Bästa järntillskott för veganer 2024: Bäst i test järn för dig som är vegan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som vegan och vegetarian är det något svårare att få i sig järn. Det går att få i sig järn via en vegansk kost, men kräver lite planering och kunskap. För kvinnor i fertil ålder är det vanligare med brist på järn, vilket bland annat kan märkas genom trötthet och en känsla av svaghet. Då kan det finnas fördelar med järn som kosttillskott. Här kollar vi in de bästa järntillskotten för veganer!

Bild på olika veganska källor till järn

Vilket kosttillskott med järn är bäst i test för den som är vegan?

Det mest prisvärda järntillskottet, även med hänsyn till kvalité, är Healthwell Järn Skonsam. Det är ett riktigt bra tillskott som är effektivt och även skonsamt för magen.

✅ Prisvärt och skonsamt mot magen

Healthwell Järn Skonsam Järntillskott

Ett ännu lite mer högdoserat alternativ, som också är väldigt prisvärt är Elexir Järn med C-Vitamin. Vi gillar detta varumärke och detta är ett riktigt bra standardval för de allra flesta som behöver lite extra järn.

✅ Bra svenskt varumärke

Elexir Pharma Järn med C-Vitamin

Om du vill ha järn i flytande form är Närokällans järnsaft ett mycket bra alternativ. Det är ett välsmakande tillskott som förutom järn, även innehåller Vitamin C, flera viktiga B-vitaminer inklusive folsyra.

✅ Bra mix i flytande form

Närokällan Järnsaft

Om du vill ha ett välsmakande järntillskott i godisform, kan vi rekommendera WellAware Järn Gummies. Helt veganska, supergoda gummigodisar!

✅ Välsmakande och enkla att få i sig

WellAware Järn Gummies Veganska Tuggisar Med Järn

Disclaimer

Tänk på att det kan vara skadligt att överkonsumera järntillskott. Om du misstänker att du lider av järnbrist bör du kontakta din vårdgivare antingen via din lokala vårdcentral eller en digital motsvarighet som Doktor.se.

Du kan även ta ett test för få en uppfattning om dina nivåer av järn i kroppen. Det finns till exempel enkla självtester som Quicktest Järnbristtest.

Recension och omdömen om 11 olika järntillskott för veganer

Här är våra recensioner om hela 11 olika veganvänliga kosttillskott med järn.

Healthwell Järn Vital – Bäst i test och mest prisvärd

Healthwell Järn Skonsam Järntillskott

Kolla priset hos:

Healthwell är kända för sina kvalitets-kosttillskott som är både prisvärda och välfungerande. Deras Järn Vital är ännu en produkt i sortimentet som definitivt håller vad den lovar.

En av fördelarna som ofta lyfts fram med Healthwell Järn Vital är att det är väldigt skonsamt för magen, vilket ibland kan vara ett problem med järntillskott. Mineralen här är i formen järnbisglycinat som är en form med god biotillgänglighet och lätt kan absorberas i kroppen.

Förutom järn innehåller detta kosttillskott även:

 • C-vitamin – hjälper kroppen att ta upp järnet.
 • Folsyra & Citrusbioflavonoider – hjälper till med att bilda röda blodkroppar.

Det här är verkligen ett prisvärt järntillskott för veganer som fått väldigt många goda recensioner och blivit väldigt populärt. Det är påtagligt att det fungerar, utan att ge några biverkningar som magknip eller förstoppning.

Vanligtvis finns det möjlighet att köpa flera burkar på en gång, för att på så vis få ett ännu bättre pris. Enligt oss är Healthwell Järn Vital det mest prisvärda järntillskottet för dig som är vegan, med tanke på den höga kvalitén till det låga priset. En av våra favoriter helt klart!


Great Earth Järn Komplex

Great Earth Järn Komplex Järnrikt Kosttillskott Vegan

Kolla priset hos:

Den här produkten från Great Earth kallas för Järn Komplex och förutom järn innehåller den även:

 • C-vitamin
 • B12
 • Nyponextrakt
 • Folsyra
 • Koppar

Det är en rejäl burk med 100 tabletter, vilket enligt rekommenderad dosering kommer att räcka i 100 dagar. Mängden järn är rejält tilltagen med hela 25 mg i en tablett, vilket tillgodoser 178% av dagligt rekommenderat intag.

