Bästa böckerna om veganism 2024: Djuretik och vegansk filosofi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För den som vill förstå veganismen och lära sig mer om filosofin som driver veganer, finns mycket att hämta inom litteraturen. Här har vi samlat våra favoritböcker från några av de moderna filosofer och aktivister som satt ord på vad koncept som veganism och djurrättsaktivism faktiskt innebär.

Marsvin läser böcker om veganism och djurrätt

Vilken bok om veganism är bäst?

En relativt ny bok som verkligen är läsvärd, är This Is Vegan Propaganda av aktivisten Ed Winters. Den fungerar utmärkt för dig som vill förstå argumenten bakom veganism, oavsett om du är nybliven, erfaren eller blivande vegan.

This Is Vegan Propaganda

Boken finns hos:

Vår favorit för att nå ut till människor som kanske inte riktigt är veganer än, är boken Äta Djur av Jonathan Safran Foer. Det är en välskriven, hyfsat lättläst bok som de flesta människor kan relatera till. Den finns dessutom både på svenska och engelska.

En annan bok som på ett enkelt sätt förklarar veganismen är Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor, av Melanie Joy. Den synliggör hur många av de värderingar de flesta av oss bär på, redan överensstämmer med värderingarna inom veganism.

För den som vill dyka djupare i den veganska filosofin rekommenderar vi klassikern Animal Liberation (Djurens Frigörelse) av Peter Singer. Det är en av de mest inflytelserika böckerna någonsin om djur och etik.

För den som vill bredda sin syn på vegansk filosofi är det värt att även läsa till exempel någon av Tom Regans böcker, förslagsvis Empty Cages.

Sist men inte minst vill vi lyfta fram How to create a vegan world av Tobias Leenaert. Den riktar sig till veganer och är en praktisk guide till hur vi kan bli mer effektiva som aktivister.

Du kanske även vill se våra favoriter bland de veganska kokböckerna!

Äta Djur (Eating Animals)

Äta djur Jonathan Safran Foer
Författare:Jonathan Safran Foer
Språk:Svenska / Engelska
Utgiven:2009

Det här är en lättläst, men djuplodande bok om djur- och köttindustrin som gör ett fantastiskt bra jobb med få vanliga människor att ifrågasätta saker de länge tagit för givet. I boken ställer författare Jonathan Safran Foer många frågor som leder läsaren in på att börja argumentera med sig själv.

Många människor som äter kött, bär samtidigt många av de värderingar som veganer står upp för. Det är just de känslorna av dubbelmoral som den här boken på ett naturligt, nyfiket och effektivt sätt lyfter fram.

Samtidigt är Safran Foer medveten om många av de kulturella och traditionsbundna aspekterna som är kopplade till mat och att äta kött. Detta är frågor som veganer inte bara kan vifta bort och det är viktigt att ha förståelse för båda sidor av myntet. En äldre generation som aldrig vetat något annat, kan inte förväntas förändra sin livsstil hur som helst.

Boken Äta Djur är en fantastisk journalistisk resa med djupdykningar och reportage med intervjuer med representanter från köttindustrin, filosofer och många andra. Det är en bok som med ett enkelt språkbruk ger en bred och jordnära bild av de tankar som ofta rör sig i en vegans huvud, innan de blivit veganer.

Allt berättat med Safran Foers unika och charmiga berättarröst, vilket gör Äta Djur till en av de bästa böckerna att ge till någon som eventuellt skulle vilja utforska veganismens idéer på ett lättsmält vis.


Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor Melanie Joy
Författare:Melanie Joy
Språk:Svenska / Engelska
Utgiven:2009

Den här boken är skriven av Melanie Joy, amerikansk professor i psykologi och sociologi. Boken har undertiteln En introduktion till karnismen (Carnism på engelska). Boken är en djupdykning i människans psykologi kring hur vi förhåller oss till djur, och varför vi generellt verkar tycka det är okej att äta vissa arter, men inte andra.

Begreppet ”carnism” myntades av Melanie Joy och används som en beskrivning av köttätande som en ideologi, där det tillhör normen att äta vissa utvalda djurarter. Bokens premiss bygger på att mycket av vårt beteende är styrt utifrån dessa normer och att många agerar och tänker som de gör omedvetet.

De flesta väljer inte att bli ”karnister”, utan föds upp och lever så, utifrån ärvda värderingar. Veganismen fungerar som en motpol till detta, där vissa valt att medvetet välja bort att äta och använda djur för nöjen eller njutning, då det inte är en nödvändighet.

Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor är hyfsat kort och lättläst, men erbjuder ett psykologiskt och sociologiskt perspektiv som är en värdefull förklaringsmodell till vissa återkommande beteendemönster. Boken passar förmodligen främst för personer som är nyfikna, men inte så insatta i veganism och det djurrättsliga tankesättet. I sådana fall kan denna bok förmodligen bidra till en del nya tankeställare kring djur och etik i vardagen.


