Bästa hampaprotein 2024: Komplett vegetabiliskt proteinpulver

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rent hampaprotein är en av de vegetabiliska proteinkällorna av högst kvalité. Hampa innehåller en fullgod uppsättning aminosyror och innehåller dessutom en hel del fiber och omega-3. Här är vår guide till det bästa hampaproteinet!

Skopa med grön hampaprotein

Vilket hampaprotein är bäst i test?

Vår ekologiska favorit som är oerhört populär här hemma i Sverige är Healthwell Hampaprotein EKO. Den är rimlig i pris och håller väldigt hög kvalitet.

✅ Ekologisk och mycket populär

Healthwell Hampaprotein EKO

En annan självklar toppkandidat är Superfruits hampaprotein. Ekologiskt och hög kvalitet från ett fantastiskt bra varumärke inom naturliga kosttillskott och livsmedel.

✅ Fint varumärke

Superfruit Hampaprotein Eko

Den mest prisvärda sortern är helt klart Bulk Hampaprotein. Perfekt för dig som behöver mycket protein regelbundet i samband med träning.

✅ Mycket prisvärd

Bulk Hampaprotein

Se även våra tips på riktigt bra veganska proteinpulver. Där hittar du olika tillskott med blandade vegetabiliska proteinkällor!

Omdöme om samtliga 16 kosttillskott med hampaprotein

Här kommer en närmare beskrivning av alla 16 hampaproteinpulver som vi har testat. Ett annat populärt alternativ är att köpa hela hampafrön.

Tips! Ibland finns det riktigt billigt hampaprotein inne hos Matsmart!

Mother Earth Ekologiskt Hampaproteinpulver

Mother Earth Ekologiskt Hampaproteinpulver

Kolla priset hos:

Mother Earth Ekologiskt Hampaproteinpulver 250 Gram är, som namnet antyder, ett proteinpulver framställt ur ekologiska hampfrön. Detta hampaproteinpulver innehåller en hög halt av protein, omkring 48,8 gram per 100 gram, och är därmed en rik proteinkälla. Dess innehåll av fett ligger på 11,4 gram, varav en del är fleromättat fett, och det är också rikt på fiber, med 24,1 gram per 100 gram.

Produkten är mycket lättsmält, vilket kan tillskrivas den skonsamma malningsprocessen som eliminerar kolhydraterna. Denna process skiljer sig från tillverkningen av vassleproteinprodukter, där värme och kemikalier används, medan här endast mekaniska metoder används. Detta gör det lämpligt för dem med känsliga magar, eftersom det är fritt från hexan, gluten, soja och laktos.

Hampaproteinpulvret kommer från hampa odlad i Baltikum, av sorten FINOLA, som är lämplig för odling i Norra Europa. Leverantören, Mother Earth, har sitt säte i Sverige, vilket garanterar en viss nivå av kvalitet och ansvar. Det är också värt att nämna att denna produkt är helt ekologisk, vilket gör det till ett hållbart val.

Användningen av detta hampaproteinpulver är enkel. Det rekommenderas att blanda 1-2 skopor med vatten, juice eller grönsakjuice för att göra en snabb och enkel proteindrink. Alternativt kan det blandas med färska frukter eller bär och mandelmjölk för att göra en smoothie. Det är ett utmärkt tillskott för dem som söker återhämtning efter träning.

Förvaring av produkten bör ske torrt och svalt i rumstemperatur för att bevara dess kvalitet och näringsvärde.

För den som söker ett naturligt, ekologiskt och lättsmält proteinpulver kan Mother Earth Ekologiskt Hampaproteinpulver vara ett bra alternativ. Det erbjuder en växtbaserad proteinkälla med ett omfattande näringsinnehåll och är speciellt lämpligt för dem med specifika kostrestriktioner och känsligheter.


Alive Foods Raw Ekologiskt Hampaprotein

Alive Foods Raw Ekologiskt Hampaprotein

Kolla priset hos:

Alive Foods Raw Ekologiskt Hampaprotein är ett proteinpulver framställt av 100% ekologisk, RAW hampa. Med sitt rika innehåll av alla 20 aminosyrorna, varav 10 är essentiella, erbjuder detta hampaproteinpulver en unik vegetabilisk proteinkälla. Det är även rikt på grenade aminosyror (BCAA), som är kända för att vara gynnsamma för muskeltillväxt, vilket gör det till en lämplig produkt för de som är aktiva och tränar.

