Bästa korngräspulver 2024: Nyttigt grönt pulver som kan odlas i Sverige

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Korngräs är ett av många spannmålsgräs som ökat i popularitet bland kosttillskotten. Vi tar reda på nyttigheter och näringsämnen i korngräs, letar efter det bästa pulvret på marknaden och reder ut vad korngräs heter på engelska!

Korngräspulver och en bunt färskt korngräs på brunt bord

Vilket korngräspulver är bäst i test?

Bästa kvalitet erbjuder Närokällan Korngräs Juicepulver. Det tillverkas genom torkning av korngräsjuice, där hela 11 liter juice krävs för att framställa 500 gram pulver. Mycket potent pulver av hög kvalitet!

✅ Toppkvalitet

Närokällan Korngräs 150 g

En annan stor favorit för oss är PLOG Skånskt Korngräs. Detta är ett svenskodlat pulver som är både ekologiskt och KRAV-märkt. Tyvärr varierar tillgången och det brukar ofta sälja slut snabbt.

✅ Svenskt KRAV-märkt pulver

Skånskt Korngräs, 150 g, KRAVEKO

Fler korngräspulver hittar du längre ned i artikeln!

Recensioner av 11 olika hälsokostprodukter med korngräs

Här är en närmare titt på hela listan av korngräsprodukter. De flesta kommer i form av pulver, men det finns även kapslar att köpa. Ibland ingår även korngräs i olika gröna pulvermixar, som kan vara ett intressanta alternativ.

Se även våra tips på andra superfoodpulver som chlorella och spirulina!

Skånskt Korngräs, 150 g, KRAV/EKO

Skånskt Korngräs, 150 g, KRAVEKO

Kolla priset hos:

Skånska företaget PLOG har tagit fram ett utbud av goda och näringsrika produkter av 100% svenska livsmedel.

PLOG vill visa att en hållbar och svensk produktionslinje hela vägen är fullt möjlig och samtidigt ge oss hälsofrämjande supermat. Vi gillar konceptet och köper med glädje närproducerade pulver.

Det unika med PLOGs korngräspulver är just att det är odlat i Sverige. De allra flesta korngräsprodukter är odlade på andra sidan jordklotet. PLOG odlar sitt gräs i Skåne. På Hagavik gård odlas, skördas och packas produkten.

Dessutom är korngräspulvret KRAV-märkt och helt fritt från tillsatser. Vi gillar att vi vet varifrån maten kommer när vi handlar. Korngräs ger en härlig färg, smak och massa näring i all typ av matlagning och bakning.

Vi blandar gärna en matsked i bröddegen för ett bröd med hög halt kostfiber och protein. Per 100 gram pulver får vi 24 gram protein och 42 gram kostfiber. När vi använder pulvret som en shot föredrar vi att följa PLOGs rekommendationer på en till två teskedar tillsammans med lite vätska.


Närokällan Korngräs 150 g

Närokällan Korngräs 150 g

Kolla priset hos:

Svenska företaget Bättre Hälsa är ett väletablerat företag på den svenska hälsokostmarknaden. Sedan starten på tidigt 1980-tal har de hållit en hög kvalité och erbjudit unika produkter. Under åren har de utvecklat flera varumärken, däribland Närokällan.

Under detta varumärke hittar vi produkter med hög kvalité och naturliga och rena ingredienser. Kosttillskotten inom Närokällan har höga halter av verksamma ämnen samt är helt fria från kemikalier och andra tillsatser. Vi gillar att vi vet vad vi får hos Närokällan.

Korngräsjuicepulver från Närokällan är raw och en mycket koncentrerad form av korngräs. Gräset odlas i näringsrika jordar i Utahs öken, ett område som är vida känt för sin mineralrika jord.

Skördning sker när näringen i gräset är som högst för att pressas till en juice som sedan torkas på låg temperatur. Detta ger oss högsta möjliga innehåll av klorofyll, enzymer och andra näringsämnen.

Burken innehåller totalt 150 gram pulver. Per 100 gram får vi 38 gram proteiner och extremt höga halter av vitamin K samt kalium. Vi gillar kvalité och är beredda att betala lite mer för detta fina korngräspulver från Närokällan.


