Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Macadamianötter är unikt knapriga och har en säregen, alldeles ljuvlig smak. Var man köpa macadamianötter i Sverige? Varför är dessa nötter de dyraste i världen och kan man göra eget smör av macadamia? I den här artikeln reder vi ut allt du behöver veta om macadamianötter och listar de bästa köpen.
Innehåll
Vilka macadamianötter är bäst i test?
De absolut finaste macadamianötterna du kan köpa är Mother Earth Raw Ekologiska Macadamianötter. Detta är noga utvalda premium-nötter skördade i Kenya.
✅ Nötter av genomgående hög kvalitet
Det allra mest prisvärda alternativet är Bulk Macadamianötter. De kan köpas i storpack på upp till 1 kg till ett mycket bra pris!
✅ Bra pris i storpack
Vill du ha nötterna som snacks kan vi rekommendera Rawpowder saltade och rostade macadamianötter. Mycket smakrika och krispiga nötter!
✅ Gott snacks
Recensioner av 11 produkter med macadamianötter
Nedan följer en närmare titt på 11 olika produkter med macadamianötter. De flesta är naturella nötter, men några är saltade och rostade. Längst ned finns även ett nötsmör gjort på macadamia, följt av lite mer info om macadamia och nötens kvalitéer.
Vill du ha tips på andra nötsmör kan du kolla in våra artiklar om jordnötssmör, mandelsmör eller cashewsmör!
Urtekram Macadamianötter Havssalt Eko
Kolla priset hos:
Urtekram startades i Danmark redan 1972 med avsikt att leverera ekologiska och hållbara produkter. Företaget ville öka intresset för ekologisk mat redan då och deras vision är än mer förankrad idag.
De startade som pionjärer vilket fortfarande genomsyrar deras produktion och framtagandet av nya varor.
I det breda sortimentet hos Urtekram hittar vi allt från livsmedel till hudvårdsprodukter såsom sesamolja och havssalt, tahini, dinkelpuffar och quinoaflingor, nötter och kryddor samt schampo och balsam. Alla produkter är ekologiska och många är Fairtrade-märkta. Vi gillar att Urtekram levererar hälsosamma basvaror till ett bra pris.
Macadamianötter med havssalt från Urtekram kommer från Kenya och är ekologiskt odlade. Efter skörd rostas nötterna varsamt tillsammans med en liten mängd havssalt. De är helt fria från tillsatser.
Nötterna är goda som snacks eller mellanmål men funkar även bra i matlagning. Macadamianötter har en naturligt hög halt på nyttiga fetter och protein. Vi gillar att använda macadamianötter från Urtekram som ett mättande mellanmål.
Rawpower Ekologiska Macadamianötter Saltade
Kolla priset hos:
Svenska livmedelsföretaget Rawpowder vill ge oss det bästa från naturen. Deras sortiment är ekologiskt eller från vilt växande grödor, som växer långt från föroreningar.
Vi hittar ett brett sortiment av ekologiska superfoods, pulver, nötter, torkad frukt, greens och kryddor. Vi gillar att bli inspirerade av Rawpowders utbud och testar gärna spännande produkter som aktivt kol, syrliga körsbär, husk, björksocker och shiitakepulver.
Vi gillar att macadamianötter från Rawpowder kommer i en stor förpackning på 175 gram och endast innehåller 1 % havssalt. Nötterna är lena i smaken och den lilla gnuttan salt lyfter fram krämigheten.
Förpackningen kan enkelt förslutas så att nötterna kan förvaras på bästa sätt. Hållbarheten förlängs av mörk, torr och sval förvaring. Macadamianötter hos Rawpowder odlas ekologiskt i Kenya. Efter skörd torrostas nötterna med lite salt.
Rostningen framhäver smaken och gör de lite extra knapriga. Vi gillar att använda macadamianötter från Rawpowder i sallader och matlagningar med asiatiska inslag.
Rawpowder Ekologiska Macadamianötter
Kolla priset hos:
Vi gillar att Rawpowder även förser oss med ekologiska naturella macadamianötter i utbudet. Macadamianötterna odlas ekologiskt i Kenya och förpackas i påsar på 175 gram. Naturella macadamianötter skiljer sig mot de torrostade nötterna i sitt näringsinnehåll.