Produkten är även rik på kostfiber och innehåller fettsyrorna Omega 3, 6 och 9, vilka är viktiga för kroppens allmänna välbefinnande. Det är mild i smaken och är lätt att mixa i smoothies, milkshakes, yoghurt och bakverk. Ett exempel på användning är receptet på nyttiga proteinbars som medföljer, en enkel och näringsrik snackalternativ.

Det bör noteras att detta proteinpulver är fri från gluten och innehåller inga lösningsmedel eller tillsatser. Det är paketerat i en lokal där nötter också hanteras, så de med nötallergier bör vara medvetna om detta. Pulvret är också vegan- och kosher-vänligt.

Förvaringsanvisningarna anger att produkten ska förvaras i en kyl och håller i en vecka, men det kan också frysas där det kommer att hålla i en månad.

Alive Foods, som är baserat i Sverige, är leverantören av detta hampaproteinpulver, med ursprung från Holland inom EU. Det är värt att notera att detta hampaproteinpulver inte bör förväxlas med ”hampamjöl”, som innehåller mycket skalrester, då detta proteinpulver tillverkas av skalade frön, vilket resulterar i ett mjukt pulver med högt näringsinnehåll.

Sammanfattningsvis, för de som söker en naturlig, ekologisk och växtbaserad proteinkälla, är Alive Foods Raw Ekologiskt Hampaprotein ett bra alternativ, med sina många hälsofördelar och användningsmöjligheter. Det är en mångsidig produkt som passar in i många dieter och livsstilar.


Bulk Hampaprotein

Bulk Hampaprotein

Kolla priset hos:

Bulk har ett mycket prisvärt alternativ när det gäller just hampaprotein. Det är en ren och fin produkt som innehåller 100% hampaprotein, utan tillsatser. Det ger 47 gram protein per 100 gram pulver.

Företaget Bulk gör generellt ett väldigt bra jobb med att leverera bra produkter, till bra priser. Det är ofta fokus på enkla och rena produkter, utan konstigheter. Deras förpackningar är miljövänliga och tillverkade av trippla lager cellulosa, förstärkt med en biologiskt nedbrytbar film.

Precis som alla andra proteinpulver på ren hampa, kan smaken vara lite svår för vissa. Det är en besk och nötig smak, och pulvret innehåller en hel del fibrer. Ett tips är att börja med små doser i början och känna efter hur magen hanterar det.

Att ha i någon matsked i smoothien är oftast inga problem smakmässigt och ger en fantastiskt boost av både protein och en del omega 3.

Hur som helst är Bulks hampaprotein ett utmärkt val om du vill beställa hem en prisvärd produkt som håller vad den lovar!


MyProtein – MyVegan 100% Hampaprotein

MyProtein - MyVegan 100% Hampaprotein

Kolla priset hos:

Det här är ett naturligt hampaprotein, utan tillsatser från MyVegan-serien. Det är en serie veganska kosttillskott som ofta är väldigt prisvärda och endast finns hos MyProtein. Det här är den mest prisvärda produkten med hampaprotein av alla vi tittat på och den kan köpas i förpackningar om 1 kg eller hela 2,5 kg!

Proteinmängden hos MyVegan hampaprotein ligger på 54 g per 100 g pulver, vilket är något över standardmängden som brukar anges för denna typ av proteinpulver.

Precis som andra naturliga proteiner från hampa, så är denna produkt ganska smaklös. Den har en del av den typiska nötigheten, men är inte alltför igenomträngande eller stark. Är du känslig för smaken kan den dock upplevas lite väl beskt.

MyProteins hampaprotein fungerar allra bäst att blanda i mixer, till exempel med en smoothie, med någon smaksatt växtdryck eller liknande. Om du endast skakar den med vatten kan det bli lite kvar i botten då den inte blandas ut helt och hållet. Ett annat tips är att mixa ihop den med pannkaks- eller våffelsmet och grädda. På så vis märks inte smaken alls och du får en ett nyttigt mellanmål eller frukost med mycket protein.

Om du vill ha det mest prisvärda hampaproteinet så är MyProtein – MyVegan 100% Hampaprotein klart ett av de bästa valen. Det enda negativa här är att produkten inte är ekomärkt eller liknande. Men det är en mycket bra proteinkälla som passar utmärkt för att hålla proteinintaget uppe över tid!


