Bästa gurkmeja 2024: Den gula kryddan och dess hälsoegenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gurkmeja är den gula kryddan i curry, guldmjölk och många olika maträtter. På senare tid har örten fått ett stort uppsving inom hälsokosten och hälsosamma trender här i Sverige. Vi tar en titt på gurkmejans hälsoegenskaper och olika sorters tillskott som finns på marknaden.

Gurkmeja skål och sked med orange pulver, några färska rötter bredvid

Vilken gurkmeja är bäst i test?

Vår favorit i pulverform är Healthwells ekologiska gurkmeja. Bra kvalitet, lagom stor förpackning, till ett bra pris!

Healthwell Gurkmeja Pulver Eko

Ett billigt alternativ som är utmärkt för matlagning, är Haldi Gurkmeja. Äkta vara från Indien i praktiska 100-gramspåsar.

Haldi Gurkmeja 100g

Bästa gurkmeja i kapselform är antingen Healthwell Gurkmeja Premium, eller BetterYou Gurkmeja. Båda dessa är mycket potenta kapslar med en hög dos gurkmeja-extrakt och hög halt av det verksamma ämnet curcumin.

Healthwell Gurkmeja Premium

Better You EKO Gurkmeja 100 kapslar

Lista på gurkmeja hälsokostprodukter

Här kommer en omfattande lista på gurkmeja som är tillgängligt att beställa hem. Produkterna innefattar både pulver, kapslar och andra doseringsformer.

De flesta hälsokostprodukterna på vår lista är renodlade gurkmeja-tillskott, men det förekommer även vissa mixar där andra örter ingår.

Healthwell Gurkmeja Pulver Eko

Healthwell Gurkmeja Pulver Eko

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Healthwell har ett stort utbud av hälsokost, kosttillskott och superfoods till förmånliga priser. varumärket lägger fokus på hög kvalité snarare än extravaganta designer. Vi gillar enkelheten på den vita påsen med orange tryck för deras ekologiska gurkmeja.

Den mångsidiga kryddan är 100 % ren Curcuma Longa från Indien och har en mild behaglig smak som passar i många rätter och drycker. Den vackra gulorangea färgen kommer från det verksamma ämnet curcumin. I gurkmejapulver från Healthwell finner vi 2,5 % curcumin.

Därför gillar vi att använda detta pulvret till antiinflammatorisk kost och hälsosamma drycker. Tillverkarna föreslår att vi använder upp till en matsked eller 7,5 gram per dag i vår matlagning eller hälsodryck. Vi gillar att påsen är stor på 500 gram och därmed räcker länge.


Healthwell Gurkmeja Kapslar

Healthwell Gurkmeja

Kolla priset hos:

Vi gillar att Healthwell ger oss möjlighet att köpa fler förpackningar av våra favoritprodukter till ett rabatterat pris! Hos Healthwell kan vi få deras vegetabiliska kapslar med gurkmeja i förpackningar om 60, 120 eller 180 kapslar.

Dessa kapslar består av gurkmejaextrakt från Curcuma Longa-roten, klumpförebyggande medel, svartpepparextrakt och själva kapseln som är gjord av cellulosa. Vi hittar dem i kategorin av tillskott för lederna.

Rekommendationen är att vi tar en till två kapslar dagligen tillsammans med mat. En kapsel innefattar totalt 300 mg gurkmeja varav 210 är rena curcuminoider och 2,5 mg är piperin (svartpeppar).

Många som provat produkten berättar om hur gurkmeja minskat deras värk i lederna. Det är tack vare det verksamma ämnet curcumin som det finns mycket forskning kring.

Vi gillar också att Healthwell tillsatt piperin för att öka biotillgängligheten av curcumin. Det kan vara bra att veta att stora doser gurkmeja kan ge magbesvär så vi föreslår att följa de rekommenderade anvisningarna från tillverkaren och minska dosen om du känner biverkningar.


