Bästa kalcium kosttillskott för veganer 2024: Bäst i test kalciumtabletter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne som ingår i mellan 1 till 2 procent av en människas kroppsmassa, huvudsakligen i skelett och tänder. Eftersom mjölkprodukter utgör en av de vanligaste källorna till kalcium för blandkostare är det angeläget att veganer är särskilt uppmärksamma på sitt kalciumintag. Med anledning av detta har vi genomfört ett test där vi utser bästa kosttillskottet med kalcium för veganer.

Burk med texten "calcium"

Vilket kosttillskott med kalcium är bäst för veganer?

Bäst överlag är Great Earth Kalcium. Där är kalciuminnehållet är högt, och produkten väldigt prisvärd. Tydlig vegansk märkning och ett riktigt bra varumärke som vi verkligen uppskattar!

Great Earth Kalcium

Bästa multifunktionstillskott innehållandes kalcium blir Solgar Calcium Magnesium Zinc. Ofta har personer med för lite kalcium i kosten även för litet intag av magnesium och zink.

Solgar Calcium Magnesium Zinc

Recensioner och mer info om 11 veganska tillskott med kalcium

Här kommer en närmare titt på hela 11 olika kosttillskott med kalcium som är lämpliga för veganer!

Helhetshälsa Kalcium Optimal

Helhetshälsa Kalcium Optimal

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):220 mg (28%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:100 st
Dosering:2 kapslar

Vårt första kalciumtillskott i testet kommer från svenska Helhetshälsa som är ett företag som tillverkar sina produkter med kvalitativa ingredienser utan onödiga tillsatser. Kalciumdosen per kapsel i detta kosttillskott är ganska låg, men kalciumet i produkten är i organisk form vilket gör det lätt för kroppen att ta upp det.

Beredningsformen är kapsel, och ett plus här är att Helhetshälsas kapslar är skonsamma för magen. Sedan är det med detta tillskott inget problem att dra isär kapslarna och strö innehållet i mat eller dryck ifall detta fungerar bättre för en.

Utifrån att dosen i produkten är ganska låg blir priset ganska högt. Därför vill vi främst rekommendera Helhetshälsa Kalcium Optimal för den som är villig att betala lite extra för ett innehåll av kvalitativa ingredienser, minimalt med tillsatser och en beredningsform som är skonsam mot magen.


Helhetshälsa Kalcium/Magnesium Optimal

Helhetshälsa Kalcium Magnesium Optimal

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):160 mg (20%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:100 st
Dosering:2 kapslar

Även detta kalciumtillskott kommer från Helhetshälsa och det rör sig då om ett tillskott med kalcium och magnesium i kombination. Just denna kombination är ganska vanlig ifråga om kosttillskott med kalcium och kommer sig av att dessa två mineraler ingår i en balans av olika kroppsliga funktioner.   

I detta tillskott är andelsförhållandet mellan kalcium och magnesium sådant att det innehåller två delar kalcium för varje del magnesium. Detta är en av de vanligaste proportionerna i denna typ av tillskott. En kombinationstablett med både kalcium och magnesium innehåller vanligtvis en mindre mängd kalcium jämfört med ett renodlat kalciumtillskott och så är även fallet här jämfört med föregående produkt.

Rekommendationen blir överlag densamma som för Helhetshälsas renodlade kalciumtillskott. Vi rekommenderar Helhetshälsa Kalcium/Magnesium Optimal till den som kan tänka sig att betala lite mer för kvalitet ifråga om ingredienser och ett minimum av tillsatser när det gäller en kombination av kalcium och magnesium.


Great Earth Kalcium

Great Earth Kalcium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):400-800 mg (50-100%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:120 st
Dosering:1-2 tabletter

Green Earth är ett vanligt förekommande märke i våra tester och överlag levererar de pålitliga produkter till bra priser.

