Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Linfröolja är en hälsosam olja som kan användas både i mat och som kosttillskott. Hur mycket linfröolja är okej att äta varje dag? Vilken olja ska man välja? Det och mycket mer, svarar vi på här när vi tipsar om den bästa linfröoljan just nu!
Innehåll
Vilken linfröolja är bäst i test?
Bäst i test med hänsyn till både pris, kvalitet och smak är Biofood Kallpressad Linfröolja. Den är ekologisk, håller mycket hög kvalitet och är fullt rimligt rent prismässigt!
✅ Bra kvalitet och pris
Om du inte gillar smaken av linfröolja kan du testa Holistic Linfröolja i kapselform. Det är ett smidigt sätt att få i sig de nyttiga fettsyrorna i veganska kapslar.
✅ Lättsvalda kapslar
Recensioner av 7 produkter med linfröolja
Här kommer en närmare titt på alla de produkterna med linfröolja som vi granskat närmare. Se även vår artikel om kokosolja!
Holistic Linfröolja 180 kapslar
Kolla priset hos:
I 20 år har det svenska företaget Holistic förmedlat kunskap om holistisk hälsa och personlig utveckling. Samtidigt har de levererat marknadens främsta kosttillskott och superfoods. Holistic vill bidra till att fler människor lever i själslig, fysisk och emotionell balans.
Vi tycker att de lyckas bra med sin mission när de förser oss med rena och effektiva kosttillskott, vitaminer, mineraler och superfoods.
Holistic lever som de lär och vill vara ansvarsfulla gentemot människors och planetens hälsa hela vägen. Därför är deras förpackningar så små som möjligt och gjorda av återvunna material för att minska utsläpp och transporter.
Deras linfröolja kommer från KRAV-odlade linfrön. Linfröoljan är både odlad och pressad i Sverige och kommer i praktiska kapslar. Burken innehåller 180 kapslar och rekommenderat intag är tre kapslar en till tre gånger per dag.
Kapslarna är gjorda av stärkelse och extra vitamin E är tillsatt i oljan för ökad hållbarhet. Vi gillar den höga kvalité vi får hos Holistic, till ett riktigt bra pris.
Kung Markatta Linfröolja EKO
Kolla priset hos:
Sedan 1983 har Kung Markatta arbetat med ekologiska och hållbara livsmedel. Det svenska varumärket har varit pionjärer sedan start och är fortfarande ledande när det gäller att förse konsumenter med hälsosamma, naturliga och näringsrika livsmedel.
Nyligen utsågs de till Sveriges grönaste varumärke och deras omtanke för miljön finns i allt de skapar och producerar.
Linfröolja från Kung Markatta är varsamt kallpressad och kommer i en 250 ml flaska. Den ska inte hettas upp och passar därför inte till varm matlagning. Däremot använder vi gärna Kung Markattas högkvalitativa linfröolja till goda sallader och krämiga såser.
Oljan berikar maten med Omega 3 fettsyror så vi ringlar gärna lite extra på en måltid. Smaken är intensiv och nötig. Därför tycker vi att den passar bra till de rätter vi vill ge en nötig ton. Linfröolja har en hög halt fleromättat fett och ses som en av de nyttigaste fettkällorna vi kan få i oss.
Biofood Linfröolja Kallpressad
Kolla priset hos:
Svenska livsmedelsföretaget Biofood har ett stort sortiment av ekologiska, naturliga och hållbara produkter. Förutom matvaror hittar vi även hudvårdsprodukter i utbudet.
Företaget har över 30 års erfarenhet av import och försäljning av ekologiska livsmedel. Som kund hos Biofood vet vi att de bästa leverantörerna och producenterna valts ut, med omtanke för människa och miljö.
Deras vision är att bidra till att människor och jord mår bra. Biofood vill att maten ska smaka gott och göra gott. Vi tycker att de lyckas bra med det och imponeras av deras höga kvalité och smakrika råvaror.
Några av deras mest populära produkter är kallpressad kokosolja, boveteflingor och grönsaksbuljong. De har också ett brett sortiment av glutenfria och mer ovanliga produkter som teffmjöl, quinoapuffar, amaranth och durramjöl.
Biofood förser oss också med en mängd olika oljor av hög kvalité såsom hampaolja, MCT-olja och linfröolja. Deras linfröolja är kallpressad av ekologiska linfrön och är mycket smakrik.
Oljan innehåller naturligt höga halter av Omega-3, -6, och -9. Vi gillar att ringla den över sallader och maträtter där vi vill förstärka smaken av peppriga nötter. Biofood rekommenderar att vi använder en till tre teskedar per dag som naturligt kosttillskott.
