Bästa lönnsirapen 2025: Naturligt sötningsmedel från lönnträdet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lönnsirap har i flera hundra år skapats av sav, som blir utvunnet från lönnträden som växer i Kanada och nordöstra Usa. Den är sannolikt mest känd som tillbehör på pannkakor och våfflor, men är utmärkt som sötningsmedel till mycket annat gott. Det är en stor industri som har skapats runt lönnsirapen, och den växer fortfarande för att möta den höga efterfrågan på detta flytande bruna guld!

Bäst i test lönnsirap

Vilken lönnsirap är bäst i test?

Ett bra standardval är Urtekrams ekologiska lönnsirap. En ren och fin sirap, i en tjusig liten flaska. Perfekt för dig som är sugen på att prova lönnsirap, eller vill ha det som tillbehör då och då.

Är det istället prisvärdheten som du prioriterar rekommenderar vi Maple Farm Lönnsirap. Dock är det värt att nämna att detta alternativ inte är ekologiskt, till skillnad från de flesta andra på vår lista.

Om du letar efter ett mer hälsosamt alternativ för att ersätta vanlig, äkta lönnsirap med, är Bulk Zero Calorie Maple Syrup och MyProtein sockerfri sirap något för dig! Utan att konsumera något socker eller fett kan du stilla sötsuget med dessa produkter.

Recensioner av 12 typer av lönnsirap du kan köpa på nätet

Här tittar vi närmare på hela 12 olika sorters lönnsirap.

Urtekram Lönnsirap

Urtekram Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 250 ml
  • Ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

Urtekram har ett stort sortiment av ekologiska, veganska och vegetariska produkter som i viss mån även paketeras i förpackningar skapade av sockerrörsplast, detta för att dra ner förbrukningen på plast som skadar miljön.

Urtekram lönnsirap är helt naturligt med endast ekologisk lönnsirap i innehållsförteckningen. 40 liter av ren saft från lönnarna i Kanada indunstas och blir till en liter sirap som du kan använda i ditt kaffe, i bakning eller på pannkakorna.


Maple Farm Äkta lönnsirap

Maple Farm Äkta lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 1 liter och 1,89 liter
  • Inte ekologisk, men det finns en liknande produkt som är ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

Detta är en helt naturlig och äkta lönnsirap med en rik smak. Produkten har dessutom producerats och bearbetats i de kanadensiska skogarna i Quebec. Den här produkten innehåller inga konstgjorda sötningsmedel, och inte heller några konstgjorda smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen.

Maple Farm är ett av de mest prisvärda alternativen, men tyvärr är produkten är inte ekologisk. En annan förklaring till de billigare priset är att sirapen förpackas i en plastdunk till skillnad från den mer vanliga glasflaskan.


Bulk Zero Calorie Maple Syrup

Bulk Zero Calorie Maple Syrup

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 400 ml
  • Inte ekologisk
  • Utan fett, socker och kalorier

Det här är ett kalorifritt alternativ till vanlig lönnsirap. Värt att notera att det alltså inte handlar om äkta lönnsirap, utan ett hälsosamt substitut. Smaken påminner dock om riktig lönnsirap, även om det givetvis inte är helt och hållet samma sak. Bulks kalorfria sirap finns även i andra smaker, bland annat:

  • Gräddkola
  • Choklad och kola
  • Golden Syrup

Alla sorterna i utbudet är veganska.

Bulk är ett väldigt träningsinriktat företag som bland annat säljer högkvalitativa träningskläder, proteinpulver och tillbehör för rimliga priser. Zero Calorie Maple Syrup är ett tillbehör som är skapad för idrottare och personer med kaloriekontrollerade dieter där socker bör undvikas.

Istället för socker är lönnsirapen sötad med sucralose, och innehåller inga kolhydrater, inget fett och inga kalorier. Den här lönnsirapen kan du använda på pannkakor, gröt, i kaffe och yoghurt, precis som med vanlig lönnsirap. Vi rekommenderar Bulk Zero Calorie Maple Syrup till dig som vill tillfredsställa behovet av sötsaker, utan att faktiskt konsumera några kalorier.


My Protein Ekologisk Lönnsirap

My Protein Ekologisk Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Ekologisk

Den här lönnsirapen är en del av serien MyVegan som består av veganska proteinblandningar, goda snacks och tillbehör, som enligt MyProtein själva stillar dina cravings utan att äventyra din diet.

