Bästa chiafrön 2024: Det näringsrika fröet som passar till mycket

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Chiafrön har blivit trendig hälsomat de senaste åren. Men varför är chia så nyttigt och vad kan vi egentligen använda dem till? Vi tar reda på mer och listar ett gäng populära märken som säljer chiafrön.

Skål med chiafrön

Vilka chiafrön är bäst i test?

Våra favoriter som vi ofta återkommer till är Superfruits Chiafrön, eller Healthwell Eko Chiafrön. Båda dessa alternativ finns i olika förpackningsstorlekar, är ekologiska och håller riktigt hög kvalitet!

✅ Kvalitetsmärke inom hälsokost

Superfruit Chiafrön

✅ Mycket prisvärt alternativ

Healthwell Chiafrön Eko

Ibland finns det riktigt billiga chiafrön hos Matsmart. Passa på att kolla om de har några inne just nu! Du hittar även chiafrön hos de flesta hälsokostbutiker.

Matsmart Logo

En titt på chiafrön från 14 olika märken

Här kommer mer utförliga beskrivningar av chiafrön från hela 14 olika tillverkare.

De flesta produkterna är i grund och botten ganska likartade. Men de skiljer sig lite i pris, förpackningstyp och storlek på förpackningarna.

Alla chiafrön importeras från Sydamerika och väldigt många varumärken har ekologiska varianter. Andra sydamerikanska hälsokostprodukter är till exempel mate-té och macapulver.


Kung Markatta Chiafrön EKO

Kung Markatta Chiafrön EKO

Kolla priset hos:

Sedan 1983 har vi fått ekologiska och hälsosamma livsmedel från det svenska livsmedelsföretaget Kung Markatta, som var pionjärer i området på den tiden. De fortsätter ständigt att utveckla sitt sortiment och står stadigt fast i visionen om naturliga, hälsosamma och näringsrika produkter till sina kunder. I sortimentet hittar vi allt från nötsmör till frön, gryn och torkad frukt.

Nyligen utsågs Kung Markatta till Sveriges grönaste varumärke i branschen av oss konsumenter. Det visar att vi verkligen litar på att deras märke är hållbart hela vägen från jord till bord. Deras chiafrön kommer från ekologiska och hållbara odlingar i Sydamerika.

Påsen med ekologiska chiafrön är 275 gram. De passar utmärkt att använda i chiagröt, smoothies, bakning eller varför inte raw sylt. På Kung Markattas hemsida kan vi hitta mängder av recept för inspiration på hälsosam mat. Deras chiafrön återfinns i allt från frukost till desserter.


Chelsie’s Organic Chiafrön 250 g

Chelsie's Organic Chiafrön 250 g

Kolla priset hos:

Dessa ekologiska chiafrön från svenska företaget Chelsie’s är packade med omsorg i Stockholm. Deras svarta chiafrön kommer från Bolivia och Paraguay. Påsen är på 250 gram och räcker därmed länge. Räkna med att använda ca två matskedar per portion.

Chelsie’s är grundat av Chelsie Bielkheden med en tanke om att jorden och vi alla ska må bra och kunna äta gott i många år till. De har ett lokalt rosteri i Stockholm där produkterna varsamt blandas, rostas och paketeras. Chelsie’s erbjuder högkvalitativa livsmedel utan bekämpningsmedel, GMO eller vitt socker.

Deras obehandlade chiafrön är utmärkta till chiapuddingar med olika smaker, bakning och frukostar. Vi gillar också att strössla chiafrön på gröten för att starta dagen med mer protein och fibrer.


Superfruit Chiafrön

Superfruit Chiafrön

Kolla priset hos:

Varumärket Superfruit riktar in sig på superfoods av hög kvalité. Superfood är mat med högt näringsinnehåll på en liten yta och till den kategorin hör chiafrön. Superfruit har ett brett sortiment av bär- och grönsakspulver, nötter och frön. Alltid ekologiskt och utan tillsatser.