Nötterna i sin naturliga from innehåller varken transfetter eller kolesterol. De har ännu högre halt protein; 81 gram per 100 gram jämfört mot 7,8 gram hos de rostade. Andelen kolhydrater är också lägre hos de naturella nötterna.
Naturella macadamianötter från Rawpowder är milda i smaken och naturligt krispiga. Nötterna innehåller förutom protein och fibrer även magnesium och järn.
Vi använder gärna de naturella nötterna i matlagning och raw food bakning eller som ett nyttigt och mättande mellanmål. Rawpowders breda utbud av spännande hälsomat imponerar och vi gillar deras höga kvalité av både pulver, torkade bär och nötter.
Bulk Macadamianötter
Kolla priset hos:
Hos brittiska hälsokostföretaget Bulk hittar vi ett brett utbud av tillskott, vitaminer, proteiner och livsmedel som stöttar träning och en aktiv livsstil.
Bulks mission är att stärka varje idrottare och träningsperson i att nå sina mål. De vill erbjuda marknadens bästa träningsnutrition, utan konstigheter och i stora förpackningar.
Macadamianötter hos Bulk finns i förpackningar på 500 gram eller ett kg. Nötterna är naturella och skalade och har en len smak. De har en hög andel fleromättat fett, hela 60 gram per 100 gram. Hos Bulk väljer vi naturella macadamianötter för det nyttiga fettet som hjälper till att behålla en bra kolesterolnivå.
Bulk föreslår även att vi använder macadamianötter tillsammans med ett viktökningsprogram eftersom nötterna innehåller 736 kcal per 100 gram. Smaken är söt och nötig och passar bra som mellanmål efter träningen. Vi gillar att använda macadamianötter från Bulk i nyttiga proteinbars som mellanmål.
Rawfoodshop Macadamianötter Eko
Kolla priset hos:
Vi hittar svenska Rawfoodshop i Malmö där de skapar sina produkter i egen regi. I strax över tio år har Rawfoodshop försett oss med ett brett utbud inom rawfood, ayurveda och glutenfri kost. Hos rawfoodshop är naturligt, hållbart och innovativt i fokus i arbetet mot att erbjuda produkter för en bättre hälsa och miljö.
Vi gillar Rawfoodshops breda ekologiska sortiment av allt från livsmedel till hälsokost, kosttillskott och kroppsvård. Hos Rawfoodshop kan vi hitta riktigt stora förpackningar av ekologiska nötter och frön. Även den minsta förpackningen med naturella macadamianötter innehåller 500 gram.
Macadamianötterna är rika på protein, mineraler och vitaminerna i B-gruppen. Eftersom de innehåller lägre halt kolhydrater än andra nötter är macadamia omtyckta bland de som äter low carb dieter.
Smaken är mild och nötterna är krämigare än cashew. Rawfoodshop rekommenderar att vi blötlägger nötterna innan användning för att få ut maximalt av näringsinnehållet och göra nötterna mer lättsmälta. Vi gillar att använda de naturella macadamianötterna från Rawfoodshop i lyxiga bakverk och nyttigt godis, gärna tillsammans med choklad.
Powerfruits Naturella Macadamianötter Raw (EKO)
Kolla priset hos:
Svenska varumärket Powerfruits väljer ut de bästa råvarorna från världens alla hörn för att sedan handpacka produkterna i Skåne.
Powerfruits vill ge svenskarna de bästa ekologiska, naturliga, produkterna utan tillsatser eller vitt socker. Vi tycker att de lyckas bra med det och imponeras av deras ekologiska utbud av kryddor, nötter, hälsopulver och kosttillskott.
Macadamianötter från Powerfruits är raw, eller med annat ord helt naturella. Vi kan välja på återförslutningsbara förpackningar om 100 gram, 500 gram och 1000 gram. Nötterna är ekologiskt odlade i Kenya och Sydafrika och innehåller inga tillsatser, endast rena nötter.
Macadamia är milda i smaken, krämiga och rika på nyttiga fetter. Vi gillar att äta dem som de är, helst utan andra nötter eller frön för att få fram dess goda smak.
Powerfruits macadamianötter är också goda att hacka och strössla över en sallad eller gryta där man vill tillföra extra krispighet och en dos nyttigt fett.
Superfruit Macadamianötter Naturella, 200g
Kolla priset hos:
Svenska varumärket Superfruit tillhandahåller ekologiska hälsokostprodukter som bär, nötter, frön och pulver. Sedan starten 2007 har företaget fokuserat på superfoods som stöttar en modern och aktiv livsstil med sin höga kvailté och näringsinnehåll.