Det som sticker ut med Green Earths produkter i just det här testet är att deras kalciumtillskott har ett ganska högt kalciuminnehåll, vilket i vegansammanhang ofta är positivt. Detta eftersom många veganer antagligen kommer att vilja försöka tillgodose en större del av sina kalciumbehov genom kosttillskott och då passar det ofta bra med tillskott med höga innehåll av kalcium.

Detta tillskott innehåller dessutom sju olika slags kalcium, vilket ger goda förutsättningar för kroppen att kunna ta upp det. Själva tablettformen är lättlöslig och framtagen för att underlätta mineraltransport i mag- och tarmsystemet. 

Utifrån ett högt kalciuminnehåll till ett mycket bra pris, samt flertalet andra goda egenskaper utgör Great Earth Kalcium därför en av våra främsta rekommendationer för ett renodlat kalciumtillskott.


Great Earth Cal-Mag

Great Earth Cal-Mag

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):600 mg (75%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:100 st
Dosering:1 tabletter

Detta är då Green Earths variant av ett tillskott som kombinerar kalcium och magnesium. Överlag gäller omdömet för det föregående kalciumtillskottet även för denna produkt ifall man efterfrågar en kombinationen av kalcium och magnesium.

Andelsförhållandet mellan kalcium och magnesium är två delar kalcium för en del magnesium. Ligger denna dosering inom rimligt intervall kan produkten överlag sägas vara ännu mer prisvärd än Green Earths motsvarighet med enbart kalcium. Värt att tänka på i allmänhet är att Green Earths produkter kan förekomma i lite olika doseringar, och det är i de högre doseringarna som man får mest mineraler per krona.

Tack vare högt kalciuminnehåll och hög prisvärdhet blir även Great Earth Super Cal-Mag en våra främsta rekommendationer och för denna produkt då när kombinationen kalcium och magnesium efterfrågas. 


Vitaprana Calcium

Vitaprana Calcium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):672 mg (84%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:120 st
Dosering:4 tabletter

Här har vi ett kalciumtillskott där den rekommenderade dagsdosen är ganska hög, men att denna dosering baseras på att tillverkaren rekommenderar att man tar fyra kapslar per dag. Eftersom flertalet andra tillverkare rekommenderar att man tar cirka två kapslar per dag med motsvarande mängd kalcium blir detta tillskott ett av de dyrare i vårt test ifall man följer tillverkarnas rekommendationer.  

Det positiva med produkten är att kalciumet i den är organiskt vilket ger god biotillgänglighet. Sedan finns det ytterligare ett plus med produkten i och med att kapslarna är ekologiska.

I likhet med andra produkter där prisklassen är i det lite högre skiktet rekommenderar vi främst Vitaprana Calcium för de som är beredda att betala lite mer för att försäkra sig om att kalciumet i produkten är av god kvalitet, samt för sådant som att kapslarna är ekologiska.


Holistic Kalcium

Holistic Kalcium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):160-800 mg (20-100%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:90 st
Dosering:1-5 kapslar

Holistic är ytterligare ett svenskt företag som har en profil som inkluderar att använda kvalitativa råvaror, minimalt med tillsatser och att tillverka ekologiska produkter så långt som detta är möjligt.

Detta kalciumtillskott innehåller kalcium från tre olika organiska mineralföreningar och detta kalcium är av kelaterat slag. Detta innebär att kalciumet är bundet till aminosyror, vilket skall underlätta kroppens upptag av det. Den dagliga rekommenderade dosen är ganska flexibelt angiven. Avser man att inta doser i den högre änden av det rekommenderade intervallet tillhör denna produkt en av de dyrare i vårt test.

Vi rekommenderar först och främst Holistic Kalcium för den som är beredd att betala ett högre pris för råvaror av hög kvalitet och för ett kalciumtillskott med minimalt med tillsatser.


Healthwell Kalcium

Healthwell Kalcium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):336 mg (42%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:120 st
Dosering:2 kapslar

Healthwell brukar allmänt få goda omdömen både av oss och genom andra kundomdömen. Detta utifrån att de brukar kombinera hög kvalitet med en bra avvägning av pris i förhållande till kvaliteten.

