Bästa kakaopulver 2024: Kakao av bästa kvalitet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Kakaopulver kan användas till mycket och älskas av många. Men kvalitén på kakao skiljer sig anmärkningsvärt och är vi ute efter näringsämnen samt mycket smak då väljer vi gärna med omsorg. I den här artikeln tittar vi närmare på de bästa sorterna kakaopulver och deras näringsinnehåll.

Kakao skalade bönor, finmalet pulver, och raw pulver

Vilket kakaopulver är bäst i test?

Vår favorit är det fina ekologiska kakaopulvret från Superfruit. En superfin kakao som är både ekologisk och Fairtrade-märkt, från välskötta odlingar i Västafrika.

Superfruit Kakaopulver 150 g

Kolla priset hos:


Ett annat utmärkt alternativ, är det prisvärda ekologiska Rawpowder kakaopulver. Det kommer från de finaste criollobönorna från ekologiska odlingar i Peru.

Rawpowder Kakaopulver 250 g

Kolla priset hos:


Det allra mest prisvärda alternativet är Bulk kakaopulver. Deras ekologiska pulver kan köpas i storpack på upp till 1 kilo till mycket bra pris.

Bulk Ekologiskt Kakaopulver

Se fler alternativ längre ned i artikeln! Se även våra tips på små delikata kakaonibs!

Rawpowder Kakaopulver 250 g

Rawpowder Kakaopulver 250 g

Kolla priset hos:

Det sägs att den finaste sortens kakao kommer från Criollobönan. Kakaobönan har så hög kvalité att den kallas för “Queen of Cacao”. Kakaoträdet Criollo härstammar från Central och Sydamerika, Karibien och Sri Lanka. Träden är känsliga och svåra att odla. Av hela världens kakaoproduktion utgör endast 5 % Criollokakao.

Kakaopulver från Rawpowder är just drottningen av kakao, nämligen Criollokakao. Ekologiska bönder i Peru odlar kakaoträden som Rawpowder använder i sin framtställning. När bönorna fått torka naturligt skalas dem och de små bitarna kakao mals sedan till pulver.

Med andra ord är resultatet raw och fritt från tillsatser. Vi gillar att använda raw kakao i smoothies, andra drycker och bakning. Den råa kakaon ger mycket smak och är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Vi gillar att vi får det bästa naturen kan erbjuda hos svenska varumärket Rawpowder. Deras superfoods, kryddor, nötter och pulver håller hög kvalité och kommer från ekologiska odlingar. Kakaopulver från Rawpowder kommer i en återförslutningsbar påse på 250 gram.


Superfruit Kakaopulver 150 g

Superfruit Kakaopulver 150 g

Kolla priset hos:

Vi gillar kakao som smaksättning i det mesta: smoothies, varm choklad, bars, raw bollar och bakning. Vad sägs om raw glass med kakao och kakaonibs till exempel? Kakao passar lika bra varm som kall, i alla väder och när som helst på dygnet. Åtminstone enligt oss.

Vi väljer ändå vårt kakaopulver med omsorg och söker alltid efter hög kvalité. Ett bra kakaopulver är rikt på mineraler och vitaminer. Kakaopulver från Superfruit har höga halter av magnesium och kalium.

Kalium hjälper oss att hålla ett normalt blodtryck medan magnesium minskar trötthet och utmattning. Vi hittar även höga halter av järn (14 mg per 100 gram), protein (24 gram per 100 gram) och fiber (33 gram per 100 gram) i kakaopulvret från Superfruit.

Vi gillar att det svenska varumärket Superfruit är måna om att deras kakaopulver är ekologiskt och Fairtrade-certifierat. Kakaobönorna odlas ekologiskt i Västafrika för att sedan torkas och malas. Hos Superfruit hittar vi ett stort sortiment av superfoods, kryddor och pulver av hög kvalité.

Deras kakao finns både i en raw variant och en traditionellt rostad sort. Påsen består av 150 gram och förvaras helst mörkt och svalt för att behålla sin arom och näringsämnen.


Powerfruits Ekologiskt Kakaopulver 500 g

Powerfruits Ekologiskt Kakaopulver 500 g

Kolla priset hos:

Powerfruits verkar gilla kakao lika mycket som vi! 500 gram är en bra storlek på en påse med kakaopulver när vi gillar att baka varje vecka. Theobroma Cacao tillhör växtfamiljen Malva. Trädet odlas i tropikerna och vi kan hitta kakaoträd över alla delar av den Amerikanska kontinenten, samt Afrika och Asien.