Holistic Korngräs Ekologisk 150 g

Holistic Korngräs Ekologisk 150 g

Kolla priset hos:

2002 grundades svenska varumärket Holistic och sedan dess har det bara gått uppför. Två barndomsvänner som ville dela med sig av sin kärlek till människa, natur och planet står bakom framgångskonceptet. Och visst märker vi att deras genuina intresse och kunskap finns med i varje produkt.

I det breda sortimentet hittar vi de populära tillskotten vegansk vitamin D3, LactoVitalis Pro och cellenzym men även olika proteinpulver och vitaminer för både barn och husdjur. Syftet med alla kosttillskott hos Holistic är att de ska stötta en långvarig hälsa, snarare än att vara en quick fix. Vi gillar hur de tänker och imponeras av produkternas kvalité.

Korngräs från Holistic är ekologiskt odlat och framtaget enligt deras varumärkesskyddade PLOG-metod. Metoden består av fyra steg för att göra vägen från råvara till pulver så kort som möjlig.

Gräset skördas och tvättas för att sedan pressas till juice. Därefter torkas juicen under 42 grader för att bevara alla näringsämnen. När juicen är torr mals den försiktigt till ett pulver. Vi gillar att Korngräs från Holistic är fri från tillsatser och raw tack vare den milda torkningen.

Eftersom korngräs är rikt på protein och fibrer gillar vi att använda pulvret i raw matlagning eller som boost i morgondrycken.


Go For Life Korngräspulver

Go For Life Korngräspulver

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Go For Life grundas i mottot Be As Good As You Can Be. De vill vara den bästa möjliga versionen av sig själva och håller detta som fokus i alla sina produkter.

Deras noga framtagna sortiment består av boostande och återuppbyggande råvaror. Alla produkter är ekologiska och tillverkade med omsorg.

Bland kategorierna hittar vi pulver av bär, grönt, protein och så kallade superpulver. Kakao- och biprodukter av hög kvalité är också en del av Go For Lifes varumärke.

Bland de gröna superpulvren hittar vi exempelvis korngräs. Gräset är ekologiskt odlat och framtaget enligt raw food-principerna. Det ger oss ett pulver där alla näringsämnen är bevarade och som är enkelt att blanda med juice eller vatten för en hälsosam grön drink.

Vi använder gärna korngräs i renande kurer eller som boost i en grå vardag. Korngräspulver från Go For Life har ingen markant bismak och vi tycker det gör sig bra även som enda ingrediens tillsammans med vatten. Men det är också gott att blanda tillsammans med andra grönsakspulver för ett mättande mellanmål.


Vimergy Raw Korngräsjuicepulver, 250 G

Vimergy Raw Korngräsjuicepulver, 250 G

Kolla priset hos:

Amerikanska varumärket Vimergy vill hjälpa oss att förenkla en god hälsa med sina produkter. Noggrann kvalité och innehåll av rena, näringstäta produkter kännetecknar Vimergys sortiment. Där hittar vi bland annat kosttillskott i kapslar, vitaminer i droppar och superfoods i pulverform. Allt är veganskt, glutenfritt och utan syntetiska tillsatser eller GMO.

Korngräspulver från Vimergy är ett högkoncentrerat pulver med stor biotillgänglighet. Gräset skördas när näringen är på topp, i de unga grässtråna, för att pressas till juice. Juicen torkas på låg temperatur för att ge bästa möjliga kvalité där alla näringsämnen finns kvar.

Vi hittar exempelvis höga halter av järn, magnesium, selen och aminosyror. Vi tar gärna korngräspulver från Vimergy tillsammans med kokosvatten eller blandar i en god salladsdressing för att tillföra extra klorofyll.

Tillverkarna föreslår att vi använder upp till en matsked per dag. Totalt innehåller burken 250 gram grönt korngräspulver.


Organic Traditions Raw Ekologiskt Korngräsjuicepulver

Organic Traditions Raw Ekologiskt Korngräsjuicepulver

Kolla priset hos:

Organic Traditions är ett varumärke från Kanada. De arbetar nära jordbrukare som använder sig av hållbart jordbruk och alla produkter är ekologiskt certifierade.

Organic Traditions vill ge oss hälsosam och ren näring från världens mest näringstäta superfoods. I deras utbud hittar vi färgglada pulver som Golden Berries, Blueberries, Maca for Men, Golden Milk Latte, Vetegräs och Korngräs.

