Bästa kombucha 2024: Fermenterat té med nyttig bakteriekultur

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kombucha är en trendig hälsodryck med många myter runt sig. Varför är kombucha nyttigt och kan man verkligen göra egen kombucha? Vi listar våra favoriter och berättar mer!

Kombucha i glasflaskor och stor glasburk på ett bord

Vilken kombucha är bäst i test?

Ett nytt och väldigt intressant märke som vi nyligen fått upp ögonen för, är VIGO Kombucha. De har tre olika drycker: Light Brew, Long Brew och Shots. Superintressanta smaker och väldigt potent innehåll!

✅ Häftiga smaker och kraftfull kombucha

VIGO Kombucha tre sorters flaskor med förklaring

Pureness Kombucha – Finns i fyra goda smaker och är välbalanserad och uppfriskande!

✅ Mycket läckra smaker

Pureness kombucha 4 flaskor

Kultures Kombucha – Riktigt fräscha smaker som de flesta brukar uppskatta!

✅ Finns att köpa i flerpack

Kultures kombucha fyra smaker

Renée Voltaire Kombucha – Riktigt fin dryck, opastöriserad, goda smaker. Lite dyrare, men extra fin på glasflaska!

Renée Voltaire Kombucha fyra flaskor

Läs mer om olika kombucha-produkter längre ned i artikeln!

Se även våra artiklar om andra té-drycker som matcha-té och mate-té!

Recensioner av många olika drycker med kombucha

Nedan kan du se hela listan på alla kombucha-produkter vi kollat närmare på!


VIGO Kombucha (Light Brew)

Tre flaskor VIGO Kombucha

Kolla priset hos:

VIGO Kombucha erbjuder en rad unika och uppfriskande drycker, där varje variant har sin egen distinkta karaktär.

Kombucha Yerba Mate 330ml: Denna variant kombinerar kombucha med Yerba Mate, en koffeinhaltig dryck känd i Sydamerika. Resultatet är en intensiv, jordig och eucalyptus-liknande smak som ger en uppiggande effekt. Den är fermenterad i upp till två dagar och erbjuder en unik smakupplevelse för de som söker något annorlunda.

Kombucha Original Svart Te 330ml: VIGO Original återskapar den autentiska smaken av kombucha genom en mix av vitt och svart te. Denna variant ger en fräsch och uppfriskande smak och är ett utmärkt alternativ för de som föredrar en mer traditionell kombuchaupplevelse.

Kombucha Schisandra Lightbrew 330ml: Denna variant har fermenterats tillsammans med Fjärilsranka (Schisandra chinensis), vilket ger drycken en unik smak och en fin färg. Den är känd som “de fem smakernas bär” och erbjuder en smakprofil som är söt, sur, salt, bitter och skarp, vilket gör den till en spännande och mångsidig dryck.

Alla tre varianterna av VIGO Kombucha är kända för sina probiotiska egenskaper och ses som naturliga antioxidanter, vilket gör dem till bra alternativ till kaffe och andra uppiggande drycker. De är alla fermenterade i upp till två dagar och håller en hög kvalitet och smakintensitet.

Sammanfattningsvis erbjuder VIGO Kombucha ett intressant sortiment av kombuchadrycker som tilltalar en bred publik, från de som föredrar klassiska smaker till de som är ute efter något mer äventyrligt och unikt. Varje variant erbjuder en unik smakupplevelse samtidigt som de behåller de välbekanta hälsofördelarna med kombucha.


VIGO Kombucha – Long Brew Sortiment

VIGO Kombucha Long Brew tre flaskor

Kolla priset hos:

VIGO Kombucha presenterar en serie av long brews, där varje variant har genomgått en längre fermenteringsprocess på upp till 10 dagar. Denna serie inkluderar tre unika smaker, alla rika på enzymer, elektrolyter, probiotika och levande bakterier, vilka främjar välbefinnande.

BIO VIGO Acerola+Ginger: Denna variant är en välbalanserad blandning av Acerola-puré, rik på vitamin C från Amazonas regnskog i norra Brasilien, och ingefära från Guajarhat-provinsen i Indien. Denna handgjorda och fermenterade raw kombucha är bryggd med superfoods och är en kraftfull boost för ditt välbefinnande.