Superfruit Hampaprotein Eko

Superfruit Hampaprotein Eko

Kolla priset hos:

Högkvalitativt hampaprotein från populära svenska Superfruit. Deras sortiment är fullt av ekologiska nyttigheter och deras proteinpulver av hampa är en riktigt fin produkt.

Produkten kommer från ekologiskt EU-jordbruk och består endast av hampaproteinpulver, utan tillsatser. Proteinmängden är exakt 50%, vilket också är omkring standard för denna proteintyp.

Om du blandar pulvret med till exempel växtbaserad yoghurt eller gröt så får den en lite grönaktig färg av hampan vilket är ganska läckert. Det här är ett näringspackat proteinpulver som passar ypperligt för att boosta en smoothie eller liknande. Precis som andra hampaproteinpulver är det inte jättebra för att skaka med vatten, då det inte blandas ut ordentligt. Bäst är att köra det i en mixer med andra råvaror.

Hur som helst är detta enligt oss det bästa ekologiska hampproteinet på marknaden. Det är hyfsat prisvärt för att vara en ekologisk variant. Framförallt är det nyttigt och gör gott i kroppen. Vi rekommenderar Superfruit Hampaprotein Eko som ett av de bästa ekologiska hampaproteinpulvrena!


Healthwell Hampaprotein EKO

Healthwell Hampaprotein EKO

Kolla priset hos:

Varumärket Healthwell har tagit fram ett prisvärt och fint hampaprotein, med råvaran hämtad från ekologiska odlingar. Proteinmängden håller sig till standard på ganska exakt 50 procent.

Det är definitivt en populär produkt, förmodligen eftersom både pris, smak och funktion ligger väldigt bra till jämfört med marknaden i övrigt.

Förutom en bra mängd protein innehåller Healthwells hampaprotein en hel del fibrer och många olika vitaminer och mineraler. Detta är en naturlig del av den nyttiga näringsuppsättningen i hampafrön.

Detta är en EU-ekologisk produkt, vilket innebär en hel del strikta krav som gäller hela produktionskedjan för produkten, vilket vi ser som positiv när det gäller kosttillskott.

Det hade varit trevligt med möjlighet att köpa lite större förpackningar, men i övrigt är vi extremt nöjda med Healthwell Hampaprotein EKO, på alla fronter. Vi rekommenderar det som ett perfekt tillskott att ha hemma i skåpet, både för dig som behöver extra protein regelbundet, och för dig som vill prova på hampaprotein för första gången!


Biotiva Hampaprotein

Biotiva Hampaprotein

Kolla priset hos:

Det här är något av en juvel i djungeln av hampaprotein! Biotiva Hampaprotein är ett otroligt prisvärt proteinpulver från hampafrön odlade på ekologiska odlingar inom EU.

Företaget Biotiva är baserat i Tyskland och de har många kosttillskott och livsmedel inom hälsosegmentet. Allt i deras sortiment är ekologiskt och växtbaserat. Allt är veganskt och packas och kontrolleras på deras faciliteter i Tyskland. Ett riktigt fint företag som funnits i över 35 år.

Pulvret finns att köpa i en rejäl 1 kg förpackning och passar utmärkt för dig som kommer att konsumera proteinpulver regelbundet. Den innehåller 50 g protein per 100 g av pulvret.

Smaken på pulvret liknar de flesta standardvarianter av hampaprotein, med en lätt nötig smak, som för vissa påminner om gräs i eftersmaken. Det går utmärkt att blanda ut pulvret med dina favoritfrukter och den gör sig allra bäst i en smoothie eller smoothiebowl.

Detta och MyVegan Hampaprotein är de mest prisvärda sorterna du kan hitta på marknaden. Vill du ha ett billigt och bra pulver som dessutom är ekologiskt så kan vi absolut rekommendera Biotiva Hampaprotein!


RawPowder Hampaprotein 50% Eko

RawPowder Hampaprotein 50 procent Eko

Kolla priset hos:

Ett fint naturligt och ekologiskt hampaprotein från varumärket RawPowder. Det här är ett väldigt fint hampapulver och Rawpowder är kända för att hålla en hög standard när de väljer ut sina råvaror.