Ursprungligen var fruktköttet det som var mest intressant på kakaoträdet. Men idag använder vi framförallt fröna (kakaobönorna) av frukten. Vi gillar kakao för dess lugnande och uppiggande effekt. Därför smaksätter vi gärna både frukost, mellanmål och desserter med kakaopulver från Powerfruits.

Powerfruits kakaopulver innehåller antioxidanter, C-vitamin, höga halter zink, magnesium och kalium samt järn. Dessutom hittar vi teobromin i kakao. Ämnet är släkt med koffein men ger en svagare effekt. Det är på grund av teobrominet som vi känner en uppiggande verkan från kakao. 

Powerfruits odlar sin kakao ekologiskt i Ghana där den också torkas och mals till ett fint pulver. Vi gillar att det svenska företaget Powerfruits har ett sortiment av naturliga, rena, ekologiska produkter av hög kvalité. Några av våra favoriter är kakaonibs, ceylon kanel, chia och kakaopulver. Företaget väljer noga ut producenter över hela världen och packar sedan för hand i Skåne.


Wellaware Ekologiskt Kakaopulver 200 g

Wellaware Ekologiskt Kakaopulver 200 g

Kolla priset hos:

Kakaofrukten tillhör malvaväxterna och går under namnet Theobroma Cacao.

Frukten innehåller höga mängder mineraler, vitaminer, fibrer, fettsyror, aminosyror och antioxidanter som polyfenoler. Kakaopulver från Wellaware innehåller 100 % ekologiskt pulver från Theobroma Cacao.

Per 100 gram pulver får vi 31 gram fibrer och 28 gram protein. Vi gillar att tillsätta kakaopulver från Wellaware i proteindrinkar, smoothies och desserter.

Svenska Wellaware SuperNutrition har ett brett sortiment av kosttillskott och superfoods. Produkterna är framtagna för oss som är hälsomedvetna och söker hög kvalité med naturliga råvaror.

Vi gillar att varumärket har smarta kosttillskott med en blandning av potenta antioxidanter, vitaminer och mineraler. Wellaware importerar råvarorna direkt från ekologiska odlare för att ta fram den bästa produkten. Vi gillar deras proteinpulver i olika smaker, nyponpulver och kakaopulver. Påsen består av 200 gram och förvaras bäst mörkt och svalt för att bibehålla sin goda smak.


Khoisan Gourmet Kakaopulver EKO KRAV 200 g

Khoisan Gourmet Kakaopulver EKO KRAV 200 g

Kolla priset hos:

Khoisan Gourmet har tillverkat naturliga produkter och härliga smakupplevelser sedan 1997. Sedan starten har rooibosté varit kännetecknet hos Khoisan som tidigare hette Khoisan Tea. Idag hittar vi ett noggrant framtaget sortiment av teer och bakprodukter. Bland våra favoriter är äkta Bourbonvanilj, vit bakchoklad, lakritspulver och kakaopulver.

Kakaopulver från Khoisan Gourmet är KRAV-märkt och Fairtrade certifierat. Kakaofrukterna odlas ekologiskt i Peru och Dominikanska Republiken. Khoisan Gourmets kakaopulver består därför av en skön blandning av kakaobönorna Trinitario och Forastero.

Kakaon känns riktigt lyxig och vi använder pulvret till de där särskilda tillfällena. Kanske en chokladtårta till kalaset eller varm choklad i skidbacken. Totalt består burken av 200 gram ekologisk kakao. Vi gillar att Khoisan Gourmet står för hög kvalité av naturliga råvaror med mycket smak. Stora delar av sortimentet är certifierat med KRAV, Fairtrade och Vegan Society.


Go For Life Kakaopulver Raw

Go For Life Kakaopulver Raw

Kolla priset hos:

Go for Life är ett svenskt varumärke under Natessen AB. Varumärket startade med gojibär och har idag vuxit till en av storsäljarna inom kategorin för superfoods och nyttiga frukter och bär. I deras utbud hittar vi naturliga och nyttiga produkter som vi enkelt kan använda för att ge vår kost en extra boost.

