Bästa hasselnötssmör 2024: Krämig hasselnötspasta på naturliga hasselnötter

Ett bra hasselnötssmör är gjort endast av naturliga ingredienser, helt fritt från tillsatser som socker och palmolja. De riktigt lyxiga varianterna rostas varsamt och mals till ett krämigt smör på traditionellt vis, mellan stenar. Vi gillar nötter och krämiga hasselnötsmör och här är våra favoriter!

Hasselnötssmör i en skål. hasselnötter och en smörkniv bredvid

Vilket hasselnötssmör är bäst i test?

Vår favorit bland de naturliga alternativen utan tillsatser är Nuts Fabriken Hasselnötssmör Smooth. En len och fin, krämig variant gjord på hasselnötter som enda ingrediens.

Nuts Fabriken Hasselnötssmör Smooth 300 g

Om du vill ha lyxigare, söt variant måste du prova den underbart krämiga Nötella från svenska Alive Foods. Supergott, smaksatt med kakao och sötad med kokossocker!

Alive Foods Ekologisk & Stenmalen Nötella

Kolla priset hos:


Om du vill köpa större mängder så är det billigaste alternativet Bulk Hasselnötssmör. Finns i rejäla förpackning på upp till 1 kg, till riktigt bra pris!

Bulk Hasselnötssmör

Kolla priset hos:


Jämförelse av många olika hasselnötssmör

Här är hela listan på alla de produkter vi tittat närmare på. Alla produkter är veganska. Vissa är ekologiska, vissa är helt naturliga på endast malda hasselnötter, medan andra innehåller till exempel sötningsmedel och smaksättare såsom kakao.

Många olika hasselnötssmörburkar mot en bakgrund av krämigt hasselnötssmör

Se även våra tips på andra goda nötsmör såsom mandelsmör, eller krämigt cashewsmör!

Nuts Fabriken Hasselnötssmör Choklad 300 g

Nuts Fabriken Hasselnötssmör Choklad 300 g

Kolla priset hos:

Hasselnötssmör med choklad från Nuts Fabriken i Lund är ett riktigt lyxigt nötsmör. Vi älskar att blanda detta hasselnötssmör i kakor och andra bakverk. Som spread gör det sig riktigt bra på veganska brownies.

Den djupa smaken av hasselnötter förhöjs av den naturliga sötman från dadelsirapen och rundas av med kakao. Nötsmöret är lent, krämigt och ljuvligt gott.

Svenska företaget Nuts Fabriken startade 2020 med en längtan efter riktigt bra nötsmör som var gjorda av riktiga nötter. Det passionerade gänget bakom verksamheten älskar nyttigheter och nötter i synnerhet för deras höga halt av protein och hälsosamma fetter.

Utbudet hos Nuts Fabriken är smakfullt framtaget för att bidra till att Skandinavien blir en lite mer nötälskande plats.

Vi gillar smakkombinationerna hos Nuts Fabriken och de sparsamma ingredienserna. Hasselnötssmör Choklad består av en burk på 300 gram och innehåller endast hasselnötssmör av hasselnötter, dadelsirap och kakao.


Nuts Fabriken Hasselnötssmör Smooth 300 g

Nuts Fabriken Hasselnötssmör Smooth 300 g

Kolla priset hos:

Svenska Nuts Fabriken skapar härliga smaker och kombinationer av naturliga nötter. Deras sortiment är annorlunda och avskalat.

Nötentusiasterna sökte själva efter en produkt som kunde förvåna dem, men hittade inget och således uppstod affärsidéen. Vi gillar exempelvis jordnötssmör med chili, energibar med kokos och kaffe, och coconella – ett cashewsmör som smakar kokos.

Eftersom vi älskar nötter kan vi nästan inte få nog av Nuts Fabrikens nötsmör. Deras Hasselnötssmör Smooth är tack och lov en stor burk på 300 gram och består av 100 % rostade hasselnötter. Visst, du kan använda hasselnötssmöret i både bakning och smoothies.

Men vi gillar att ha hälsosamma och goda fetter och proteiner på frukostmackan. Det ger en bra start på dagen, både för humöret och magen. Hasselnötssmör Smooth från Nuts Fabriken består av 69 gram fett och 16,8 gram protein per 300 gram.