Healthwell Gurkmeja Premium

Healthwell Gurkmeja Premium

Kolla priset hos:

Premium kapslar med gurkmeja från svenska Healthwell är det bästa av två världar. Vi får en högdoserad gurkmeja med curcumin tack vare en blandning av extrakt och pulver. Detta ger oss en renare och starkare dos av curcumin som dessutom tillsammans med svartpepparextraktet är enklare för kroppen att tillgodose sig.

Vi gillar att Healthwell har ekologiskt pulver i sina kapslar med alla naturliga näringsämnen bevarade. Kapslarna är små och enkla att svälja. Vi tar en kapsel varje morgon innan frukosten och en kapsel varje kväll innan kvällsmaten.

Totalt innehåller burken 60 kapslar men vi kan köpa tre burkar, med totalt 180 kapslar, för ett rabatterat pris. Perfekt för oss som äter detta kosttillskott för dess antiinflammatoriska egenskaper.

Många som använder curcumin i kapslar vittnar om att dessa hjälper dem med besvär av artros och gör vardagen enklare igen. I en kapsel får vi totalt 600 mg gurkmeja, varav 350 mg består av ekologiskt gurkmejapulver och 250 mg extrakt från gurkmeja samt 250 mg standardiserad curcumin.


Elexir Gurkmeja Kosttillskott 60 st

Elexir Gurkmeja Kosttillskott

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Elexir Pharma har sedan 20 år försett sina kunder med ekologiska, vetenskapliga och nyskapande kosttillskott för en modern livsstil. Elexir Gurkmeja är inget undantag.

Detta kosttillskott består av 60 kapslar med gurkmejaextrakt och totalt 95 % curcuminoider. Det aktiva ämnet curcumin har det forskats mycket kring och är anledningen till att gurkmeja länge använts som kosttillskott för att öka ledernas flexibilitet. Därför hittar vi ofta kosttillskott med gurkmeja just i kategorin för leder och muskler i många hälsokostaffärer.

I kapslarna från Elexir Pharma hittar vi ett varumärkesskyddat gurkmejaextrakt, Curcumin C3 Complex, svartpepparextrakt samt förtjockningsmedel av cellulosa, inulin, klumpförebyggande medel och ytbehandlingsmedel.

Kapslarna är helt fria från konserveringsmedel och artificiella smak-eller färgämnen. Vi tar en kapsel per dag för att stötta lederna, gärna i samband med måltid. En kapsel består av 500 mg gurkmejaextrakt, varav 475 mg är curcuminoider, och 2,5 mg svartpepparextrakt.


Powerfruits Gurkmeja Premium Eko Raw

Powerfruits Gurkmeja Premium Eko Raw

Kolla priset hos:

 • Finns i många olika storlekar.

Svenska företaget Powerfruits har ett stort sortiment av ekologiska superfoods, kryddor, nötter, torkade frukter, svampar och mer. Många av deras produkter och pulver är helt raw, som deras Gurkmeja Premium.

Detta är en 100 % ren naturprodukt utan tillsatser. Vi använder gärna gurkmejapulver från Powerfruits för dess antiinflammatoriska egenskaper i kryddblandningar, matlagning och drycker.

Vi gillar den svagt bittra smaken som också passar bra ihop med ingefära i te, asiatiska grytor eller den klassiska ayurvediska hälsodrycken guldmjölk.

Då blandar vi även gurkmejan tillsammans med svartpeppar och kokosolja för att öka upptaget av curcuminoiderna på ett naturligt sätt. Hos Powerfruits får vi ekologiskt gurkmejapulver i en återförslutningsbar påse på 250 gram. Det är enkelt att dosera själv i maten efter önskemål eller recept.


Skip Gurkmeja + Ingefära 100 st

Skip Gurkmeja + Ingefära 100 st

Kolla priset hos:

Svenska Skip har sedan företaget startades 1971 tillverkat och utvecklat sina kosttillskott i Sverige. Produkterna är framtagna för oss som har en aktiv livsstil, elitidrottare likväl som motionärer.

Hos Skip är kosttillskott ett hjälpmedel till att få ut det mesta av både dagen och träningen. Vi gillar inställningen hos Skip och deras sortiment av kapslar för olika ändamål.

