Bästa kokossocker 2024: Guide till detta naturliga sötningsmedel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi gillar naturliga sötningsmedel. När de dessutom är näringsrika och smakar gott, är valet enkelt! I den här artikeln tittar vi närmare på marknadens bästa kokossocker och vad vi kan använda sockret till.

Sked med brunt kokossocker, en öppnad kokosnöt bredvid

Vilket kokossocker är bäst i test?

Ett av de absolut bästa alternativen är Superfruits kokossocker. Det är ekologiskt, håller hög kvalitet och kommer i en bra storlek på 500 gram från ett svenskt kvalitetsmärke.

Superfruit Kokossocker 500 g

Ett annat mycket bra alternativ är Rawpowder Kokossocker. Det är helt oraffinerat, ekologiskt och säljs i prisvärda förpackningar på 400 gram.

Kokossocker Rawpowder

Det allra mest prisvärda alternativet är dock om du beställer en 2 kg:s förpackning av Sevenhills kokossocker. Även detta är ekologiskt och kommer från ett märke med gott rykte runt om i Europa.

Sevenhills Wholefoods Ekologiskt Kokossocker

Läs mer om dessa och många fler alternativ bland alla kokossocker längre ned i artikeln.

Jämförelse av många olika kokossocker

Nedan kollar vi närmare på många olika produkter med kokossocker, från olika varumärken. De kommer i olika storlekar, men den vanligaste är förpackningar på 500 gram.

Urtekram kokossocker

Urtekram kokossocker

Kolla priset hos:

Danska Urtekram har sedan starten 1972 haft ett tydligt fokus på ekologiska och rättvisemärkta livsmedel och hud- och hårvårdsprodukter. Redan på det glada 70-talet ville Urtekram öka intresset för ekologiska produkter, i Danmark och hela Skandinavien.

Deras mission lever kvar och är starkare än någonsin. Vi gillar pionjärandan hos Urtekram som ständigt utvecklar nya produkter med ett hållbart fokus hela vägen från odling till konsument.

I sitt stora sortiment har de bland annat hampafröolja, olivolja, himalayasalt, torkad frukt, gryn, kryddor, pasta, hudkrämer och schampo för olika behov. Med utbudet hos Urtekram är det lätt för oss att ta hand om oss själva, och miljön, inifrån och ut.

Kokossocker från Urtekram är gyllenbrunt och doftar av mild karamell. Sockret är oraffinerat och framställt från ekologiska kokospalmer i Indonesien. Det är nektar från kokospalmens blomma som kokas för att få fram det ljuvliga och näringsrika sockret.

Vi gillar att använda kokossocker i all typ av bakning, desserter och dryck. Särskilt gott är det förstås i de bakverk där vi vill ha en smak av karamell! Vi använder betydligt mindre mängder av detta söta socker, än vad recepten med vitt socker anger. Därför tycker vi att Urtekrams påse på 280 gram är en bra storlek för dig som vill börja med kokossocker.


Superfruit Kokossocker 500 g

Superfruit Kokossocker 500 g

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Superfood har samlat ett stort sortiment bra, hälsosam mat under samma tak. I spetsen har de varumärket Superfruit som har verkat sedan 2007. Under varumärket hittar vi naturliga och näringsrika produkter som passar en modern och aktiv livsstil.

Deras sortiment är mångsidigt och innefattar ett brett urval av ekologiska råvaror som bär, frön, kryddor och pulver. Vi gillar att Superfruit lägger stor vikt på hög kvalité genom noggranna kontroller som följer hela produktkedjan.

Vi vet att vi får naturliga, goda och rena produkter till bra priser hos Superfruit. Några av våra favoriter bland de lyxigare matvarorna är matcha, kakaonibs, ceylon kanel och kokossocker.

Kokossocker från Superfruit kommer i en återförslutningsbar och stor påse på 500 gram. Vi som är vana att använda kokossocker i bakning och desserter väljer gärna en stor påse från Superfruit. Vi gillar smaken hos kokossockret som är lite fruktig, söt och karamellig.

Dessutom är kokossocker rikt på mineraler och har ett lågt glykemiskt index. Superfruit hämtar sitt kokossocker från saven hos blommorna på kokospalmer i Indonesien. Odlingarna är ekologiskt certifierade och kokossockret innehåller inga tillsatser.


Rawpowder Kokossocker 400 g

Kokossocker Rawpowder

Kolla priset hos:

Rawpowder är ett svenskt varumärke som förser oss konsumenter med naturens allra bästa. Deras långa erfarenhet av att ta fram näringsrika och naturliga kosttillskott och superfoods gör att de fortsätter leverera det allra bästa.