Holistic Linfröolja Ekologisk
Kolla priset hos:
Hos det svenska företaget Holistic hittar vi kosttillskott, proteintillskott, vitaminer, mineraler, andra spårämnen och hälsokost som är framtagna för att vi ska må bra på lång sikt.
Holistic tror inte på så kallade “quick fix” utan vill förse sina kunder med informativ kunskap som hjälper oss att fatta medvetna beslut kring vår hälsa. I sitt sortiment har de ett brett utbud av tabletter så som spirulinatabletter, B12, folsyra tabletter, zink och måltidsenzym.
Men Holistic har också D3 droppar, kapslar, tinkturer och oljor. Vi är säkra på att du kan hitta den version av ditt favorittillskott som passar dig bäst!
Linfröolja från Holistic är gjord av svenska, KRAV-certifierade linfrön. Fröna är varsamt pressade i Sverige under 37 grader i en syrefri, mörk miljö. Vi tycker det känns bra att Holistic använder restprodukten av linfröoljeproduktionen till ekologiskt djurfoder. Deras kallpressade linfröolja är en naturlig källa till Omega 3 och alfalinolensyra.
Vi undviker att hetta upp linfröoljan eftersom de nyttiga näringsämnena kan förstöras. Istället ringlar vi den över en måltid eller använder i kall mat som dippsås och dressingar. Holistic föreslår att vi använder max en matsked per dag av deras ekologiska linfröolja. Flaskan på 250 ml räcker därmed länge.
Healthwell Linfröolja Eko
Kolla priset hos:
Svensk hälsokosts egna produktmärke Healthwell har ett brett utbud av hälsokostprodukter, vitaminer, mineraler och superfoods. Med över 20 år i branschen kan vi lita på Healthwells kunskap och höga kvalité.
Deras linfröolja är inget undantag. Oljan är varsamt pressad från ekologiska linfrön, utan värme eller tillsatta kemikalier för att bevara näringsämnena bättre.
För dig som äter plantbaserat är Healthwells linfröolja ett enkelt sätt att tillföra de livsviktiga Omgea fettsyrorna. Antingen som ett dagligt tillskott eller ett hälsosamt fettalternativ till salladen.
Kallpressad ekologisk linfröolja från Healthwell är naturligt rik på Omega-3, -6, och -9. Den passar utmärkt i kall matlagning likväl som i hudvård. Vi använder gärna oljan på huden för att boosta med E-vitamin och antioxidanter.
Linfröolja kan också lugna irriterad och inflammerad hy, därför har vi gärna den tillgänglig i skafferiet. Den förvaras bäst mörkt och svalt för att bevara oljans naturliga innehåll av vitamin E. Flaskan från Healthwell är dessutom mörk för att släppa in minimalt med ljus.
Vi kan välja på tre olika storlekar: 250 ml, 500 ml och 750 ml. Vi tycker det Healtwells linfröolja är en riktigt bra produkt till ett av marknadens bästa priser.
Nyborggaard Linfröolja Ekologisk
Kolla priset hos:
Danska företaget Nyborggaard sköter hela produktionskedjan, från jord till bord, själva. Familjeföretaget har en imponerande bakgrund med erfarenhet sedan tidigt 1990-tal.
För familjen och gården Nyborggaard är det viktigt att att sörja för kvalité och hälsa hela vägen hos en råvara. De brukar över 100 hektar mark för att kunna tillverka sina högkvalitativa produkter.
I sortimentet hittar vi rapsolja, hampaolja, hampaprotein, linolja, linfrön och linfröolja. Hela gården är ekologisk från starten och drivs sedan 2016 av andra generationen.
Nyborggaard linfröolja är kallpressad och ekologisk. Oljan kommer från danska linfrön som Nyborggaard själva odlar och sedan kallpressar och tappar på gården. Restprodukten som blir kvar efter pressningen tar företaget tillvara på och gör vad de kallar linfröproteinpulver.
Vi gillar kreativiteten och omsorgen i arbetet hos Nyborggaard. Efter att oljan är pressad tappas den direkt på mörka flaskor eller bag-in-box för att skydda den mot solljus och bevara hållbarheten. Vi kan välja på 250 ml eller en liter linfröolja.
Oljan innehåller hela 60% Omega 3 fettsyror och 14% Omega 6 fettsyror. Oljan kan ätas som den är, ringlas över en sallad eller blandas i en smoothie om man föredrar det. Vi gillar den nötiga smaken och har gärna denna högkvalitativa linfröolja direkt på maten. Rekommenderat dagligt intag är en till två matskedar.
Zeta Linfröolja 500 ml
Finns i vanliga matbutiker
Det här är en väldigt prisvärd linfröolja som du ofta hittar i vanliga livsmedelsbutiker. Oljan produceras i Italien. Den är dock ej ekologisk, till skillnad från många andra sorter på denna lista. Detta gör dock att priset är betydligt lägre och oljan kommer i en praktisk 500 ml flaska som räcker länge.