BIO VIGO Cucumber+Coriander: Cucumber+Coriander kombinerar italiensk gurka från Toscana och koriander från Trentino-Alto Adige-provinsen i Italien. Denna variant är bryggd i små satser och erbjuder en uppfriskande smak som kan lysa upp din dag.

BIO VIGO Rose: Rose är en delikat blandning av nypon och rosenblad från Duin-en Bollenstreek-provinsen i Nederländerna. Denna variant är perfekt för de som söker en blommig smak och är handgjord i små satser, vilket garanterar hög kvalitet och smakintegritet.

Varje smak i VIGO Kombucha’s long brews-serie erbjuder en unik smakprofil och behåller de kända hälsofördelarna med kombucha. Dessa drycker är inte bara smakrika och uppfriskande, utan också hälsosamma och välgörande.

Sammanfattningsvis erbjuder VIGO Kombucha’s long brews en distinkt och varierad palett av smaker, alla med en längre fermenteringsprocess som framhäver de naturliga smakerna och hälsofördelarna av ingredienserna. Det är en utmärkt serie för de som vill utforska olika kombucha-smaker och dra nytta av dess hälsofördelar.


VIGO Kombucha – Wellness Shots

VIGO Kombucha Wellness Shots

Kolla priset hos:

VIGO Kombucha introducerar en innovativ serie av wellness shots, som kombinerar tarmhälsa och superfoods. Denna serie inkluderar tre olika produkter, alla fyllda med över 1 miljard probiotika per flaska, och var och en erbjuder unika hälsofördelar.

BIO Immunity: Denna shot innehåller ekologisk Acerola-puré från Amazonas regnskog i Brasilien och ingefära från Indien. Den är rik på vitamin C, med cirka 250mg per flaska, och är utformad för att stärka immunförsvaret.

BIO Energy: Med ekologisk Matcha från Japan, innehåller denna shot naturligt koffein, flavonoider, L-Theanine, katekiner och polyfenoler. Med cirka 70mg naturligt koffein per flaska, är den ett utmärkt alternativ för en energiboost.

BIO Detox: Denna shot kombinerar ekologisk gurkmeja och svartpeppar från Indien och innehåller 100mg av curcuminoider och 30mg av piperin per flaska. Den är utformad för att stödja kroppens naturliga detoxprocesser.

Varje shot i VIGO Kombucha’s wellness-serie är noggrant formulerad för att erbjuda specifika hälsofördelar, samtidigt som de levererar en kraftfull dos av probiotika. Dessa shots är inte bara hälsosamma, utan också praktiska och lätta att konsumera.

Sammanfattningsvis erbjuder VIGO Kombucha’s wellness shots en ny och innovativ approach till wellness-produkter, genom att kombinera superfoods och probiotika i praktiska shots. Det är en utmärkt serie för de som söker specifika hälsofördelar och vill stödja sin övergripande välbefinnande på ett enkelt sätt.


Pureness kombucha

Pureness kombucha 4 flaskor

Kolla priset hos:

Nordiska Pureness vill ge oss produkter som ger kroppen de bästa förutsättningarna till god hälsa. Vi hittar allt från kosttillskott till livsmedel och superfood i deras utbud. I över tio år har Pureness varit ett stabilt hälsoföretag på den finländska marknaden.

2020 lanserades varumärket även i Sverige. Råvarorna håller nordisk kvalité och fokus. Allt är ekologiskt eller plockat i finländska vildmarken. Pureness har en egen fabrik i Finland, där de tillverkar sina produkter med omsorg och närvaro.

Kombucha hos Pureness har grönt, japanskt te som bas. Närmare bestämt ekologiskt Sencha. Téet fermenteras och smaksätt därefter med naturliga råvaror. Hos Pureness hittar vi fyra olika smaker på kombucha:

 • Hallon
 • Cola
 • Ingefära Citron
 • Persika

Flaskan är 370 ml och har en återförslutningsbar skruvkork. Kombucha från Pureness förvaras bäst i kylskåp för att drycken ska hålla bättre, inte fortsätta jäsa och serveras kall. Pureness rekommenderar att vi använder deras ekologiska kombucha inom tre dygn från det att vi öppnat flaskan.