Vi gillar att Rawpowder tar tillvara på råvaror som växer vilt och lång ifrån föroreningskällor. Hela deras sortiment är vilt eller ekologiskt odlat. Vi litar på att vi alltid får rena, naturliga och näringsrika produkter hos Rawpowder.

Förutom ett brett utbud färgstarka och hälsosamma pulver hittar vi i sortimentet också färdiga blandningar och hälsosam mat. Några av våra favoriter är kakaopulver, paranötter, turmeric latte mix och kokossocker.

Kokossocker från Rawpowder är 100 % oraffinerat och ekologiskt odlat i Indonesien. Vi gillar kokossocker för dess låga glykemiska index och söta kolaliknande smak. I alla möjliga recept går det bra att använda kokossocker istället för vitt raffinerat socker, men vi använder betydligt mindre mängd.

Påsen med kokossocker från Rawpowder är återförslutningsbar och av ett miljövänligt material som gör att produkten behåller sin smak länge. Vi kan välja på förpackningar med 400 gram kokossocker eller 250 gram. Rawpowders kokossocker tillhör de billigare alternativen på marknaden.


Rawfoodshop Kokossocker EKO 500 g

Rawfoodshop Kokossocker EKO 500 g

Kolla priset hos:

Svenska företaget Rawfoodshop startade i Malmö för strax över tio år sedan. Idag har varumärket vuxit från att ha bestått av Rebecca och hennes man till ett helt team av passionerade matentusiaster.

Varulagret och familjen har flyttat till en gård i Blekinge för att få plats med sitt stora sortiment. Det som är framgångsreceptet och helt unikt med Rawfoodshop är att de själva producerar sina varor, i egen regi. Hållbarhet, innovation och naturliga ekologiska råvaror är i fokus.

Vi gillar att Rawfoodshop visar en tydlig väg mot en bättre miljö och hälsa. Det är lätt att dras med i deras entusiasm och vi provar gärna nya saker i deras spännande sortiment. Vad sägs till exempel om cassavamjöl, näringsjäst, bananmjöl, kokosmjöl, durramjöl eller jordmandelmjöl?

Vi som letar glutenfritt, raw food och lågt glykemiskt index hittar det vi söker och lite till hos Rawfoodshop.

I deras sortiment finns såklart också en stor förpackning ekologiskt kokossocker. Perfekt för oss som gillar att baka ofta. 500 gram räcker länge eftersom vi gärna använder en mindre mängd av detta smakrika socker, än av det vita.

Smaken är söt och kolaaktig och sockret är helt oraffinerat med ett högt innehåll av antioxidanter. Kokossocker från Rawfoodshop odlas ekologiskt i Indonesien och kommer från kokosblommans nektar.


Alive Foods Ekologiskt Kokospalmsocker 200 gram

Alive Foods Ekologiskt Kokospalmsocker 200 gram

Kolla priset hos:

Svenska företaget Alive Foods tillhandahåller ett stort sortiment av näringstäta, hälsosamma och lyxiga livsmedel. Idéen bakom Alive Foods är att bana väg för att vi alla ska ha nytta av näringstäta och magiska grödor från hela världen.

I deras sortiment hittar vi den renaste och mest potenta supermaten, örter, oljor, tillskott och naturliga sötningsmedel. Supermaten från Alive Foods är ekologiskt certifierade, raw, glutenfria och håller en riktigt hög kvalité. Vi gillar att vi kan hitta det där lilla extra hos Alive Foods som mullbär, kakaomassa, sötade kakaonibs, yacónsirap och kokossocker.

Kokossocker från Alive Foods tillverkas på kokospalmens blomnektar. Palmerna odlas ekologiskt i Indonesien och sockret tillverkas på traditionellt vis, av traditionella bönder i landet. Vi gillar att kokossockret har ett högt näringsinnehåll, mycket högre än andra tillgängliga sötningsmedel.

Dessutom är kokossocker från Alive Foods helt rent, det vill säga 100 % kokossocker utan tillsatser eller uppblandat med något annat.


Mother Earth Ekologiskt Kokospalmsocker 500 gram

Mother Earth Ekologiskt Kokospalmsocker 500 gram

Kolla priset hos:

Svenska Mother Earth är ett varumärke inom rawfood branschen. Varumärket föddes ur en önskan att erbjuda högkvalitativa, ekologiska produkter med respekt och omsorg för vår jord. En viktig del i arbetet hos Mother Earth är därför att stärka den enskilda odlaren i sitt företagande.