Great Earth Järn Komplex är helt veganskt och särskilt framtagen med kvinnor i åtanke. De övriga näringsämnena som ingår i tabletterna är avsedda att samspela med järnet och bidra till att motverka trötthet och orkeslöshet. C-vitaminet är ett bra komplement då det underlättar för kroppen att ta upp järnet.

Det här är ett väldigt bra kosttillskott för veganer, i synnerhet kvinnor som behöver en extra boost av järn. Med en bra dos av folsyra och B12 kan detta användas under perioder av trötthet, antingen som komplement till andra multivitaminer eller som ett extra tillskott.

Great Earth är ett kvalitetsmärke inom kosttillskott och deras Järn Komplex är en riktigt bra produkt om du vill ha en genomtänkt veganskt mineralmix. Dessutom är detta tillskott väldigt prisvärt, särskilt med tanke på den bra blandningen och den höga kvalitén!


WeightWorld Järntabletter

WeightWorld Järntabletter

Kolla priset hos:

WeightWorld Järntabletter 14 mg lever upp till förväntningarna för dem som söker en pålitlig och veganvänlig källa till järn. Med 200 tabletter per förpackning och en dosering om 2 tabletter dagligen, säkerställer denna produkt en sex månaders stabil järntillförsel.

Med varje portion innehållande 28 mg järn, möter dessa tabletter 100% av det rekommenderade dagliga intaget, vilket bidrar till att reducera trötthet och utmattning, stärker immunförsvaret och underhåller normal blodbildning. Detta tillskott är speciellt viktigt för dem som riskerar att drabbas av järnbrist, såsom kvinnor i fertil ålder och individer med specifika kostbegränsningar.

Ett särdrag med denna produkt är dess inklusivitet. Dessa tabletter är lämpliga för både veganer och vegetarianer, vilket gör det till ett tillgängligt alternativ för de som har begränsade kostval. WeightWorlds engagemang i att erbjuda ett sådant universellt produktalternativ är prisvärt.

Att tabletterna är lätta att konsumera och att förpackningen räcker i upp till sex månader, gör detta järntillskott till en bekväm och kostnadseffektiv lösning för dem som behöver stabilisera sina järnnivåer. Den längre hållbarheten och den höga koncentrationen av järn gör att konsumenten kan vara säker på en beständig och effektiv källa till detta viktiga mineral.

Denna produkt erbjuder en 100% nöjdhetsgaranti, vilket ger ytterligare förtroende för de som är osäkra och funderar på att prova järntabletterna. Garantin reflekterar WeightWorlds tillit till produktens kvalitet och effektivitet.

Sammanfattningsvis ger WeightWorld Järntabletter 14 mg en praktisk och pålitlig lösning för de som söker att tillgodose sitt dagliga behov av järn. Den är användarvänlig och erbjuder en omfattande lösning för dem som står inför risken för järnbrist, allt medan den upprätthåller en hög standard av kvalitet och tillgänglighet för alla konsumenter. Det är en genomtänkt produkt för den medvetna konsumenten.


Better You Premium Järn

Better You Premium Järn Veganska Järntabletter

Kolla priset hos:

Här har vi ett högkvalitativt helt veganskt järntillskott från det svenska varumärket Better You. Deras Premium Järn innehåller 25 mg järn i formen järnfumarat och en C-vitaminkälla i form av acerola. Förpackningen består av 60 kapslar, vilket ger en 60 dagars förbrukning.

Det här är en fin produkt, producerad av ett företag som blivit väldigt populärt för sina kvalitetstillskott. Järnfumarat är en form av mineralen som är lätt för kroppen att absorbera och den används ofta för behandling av järnbrist. Bäst effekt har den om den tas på tom mage och de flesta känner av effekten redan efter en vecka om de lidit av brist på järn sedan innan.