Chiafrön har blivit en populär superfood bland både träningsintresserade och veganer de senaste åren. Det beror på frönas höga innehåll av Omega 3, fiber och protein. Med en matsked chiafrön i frukosten håller du dig mätt länge. 

Superfruits chiafrön kommer från ekologiska odlingar i Mexico eller Paraguay. Vi gillar att Superfruits påsar är större än många andra på marknaden. Påsen med chia frön på 750 gram ger oss därmed ett riktigt bra kilopris. Produkten finns även i en mindre påse på 300 g.


House of Originals Chiafrön i metallburk

House of Originals Chiafrön i metallburk

Ej tillgänglig online

Det här är den mest unika förpackningen av alla produkter med chiafrön som vi tittat på. Fröna kommer i en mycket snygg plåtburk. Om du tycker att produkten är lite onödigt dyr, kan det åtminstone vara värt att köpa den en gång, för att sedan fylla på med billigare chiafrön!

House of Originals är ett danskt varumärke som är helt inriktade på chiafrön och produkter baserade på dessa superfrön. Numera har de kontor både i Danmark och Spanien och förser hela Europa med högkvalitativa produkter baserade på chia!

Vill du köpa hem en burk av marknadens mest elegant förpackade chiafrön så är det alltså House of Originals du ska välja. Värt att tillägga är att det förstås även är en produkt av väldigt hög kvalitet. Fröna är ekologiska och alla deras ekoprodukter granskas i certifierade labb innan de skeppas in till EU, för att säkerställa att de lever upp till europeisk standard.


Powerfruits Ekologiska Chiafrön RAW

Powerfruits Ekologiska Chiafrön RAW

Kolla priset hos:

Powerfruits ger oss högkvalitativa, rena, ekologiska och nyttiga produkter. Med omsorg väljer de ut nyttiga livsmedel från hela världen som sedan packas och distribueras från Skåne. Merparten av deras sortiment är ekologiskt certifierat så även chiafröna från Paraguay.

Använder du chia ofta rekommenderar vi Powerfruits påse med svarta chiafrön på 1 kg. Kilopriset blir något lägre än andra på marknaden och påsen räcker länge. Inom raw food används chiafrön med glädje eftersom de innehåller 18 av de 20 olika aminosyrorna. Med andra ord är de en bra källa till vegetabiliskt protein.

Vi föreslår att du provar att baka bröd med chia! Det ger ett saftigt och nyttigt bröd. Tänk på att fröna sväller i vätska och verkar utdrivande. Följ därför de rekommenderade anvisningarna för dagligt intag.


Renée Voltaire Chiafrön 350g

Renée Voltaire Chiafrön

Kolla priset hos:

Renée Voltaire ser sig som en rebell på matmarknaden. Hennes varumärke har vuxit snabbt och står för noga utvalda råvaror av hög kvalité, alltid ekologiskt och raw. Raw food innebär att maten inte hettas upp mer än till 37 grader. I sortimentet hittar vi allt från frön och nötter till nyttiga snacks.

Vi gillar att inspireras av Renée Voltaire och hon har mängder av tips på maträtter och recept på sina kanaler. Hennes vegetariska biffar brukar ha stor variation och vår favorit innehåller chiafrön. Eftersom chiafrön blötläggs innan användning och bildar en fast gelé kan de ersätta ägg i matlagning och bakning. Prova till exempel att göra grönsaksbiffar med chiafrön!

Påsen med chiafrön från Renée Voltaire finns i 350 gram och tillhör de lite dyrare på marknaden. Fröna kommer från ekologiska odlingar i Bolivia och paketeras sedan i Sverige.


Rawpowder Chiafrön 300 g

Rawpowder Chiafrön

Kolla priset hos:

Rawpowder har många års erfarenhet av naturliga kosttillskott. Deras målsättning är att ge konsumenter det bästa som naturen har att erbjuda. Med sitt breda sortiment av ekologiska eller vilt växande livsmedel tycker vi att de lyckas bra med det. Hos Rawpowder hittar vi allt från frön och kryddor till proteinpulver.