Skip Gurkmeja + Ingefära är kapslar framtagna för att främja en god maghälsa. I kapslarna hittar vi högkoncentrerad gurkmeja och ingefära. Dessa kryddor har länge använts världen över, både enskilt och ihop, för sina hälsofrämjande egenskaper.

Tillsammans är kryddorna ett starkt team för att öka immunförsvaret och bidra till en normal matsmältning. Ingefära bidrar även till att magen och tarmens arbete fungerar som det ska.

Totalt får vi 100 stycken tabletter som består av pulver från Curcuma Longa (gurkmeja) och Zingiber Officinale (ingefära), fyllnadsmedel och ytbehandlingsmedel. Notera att dessa tabletter avrådes för gravida kvinnor eftersom de innehåller ingefära.


Better You EKO Gurkmeja 100 kapslar

Better You EKO Gurkmeja 100 kapslar

Kolla priset hos:

Better You är ett svenskt varumärke som tillhandahåller träningstillbehör och hälsokost. Sedan 2013 har företagets mission varit att utveckla dagsaktuella produkter och samarbeta med hälsofackhandeln i Sverige. Better You vill att det ska vara enkelt att leva hälsosamt med deras kosttillskott och hälsorådgivning.

Gurkmeja EKO kapslar från Better You består av 100 kapslar gurkmejapulver av hög kvalité. Kapslarna är tillverkade i Sverige och innehållet är ekologiskt. Detta är ett premium kosttillskott med 16 gånger mer curcumin än i vanligt pulver.

Curcumin anses vara det mest potenta verkningsämnet i gurkmeja. I vanligt pulver hittar vi runt 5 % curcumin, men i gurkmejaextraktet från Better You finns 80 % curcumin. Tillsammans med svartpepparextrakt får vi ut så mycket som möjligt av gurkmejan i den här kapseln.

Totalt innehåller en kapsel 300 mg gurkmejapulver, varav 240 mg är curcuminoider. Vi tar en kapsel per dag i tillsammans med mat. Kapseln är enkel att svälja men kan också öppnas för att tömma innehållet i vatten eller annan dryck.

Notera att tillverkarna avråder gravida, ammande och personer under medicinering att ta detta potenta kosttillskott.


Rawpowder Gurkmeja 125 g

Rawpowder Gurkmeja

Kolla priset hos:

Svenska Rawpowder vill ge sina kunder naturens allra finaste för vår hälsas skull. I sortimentet hittar vi därför de finaste råvarorna från naturen, de som är ekologiska och har ett högt näringsinnehåll. Eller med andra ord, superfoods.

Vi hittar allt från antioxidanter, vitaminer och mineraler, och proteinpulver till bipollen, nässelpulver och torkade bär. Deras pulver är smakrika, färgrika och av hög kvalité.

Gurkmejapulver från Rawpowder kommer från ekologisk gurkmeja som odlats i Vietnamn. Örten är vanlig i matlagning i hela Asien och ingår ofta i olika curryblandningar.

Tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper och positiva verkan på leder, muskler och immunförsvaret har gurkmeja länge använts inom traditionell medicin i Indien och numer som kosttillskott i andra delar av världen.

Rawpowders Gurkmeja är 100 % raw och kommer i en återförslutningsbar påse på 125 gram. Vi gillar att ge den lilla påsen som present till vänner som är nyfikna på att testa gurkmeja som kosttillskott.


Bulk Gurkmejapulver

Bulk Gurkmejapulver

Kolla priset hos:

Bulk har ett prisvärt ekologiskt gurkmejapulver som säljs i olika förpackningsstorlekar. Det är ofta prisvärt att handla denna typ av produkter från detta varumärke. De håller ned priserna genom att hålla förpackningarna enkla, och sälja sina tillskott i stora förpackningar.

Pulvret är certifierat ekologiskt genom den brittiska välgörenhetsorganisationen Soil Association.