Smaken är som en typisk linfröolja med en lite besk eftersmak. Dock är Zetas olja hyfsat mild och är väl lämpad för till exempel salladsdressing, tillsammans med exempelvis olivolja, citron och salt och lite kryddor.
Ska du använda oljan till hudvård eller annat utvärtes bruk hade vi föredragit en lite finare ekologisk variant. Men som livsmedel är denna olja utmärkt och faktiskt ett väldigt populärt val.
Är du ute efter en prisvärd, fullt duglig linfröolja så är Zetas alternativ ett alldeles utmärkt val!
Vad är linfröolja bra för?
Linfröolja är bra för hjärtat eftersom ett regelbundet intag bidrar till normala kolesterolhalter i blodet. Oljan är rik på de så kallade nyttiga fetterna, fleromättade och enkelomättade, men har en låg halt mättat fett.
Vi äter gärna linfröolja på grund av kombinationen av de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6 i samma råvara.
Vi kan också hitta vitamin E naturligt i linfröolja som skyddar dessa fleromättade fettsyror från att härskna. Fördelen är att inga tillsatser behöver göras för oljans hållbarhet.
Eftersom E-vitaminet bidrar till längre hållbarhet håller linfröolja längre än till exempel fiskolja som inte innehåller vitamin E naturligt. Ytterligare en viktig vitamin som återfinns i linfröolja är vitamin K som hjälper blodet att koagulera och levra sig vid sår.
K-vitamin behövs också för kroppens normala benhälsa och reglerar kroppens användning av kalcium.
Det finns studier som visar att Omega 3 fetterna tillsammans med motion och bra kosthållning ger minskad insulinnivå, glukos och triglycerider i blodet. Det i sin tur främjar fettförbränning och linfröolja är ofta en populär olja vid viktreglerande dieter.
Linfröolja har också länge använts som hudprodukt. Tack vare innehållet av antioxidanten vitamin E sägs oljan ha positiva effekter för irriterad hud. Oljan kan då användas för att exempelvis stilla klåda och irritation eller vårda hy med acne.
E-vitaminet i linfröoljan hjälper till att skydda hudens celler från oxidativ stress och vissa av omega-fettsyrorna kan verka antiinflammatoriskt på irriterad hud.
Sammanfattningsvis är linfröolja bra som ett dagligt tillskott av nyttiga fettsyror, som ett nyttigt fett till kall matlagning och som hudprodukt.
Innehåller linfröolja Omega 3?
Linfröolja innehåller naturligt höga halter Omega 3 som annars främst finns i fet fisk. ALA är namnet på den vegetabiliska Omega 3 fettsyran. Kallpressad linfröolja är naturens rikaste källa till ALA. Kroppen förvandlar sedan ALA till syrorna EPA och DHA.
Men linfröolja innehåller också vegetabilisk Omega 6 som heter LA. LA och ALA, omega fettsyror, är essentiella fettsyror. Det betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem utan vi måste få i oss dessa fettsyror via kosten.
Dessutom innehåller linfröolja fettsyran Omega 9 som hjälper kroppen att reglera kolesterolnivån. Både Omega 6 och Omega 9 är viktiga för kroppens bildning av nya celler och bra blodfettsvärden.
Omega 6-gruppen innehåller fleromättade fettsyror som har betydelse för normal utveckling och tillväxt. Dessa fettsyror samarbetar med Omega 3 fettsyrorna vilket betyder att vi eftersöker ett balanserat intag av bägge grupper.
Därmed är linfröoljan perfekt eftersom den innehåller både Omega 3 och Omega 6.
I gruppen med Omega 3 finns flera slags fettsyror som har olika funktioner men de samspelar med varandra. Omega 3 pratas därför ofta om som en samlingsgrupp. Gruppen med Omega 3 fettsyror bidrar till en normal hjärt- och kärlhälsa, är bra för synen och normala kolesterolvärden.
ALA är den fleromättade fettsyran som återfinns i linfröolja specifikt och som det finns mest av. Som tidigare nämnt förvandlar kroppen sedan själv ALA till de långa fettsyrorna DHA och EPA som det främst talas om för god hjärthälsa.
Därtill bidrar DHA till att upprätthålla en normal hjärnfunktion samt har antiinflammatoriska egenskaper.
Men kroppen ska också kunna ta upp Omega 3 för att vi ska kunna tillgodogöra oss nyttigheterna i linfröoljan. Ju mer näring vi har i kroppen, desto enklare blir det för kroppen att ta upp Omega 3.
För att hjälpa kroppen på traven behöver vi framförallt ha en hög halt av vitamin B, C och E samt mineralerna kalcium, magnesium och zink.