Råvarorna är därför noga utvalda för att säkerställa naturliga och ekologiska produkter utan onödiga tillsatser. Vi gillar Superfruits breda sortiment och enkla produktdesign. Vi vet att vi får bra kvalité för ett riktigt bra pris.
Macadamianötter hos Superfruits är naturella och kommer i en förpackning på 200 gram. Nötterna odlas ekologiskt i Kenya och mår bäst i ett torrt och mörkt utrymme. Då behåller de sin goda smak och feta krämiga konsistens.
Macadamianötterna är omtyckta i hälsokretsar och i växtbaserad kosthållning just på grund av den höga halten fleromättade fetter. Det är fetterna som gör macadamianötterna krämiga. Superfruits lyfter också fram nötternas höga halt av vitamin B1 och magnesium.
Därför äter vi gärna macadamianötter med jämna mellanrum i våra sallader och nyttiga bakverk. De är också goda i smoothies eller att äta som de är.
KoRo | Macadamianötter
Kolla priset hos:
Tyska livsmedelsföretaget KoRo vill föra konsumenter och producenter närmare varandra. De vill leverera hållbar mat av hög kvalité utan krångliga handelskedjor.
KoRo lägger stor vikt vid sina förpackningar som ska ha god hållbarhet, en sensorisk upplevelse och vara av hållbart material. Därför finns KoRos produkter i stora förpackningar och i riktigt stora förpackningar, så kallade bulks. KoRo vill med sina stora förpackningar inte bara spara på avfallsmaterial men också kunna erbjuda sin favoritmat i större mängd.
Vi gillar KoRos tänk och arbete med att förenkla handelskedjor. I sortimentet hittar vi en mängd läckra veganska och sockerfria livsmedel som nötter, torkade frukter, superfoods, kosttillskott och olika tesorter.
KoRos förpackning med naturella hela macadamianötter är återförslutningsbar och på 500 gram. Nötterna odlas i Australien, där macadamia har sitt ursprung hos urbefolkningen. De milda och krämiga nötterna har en doft av mandel och vanilj och är de där lyxiga nötterna som vi gärna har i skafferiet.
En kreativ dag gillar vi att göra vegansk glass av macadamianötter och en knivsudd vanilj. Men de naturella nötterna är precis lika goda över morgonmuslin som i nyttiga kex.
Årstiderna Macadamianötter
Kolla priset hos:
Danska matföretaget Årstiderna vill återskapa en relation mellan odling och glädjen i att laga mat. De beskriver sig själva som en grupp bönder, kockar, forskare och matnördar som gått ihop för att leverera matkassar och hållbara varor direkt till hemmet.
Årstiderna finns etablerade i både Sverige och Danmark och levererar till de flesta områden. De odlar själva råvarorna, skapar recept och tar fram olika slags matkassar. Alla råvaror är ekologiska och kommer från lantbrukare runt om i Europa som de själva känner och litar på.
Förutom matkassar kan vi också köpa en mängd ekologiska och hållbara dagligvaror hos Årstiderna.
Bland sortimentet av basvaror hittar vi kryddor från världens alla hörn, olika sorters mjöl, fermenterade grödor och tomatsåser. Dessutom kan vi välja bland en mängd olika nötter och frön. Macadamianötter från
Årstiderna är ekologiskt odlade och kommer i en förpackning på 300 gram. De feta och smakrika nötterna hackar vi gärna ner till en nyttigt och krispigt strössel för att strö över glass, fruktsallader eller frukostmaten.
Årstiderna föreslår även att testa deras macadamianötter tillsammans med kokos. Det tror vi blir ett vinnande koncept och står näst på tur i provlagningen!
Mother Earth Raw Ekologiska Macadamianötter
Kolla priset hos:
Svenska företaget Mother Earth vill erbjuda hälsosamma produkter av hög kvalité med respekt för jorden. Deras produkter är ekologiska och bidrar till att stärka enskilda odlare genom att ge dem skäligt betalt. I sortimentet hittar vi hälsosamma pulver, nötter och frön noga utvalda från världens alla hörn.
Macadamianötter från Mother Earth är ekologiskt odlade i Kenya. Nötterna är naturella, det vill säga orostade, fria från alla slags tillsatser (även salt) och klassas som raw. Nöten är rik på en rad näringsämnen som vitaminer och mineraler, antioxidanter och aminosyror.