Better You Premium Järn är något dyrare än flera andra järntillskott, men är samtidigt väldigt effektivt och rent. Om du vet att du behöver tillskott av järn så är det här ett bra tillskott som helt klart är värt att rekommendera.


Närokällan Järnsaft

Närokällan Järnsaft

Kolla priset hos:

Närokällan Järnsaft är inte bara en nyttig elixir, men också en behaglig upplevelse för smaklökarna, designad för att främja energi och normal blodbildning. Med en välsignelse av essentiella vitaminer som C, folsyra, B2, B12 och B6, samt en väl avvägd dos av järn, strävar denna dryck efter att vara mer än bara ett konventionellt järntillskott.

Ett påfallande drag är dess renhet; den är fri från artificiella aromer, färgämnen och sötningsmedel, vilket gör den till en pålitlig källa till näring. Den är smaksatt med ett frukt- och bärkoncentrat som ger en angenäm smak.

Doseringen är enkel och okomplicerad, med bara 15 ml per dag, vilket motsvarar 143 % av det dagliga behovet av järn. Detta görs enkelt med hjälp av en shot, vilket gör det till en praktisk lösning för dem som inte föredrar tabletter och kapslar.

Denna järnsaft har inte bara hög biotillgänglighet utan är också skonsam mot magen, vilket är en fördel för de som har känsliga magar. Järnet bidrar till att öka syretransport i kroppen, samt till normal energiomsättning och kognitiv funktion.

Att alltid förvara öppnad förpackning i kylskåp är essentiellt för att bevara dess friskhet och kvalitet, och flaskan bör omskakas innan användning för att garantera optimal blandning.

Med 33 doser per förpackning erbjuder Närokällan Järnsaft inte bara praktiskt utan också kostnadseffektivt sätt att uppfylla kroppens järnbehov. Denna produkt rekommenderas för dem som söker en enkel, smakrik och naturlig lösning för att tillgodose sina järnbehov och främja övergripande välbefinnande.

Sammanfattningsvis är Närokällan Järnsaft ett genomtänkt och välgjort tillskott som levererar på sitt löfte om både smak och näring. Det är en produkt som står ut i hälsodrycksmarknaden och ger konsumenterna ett pålitligt och gott alternativ för järntillskott.


WellAware Järn Gummies

WellAware Järn Gummies Veganska Tuggisar Med Järn

Kolla priset hos:

Har är ett järntillskott i form av välsmakande tuggisar från WellAware. Det som är extra viktigt att tänka på här, är att förvara dessa utom räckhåll för barn. De smakar gott och är lätta att äta, men det kan vara farligt att konsumera för stora mängder järn!

En burk innehåller 60 gummies med smak av persika. Varje godisbit innehåller 14 mg järn, vilket ger 100% av DRI. För den som behöver extra järn är rekommenderad dos för detta tillskott 2 gummies per dag.

WellAware Järn Gummies innehåller järn i formen järnpyrofosfat. Den används ibland bland annat för att järnberika vissa buljonger och andra livsmedel i många länder.

Det är lite trevligt med ett kosttillskott som är lättkonsumerat och till och med smakar gott. Järntillskott kan ofta vara lite starka i smaken och inte alltid så behagliga att svälja. Det blir dock betydligt dyrare att köpa dessa gummies, framför ett mer traditionellt och koncentrerat järntillskott.

Vi tycker att WellAware Järn Gummies är en helt ok produkt och håller vad den lovar. Inte vårt främsta val, men det är kul med lite variation ibland. Om du föredrar ett järntillskott som är lätt att tugga i godisform, så är detta ett bra val.


Elexir Pharma Järn med C-Vitamin

Elexir Pharma Järn med C-Vitamin

Kolla priset hos:

Elexir har ett väldoserat järntillskott med 25 mg järn per tablett, vilket är en rejäl dos. En burk innehåller 100 tabletter, vilket gör detta till ett av de absolut mest prisvärda alternativen sett till järnmängd per krona.