Oavsett om du vill använda det som krydda, eller som tillskott i hälsosamma drycker, proteinshakes och smoothies, är Bulks gurkmejapulver ett utmärkt alternativ. Det är rikt både på protein och fiber och tillsätter både smak och en härlig knallgul färg.

Lagret hos Bulk varierar så det är inte alltid tillgängligt med de större påsarna. Kolla in och se om de har något prisvärt storpack på gurkmeja, så kan du bunkra upp, om det är något du konsumerar ofta!


Naturens Apotek Gurkmeja Curcumin 90 tabletter

Naturens Apotek Gurkmeja Curcumin 90 tabletter

Kolla priset hos:

Svenska företaget Naturens Apotek erbjuder ett brett utbud av kosttillskott som tillverkas i Sverige. I sortimentet finns både enskilda vitaminer och mineraler samt funktionella ämnen som vi hittar i örter, frukter och bär. Exempelvis verksamma ämnen från havtorn, nypon och gurkmeja.

Gurkmeja Curcumin tabletter från Naturens Apotek hittar vi på hyllan för förkylning och immunförsvar hos hälsokostbutikerna. Det verksamma ämnet curcumin har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och ses som den viktigaste beståndsdelen i gurkmeja för att stärka immunförsvaret.

Vi gillar att Naturens Apotek även tillsatt zink i sina kapslar. Zink bidrar också till ett normalt fungerande immunsystem och hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.

En dagsdos av detta kosttillskott består av två kapslar per dag. Då får vi totalt 211 mg gurkmeja, varav 200 mg är curcuminoider samt 2 mg svartpeppar och 3 mg zink. Kapslarna innehåller även fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel.


WellAware Gurkmeja 90 kapslar

WellAware Gurkmeja 90 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska företaget WellAware tillverkar sina produkter i Sverige med naturliga råvaror. I deras stora utbud hittar vi både naturliga kosttillskott, superfoods, glutenfria produkter och veganska tillskott. WellAware vill främja både en god hälsa och ett glatt humör med sina produkter.

Gurkmejakapslar från WellAware består av 90 stycken vegetabiliska kapslar med ingefära och gurkmeja. Tillverkarna framhäver att produkten är naturligt rik på järn som stärker immunförsvaret. Dessutom innehåller de magnesium, kalium och mangan.

Vi följer de rekommenderade anvisningarna för dagligt intag och tar totalt sex kapslar dagligen. Tre kapslar tillsammans med frukost och tre kapslar tillsammans med kvällsmat. Notera att WellAware avråder gravida, ammande och personer med magbesvär att använda deras kosttillskott med gurkmeja och ingefära.


Great Earth Gurkmeja 500mg 60 kapslar

Great Earth Gurkmeja 500mg 60 kapslar

Kolla priset hos:

Great Earth är ett svenskt varumärke med över 35 års erfarenhet av naturlig hälsa och hälsokost. De arbetar fortfarande med samma vision om en bättre värld för både människa och planet.

Great Earth vill ge kraft till människor att vara den förändring som krävs för att världen ska må bättre. Deras kraftfulla kosttillskott innehåller endast naturliga ingredienser av hög kvalité. Därmed slösar vi inte på jordens resurser, menar företaget.

Gurkmejakapslar från Great Earth består av totalt 60 kapslar á 500 mg gurkmeja. Av dessa 500 mg är 25 mg ren curcumin och 30 mg curcuminextrakt. Great Earth använder ett patenterat gurkmejaextrakt de kallar NovaSOL som är både vatten- och fettlösligt.

Detta speciella extrakt har en mycket hög biotillgänglighet och snabb absorption i kroppen. Vi gillar att Great Earth är effektiv med sina resurser. Vi tar en kapsel per dag i samband med måltid.


Sonnentor Ekologisk Gurkmeja 1 kg

Sonnentor Ekologisk Gurkmeja 1 kg

Kolla priset hos:

Sonnentor är ett världsledande livsmedelsföretag från Österrike. Sedan 1988 har de försett oss kunder med ekologiskt odlade örter och kryddor. Krydd- och teblandningarna är smakrika och färgstarka och har tagit företaget till den internationella handeln.