Korngräspulver från Organic Traditions tillverkas av de unga och näringstäta grässtråna. Gräset odlas utomhus på jordbäddar med mycket sol. För att frigöra gräsets alla näringsämnen pressas det till juice efter skörd.

Juicen torkas sedan under 41 grader för att produkten ska hålla så hög kvalité som möjligt. Organic Traditions har en egen process de tillämpar vid torkning som behåller den levande smaken som färsk korngräsjuice är känd för. Torkningsprocessen ger mindre nedbrytning av den vitala näringen än vad exempelvis frystorkning gör.

Vi får då ett juiceat gräs i pulverform som innehåller ett överflöd av klorofyll och vitaminer. Vitamin A, K och B2 är bara några exempel på vad korngräs boostar oss med.

Den milda smaken hos Organic Traditions gör att vi väljer att blanda pulvret med lite vatten som en shot, eller i vilken smoothie som helst eftersom beskan inte bryter igenom.


Vimergy Raw Korngräsjuicepulver, 240 Kapslar

Vimergy Raw Korngräsjuicepulver, 240 Kapslar

Kolla priset hos:

Amerikanska Vimergy är ett familjeföretag i Kalifornien. De brinner för en god allmänhälsa och tar fram produkter med kvalité och integritet.

Alla produkter är forskade på och testade innan de går ut till försäljning. Vimergys kosttillskott är alltid utan GMO och lämpliga för oss som äter glutenfritt, veganskt och paleo.

Några av våra favoriter i deras utbud är Propolis droppar, Citronmeliss droppar för bättre sömn och Chaga instant kaffe.

För oss som föredrar våra gröna pulver i kapsel finns erbjuder Vimeregy en burk med 240 veganska kapslar a 525 mg korngräs.

Tillverkarna föreslår att vi tar fyra kapslar två gånger om dagen för att få i oss totalt 4200 mg korngräs och höga halter av klorofyll, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Korngräset i cellulosakapslarna görs till pulver på samma sätt som Vimergys korngräsjuicepulver tillverkas.

Det skördas när näringen är på topp, pressas till juice och torkas varsamt för att sedan malas till pulver. Vi gillar att ta Vimergys raw korngräskapslar som en kur.Totalt räcker burken då till 30 dagar.


Alive Foods Ekologiskt Korngräspulver 200 Gram

Alive Foods Ekologiskt Korngräspulver 200 Gram

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Alive Foods vill erbjuda de mest potenta och renaste örter, oljor, tillskott och superfoods på marknaden. Företaget vill visa vägen till att alla ska kunna få nytta av näringstäta och kraftfulla grödor från hela världen.

De har ett brett utbud av superfoods och andra stärkande livsmedel. Bland våra favoriter hör flytande stevia, mullbär, hampafrön och färdigblandad Hot Chocolate. Produkterna hos Alive Foods är ekologiska, raw, glutenfria och av hög kvalité.

Korngräs från Alive Foods är ekologiskt odlat på Nya Zeeland. Gräset skördas när det är som mest näringsrikt vid ca 30 cm, så kallat ungt gräs.

Gräset torkas direkt efter skörd under 25 minuter. Därefter görs kvalitétskontroller och när gräset är helt torrt mals det till pulver i etapper. Vi använder gärna korngräspulver från Alive Foods tillsammans med citronvatten och tar som shot för att balansera syra-bas balansen i kroppen.

Tillverkarna föreslår då att vi börjar med en till två teskedar om dagen och ökar upp till en matsked under sex veckor. Totalt innehåller påsen 200 gram vilket motsvarar ca 65 teskedar.


Rawpowder Korngräs Eko 200 g

Rawpowder Korngräs Eko 200 g

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Rawpowder har en tydlig målsättning; att förse oss med det finaste av naturens livsmedel. Vi imponeras över deras noggrant utvalda sortiment av superfoods, örter, tillskott, frukter och bär från hela världen.

Större delen av utbudet är ekologiskt odlat, men de som inte är certifierade växer vilt i områden långt från föroreningar. Rawpowders produkter har inga onödiga tillsatser, utan består endast av rena och naturliga råvaror.

Några av våra favoriter är MSM, Havtornspulver och Pumpakärnprotein. Vi gillar också att vi hittar ett stort utbud av Ayurvediska örter som annars kan vara svåra att hitta på den svenska marknaden.