Det finns också sådant som hämmar upptaget av Omega 3. Dit hör socker, raffinerade vegetabiliska oljor, transfetter, rökning och alkohol.
Är linfröolja bättre än att äta linfrön?
I en sammanställning av data från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas hittar vi linfröolja i toppen av de livsmedel som innehåller Omega 3.
Per 100 gram beräknas hela 52,3 gram vara Omega 3. Vi kan också se att fleromättade fetter utgör 66,9 gram, samt att vitamin E utgör 55,8% av Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) och vitamin K ligger på 29,3%.
På listan kommer torkade linfrön som tät tvåa gällanden mängden Omega 3 per 100 gram. Där har torkade linfrön en mängd på 22,8 gram. Medan linfröolja enbart innehåller fetter så är innehållet i själva linfröna mer varierat. 42,2% utgör fett men resten består av fibrer, proteiner, vatten och en liten mängd kolhydrater.
Torkade linfrön ses därmed som en mycket näringsrik råvara. Hela 27,3 gram per 100 gram består av fibrer i torkade linfrön och proteinnivån ligger på 18,3 gram. Andel fleromättade fetter är på en nivå som mäter sig med linfröoljan.
Vi hittar också vitamin E och K men även andra vitaminer som C, B6, B3, B2, och B1. Vitamin B1 i torkade linfrön utgör hela 149,1% av rekommenderat dagligt intag. Vidare kan vi hitta en rad mineraler som fosfor, järn och magnesium.
Både fördelar och användningsområden skiljer sig därmed mellan linfröolja och torkade linfrön. Fördelarna med linfröoljan är dess höga halt av Omega 3 fettsyror och att det är ett nyttigt fett bestående främst av fleromättade fetter.
Det betyder att vi gärna använder linfröolja på alla ställen där vi skulle använt annan olja, förutom vid upphettning. Nackdelen med linfröoljan är därmed att den inte bör hettas upp, då försvinner näringsämnena och de nyttiga fetterna. Dessutom har oljan inte samma näringstäthet som linfröna har.
Fördelarna med att äta torkade linfrön direkt är flera. Det pratas främst om den höga halt fibrer som finns i linfrön som gör gott för mage och tarm. Men vi ser att även proteinhalten är hög samt att torkade linfrön innehåller viktiga vitaminer och mineraler som vi inte får genom oljan.
Linfrön kan användas i matlagning och bakning som knäckebröd eller musli och tåls därmed att hettas upp. Vi ser att linfröolja och linfrön används till olika saker.
Hur kan man använda linfröolja?
Linfröolja kan användas på en mängd olika vis. För att använda oljan som ett naturligt kosttillskott tar du oljan på en tesked eller matsked dagligen. Men vi kan lika gärna sätta smak på maten genom att berika smoothies, juicer eller såser med linfröolja.
Vi gillar att ringla oljan över en krispig bönsallad eller direkt på annan mat. För att göra dippsås och dressingar mer krämiga och ge en nötig smak tillsätter vi gärna några matskedar linfröolja.
Gör exempelvis en enkel salladsdressing på en del valfri olja (till exempel olivolja), en del kallpressad linfröolja, en del äppelcidervinäger och valfria örter. Vi gillar också att göra hemmagjord glass mer krämig genom att tillsätta en del linfröolja.
Hur mycket linfröolja ska man äta per dag?
När vi äter linfröolja får vi fundera på om vi äter det som kosttillskott eller som en del av kosten. En matsked linfröolja motsvarar dagsbehovet av Omega-fettsyrorna och är den allmänna rekommendationen från de flesta tillverkare.
Vi föreslår att du läser på anvisningarna från tillverkaren av linfröolja eller linfröoljekapslar vilken dosering som passar dig bäst. Äter du en allsidig kost så brukar en lägre dos vara lagom. Får du dessutom i dig rikligt med vitaminer och mineraler så tar kroppen lättare upp Omega 3 fettsyrorna och du kan hålla dig till en lägre dos.
Är linfröolja laxerande?
Ja, linfröolja kan verka laxerande i stora mängder. Det beror på linfrönas egenskaper att gynna matsmältningen. Linfrön ökar tarmrörelsen. Långsamma tarmrörelser kan vara orsak till förstoppning och därför används ofta linfrön för att motverkad detta.
I hälsokurer används linfrön ibland för att rena tarmen på grund av sina laxerande egenskaper samt förmågan att avgifta kroppen. Därför bör vi inte heller få i oss för stora mängder av linfrön eller linfröolja på en daglig basis.
Även om oljan är mildare så kan det vara bra att komma ihåg att linfröolja kan leda till diarré. Därför bör man hålla sig till rekommendationerna på förpackningen eller råd från sin terapeut eller läkare.
Här kan du läsa om andra växtbaserade livsmedel!