Med endast 100% ekologisk lönnsirap som ingrediens erbjuder MyProtein en helt naturlig lönnsirap som kommer ifrån utvalda lönnar. MyProtein Ekologisk Lönnsirap är helt fri från artificiella konserveringsmedel vilket betyder att detta är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en helt naturlig lönnsirap.


My Protein Sockerfri Sirap Maple

My Protein Sockerfri Sirap Maple

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 400 ml
  • Inte ekologisk
  • Finns i flera olika smaker

Det här är en annan sockerfri sirap skapad av MyProtein för att snabbt och enkelt kunna göra dieten roligare. Det är alltså inte en äkta lönnsirap, utan en ersättningsprodukt för dig som vill ha något sött, utan onödigt socker eller kalorier.

Produkten finns i flera olika smaker, som exempelvis äpple, choklad, hallon och självklart maple.

Utan kalorier, socker och fett gör MyProtein Sockerfri Sirap Maple att du kan njuta av den söta smaken men ändå upprätthålla din diet och hälsa.


Terrasana Lönnsirap

Terrasana Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 250 ml
  • Ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

Terrasana är ett företag från Nederländerna som lägger mycket fokus på naturliga och ekologiska varor som distribueras över hela Europa. Deras mål är att vara helt plastfria och 100% veganska. Ett exempel på en av deras veganska produkter är deras lönnsirap.

Detta är en helt äkta och ren sirap som kommer ifrån lönnskogarna i Kanada, där träden har fått växa på ekologiska odlingar. Sirapen har en mild sötma och en ljus färg, och enligt Terrasana går det alldeles utmärkt att använda deras lönnsirap som ett substitut för honung.

Terrasannas lönnsirap är ett av de dyraste alternativen på den här listan, vilket beror på den hög kvalitén och deras ekologiska certifiering.


Kung Markatta Ekologisk Lönnsirap

Kung Markatta Ekologisk Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Förpackningsstorlek 189 ml.
  • Ekologisk, Kravmärkt.
  • Råvara från Quebec, Kanada.

Det här är en riktigt fin, ekologisk lönnsirap från det svenska kvalitetsmärket Kung Markatta. De har ett stort fokus på kvalitet när det gäller råvaror, och använder ofta livsmedel från Krav-ekologiska odlingar.

Det är en ganska liten flaska, med en helt perfekt lönnsirap i. Om du är nyfiken på smaken, eller vill använda det för att söta dina pannkakor till exempel, är detta ett riktigt bra alternativ.

Sirapen har en gyllengul färg och en tydlig söt, smakrik karaktär. Det är en lönnsirap som är lätt att tycka om och vi kan absolut rekommendera Kung Markattas Lönnsirap som tillbehör till det mesta som ska sötas.


Kirkland Signature Kanadensisk Lönnsirap

Kirkland Signature Kanadensisk Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 1 liter
  • Inte ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

1995 skapade Costco, som är en amerikansk global detaljhandelskedja, märket Kirkland Signature då de ansåg att det fanns ett behov av högkvalitativa produkter för ett lägre pris. Deras sortiment är extremt stort med allt man kan tänkas behöva, allt ifrån köksredskap till kläder och matvaror.

Deras lönnsirap är äkta och helt naturlig från Kanada. Den beskrivs ha en mild och söt smak som rekommenderas att användas på pannkakor, våfflor, glass, frukt eller bröd.

Kirkland Signature lönnsirap är ett av de billigare alternativen, trots sin höga kvalité. Som ovanstående sirap är den här produkten inte ekologisk och förpackas i en plastdunk, vilket kan förklara det billigare priset.


47 North Lönnsirap

47 North Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Finns i flera storlekar och typer av flaskor
  • Ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

Namnet på det här märket är baserat på breddgraden för deras lönnfarm i östra Kanada, som består av 250 000 sockerlönnar. I tre generationer har 47 North skapat ekologiska men framför allt koldioxidneutrala lönnprodukter, vilket vi verkligen uppskattar. Förutom olika typer av lönnsirap producerar de också granulerat lönnsocker.

47 North lönnsirap är ekologisk, rent, äkta och helt utan några tillsatser som artificiellt socker, konstgjorda smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen.


Escuminac Lönnsirap

Escuminac Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 500ml
  • Ekologisk
  • Lönnsirap av A-grad

Escuminac är ett högkvalitativt märke som har funnits sedan 1998. Lönnskogen som sirapen utvinns ifrån ligger i området Escuminac i provincen Québec, Kanada. Det är alltså därifrån som varumärket har tagit sitt namn.

