Bästa detox 2024: Rensa kroppen med veganska detoxprodukter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det blir allt mer populärt med detox, vilket kanske beror på att vi i vår vardag utsätts för mycket stress, processad mat, alkohol och annat som vi egentligen vet att kroppen inte mår så bra av. Tanken med en detox är att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar för att rena sig själv och återhämta sig.

Man kan göra en detox på många olika sätt. För att på ett enkelt sätt skapa en effektiv detox finns det olika produkter du kan använda dig av. Här tittar vi närmare på utbudet av helt veganska detoxprodukter.

Gröna smoothies och grönsaker för detox

Vilken detox är bäst i test?

Här är våra främsta tips på färdiga detox-kurer att beställa hem:

Om du vill göra en ordentlig längre detox kan vi rekommera Healthwells 14 dagars-paket. I det paketet får du all näring du behöver för att genomföra en framgångsrik detox på 7 eller 14 dagar.

Healthwell Detoxkur 14 dagar

Kolla priset hos:


Om du vill ha en mer intensiv kur kan vi rekommendera detox-paketet från Global Healing. Det är högkvalitativa produkter som får fart på utrensningen av slaggprodukter under 6 dagar. Du kommer även att behöva konsumera grönsaker, frukter och andra växtbaserade livsmedel under kuren.

Stor kur från Global Healing

Ett kortare alternativ som är prisvärt och relativt lätt att genomföra, är Nyform 3 dagars fasta. Juicer och tillbehör för en lätt och hälsosam kort detox.

Nyform 3 dagars fasta

Kolla priset hos:


Tänk på detta innan du påbörjar en detox-kur

För att genomföra en detox-kur, se till att du är fullt frisk.

Du bör inte göra en detox om du är gravid, ammande eller under medicinering. Konsultera en läkare innan du påbörjar en längre kur.

Om du känner någon form av obehag under pågående kur, tveka inte att avsluta.

En detox innebär en förändring i din kost, så se till att trappa ner på vissa livsmedel som kaffe och socker innan du börjar för att minska chocken för kroppen.

Detoxens huvudsyfte är att rensa kroppen och främja näringsupptag, vilket kan öka din allmänna känsla av välmående.

En potentiell bieffekt kan vara viktminskning, men en detox bör inte ses som en långsiktig dietplan.

Du kan läsa mer om hur en detox-kur går till, samt saker som är bra att känna till, längre ned i artikeln!

Se även våra tips på nyttiga gröna pulver, användbara både som detox och som kosttillskott för att få i sig mer näring i vardagen!


Tabletter och pulver för detox

I denna del listar vi enskilda produkter för detox. De kommer i form av pulver, tabletter eller flytande tillskott. Det är ett smidigt sätt att starta och dosera under en kortare detox-kur.

Healthwell Detoxkapslar Morgon & Kväll

Healthwell Detoxkapslar Morgon & Kväll

Kolla priset hos:

När du väljer Detoxkapslar från Healthwell får du ett alternativ med olika kapslar för morgonen och kvällen. Paketet räcker för 14 dagar, och om du vill ha en mer effektiv detox kan du kombinera kapslarna med en diet som anpassas för just för detox.

Kapslarna du tar på morgonen innehåller utrensande ingredienser som mjölon, maskros, grönt te och gurkmeja. Förutom det ingår det vitaminer och mineraler. Med kapselns svartpepparextrakt får kroppen lättare att ta upp ämnena och du får så stor effekt som möjligt.

På kvällen tar du kapslar med ett annat innehåll. Där är det istället fokus på att du ska kunna varva ner och sova gott, och de innehåller till exempel magnesium, ashwagandha, citronmeliss och teanin.

Du tar två kapslar både på morgonen och kvällen. På kvällen är det bra om du tar dem 30-60 minuter innan du går och lägger dig, eftersom du då kan få den bästa effekten.

Healthwell är ett svenskt varumärke som funnits sen 2011. De erbjuder specialkombinerade tillskott och även tillskott i form av vitaminer, mineraler, omega-3 och örter. I sortimentet finns dessutom olika livsmedel. Deras tanke är att hälsokost ska finnas till för alla, och de vill bidra till att göra en mer hälsosam livsstil möjlig.