Pulvret framställs genom en process där hampafrön genomgår tester för att leta efter föroreningar, varefter de rengörs och sorteras. Sedan pressas oljan ut och därefter mals proteiner ned med fibrerna kvar och resultatet blir ett 100% naturligt hampaprotein med en proteinmängd på 50 gram per 100 gram pulver.

Precis som andra hampaproteinpulver, är detta något starkt i smaken. Det lämpar sig bäst för att mixa ihop med frukt, bär, växtdryck eller ha i en smet vid bakning eller liknande. Det är i grund och botten ganska smaklöst, med en viss beskhet och nötighet i eftersmaken. Det blandas dock inte ut så bra med bara vatten, utan ska helst mixas ordentligt.

RawPowder hampaprotein säljs både i 300 g och 500 g förpackningar, och de har även hela hampafrön i sitt sortiment.

Vi gillar det här pulvret och ett stort plus för att det är kommer från ekologiskt EU-jordbruk. Dock är det en lite dyrare variant, men den är utmärkt för dig som vill provsmaka hampaprotein. Eller för dig som bara behöver en liten boost ibland och inte tänker använda det varje dag.


Renée Voltaire Hampaprotein

Renée Voltaire Hampaprotein

Kolla priset hos:

Det här är Renée Voltaires ekologiska rena hampaprotein. Som vanligt levererar Renée sina produkter i marknadens finaste förpackningar. Dock är detta ett av de dyrare hampaproteintillskotten, så det är förmodligen inte den bästa om du tänker konsumera den dagligen.

Förutom att vara något dyrare än andra märken så har Renée Volataire en något lägre mängd protein med strax under 50 g per 100 g pulver. De flesta ligger på minst 50 g, eller strax över. Detta är dock inte någon anmärkningsvärd skillnad, men väl värt att notera ändå eftersom det ytterligare påverkar priset när det gäller protein per krona.

Nog om det negativa när det gäller Renée Voltaires hampaprotein. Pulvret är av väldigt hög kvalitet och är uttalat kallpressat, vilket är den bästa tillverkningsmetoden när det gäller hampaprotein. Det är ett lent och rent pulver med typisk gräsig nötighet i smaken. Definitivt inte en smak som tilltalar alla, men hyfsat neutral och passar utmärkt i smoothies och matlagning.

Sammanfattningsvis är Renée Voltaire Hampaprotein definitivt en utmärkt produkt. Den är ekologisk och håller hög kvalitet, men är samtidigt ett av de dyrare alternativen. Vi rekommenderar att prova den, om inte annat så får du en fin burk att ha på hyllan. Men den är lite väl dyr för att konsumeras dagligen enligt oss.


Renée Voltaire Smoothieboost Hampaprotein Mix

Renée Voltaire Smoothieboost Hampaprotein Mix

Kolla priset hos:

Det här är en unik och intressant produkt bland hampaproteinerna. Renée Voltaire Smoothieboost är ett hampapulver i grunden, men man har även blandat i vetegräs, spirulina och açaí. Mängdfördelningen ser ut såhär:

 • Raw hampaprotein 90 %
 • Vetegräs 3,3 %
 • Spirulina 3,3 %
 • Açaí 3.3 %

Samtliga ingredienser är ekologiska och det finns enormt mycket nyttiga effekter av alla dessa råvaror. Den här produkten ligger prismässigt i nivå med Renée Voltaires andra hampaprotein, och då tycker vi att detta är ett mycket mer intressant alternativ. Den sticker ut från mängden mot alla andra hampaproteintillskott vi har testat.

Smaken är i stort sett densamma som hos andra hampaproteiner, kanske något mer åt ”gräshållet” i denna produkt. Det är ingen jättestark bismak utan en ganska neutral sådan, även om den som är känslig kan ogilla den.

Bäst passar Renée Voltaire Smoothieboost Hampaprotein Mix att använda ihopblandad med annat gott som frukter och bär, veganskt yoghurt eller liknande, gärna som en smoothie eller smoothiebowl.

Även om vi tyckte att Renée Voltaire hampaprotein var dyr så känns denna produkt mer värd pengarna. En riktig fin förpackning, en bra blandning av nyttigheter och en fräsch vegansk protein helt enkelt. Vi rekommenderar definitivt att du provar Renée Voltaire Smoothieboost Hampaprotein Mix, som ett kul sätt att boosta din hälsa med både protein och många nyttiga mineraler och vitaminer!


