Bästa havreprotein 2024: Naturligt, nyttigt och närodlat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Havreprotein har många fördelar, bland annat att det är enkelt att odla och kan produceras lokalt. Kolla in det bästa havreproteinpulvret: ett fullvärdigt, miljövänligt och klimatsmart vegetabiliskt protein med neutral smak, som innehåller alla essentiella aminosyror. Här är våra toppval!

Glas med havreprotein, skål med havregryn och en banan på bordet

Vilket havreprotein är bäst i test?

Om du vill ha en renodlad havreprodukt rekommenderar vi WellAware Havreprotein. Bara havreprotein, neutralt utan tillsatser, gjord på svenskt havre.

✅ Bästa rena havreprotein

WellAware Havreprotein

Kolla priset hos:


Om du vill ha ett blandprotein baserat huvudsakligen på havre, kan vi varmt rekommendera Fairing Vegan Protein Pro. Det har goda smaker och består av 44% havre samt en del ris- hampa- och ärtprotein.

✅ Bästa mixprotein med havrebas

Fairing Vegan Protein Pro

Kolla priset hos:


Om du vill ha en havrebaserad gainer, det vill säga kolhydrater och protein tillsammans, måste du kolla in Better You Gainer. Den innehåller långsamma kolhydrater samt protein från havre och pumpakärnor. Dessutom finns den i flera riktigt trevliga smaker!

✅ Bästa gainer baserad på havre

Better You Gainer Havre, Hampa & Pumpakärnsprotein

Kolla priset hos:


Fler havreproteinpulver hittar du längre ned i artikeln!

För fler tips kring protein, kolla in våra artiklar om veganska blandproteiner, eller hitta det bästa ärtproteinet!

WellAware Havreprotein

WellAware Havreprotein

Kolla priset hos:

WellAware har tagit fram detta havreprotein som bara består av havre. Andelen protein är drygt 50% och mängden kolhydrater är 18%. Det havre som används är odlat i Sverige och det är ett helt rent tillskott.

Det innehåller inga tillsatser, sötningsmedel, smakämnen eller annat, utan bara havre. Från havrets naturliga näringsinnehåll kommer också de fleromättade fettsyror, betaglukaner, mineraler och vitaminer som pulvret innehåller. Eftersom det är utan smaktillsatser har det en mild och neutral smak som gör att det är enkelt att använda i mat, bakning, smoothies och liknande.

Det kommer i form av ett pulver som är lätt att lösa upp i vilken vätska som helst. WellAwares havreprotein säljs i påsar med 600 gram i varje förpackning. Rekommenderat intag är ca 20 gram per dag.

WellAware är ett varumärke som erbjuder funktionella kosttillskott och livsmedel, utformade för att passa dig som vill ta hand om din hälsa.

Produkterna är naturliga och tillverkas av ingredienser av hög kvalitet som är noggrant utvalda. I deras sortiment finns produkter som riktar sig särskilt till dig som tränar mycket, och till dig som bara är mån om din hälsa.


Olga Rönnbergs Havreprotein

Olga Rönnbergs Havreprotein

Kolla priset hos:

Proteinpulvret från Olga Rönnberg finns i två smaker – choklad och vanilj. Som sötning används stevia (steviolglykosider), så det innehåller inget socker. En portion på 30 gram ger dig 20,5 gram protein och 5 gram kolhydrater.

Du kan blanda ut pulvret i vatten, mjölk eller växtbaserad mjölk, men du kan också välja att använda det i till exempel en smoothie eller i gröt. Att det innehåller såpass mycket protein gör att det blir mättande, och att det finns en smaksättning gör att du inte behöver anstränga dig för att hitta sätt att använda pulvret.

Det är väldigt enkelt att blanda ihop en proteinshake. Olga Rönnbergs havreprotein säljs i påsar med 1 kg pulver, det är ett veganskt pulver och därför är det fritt från både mjölkprotein och ägg.

Olga Rönnberg är en fitnessprofil som också har ett eget varumärke. Hon riktar sig till kvinnor och lite extra till de kvinnor som nyligen fött barn och vill komma igång med träningen igen. Förutom att hon har varumärket Olga Rönnberg säljer hon vissa produkter under namnet MammaFitness.

I sortimentet finns proteinpulver och näringstillskott, pannkaksmix, träningstillbehör och kokböcker. Alla produkter har gemensamt att de fokuserar på träning och hälsosamma vanor.