Vi gillar stora flaskor kombucha som vi kan dela med en vän. Hallonsmaken är favoriten hos oss, vilken blir din?


Kultures kombucha

Kultures kombucha fyra smaker

Kolla priset hos:

Kombucha av Kultures är handgjord, raw och ekologisk. Kultures tillverkar små partier när de fermenterar sitt gröna te. För att få en riktigt god fermentering används så lite socker som möjligt och endast för att stötta jäsningsprocessen.

Det är ekologiskt rårörsocker som används vid framställningen av drycken. Vi gillar noggrannheten och omsorgen hos Kultures traditionella tillverkning av kombucha. Drycken är opastöriserad för att behålla de nyttiga bakteriekulturerna och inga probiotiska strängar tillsätts efteråt.

Kultures kombucha finns i flera läskande smaker.

 • Grönt te (naturell)
 • Hallon
 • Ingefära Lime
 • Persika

Smaksättningen består endast av naturliga råvaror. Kultures kombucha är helt fri från artificiella smakämnen, sötningmedel och färgämnen. De olika smakerna har starka vackra färger tack vare de naturliga råvarorna i andra jäsningen.

Flaskan är en återvunnen PET-flaska med skruvkork. Kultures föreslår att vi förvarar flaskan under 24 grader. När vi öppnat kombuchan håller den bäst i kyl och bör drickas inom tio dagar.

Vi dricker gärna Kultures kombucha Ingefära och Lime som en fräsch dryck till lunchen mitt i veckan.


Clean Eating Kombucha

Clean Eating Kombucha två bruna flaskor

Kolla priset hos:

Svenska Clean Eating står för rena och hälsosamma livsmedel, fria från onödiga tillsatser och fria från kolhydrater. Grunden lades som en LCHF-klubb redan 2012. Men det dröjde inte många år innan varumärket Clean Eating etablerades med en linje på 65 unika produkter.

I sortimentet idag hittar vi spenatnudlar, knäckekex, morotskakor, sylt utan vitt socker och kombucha.

Kombucha från Clean Eating är en handgjord, raw och ekologisk dryck. För att få sin goda, milda smak görs fermenteringen i små partier, utan tillsatser. Eftersom drycken är opastöriserad räknas den som raw och den levande bakteriekulturen, probiotikan och goda enzymerna är kvar.

Vi gillar Clean Eatings udda och spännande smaksättning på sin kombucha. I sortimentet kan vi välja på:

 • Gurka och Koriander
 • Acerola och Ingefära

Båda smakkombinationerna ger en frisk och ren smak och verkar lätt utrensande på kroppen. Vår favorit är den oväntade blandningen

Gurka och Koriander som har en balanserad och uppiggande smak. Den mörka glasflaskan på 315 ml är återförslutningsbar med en skruvkork. Förvara det du inte dricker upp direkt i kylen så att kombuchan är lika god nästa gång!


Renée Voltaire Kombucha

Renée Voltaire Kombucha fyra flaskor

Kolla priset hos:

Matpionjären Renée Voltaire är ledande på marknaden av hälsosam kost. Företaget har en sund inställning hela vägen och brinner inte bara för mat. De vill skapa hållbara vanor och hållbara sätt att välja sitt eget välmående och samtidigt planetens bästa- varje dag.

Renée Voltaire tror på att njutning är den rätta vägen att gå. Företaget laborerar ständigt med nya smaker, menyer och sammansättningar.

Varumärket är idag väl etablerat i Sverige och sortimentet är stort. Några av våra favoriter som ger sann njutning är Choklad med Kokosmjölk, Tunna Kassavachips, Bananblommor och såklart Kombucha.

Hos Renée Voltaire görs kombuchan på ekologiskt Chun- Mee te som fått jäsa med en aktiv jäsningsvamp och sedan smaksatts. Vi kan välja på flera lockande smaker i utbudet:

 • Mojito (lime och mynta)
 • Blåbär och Hibiskus
 • Ingefära
 • Gurkmeja och Persika
 • Grönt Te (naturell)
 • Hallon och Fläder

Hallon och fläder är klassiska smaker för kombucha. Sällan ser vi de båda i samma flaska dock, kul tycker vi! Och omtyckt. Detta tycks vara favoriten hos de flesta Renée-fantaster och den blir snabbt slutsåld.

