Bästa Lion’s Mane kosttillskott 2024: Allt om igelkottstaggsvampen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

På senare år har igelkottaggsvampen, eller lion’s mane, blivit allt mer omtalad. Svampen är en traditionell medicinalsvamp och en delikatess i köket. Vi tar reda på mer om den omtyckta igelkottstaggsvampen och dess hälsofrämjande egenskaper.

Lions mane stor vit igelkottstaggsvamp på bord

Vilket kosttillskott med Lions Mane är bäst i test?

Den bästa renodlade produkten med igelkottaggsvamp är Healthwell Lions Mane. Det är prisvärt, har fått många goda omdömen och är lätt att dosera i de vegetabiliska kapslarna. Både bäst och mest prisvärd!

Healthwell Lions Mane

Kolla priset hos:


En unik produkt som vi nyligen fått upp ögonen för, är Arktis Svampmix med CBD. Är optimerad för hjärnhälsa och kognitiv funktion med ett svampkomplex på sex olika svampsorter, samt kraftfullt CBD-extrakt. Fri från THC men främjar fokus, lugn och välbefinnande.

Arktis 750mg CBD SVAMPAR Kapslar

Ett alternativ som vi vill slå ett slag för, är Mary Ruth’s Lion’s Mane Droppar. Vissa rapporterar om att effekten blir starkare och innehållet absorberas lättare när du tar extraktet i flytande form.

Mary Ruth's Lion's Mane Droppar

Ännu fler alternativ hittar du längre ned i artikeln!

Många olika produkter med Lion’s Mane

Nedan går vi igenom alla de produkter vi tittat närmare på. De flesta sorter doseras i kapselform. Det finns även i flytande form, som pulver, eller i diverse mixar med andra aktiva ämnen.

Healthwell Lions Mane

Healthwell Lions Mane

Kolla priset hos:

Healthwell är ett varumärke från Svensk Hälsokost. Deras sortiment har ett rikt utbud av rena, naturliga och enkla kosttillskott och superfoods. Healthwell håller designen på produkterna enkel, liksom innehållsförteckningarna.

Det gör att vi får högkvalitativa produkter till riktigt bra priser hos detta hälsokostföretag. Vi gillar också att vi får rabatt vid köp av fler produkter. Lion’s Mane från Healthwell kommer i en burk med 60, 120 eller 180 kapslar. Kapslarna är veganska eftersom de är gjorda av cellulosa.

I övrigt innehåller kapslarna endast magnesiumsalter (klumpförebyggande medel) och 500 mg extrakt av Lion’s mane (Hericium Erinaceus).

Tillverkarna föreslår att vi tar en kapsel en till två gånger om dagen. Flera användare berättar hur de, redan efter sju dagar, känner av en märkbar effekt på minne och koncentrationsförmåga.

Igelkottstaggsvampen är en traditionell medicinalsvamp inom asiatisk kultur. I Healthwells kapslar hittar vi ett extrakt från svampens näringsrika fruktkropp. Fördelningen av de aktiva ämnena är 40 % polysackarider och 25 % betaglukaner. Detta visar att Healthwell har en produkt av riktigt hög kvalité.


Four sigmatic elixir instant lions mane

Four sigmatic elixir instant lions mane

Kolla priset hos:

Four Sigmatic är ett finskt-amerikanskt företag som tillverkar superfoods av väldigt hög kvalité. Hälsoföretaget vill göra det enkelt för oss att äta svampar, örter och växter i den vardagliga kosten. Maten hos Four Sigmatic är de 100 mest näringstäta och mest studerade råvarorna på jorden.

Med sina pulver och extrakt vill de bidra till att alla mår bra och därmed presterar bättre i världen. Deras breda sortiment innehåller olika slags pulver utan tillsatser. Vi gillar att dricka deras blandningar istället för kaffe eller te, medan många andra tillför pulvret i sitt kaffe eller te!