Korngräs från Rawpowder odlas ekologiskt i Österrike. Korngräset är naturligt fritt från gluten och både innehåll och smak liknar vetegräs. Korngräs har dock en något mildare smak än vetegräs och lämpar sig väl för nybörjaren av gröna tillskott.

Vi äter gärna korngräs för att balansera syra-bas nivån i kroppen, boosta med klorofyll samt för att få i oss extra kostfiber och protein. Korngräs från Rawpowder har en mild smak och funkar bra som det är i lite vatten tillsammans med citron eller apelsin för att bryta beskan, om du vill.

Pulvret gör sig också bra i en grön smoothie eller annat grönt mellanmål. Vi tar då en tesked pulver per dag tillsammans med mat eller vätska. Enligt tillverkarna går det bra att öka intaget upp till en matsked över tid.


Powerfruits Ekologisk Korngräs, 250 g

Powerfruits Ekologisk Korngräs, 250 g

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Powerfruits har ett stort utbud av torkade, högkvalitativa ekologiska produkter av frukt, bär, nötter, frön, kryddor och superfoods. Deras mission är att, på ett så naturligt och miljövänligt sätt som möjligt, förse oss med naturliga och högkvalitativa, rena, ekologiska och hälsofrämjande produkter.

Råvarorna kommer från hela världen och handpackas sedan i Skåne. Deras breda sortiment är ekologiskt certifierat och innefattar bland annat maca, bipollen, gurkmeja, macadamianötter, MSM, svensk honung, proteinpulver och mycket mer.

Hos Powerfruits hittar vi också en mängd gröna pulver. Korngräset från Powerfruits kommer i en återförslutningsbar och miljövänlig påse på 250 gram. Denna stora påse tillhör de billigare varianterna på marknaden, men med samma höga kvailté som Powerfruits står för.

Gräset odlas ekologiskt i Uzbekistan. Där torkas korngräset och mals till pulver av den allra första grodden som kommer ut ur kornet. Vi tar en tesked dagligen av kornsgräspulvret från Powerfruits.


Superfruit Barleygrass Powder 100g – EU Organic

Superfruit Barleygrass Powder 100g - EU Organic

Kolla priset hos:

Superfruit är ett svenskt varumärke under företaget Superfruit Scandinavia som startades 2007. Redan då var målsättningen att leverera supermat till människor med en aktiv livsstil.

Genom åren har företaget etablerat flera varumärken, alla med hälsa i fokus och med produkter för att stötta våra hälsofrämjande val.

I sortimentet hos Superfruits hittar vi ekologiska produkter av bär, frön, nötter, kryddor, alger och annan supermat. Våra favoriter är kakao, tranbär, spirulina, gurkmeja och acai. Hos Superfruit litar vi på att vi får en hög kvalitet på produkten och kan spåra dess ursprung.

Deras korngräs är ekologiskt odlat i Tyskland eller Österrike där det torkas direkt efter skörd för att behålla sin näring. Korngräs har odlats runt om i världen i tusentals år för sin näringstäta profil. Vi tycker om korngräs för dess höga halter kalium och järn.

Eftersom järn kan minska trötthet och utmattning tar vi gärna en grön energikick av korngräspulver de morgnar vi känner oss extra trötta. Vi blandar då en tesked tillsammans med färsk ingefära, citronjuice, äpple och vatten för en grön stärkande morgondryck.


Vad är korngräs?

Grönt korngräs utomhus på odling, närbild

Korngräs kommer från den första grodden som växer ur sädesslaget korn. Groddarna, eller det unga färska gräset, på ca 30 cm, klipps för att användas till juice eller pulver.

Korngräset har då inte hunnit bilda något gluten och består av maximalt med näring. Gräset eller juicen torkas direkt för att bevara näringen och sedan malas till pulver.

Vad är korngräs bra för?

Korngräs har odlats över hela världen under många tusen år för dess näringstäthet. Det finns forskning som visar att gladiatorerna i det forna romarriket sägs ha ätit korngräs för att öka sin styrka och uthållighet.

Vi hittar en mängd nyttiga ämnen i korngräset som kan styrka gladiatorernas användning. Gräset är naturligt rikt på protein och fibrer, mineraler, vitaminer, essentiella aminosyror och klorofyll.

Några ämnen som särskilt sticker ut är:

  • Kalium
  • Järn
  • Magnesium
  • Selen
  • B vitaminerna Riboflavin och Tiamin
  • Vitamin C, E och A
  • Klorofyll

Dessutom får vi alla livsviktiga aminosyror som kroppen behöver för att bilda proteiner. Det är därmed ett komplett vegetabiliskt protein.