Vi uppskattar Elexir Pharma och deras snygga tydliga förpackningar. De skriver tydligt ut på produkten om den är vegansk, vilket definitivt är en detalj vi noterar och uppskattar.

Järninnehållet i denna produkt är järnbisglycinat, vilket både är skonsamt mot magen och en mycket biotillgänglig variant. Det är en organisk form av järn som alltså relativt enkelt tas upp av kroppen.

Dessutom innehåller Elexirs järntabletter 80 mg c-vitamin. Det är väl belagt att järn lättare absorberas om det tas i kombination med c-vitamin, så detta är en enkel lösning för att öka sannolikheten att du faktiskt drar nytta av mineralerna du får i dig.

Detta är en av de nyare produkterna på denna lista och vi ser den som ett mycket bra standardalternativ för de flesta. Både prisvärt, högdoserat och från ett kvalitetsvarumärke som håller hög standard!


Helhetshälsa Järn Optimal

Helhetshälsa Järn Optimal Koncentrerat Järntillskott för veganer

Kolla priset hos:

Fantastiska Helhetshälsa har tagit fram ett väldigt potent järntillskott i sin Järn Optimal. Det är en väldigt ren produkt med järn som enda näringsinnehåll, i formen ferrojärn. Detta är ett tvåvärt järn som är lätt för kroppen att absorbera. Kapslarna är givetvis veganska och består av cellulosa från träd.

Helhetshälsa Järn Optimal är ett väldigt prisvärt kosttillskott som kommer i generösa förpackningar om 100 doser. Det här är förmodligen det mest avskalade och koncentrerade järntillskottet av alla veganska järntabletter.

Det innehåller inte ens C-vitamin, vilket vissa kanske ser som en nackdel. C-vitamin är dock billigt och lättillgängligt och kan tas vid sidan om, om du skulle vilja höja sannolikheten att kroppen tar upp järnet ordentligt.

Vill du ha ett veganskt järntillskott som är billigt, håller hög kvalitet och är helt koncentrerat till just järn, så är Helhetshälsa Järn Optimal ett prisvärt och bra alternativ.


Helhetshälsa Järnsaft

Helhetshälsa Järnsaft Järn i flytande form för veganer

Kolla priset hos:

Här är ett annat tillskott rikt på järn från Helhetshälsa. Detta är i flytande form och är lätt att få i sig både för barn och vuxna. En flaska innehåller 500 ml vilket ger cirka 50 doseringar för en vuxen. Det här är ett kosttillskott som innehåller flera näringsämnen som ska vara bra för blodhälsan i kroppen:

 • Huvudingrediensen järn – Bidrar till att bilda röda blodkroppar och hemoglobin.
 • Folsyra – Hjälper till med blodbildningen.
 • Vitaminerna B6 och B12 – Också viktiga för bildningen av de röda blodkropparna.
 • Riboflavin – För att bevara röda blodkroppar i kroppen.
 • Tiamin – Hjälper till med energiomsättningen.
 • C-vitamin – Bidrar till ett bättre järnupptag i kroppen.

Den flytande vätskan är smaksatt med örter och bär och har en ganska behaglig smak, dock med den välbekanta eftersmaken av järn som vissa kan tycka är lite obehaglig. Den brukar dock slinka ner ganska enkelt hos de allra flesta.

Det här är inte ett av de starkaste eller mest koncentrerade järntillskotten, utan ett balanserat och mixat tillskott. Det tas upp bra av kroppen och kan tas som en extra boost för den som behöver lite extra järn och B-vitaminer.

Vi gillar Helhetshälsa Järnsaft. Det går även att blanda ut den i en smoothie eller liknande, men vi föredrar att bara svälja det i en sked. Det är ett bra kosttillskott med järn och en hel del annat i en bra mix som passar de flesta veganer som behöver lite extra järn ibland.


Mary Ruth’s Vegan Liquid Iron – Bästa flytande järn-kosttillskott

Mary Ruth’s Vegan Liquid Iron Veganskt Flytande Järn

Kolla priset hos:

Här har vi ett till flytande järntillskott, i en söt flaska av märket Mary Ruth’s. På etiketten står att det innehåller icke-GMO ingredienser och är helt veganskt.