Kombuchan görs efter ett traditionellt kinesiskt recept och buteljeras på glasflaskor om 275 ml. Dessa tillhör de dyrare varianterna på marknaden, men så vet vi ju hur hög smakupplevelse och kvalitée Reneé Voltaires produkter har.


Humm Kombucha

Humm Kombucha tre dryckesburkar

Kolla priset hos:

Humm är ett sant kombucha-företag. Det startade med en hembryggd i Bend, Oregon. Två mammor som småpratade över ett par glas bubblande hälsodryck.

Snabbt konstaterades hur glada de blev av drycken och hur bra de mådde. De ville dela lyckan med fler. Det tog inte många år förrän kombuchan fanns på bondens marknad och så vidare ut över hela världen. Idag är Humm ett vanligt inslag på medvetna caféer över hela Sverige.

Och vi måste medge, det är något speciellt med Humm Kombucha. Bubblorna sitter alltid på rätt plats. Smaken är mild, fräsch och tydlig. Humm gör sin kombucha på svart te, rörsocker, levande kultur och vatten. I andra jäsningen sker smaksättningen. Flera läskande alternativ finns att välja bland:

 • Grapefrukt
 • Granatäpple
 • Jordgubb
 • Ingefära och Citron
 • Mango och Passionsfrukt
 • Blåbär

Även om grapefrukt är en fräsch klassiker så är blåbär i topp för oss. Vi gillar att Humm Kombucha finns både på flaska och burk. Då kan vi välja en stor flaska för att dela med en vän eller en 33 cl burk att dricka själva.


Equinox Kombucha Te Raw

Equinox Kombucha Te Raw fyra flaskor i olika färger

Kolla priset hos:

Equinox Organic Kombucha är ett brittiskt företag som levererar hälsosam kombucha till hela Storbritannien, Skandinavien och runt om i Europa. De vill ge oss ett konsthantverk med unik smak med sitt fermenterade te. Verksamheten startade för 10 år sedan.

Efter resor i Asien och en mängd smakande på kombucha gick de goda vännerna ihop för att tillverka eget fermenterat te. Resultatet blev snabbt populärt och Equinox är nu det ledande varumärket för kombucha runt om i butiker, barer och caféer i England.

Företaget har fortfarande samma familjära och medvetna kärna och utgångspunkt i sin produktion som när de startade. Equinox vill ge oss ekologiska, levande hälsodrycker som ger livskraft och energi. Vi tycker att de lyckas bra med det och imponeras av smakutbudet:

 • Ingefära
 • Blodgrape och Guava
 • Original (grönt te)
 • Persika och Gurkmeja
 • Hallon och Fläder
 • Vilda bär (hibiskus, nypon och skogsbär)

Equinox Organic Kombucha bryggs av Chun Mee grönt te, ekologiskt rårörsocker, vatten och kombuchakultur.

Receptet kommer från traditionella kinesiska skrifter där det sägs att kejsaren och hans soldater drack kombucha för att hålla sig pigga och friska.

Vi gillar engagemanget och närvaron för hantverket i Equinox Organic Kombucha.


Da Carla Kombucha

Da Carla Kombucha två mörkbruna flaskor

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Da Carla drivs av matmamman och entusiasten Carla Angelini Hägg. Med rötterna i Italien och bordet i Sverige vill Carla skapa hälsosam mat fri från raffinerat socker och gluten. Mat som gör det enkelt att äta gott och ger glädje i köket för hela familjen.

I utbudet hos Da Carla hittar vi en mängd intressanta produkter till bra priser som gör det lätt för oss att välja både glutenfritt och veganskt.

Några av våra favoriter är hirsmjöl, bovetepuffar och lila morotspasta. Självklart har Da Carla hakat på trenden med hälsodrycken kombucha som vi också hittar i utbudet.