Vi gillar att Go for Life är noga med sina kontroller av ekologiska råvaror, minsta möjliga miljöpåverkan och har fokus på människans välmående i sin produktion. Större delen av sortimentet är helt RAW. Bland våra favoriter hos Go for Life finns Triphalapulver, hampafrön, kakaobönor och raw kakaopulver.

Kakaopulver från Go for Life är ekologisk, rå kakao. Rå kakao har behandlats med varsamhet för att bevara alla näringsämnen såsom flavonoider och teobromin. Vi gillar raw kakao när vi vill ge kroppen en extra boost av näring och energi.

Vi tillsätter enkelt några teskedar kakaopulver till drycker, bakverk och smoothies. Raw kakao från Go for Life innehåller 116 % av det rekommenderade dagliga intaget av järn, 140 % av det RDI av magnesium samt 127 % RDI fosfor. När vi ser innehållsförteckningen ser vi skillnaden mellan raw och rostad kakao.


Renée Voltaire Kakaopulver 100% RAW 100 g

Renée Voltaire Kakaopulver 100% RAW 100 g

Kolla priset hos:

Kakaopulver från svenska varumärket Renée Voltaire är raw, ekologiskt, utan tillsatser och rikt på mineraler och proteiner. Burken är på 100 gram och vi betalar gärna lite mer för denna fina kakao av hög kvalité med många näringsämnen.

Doften av det fina kakaopulvret är kraftigt och ljuvligt. Eftersom kakaobönorna aldrig hettas upp har fettet från kakaomassan tagits bort genom kallpressning. Resultatet blir ett kakaopulver rikt på fibrer och näringsämnen som järn, fosfor, zink, koppar och magnesium.

Vi gillar att använda naturens egen superfood choklad i lyxiga drycker med nötmjölk, rawfoodbollar och topping till desserter och bakverk. Renées raw kakaopulver har så hög kvalité att det räcker med en nypa pulver som smaksättning i de flesta skapelserna.

Vi gillar exempelvis att blanda mandelmjölk, dadlar och lite kakaopulver för en uppiggande chokladdryck på eftermiddagen. Kakaon odlas ekologiskt i Sydamerika och burken förvaras bäst mörkt och svalt. Vi gillar Renée Voltaires noggrant framtagna sortiment av superfoods och livsmedel som vill ge inspiration till en grönare och mer näringsrik kost.


Mother Earth Kakaopulver Pangoa Premium RAW & EKO 250g

Mother Earth Kakaopulver Pangoa Premium RAW & EKO 250g

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Mother Earth tillhör företaget Natessen AB. Varumärket har som målsättning att lyfta fram små bönder och kollektivodlingar. Mother Earth lägger sitt fokus på att producenterna ska få skäligt betalt, att främja små lokala odlare och samhällen samt ta fram naturliga produkter med högt näringsinnehåll. Vi gillar engagemanget hos Mother Earth och deras högkvalitativa sortiment.

Kakaopulver från Mother Earth odlas i Pangoakooperativet i Satipoprovinsen i Peru. På 80-talet började kvinnorna i kooperativet hjälpa männen att odla kakao och idag är det kvinnorna som sköter alla beslut kring kakaons produktion och kommersialism.

Produkten består av 100 % ekologiskt och raw, det vill säga orostat, kakaopulver från Criollo Cacao. Många av oss vet att mörk choklad är rik på näringsämnen men den råa kakaon innehåller ännu mer av nyttigheterna. Raw kakao innehåller över 300 % mer antioxidanter än de upphettade varianterna på marknaden.

Mother Earth tar fram sin råa kakao genom kallpressning som separerar fettet från proteiner och fibrer. Därefter siktas pulvret så att endast den finaste kakaon blir kvar i slutprodukten. Resultatet är ett kakaopulver med rik smak och arom, samt höga näringsvärden. Vi väljer raw kakao från Mother Earth för särskilda stunder. Kanske en kväll tillsammans med goda vänner och en kopp varm choklad.


Alive Foods Slowroast Ekologiskt Kakaopulver

Alive Foods Slowroast Ekologiskt Kakaopulver

Kolla priset hos:

Alive Foods håller fokus på naturlig och näringstät mat för alla. Deras superfood, oljor, örter och naturliga tillskott är bland de renaste och mest potenta på marknaden. Vi uppskattar att Alive Foods ger oss ett rikt sortiment av näringstäta och stärkande grödor från världens alla håll.