Four Sigmatic själva menar dock att när vi väl bytt från koffein till Lion’s Mane kommer vi inte ens sakna vår gamla dryck. Deras Elixir Instant får oss skärpta och fokuserade. Detta är en pulverblandning förpackad i smidiga portionspåsar, totalt 20 stycken.

En portion, eller en påse, innehåller 1500 mg lion’s mane. Förutom igelkottaggssvampen innehåller Elixir Instant även extrakt från åkermynta, rosenrot, nypon och stevia.

Vi gillar att blanda pulvret direkt med varmt vatten för ett uppiggande morgonte. Pulvret är också gott i andra drycker som smoothies, juice eller direkt med vatten. Smaken liknar ört-te och har ingen svampsmak alls.


The friendly fat company c8 mct-pulver m lions mane mushroom

The friendly fat company c8 mct-pulver m lions mane mushroom

Kolla priset hos:

Sedan 2018 har The Friendly Fat Company försett marknaden med funktionella livsmedel och kosttillskott. Det svenska varumärket baserar sina produkter på viktiga näringsämnen från hälsosamma fetter och rena ingredienser.

Produkterna i deras breda sortiment har låga halter av kolhydrater och socker och är framtagna för att bidra till en optimal prestation och hälsa. I utbudet hittar vi bland annat nötter, pulver och oljor.

MCT-pulver med Lion’s Mane är en pulverblandning från kokosnöten samt tillsatt acaciafibrer och lion’s mane. Vi gillar kombinationen av igelkottaggsvampen och acaciafibrer som bägge bidrar till ett bättre fokus och snabbare energi.

Totalt innehåller påsen 200 gram, varav en portion innefattar 1000 mg Lion’s Mane. Tillverkarna föreslår att vi använder två teskedar (eller 10 gram) pulver per dag tillsammans med vår proteinshake, smoothie, juice, te eller kaffe. Vi gillar att dricka en blandning av The Friendly Fat Company’s MCT-pulver med Lion’s Mane precis innan träningspasset.


Four sigmatic kaffe instant

Four sigmatic kaffe instant

Kolla priset hos:

Hälsokostföretaget med nordiska rötter vill uppmuntra oss alla att äta det bästa av jordens bästa. Så att vi kan leva och prestera på topp. Four Sigmatic håller hög kvalité på alla sina produkter. Råvarorna är alltid ekologiska och noggrant utvalda och sammansatta.

I deras Kaffe Instant får vi det bästa av två världar; kaffe och medicinalsvampar. Blandningen låter oss starta igång hjärnan utan att kroppen hamnar på efterkälken.

De traditionella medicinalsvamparna Chaga och Lion’s Mane håller koffeinet under kontroll och ger oss istället ren och fokuserad energi som varar hela dagen. Borta är koffeindipparna på eftermiddagen, och likaså tuppluren efter maten.

Förpackningen innehåller totalt 10 portioner och tillverkarna föreslår att vi tar en till två påsar dagligen tillsammans med hett vatten. Pulverblandningen innehåller inga tillsatser utan endast rent arabica kaffe, extrakt från lion’s mane, extrakt från chaga och extrakt från rosenrot.

Detta är en riktig energiboost och vi avråder från att dricka denna utsökta dryck på kvällen eftersom det kan vara svårt att sova efteråt. Under dagen blandar vi gärna vår Kaffe Instant från Four Sigmatic med kokosolja eller nötmjölk för en lyxig kopp med sötare smak.


Rawpowder Lions Mane 100 g

Rawpowder Lions Mane 100 g

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Rawpowder tillhandahåller högkvalitativa superfoods till några av marknadens bästa priser. Hos Rawpowder får vi det bästa som naturen har att erbjuda och deras breda sortiment innehåller endast ekologiska eller vildväxande råvaror.

I deras utbud hittar vi mängder av pulver som kan hjälpa oss stärka allt från allmänhälsan till energinivån. Några exempel är nyponpulver, ashwagandha, gurkmeja, spirulina, kollagen men också kakaonibs, björksocker och lion’s mane pulver.