Deras påse med svarta chiafrön finns i 300 gram och tillhör de dyrare sorterna på marknaden. Samtidigt vet vi att vi får en bra produkt av hög kvalité och kontrollerad produktionskedja.

Chiafrön sägs bidra till ökad uthållighet och energi tack vare sitt rika näringsinnehåll. Vanligast är kanske att äta fröna hela i frukostmaten. Men de kan också krossas eller blötläggas och används med fördel till nyttiga mellanmål och efter träningspass.


Bulk Chiafrön

Chiafrön Bulk

Kolla priset hos:

Hos Bulk kan vi, precis som namnet antyder, köpa livsmedel i storpack. Företaget vänder sig till idrottare, träningsmänniskor och alla med ett starkt intresse för hälsa och välbefinnande. Därför hittar vi ett brett sortiment av proteinpulver, vitaminer, mineraler och speciellt framtagna produkter för att optimera träningen.

Eftersom deras chiafrön innehåller 20 gram protein per 100 gram och alla 8 essentiella aminosyror är fröna ett populärt kosttillskott. Efter träningen är det enkelt att blanda en matsked chiafrön med vatten och låta svälla några minuter för att sedan dricka den nyttiga blandningen. Den enkla drycken ger både styrka och återhämtning.

Chiafrön hos Bulk kommer från Mexico och Guatemala och finns i påsar av storlekarna 500 gram eller 1 kg. Priset tillhör de lägre på marknaden. Företaget satsar också stort på hållbarhet och själva påsen är helt komposterbar för hemmet. Vi gillar Bulks snygga design och engagemang för både en hållbar planet och hälsa.


Healthwell Chiafrön Eko

Healthwell Chiafrön Eko

Kolla priset hos:

Varumärket Healthwell är Svensk Hälsokosts eget produktsortiment och resultatet av många års arbete med hälsa. Sortimentet håller hög standard med ett modernt utbud. Healthwell menar att riktigt bra hälsokost är till för alla.

Deras chiafrön är odlade i Sydamerika och märkt EU-ekologiska, vilket innebär att de kontrollerats att vara fria från genmanipulation (GMO). De är dessutom 100% raw. Påsen innehåller 500 gram eller 1 kg av de små svartvita fröna och tillhör de lite dyrare alternativen på marknaden.

Chiafrön är ett superlivsmedel med många användningsområden. Hos Svensk Hälsokost kan du hitta inspirerande recept och tips på hur du bäst använder chia. Att göra chiapudding som frukost eller ett enkelt mellanmål att ta med sig har blivit populärt de senaste åren.

Puddingen känns som en lyxig dessert snarare än ett mellanmål och är dessutom både mättande och nyttig. Det är tack vare frönas höga halt av protein, fibrer och Omega 3,6 och 9.


Mother Earth Chiafrö Svarta Raw & Eko

Mother Earth Chiafrö

Kolla priset hos:

Mother Earth är handen mellan konsumenten och jordens naturliga rikedom. Företaget förser oss med högkvalitativ, ekologisk hälsomat och superfoods genom sina återförsäljare runt om i Sverige och online. Deras sortiment är både KRAV- och RAW-märkt och är ett omtyckt val bland veganer och raw-kostare.

Chiafrön från Mother Earth finns i påsar om 250 gram eller 1 kg. De svarta fröna odlas med omsorg i Peru innan de packas i Sverige. Hos Mother Earth hittar vi inspirerande recept från raw chef Viktor som har en stor passion för uthållighetsträning.

I hans recept återfinner vi nästan alltid chia tack vare frönas förmåga att ladda kroppen med energi. Frönas svällande effekt håller oss mätta länge och de är enkla att ta med sig på exempelvis långa vandringar. 


Vitaprana Ekologiska Chiafrön, 300 g

Vitaprana Ekologiska Chiafrön, 300 g

Kolla priset hos:

Vitaprana erbjuder kosttillskott och livsmedel gjorda på rena råvaror och med naturens egna näringsämnen som smaksättning. Bland veganer och vegetarianer är Vitaprana ett omtyckt och pålitligt varumärke som ger oss rena produkter.