Kombucha Life från Da Carla kommer i mörka flaskor på 33 cl med återförslutningsbar kork. Vi kan välja på smakerna:

 • Naturell (grönt te)
 • Ingefära
 • Ros

I sin brygd använder Da Carla levande kombuchakultur, ekologiskt grönt te och ekologiskt socker. Drycken innehåller naturlig kolsyra från jäsningen och bör förvaras mörkt och svalt. Vi gillar den milda smaken av Kombucha Ros och tycker flaskorna är smidiga när vi är on the go.


Det Lilla Köksbryggeriet Kombucha-Kit

Det Lilla Köksbryggeriet Kombucha-Kit grön box

Kolla priset hos:

Svenska företaget Det Lilla Köksbryggeriet vill uppmuntra till kreativitet i köket. Deras produkter passar alla oss som gillar att skapa själva, från grunden. Sedan 2012 har Det Lilla Köksbryggeriet utvecklat produkter för att alla ska ha en ärlig chans att själva brygga sin egen öl, cider och kombucha.

Eftersom grundarna själva gillar enkel utrustning och simpla instruktioner har detta varit fokus när de tagit fram sina olika bryggeri-kit. Förutom råvaror och utrustning får vi hos Det Lilla Köksbryggeriet en hel värld av kunskap för hemmabryggeri!

I varje kit ingår tydliga instruktioner och för den som vill fördjupa sig har de även släppt en mängd böcker om konsten att brygga och fermentera själv hemma i köket.

Vi gillar att bli uppmuntrade till kreativitet och med ett kombucha starter-kit från Det Lilla Köksbryggeriet blir det enkelt att komma igång med sin egen kombucha. Kitet för att starta din kombucha bryggning ger en liter färdig kombucha och innehåller:

 • Två bygelflaskor med patentkork
 • Glasburk för fermentering
 • Surhetsmätare
 • Ekologiskt svart te
 • Ekologisk Kombuchakultur och startvätska

Resultatet blir en klassisk kombucha med en syrlig doft av te och äpple. Du kan själv välja att smaksätta din färdiga kombucha med frukt, bär, örter eller kryddor.

Vi gillar att det blir enkelt att skapa sin egen favoritsmak och att dricka kombucha ofta med hjälp av ett kombucha kit från Det Lilla Köksbryggeriet.


KoRo | Ekologisk Kombucha-Drink

KoRo Ekologisk Kombucha-Drink bruna flaskor med lime och ingefära bredvid

Kolla priset hos:

Hos tyska företaget KoRo hittar vi en uppsjö spännande hälsosamma livsmedel i stora förpackningar. Vi kan såklart välja att köpa en flaska kombucha, men varför det när vi lika gärna kan köpa sex stycken 0.75 liters flaskor på en gång, och till ett lägre pris?

KoRo gillar stora förpackningar för att minska på förpackningsmaterial och transporter. Men också för att de helt enkelt vill ha mer av sina favoritlivsmedel. Vi håller med, tackar och bockar för möjligheten att köpa stora mängder av krämigt nötsmör, torkad frukt och superfoods.

Kombucha från KoRo  är ekologisk och finns i smaken Ingefära och Lime. Brygden består av fermenterat te och en intressant örtinfusion som ger oss ännu mer hälsa för pengarna.

Innehållet av örter i urval:

 • Grönt te
 • Svart te
 • Mate
 • Limeblommor
 • Citronverbena
 • Majblommor
 • Citronmeliss
 • Nässla
 • Klöver
 • Fläder
 • Hallonblad
 • Ringblomma
 • Lakritsrot
 • Ingefärajuice

Denna ljuva blandning av örter och te-sorter ger en uppfriskande, mild och syrlig smak på KoRos kombucha.


Vad är kombucha?

Kombucha är en fermenterad, uppfriskande dryck som tillverkas av sött te. Människor i Ryssland och Asien har i tusentals år använt kombucha som hälsodryck på grund av dess stora mängd bakterie- och jäststammar.

Det exakta ursprunget har inte kunnat härledas då drycken återfinns i Kina likväl som i Japan. Därför kan vi också se att de traditionella recepten skiljer sig någorlunda åt.

Kombucha har även flera myter knutna till sig. Det finns de som säger att den kinesiska kejsaren en gång drack kombucha tillsammans med sina soldater för att hålla sig pigga och friska. Vissa säger att namnet kan härledas till en koreansk läkare som hette Kombu.