Djurens frigörelse (Animal Liberation) Peter Singer

Animal Liberation Peter Singer
Författare:Peter Singer
Språk:Svenska / Engelska
Utgiven:1975

Den här boken anses ofta som ett av de mest klassiska verken inom djurrätt. Det är den australiensiske filosofen Peter Singers bok som kom för första gången 1975. Den har sedan dess släppts i ett flertal utgåvor både på svenska och engelska, samt som ljudbok på engelska.

Bokens huvudsakliga tes är att djurs intressen bör respekteras på grund av deras förmåga att uppleva lidande. Den förmågan delar vi människor med andra djurarter och är det som fundamentalt ligger till grund för etiken bakom veganism enligt Singer.

Många av de argument och begrepp som används av Peter Singer i boken, har sedan blivit allt mer vedertagna i diskursen kring djurrätt och veganism. Begrepp som till exempel ”speciesism”, en form av diskriminering baserad på arttillhörighet, populariserades genom den här boken, även om det inte var Singer som myntade det.

Djurens frigörelse är en filosofisk bok och kan upplevas något svår för den ovane läsaren. Den är samtidigt inte överdrivet akademisk och fyrkantig. Vi menar dock att detta är en bok som veganer åtminstone bör känna till, då det är ett grundläggande verk som ligger till grund för många av de vanliga argumenten för just veganism.

Djurens Frigörelse av Peter Singer är starkt rekommenderad för alla som intresserar sig för djurrätt och veganism i någon form.


Why Vegan? – Eating Ethically

Why Vegan - Eating Ethically Peter Singer
Författare:Peter Singer
Språk:Engelska
Utgiven:2020

Det här är en relativt nyskriven bok av Peter Singer. Den kan nog ses lite som ett försök att göra idéerna som formulerades i Animal Liberation mer tillgängliga och applicerbara på det nutida samhället. De filosofiska idéerna har samma grund, men beskrivs med andra ord, metaforer och med exempel hämtade ur igenkännbara scenarion för de allra flesta.

För den som redan är vegan eller har läst Singers bok Djurens frigörelse, kan Why Vegan? kännas överflödig. Men för den nye läsaren, eller för oss som slukar allt vi kommer över på temat veganism, är detta ett givet köp.

Argumentationen i boken är lätt att följa och många läsare, även icke-veganer kommer förmodligen att finna sig själva nickandes medhållande när de läser den. Vissa kapitel innehåller stycken som på ett väldigt tydligt, och sorgligt, sätt illustrerar grymheten i vissa delar av djurindustrin.

Why Vegan? – Eating Ethically är en välskriven bok som på ett modern och lättillgängligt sätt lyfter fram de starka argumenten för veganism. Det är en bra bok överlag, men om du är insatt i veganism sedan länge, kan den kännas som något av en upprepning.


Why Veganism Matters: The Moral Value of Animals

Why Veganism Matters The Moral Value of Animals Gary L. Francione
Författare:Gary L. Francione
Språk:Engelska
Utgiven:2021

Den här boken publicerades 2021 och är skriven av den omtyckte, eller kontroversielle, filosofen Gary L. Francione. Han har skrivit många böcker på ämnet djurrätt och veganism, och är framförallt känd för det förhållningssätt som kallas ”The Abolitionist Approach”.

Kort sammanfattat innebär det att djurrätt bör utgå från veganism och icke-våld som den enda godtagbara moraliska baslinjen att utgå ifrån. Den filosofiska skola Francione tillhör, anses ofta som lite mer extrem då den till exempel kritiserar andra djurrättsliga idéer om till exempel djurskyddslagar och stegvisa förbättringar. En ”allt-eller-inget”-approach om man så vill.

Gary Francione är en person som ofta blir antingen älskad eller hatad, både bland veganer och icke-veganer. Vi har inte för avsikt att välja sida, men menar istället att det finns ett värde i att lära sig och utforska alla delar av den veganska filosofin för att förstå den fullt ut. Abolitionistisk vegansk filosofi ses ofta som en mer extrem form av veganism, då den inte accepterar mindre försök att närma sig veganism, utan endast ett fullt omfamnande av den veganska livsstilen som minsta acceptabla moraliska agerande.

Boken Why Veganism Matters är en modern beskrivning av hela Franciones filosofi. Den fungerar utmärkt om du aldrig tidigare tagit del av hans litteratur, men kan upplevas något upprepande om du är bekant med hans tidigare verk. Boken är rakt på sak, och oavsett vilken veganfilosofisk inriktning du drar dig till, är detta en bok som vi tror kommer att berika ditt liv i någon utsträckning.