Kung Markatta Hasselnötssmör utan salt, 180 gram

Kung Markatta Hasselnötssmör utan salt, 180 gram

Kolla priset hos:

Ett nötsmör som är helt naturligt behöver röras om innan användning. Det är för att oljan från nötterna lägger sig på toppen. Så vill vi ha det riktigt krämigt och lent behöver vi röra ordentligt i burken med jämna mellanrum och förvara smöret i skafferiet snarare än i kylskåpet, där det torkar ut.

Hasselnötssmör utan salt från Kung Markatta består endast av varsamt rostade hasselnötter, utan vare sig naturlig sötning eller extra tillsatt olja.

Vi gillar att använda hasselnötssmör från Kung Markatta i bakning, direkt på mackan eller i matlagningen. Asiatiska grytor blir mustiga och smakrika med en sked hasselnötssmör i! Vi uppskattar att det är både enkelt och gott att få i sig enkelomättade fetter med Kung Markattas ekologiska hasselnötssmör.

Företaget har över 30 års erfarenhet av att arbeta med ekologiska livsmedel i Sverige och Skandinavien. Vi vet att vi alltid får hög kvalité och miljösmarta produkter hos Kung Markatta. 


Bulk Hasselnötssmör

Bulk Hasselnötssmör

Kolla priset hos:

Brittiska hälsokostföretaget Bulk vet att bra proteiner och fetter kommer från naturliga produkter. Därför har de både nötter och nötsmör i stora förpackningar i sitt sortiment. Hasselnötssmör från Bulk består av 100 % rostade hasselnötter, inget annat.

Vi gillar att vi hittar rena produkter hos Bulk. Nötsmör i butikerna har ofta många tillsatser men hasselnötssmöret hos Bulk har inget tillsatt salt, socker, palmolja eller konserveringsmedel. Bara en hög halt protein och enkelomättade fetter, precis som vi vill ha det.

Bulk lyfter fram att deras hasselnötssmör passar utmärkt för viktökning och för muskeluppbyggnad. Tack vare de hälsosamma enkel- och fleromättade fetterna håller vi blodkolseterolet i en bra nivå. Hasselnötter har också ett högt fiberinnehåll och per 100 gram hittar vi 6,5 gram fibrer och 15,1 gram protein i hasselnötssmöret från Bulk.


Bulk Hasselnötssmör Med Mörk Choklad 500g

Bulk Hasselnötssmör Med Mörk Choklad 500g

Kolla priset hos:

Hos Bulk hittar vi allt från proteinsnacks och superfoods till kalorifria livsmedel och nötsmör. Sedan 2006 har Bulk engagerat sig i att ta fram näring i världsklass för varje steg på vår hälsoresa. Vi gillar deras engagemang och breda utbud med stora förpackningar som underlättar en träningsaktiv vardag.

Bland deras omtyckta nötsmör finns både cashewsmör och pistagesmör och såklart klassikern hasselnötssmör med mörk choklad. Vi är glada för en stor burk på 500 gram av detta ljuvliga nötsmör som är balanserat i smaken och gör sig utmärkt i småkakor.

Bulks hasselnötssmör med choklad håller hög kvalité och är tillverkat för hand av rostade hasselnötter och mörk choklad. Smöret är helt fritt från tillsatser men chokladen innehåller förutom kakaomassa och kakaopulver även socker, soja lecitin och smaktillsatser.

Per 100 gram får vi i oss 12 gram protein och 55 gram fett. För oss som tränar hårt är hasselnötssmör en självklarhet i skafferiet.


Alive Foods Ekologisk & Stenmalen Nötella

Alive Foods Ekologisk & Stenmalen Nötella

Kolla priset hos:

När vi är ute efter ett riktigt lyxigt nöt- och chokladsmör av hög kvalité väljer vi Nötella från Alive Foods. Chokladkrämen är en hälsosam variant av de mer kända godismärken vi känner i handeln.

Här utgör ekologiska naturella hasselnötter basen och krämen smaksätts med kokossocker, bitar av kakaobönor, kakaopulver och lite flingsalt.

Alive Foods är ett svenskt varumärke som vill erbjuda sina kunder de renaste och mest potenta örterna, oljorna och superfoodsen vi kan hitta. Märket är känt för att hålla hög kvalité och alltid använda ekologiska ingredienser med stor omsorg för tillverkningsprocessen.

Nötella från Alive Foods är stenmalet under en process som tar 12 timmar. Genom att stenmala nötterna kan temperaturen hållas låg och därmed bevaras näringsämnen och enzymer som finns i nötterna. Resultatet blir olikt allt annat.