Den vackra, lockiga igelkottstaggsvampen har en milt bitter smak. Svampen har använts i matlagning och traditionell medicin i Asien sedan urminnes tider. Rawpowders lion’s mane är ekologiskt odlad i Kina.

Svampen har malts till pulver som går utmärkt att använda i maträtter likväl som i drycker. Vi använder gärna lion’s mane som kosttillskott och tar då en tesked en till två gånger om dagen tillsammans med vatten, juice, smoothie eller annan dryck.

Tillverkarna framhåller att igelkottaggsvamp är olämplig för barn, gravida, ammande och personer som är under medicinsk behandling.


Rawfoodshop Hericium Pulver / Lions Mane 100 g

Rawfoodshop Hericium Pulver Lions Mane 100 g

Kolla priset hos:

Det sydsvenska företaget Rawfoodshop startade i Malmö 2010 när grundaren Rebecca mötte råkostvärlden. Eftersom utbudet av bra råvaror var begränsat i Sverige tog Rebecca saken i egna händer och började importera de bästa råvarorna i liten skala.

Det tog inte lång tid förrän intresset för den lilla butiken hade spridit sig. Idag har Rebecca med familj återvänt till hemtrakterna i Blekinge, där lagret kan hållas större. Vi gillar företagets genuina passion och kunskap om framtidens mat.

Deras mission är att hjälpa människor hitta en mer hälsosam och hållbar livsstil genom mer grön och obearbetad mat. Rawfoodshop ger oss ett riktigt stort sortiment av ekologiska råvaror och kosttillskott i områdena rawfood, glutenfritt och ayurveda. Vi gillar att vi här kan hitta produkter som är svåra att få tag i på andra håll i Sverige!

Även den förhållandevis sällsynta svampen igelkottaggsvamp finns som kosttillskott hos Rawfoodshop. Svampen anses vara en delikatess i matlagningen men är också vida omtyckt för sina hälsofrämjande egenskaper.

Lion’s mane pulvret från Rawfoodshop produceras från hela fruktkroppen och innehåller endast hericiumpulver från Kina. Tillverkarna föreslår att vi använder en till två tesked tillsammans med valfri dryck, varm eller kall. Vi gillar att göra te av pulvret tillsammans med lite nötmjölk och kokosolja för en rundare smak.


Mary Ruth’s Lion’s Mane Droppar

Mary Ruth's Lion's Mane Droppar

Kolla priset hos:

Det amerikanska företaget Maryruth startades av näringskonsulten Mary Ruth Ghiyam. Maryruth saknade helt enkelt bra och naturliga tillskott att rekommendera till sina kunder. Det internationella hälsokostföretaget tillverkar idag hälsosamma och naturliga kosttillskott som är veganska, ekologiska och glutenfria.

Dessutom är tillskotten fria från kemiska tillsatser och säkra för hela familjen att ta. I sortimentet hos Mary Ruth hittar vi bland annat de omtyckta multivitamintabletterna för barn, flytande multivitamin för graviditet och postpartum, vegansk vitaminspray och lion’s mane som droppar.

Vi känner lion’s mane mer som igelkottaggsvamp trots att namnet lion’s mane är mer passande för dess utseende: svampen får en hängade man som är gulvit. Extrakten hos MaryRuth är utan alkohol, vilket vi gillar. Lion’s mane ska ändå inte tas av barn, gravida eller ammande kvinnor.

Dropparna innehåller, förutom ekologiskt extrakt från mycel och fruktkropp av lion’s mane även glycerin från raps och renat vatten. Flaskan innehåller totalt 30 ml vilket motsvarar 60 portioner enligt tillverkaren.

Den rekommenderade dagsdosen är 15 droppar eller 0.5 ml upp till tre gånger om dagen. Vi tar gärna dropparna som de är, direkt i munnen men det går också bra att späda ut dem med lite vatten.