Läkaren sägs ha behandlat en kejsare med ett särskilt te (Cha). Andra teorier hävdar att namnet har sitt ursprung i ett japanskt tångte. Oavsett var namnet kommer från kan det vara värt att veta att Kombucha uttalas ”Kom-buh-tscha”.

Vanligen görs drycken av svart eller grönt te som blandas med socker för att starta igång jäsningsprocessen. Det är viktigt att det är te från den riktiga tebusken (Camelia Sinensis) för att få en bra fermentering.

Likaså är det viktigt att téet är ekologiskt för att få en bra jäsningsprocess. Till denna typ av fermentering används en kombuchakultur som kallas scooby. I den finns alla nyttigheterna och tillsammans med sockret och téet kan den nya brygden ta form.

Är kombucha veganskt?

Ja, kombucha är naturligt veganskt. Innehållet i kombucha består av endast fyra ingredienser: vatten, te, socker och bakteriekultur.

De olika varumärkena smaksätter sedan drycken med olika kryddor, frukter, bär eller örter.

För veganer är kombucha ett bra och naturligt sätt att få i sig probiotika som annars återfinns i många fermenterade mejeriprodukter.

Är kombucha nyttigt?

Kombucha är en trendig hälsodryck. I Asien har drycken en tradition som sträcker sig bakåt över 2000 år. Där dricks den för sina hälsoegenskaper och den goda smakens skull.

Framförallt är kombucha naturligt probiotiskt och det är därför den anses vara en hälsodryck. Probiotika återställer bakteriebalansen i tarmfloran, stärker mentalt välbefinnande och ett hälsosamt hjärta, samt främjar en god matsmältning.

Många av de goda bakterierna är livsnödvändiga för människor. Dessutom gör de det svårt för de dåliga mikroorganismerna att etablera sig i magen. Andra goda bakterier hjälper kroppen att ta upp mineraler medan vissa stärker immunförsvaret.

Med andra ord håller de goda bakterierna oss friska. Sammantaget kan probiotika även hjälpa oss att ha höga energinivåer genom att förbättra sömnen, förbättra näringsupptaget, reducera kortisolnivån och utsöndra neurotransmittor såsom serotonin.

Sockret i kombucha har en viktig roll för utvecklingen av mjölksyrebakteriestammar. I fermenteringsprocessen “äts sockret upp” av jästen och bildar både de goda bubblorna och de goda bakterierna. Det sägs att vi kan hitta 555 miljoner mjölksyrabakterier i en enda flaska kombucha.

Mineraler som järn förekommer naturligt i fermenterade drycker, likaså i kombucha. En god järnnivå bidrar till ökad energi och syresättning av blodet. Därmed är järnvärdet en av anledningarna till att kombucha anses vara en uppiggande dryck.

Vi hittar också en betydande mängd av olika vitaminer ur vitamin B-gruppen i kombucha. B-vitaminer stärker bland annat immunförsvaret och hjälper kroppen att hålla en låg stressnivå.

Ytterligare en intressant faktor av kombuchans hälsosamma effekter är de höga halterna av L-teanin som kommer från tebladen. L-teanin är en aminosyra som sägs stimulera hjärnans alfavågor kopplade till ökad kreativitet och förmåga att ta in ny information.

Tillsammans med den lilla mängden koffein som är kvar från téet efter fermenteringen ger denna kombination en bra balans i ökad koncentration, avslappning och och energinivå. Vi skulle därför säga att ja, kombucha är nyttigt.

Hur mycket kombucha ska man dricka per dag?

För mycket av det goda är sällan bra och för mycket kombucha kan innebära att vi får i oss höga halter av koffein, teanin, socker och kolhydrater.

Det generella rådet är att dricka ca 1,5 deciliter kombucha en till två gånger om dagen. Vi ser dock att kombucha kan verka som ett kosttillskott eller som en lyxig måltidsdryck som vi dricker mer sällan än dagligen.

Håller du dig runt ett eller två glas kombucha om dagen är det ingen risk att du dricker för mycket.

Vad är kombucha bra för?