Därför jobbar Mother Earth nära sina producenter, med rättvisa löner och är stolta över råvarornas ursprung. Vi gillar att vi kan utläsa redan i produktens titel varifrån råvarorna kommer. Exempelvis macadamianötter från Kenya, pinjenötter från Sibirien, valnötter från Moldavien, bipollen från Sverige och kakao från Peru.

Kokossocker hos Mother Earth kommer från ekologiska odlingar i Indonesien. Sockret framställs på traditionellt vis från kokosblommans nektar. Vi använder gärna kokossocker i allt från matlagning till drycker som te, lemonad och nyponsoppa.

Kokossocker är det självklara valet för oss som vill ha fler mineraler och antioxidanter i vårt sötningsmedel. Påsen från Mother Earth är 500 gram och återförslutningsbar, därför räcker den länge hos oss.


Sevenhills Wholefoods Ekologiskt Kokossocker

Sevenhills Wholefoods Ekologiskt Kokossocker

Kolla priset hos:

Brittiska Sevenhills Wholefoods har ett sortiment med superfoods av hög kvalité och konkurrenskraftiga priser. Priserna lyckas de med eftersom de erbjuder alla sina produkter i stora förpackningar.

Kvalitén är så bra eftersom produkterna kommer direkt från gården där de odlas. Att råvarorna skickas direkt från odlingarna gör även att transportkostnader och miljöpåverkan blir lägre, samt att företaget hjälper till att stärka de lokala odlarna. Sevenhills produkter är 100 % rena, naturliga och tillverkas med så liten bearbetning som möjligt.

Detta görs för att kunna ge maximal näringsnivå från varje gröda. Vi gillar att Sevenhills Wholefoods har ett stort sortiment av våra favoriter inom supermat. Här kan vi bland annat hitta stora förpackningar av maca, kakao, hampa och spirulina.

Kokossocker från Sevenhills finns i förpackningar på 250 gram, ett, två eller fyra kilo. Kokospalmerna odlas ekologiskt i Indonesien där saven av blommorna skördas på traditionellt vis genom att odlarna klättrar upp i palmerna, knackar på blommorna och tappar saven eller nektarn. Av saven framställs sedan kokossockret som har en rik sötma och smak.

Många kaffedrickare tycker om att ge sitt bittra kaffe en fruktig och söt ton med hjälp av kokossocker och berättar att Sevenhills ekologiska kokossocker ger det där perfekta brytet. Dessutom räcker förpackningarna en evighet utan att tappa vare sig doft eller smak! Det gillar vi.


Alpi Nature BIO kokosnötssocker (500g)

Alpi Nature BIO kokosnötssocker (500g)

Kolla priset hos:

Alpi Nature är en tysk hälsokostbutik som säljer sina produkter online. Deras sortiment består av noggrant utvalda och framtagna ört-téer, kryddor, pulver och livsmedel.

Vi hittar till exempel stora förpackningar av gula senapsfrön, maskrosblad, hel gurkmeja, hallonblad, himalayasalt, rosenvatten, röllekate och hel ceylon kanel. Hos Alpi Nature är naturen i fokus. Därför är alla produkter ekologiskt odlade och noggrant kontrollerade.

Kokossocker från Alpi Nature finns i förpackningar på 550 gram eller ett helt kilo. Hos Alpi Nature handlar vi när vi vet vad vi är ute efter och vill ha mycket av det. Deras kokossocker kommer från ekologiska odlingar och det är kokosnektarn från blommorna som används till framställningen av sockret.

Kokossocker är vanligt i det Sydostasiatiska köket och har nu även blivit omtyckt runt om i Europa. Istället för vitt raffinerat socker kan du prova att baka kakor eller godis med kokossocker. Det har en mild kolasmak och en låg smältpunkt som gör att det bokstavligen smälter i munnen.


Vad är kokossocker och hur framställs det?

Kokospalm med unga kokosnötter och kokosblom

Kokossockret påminner lite om rårörsocker men smaken lutar mer åt karamell och är dessutom ett nyttigare alternativ. Men precis som rårörssocker kan kokossocker ersätta vitt strösocker i all typ av bakning och matlagning.

Kokossocker kommer från kokosblommor på kokospalmen. Det vanligaste är att kokossocker som framställs för kommersiellt bruk odlas i Indonesien. För att få fram det gyllenbruna och oraffinerade kokossockret använder traditionella odlare saven, eller nektarn, från kokosblommorna. Enkelt förklarat tappas saven och kokas.

Processen skiljer sig något från odlare till odlare, och land till land men ser ungefär likadan ut. De traditionella sockerodlarna samlar blommornas nektar genom att klättra upp i kokospalmen och knacka på blommorna.