Bulk Svampkomplex-Kapslar

Bulk Svampkomplex-Kapslar

Kolla priset hos:

Brittiska hälsoföretaget Bulk tillverkar hälsokost och kosttillskott för träningsaktiva människor som vill prestera och må bättre. Designen är stilren och enkel, fokus ligger istället på innehållet i förpackningarna.

Hos Bulk hittar vi, precis som namnet antyder, produkter i stora förpackningar och därmed till bra priser. I sortimentet finns allt vi kan tänkas behöva för att stötta träning och en aktiv vardag, från veganska produkter till vitaminer, mineraler, livsmedel till träningstillbehör.

En spännande nyhet hos Bulk är deras Svampkomplex-kapslar. I dessa kapslar har Bulk lyckats med konststycket att kombinera hela sju kraftfulla svampar med veganskt vitamin D3. Vi är imponerade. Totalt får vi 90 kapslar till ett riktigt bra pris.

Bulk föreslår att vi tar en till tre kapslar dagligen, gärna tillsammans med mat. Själva kapseln är gjord av cellulosa och mineralsalter är tillförda som klumpförebyggande medel. I övrigt är det endast rena ingredienser från naturen.

Vi hittar svampextrakt från larvsvamp, igelkottaggsvamp, lackticka, sprängticka, shiitake, korallticka och ostron, samt veganskt vitamin D3. Totalt innehåller en kapsel 500 mg svampextrakt, fördelat på 71,5 mg av varje sort.

Extrakten är dessutom standardiserade för att få ett så potent resultat som möjligt. Vi gillar dessa kraftfulla kapslar med traditionella medicinalsvampar från Bulk. De passar när vi är ute efter något extra.


Vad är Lion’s mane?

Lions mane vit svamp växer på ett träd i skogen

Lion’s mane (Hericium Erinaceus) är en medicinalsvamp. I Sverige kallar vi den för igelkottaggsvamp. Namnet har den fått för sitt utseende. Den stora vita svampen har långa taggar som påminner om en lejonman eller en korall.

Igelkottaggsvampen växer på multnande trädstammar av lövträd som asp, bok och björk, den är en så kallad vedlevande taggsvamp. Lion’s mane återfinns över hela världen om än något sällsynt. Hos oss i Sverige är den mycket sällsynt, fridlyst och får endast odlas.

I Asien är igelkottaggsvampen en omtyckt svamp med lång tradition. Där används svampen både inom matlagning och traditionell medicin. För finsmakare anses Hericium vara en riktig delikatess. Smaken sägs påminna om både skaldjur, citrus och kokos.

Inom matlagning används svampen både färsk och torkad, i te och som extrakt. Inom hälsokost hittar vi oftast lion’s mane som pulver, kapslar eller extrakt.

I den traditionella medicinen och hälsokosten är igelkottaggsvampen mycket omtyckt för sina hälsofrämjande egenskaper. Bland annat har svampen ett högt innehåll av antioxidanter och kan användas för att stärka immunsystemet.

Allt fler får upp ögonen för denna medicinalsvamp och populariteten beror mycket på att svampen räknas in i växtgruppen nootropikum. Detta ämne har förmågan att påverka vår sinnesstämning. De aktiva ämnena i Hericium är framförallt erinaciner och hericenoner och svampen anses ge energi, kraft och fokus.

Varför tar man Lion’s mane?

I Sverige och världen över får allt fler upp ögonen för traditionella medicinalsvampar och deras hälsofrämjande egenskaper.

Lion’s mane är mycket omtalad för sina egenskaper kopplade till nervsystemet och vår kognitiva förmåga. Flera som använt kosttillskott med lion’s mane nämner att de märker skillnad redan efter några dagar:

“Märkbart bättre fokus, bättre energifördelning och bättre minne. Kan också tycka att jag hanterar utmanande situationer på ett mer lösningsorienterat vis.” berättar en köpare av kosttillskott med lion’s mane. 