Vi gillar också att Sonnentor har ett ekologiskt förhållningssätt hela vägen, från odling till att packa utan plast, produkter utan palmolja och direktkontakt med de ekologiska odlarna.

Hos Sonnentor kan vi också hitta våra favoritkryddor i stora förpackningar. Vi gillar att Ekologisk Gurkmeja från Sonnentor finns i en påse på ett kilo. Kryddan har den klassiska guldgula färgen och kan användas både i matlagningen och som kosttillskott.

Andelen curcumin ligger på tre till sex gram per 100 gram. Sonnentors gurkmeja odlas ekologiskt i Indien och Indonesien där den också torkas och mals till den krydda vi känner.


Solaray GPH Gurkmeja 60 kapslar

Solaray GPH Gurkmeja 60 kapslar

Kolla priset hos:

Amerikanska företaget Solaray erbjuder ett brett sortiment av vitaminer, mineraler, örter och aminosyror. Sedan starten för nästan 50 år sedan har Solaray arbetat för att ge oss näringsämnen med hälsofrämjande egenskaper, direkt från naturen.

Hälsokostföretaget håller hög kvalité på sina produkter, mycket tack vare att de själva tillverkar produkterna i egna fabriker i Utah. Solaray strävar efter att alla produkter i deras sortiment ska vara helt fria från GMO, veganska och fria från bekämpnings- och lösningsmedel.

Det är framförallt kapslar vi hittar hos Solaray. Några av våra favoriter är fermenterad rödbeta, ingefärsrot och grape seed. Men det finns även mängder av enskilda ämnen som zink, teanin eller vitamin C.

Gurkmeja från Solaray är vad de kallar en Guaranteed Potency Herb och innehåller 95% curcumin per kapsel. Totalt innehåller burken 60 kapslar. Kapseln är vegansk och helt fri från tillsatser. Tillverkarna föreslår att vi tar en till tre kapslar dagligen tillsammans med mat eller dryck.


Renée Voltaire Gurkmejapulver, 100 g

Renée Voltaire Gurkmejapulver

Kolla priset hos:

Renée Voltaire har förmodligen marknadens bästa utbud av diverse produkter med gurkmeja, utöver denna variant med rent pulver.

Svenska matpionjären Renée Voltaire har tagit fram ett gurkmejapulver som kommer enbart från ekologiska odlingar. Självklart är pulvret helt fritt från tillsatser.

Gurkmeja är en rot som efter skörd torkas för att sedan försiktigt malas till ett fint pulver. Det vanligaste är att vi i Sverige använder gurkmeja som pulver i våra kryddblandningar, matlagning och i drycker. Men även den färska roten kan ätas.

Eftersom gurkmeja är en kraftfull antioxidant gillar vi att starta dagen med ekologiskt gurkmejapulver från Renée Voltaire. Vi tycker det känns enkelt att blanda i en tesked i vår smoothie, juice eller golden milk frukostlatte. Kanske särskilt när kroppens immunförsvar och ork behöver stöttas upp lite extra.


Swedish Supplements Turmeric Forte, 90 caps

Swedish Supplements Turmeric Forte, 90 caps

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Swedish Supplements förser oss med noggrant utvalda tillskott som passar för en aktiv vardag. Företaget har utvecklat Turmeric Forte för att få fram så hög mängd curcuminoider som möjligt.

I Turmeric Forte hittar vi därför endast gurkmejaextrakt, istället för vanligt gurkmejapulver. I en enda kapsel får vi därmed 475 mg curcuminoider. Förutom extrakt innehåller den vegetabiliska kapseln även piperin från svartpeppar för att öka biotillgängligheten.

Tillverkarna föreslår dessutom att vi tar kapslarna tillsammans med mat eftersom curcumin är fettlösliga och därmed blir det enklare för kroppen att ta tillvara det verksamma ämnet.