En flaska innehåller 450 ml och den rekommenderade doseringen är:

 • För män: En halv matsked om dagen.
 • För kvinnor: En matsked om dagen.

Järnet är ett järnbisglycinat av den patenterade sorten Ferrochel®, av Balchem. Denna form av järntillskott är utvecklat för att dels vara mer biologiskt lättillgängligt för kroppen, men även för att ge mindre biverkningar såsom magbesvär.

Mary Ruth’s Vegan Liquid Iron är väldigt välsmakande och lättdrucken. Den smakar sött av frukt och bär och är lite som en tjock sirap. Den har en liten eftersmak av järn, vilket är svårt att komma ifrån, men inte särskilt stark eller obehaglig. Är du känslig för järnsmak är det dock kanske inte lämpligt att välja en flytande variant.

Detta är definitivt ett potent järntillskott och många som haft låga nivåer av järn känner snabbt en förbättring i välmående bara efter några dagar. Den är dessutom skonsam mot magen och vi är riktigt förtjusta i den här produkten.

Enligt oss är Mary Ruth’s Vegan Liquid Iron det bästa flytande veganska järntillskottet! Det enda negativa är dock priset, då detta är ett av de dyrare järntillskotten för veganer vi tittat på. Om priset inte är ett bekymmer och du vill ha ett kosttillskott med järn som går lätt att få i sig, är det här hur som helst ett utmärkt val.


Solaray BioCitrate Organiskt Järn

Solaray BioCitrate Organiskt Järn Järnkosttillskott

Kolla priset hos:

Företaget Solaray som ligger bakom denna produkt, är från början amerikanskt. De är ett världsledande företag inom kosttillskottsbranschen och har ett stort sortiment av produkter.

Något som utmärker deras järn, men även deras övriga sortiment är att de:

 • Bara innehåller ingredienser från rena naturliga källor.
 • Inte innehåller färgämnen eller andra tillsatser.
 • Är dokumenterat fria från tungmetaller, skadliga kemikalier eller mögelgifter.

Deras BioCitrate Organiskt Järn tas i kapselform där varje kapsel innehåller 25 mg järn. Dessutom innehåller kapslarna 60 mg örter såsom persiljeblad, alfalfablad och kelp. Dessa är avsedda att öka biotillgängligheten av järntillskottet.

Solaray BioCitrate Organsikt Järn är ett bra tillskott som är unikt i sin kombination av järn och örter. Det är en potent och bra produkt som passar utmärkt för veganer. Lite dyrare än många andra, då en burk bara innehåller 60 kapslar, vilket räcker i 60 dagar. Men överlag är det ett bra veganvänligt järntillskott som vi absolut kan rekommendera.


Behöver veganer ta järn som kosttillskott?

Med en välplanerad kosthållning och en hälsosam livsstil ska det oftast inte behövas. Även veganer kan få i sig tillräckligt med järn. Men det är värt att känna till att det tenderar att vara något svårare att få sig järn som vegan, med tanke på att den formen av järn som kroppen lättast absorberar (hemjärn), endast finns i animaliska livsmedel.

Fertila och gravida kvinnor överlag, och i synnerhet kvinnor som är veganer löper större risk att få i sig för lite järn. Det är ingen anledning att vara orolig, men det är värt att känna till så att du kan vara uppmärksam om du under en längre tid känner av symtom som trötthet etc.

Hur vet man om man har järnbrist?

Om du har järnbrist kan du känna dig trött och svag på grund av blodbrist. Vanliga symtom på detta enligt Vårdguiden 1177 är:

 • Trött- och orkeslöshet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Yrsel
 • Andfåddhet
 • Hjärtklappning
 • Huvudvärk
 • Sus i öronen

Det är dock viktigt att förstå att dessa symtom kan ha andra orsaker. Om du känt dessa symtom under en längre tid kan det var värt att kontakta läkare. Antingen din lokala vårdcentral eller via en digital vårdtjänst som Doktor.se.