Som nämndes tidigare tillhör lion’s mane gruppen nootropika. Dessa ämnen bidrar till att öka användarens mentala förmågor men utan nämnvärda biverkningar. Vi känner exempelvis till nikotin som har vistats förbättra den kognitiva funktionen hos människor. Lion’s mane har inga negativa biverkningar men anses förbättra vår mentala prestation.

I synnerhet i Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) har lion’s mane använts i många tusentals år. Där har svampen använts för sina antioxidanter och förmågan att reparera nervsystemet. Vidare har svampen en stimulerande verkan på nervtillväxt i hjärnan.

Det innebär att medicinalsvampen igelkottaggsvamp kan stötta utveckling och överlevnad av nya neuroner. Lion’s mane stöttar också ett hälsosamt immunsystem och stimulerar matsmältningen.

Men den främsta anledningen till att använda igelkottaggsvamp är för dess förmåga att stötta hjärnans allmänna hälsa, som bättre minne och koncentration, den kognitiva funktionen och för att reglera humör och stressnivåer. Därför är lion’s mane populär att använda vid krävande mentala uppgifter på jobbet eller i skolan.

Kan man ta för mycket av Lion’s mane och vad händer då?

För de flesta av våra svenska kosttillskott finns tydliga anvisningar på rekommenderade dagsdoser. Det gäller även lion’s mane och vi rekommenderar att du följer tillverkarens rekommendationer.

Dessa bygger på forskning kring vilken mängd som ger bäst effekt av de verksamma ämnena. En genomsnittlig rekommendation för lion’s mane rör sig om 1000 mg per dag tillsammans med måltid för att kroppen bäst ska kunna ta till sig kosttillskottet.

Denna anvisning gäller för en generell ökad kognitiv förmåga och förbättrat immunförsvar. När vi tar kosttillskott tillsammans med måltid reducerar vi dessutom risken för att uppleva illamående eller andra biverkningar.

Men dagsdosen är ändå individuell och den bäst lämpade nivån för var och en av oss beror på saker som ålder, hälsostatus och känslighet, samt anledningen till varför du vill eller behöver ta kosttillskott med lion’s mane.

Även nivåer av 250 till 750 mg har visat ge goda effekter. Känn efter och prova vad som passar bäst för dig och din kropp.

Om du skulle ta för mycket lion’s mane kan hända att du upplever magont, illamående eller hudutslag. Men det är ovanligt. Lion’s mane kan också påverka olika läkemedel som mediciner för blodet eller diabetes.

Är Lion’s mane ett säkert tillskott?

Det saknas fortfarande tillräckligt med forskning för att fastställa exakta doser, eventuella biverkningar eller säkerhet kring lion’s mane. Å andra sidan finns inte många negativa rapporter från användare av kosttillskott med lion’s mane.

De uppgifter som finns hittills indikerar att tillskott med lion’s mane är generellt säkert när det tas oralt och upp till ett gram under max 16 veckor. Svampen avrådes dock helt och hållet för gravida, ammande och personer som är under behandling med läkemedel.

Hur känns det när man tar Lion’s mane som tillskott?

Lion’s mane är ingen hallucinogen svamp utan en medicinalsvamp. Att ta tillskott med lion’s mane kan få dig att känna dig mer alert, fokuserad och bättre på att koncentrera dig.

Dessutom kan du känna dig lugnare eller mindre orolig om du kände dig stressad innan du tog tillskottet.

Växer igelkottstaggsvamp i Sverige?

Ja, igelkottaggsvamp växer vilt i Sverige. Men den är mycket mycket sällsynt och återfinns bara i områden där det växer gammal skog, exempelvis i naturreservat i Småland.

Svampen är fridlyst och får inte plockas. Vi rekommenderar att du odlar den själv hemma istället. Det finns många bra svampodlingskit att köpa för ändamålet.


Kolla in fler artiklar om hälsokost!