Deras ekologiska chiafrön innehåller 100% svarta chiafrön odlade i Argentina. Påsen är 300 gram och tillhör de dyrare alternativen på marknaden. Produkten är vegansk och naturligt fri från gluten.

En av de mest omtyckta egenskaperna hos chiafrön är deras höga halt av kostfiber. Här får vi 44 gram fiber per 100 gram. Den typ av fiber som finns hos chia är gelbildande och är därmed det som ger oss en hållbar mättnadskänsla.

Fröna är väldigt användbara överallt där vi önskar öka intaget av kostfiber och vegetabiliska fetter. Testa till exempel att strö dem över en sallad. Men kom ihåg att tugga noggrant så att kroppen lättare kan ta upp näringsämnena.


Go For Life Chiafrön

Go For Life Chiafrön

Kolla priset hos:

Detta är ett prisvärt alternativ som finns att tillgå i förpackningar på 300 och 750 g. Fröna är odlade och importerade från ett flertal länder i Sydamerika.

Denna produkt är ekologisk, och har givetvis även märkningen vegan, samt raw på förpackningen. Varumärkets framtoning är hälsa och fitness och chiafrön är ett utmärkt komplement till en sådan livsstil.

Företaget Go For Life är svenskt, men det är lite tunt med information kring dem, då det bästa vi hittar när vi söker är en inaktiv facebook-sida och en hemsida som inte fungerar. Lite trist då det sänker transparens och förtroende för företaget.

Produkten är det hur som helst inget fel på och den kan vara ett ok alternativ, även om Go For Lifes chiafrön inte säljs på så jättemånga ställen.


Alive Foods Raw Ekologiska Chiafrön

Alive Foods Raw Ekologiska Chiafrön

Kolla priset hos:

Det svenska företaget Alive Foods har ett fint sortiment av noga utvalda naturliga hälsokostlivsmedel, som ofta packas och distribueras från deras lokaler utanför Göteborg. Deras ekologiska chiafrön kommer från Paraguay och håller hög kvalitet, till ett fullt rimligt pris.

Produkten kommer i en simple men snygg påse, i behändiga 400 grams förpackningar. Detta är ett utmärkt val för dig som konsumerar chiafrön i rimliga mängder, till exempel till chiapudding, i smoothien eller liknande.

På återförsäljaren Glimjas produkthemsida för dessa chiafrön finns ett riktigt bra recept på en proteinrik smoothie med veganskt protein och chiafrön, med tillsatt kokosolja! Ett smart sätt att få i sig naturlig energi på ett effektivt sätt.


Garant Eko Chiafrön

Garant Eko Chiafrön

Finns i vanliga matbutiker

Det här är en mindre påse chiafrön från Axfoods eget varumärke Garant. Det finns även att köpa i vissa matbutiker. Det är en väldigt bra lågprisprodukt som är perfekt för dig som vill prova på chiafrön, eller bara ha en liten mängd hemma.

Påsen väger 250 gram, vilket räcker ganska länge om du bara använder en matsked då och då. Garants chiafrön är en väldigt populär produkt som är förpackad i enkla, men stilrena plastpåsar som är lätta att förvara och servera med.

Överlag gillar vi Garants chiafrön och rekommenderar produkten som en utmärkt introduktion till chiafrön!


Vad är chiafrön?

Chia är en ört som växer vilt i Central- och Sydamerika. Växten heter Salvia Hispanica och är släkt med både mynta- och salviafamiljen. Den kan bli upp till en meter hög och har blad som är 4-8 cm långa och 3-5 cm breda. Blommorna är lila eller vita och växer i kluster längst upp på varje stam. Hela växten liknar en vanlig målla. Själva fröna är små och ovala med en diameter på mindre än 1 mm.

Chiafrön finns i färgerna brun, grå, svart och vit. De olika sorterna skiljer sig inte nämnvärt vare sig i smak eller näringsinnehåll. I Sverige hittar vi främst svarta eller svartvita frön i butikerna.