Denna produkt är inget undantag och i förhållandet mellan kalciummängd och pris ligger den i testets mellanskikt prismässigt. Kalciumet i denna produkt i detta test är av kelaterat slag, vilket gör att den tas upp av kroppen på ett bra sätt.

Detta tillskott innehåller även 5 mikrogram D-vitamin per rekommenderad dos vilket kommer sig av att D-vitamin har betydelse för kroppens reglering av kalcium. Detta sägs kunna underlätta upptaget och användandet av kalciumet i kroppen, men mer betydelsefullt är att det helt enkelt allmänt är bra för veganer att få i sig extra D-vitamin.    

Passar förekomsten av och mängden D-vitamin ens övriga förutsättningar blir Healthwell Kalcium vår främsta rekommendation utan magnesium. Detta både tack vare D-vitamininnehållet samt den höga kvaliteten överlag i produkten.


Healthwell Kalcium/Magnesium

Healthwell Kalcium Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):240 mg (30%)
Beredningsform:Kapslar
Antal:120 st
Dosering:2 kapslar

Detta är Healthwells kombinationsprodukt av kalcium och magnesium och innehåller liknande egenskaper som motsvarigheten med kalcium och D-vitamin. Detta tillskott innehåller lika mycket D-vitamin per dos som föregående produkt. Liksom andra kombinationstillskott med kalcium och magnesium är kalciuminnehållet aningen lägre per rekommenderad dos jämfört med varianten utan magnesium. 

Ifråga om proportionerna mellan kalcium och magnesium innehåller denna produkt lite mer magnesium i förhållande till mängden kalcium jämfört med den vanliga proportionen av 2 delar kalcium och en del 1 magnesium. Skillnaden är dock inte jättestor, och kan vara något som man behöver testa sig till vad som fungerar bäst för en själv.  

Utöver detta blir övervägandena i stort sett de samma som för Healthwells kalcium plus D-vitaminsprodukt, men utifrån kombinationen av kalcium och magnesium. Har man inte något övrigt större planerat intag av D-vitamin blir Healthwell Kalcium/Magnesium därför vår främsta allmänna rekommendation för tillskott med både kalcium och magnesium.


MyProtein – MyVitamins Calcium & Magnesium

MyProtein - MyVitamins Calcium & Magnesium

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):800 mg (100%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:90 st
Dosering:3 tabletter

Detta är ytterligare en kombinationsprodukt av kalcium och magnesium och som sådan innehåller den en högre mängd kalcium per tablett än testets genomsnitt. Detta gör att den passar bra för personer som behöver täcka huvuddelen av sitt kalciumbehov genom kosttillskott. Prismässigt hamnar den i den lägre änden av testets mellanskikt i förhållande till kalciummängd.

Andelsförhållandet mellan kalcium och magnesium ligger väldigt nära två delar kalcium och en del magnesium, vilket tillhör den vanliga doseringen kring detta. 

På det stora hela kan man säga att MyProtein – MyVitamins Calcium & Magnesium är en bra och relativt prisvärd allroundprodukt för kombinationen kalcium och magnesium. Den kan med fördel ingå i ens uppsättning ifall man väljer att prova några märken i taget för att se om något av dem visar sig passa särskilt bra för just ens egna förutsättningar.


Solgar Calcium Magnesium Zinc

Solgar Calcium Magnesium Zinc

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):1000 mg (125%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:100 st
Dosering:3 tabletter

Detta är en särskild kombinationsprodukt som utöver den vanliga kombinationen av kalcium och magnesium också innehåller en dos zink som ligger aningen över en rekommenderad dagsdos. Zinkdosen ligger dock fortfarande med god marginal inom rekommenderat intervall för säkert intag. Med tanke på att den rekommenderade dosen kalcium är hög kan man också köra två tabletter istället för de rekommenderade tre.