Framförallt har macadamia en hög halt av fettsyran Omega 9, samma nyttiga fett som finns i olivolja.
Nöten har blivit uppmärksammad just för dess nyttiga fetter och mångsidighet i raw food matlagningen. Vi äter gärna ekologiska macadamianötter från Mother Earth tillsammans med choklad eller frukt.
Natural World Macadamiasmör
Kolla priset hos:
Macadamiasmör från Natural World finns i burkar på 170 gram, perfekt för oss som älskar nötsmör. Ibland kan vi köpa fler burkar till mer förmånligt pris. Krämigt macadamiasmör i mängder, kan det bli bättre?
Macadamiasmöret från Natural World innehåller inga tillsatser. Det mals ned i stenkvarnar och resultatet blir en kraftfull arom där nötternas naturliga sötma och krämighet framhävs.
Smöret är extra krämigt och består enbart av 100 % macadamianötter. Vi gillar detta lyxiga nötsmör. Enbart tanken på vitchokladmousse med macadamiasmör eller macadamiadadelkräm med bär får det att vattnas i munnen!
Är macadamianötter nyttigt?
Macadamianötter är en av de fetaste nötterna som finns. De har en hög halt av blandade omega-fettsyror, fibrer, protein och mineraler. Nötterna är en bra källa för enkel- och fleromättade fetter, så kallade hälsosamma fetter.
Fetterna som särskilt lyfts fram är Omega 7 och Omega 9. Omega 7 stärker huden och ger fukt till torra slemhinnor. Omega 9 är viktigt för kroppens förmåga att bilda nya celler, ha bra blodfettsvärden samt reglera kolesterolnivån.
Totalt innehåller macadamianötterna mellan 70 – 80% fett och då övervägande fettsyror från Omega 9, samma nyttiga fettsyra som återfinns i olivolja.
Macadamia är naturligt söta med en len och nötig smak. Ändå innehåller nötterna väldigt lite (naturligt) socker men har hög energihalt. Förutom fett är nötterna rika på komplexa kolhydrater, proteiner, fibrer, antioxidanter, B-vitaminer och mineraler som fosfor, mangan och magnesium.
Varifrån kommer macadamianötter?
Macadamianötter växer i klasar på trädet Macadamia Integrifolia. Träden blir 12 – 18 meter högt och återfinns i subtropiska områden. Det finns totalt fyra arter av familjen silverträd, men endast två varianter producerar ätliga nötter.
Den ätliga sorten macadamia fick sitt namn 1857 då botanisten von Mueller namngav den för att hedra en australiensk vetenskapsman, John Macadam. Dessa ätliga nötter har en fin gräddgul färg.
Macadamiaträdet och de goda nötterna kommer ursprungligen från Australien där de främst växer i norra New South Wales och södra Queensland. Nöten har många smeknamn, bland annat Queenslandsnöt, och även flera namn i Aboriginernas språk.
För ursprungsbefolkningen har macadamia varit en viktig näringskälla under tusentals år. Men först 1950 etablerades kommersiella odlingar av nöten och då på Hawaii.
Idag odlas macadamianötter på kommersiella plantager på flera ställen i världen. De främsta producenterna är dock Australien, Hawaii och Sydafrika. Vanligast är att vi i Sverige hittar macadamianötter som kommer från Kenya.
Varför är macadamianötter så dyra?
Macadamianötter är kanske de lyxigaste nötterna i hela världen. De är högt eftertraktade för sin feta, goda och krämiga smak samt breda användningsområden inom bakning och godis. Dessa nötter är dock även de dyraste nötterna på marknaden.
Vissa påstår att macadamianötter är dyra på grund av att de är så svåra att skala. Runt den vitgula, smöriga kärnan finns ett tjockt mörkbrunt skal som kräver någon form av maskin eller tillhygge för att dela. Det innebär med andra ord en stor investering för bönderna, vilket helt enkelt kan vara för kostsamt för små odlare.
Fördjupar vi oss lite till i ämnet förstår vi också att tillgången påverkar priset. Precis som de flesta nötter så växer macadamia på träd. Det tar tid för träd att växa upp och macadamiaträdet tar mellan tre och sju år på sig för att nå mogen ålder och således bära frukt.