Produkterna är ekologiska, raw och fria från gluten och konstgjorda tillsatser. Några av våra favoritprodukter i sortimentet är yaconsirap, kakaomassa, lucumapulver och raw kakaopulver.

Kakaopulver från Alive Foods är framtaget genom slowroast från Criollo kakaobönor i Peru. Det betyder att kakaon har rostats under lång tid och med en låg temperatur. Bönorna har även gått igenom en viss jäsningsprocess för att minska bitterheten.

Resultatet blir att vi får en kakao med mild, rund och fyllig smak. Kakao från Alive Foods är rikt på antioxidanter, magnesium, kalcium, zink och järn. Vi gillar att göra nyttig chokladmousse och puddingar med kakao från Alive Foods.

Prova till exempel att mixa kakaopulver med avokado, dadlar, vaniljpulver och lite honung för ett smakrik och hälsosam mellanmål. En matsked kakaopulver tillsammans med chia och nötmjölk är en annan av våra personliga favoriter.


Alive Foods Ekologisk Hot Chocolate 150 Gram

Alive Foods Ekologisk Hot Chocolate 150 Gram

Kolla priset hos:

När vi vill ha varm choklad med det där lilla extra väljer vi Alive Foods ekologiska Hot Chocolate. Vi får en varm choklad som är extra smakrik, extra uppiggande och extra näringsrik.

Alive Foods har blandat sitt näringsrika slowroast kakaopulver gjort på Criollo bönor (Theobroma Cacao) med ekologiskt kokossocker, ceylonkanel och lite flingsalt. Resultatet blir värmande med en fyllig smak.

Detta är en varm choklad som vi gärna har med oss i pulkabacken eller på after-ski. Vi tycker det är enkelt att blanda ett par teskedar av Hot Chocolate från Alive Foods direkt med varm mjölk (eller hett vatten) i en kopp. Pulvret löser upp sig bra och vi har en färdig varm chokladdryck på nolltid.

Hot Chocolate från svenska varumärket Alive Foods har en balanserad smak, lagom söt och lagom bitter. Vi tycker pulvret passar bra för kakaoälskare i alla åldrar. Alive Foods kakaopulver är framtaget av Criollo Cacaobönor som odlas ekologiskt i Peru.

Bönorna går igenom en kort jäsning för att minska bitterheten och pulvret framställs sedan under låga temperaturer för att behålla maximalt med näring. Vi gillar att få extra energi för eftermiddagarna med Alive Foods Hot Chocolate blandning i koppen. Totalt består påsen av 150 gram och till en kopp tar vi en till två teskedar.


Vitaprana Ekologiskt Kakaopulver, 250 g

Vitaprana Ekologiskt Kakaopulver, 250 g

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Vitaprana håller sitt fokus på holistisk hälsa för både människor och natur. Namnet Vitaprana är en sammanslagning av orden vitalitet – att ge ny energi, och prana – livskraft på sanskrit.

Företaget tar fram sina produkter utifrån idéen om att vår goda hälsa beror på balans och harmoni, både fysiskt och mentalt. Genom våra medvetna val kan vi ständigt välja att bevara vår hälsa och vår balans.

Med Vitapranas kosttillskott och superfoods bibehåller vi inte bara hälsan men ger oss själva mer vitalitet och livskraft. I sortimentet hittar vi mineraler, vitaminer och kosttillskott som kapslar och tabletter men även nötsmör, frön och superfoods i pulverform.

Kakaopulver från Vitaprana är tillverkat av ekologiskt odlade Criollo kakaobönor i Peru. Bönorna har torkats och malts på en temperatur under 40 grader och är därför klassat som raw.

Pulvret håller hög kvalité med en unik och komplex smak. Kakao har låg fetthalt och är rikt på kostfibrer, protein och mineraler. Det kan vara en av anledningarna till att vi ofta hittar kakao som smaksättning i exempelvis proteinpulver.

Vi gillar att använda Vitapranas kakaopulver i lyxiga bakverk, glass och smoothies.  Den djupa smaken kommer fram när vi blandar kakaon med andra ingredienser som framhäver den, såsom kanel, kokosolja eller mjölk.