Holistic Detox Tinktur

Holistic Detox Tinktur

Kolla priset hos:

Holistic Detox Tinktur är ett koncentrerat extrakt, ett flytande preparat av maskros och mahonia. Båda örterna innehåller mycket bitterämnen, ämnen som har en bitter smak och som kan hjälpa din matsmältning.

Holistic Detox Tinktur kan användas i olika sammanhang, men fungerar utmärkt som en del av en detox. När kroppen ska få en chans att rensa ut slaggprodukter och återhämta sig från vardagens påfrestningar är matsmältningen en central del. Därför är det bra att stärka den med bitterämnen.

För att ta extraktet droppar du 1-2 ml i ett glas med vatten. Rör runt och drick sen alltihop samtidigt. Rekommenderad dos är ett glas 1-3 gånger per dag. Holistic Detox Tinktur innehåller bara extrakt från maskrosrot och mahonia, som blandats med alkohol. Det är inga onödiga tillsatser, inga animaliska ingredienser, och tinkturen är naturligt fri från både laktos och gluten.

Holistic utgår från hela människan, och att hon ska kunna må så bra som möjligt. Med superfoods, kosttillskott och bra information vill de göra så att människor får lättare att ta medvetna beslut och hitta en livsstil som gör att de kan uppnå välmående. De tar också stor hänsyn till klimatet och naturen i sin produktion.


Better You Detox

Better You Detox

Kolla priset hos:

Vill du skapa en effektiv detox kan Better You Detox vara en produkt som passar dig. Den är framtagen så att den fungerar att använda som en reningskur på tio dagar, och det är en helt naturlig produkt med örter. Bland örterna som ingår i blandningen finns maskros, grönt te och mjölon, som alla är kända för sina välgörande egenskaper. Det ingår också  MCT-fett från kokos och avokadoextrakt.

Better You Detox är ett preparat som kommer i form av kapslar. En rekommenderad dos är att ta tre kapslar vid varje tillfälle, och att ta dem två gånger per dag.

Själva kapseln är helt vegetabilisk, men vill du ändå undvika den kan du tömma innehållet i ett glas med vatten. Det här är en örtblandning som har få aktiva ämnen, men en hög dos av de ämnen som ingår. På det sättet kan du få bra verkan och goda förutsättningar att lyckas med din detox.

Better You är ett svenskt varumärke som erbjuder kosttillskott. Ingredienserna är naturliga, kvaliteten är hög och produkterna har skapats utifrån den senaste forskningen. På det sättet kan deras tillskott vara så effektiva som möjligt och hjälpa dig i träningen eller ambitionen att leva ett hälsosamt liv.


Healthwell Detox Näringspulver

Healthwell Detox Näringspulver

Kolla priset hos:

Med Detox Näringspulver från Healthwell får du ett pulver med mild smak av blåbär. Du kan blanda pulvret med vatten och använda som ett näringsriktigt mellanmål. Det är också möjligt att ersätta någon av huvudmåltiderna med pulverdrycken under en kortare tid. Till exempel kan det vara en bra idé att göra det som en del av en detox.

Innehållet i pulvret har valts ut med omsorg, så att det ska passa de flesta. Har du känslig mage eller om du vill hålla dig till vegansk kost är det här ett pulver som kan fungera bra för dig. Det innehåller inga sötningsmedel, tillsatser eller animaliska ingredienser.

Healthwell Detox Näringspulver innehåller bland annat havremjöl, ärtprotein, blåbärspulver, ingefära, avokadoextrakt, vitaminer, mineraler och aminosyror.

Med pulvret får du också cystein, ett ämne som ökar kroppens nivå av den kraftfulla antioxidanten glutation. På det sättet ger du kroppen hjälp att bli starkare och att rena sig själv.

Det svenska varumärket Healthwell har mer än 10 års erfarenhet av att erbjuda produkter inom hälsa och välmående. Det är företaget Svensk Hälsokost som står bakom varumärket, och från 2020 har Healthwell tagit steget ut på den europeiska marknaden och finns inte längre bara i Sverige. Från Healthwell kommer olika tillskott, vitaminer, mineraler och livsmedel.


Nordbo Pure Cleanse

Nordbo Pure Cleanse

Kolla priset hos:

Pure Cleanse från Nordbo är en 30 dagar lång reningskur som ger stöd till alla viktiga reningsorgan i kroppen. Med Pure Cleanse får du två sorters kapslar som är anpassade för morgon och kväll. Morgonkapslarna har fokus på att skadliga ämnen ska rensas bort från blodflöde, vävnad och organ och kapslarna du tar på kvällen har istället fokus på tjocktarmens funktion.

Innehållet i kapslarna är en blandning av örter och grönsaker som  hjälper kroppen och stärker de funktioner som är viktiga under en detox. Morgonkapslarna innehåller till exempel kronärtskocka, grönalg, gurkmeja, rödbeta, harört, rödklöver och kungsljus.

I kvällskapslarna ingår bland annat aloe vera, rödalmsbark, läkemalva och magnesiumhydroxid. Rekommenderad dos är att ta två kapslar på morgonen och två på kvällen.

Samma preparat har tidigare hetat Renew Life, Pure Cleanse. Känns 30 dagar för länge kan du skapa en kortare detox med hjälp av Nordbo Rapid Cleanse.

Nordbo är ett modernt företag som valt att kombinera innovation och tradition. Det har funnits sen 2019 när det startade i Malmö.

Namnet är valt för att Norden förknippas med kvalitet, hållbarhet och medvetenhet. I sortimentet har de kosttillskott som tagits fram utifrån den senaste vetenskapen, kosttillskott som alltid håller hög kvalitet.


Holistic Ultradetox

Holistic Ultradetox

Kolla priset hos:

Ultradetox kommer från Holistic, och det är en dryck som är fullspäckad med näring och passar perfekt om du vill genomgå en detox. Det är en produkt som skapats för att bidra till kroppens rening, med en särskild blandning av örter och fibrer.

Ingredienserna är naturliga och fokus ligger på matsmältning och att bibehålla en hälsosam tarm och sund lever. Har du mycket problem med magen kan du kombinera Holistic Ultradetox med  Holistic UltraBalans, som kan hjälpa om du fått obalans i din tarmflora.

Holistic Ultradetox kommer i form av ett pulver. När du ska använda det blandar du ut 2 teskedar av pulvret i vatten eller någon annan vätska. Normal dos är att använda det två gånger om dagen i 3-6 veckor, med det är bra att trappa in och ta lite mindre i början.

Bland ingredienserna finns till exempel maskrosrot, gurkmeja, psylliumfröskal, äppelfiber, blåbär, aloe vera och ingefära. Mixen är helt naturligt fri från både gluten och animaliska ingredienser.

Det svenska varumärket Holistic ser till helheten. Inte bara till hela människan utan också till planeten och naturen, den plats där vi människor lever. Det holistiska synsättet har gjort dem populära, och med sina kosttillskott och superfoods har de kunnat nå ut till många kunder.


SunWarrior Ormus Super Greens

SunWarrior Ormus Super Greens

Kolla priset hos:

När SunWarrior torkar sina växter och örter använder de sig av en patenterad process som gör att så mycket som möjligt av näringen bevaras. På det sättet är deras produkter riktig superföda, som blir rik på mineraler, vitaminer, enzymer och andra saker som är bra för kroppen.

För att förbättra innehållet ytterligare genomgår pulvret sen en kultiveringsprocess med mjölksyrabakterier. Ormus Super Greens tillverkas av bland annat alfalfa, havregräs, vetegräs, korngräs och moringa, som alltihop odlats på en vulkanjord rik på mineraler.

Pulvret har mycket smak och det är enkelt att använda i smoothies, eller så kan du blanda ut det med vatten och dricka det som det är. Doseringen är två teskedar per dag, och med den dosen får du en riktig boost av mineraler. Något som kan behövas när man lever omgiven av miljöföroreningar, med syrabildande mat och en stressig vardag.

När du letar efter tillskott som tillverkats med hänsyn till både djur och natur kan SunWarrior vara det rätta varumärket för dig. Deras övertygelse är att växtriket kan innehålla de mest kraftfulla ämnena, och därför är tillskotten veganska. De har blivit populära bland annat för att de är ett av få märken som har ett helt veganskt kollagentillskott i sitt sortiment.


Nutribiolite Detox Plus

Nutribiolite Detox Plus

Kolla priset hos:

Detox Plus kommer från Nutribiolite och det är ett preparat som är framtaget för att användas under en detox. Med sina 12 aktiva ingredienser gör Detox Plus att kroppen får hjälp i sina naturliga reningsprocesser och du kan återfå energi, balans och vitalitet.

Innehållet består av extrakt från sju olika växter: amerikanska tranbär, fänkål, lakrits, gentiana, stjärnanis, aloe vera och havtorn. Förutom det innehåller Detox Plus vitamin C,  Lactobacillus acidophilus och tre olika sorters probiotika.

Ingredienserna är utvalda för sina välgörande egenskaper, och för att de kan bidra till utrensning, tarmhälsa och återhämtning.

Allt är naturliga ingredienser och du behöver inte oroa dig för konserveringsmedel, sockerarter, sötningsmedel eller koffein, för Detox Plus är fritt från det. Det är också fritt från gluten, laktos, andra animaliska ingredienser och GMO. Tillskottet kommer i form av kapslar som du lätt kan svälja med ett glas vatten.

Nutribiolites grundare hade ägnat en stor del av sin karriär till att ta fram mediciner, när de bestämde sig för att fokusera mer på kosttillskott och nutrition.

De var nämligen övertygade om att det går att nå en bättre hälsa genom att få en bättre balans mellan olika ämnen i kroppen. Företaget är spanskt och har funnits sen 2020.


Weight World Ekologiskt Super Greens Pulver

Weight World Ekologiskt Super Greens Pulver

Kolla priset hos:

Vill du ha ett pulver som är fullt av superfood? Då kan Weight Worlds ekologiska Super Greens Pulver vara det som passar dig bäst. Det är en ren blandning som är gjord för att påverka din hälsa som helhet.

I pulvret får du 9 olika superfoods som ger dig ett innehåll med vitamin A, B, C och E, och du får dessutom mineraler som koppar, järn, magnesium och kalcium. Super Greens Pulver innehåller också aminosyror.

Pulvret är välsmakande och kan användas på olika sätt. Du kan dricka det genom att blanda ut det med vatten eller annan dryck, eller genom att blanda ner det i en smoothie.

Du kan också blanda ner det i pannkakssmet, soppa eller använda det som en ingrediens i annan mat. Ingredienserna i pulvret är superfood i form av acaibär, matcha, guarana, linfrö, baobab, maca, chlorella, vetegräs och korngräs.

WeightWorld startade 2005 och hade redan från börjar formulerat det som att de vill hjälpa svenskar att leva mer hälsosamma liv. De vet att det inte alltid är lätt, eftersom vardagen kan vara hektisk och full av saker. Med sin naturliga kosttillskott vill de bidra till att det blir lite enklare.


Detoxteer

I denna del hittar du olika tésorter som innehåller örter med mera, som har en förmåga att fungera detoxifierande.

Healthwell Detox Te

Healthwell Detox Te

Kolla priset hos:

Healthwells Detox Te är ett koffeinfritt te som smakar riktigt gott. Bland ingredienserna finns växter och grönsaker som är kända för att de är så nyttiga, som spenatpulver, maskrosextrakt och extrakt från grönt te.

Spenaten är rik på klorofyll och har gott om mineraler och vitaminer, dessutom innehåller den thylakoider som kan hjälpa till vid viktkontroll. Det gröna teet har mycket EGCG och maskros används ofta just för detox.

Det här är med andra ord ett te som passar bra när du strävar efter en hälsosam livsstil och vill få mycket innehåll i en och samma kopp. Du kan använda det vid detox och också som en hjälp för viktkontroll.

Teet kommer som ett pulver, och för att tillaga det blandar du 1-2 teskedar i varmt vatten. Smaken är mild och samtidigt uppfriskande. Du kan dricka upp till 4 koppar per dag. Alla ingredienser är naturliga och Healthwell Detox Te innehåller inga tillsatser.

Healthwell är ett av företaget Svensk Hälsokosts varumärken, som de använder framför allt för olika tillskott. I Healthwells sortiment kan du hitta en lång rad olika örter, vitaminer och mineraler. De har också omega-3 och olika specialkombinerade tillskott och produkter. Healthwell har dessutom hälsosamma livsmedel i sitt utbud.


Alpha Plus Pau D’Arco Te

Alpha Plus Pau D'Arco Te

Kolla priset hos:

Detta Pau D’Arco Te kommer från Alpha Plus och följer en lång historia av naturmedel. Pau D’Arco kommer från barken på Lapachoträdet, där man använder ett av de inre lagren. Det här är en bark som använts både som te och för dess goda egenskaper under många generationer.

Det växer i Sydamerika och där tillhör Pau D’Arco det traditionella användandet av naturmedel. Du kan använda Alpha Plus Pau D’Arco Te både som ett örtte och som en kall dryck till måltider – och varför inte testa att lägga det i badet? Det kan ha välgörande egenskaper även utvärtes.

Teet består bara av Pau D’Arco, barken från Lapachoträdet. Det är helt naturligt och utan tillsatser. För att tillaga det låter du 1,5 msk bark sjuda tillsammans med 5 dl vatten i 10-15 minuter. Du kan dricka 3-6 koppar per dag. Vill du variera smaken på teet kan det smaksättas till exempel med citron, ingefära och kryddnejlika.

Alpha Plus är ett varumärke som funnits sen 1983, så de har levererat sina produkter under lång tid. Med sin erfarenhet och strävan efter att hålla högsta kvalitet kan de erbjuda riktigt bra hälsokostprodukter. De vill också inspirera människor och göra det lättare att välja en friskare livsstil.


Yogi Te Detox with Lemon

Yogi Te Detox with Lemon

Kolla priset hos:

Letar du efter ett kryddigt te med smak av citron kan Yogi teas Detox with Lemon passa dig perfekt. Det är ett te med maskros, lakrits och citronskal, som tagits fram utifrån ett ayurvediskt recept.

För att fördjupa både smaken och de hälsosamma egenskaperna innehåller teet också citrongräs, ingefära, kanel, citronmyrten och pepparmint. Alla ingredienser är naturliga och dessutom kravmärkta. Teet är helt koffeinfritt.

Teet har en lätt och uppfriskande smak. Samtidigt som du kan känna dig piggare av den fräscha smaken gör teet din kropp gott. Ayurveda är en traditionell och mycket gammal indisk läkekonst, den första samlingen av ayurvediska teorier gjordes på 600-talet och då var läran förmodligen redan gammal.

Inom ayurveda har man en helhetssyn på människan, och örter och kryddor har stor betydelse för att hjälpa kroppen att må bra. Detox with Lemon kommer i tepåsar och du tillagar det precis som vanligt te.

Yogi Tea är ett amerikanskt företag som utgår från den ayurvediska läran. Företaget startades av kundaliniyogin Yogi Bhajans lärjungar 1984. Man har fortfarande kvar samma inriktning som då. Alla teer från Yogi Tea är ekologiska och kravmärkta, och innehållet är olika blandningar som framför allt består av kryddor och örter med hälsosamma egenskaper.


Detoxpaket/färdiga kurer

Här listar vi färdiga paket som är avsedda att användas som en kur under en bestämd mängd tid. Då får du med de delar som behövs för att framgångsrikt rensa ur kroppen ordentligt. Detta är det enklaste sättet att göra en ordentlig detox själv.

Healthwell Detoxkur 14 dagar

Healthwell Detoxkur 14 dagar

Kolla priset hos:

Vill du göra en ordentlig detox kan det vara smart att köpa ett färdigt paket. Det gör att du slipper tänka ut vad som behövs och du behöver inte lyckas kombinera olika produkter på ett bra sätt på egen hand.

Healthwells detoxkur är för 14 dagar och innehåller två sorters detoxkapslar, för morgon och kväll, du får också ett paket Healthwell Detox Greens och två paket Healthwell Detox Näringspulver med en mild blåbärssmak. Dessutom får du en shaker och ett informationsblad som förklarar hur de olika delarna i kuren ska användas.

Tanken är att du under två veckor ska äta mindre av sånt som skapar slaggprodukter i kroppen. Samtidigt kan du använda produkterna från Healthwell som ett sätt att få i dig mer av nyttiga näringsämnen. Skulle du vilja ha en mer intensiv kur kan du använda produkterna under en vecka istället för under två.

Det kan vara värt att titta närmare på varumärket Healthwell om du är intresserad av att hitta produkter för en hälsosam livsstil. De är framför allt inriktade på tillskott av olika slag. Vissa av produkterna är skapade av en kombination av olika ingredienser, medan andra innehåller bara en viss mineral, vitamin eller liknande.


Alpha Plus Detoxkur

Alpha Plus Detoxkur

Kolla priset hos:

Detoxkuren från Aphla Plus ger dig ett komplett upplägg för en kur i 14 dagar. Att de satt ihop en färdig kur gör att du får lättare att lyckas med din detox. Det som ingår är fyra olika produkter som kompletterar varandra på ett bra sätt. Med i paketet finns också en shaker och en kostplan.

Den första produkten som ingår är UltraClear Plus. Det är en risbaserad näringsdryck som ger dig gott om protein, vitaminer och mineraler, och som ger dig en mättnadskänsla. Du får 21 portioner i paketet. Nästa produkt är psylliumfröskal, som du får 16 portioner av.

Psylliumfröskalen gör att du får i dig de fibrer du behöver. Den tredje produkten i Alpha Plus Detoxkur är Mighty Greens. Det är ett näringspulver som bland annat ger dig klorofyll, fibrer, vitaminer, mineraler och hälsosamma fettsyror. Den fjärde och sista produkten är Pau D’Arco, ett örtte som använts i flera hundra år.

Varumärket Alpha Plus erbjuder premiumprodukter och har gjort det i 40 år. De jobbar hela tiden med att ta fram nya produkter som människor kan ha nytta av. Alpha Plus sprider också information och delar med sig av kunskap som kan göra att människor får en bättre hälsa och en mer hälsosam livsstil.


Stor kur från Global Healing

Stor kur från Global Healing

Kolla priset hos:

Global Healing har samlat fem olika produkter som kan hjälpa dig att genomföra en kur i tre olika steg, som sammanlagt tar sex dagar. Det rekommenderade är att du är ledig de två sista dagarna i kuren, men i början går det bra att studera eller jobba.

Förutom produkterna som ingår får du rekommendationer om vad du kan äta under kuren. Till exempel är grönsaker, frukt och sallad bra, medan du bör undvika kött, gluten, socker, mejeriprodukter och en del annat.

Den första produkten i paketet är 60 kapslar av Oxy-Powder, som innehåller magnesium och citronsyra. Nästa produkt är Livatrex som du får 29 ml av. Det är en speciell och helt unik blandning av mineraler och örter.

Den tredje produkten är gurkmeja, ett flytande extrakt som du också får 29 ml av. Produkt nummer fyra är Extra Virgin Olivolja, där det ingår 177,4 ml. Olivoljan är ekologisk och kallpressad. Den sista produkten du får med i paketet är 50 gram epsomsalt.

Global Healing är ett varumärke som vet att de flesta vill må bra, men att faktorer i vår miljö, diet, stress och annat i vår livsstil kan stå i vägen för det. Med sina produkter vill de motverka de negativa effekterna och göra så att fler får bättre liv med ett större välmående.


Ledins Vitaminfasta 6-dagars

Ledins Vitaminfasta 6-dagars

Kolla priset hos:

Ledins kur är inte bara en detox utan en riktig fasta som är tänkt att vara i sex dagar. Du får ett paket som innehåller allt du behöver för fastan. Dessutom ingår Hälsomål, som är en vitaminrik müsli som är bra att äta före och efter.

Under fastan äter du ingen fast föda, och produkterna är valda för att du trots det ska få ett balanserat näringsintag. Du får också ett schema så att det är lätt att se hur du ska lägga upp din fasta.

I paketet får du 500 g Hälsomål och en påse linfrön på 100 g. Du får en burk grönsaksbuljong på 125 g. Det ingår också fem olika frukt- och grönsaksjuicer med 750 ml per flaska. Bland dem finns en morotsjuice, två 11+11 fruktjuicer, en plommi fruktjuice och en grönsaksjuice.

Dessutom får du sammanlagt 40 påsar Curite, som är ett örtte med maskros, nässla, kamomill, persiljerot, fänkål och pepparmynta. Teet har en välgörande effekt, och det kan dessutom vara skönt att ha något mer varmt att dricka än buljongen.

Varumärket Ledins erbjuder egenvård i form av hälsokost, och har gjort det i hundra år! I början hade de verksamhet i form av ett hälsohem, medan de idag erbjuder kosttillskott, växtbaserade läkemedel och hälsokost.


Nyform 3 dagars fasta

Nyform 3 dagars fasta

Kolla priset hos:

Med hjälp av Nyform kan du enkelt testa att fasta i tre dagar. En fasta kan ses som en form av detox, och det speciella med den är att du inte äter något fast föda. Med paketet från Nyform får du juicer, buljong, glaubersalt och te, allt du behöver för din fasta. Har du redan testat och vill ha en lite längre fasta erbjuder de också ett paket för fem dagar.

Med i paketet finns ett schema som visar hur du ska lägga upp din fasta. De produkter du får är tre flaskor ekologiska hälsosafter, som var och en innehåller 75 cl. Hälsosafterna är äppeljuice, multijuice och grönsaksjuice.

Du får också tre tärningar av ekologisk grönsaksbuljong, en för varje dag. Det ingår dessutom 10 påsar av deras Teekanne Fasteté. Teet är ett rooiboste som innehåller kamomill, fänkål, anis, pepparmynta och trädgårdsmynta. Till sist får du en burk glaubersalt. Glaubersalt består av natriumsulfat och används för att tömma tarmen inför en fasta.

Nyform är ett familjeföretag som riktat in sig på alternativ hälsa och vegetariska livsmedel. När de började 1969 tillhörde de pionjärerna och nu har de hunnit få mer än 50 års erfarenhet av att ta fram kosttillskott, hitta ekovänliga vegetariska livsmedel och produkter för en hälsosam livsstil.


Vad är en detox?

Grön juice och grönsaker runt om, måttband runt glaset. Symboliserar detox.

Detox är ett ord som hämtats från det engelska ”detoxification” som betyder avgiftning. Under en detox ger du kroppen förutsättningar att renas och du låter den få en nystart. Det kan göras genom att under en kortare period äta en särskild sorts mat, medan du undviker andra livsmedel.

Det normala är att också avstå från koffein, nikotin, alkohol och annat som kan uppfattas som en belastning för kroppen.

Det går också att göra detox genom en fasta där man inte äter någon fast föda alls, och det finns olika örtpreparat och andra produkter som ger kroppen stöd i sina naturliga utrensande processer.

Även om detox betyder avgiftning är det något helt annat än en medicinsk avgiftning från beroendeframkallande mediciner, droger eller alkohol.

Hur går man till väga med en detox?

Det viktigaste under en detox är att kroppen får vila från belastningar, så att den får en chans att återhämta sig och rensa ut olika dåliga ämnen. För att skapa en detox behöver du då till exempel äta mat som är lätt för kroppen att smälta, och gärna också mat som stödjer kroppens renande funktioner.

Mat som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter är bra. Fibrer är också bra, eftersom de hjälper matsmältningen. För att öka effekten under en detox kan du använda olika produkter med ett koncentrerat innehåll av näringsämnen, antioxidanter och annat som ger kraft till kroppens utrensningsfunktioner.

Under en detox är det också bra att äta mindre måltider. Du kan hellre äta oftare eftersom det blir mindre belastande än att äta stora måltider. Det är dessutom bra att undvika stress.

Din detox fungerar bättre om du väljer att motionera, och du kan gärna göra yoga, avslappningsövningar och liknande. På det sättet kan du uppmuntra kroppens självläkande egenskaper. Du kan också välja att basta, meditera, gå på massage eller hitta de saker som hjälper just dig att slappna av.

Samtidigt som du väljer mat och aktiviteter som är bra för dig bör du undvika bland annat kött, spannmål, mejeriprodukter, fet mat, socker, alkohol och koffein.

Hur lång bör en detox vara?

En detox kan vara allt från en dag till en månad. För det mesta innebär en detox att du äter som vanligt, men undviker tung mat och livsmedel som kroppen kan uppfatta som en belastning. Därför går det att ha en detox som varar i flera veckor och är längre än om du väljer att fasta och vara helt utan fast föda.

Man kan alltså lägga upp en detox på olika sätt, och därför kan längden variera. Men en detox är inget som ska bli den nya vardagen, utan det är en avgränsad period av återhämtning. Det kan fungera som en paus från det som är din vardag, eller så kan en detox kan fungera som början på nya och bättre rutiner. Det kan vara startskottet på en mer hälsosam livsstil.

Vad är skillnaden mellan att använda en färdig detoxkur och enstaka detoxprodukter?

Har du mycket kunskap och vet vad din kropp behöver kan du själv välja ut de produkter du vill använda under en detox. De går att kombinera på olika sätt och kan också kompletteras med till exempel extra vitaminer, mineraler och särskilda inslag i din kost.

En färdig detoxkur är enklare och kräver inte lika mycket kunskap. Du får ett färdigt upplägg där det står hur du ska göra. Ofta ingår schema, rekommendationer om vad du ska äta och undvika, och annan information du behöver för din detox.

Både enstaka detoxprodukter och färdiga kurer kan se olika ut, men i praktiken kan de innehålla ungefär samma ingredienser och näringsämnen. Skillnaden är att de enstaka detoxprodukterna är ett komplement du kan använda till en detox du skapar själv, medan du får ett färdigt upplägg om du väljer en kur.

Vad äter man under en detox?

Under en detox ska du äta mycket frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Då får du i dig mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler – som är stärkande för din kropp.

Fibrer är också bra eftersom det hjälper matsmältningen. Under en detox undviker man tyngre mat som kött, mejeriprodukter, fet mat, spannmål och processat socker.

Vad bör man vara beredd på i samband med en detox?

Under en detox får kroppen en chans att fokusera på att rensa ut dåliga ämnen. Det normala är också att du tar en paus från bland annat koffein och socker. Både själva utrensningen och pausen från stimulerande ämnen kan göra att du blir trött och får ont i kroppen.

Det behöver inte vara något negativt, utan ett tecken på att kroppen jobbar. Däremot kan det vara jobbigt, och det är bra att vara beredd på att du kan behöva extra vila och mer sömn än vanligt.

En detox kan också göra att du känner dig lugnare och mer harmonisk, samtidigt som du får mer energi.

Vad bör man undvika under en detox?

Under en detox bör du undvika kött, mejeriprodukter, spannmål, socker, fet mat, alkohol och nikotin. Processad mat som färdigmat brukar undvikas och många väljer också bort att använda mikron.

Det är dessutom bra att undvika stress, höga krav på prestationer och annat som är belastande för kroppen. Låt din detox bli en lugn period där du kan slappna av på djupet.

Kan en detox vara skadlig?

Använder du olika detoxprodukter är det viktigt att läsa på varje enskild produkt vad som gäller.

Vissa örter, ämnen eller preparat kan vara skadliga till exempel om du väntar barn, har högt blodtryck, i kombination med vissa mediciner eller om du har vissa sjukdomar.

När bör man inte genomgå någon detox?

Är du gravid eller om du ammar passar det inte att genomgå en detox. För barn är detox inte lämpligt. Har du diabetes, problem med tarmarna, dåliga blodvärden eller problem med njurarna bör du undvika detox.

Det kan också vara dåligt vid andra sjukdomar och tillstånd, det bästa är att kolla med din läkare om du känner dig osäker på om det skulle fungera för dig. Har du haft en ätstörning eller om du är i riskzonen för att utveckla en bör du inte heller genomgå någon detox eftersom det då är stor risk att du blir sjuk.

Kommer man att gå ned i vikt om man genomgår en detox?

Med en detox får du en kortare period när du undviker mycket av den mat som är onyttig och som kan göra att du går upp i vikt. Du kan samtidigt få en chans att hitta nya och mer hälsosamma vanor, rutiner för träning och liknande.

På det sättet kan en detox vara ett sätt att starta en hälsosam livsstil, och med förändrade vanor kan du gå ner i vikt. Det är inte alla som gör det, och att äta bättre, stressa mindre och träna mer är hälsosamt även om du inte tappar i vikt.

Tänk på att muskler väger mer än fett, så vad vågen visar är inte det enda sättet att se om en positiv förändring skett.

Under själva detoxen tappar många i vikt. Det kan handla om att man äter mindre än vanligt under detoxen, men det handlar också om själva utrensningen. Många produkter är vätskedrivande och när kroppen rensar ut onödiga och skadliga ämnen kan det leda till en viktnedgång.

Hos vissa personer kvarstår viktnedgången efter att detoxen är slut, medan andra går upp igen.


Hitta mer inspiration kring hälsokost!