Dessutom kan trädet endast växa i speciella subtropiska områden, såsom regnskogen i Australien och områden med hög höjder, mycket regnvatten och värme.
Den här typen av klimat är eftertraktad odlingsyta även för andra grödor som växer betydligt snabbare, avokado och kaffe till exempel. Macadamia behöver därför tävla om odlingsytan och eftersom det tar tid innan de ger frukt blir investeringen större och nötterna dyrare.
Vad är macadamia bra för?
Macadamianötter är bra när vi vill tillföra mer av de nyttiga fetterna till vår kost. Allätare och veganer, träningsintresserade och soffliggare kan alla dra nytta av nötternas enkel- och fleromättade fetter som alternativ eller komplement i en balanserad kost.
Det är också för den höga halten av fleromättade fetter som nötterna blivit kända. Vi syftar då till Omega-fettsyrorna 6, 7 och 9 som bland annart hjälper kroppen att reglera kolesterolnivån och blodfettvärdena.
Vi hittar även höga halter av vitamin B-gruppen i macadamianötter. Framförallt är nötterna rika på vitamin B1 som bidrar till en väl fungerande matsmältning. Dessutom finns en betydande mängd mineraler i macadamianötter, då främst magnesium som hjälper musklerna och nervsystemet att fungera normalt.
Macadamianötter innehåller dessutom färre kolhydrater än många andra nötter så de är omtyckta bland människor som följer en low carb diet eller ett viktökningsprogram.
Sammanfattningsvis innehåller macadamianötter runt 80 % enkel- och fleromättade fettsyror. Det är fettet som ger den milda smaken och krämiga konsistensen.
Vissa källor inom raw food rekommenderar att lägga nötterna i blöt minst fyra timmar för att de ska vara mer lättsmälta och kroppen enklare ska ta upp näringen.
Vad kan man göra med macadamianötter?
Dessa feta och krämiga nötter är goda att äta som de är rakt upp och ner, eller i sallader och strösslade över en måltid.
Nötterna är också trevliga och lättanvända i allehanda matlagning. Vi grovhackar de gärna för att använda som strössel på sallader, som topping på grytor, risrätter, wok eller dessert. Vi lägger då på nötterna precis innan servering för att behålla krispigheten.
Eftersom macadamianötter är feta och krämiga gör de sig bra i bakverk och dessert. Både raw food och annan hälsosam bakning uppskattar macadamias egenskaper.
Vi gillar att hacka macadamianötter i proteinbars, olika slags kakor och krämer. De gifter sig väl med både mörk och vit choklad, salt och citron. Däremot föredrar vi att äta dem själva, utan andra nötter för att ge macadamia vår fulla smakuppmärksamhet.
Andra exempel på efterrätter och sötsaker vi gärna gör med macadamianötter är vegansk macadamiaglass, söta smoothies, som topping på tårtor, i frukt- och bärsallad.
En god kräm som passar bra till frukt och bär får du genom att mixa macadamianötter med lite vatten, ett par dadlar och vanilj till en len och slät konsistens. För en lyxig start på dagen hackar vi gärna macadamianötter över gröten eller blandar i musli.
Kan man göra macadamiasmör?
Det går utmärkt att göra macadamiasmör själv. I svenska butiker är det inte vanligt att hitta det utan vi får beställa macadamiasmör online. Men du gör enkelt macadamiasmör hemma med hjälp av en bra matberedare eller höghastighetsblender.
Ett annat tips är att använda en stor mängd nötter för att maskinen lättare ska kunna krossa nötterna och göra smör utan att fastna. Du kan tillsätta lite havssalt själv om du använder naturella nötter eller använda redan saltade nötter.
Både naturella och rostade macadamianötter fungerar bra till att göra smör på även om de rostade gör det enklare för maskinen (och tålamodet). Eftersom nötterna innehåller så mycket fett tillsätter vi ingen olja. Själva krossningen av nötterna tar fram deras naturliga oljor och efter en tids mixande har vi fått smör.
Gör så här: lägg fem deciliter macadamianötter i en matberedare eller höghastighetsblender. Pulsa några gånger och peta ner nötterna från sidorna.
Kör sedan maskinen tills du får en len och krämig konsistens på nötterna. Peta ner från sidorna under tiden. Häll sedan upp smöret i en glasburk med lock och förvara mörkt och svalt så håller det sig länge.
Se fler artiklar om veganska livsmedel!