Hur får kan man få i sig mer järn via kosten som vegan?

Med en välplanerad kost kan veganer få i sig gott om järn. Det innefattar dels att äta livsmedel som är rika på järn, dels viss annan planering.

Vilka veganska livsmedel innehåller mycket järn?

Några vanliga växtbaserade livsmedel som innehåller mycket järn är:

 • Mörk choklad.
 • Frön (t. ex. hampa, pumpa, sesam, solros).
 • Bönor (t. ex. soja, mungbönor, bondbönor, kikärtor, röda bönor).
 • Fullkornsprodukter (t. ex. pasta, havregryn).
 • Groddar från olika baljväxter och frön.

I Livsmedelsverkets databas kan du söka efter näringsämnen för att se vilka varor som innehåller mycket av till exempel järn.

Vad ska man undvika om man vill öka järnupptaget?

Det finns flera faktorer som kan hämma kroppens förmåga att absorbera järn, till exempel:

 • Livsmedel med polyfenoler (t. ex. kaffe, té, vin).
 • Högt kalciumintag kan eventuellt hämma järnupptaget.
 • Livsmedel med fytinsyra (t. ex. fiberrika spannmål, baljväxter och nötter).

Det går att bryta ned en del av fytinsyran genom att till exempel jäsa bröd under lång tid, grodda bönorna och baljväxterna eller skålla livsmedlet i hett vatten.

Knep för att få i sig mer järn som vegan

När vi vet vilka livsmedel som är järnrika, och vilka som hämmar upptaget kan vi använda den kunskapen till vår fördel. Några knep som kan göra det lättare för veganer att få i sig järn är:

 • Ät C-vitaminrika livsmedel till dina måltider.
 • Undvik drycker som kaffe och té i samband med måltid.
 • Ät mer baljväxter och bönor och grodda gärna.
 • Laga mat i gjutjärn. Allra mest järn får du av flytande mat med lågt PH-värde. Tomatsås eller krossade tomater lagat i gjutjärnsgryta är ett bra exempel.
 • Det kan eventuellt vara värt att undvika livsmedel berikade med kalcium i samband med måltid.

Vad är skillnaden på hemjärn och icke-hemjärn?

Hemjärn och icke-hemjärn har olika ursprung. Hemjärn återfinns endast i djurriket och finns i stora mängder i animaliska livsmedel som:

 • Kött
 • Fågel
 • Fisk och skaldjur

Det är dock värt att nämna att animaliska livsmedel inte enbart består av hemjärn, utan en kombination av hemjärn och icke-hemjärn.

Icke-hemjärn finns i vegetabilier som till exempel:

 • Säd
 • Bönor
 • Frukt
 • Nötter
 • Frön

I dessa vegetabilier finns alltså uteslutande icke-hemjärn. Skillnaden mellan dessa typer av järn ligger också i hur väl kroppen kan absorbera dem.

 • Hemjärn tas lättare upp kroppen.
 • Icke-hemjärn är vanligtvis svårare för kroppen att absorbera.

Är hemjärn veganskt?

Nej, hemjärn återfinns endast i animaliska livsmedel. De animalier med mest hemjärn är till exempel:

 • Musslor, ostron och skaldjur.
 • Inälvor och lever.
 • Sardiner på burk.

Är kosttillskott med järn veganska?

Det finns både veganska och icke-veganska kosttillskott med järn. Ofta står det på förpackningen om produkten är vegansk eller ”lämplig för veganer och vegetarianer”. I vår jämförelse av järntillskott har vi endast tagit med 100% veganska sorter.

Ska man äta C-vitamin tillsammans med järn?

C-vitamin underlättar kroppens förmåga att ta upp järn. Därför är det en vanlig rekommendation att äta C-vitamin, till exempel i form av grönsaker, till maten. Om du endast äter växtbaserad kost så blir detta extra viktigt eftersom du då endast äter livsmedel som innehåller icke-hemjärn. C-vitamin hjälper kroppen att få sig detta järn.