Helhetshälsa Svenskt Havreproteinpulver

Helhetshälsa Svenskt Havreproteinpulver

Kolla priset hos:

När du väljer havreproteinpulver från Helhetshälsa får du ett proteinpulver som tagits fram från svenskodlad havre . Mängden protein är på ungefär 53%. Med en rekommenderad portion på 2 matskedar (18 gram) får du i dig 9,5 gram protein och 3,9 gram kolhydrater.

Det här är ett rent proteinpulver som bara består av just havre, och som därför har en neutral smak som gör pulvret lätt att använda. Du kan blanda ner det när du bakar eller lagar mat, eller göra din smoothie lite mer proteinrik.

Med Helhetshälsas havreproteinpulver får du alla de essentiella aminosyrorna. Det är ett pulver som är helt veganskt och framställt på ett klimatsmart sätt. Pulvret säljs i påsar med 200 gram, vilket motsvarar 22 portioner.

Helhetshälsa är ett ganska litet företag som har ambitionen att erbjuda de renaste kosttillskott du kan hitta på marknaden idag. De har riktat in sig på veganska produkter och mer än 90% i deras sortiment är vegancertifierat.

Tillverkningen sker i deras anläggning i Borghamn i Östergötland, och förutom att de satsar på att kosttillskotten ska vara veganska och fria från tillsatser är de ekologiskt certifierade. Företaget jobbar mycket med att allt ska vara klimatsmart och så bra som möjligt både för människor och miljö.


Fairing Vegan Protein Pro

Fairing Vegan Protein Pro

Kolla priset hos:

Fairings veganska proteinpulver har inte bara havre som proteinkälla. Även om havreproteinet dominerar har det kompletterats med risprotein, hampaprotein och ärtprotein. Sammansättningen gör att du får en större bredd av olika näringsämnen, där de essentiella aminosyrorna såklart är det viktigaste.

Förutom dem får du också antioxidanter, omega 3, mineraler och vitaminer. Eftersom det är veganskt är det fritt från laktos, mjölkprotein och äggprotein. Det rekommenderade är att du blandar en skopa på 30 gram med 3 dl vatten.

En portion ger dig 18 gram protein och 3,3 gram kolhydrater. Proteininnehållet är på 60%. Förutom blandningen av de vegetabiliska proteinkällorna innehåller pulvret bland annat aromer och sötningsmedel. Det säljs i burkar med 500 gram och du kan välja mellan vaniljsmak och chokladsmak.

Fairing är ett varumärke som funnits sen 1993 och som erbjuder högkvalitativa produkter till lågt pris. Råvarorna håller GMP-standard, med andra ord är de certifierade och tillåtna att användas i läkemedel.

Produkterna tas fram i samarbete med forskare och kemister som är experter på nutrition. I sortimentet finns bland annat olika sorters proteinpulver, proteingröt, kosttillskott, vitaminer och liknande, allt särskilt framtaget för dig som tränar mycket.


Better You Gainer – Havre, Hampa & Pumpakärnsprotein

Better You Gainer Havre, Hampa & Pumpakärnsprotein

Kolla priset hos:

En gainer skiljer sig från ett proteinpulver genom att det är en produkt som tagits fram för att underlätta återhämtningen efter din träning. Till skillnad från proteinpulver innehåller gainers ganska mycket kolhydrater, förutom att de har ett bra proteininnehåll.

Det här är en långtidsverkande gainer från Better You, där proteinet kommer från havre, hampa och pumpakärnor. Kombinationen gör att du får i dig bra med protein, och extra viktigt är havreproteinet som ger dig mycket av aminosyran leucin, som har stor betydelse vid återhämtning. Du får också i dig andra aminosyror och mineraler som zink, magnesium och järn.

Kolhydratkällan är palatinos. Det är en unik kolhydratkälla som ger dig ett jämnt blodsocker eftersom den bryts ner långsamt. 100 gram innehåller 30 gram protein och 58 gram kolhydrater. En portion är ca 40 gram och ger dig då 23 gram kolhydrater och 12 gram protein.

Du använder gainern genom att blanda en skopa pulver med 3 dl vatten. Gainern säljes i burkar med 1 kilo, vilket motsvarar 24 portioner. Du kan välja mellan smakerna choklad, jordgubb och päron/vanilj.

