • magnesiumcitrat
  • magnesiumglukonat
  • magnesiumoxid

I förhållande till dessa sorter är det inte alltid lätt att helt entydigt hitta forskning som pekar på att en enskild sort alltid och i alla lägen är bättre än de övriga. Däremot går det att se någorlunda tendenser mot att till exempel magnesiumlaktat, magnesiumklorid och magnesiumcitrat går i riktningen mot att ha bättre så kallad biotillgänglighet (enkelt uttryckt i sammanhanget hur bra det aktuella ämnet tas upp av kroppen) och magnesiumoxid verkar vara ett av de ämnen som har sämst biotillgänglighet.  

Utöver detta förekommer former såsom till exempel så kallade glycinat-former, vilket innebär att magnesiumet är bundet till aminosyran glycin och detta ökar också biotillgängligheten hos sådant magnesium.

Det finns mycket i området som man skulle kunna gå in bra mycket mer på djupet ifråga om, och i våra egna artiklar försöker vi oftast att hitta en balans mellan att enkelt och översiktligt beskriva fördelarna och eventuella nackdelar i produkterna vi testar, jämfört med att vi i våra Fråga och Svar-avdelningar åtminstone försöker att utveckla ytterligare litet i områden som detta. Man är förstås också alltid välkommen att göra egna efterforskningar utifrån den relevans som det aktuella ämnet kan tänkas ha för en själv.

Behöver veganer äta tillskott av magnesium?

Ifråga om studier finns det inte i allmänhet något som pekar på att det skulle vara mer vanligt förekommande med magnesiumbrist hos veganer jämfört med andra referensgrupper. Därför blir en bedömning ifråga om detta mer än fråga om att jämföra enskilda veganers näringsintag snarare än att säga att det skulle vara nödvändigt för veganer i allmänhet att inta några magnesiumtillskott.

Vet man med sig som vegan (eller när stora inslag av ens kost är veganska) att man slarvar med delar av näringsintaget och inte äter särskilt varierat skulle detta kunna vara en anledning att undersöka ifall det vore lämpligt för en själv med magnesiumtillskott.

Man skulle även kunna jämföra ens magnesiumintag med ens kalciumintag då ett ökat kalciumintag också gör det önskvärt med ett högre magnesiumintag. Sedan skulle man även kunna överväga ett något högre magnesiumintag i samband med kroppsträning och annan muskelbyggande aktivitet.

Ytterst sett är ens egna förutsättningar i viss utsträckning individuella, och i fråga om större kostförändringar, vid sjukdom och olika slag av eventuell näringsbrist samt vid större tveksamheter är det klokt att också rådgöra med en dietist eller allmänt legitimerad medicinsk personal.     

Vilka veganska livsmedel innehåller mycket magnesium?

Bland de mer magnesiumrika veganska livsmedlen har vi bland annat nötter, särskilt mandlar och mandelsmör är rikt på magnesium. Övriga livsmedel innfattar bland annat: frön, gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och ibland mer specifika livsmedel bland annat sojamjölk, avokado, potatis, råris och banan, samt även till exempel kakao.