Swedish Supplements rekommenderar att vi tar en kapsel per dag av deras premium gurkmejakapslar. Totalt innehåller förpackningen 90 kapslar, som då räcker i 90 dagar.


Superfruit Gurkmejapulver EKO

Superfruit Gurkmejapulver EKO

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Superfruit har flera decenniers erfarenhet av tillskott för aktiva och hälsointresserade människor.

Under varumärket Superfruit hittar vi ett stort sortiment av superfoods i form av torkade frukter, nötter och pulver. Superfruit satsar på rena kvalitativa produkter som tillhör de lägre priserna på marknaden.

Gurkmejapulver från Superfruit är ekologiskt odlat och innehåller inga tillsatser. Detta är naturlig gurkmeja och innehåller ca 2,5 till 3 % curcumin.

Gurkmeja är också naturligt rikt på järn och magnesium, vilket Superfruit gärna lyfter fram. Både magnesium och järn bidrar till minskad trötthet och bättre allmän energi. Därför tar vi gärna gurkmeja som pulver i matlagning och dryck dagligen.


The Organic Labs Gurkmejapulver Ekologiskt, 70 g

The Organic Labs Gurkmejapulver Ekologiskt, 70 g

Kolla priset hos:

The Organic Labs har ett smalt och noga utvalt sortiment av superfrukter i pulverform. Alla produkter är ekologiskt odlade på småskaliga jordbruk för att stötta och främja lokal hållbarhet. The Organic Labs är noga i sina val av både ingredienser och samarbetspartners.

Alla produkter är fria från kemikalier, tillsatser och sockerarter. Varje batch är dessutom tillverkad i små omgångar för att säkerställa färskhet och hög kvalité. Vi betalar gärna lite mer för dessa färgstarka, smakrika och hälsosamma pulver.

Gurkmeja från The Organic Labs kommer från ekologiska odlingar i Indien. Rötterna skördas varsamt för att sedan torkas och malas på plats. Vi gillar att ge både grytor, soppor och smoothies en boost av gul färg och djup smak med gurkmejapulver från The Organic Labs.


BioFood Färskpressad Gurkmeja, 250 ml

BioFood Färskpressad Gurkmeja 250 ml

Kolla priset hos:

Wow, svenska livsmedelsföretaget BioFood har tagit fram en produkt med färsk gurkmeja! Här får vi den skarpa, friska smaken som lyfts av ett uns citronjuice. Flaskan består av 250 ml och vi gillar att ta juicen ren som en shot eller blanda i annan fruktjuice för en drink.

För att få fram en juice av gurkmeja har BioFood använt färsk ekologisk gurkmejarot som pressats i en juicemaskin. Därmed innehåller slutresultatet minst 0.3 % curcumin.

Eftersom juicen är färskpressad och koncentrerad behöver du skaka flaskan noga för att undvika klumpar. Tillverkarna föreslår att vi tar 10 – 20 ml juice dagligen, det motsvarar en till två matskedar. Vi dricker den helst på morgonen på tom mage.


Urtekram Gurkmeja Eko 25 g

Urtekram Gurkmeja Eko 25 g

Kolla priset hos:

Danska företaget Urtekram är ett av nordens ledande varumärken i branschen för ekologiska och naturliga livsmedel. Vi gillar deras stora utbud av kryddor, nötter, spannmål, och alla basvaror vi kan tänkas behöva. Även gurkmeja från Urtekram är ekologiskt odlat.

Kryddburken är av praktisk plåt, lagom stor för att använda en tesked som skopa. Gurkmeja från Urtekram finns på kryddhyllan och innehåller därmed 25 gram. Vi gillar att använda gurkmejapulvret i matlagningen, drycker och bakning.


Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar

Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Upgrit bygger sina produkter på sin trygga bakgrund inom kost, hälsa, träning och funktionsmedicin. Företaget vill med sina tillskott bidra till att stärka immunförsvar, öka den fysiska och mentala förmågan samt underlätta återhämtning. Vi uppskattar kavlité och ett genomtänkt sortiment hos Upgrit.