Better You är ett svenskt varumärke som erbjuder naturliga kosttillskott. De använder sig av den senaste forskningen och väljer ut råvaror på ett sätt så att du ska kunna leverera på max i din träning och nå dina mål. Förutom kosttillskott har de vitaminer och mineraler i sitt sortiment.


Är havreprotein ett fullvärdigt protein?

Tallrik full med havregryn

Att ett protein är fullvärdigt betyder att det innehåller alla essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror måste man få i sig via maten (eller via kosttillskott). Kroppen kan tillverka vissa ämnen själv, genom att använda annat vi äter, men så är det alltså inte med essentiella aminosyror. Det finns tjugo olika aminosyror, och nio av dem är essentiella.

För att ett protein ska räknas som fullvärdigt måste det alltså innehålla alla de nio aminosyrorna. Äter du havre till exempel i form av havregryn får du inte i dig tillräckligt mycket av alla de essentiella aminosyrorna för att det ska räknas som ett fullvärdigt protein.

I ett proteinpulver är proteinet mer koncentrerat och det blir därför också mer av varje aminosyra. På det sättet kan havreprotein bli ett fullvärdigt protein.

Är havreprotein nyttigt?

Havreproteinet är nyttigt framför allt genom sitt proteininnehåll, men också för att det är framställt från en naturlig källa och är fritt från tillsatser.

Dessutom innehåller havreprotein havreolja, eftersom det är något som finns i havre. Havreoljan gör att du också får i dig vitamin E, antioxidanter och olika enkelomättade fettsyror när du använder havreprotein.

Eftersom havreprotein är laktosfritt och har ett lågt innehåll av gluten är det ett protein som kan passa de flesta personer.

Ett tillskott av protein kan vara en bra hjälp för din kropp. Protein bidrar till att muskelmassa kan bibehållas och öka, och det är dessutom bra för benstommen.

Kan man äta för mycket havre?

Havreprotein har en mild och neutral smak och fungerar därför bra att använda till såväl matlagning och bakning som till smoothies. Därför kan man lätt få i sig mycket. Men finns det då några problem med det?

De nackdelar som finns beskrivna för havre handlar om havregryn – de innehåller fibrer som kan ge dig gaser i magen, och äter du för mycket kan fibrerna göra att får kramp i magen om du äter väldigt mycket. Dessutom kan kolhydraterna som finns i havregryn göra att det är direkt dåligt för diabetiker att äta det.

Havregryn och havreprotein är ju inte samma sak, och det är inte säkert att ditt proteinpulver innehåller varken lika mycket fibrer eller lika mycket kolhydrater som havregryn gör. Äter du för mycket protein kan kroppen inte ta upp allt, men det har inga direkt negativa konsekvenser om du får i dig för mycket.

På förpackningen till proteinpulver står det en rekommendation för hur mycket pulver du ska använda till en portion. Håller du dig till den mängden behöver du inte oroa dig varken för att få i dig för mycket fibrer eller onödigt mycket protein.

Är havreprotein veganskt?

Havreprotein tas fram från havre, så det innehåller inga animaliska ingredienser utan är helt veganskt.

Sen kan det användas både i produkter och maträtter som är veganska och i produkter som inte är det, men själva proteinet är veganskt.

Är havre miljövänligt?

Havre på en stor havreodling

Havreprotein är miljövänligt genom att det är ett naturligt livsmedel som används när proteinet framställs. Genom att havre kan odlas på svenska gårdar krävs inga långa transporter om produkten också tillverkas i Sverige.

Vilket havre som används påverkar hur miljövänligt det är, men på svenska gårdar finns ett aktivt arbete för att bli så klimatsmarta och miljövänliga som möjligt, så att produktionen kan bli hållbar och ansvarsfull. Svensk havre är inte genmodifierad, eftersom GMO inte är godkänt för kommersiellt bruk.

Var kommer havreprotein ifrån?

Havreprotein kommer från havre. För det mesta är det GMO-fri havre som används och i svenska produkter är det ofta just svensk havre som är källan bakom havreproteinet.

För att veta vilket havre som använts kan du läsa information om den produkt du funderar på att köpa, eller kontakta tillverkaren om det inte är angivet.


Se fler artiklar om växtbaserade proteinkällor!