Powerfruits Ekologiskt Hampaprotein

Powerfruits Ekologiskt Hampaprotein

Kolla priset hos:

Här har vi ännu ett naturligt och rent hundraprocentigt hampaproteinpulver. Varumärket heter Powerfruits. Alla deras produkter förpackas för hand nere i deras lokaler i Skåne. De har ett fint sortiment med många fina nötter, kryddor och hälsokostprodukter såsom det här hampaproteinet.

Proteinet är ekologiskt och har en proteinhalt på 50 g per 100 g pulver. Det är inget särskilt som utmärker just denna produkt och den är på det stora hela jämförbar med RawPowder hampaprotein, som ligger ganska lika i pris.

Ett nyttigt hampaprotein, med naturlig smak som är lätt att mixa till i en god och nyttig proteinsmoothie. Vi gillar produkten, även om Powerfruits ekologiska hampaprotein kanske inte är vårt främsta val.


Wellaware Ekologiskt Hampaprotein

Wellaware Ekologiskt Hampaprotein

Kolla priset hos:

Kosttillskottsföretaget Wellaware har tagit fram det här ekologiska, veganska och helt GMO-fria hampaproteinet. Det är ett bra proteinpulver med 50% proteininnehåll och en ren och mild smak av hampafrön.

Vi har sett att andra recenserar den här produkten och säger att den har en godare smak än andra hampaproteinpulver. Vi kan inte konstatera någon större skillnad, förutom möjligtvis att den är något mildare i eftersmaken än de allra starkaste beska varianterna. Hampafrön har en stark nötig och nästan gräsaktig smak som kommer igenom, men på det stora hela är Wellaware hampaprotein ganska smaklöst i sin naturliga form.

Överlag är detta en bra produkt. Den är ekologisk, har ett naturligt och rent innehåll och är lätt att dosera. Priset ligger någonstans i mellanklassen och det är ett helt ok alternativ. Vi uppskattar att den kommer på burk, då detta gör det lättare att dosera proteinpulvret.

Allt som allt kan vi rekommendera Wellaware Ekologiskt Hampaprotein som en trevlig, ganska mild och lättmixad hampaprotein som gör jobbet helt enkelt!


Sunwarrior Hampaprotein Eko

Sunwarrior Hampaprotein Eko

Kolla priset hos:

Varumärket Sunwarrior är extremt uppskattat och de har många väldigt trevliga proteinprodukter för veganer. Deras hampaprotein är ett rent och naturligt protein gjort på ekologiska hampafrön.

Proteinmängden på Sunwarrior hampaprotein är 50 g per 100 g pulver, helt enligt standard. En sak vi verkligen uppskattar med det här hampaproteinet är att tillverkarna har tagit fram mätvärden även för andra mineraler och vitaminer i produkten. Med det här proteinpulvret får du bland annat i dig imponerande mängder av till exempel magnesium, koppar och mangan. Se hela näringsinnehållet på Sun Warrior hampaprotein här.

Sun Warriors hampa kommer i en 750 g snygg förpackning. Vi gillar att det är en lite större förpackning, dessutom med skruvlock anpassat för enkel daglig dosering. Det är uppenbarligen ett kosttillskott med personer som tränar i åtanke.

Vi gillar verkligen den här produkten och varumärket är extremt omtyckt bland veganer och hälsokostentusiaster runt om i världen. Det enda som drar ner betyget är att jämförelsepriset på den här produkten blir något högre än några av våra andra favoriter. Vi får helt enkelt kalla Sunwarrior Hampaprotein Eko för vår lyxfavorit. Ett tips är ett köpa en burk av denna, och när den är slut fylla på med någon billigare, till exempel MyVegan hampaprotein.


Holistic Hampaprotein

Holistic Hampaprotein

Kolla priset hos:

Holistic är kända för sina rena och högkvalitativa kosttillskott, som ofta är helt veganska. Deras hampaprotein är ett sådant och det är en ekologisk produkt odlad inom EU.

Smaken på Holistic hampaprotein är helt ok, lik de flesta andra liknande produkter. Den får en ganska tjock konsistens snabbt så det är bra att blanda den med ganska mycket vätska. För att få till en god smak är det som alltid bäst att blanda den med lite söta bär eller kanske använda lite sötningsmedel.