Kung Markatta Kakao KRAV, 250 g

Kung Markatta Kakao KRAV, 250 g

Kolla priset hos:

Kakaopulver från Kung Markatta tillverkas av ekologiska kakaobönor från Sydamerika. Odlingarna är både KRAV och Fairtrade certifierade och bönorna handplockas för att hålla hög kvalité. Detta kakaopulver är ett av de lyxigaste och samtidigt mest mångsidiga på marknaden.

Burken med 250 gram räcker länge eftersom vi behöver så små mängder av detta smakrika kakaopulver. Om du vill baka med Kung Markattas kakaopulver, tänk på att minska mängden kakao om du använder dig av traditionella recept.

Annars blir resultatet lätt för skarpt och konsistensen hård. Vi gillar att bli inspirerade från Kung Markatta själva som har många goda recept, prova till exempel deras tahini och chokladmilkshake.

Kakaopulvret från Kung Markatta är smakrikt och så omtyckt på grund av blandningen kakaobönor. De två ljusa kakaobönorna Trinitario och Forastero samsas i en delikat blandning med Criollobönan som ger den där lilla extra smaken.

Vi gillar att göra brownies med kakao från Kung Markatta där kakaon verkligen kommer fram i smak tillsammans med smör och nötter. Sedan 1983 är Kung Markatta ett väletablerat varumärke hos oss svenskar. De har ekologiskt och naturligt i själen av hela sin verksamhet och det märks i det högkvalitativa utbudet.


Bulk Ekologiskt Kakaopulver

Bulk Ekologiskt Kakaopulver

Kolla priset hos:

Brittiska Bulk har ett brett utbud av produkter som stöttar vår aktiva vardag. Här hittar både atleter och hälsomedvetna vardagsmotionärer det dom söker. Vi gillar att Bulk har stora förpackningar av sina livsmedel och proteinpulver.

Kakaopulver från Bulk är 100 % ekologiskt, rent kakaopulver från Peru. Där skördas bönorna för hand och fermenteras för att minska bitterheten. Bitarna mals sedan till en kakaomassa eller pulver som ger en intensiv smak med högt näringsvärde.

Kakaopulver från Bulk är rik på fiber och protein samt har en låg sockerhalt. Per 100 gram kakao får vi 28 gram protein och 35 gram fiber.

Per 100 gram pulver får vi också 499 mg magnesium, 128 mg kalcium och 13,9 mg järn för att nämna några av alla mineraler som finns i ren kakao. Vi tycker därför att pulvret passar bra som smaksättare i olika proteinshakes och bars. Hos Bulk kan vi köpa kakao i påsar om 100 gram, 500 gram eller ett kilo.


Är kakaopulver nyttigt?

Närbild på kakaopulver och träsked med pulver

Kakaopulver kommer från kakaofrukten som har ett högt innehåll vitaminer, mineraler, fibrer, fettsyror, aminosyror och antioxidanter som flavonoider och polyfenoler.

Antioxidanter hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler, eller oxidativ stress, som kan slita ut våra celler. Polyfenoler är dessutom bra för att hålla goda nivåer av kvävgas i kroppen. Kvävgas hjälper blodkärlen att slappna av och därmed minska blodtrycket.

Ett rent kakaopulver innehåller även rikligt med vitamin C och en mängd mineraler som järn, zink, magnesium, koppar, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom innehåller kakao ämnet teobromin som verkar för att vidga luftrören så att blodet kan syresättas.

Ämnet är släkt med koffein men ger en betydligt svagare effekt. En liten mängd koffein kan vi också hitta i kakao och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga. Vidare innehåller kakao ämnet tryptofan som är grundstommen till signalsubstansen serotonin. Serotonin signalerar till hjärnan att vi mår bra och frisättningen av ämnet kan även påverka vår sexlust.

All kakao är dock inte lika nyttig. Resan som kakaobönan gjort för att hamna hos oss påverkar hur mycket av näringsämnena som finns kvar. Vi väljer därför kakaopulver med omsorg, av hög kvalité och från hälsokostbutiker med kända varumärken som kan deklarera sin tillverkningsprocess.

En tillverkningsprocess som håller en temperatur under 70 grader bevarar näringsämnena bäst. Den allra nyttigaste kakaon är därmed raw. Vissa tillverkare fermenterar sina bönor först för att få bort lite av den annars bittra smaken som ren rå kakao kan ha.