Både näring, smak och konsistens skiljer sig från andra nötsmör. Vi förstår att Alive Foods är stolta över den här produkten, vi äter den med andakt och njuter av varje tugga. Vi gillar att använda Nötella från Alive Foods på kex, bröd eller kakor.


Monki Hasselnötspasta, 330 g

Monki Hasselnötspasta, 330 g

Kolla priset hos:

Holländska varumärket Monki är en riktig klassiker när det kommer till nötsmör. Sedan 1978 har företaget Horizon producerat ekologiska nötsmör och importerat och sålt nötter, torkad frukt och frön. Idag finns deras sortiment hos återförsäljare runt om hela Europa.

Vi gillar att Horizon själva är involverade i många lokala odlingsprojekt runt om i världen och således har kontroll på hela produktionskedjan för sina nötsmör.

Hasselnötspasta från Monki är ett smakrikt och fylligt nötsmör gjort på ekologiska hasselnötter som rostas varsamt. Vi gillar att smöret är helt naturligt och fritt från tillsatser eller smakförstärkare.

Därför kan vi behöva röra runt i burken ibland för att få ett riktigt krämigt och lent hasselnötssmör. Vi gillar att använda hasselnötspasta från Monki på smörgåsen, i dressingar, smoothies och i bakverk.


Guru Snack Hasselnötspasta Smooth EKO

Guru Snack Hasselnötspasta Smooth EKO

Kolla priset hos:

Guru Snack är ett danskt varumärke som består av ett litet team matentusiaster. Deras mål är att ta fram rena ekologiska produkter med högt protein innehåll, glutenfritt eller torkat. Företaget söker alltid efter de bästa producenterna i Europa eller tillverkar sina produkter själva hemma i köket. I deras utbud hittar vi granola, nötsmör, mandlar, cashewnötter och raw cookies.

Vi gillar att sortimentet är avskalat och smakfullt med intressanta kombinationer. Några av våra favoriter är cashewnötter i svartpeppar och tamaridoppade mandlar.

Alla nötsmör hos Guru Snack är gjorda av en enda ingrediens, ekologiska nötter. Varumärket använder ingen palmolja eller andra tillsatser. Deras hasselnötspasta smooth är gjord endast av ekologiska rostade hasselnötter. Vi älskar den lena och krämiga konsistensen och fylliga smaken.


Nutural World – Krämig Hasselnötssmör (170g)

Nutural World Krämig Hasselnötssmör

Kolla priset hos:

Nutural World kallar sig själva för en hantverksproducent. Företaget är baserat i London och har ett fulländat sortiment av smakrika nötsmör och pålägg i hög kvalité. Nutural World är noga med tillverkningsprocessen och använder traditionella stenkvarnar för att få fram en så näringsrik och smakrik slutprodukt som möjligt. Alla batcher görs dessutom i små partier.

Vi gillar att nötsmören från Nutrual World är veganska, sockerfria och fria från alla typer av tillsatser eller konstgjorda smaker. Hasselnötssmör från Nutural World är krämigt och gjort endast av 100 % rostade hasselnötter.

Vi njuter gärna av nötsmöret som det är på rostat bröd, ringlat över glass eller i veganska brownies. Eftersom detta är en naturlig produkt rör vi om nötsmöret ordentligt innan användning för att få en så krämig konsistens som möjligt.


NATRULY Hasselnötssmör EKO, 100% Hasselnötter

NATRULY Hasselnötssmör EKO, 100% Hasselnötter

Kolla priset hos:

Spanska livsmedelsvarumärket Naturly har ett enda uppdrag: att förändra världen genom kosten. Entreprenörerna Niklas and Octavio visste att världens matmarknad behöver en rejäl förändring med nyttigare och mer hälsosamma alternativ.

Så de satte igång att arbeta för att nå sin mission. Med sina produkter vill de utmana normen av artificiell mat genom att erbjuda endast naturliga och hälsosamma produkter. Vi gillar engagemanget bakom Naturly och deras noggrant utvalda sortiment av snacks, proteiner och choklad.

Hasselnötssmör från Naturly är ekologiskt och gjort av 100 % hasselnötter. Nötsmöret är därmed helt fritt från tillsatser som palmolja eller socker.

Hasselnötterna är varsamt rostade innan de mals till det krämiga smöret. Vi gillar att äta hasselnötssmör från Naturly tillsammans med deras granola och fruktsallad, eller blanda i kakao för en egengjord chokladkräm.