Innehållet i Holistics hampa är hur som helst enbart malda hampafrön, från ekologiska odlingar. Proteinhalten ligger på strax under 50 g per 100 g pulver, vilket är snäppet under genomsnittet. Det som är lite trist med denna produkt är att en påse endast innehåller 400 gram, vilket med tanke på priset gör den till en av de dyrare hampaprotein-produkterna.

Allt som allt är Holistic Active Hampaprotein ett bra kosttillskott, från en erkänt duktig tillverkare, men tyvärr något dyr. Vi hade förmodligen hellre köpte Superfruits hampaprotein, men båda är definitivt bra produkter.


Piowald Bio Hampaprotein

Piowald Bio Hampaprotein

Kolla priset hos:

Den här sorten kommer från det tyska varumärket Piowald. De har ett stort sortiment med många näringsrika livsmedel, med fokus på ekologiska, veganska och naturliga ingredienser. Piowald Bio Hampaprotein imponerar stort på oss, genom att vara både ekologisk, prisvärd och tillgänglig i stora förpackningar.

Deras Bio Hampaprotein kommer i en stor 1 kg förpackning vilket är bra för dig som konsumerar proteinpulver regelbundet, till exempel efter träning. Det är ett komplett hampaprotein med 50 g protein per 100 g pulver.

Detta är ett riktigt kvalitetsprotein till ett förvånansvärt bra pris. Det är kallpressade hampafrön av hög kvalitet från ekologiska odlingar, förpackade i stora påsar som packas för hand. Det som är värt att nämna här, som tyvärr inte framgår av leverantören så tydligt är att produkten är odlad och testad i Kina. De nämner det endast som ”icke-EU jordbruk” och att den är testad i tyska labb, vilka råkar vara belägna i Kina. Det behöver inte vara något negativt med produkten för det, men bristen på transparens är lite trist.

Överlag är Piowald Bio Hampaprotein en bra och billig produkt, men vårt omdöme dras ned lite av den otydliga informationen om produktens ursprung.


Weight World Premium Hemp Protein Powder

Weight World Premium Hemp Protein Powder

Kolla priset hos:

Weight World är ett globalt företag med kosttillskott och redskap som främjar en hälsosam livsstil. De har sin huvudsakliga bas i Storbritannien och deras kunder finns framförallt inom EU. De har ett riktigt fint hampaprotein som kommer i 500 g förpackningar, utan smakämnen och tillsatser.

Proteininnehållet ligger på strax under 50% och en rekommenderad portion ger cirka 14 gram protein. Det kan förstås justeras efter behov och för vissa passar det bättre med två skopor.

Överlag är Weight World Premium Hemp Protein Powder en bra produkt och pulvret är rent och ganska välsmakande, med en lite besk eftersmak som är typisk för hampafrön. Den går utmärkt att mixa i smoothies och liknande precis som vanliga hampaproteinpulver.

Problemet med den här sorten är egentligen bara priset. Den är hyfsat dyr i jämförelse med många andra produkter vi testat och har inte så mycket som särskiljer den från de andra. Burken är snygg och har ett skruvlock vilket vi dock föredrar framför enkla påsar.

Allt som allt är Weight World Premium Hemp Protein Powder ett bra hampaprotein, men inte vår favorit med tanke på priset.


Vad är hampaprotein?

Hampaprotein utvinns från hampa, vilket är en del av växten Cannabis Sativa. Det är dock skillnad på den växten som används för framställning av livsmedel och den som används som narkotikapreparat.

Växten hampa har funnits i tusentals år och används både inom medicin och för dess fibrer för att tillverka rep, tyger med mera. Den sorten som odlas för livsmedel såsom hampaprotein innehåller i praktiken ingenting av det psykoaktiva ämnet THC. Med andra ord: du blir inte ”hög” eller påverkad av att äta hampa eller dess frön.

Hur tillverkas hampaprotein?

För att göra proteinpulver av hampa börjar man med att pressa ut oljan från fröna. Det som återstår är sedan i huvudsak protein och fibrer. Denna massa pressas sedan och mals ner till pulver. Detta torkade pulver är den färdiga produkten. Hampaprotein är därför ett minimalt raffinerat och behandlat livsmedel, alla dess naturliga egenskaper är kvar.