Kombucha kallas ibland för “livets elixir” och det finns många hälsofördelar med denna goda dryck. Bryggd på rätt sätt är kombucha en hälsosam dryck som används i avgiftande syfte, för ökad energi, förbättrat immunförsvar och förbättrad mag-tarmhälsa.

Vanligen används kombucha för att stabilisera magen tack vare den höga halten av probiotika som kommer med fermenteringen.

Tack vare den naturligt höga halten av B-vitaminer och järn dricker en del kombucha för att öka energinivån.

Drycken är även en boost för immunförsvaret tack vare sin kombination av vitamin C, probiotika och antioxidanter. Kombucha stimulerar också bildandet av kollagen som stärker leder och hud.

Kan man göra egen kombucha?

Kombucha jäser i glasburk

Det går utmärkt att göra egen kombucha hemma i köket. Det är varken farligt eller svårt. Inte heller krävs någon särskild utrustning. Däremot behöver du ha en bra plats för jäsningsburken som håller en jämn rumstemperatur, varken för varm eller för kall.

Du behöver egentligen bara fyra råvaror som bas för att göra egen kombucha. Ekologiskt te av hög kvalité, svart eller grönt, ekologiskt socker, levande kombuchakultur kallad scooby och vatten.

Undvik smaksatta tesorter eftersom de innehåller oljor som kan störa jäsningsprocessen. För en balanserad och god smak, välj ditt te med omsorg och välj lösviktste istället för påsar.

Här ger vi en kort beskrivning av hur du gör egen kombucha:

 1. Brygg sött te av en matsked te per liter vatten och en deciliter socker per liter vatten. Sila och låt svalna till rumstemperatur.
 2. Häll det svala téet i en stor glasburk tillsammans med scooby och startvätska. Du behöver ca 20% vätska.
 3. Täck burken med en bit tyg som inte släpper igenom flugor, exempelvis en gammal kökshandduk. Fäst med en gummisnodd.
 4. Låt burken stå och jäsa i rumstemperatur, skyddad från sol. Räkna med en jäsningstid på 7-14 dagar beroende på temperaturen och tesort. Smaka av.
 5. Kombuchan är klar när du tycker att den smakar lagom syrligt!

Avsluta med att tappa din kombucha på flaskor med skruvlock och låt dem stå i kylskåpet för att avbryta jäsningsprocessen.

Hur länge håller kombucha?

Kombucha är en fermenterad dryck och har därför lång hållbarhet. Vi behöver dock se till att jäsningsprocessen har slutat för att den ska hålla länge.

Kombucha bör därför förvaras svalt och mörkt för bästa hållbarhet. Rumstemperatur under 24 grader för en oöppnad förpackning går bra, förutsatt att jäsningen har slutat helt och hållet.

En öppnad flaska kombucha är en färskvara och ska förvaras i kylskåp. De generella rekommendationerna är att vi dricker upp den färska kombuchan inom tre till tio dagar efter öppnandet.

En öppnad flaska bör inte förvaras i rumstemperatur eftersom jäsningen kan fortsätta, smaken kan förstöras och eventuellt tryck i flaskan kan uppstå.

Innehåller kombucha alkohol?

Kombucha innehåller en obetydande mängd alkohol eftersom jäsningsprocessen kan ge upphov till en liten mängd alkohol.

Den ligger dock på under 1,2 % och kan jämföras med andra fermenterade drycker och mat som kefir och filmjölk.

Det finns ändå de som föreslår att kombucha bör undvikas av personer för vilka även en liten mängd alkohol kan vara skadlig.

Får man köra bil när man druckit kombucha?

Ja, man kan köra bil efter man har druckit kombucha. Drycken är inte alkoholhaltig utan fermenterad.

Hur smakar kombucha?

Smaken på kombucha kan variera på grund av kombuchans naturliga åldrande, jäsningsprocessen, val av te och socker. Gemensamt är dock att kombucha smakar lite syrligt, fräscht och milt beskt.

En del kan finna smaken skarp men ändå angenäm. Eftersom kombucha kan vara syrlig och skarp smaksätts den gärna med söta frukter och bär.


Se fler artiklar om livsmedel!