Ägaren Martin Malenfant ville skapa en lönnsirap som kunde produceras i harmoni med naturen, och resultatet blev en 100% äkta och naturlig lönnsirap som är ekologisk. Sirapen tillverkas i små mängder och har en gyllene färg med mild smak.

Enligt varumärket är konsistensen sammetslen, och har en subtil smak av karamell, kanel och kaprifol. Dessutom finns Escuminac lönnsirap i flera olika grader, med olika färgnyans och sötma.


Buckwud Lönnsirap

Buckwud Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 250 ml och 620 ml
  • Ekologisk

Buckwud startades i Storbritannien som ett premiummärke med en udda kanadensisk personlighet. När lönnsirap först blev upptäckt kallades det för ‘’Sinzibudwud’’ vilket betyder ungefär ‘’kommer från trä’’, och det är därifrån företaget fick deras namn.

Buckwud Organic Maple Syrup är 100% rent, cruelty-free och ekologiskt. Buckwud har dessutom jämfört sin produkt med honung, och deras lönnsirap innehåller mer kalcium, zink, kalium, mangan & vitamin B1, och mindre socker och kalorier.


Horizon Lönnsirap

Horizon Lönnsirap

Kolla priset hos:

  • Säljs i förpackning på 950 ml
  • Ekologiskt
  • Lönnsirap av C-grad

Horizon är ett nederländskt varumärke som främst säljer nötkrämer, torkad frukt och nötter, också en fantastisk lönnsirap!

Horizon lönnsirap är C-graderad, vilket betyder att färgen är mörk och sötman är väldigt stark och aromatisk. På grund av detta passar den här lönnsirapen bäst i bakning eller som en krydda i matlagning.


Hur gör man lönnsirap?

Flera månader innan säsongstarten börjar man förbereda genom att bland annat klyva ved och noggrant undersöka, testa och reparera skadad utrustning. Detta ligger till grund för en lyckad säsong.

Den traditionella lönnsirapssäsongen pågår mellan tidiga februari och sena mars. Vädret har en stor påverkan då kalla nätter och soliga dagar är nödvändigt för att få saven att strömma från lönnträdet. Saven som kommer direkt från trädet är genomskinlig och har ungefär 2% socker i sig. (Färdig lönnsirap som du sedan köper innehåller oftast runt 60% socker.)

När tillverkaren bedömer att säsongen har startat borrar man hål i trädets stam på solsidan och sätter in rör där saven rinner ut och samlas i en behållare utanför trädet.

Efter säsongen är över och det inte längre rinner ut någon sav ur träden måste tillverkaren snabbt påbörja processen med indunstning. Om man väntar för länge kan saven börja jäsa vilket inte är särskilt bra för smakens skull. För att indunsta saven kokar man den vanligtvis i en förångare som är särskilt producerad för lönnsirap. Förångaren placeras antingen över en eldstad med ved, eller olja, naturgas eller propan.

Indunstningen sker konstant tills all sav är borta, och det är nu det har blivit lönnsirap. Innan man kan börja paketera sirapen måste den dock filtreras och färggraderas.

Kortfattat kan man säga att lönnsirap är indunstningen av saven från vissa arter av lönnträd.


Varför finns det olika färger på lönnsirap?

Färgen på sirapen har ingenting med kvalitén att göra, utan den varierar beroende på när i säsongen saven blev skördad. En ljus lönnsirap producerades i början av säsongen och har en mildare smak.

Desto mörkare färgen är, ju senare i säsongen är saven utvunnen. Den mörkare sirapen har en starkare och en mer robust smak.

Vad betyder A-grad?

Lönnsirap graderas baserat på färg, densitet och när saven blev skördad. Kvalitén är detsamma, det är smaken och färgen som skiljer dem åt.

  • A-grad betyder att sirapen är tillverkad i kallare klimat tidigt i säsongen. Färgen på lönnsirapen är ljusare och smaken är mild.
  • B-grad betyder att sirapen har lite starkare och djupare smak, och har tillverkats i mitten av säsongen.
  • C-grad betyder att smaken är väldigt djup och robust. Den här graden producerar man i slutet av säsongen.

Var ska lönnsirapen förvaras?

Oöppnad lönnsirap har inget utgångsdatum, men ska helst förvaras på en sval och torr plats. Öppnad lönnsirap ska förvaras i kylen, och förblir i god kvalité i ungefär ett år. Dock kan man frysa lönnsirap, och på så sätt håller den sig längre.


Du kanske även vill läsa om agavesirap!