Det gör också att hampaprotein skiljer sig från många andra proteinpulver genom det innehåller många nyttiga ämnen och fibrer, men inte är så rent om vi tänker på enbart proteinmängden.

Är hampaprotein bra?

Ja, det finns många bra aspekter med detta vegetabiliska alternativ. Vi kan titta på några av för- och nackdelarna med hampaprotein.

Fördelar med hampaprotein

 • Komplett protein. Det vill säga innehåller alla nio essentiella aminosyror.
 • Det är lättsmält. Kroppen har lättare att bryta ned proteinet i de färdigmalda hampafröna.
 • Fiberrikt. I en portion på cirka 30 gram hampaprotein får du i dig cirka 5-10 gram fiber (beroende på sort).
 • Bra fetter. I hampaprotein finns en bra balanserad mängd omega 6 och omega 3 (cirka 3:1 ratio) vilket är hälsosamt för bland annat hjärtat.
 • Andra mineraler – Eftersom hampaprotein inte är ett rent proteinextrakt, innehåller det även andra nyttigheter till exempel en hel del magnesium, zink, kalcium och koppar.

Nackdelar med hampaprotein

 • Det är inte ett isolerat protein. Hampaproteinpulver innehåller bara cirka 50% protein.
 • Smaken. Det är nog den främsta anledningen till att vissa inte gillar hampaprotein. Många tycker den är hyfsat neutral, men vissa ogillar starkt den beska nötiga eftersmaken.
 • Priset. Hampaprotein tenderar att vara något dyrare än andra veganska proteinpulver.

Hur smakar hampaprotein?

Hampaprotein har en smak lite åt det nötiga hållet. Fröna som används för att tillverka proteinpulvret är ganska starka i smaken. Det beskrivs nog bäst som lite jordigt och nötigt.

Vissa tycker det är gott, andra ogillar smaken av hampaprotein då den är lite stark och tränger igenom. Däremot kan de flesta dricka den som proteinpulver utan större problem. Om du blandar hampaproteinpulvret i en smoothie smakar det inte särskilt mycket alls. Om du väljer att dricka den endast med vatten kan bismaken vara sisådär, men det brukar slinka ner ganska snabbt.

En sak som skiljer hampa från andra proteinpulver är att det ofta kommer i ett lite grövre pulver. Det är inte lika raffinerat som andra proteinextrakt. Därför blandas det inte så bra bara genom att skaka i en shaker, utan bäst resultat får du om du kör det i mixern.

Är hampaprotein nyttigt?

Ja. Hampaprotein är ett komplett protein som är lätt för kroppen att absorbera. Förutom proteinet innehåller det flera nyttiga ämnen som:

 • Fett – Bland annat omega 3
 • Fiber – Hampafrön är rika på nyttiga fibrer
 • Mineraler – I hampa finns gott om många livsnödvändiga mineraler.
 • Protein – Hampaprotein består av ungefär 50% rent protein.

Är hampaprotein raw?

Ja. Hampafröna bearbetas endast genom att oljan pressas ur. Fröna torkas och mals ner till pulver men behöver inte upphettas eller lagas till.

Är hampaprotein veganskt?

Ja. Nästan alla hampaproteinpulver som säljs innehåller bara en ingrediens: nermalda hampafrön. Vissa sorter har andra vegetabilier i såsom spirulina och vetegräs. Alla hampaproteiner vi provat är veganska.

Är hampaprotein lagligt?

Ja. Den typen av hampa som används för att framställa hampaprotein är så kallad industrihampa, med extremt låga nivåer av THC. Det finns regleringar kring vilken hampa som får odlas, vilket du kan läsa mer om hos Jordbruksverket. Även Livsmedelsverket har löpande uppdatering kring lagstiftningen för produkter baserade på hampa.

Är hampa ett komplett protein?

Ja, hampa är ett fullvärdigt protein med alla essentiella aminosyror. Det är en av de stora fördelarna med hampaprotein jämfört med många andra vegetabiliska proteinkällor.

Dessutom finns det studier som pekar på att hampaprotein är en vegetabilisk proteinkälla som kroppen är bra på att absorbera.


Om du gillade den här artikeln kanske du även vill läsa om ärtprotein, risprotein eller sojaprotein!