Evertaste Food Veganella

Evertaste Food Veganella

Kolla priset hos:

Det här är en krämig hasselnötsspread från svenska Evertaste Food. Med det fyndiga namnet Veganella, får vi genast en association till den populär nötkrämen Nutella, men givetvis i vegansk tappning.

Det lite underliga med denna produkt är att innehållsförteckningen, enligt återförsäljarna, anger att produkten innehåller 11% kakao och 8% hasselnötter. Vad är då resten undrar vi? Är majoriteten olja och sötningsmedel eller har det blivit fel i texten som förekommer hos återförsäljare?

Dessutom finns produkten inte längre på Evertase Foods hemsida. Vi gillar tydlighet och transparens, vilket tyvärr saknas här känner vi.

Det verkar finnas ett samarbete mellan Nuts Fabriken och Evertaste Food och båda dessa har en produkt som heter just Veganella. Men ingen av dem har längre kvar produkten i utbudet på sina hemsidor, även om den går att hitta hos återförsäljare.


Nuts Fabriken Veganella 300 g

Nuts Fabriken Veganella 300 g

Kolla priset hos:

Vi gillar att Nuts Fabriken har ett annorlunda utbud av lockande, krämiga nötprodukter. Några av våra favoriter är pistagesmör, jordnötssmör squeezy och veganella. Veganella från Nuts Fabriken är ett betydligt nyttigare alternativ till ett av världens mest kända nötsmör.

Det är inga konstigheter eller tillsatser alls i den här produkten. Veganella är med andra ord helt fri från tillsatt socker, mjölkprodukter och palmolja. Kroppen och knoppen tackar oss direkt för att vi väljer veganella från Nuts Fabriken framför sötade hasselnötssmör.

Svenska varumärket Nuts Fabriken är baserade i Lund. Sedan 2020 skapar de hälsosamma nötprodukter till alla oss nötälskare. Veganella innehåller 70 % hasselnötter, dadelsirap och choklad.

Varken mer eller mindre. Både stora och små gillar det här nötsmöret vill vi lova! VI älskar att ha veganella på pannkakor eller en rostad macka på söndagsbrunchen. Nämnde vi att den är helt vegansk?


 Hur tillverkas hasselnötssmör?

Hasselnötssmör tillverkas genom att hasselnötterna rostas på en låg temperatur och sedan krossas eller mals till en krämig pasta. Ett nyttigt och naturligt smör ska inte innehålla några andra ingredienser. Olja behöver inte tillsättas eftersom nötterna är så feta.

Det traditionella sättet att tillverka nötsmör på är genom att använda en stenmal. Det gör att nötterna behåller det mesta av sitt näringsinnehåll och får en rikare smak. Flera premiumtillverkare av hasselnötssmör använder denna metod än idag.

Kan man göra eget hasselnötssmör?

Det går utmärkt att göra eget hasselnötssmör. Vi rekommenderar att du använder ekologiska hasselnötter av bra kvalité för att få en så rik smak som möjligt på ditt hasselnötssmör. Du behöver också en bra matberedare eller höghastighetsblender.

Är hasselnötter nyttigt?

Hasselnötter är nyttigt och bra att äta regelbundet. Förutom att hasselnötter är rikt på protein och nyttiga fetter så är dom de nötter med högst mängd folsyra. De är också rika på fibrer, mangan, koppar, vitamin B1 och B6. B-vitaminerna bidrar till kroppens produktion av serotonin, vilket är ett hormon som kan få dig att känna dig lyckligare, öka dina reflexer och kontrollera din aptit.

Cirka 20 hela hasselnötskärnor innehåller 176 kalorier, 17 gram fett, 4,2 gram protein och 2,7 gram fibrer. Dessutom får vi genom dessa 20 nötter (eller en handfull) i oss 21 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E, 12 % RDI av tiamin, 12 % magnesium, 24 % koppar och 87 % RDI mangan. Dessutom finns det en hel del zink, potassium och fosfor i hasselnötter.

Många äter hasselnötter för dess nyttiga fler- och enkelomättade fetter. Vi hittar dessutom rikligt med omega 6 och omega 9 fettsyror. Ytterligare en anledning att äta hasselnötter är för dess många antioxidanter som skyddar kroppen från oxidativ stress.

Sammanfattningsvis är hasselnötter hälsosamma nötter som ökar antioxidanterna i kroppen, sänker kolesterolvärdet i blodet, minskar inflammation och skyddar hjärtat.


Hitta fler goda växtbaserade livsmedel!