Detta är en väldigt passande kombination för veganer, eftersom Livsmedelsverket rekommenderar ett ökat intag av zink för personer med strikt vegetarisk och cerealiebaserad kost. Trots förekomsten av zink tillhör denna produkt en utav de mest prisvärda produkterna i vårt test tack vare högt kalciuminnehåll.    

Det stora avgörandet kring denna produkt är huruvida man också önskar att huvudsakligen täcka sitt zinkbehov med samma produkt som man intar kalcium och magnesium med. Passar ett sådant upplägg en själv är Solgar Calcium Magnesium Zinc en mycket prisvärd multifunktionell produkt som vi i sådant fall starkt rekommenderar.


Solgar Calcium Magnesium + Boron

Solgar Calcium Magnesium+Boron

Kolla priset hos:

Mängd kalcium per dosering (% av RDI):1000 mg (125%)
Beredningsform:Tabletter
Antal:100 st
Dosering:3 tabletter

Medan Solgars kalcium- och magnesiumtillskott med zink har ett ganska uppenbart värde för många veganer är det inte nödvändigtvis lika självklart hur en produkt med kalcium, magnesium och spårämnet bor är tänkt att användas.

Ifråga om dosering av kalcium och magnesium motsvarar innehållet i denna produkt den ovanstående Solgarprodukten, vilket inkluderar att två tabletter per dag ofta kan räcka. Bor ingår i upptaget och användningen av kalcium för benstommen och påverkar metabolismen av andra mineraler. Förekomsten av bor i kombination med kalcium inverkar gynnsamt på skelettuppbyggnaden och inverkar positivt vid sårläkning, värk och inflammationer, samt kring nivåerna av antioxidanter i kroppen.

Det är inte bra att få i sig för höga halter bor, varför det blir angeläget att läsa på i ämnesområdet om man överväger Solgar Calcium Magnesium + Boron. Produkten har intressanta potentialer och är allmänt prisvärd ifråga om kalcium- och magnesiuminnehållet. Ifråga om eventuella sjukdomstillstånd är det viktigt att samråda med legitimerad medicinsk personal.


Vad är kalcium bra för?

Kalcium är ett livsnödvändigt ämne som behövs vid bildandet av skelett och tänder. Vidare behövs kalcium även vid blodkoagulering och nervfunktioner, samt spelar roll för en rad processer i och mellan kroppens celler.

Långvarig brist på kalcium kan orsaka benskörhet och hos barn kan kalciumbrist leda till tillväxthämning.

Hur får veganer i sig kalcium?

Ett stort antal livsmedelsprodukter innehåller åtminstone små mängder kalcium, och ifråga om mer betydande mängder innehåller sojaprodukter, många baljväxter, en hel del nötter och frön samt vissa cerealier, grönsaker och frukter relativt mycket kalcium.

Utöver detta innehåller en del vegetabiliska mjölkprodukter och en del andra livsmedelsprodukter tillsatt kalcium, så det kan vara bra att vara uppmärksam på detta och välja just kalciumberikade produkter när man har möjlighet att välja med eller utan sådan berikning.

Därefter har man i likhet med många andra näringsämnen goda möjligheter att försöka tillgodose antingen en mindre eller en större andel av ens kalciumbehov med hjälp av olika kosttillskott.

Det är förstås bra allmänt sett att sträva efter en varierad kost och att försöka göra andelen som man förlitar sig på kosttillskott kring till den mindre, men behöver man det så skall man också kunna känna att kosttillskott ändå kan utgöra en fungerande lösning.

Är kosttillskott med kalcium veganska?

Ifall ett kosttillskott benämns som veganskt innebär detta också att mineralerna, i detta fall produktens kalciuminnehåll, också skall komma ifrån veganska källor. Vanliga veganska källor till kalcium kan vara kalksten (kalciumkarbonat) eller syntetiskt kalcium (kalciumcitrat). Det kan även förekomma kalcium till exempel från alger, vilket uppges vara en form som kroppen skall ha goda möjligheter att kunna ta upp.