Ren Gurkmeja Kapslar av Upgrit har en hög koncentration av det verksamma ämnet curcumin tack vare ett gurkmejaextrakt. Kapslarna innehåller också svartpepparextrakt och stärkelse. Själva kapseln är gjord av cellulosa.

Vi gillar att produkten verkligen är helt ren, fri från tillsatser och vegansk. Totalt får vi 95 % curcumin i en kapsel och burken innehåller 90 kapslar. Vi tar en till två kapslar per dag tillsammans med mat eller dryck.


MEDS Gurkmeja / Curcumin 90 kapslar

MEDS Gurkmeja

Kolla priset hos:

Svenska online apoteket MEDS har ett eget produktsortiment med allt från intimartiklar till kosttillskott och livsmedel. Därmed hittar vi kosttillskott med några av marknadens lägsta priser hos MEDS.

Gurkmeja Curcumin kapslar från MEDS är veganska och innehåller totalt 80 mg curcuminoider per dagsdos. TIllverkarna föreslår att vi tar två kapslar dagligen och får därmed 800 mg gurkmejaextrakt. Totalt räcker burken då i en och en halv månad.

Kapseln består i övrigt av olika fyllnadsmedel gjorda av bland annat cellulosa och kiseldioxid. Vi föreslår att du tar gurkmejakapslar tillsammans med mat eller dryck för att öka upptaget i kroppen.


Vad är gurkmeja?

Gurkmeja, rötter och pulver i en skål

Gurkmeja är en rot som kommer från samma växtfamilj som ingefära. Gurkmejaroten kan, likt ingefäran, ätas färsk i te och matlagning. Men för att få fram det karaktäristiskt färgstarka pulver som vi är vana vid behöver roten torkas och malas.

Färsk gurkmeja är starkt orange, under skalet, och färgar av sig. Det är curcuminoider som ger gurkmejan dess gula färg, mer känt som curcumin. Gurkmeja har under tusentals år varit en omtyckt ört i det asiatiska köket. Där kan vi hitta hitta den i olika curryblandningar.

Men även inom traditionell indisk läkekonst har gurkmeja använts i tusentals år på grund av dess hälsofrämjande egenskaper.

Vad är kurkuminoider?

Kurkuminoider är en familj av aktiva beståndsdelar som finns i gurkmeja. Curcuminoider är en pigmentfamilj som inkluderar curcumin, demethoxycurcumin och bisdemethoxycurcumin. Curcumin är den primära beståndsdelen i gurkmeja och den som flest studier har undersökt.

Därför pratar vi främst om curcumin som den bioaktiva beståndsdelen i gurkmeja, dvs det ämne som vi anser är det aktiva och som ger gurkmejan sin vackra gula färg. Med aktiv beståndsdel menar vi verksamt ämne.

Var i världen odlas gurkmeja?

Gurkmeja (Curcuma Longa) odlas i många delar av världen.

Vi hittar odlingar för kommersiellt bruk framförallt i:

 • Indien
 • Australien
 • Indonesien
 • Iran
 • Kina
 • Kiribati
 • Peru
 • Sri Lanka
 • Taiwan
 • Flera delar av Afrika
Gurkmeja (Curcuma longa) rosa blomma
Blomman till växten gurkmeja (Curcuma longa).

Vad är gurkmeja bra för?

Gurkmeja har en rad kända positiva egenskaper. Sedan tusentals år har kryddan använts flitigt i asiatiska maträtter, i kinesisk medicin och inom ayurveda. På senare år har även västvärlden uppmärksammat gurkmeja och kryddan har blivit omtyckt i den antiinflammatorisk kosten.

I hälsosammanhang ser vi numer alltid nyttiga morgon-shots och juicedrinkar innehållande gurkmeja. Ofta tillsammans med ingefära och citron för en näringsrik shot.

Det är det verksamma ämnet curcumin som vi uppskattar så mycket hos gurkmeja. Det är också detta ämne som det forskats mycket kring. Det finns många studier som visar att curcumin är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler från oxidativ stress.