Korngräs tillhör också en av världens mest basbildande grödor. Det beror på dess höga halt basbildande mineraler. Med andra ord hjälper korngräset oss att balansera kroppens ph-värde.

I dagens samhälle är vi starkt utsatta för stress, syrabildande mat och miljöföroreningar som alla skapar en försurad kropp. Regelbundet intag av basiska råvaror som korngräs kan återställa syra-bas balansen i kroppen.

På grund av korngräsets basiska egenskaper och dess höga halt klorofyll används det även som ett stadigt inslag i olika reningskurer, eller detox. Klorofyllet har en avgiftande verkan på kroppen och de basiska mineralerna gör kroppen mindre sur. Det går lika bra att använda färskt korngräs som korngräspulver till juicer och drycker vid en detox.

Sammanfattningsvis använder vi korngräs för att ge kroppen näring och kraft, bidra med basiska mineraler och klorofyll samt boosta kroppen med essentiella aminosyror, vitaminer och antioxidanter.

Hur använder man korngräspulver?

Hur du använder korngräspulver beror på ditt eget tycke, smak och kreativitet. Pulvret är helt enkelt väldigt mångsidigt och går att tillföra till matlagning, bakning och drycker eller användas som en shot tillsammans med lite vatten.

De flesta tillverkare föreslår att vi använder från en tesked till en matsked per dag. Du kan använda korngräspulver i en renande kur eller detox under ett förutbestämt antal dagar, eller som en boost.

För att boosta kroppen med hjälp av korngräspulver kan vi ta ett par teskedar dagligen över tid, eller någon gång ibland då vi känner ett behov. Vi tycker det är enkelt att blanda ut en tesked pulver med lite vatten och eventuellt citronjuice för en grön shot.

Men det är desto godare att blanda en uppfriskande dryck tillsammans med juice eller frukt och bär. Vi tycker också korngräspulver gör sig bra i mat såsom hummus, dressing eller pesto. Överallt där du vill ha lite extra grön näring helt enkelt.

En näringsrik pesto är ett av våra bästa tips för att använda korngräs till i matlagningen!

Då blandar vi en halv matsked korngräspulver tillsammans med en halv matsked nässelpulver, samt färsk basilika, färsk persilja, valfria nötter eller frön, vitlök, salt, lite citronjuice och olivolja. Mixa och smaka av precis som när du gör en vanlig pesto.

Ytterligare ett spännande recept som vi ännu inte testat är så kallad KorngräsLatte. Värm helt enkelt växtbaserad mjölk, skumma gärna och blanda därefter i en tesked korngräspulver och lite honung. Beräkna en tesked pulver per kopp men smaka av och söta efter behag.

Var odlas korngräs?

Korn odlas över hela världen och kan odlas från de kallaste klimaten i norr till både subtropiskt och tropiskt klimat. I den här artikeln har vi sett tillverkare som hämtar sitt korngräs från de västra ökenområdena i amerikanska delstaten Utah, Uzbekistan, Tyskland och Österrike.

Men korn är också ett vanligt sädesslag i Sverige och har odlats här under lång tid. Numera kan vi även hitta korngräspulver odlat i Sverige.

Kan man odla korngräs hemma?

Det går utmärkt att odla korngräs hemma. Allteftersom spannmålsgräs ökat i popularitet som kosttillskott har även fler fått upp ögonen för att själva odla gräset hemma i lådor. De tre vanligaste grässorterna att odla är alfalfagräs, vetegräs och korngräs.

Även rajgräs och havregräs går bra att odla hemma. Många människor som äter en levande föda eller raw food väljer att själva odla sitt spannmålsgräs för att kunna göra färsk juice.

För att odla korngräs hemma behöver du kornfrön som är särskilt lämpade för groddning. Det finns olika slags groddningssystem med eller utan jord. Men du kan också väldigt enkelt lägga ett tunt lager jord på ett papper på en stor bricka och sedan så dina frön. Kom ihåg att följa anvisningarna på fröpåsen!

Vad heter korngräs på engelska?

Om du letar efter utländska produkter kan det vara bra att veta att korngräs heter Barley Grass på engelska.


Här hittar du fler intressanta hälsokostprodukter!