För att få fram en produkt av hög kvalité och med mycket smak hettas nektarn upp försiktigt och puttrar, likt en sirap, på låg värme (max 80 grader) under lång tid. Då bildas kristaller som samlas upp och silas för att få bort eventuella fibrer. Resultatet är ett karamellbrunt socker som smakar och doftar fruktigt och sött.

Vad är skillnaden på kokossocker och vanligt vitt socker?

Kokossocker är ett av de mest näringsrika och hälsosamma naturliga sötningsmedel vi kan hitta kommersiellt. Även om andra oraffinerade sockervarianter som råsocker och agave är rika på mineraler så har kokossocker det absolut lägsta glykemiska indexet.

Så kallat vanligt socker är raffinerat (och därför vitt). Det betyder att alla näringsämnen (och därmed också smaker) har tagits bort och kvar är bara det söta som får blodsockret att rusa iväg.

En viktig skillnad mellan kokossocker och vanligt vitt socker är såklart att de kommer från olika växter. Kokossocker kommer från kokosblomman och vitt socker kommer från sockerröret.

Är kokossocker nyttigt?

Vi vill gärna titta på det glykemiska indexet när vi jämför olika slags socker. Vi är ute efter en låg siffra eftersom den visar att det tar längre tid för kroppen att bryta ner råvaran.

Det i sin tur ger en jämnare blodsockernivå och vi håller oss både mätta, nöjda, piggare och på bättre humör längre. Ett högt glykemiskt index å andra sidan kan ge oss snabba sockertoppar som vi sedan dalar snabbt ifrån. Kvar blir mer sötsug, trötthet och hunger. Ett högt värde anses ligga över 70 GI.

Kokossocker har ett naturligt lågt glykemiskt index på cirka 35. Vitt strösocker ligger på cirka 97. Vi kan också jämföra med andra naturliga sötningsmedel som honung 48 GI, rörsocker 68 GI och agave 40 GI.

Oraffinerade sockervarianter innehåller mer smak, vitaminer och mineraler än det raffinerade vita sockret gör. Så ett oraffinerat rörsocker har fortfarande ganska högt GI men ger både mer smak och näringsämnen.

Kokossocker har ett väldigt lågt GI och har ett högre näringsinnehåll än andra kommersiellt tillgängliga sötningsmedel. I kokossocker hittar vi exempelvis höga halter av kalium, magnesium, zink, järn, vitaminer och antioxidanter.

Sammanfattningsvis vill vi påstå att kokossocker är ett nyttigare alternativ till vanligt, vitt raffinerat socker. I många fall är kokossocker även ett bättre alternativ än råsocker, honung och agave. Men vi använder inte något socker för att boosta. Det är inte det vi menar med nyttigt i den här artikeln.

Hur smakar kokossocker?

På kort tid har kokossocker blivit en favorit hos många runt om i Europa. Vi förstår såklart varför med sockrets hälsosamma egenskaper och rika smak. Kokossocker doftar fruktigt, sött och likt karamell.

Färgen är ljust kolabrun. Smaken är precis som dofterna antyder rik på sötma utan att vara för söt, frisk och med en tydlig smak av karamell eller kola. Vi gillar att framhäva kolasmaken med hjälp av exempelvis olika fetter i vår bakning.

Men smaken kan också döljas om du vill, i en rik chokladkaka till exempel. Många liknar kokossocker vid brun farin men vi vill säga att den ligger närmare muscovadosocker i smaken, men inte lika sött.

Vad använder man kokossocker till?

Du kan använda kokossocker överallt där du skulle haft vitt socker. Tillverkarna berättar att kokossocker kan användas som substitut rakt av, 1:1 i bakning.

Vi föredrar att inte göra det eftersom många recept innehåller en stor mängd socker, utan väljer alltid en betydligt mindre mängd och anpassar receptet. Om du är tveksam kan du också prova att byta ut hälften av det vita sockret när du bakar nästa gång.

Kokossocker från kokospalmen är enkel att använda i matlagning som asiatiska rätter eller tomatsås. Vi gillar också att tillföra lite kolasmak i lemonader, superfood drycker eller kaffe.

Prova dina favoritdesserter och bakverk med kokossocker, gör godis och choklad. Experimentera med smakerna, lite eller mycket kola. Om du gillar kola, eller kolasås, använd kokossocker tillsammans med smör och du kommer inte bli besviken!

Andra mumsiga recept kan vara fruktiga kakor som citrontårta eller smöriga småkakor. Här får den fruktiga smaken verkligen komma till sin rätt. Dessutom har kokossocker låg smältpunkt och kakorna bokstavligen smälter på tungan när vi använder kokossocker istället för vitt socker. Prova själv!


Hitta fler intressanta växtbaserade livsmedel!