Chia sägs betyda styrka, vilket kan tyckas passande för de näringsrika fröna som numer anses vara en superfood. Men aztekerna har använt denna hälsosamma växt under många tusen år för dess positiva egenskaper.

Varifrån kommer chiafrön?

Salvia Hispanica (chia) härstammar ursprungligen från Mexico, Guatemala och områdena runt Anderna i Sydamerika. Vi vet hur viktig majsen varit för de gamla Maya- och Azteksamhällena men chiafröna var ett minst lika viktigt livsmedel.

Chiafrön har använts både som del av en hälsosam kost och för utvärtes bruk för att lindra smärtor. Eftersom chia har en svalkande effekt på kroppen görs ofta en drink kallad Chia Fresca i områdena runt Centralamerika, än idag, för att ge svalka och återhämtning.

Det sägs även att chia är en basföda för Tarahumaraindianerna, som anses vara världens bästa långdistanslöpare. De använder då chiafrön som en kraftkälla för att ladda upp inför löpningen.

2009 godkändes chiafrön som livsmedel av EU och idag anses fröna vara en superfood med högt näringsinnehåll på en väldigt liten yta.

Är chiafrön nyttigt?

Chiafrön är rika på omega-3 ALA (alpha-lineolic-acid) och omega-6 fettsyror, vitamin A, B1, 2, 3, 6 och 8 samt vitamin E. Dessutom har de en hög halt nyttiga mineralämnen som kalcium, kalium, järn, magnesium, fosfor och zink.

Fröna är även rika på antioxidanter och sägs innehålla mer antioxidanter än blåbär. Antioxidanter är viktiga för vår allmänhälsa eftersom de hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler.

Men den främsta orsaken till att chiafrön blivit så omtyckt bland veganer, träningsmänniskor och uthållighetsträning är för att de ger en bra källa till vegetabiliskt protein. De innehåller hela 18 av de 20 olika aminosyrorna och 8 essentiella aminosyror.

Deras höga halt kostfiber är en annan intressant aspekt hur hälsosynpunkt. Fröna kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt och det är fibrerna i chia som bildar detta gele. Denna effekt gör att vi känner oss mer mätta och håller oss mätta länge, samt främjar god matsmältning.

Tänk dock på att inte överkonsumera chiafrön. Livsmedelsverkets rekommendationer är att hålla ett begränsat intag av chiafrön. De har inte rekommenderat någon specifik gräns, men föreslår att man håller det till någon matsked om dagen.

Vad kan man göra med chiafrön?

En av de mest uppskattade egenskaperna hos chiafröna är förmågan att svälla i vätska. Gelbildningen kan då användas som äggersättning eller förtjockningsämne i både bakning och matlagning. Chiafrön i bröd ger ett saftigt bröd med lite krispiga inslag. Du kan välja att blötlägga dem innan eller låta dem svälla i degen.

Chiafrön kan också ätas som de är eller krossas för att maximera upptagningen av de hälsosamma näringsämnena. Vi rekommenderar att strö hela chiafrön på sallader, musli eller gröt. Alternativt kan du låta dem koka med i frukostgröten eller mixa ner i smoothien. De kan i princip användas överallt där du vill öka innehållet av protein, vegetabiliska fetter och kostfiber.

Några av våra favoriträtter med chiafrön är:

  • chiapudding
  • bröd
  • vegetariska biffar
  • smoothie
  • chiagröt
  • raw kakor och bars
  • raw sylt
  • frukt-och bärkrämer
  • som äggersättning i bakverk, t.ex. veganska brownies

För att göra en enkel chiapudding blandar du 2 msk chiafrön med 1 dl mandelmjölk (eller annan mjölk) i en burk med lock. Rör ner valfri smaksättning som kanel, kardemumma, vanilj, kakao eller bär.

Låt stå i kylskåp och rör om efter 15 minuter. Ställ tillbaka i kylskåpet för att svälla minst en timme till.

Är chiafrön glutenfria?

Ja, chiafrön kommer från en ört och är naturligt glutenfria.


Här hittar du fler tips på växtbaserade livsmedel!