Vad är kakao bra för?

Som nämnt ovan innehåller kakao många välgörande ämnen. Framförallt pratar vi om höga halter antioxidanter när det gäller kakao, men det är även rikt på mineralerna magnesium, kalcium, zink och järn. Vitaminer och antioxidanter bidrar till att stärka immunförsvaret.

Tack vare sitt innehåll av koffein, teofyllin och dopamin kan kako också ge oss mer energi och en känsla av alerthet.

Eftersom kakao också ökar halten av kväveoxid i blodet kan det bidra till att sänka blodtrycket. Vi  mår också allmänt bra av kakao eftersom aminosyran tryptofan finns naturligt i kakaofrukten. Ämnet är avgörande för framställningen av det så kallade må-bra-hormonet serotonin.

Vad är raw kakao?

Kakao RAW pulver och stora bitar kakao

Raw kakao innebär att kakaobönorna aldrig upphettats över 40 grader i tillverkningsprocessen. Det vanliga är att kakaobönorna skördas, skalas, sköljs i kallt vatten och får torka länge under låga temperaturer.

Vissa tillverkare fermenterar sina bönor för att få bort bitterheten, andra gör inte det. Jäsningen påverkar inte näringsämnena negativt.

En raw kakao innehåller över 300 % mer antioxidanter än de upphettade sorterna kakao. Raw kakao är med andra ord den sortens kakao som innehåller flest och högst andel näringsämnen av alla kakaopulver.

Vad använder man kakao till?

Kakao använder vi till det mesta i köket där vi vill ha en chokladig smak. Vi tycker att kakao passar bra som smaksättning till mellanmål som chiapudding, smoothies och proteinshakes eller som huvudingrediens i bakverk, desserter och raw food. Här är några av våra favorittips att använda kakao till:

  • Med nötsmör, till exempel för att göra egen nutella.
  • I småkakor, brownies och paj.
  • Mixad med torkad frukt, nötter och kokosolja för att göra rawfoodbollar.
  • Blandad med mandel-, havre- eller rismjölk och kryddor för att göra en krämig och smakrik chokladdryck.
  • Smaksatt sirap eller honung.
  • Chokladmousse, glass och puddingar.

Av kakaobönor tillverkas även kakaosmör, som består av fettet från bönorna, utan fiber eller skal.

Vad innehåller kakao / hur tillverkas det?

Kakao heter Theobroma Cacao och tillhör familjen malvaväxter. Namnet betyder ungefär “gudarnas föda” och Aztekerna anser att kakaobönan är en gudagåva till människorna. I de Latin- och Sydamerikanska kulturerna vördas kakaon högt än idag.

Theobroma Cacao består av tre olika sorters kakaofrukter: Criollo, Forastero och Trinitario. Inuti kakaofrukten växer bönorna, eller fröna. För att få fram kakaopulver skördas bönorna ur frukten.

Därefter sköljer man bönorna i kallt vatten för att sedan torka, rosta och varmpressa kakaobönorna. Kakaomassan används direkt för att tillverka choklad men för att göra kakao så mals kakaomassan till ett fint pulver.

Vad produceras / odlas kakao?

Kakao (Theobroma cacao) är ett träd som växer och odlas i Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är endast i tropiska klimat som kakaoträdet kan växa. Träden kan bli uppåt 10 meter höga men på odlingarna håller man vanligtvis träden kortare för att enklare kunna skörda frukten. Frukten är gul och ungefär lika stor som en amerikans fotboll. Inuti sitter kakaobönorna på rad.

Växtsläktet Theobroma innehåller cirka 20 arter men endast Theobroma Cacao kan användas för att tillverka kakao och choklad. Det finns tre sorter av Theobroma Cacao som används för att producera kakao: Criollo, Forastero och Trinitario. Criolloträdet sägs vara den finaste kakaon och kallas ibland för “The Queen of Cacao”. Träden är särskilt känsliga och svåra att odla, därför utgör Criollo knappt 5 % av världens kakaoproduktion.

Ursprungligen härstammar Theobroma Cacao från Amazonasområdet. Men både människor och djur spred arten vidare genom att föra med sig fröna efter att de ätit frukten. När europeiska kolonisatörer kom till Mexico förde de med sig kakao tillbaka till Europa.


Se fler tips på växtbaserade livsmedel!