Men de antioxidativa egenskaperna hos curcumin har också visat sig verka terapeutiskt vid inflammatoriska tillstånd, även vid hantering av träningsrelaterad inflammation och ömma muskler.

Gurkmeja har länge använts för sina positiva effekter på leder och ledbesvär. Studier visar exempelvis att personer med knäartros har mindre ont när de tar tillskott med curucmin, än de som inte gör det.

Men curcumin verkar också positivt på ledernas flexibilitet rent allmänt och kan därför även verka i förebyggande syfte. Därför hittar vi ofta gurkmeja i kosttillskott framtagna specifikt för leder och muskler.

Örten gurkmeja har i tusentals år använts inom de traditionella folkmedicinerna i Asien. Bland annat för att främja matsmältningen, reducera inflammation och vid problem med leder. Idag styrker forskningen alltså vad folkmedicinen alltid vetat.

Studierna har också kunnat precisera att intag av 1,4 gram gurkmeja varje dag under tre månader sänker dåligt kolesterol, LDL, VLDL och triglyccerider hos överviktiga; att intag på 500 mg två gånger per dag under en till två månader ger tydlig effekt hos personer med osteoartrit, smärta och stelhet i leder.

Dessutom finns det studier från University of California som visar att dagligt intag av curcumin förbättrar minnet och humöret hos äldre. Dessa siffror ligger till grund för doser, antal kapslar och mängd milligram per kapsel hos de kosttillskott vi tittat närmare på i den här artikeln.

Naturligt innehåller gurkmeja upp till ca 5 % curcumin och vi gillar att använda kryddan, eller pulvret, som huskur för vår allmänna hälsa. Det finns då förslag att minst en matsked per dag behöver intas för att få effekt.

Vi vill även tänka på hur kroppen lättast tar upp det verksamma ämnet och dess positiva egenskaper. I traditionell folkmedicin har man alltid blandat gurkmeja med svartpeppar och någon form av fett för att öka biotillgängligheten.

Som i den ayurvediska drycken guldmjölk exempelvis. Därför tillsätter många hälsokostföretag svartpeppar (eller piperin) till sina kosttillskott.

Vad brukar gurkmeja användas till?

Gurkmeja har en mängd användningsområden. Det är helt en smaksak hur du vill använda kryddan. Gurkmeja är en vanlig krydda i mat och ingår exempelvis i den gula curryblandningen vi hittar i kryddhyllan i butikerna.

Gurkmeja passar i alla typer av asiatiska rätter, allt från wok till grytor men även bakverk och drycker. En traditionell dryck från Indonesien är Jamu. Där mixas gurkmejapulver med citron, ingefära, honung och vatten för att få fram den hälsofrämjande drycken som tas som en shot på morgonen.

I ayurveda hittar vi den omtalade drycken guldmjölk som du lätt gör genom att värma valfri mjölk till kokpunkten, tillsätta gurkmejapulver, lite svartpeppar, andra valfria kryddor som kardemumma och gärna en klick kokosolja.

Vi njuter av guldmjölken varm hela hösten. Andra sätt att använda gurkmeja är i smoothies, ghee, juice, glass, på yoghurt eller som färgämne. Smaken är sammandragande och lite skarp vilket gifter sig väl med söta eller syrliga smaker.

Det finns dock möjliga biverkningar av att förtära för mycket gurkmeja. Om du har känslig mage föreslår vi att du tillsätter gurkmeja i små mängder och provar dig fram för att undvika magbesvär. Krydda med måtta utifrån dig själv.

Som vi nämnt tidigare använts gurkmeja också flitigt i olika kosttillskott. Vi hittar curcumin eller gurkmeja i olika tillskott för leder och muskler, för att stärka immunförsvaret och motverka förkylning.

Vi kan hitta gurkmeja både som naturligt torkat pulver och som kapslar. Många väljer att ta fram extrakt för att få ett mer potent tillskott. Vad du väljer bör utgå från dina behov för att få bäst resultat och effekt av gurkmejan. 


Hitta fler tips inom hälsokost!