Eftersom tillverkare av kalciumtillskott ofta är medvetna om att veganer utgör en betydande del av deras målgrupp är det många av dessa som medvetet siktar på att deras produkter skall vara veganska. Samtliga produkter i vårt test uppges vara veganska. 

Brukar veganer få brist på kalcium?

Det finns studier som pekar på att veganer statistiskt sett ofta har en lägre bentäthet, en högre förekomst av benskörhet samt löper högre risk för benbrott jämfört med grupper med annan kosthållning. Detta beror sannolikt främst på mängden intaget kalcium men kan eventuellt även bero på hur lätt kroppen har att ta upp och tillgodogöra sig olika slags kalcium. 

På individnivå behöver inte detta betyda att man med välplanerad och genomtänkt vegankost inte framgångsrikt skulle kunna klara av att tillgodose sitt kalciumbehov. Helt klart är däremot att veganer i allmänhet får sägas behöva ägna särskild uppmärksamhet åt detta näringsområde.  

Varför ska man ta magnesium och kalcium tillsammans?

Kalcium och magnesium ingår båda i en mängd olika kroppsfunktioner som både samverkar med varandra och motverkar varandra. Enkelt uttryckt kan man säga att kalcium ingår i en mängd kroppsfunktioner där muskler dras samman och nervceller stimuleras. Magnesium ingår å andra sidan i många funktioner där muskler och nerver slappnar av.

Själva förhållandet mellan kalcium och magnesium påverkar bland annat både energiproduktionen och syra-basbalansen i ens kropp. Därför är det av stor betydelse att inte enbart inta ett av ämnena i större mängder utan att man också ser till att tänka på balansen av det andra ämnet.

Man kan allmänt säga att ett ökat intag av kalcium tenderar att driva ut magnesium ur kroppen, så utgår man ifrån sitt kalciumintag är det bra att tänka på hur mycket magnesium man i sådant fall bör komplettera med. 

Är det bra att ta kalcium och D-vitamin ihop?

Ifråga om att försäkra sig om att få ett tillräckligt intag av både kalcium och D-vitamin kan det vara positivt att inta kalcium och D-vitamin tillsammans. Brist på det ena av ämnena kan nämligen leda till problem även inom områden kopplade till det andra av dessa två ämnen.

När det kommer till direkta fördelar med kombinerat intag vid ett och samma tillfälle finns endast mindre indikationer på direkta fördelar, till exempel vid förekomst av benskörhet. Detta bör då också vägas mot att man vid förekomst av till exempel njurproblem istället kan ha anledning att överväga att inta olika slags kosttillskott vid separata tillfällen på dygnet.

Överlag kan man säga att det endast verkar vara av mindre betydelse att se till att man intar kalcium och D-vitamin i direkt kombination. Däremot är det viktigt, i synnerhet för veganer, att se till att man allmänt har ett tillräckligt stort intag av både kalcium och D-vitamin. Detta då oavsett om man intar bägge två vid ett och samma tillfälle på dygnet, eller utspritt över dygnets timmar.

I händelse av att faktiska sjukdomar eller sjukdomssymptom föreligger är det sedan av stor vikt att se till att ens kostplanering sker i samråd med legitimerad medicinsk personal.

Är det farligt att få i sig för mycket kalcium?

Överdosering av kalcium kan leda till förkalkning av kroppens vävnader, samt till njursten och njurskador. En sådan risk föreligger särskilt om det höga kalciumintaget sker i samband med ett högt intag av D-vitamin.

Dessa risker föreligger främst vid större doser av kosttillskott, och det är överlag viktigt vid användning av kosttillskott att man ser till att vara uppmärksam på rekommenderade maxgränser för dagligt intag.

Källor

En del av informationen i vår artikel om kalcium kommer från dessa källor: