Bästa cordyceps kosttillskott 2024: Tips kring medicinalsvampen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Cordyceps, eller larvsvamp som den kallas på svenska, har många myter kring sig. Från zombiemyror i djungeln, till friidrottare i OS och nu som kosttillskott i våra hälsokostbutiker? Vi tar reda på mer om den kinesiska medicinalsvampen cordyceps.

Torkad cordyceps svamp på bord

Vilket kosttillskott med cordyceps-svamp är bäst i test?

Ett av de bästa och mest prisvärda alternativen i kapselform, är Healthwell Cordyceps. Det innehåller ett potent fullspektrum-extrakt av fruktkroppen, doserat i vegetabiliska kapslar.

✅ Bra värde för pengarna

Healthwell cordyceps

Kolla priset hos:


Det allra finaste alternativet är Dragon Herbs Cordyceps 8:1. Det är framtaget av ett företag som besitter mer än 20 års erfarenhet av odling och hantering av denna typ av svampar.

✅ Premiumalternativ av hög kvalitet

Dragon Herbs Cordycrps 8 1

Kolla priset hos:


Vi måste även lyfta den unika produkten Four Sigmatic Elixir Instant Cordyceps & Schisandra. Detta är en portionsförpackad pulvermix med cordyceps och örter. Den fungerar uppiggande och kan fungera som ett naturligt alternativ till preworkout eller uthållighetshöjande preparat.

✅ Boosta energin med en dryckmix

Four Sigmatic Elixir Instant Cordyceps & Schisandra

Se även våra artiklar där vi tipsar om svamparna lion’s mane eller den unika chagan.

Jämförelse av många olika produkter med cordyceps

Här tittar vi närmare på alla olika produkter med cordyceps vi hittat.

Healthwell cordyceps

Healthwell cordyceps

Kolla priset hos:

Cordyceps från svenska varumärket Healthwell består av ett fullspektrum extrakt från svampen cordyceps. Kapslarna innehåller, förutom fullspektrum extrakt från fruktkroppen av cordyceps, även cellulosa och MCT-olja från kokosolja.

Själva kapseln är vegansk och gjord av cellulosa. Tillverkarna föreslår att vi tar en kapsel dagligen och totalt kan vi få 60, 120 eller 180 portioner beroende på vilken storlek på burk vi väljer. En portion består av 500 mg extrakt av cordyceps. Av dessa är 200 mg polysackarider, eller totalt 40%. Healthwell menar att detta är den optimala mängden av de aktiva ämnena polysackarider.

Flera användare understryker de positiva egenskaperna hos Healthwells cordyceps kapslar: “känner skillnad efter bara några dagar”, och “bra för allmän utmattning” tillhör de vanliga recensionerna.

Vi tar gärna cordyceps som tillskott för att öka energi och som allmänt stärkande medel i utsatta situationer, exempelvis väderomslag. Inom den traditionella medicinen i Kina är cordyceps en välkänd svamp just som allmänt stärkande medel. Vi gillar att Healthwell gör det enkelt för oss att tillsätta cordyceps till kosten med smidiga kapslar till ett bra pris.


Go for life cordycepspulver eko

Go for life cordycepspulver

Kolla priset hos:

Cordycepspulver från Go for Life är tillverkat av odlad svamp. Eftersom larvsvamp (cordyceps) är svår att hitta vildvuxen har alltfler börjat odla svampen för kommersiellt bruk. Odlingen sker genom en flytande jäsningsprocess som tillverkar cordyceps som är i klass med den vildvuxna svampen.

Cordycepspulver från Go for Life har med andra ord odlats i smakrik buljong! Efter skörd torkas svampen och blir mald till ett fint pulver. Eftersom Go for Life odlar sin cordyceps kan de garantera att den är ekologiskt framtagen.

Svamppulvret har ett högt innehåll av fibrer (26,89 gram per 100 gram) och protein (36,44 gram per 100 gram). Totalt består påsen av 100 gram ekologiskt pulver av cordyceps och tillverkarna föreslår att vi tar en till två teskedar upp till tre gånger per dag.

Vi gillar att blanda cordycepspulver i våra smoothies, juicer, kaffe och ört-téer för en uppiggande effekt. Fler med oss gillar larvsvampens egenskaper av att syresätta kroppen och att minska trötthet. Enligt kinesisk medicin har cordyceps använts som ett stärkande te i många sekler. Vi använder pulvret efter behov.


Rawpowder Cordyceps

Rawpowder Cordyceps

Kolla priset hos:

Inom TCM (traditionell kinesisk medicin) och naturmedicinen i Tibet har cordyceps använts i tusentals år för att öka energi, uthållighet och motståndskraft. Svampen är känd och väl använd av idrottare i Kina för att öka syresättningen i blodet. Idag har vi även i västerländska kulturer tillgång till den kraftfulla svampen genom olika kosttillskott.

Cordyceps från svenska varumärket Rawpowder kommer i en återförslutningsbar förpackning på 100 gram. Per 100 gram får vi höga halter protein (34,8 gram) och fibrer (32, 4 gram). Tillskottet innehåller inga andra ämnen eller tillsatser utan endast 100 % cordyceps i pulverform från Tibet.

Tillverkarna föreslår att vi använder en halv till en tesked per dag tillsammans med vätska eller mat. Vi gillar den höga kvalitéen vi får hos Rawpowder. Företagets mål är att erbjuda toppkvalité inom superfoods, näringstäta och framtagna på mest optimala sätt. 


Dragon Herbs Cordyceps 8:1

Dragon Herbs Cordycrps 8 1

Kolla priset hos:

Idag är nästan all cordyceps på marknaden odlad. Dragon Herbs tar fram sin cordyceps i Kina där den växer i en näringsrik buljong, istället för genom en larv (därav namnet larvsvamp).

Efter att svampen har skördats torkas den och mals till ett fint pulver. Slutligen lägger Dragon Herbs sin cordyceps i kapslar och skapar ett extrakt med koncentrationen 8:1. Det innebär att kapslarna från Dragon Herbs är åtta gånger starkare än hel svamp.

Vi är imponerade av kunskap, kvalité och engagemang bakom produkterna hos amerikanska Dragon Herbs. I över 20 år har företaget odlat cordyceps och lyckats ta fram en vegansk cordyceps av riktigt hög kvalité.

Deras tester visar dessutom att deras odlade larvsvamp innehåller samma aktiva ämnen som i den vilda sorten. Den huvudsakliga beståndsdelen vi söker är det aktiva ämnet cordycepin, vilket återfinns i cordyceps mycelium från Dragon Herbs.

Totalt består kapslarna av cordyceps mycelium, rispulver, bambuextraktpulver och kalciumstearat. De vegetabiliska kapslarna är tillverkade av polysackarid som framställs genom fermentering. Vi följer anvisningarna och använder tre kapslar upp till två gånger dagligen.

Totalt består burken från Dragon Herbs av 100 stycken kapslar med cordyceps och varje kapsel innehåller 450 mg extraktpulver.


Four Sigmatic Elixir Instant Cordyceps & Schisandra

Four Sigmatic Elixir Instant Cordyceps & Schisandra

Kolla priset hos:

Vi gillar de enkla instantpulver vi får hos Four Sigmatic. Det amerikansk-finska företaget brinner för örtmedicin och medicinalsvampar i synnerhet. Vi märker av deras passion i utbudet av kreativa smakkombinationer och intressanta blandningar.

Elixir instant cordyceps och schisandra är örtpulver förpackade i tepåsar, eller portionspåsar, som gör det enkelt för oss att blanda i varmt eller kallt vatten, kaffe, juice, smoothies och desserter. För att maximera näringsvärdet i sina pulver har Four Sigmatic gjort en varmvattensextrahering på sina pulver.

Cordycepssvampen i Elixir Instant är odlad i Kina. Svampen är omtyckt bland träningsmänniskor som söker extra energi inför sitt utövande. Vi gillar dock att traditionell kinesisk medicin menar att larvsvampen innehåller både yin och yang, och därmed kan verka balanserande.

Vi tar en påse cordyceps i en kopp varmt vatten varje morgon för att starta dagen med energin på rätt ställe.

Totalt innehåller förpackningen 20 portionspåsar med 1500 mg dubbelextraherad veganskt cordycepsextrakt, ekologiskt pepparmynta, ekologiskt nyponextrakt och 200 mg ekologisk schisandra. Tillverkarna avråder gravida och ammande kvinnor att dricka deras cordyceps och schisandra tillskott.


Four Sigmatic Instant Coffee Mix Cordyceps / Chaga

Four Sigmatic Instant Coffee Mix Cordyceps Chaga

Kolla priset hos:

Four Sigmatic är ledande när det gäller svampkaffe. Inte hört om det än? Då är det dags att prova. Svampkaffe har blivit en stor hälsotrend över hela världen, och med amerikanerna i täten.

I den här Instant Coffee Mixen blandar Four Sigmatic de omtalade svamparna chaga och cordyceps med sibirisk ginseng (rysk rot).

Totalt innehåller blandningen 1800 mg arabica kaffe, 350 mg chagaextrakt, 150 mg cordycepsextrakt och 100 mg sibirisk ginseng per påse. Inga tillsatser eller konserveringsmedel. Instantpulvret är också ekologiskt och helt veganskt. 

Vi gillar att Four Sigmatic ger oss ett instantpulver i smidiga portionspåsar. Mixen med chaga och cordyceps tar morgonkaffet till nya nivåer både gällande smak och näring. Alla produkter i utbudet hos Four Sigmatic bygger på gammal kinesisk örtmedicin och framtagna för att passa den moderna människan.

Vi gillar kvalité och nytänk hos Four Sigmatic och njuter av en till två koppar svampkaffe dagligen. Blanda en till två påsar tillsammans med hett vatten och vegansk mjölk, beroende på hur smakrikt du vill ha det. Totalt innehåller förpackningen 10 påsar men vi har möjlighet att köpa fler förpackningar till rabatterat pris.


Terranova Beetroot / Cordyceps / Reishi

Terranova Beetroot Cordyceps Reishi

Kolla priset hos:

Brittiska Terranova tillhandahåller kosttillskott framtagna med unika metoder. För att kunna hålla en hög kvalité samt hög biotillgänglighet på sina produkter har Terranova tagit fram sina egna framställningsprocesser.

Kapslarna med rödbeta, cordyceps och reishi är ett synergikomplex som Terranova kallar Magnifood. Komplexet, det vill säga blandningen, är menad att samverka växter emellan och består av ekologiska växter som frystorkas färska.

Processen gör att den biokemiska strukturen hos växten liknar dess ursprungliga struktur men blir mer koncentrerad.

Terranova tar fram en unik blandning för varje produkt och komplexet utgör ca 40 % av innehållet i kapseln för att boosta effekten på resterande näringsämnen (eller magnify, därav ordet). Vi tycker detta är en mycket spännande process som ger ett resultat av förbättrat upptag och effekt från näringsämnena i produkten.

Kapslarna med rödbeta, cordyceps och reishi består även av vetegräsjuice, ingefära och cayennepeppar. Kombinationen är kraftfull och syftet är att öka syretillförseln i blodet. Nitratet från rödbeta görs till kväveoxid i kroppen, vilket i sin tur gör att musklerna slappnar av och blodet flyter lättare.

Vid högintensiv träning kan detta innebära en prestationsförmåga som ökar med upp till 20 %. De välkända medicinalsvamparna reishi och cordyceps stärker kroppens motståndskraft, samt ökar både mental och fysisk energi. Vi följer de rekommenderade anvisningarna på förpackningen och tar en tesked per dag, cirka en timme före träning, tillsammans med vatten eller juice.


Biotiva Cordyceps ekologiska 150 kapslar

Biotiva Cordyceps ekologiska 150 kapslar

Kolla priset hos:

Den kinesiska svampen cordyceps är också känd som Chinese Caterpillar Mushroom eller Dong Xia Cao. Svamparna är orangea och trivs på höjder på 3000 till 5000 meter över havet.

Den vildvuxna svampen anses vara en lyxvara (den dyraste svampen i världen) och därför hittar vi odlad cordyceps i kosttillskotten i butiken.

Tyska Biotiva odlar sin cordyceps i ekologiska och kontrollerade odlingar i Bayern. Efter skörd torkar man svampen och maler den till ett pulver som läggs i kapslar. Med över 35 års erfarenhet kan de garantera en naturlig och vegansk produkt.

Biotiva gör regelbundna kontroller för att säkerställa att kapslarna med cordyceps inte innehåller några tillsatser eller fyllnadsmedel. Vi är glada för att deras kosttillskott är en helt naturlig och ren produkt.

Kapseln är gjord av vegansk cellulosa och innehåller 100 % ekologisk cordyceps pulver. Totalt består burken av 90 gram eller 150 gram kapslar. Vi följer anvisningarna och tar en kapsel tre gånger om dagen.


Biotiva Cordyceps Pulver 125g ekologisk

Biotiva Cordyceps Pulver 125g ekologisk

Kolla priset hos:

Tyska varumärket Biotiva är ett familjeägt företag med ett stort sortiment kosttillskott, superfoods, mat och örter. Hela utbudet är ekologisk och Biotiva säljer sina produkter över hela världen.

Vi gillar att vi hittar noggrant utvalda te-sorter, örtblandningar och kosttillskott hos Biotiva. Deras cordycepspulver är tillverkat i ekologiska odlingar i Bayern. Därmed sker hela produktionskedjan i Tyskland, vilket gör tillverkningen en av de mest miljövänliga på marknaden.

Den återförslutningsbara påsen innehåller 125 gram ekologiskt cordyceps pulver. Vi använder en eller två teskedar av Biotivias cordyceps pulver i matlagningen eller i vätska.

Precis som med andra medicinalsvampar kokar vi gärna te på cordyceps och blandar det avsvalnade téet i smoothies, gärna tillsammans med smaker som kakao, kanel och kardemumma.


Fairvital Cordyceps 500 mg

Fairvital Cordyceps 500 mg

Kolla priset hos:

Tyska företaget Fairvital odlar sin cordyceps på en komponent gjord av ris och trä. Deras kosttillskott med cordyceps är därmed helt vegansk och inga larver har blivit utnyttjade. Cordyceps som också kallas larvsvamp växer vilt på höga höjder i Kina och svampen växer på larver. Därav namnet larvsvamp.

Fairvitals cordyceps är ekologisk och av hög kvalité. Tillverkarna föreslår en dagsdos på tre kapslar, uppdelade på två tillfällen under dagen, och då får vi i oss 1500 mg cordyceps. En kapsel innehåller cordyceps pulver, L-leucin, fyllnadsmedel av cellulosa och kapseln är gjord av vegansk cellulosa.

Inga tillsatser, gluten eller syntetiska material har använts för att ta fram Fairvitals kosttillskott med cordyceps.

Vi gillar att företaget tillhandahåller rena produkter av hög kvalité, samt deras noggrant designade burk. Locket har ett fiffigt doseringssystem och ett färskhetslås som gör att vi får exakt dosering när vi öppnar burken. Totalt innehåller burken 90 kapslar, eller 54 gram.


Warnke Vitalstoffe Cordyceps Extrakt 500 mg

Warnke Vitalstoffe Cordyceps Extrakt 500 mg

Kolla priset hos:

Pulvret i kapslarna från Warnke Vitalstoffe är ett standardiserat extrakt från medicinalsvampen cordyceps. I en dagsdos på tre kapslar hittar vi 1500 mg cordyceps extrakt, varav 600 mg är polysackarider (eller ca 40 %).

Detta är därmed ett mycket potent kosttillskott med cordyceps. Kapseln är tillverkad av cellulosa och innehåller även separationsmedel från riskliextrakt. Produkten är därför glutenfri, laktosfri, jästfri, gelatinfri och vegansk. Svampen odlas ekologiskt på substrat av risved och extraktet tas fram från mycelet från Cordyceps sinensis.

Totalt innehåller burken 120 kapslar och följer vi anvisningarna räcker dessa i 40 dagar. Tillverkarna påpekar att deras kosttillskott med cordyceps inte är lämplig för kvinnor som är gravida eller ammar.

Den rekommenderade dosen för vuxna är tre kapslar per dag tillsammans med mycket vätska. Vi gillar att sprida ut dosen över flera tillfällen under dagen.


Vad är cordyceps?

Närbild på cordyceps i naturen

Cordyceps (Cordyceps sinensis) kallas ibland Chinese Caterpillar Mushroom och heter Dong chong xia cao på kinesiska. Namnet översätts ofta till “vinterinsekt, sommarört” och beskriver svampens väg från parasit till en hälsosam växt.

På svenska heter cordyceps larvsvamp just för att den växer som en parasit hos larver. Kropparna hos larvsvampar är orangea och långsmala. Svampen har genom historien alltid varit mycket värdefull och eftertraktad. Vild cordyceps är även idag en av de dyraste svamparna i världen.

Vi kan förstå att svampen är både svår att hitta och skörda eftersom den växer på larver högt upp i bergen i Kina. Cordyceps som vi hittar i hälsokostbutikerna är därför odlad. Vanligast är att cordyceps odlas i en näringsrik buljong eller på ved.

Det är först på senare år som svampen börjat odlas för att få fram kosttillskott. Kvalitéen skiljer sig inte mellan den odlade och den vilda sorten, tvärtom innehåller den odlade svampen samma aktiva substanser. Därför har tillgången till cordyceps också ökat och priset gått ner.

I cordyceps hittar vi flera aktiva beståndsdelar och det är framförallt mängden polysackarider det talas om för att ge en bra effekt. Mellan 30 % och 40 % polysackarider är en optimal mängd för att säkerställa en bra effekt av tillskottet samt att övriga aktiva substanser är tillräckligt höga.

Precis som många andra medicinalsvampar är cordyceps också en adaptogen, vilket innebär att svampen har bioaktiva substanser som stärker kroppens förmåga att anpassa sig till stress och påfrestningar.

Inom traditionell kinesisk medicin anses cordyceps innehålla både yin och yang energi, och därmed verka balanserande.

Vad heter cordyceps på svenska?

Cordyceps (Cordyceps sinensis) heter larvsvamp på svenska eftersom den fungerar som en parasitsvamp hos larver.

Var växer cordyceps?

Cordyceps växer vilt på larver där den verkar som en parasit. Svampen trivs vanligen på höga höjder, 3000 till 5000 meter över havet, och återfinns i bergen i Kina, Nepal och Tibet.

Den vildvuxna svampen är svår att hitta. Därför odlas svampen nu artificiellt genom flytande jäsningsprocesser.

Hur påverkar cordyceps myror?

Närbild på myra med tankebubbla och frågetecken

Svampen cordyceps tillhör familjen Ophiocordyceps och den är en parasit. Med andra ord har svampen ett mål: att snabbt sprida sig själv, eller växa, genom andra organismer.

Forskarna menar att svampen Ophiocordyceps Unilateralis, som växer i tropiska skogar, infekterar myror genom sporer som penetrerar huvudskelettet och sakta tar över myrans beteende. När infektionen växer behöver myran lämna sitt bo för att bo i ett klimat som passar svampens tillväxt bättre.

Svampens krav för tillväxt gör att myran tar sig till cirka 20 centimeters höjd, sätter tänderna i ett blad på en planta och väntar på att dö. Under tiden äter svampen upp myran inifrån och flera dagar efter att myran är död sänder svampen ut sporer för att kunna infektera fler myror, och således växa mer.

Detta är anledningen till ryktena om att cordyceps gör myror till zombier, något som gör både forskare och allmänheten nyfikna. Detta är dock en annan slags cordyceps än den vi använder i kosttillskott.

Vad är cordyceps bra för?

1993 slog kinesiska friidrottare nio världsrekord, alla med en stor marginal. De blev testade för steroider men visade negativt. Friidrottarna menade istället att deras framgång berodde på svampen Cordyceps Sinensis.

Inom traditionell kinesisk medicin (TCM) har cordyceps använts i tusentals år för att öka energi, uthållighet och motståndskraft. Detta kan vara en anledning till att högpresterande träningsaktiva människor gärna kombinerar cordyceps med rödbeta.

I många sekler har människor bryggt te av medicinalsvampen cordyceps vid tillfällen då kroppen behöver extra kraft. Idag används kosttillskottet ofta som en populär energihöjare. Enligt TCM har larvsvamp använts som ett allmänt stärkande medel för exempelvis hjärthälsa och immunsystem.

Modern forskning stöttar hittills de positiva egenskaperna cordyceps anses ha inom just träningsprestation, hjärthälsa och för immunsystemet.

När vi tittar vidare på traditionell kinesisk medicin ser vi att cordyceps anses vara bra mot kronisk trötthet, astma samt verkar avgiftande på kroppen. Precis som andra medicinalsvampar har cordyceps antibakteriella egenskaper.

Funktionen inom kinesisk medicin är att cordyceps tonar qi (livskraften), stöttar njurar och lungor samt balanserar yin och yang. Enligt TCM innehåller nämligen cordyceps både yin och yang energi, något som inte är så vanligt, därmed verkar den balanserade på bägge dessa energier och kan intas under långa perioder.

Vi kan också kalla cordyceps för en adaptogen. Det vill säga, en art som kan intas under långa perioder för att balansera kroppen och stärka cellernas förmåga att hantera stress och påfrestningar.

Känner du dig låg på energi eller söker en boost inför träning så är cordyceps rätt kosttillskott för dig. Svampen är också känd för att verka stimulerande både på energi och libido.

Eftersom cordyceps hjälper kroppen att använda syret mer effektivt och samtidigt öka blodflödet är den omtyckt hos atleter både för att förbättra träningen och samtidigt påskynda återhämtningen. (Sedan friidrottarna satte svampen under lupp 1993 vill säga.)

Hur konsumerar man cordyceps?

Cordyceps odlas artificiellt för kommersiellt bruk, eller med andra ord: som kosttillskott. Vi hittar både kapslar, pulver och olika slags extrakt av cordyceps i hälsokostbutikerna. Dessutom finns det färdigblandade instantpulver med kaffe och te som är blandade med pulver från cordyceps.

Kan man få biverkningar av cordyceps?

Det är väldigt ovanligt att man får biverkningar av cordyceps. Svampen räknas som ett säkert kosttillskott men för vissa personer kan den orsaka en upprörd mage, illamående eller torr mun. Det finns däremot kontraindikationer för cordyceps, exempelvis bör inte personer med blödningsrubbningar använda kosttillskott med cordyceps.

Rådgör alltid med din läkare vid användning av läkemedel innan du tar kosttillskott med cordyceps. Vi föreslår också att alltid följa rekommenderade doseringsanvisningar på förpackningen för det kosttillskott du använder och minska dosen om du känner av något av ovanstående.


Se fler inlägg om medicinalsvampar!