The Case for Animal Rights

The Case for Animal Rights Tom Regan

Författare:Tom Regan
Språk:Engelska
Utgiven:1983

Det här är av de äldre böckerna på vår lista, som också kan räknas som något av en klassiker. Den är skriven av den amerikanske filosofen Tom Regan som också skrivit många andra böcker om djurrätt och etik.

Det här är en ganska svårsmält bok som främst passar den erfarne läsaren. Det är en filosofisk bok som på ett akademiskt sätt argumenterar för djurrätt genom en mängd olika exempel. Det fina med boken är att argumenten är så självklara och tydliga att de bör få en stor majoritet av människor att kunna skriva under på dem, oavsett om de är veganer eller ej. Det är en mycket elegant och välskriven bok om djurrätt, definitivt i klass med Peter Singers klassiska verk om Djurens Frigörelse.

Kritik mot boken som finns är kring de långa utvecklade idéerna Tom Regan lyfter, som handlar om djurs rättigheter i olika situationer. Många menar att de är onödiga och får veganism att låta svårare än vad det är. Att istället bara, såsom Peter Singer gör, lyfta fram djurens förmåga att uppleva lidande som enda nödvändiga argument, framstår som betydligt enklare.

Vi menar dock att det är av intresse för den som är intresserad av filosofi i allmänhet, och veganism i synnerhet, att faktiskt fördjupa sig i alla delar av den veganska filosofin. Där fyller Tom Regan och The Case For Animal Rights, en viktig funktion. Enligt oss är detta därför också ett måste att ha i bokhyllan, för boknörden och veganen som vill ha en bred bas att stå på när det gäller veganskt filosofiskt tänkande. Boken är dock lite väl svårsmält för nybörjaren, eller den som vill ha en enkel ingång till veganismen.


Empty Cages

Empty Cages Tom Regan
Författare: Tom Regan
Språk:Engelska
Utgiven:2003

Det här är en något nyare bok av Tom Regan från 2003. Filosofin som beskrivs i boken är i linje med den abolitionistiska syn som ofta förknippas med Gary Francione. Empty Cages syftar till målet att djuren som finns och föds upp i fångenskap förtjänar rättigheter och frihet.

I boken går författaren igenom, och bryter ned många av de argument som ofta används till varför det påstås vara ok att utnyttja djur för olika ändamål. Boken är betydligt mindre formell och akademisk, än hans bok The Case For Animal Rights. Det gör den mer lättläst och stundvis mer underhållande att läsa.

Empty Cages är utmärkt både som en första introduktion till djurrätt, men även intressant och givande för den som redan är inbiten vegan. Vi gillar Tom Regan överlag och om vi skulle rekommendera en av hans böcker som passar allra flest läsare, är detta vårt främsta förslag.


Project Animal Farm

Project Animal Farm Sonia Faruqi
Författare:Sonia Faruqi
Språk:Engelska
Utgiven:2015

Den här boken bygger på ett gediget journalistiskt projekt som bygger på ett flerårigt arbete där författaren Sonia Faruqi besöker och rapporterar från bland annat hönsgårdar och mejerifarmar i flera länder. Det är en fascinerande och bitvis skrämmande resa som bjuder på upplevelser som kan chockera den som aldrig satt sig in i hur det faktiskt kan gå till i djurindustrin.

I boken får läsaren fundera över hur de praktiska förhållandena ofta ser ut, kontra den bild som ofta marknadsförs från företagen som säljer produkterna som produceras på djurfarmar runt om i världen.

Boken är en inblick i en persons uppvaknande, i takt med att författaren får se bakom kulisserna på många av de gårdar som beskriver sig själva som ekologiska och djurvänliga. Det är stundtals väldigt ärligt och brutala ögonblick som får läsaren att ifrågasätta vad begrepp som ”frigående höns” egentligen innebär.

Tyvärr kan boken kännas något avlägsen eftersom den huvudsakligen utspelar sig i Nordamerika. Även om djurförhållanden ser någorlunda likartade ut världen över, blir det inte lika mycket ”på riktigt” för läsaren här hemma.

Hur som helst är Project Animal Farm en mycket välskriven bok, baserad på ett gediget journalistiskt arbete. Om du vill ha en inblick i hur djur i fångenskap lever, utan grafiska visuella upplevelser, är det här en utmärkt bok.


How to create a vegan world

How to create a vegan world Tobias Leenaert

Författare:Tobias Leenaert
Språk:Engelska
Utgiven:2017

Den här boken skiljer sig på många sätt från alla andra böcker om veganism. Den riktar sig i första hand till veganer som vill ta nästa steg och bli aktivister i någon form, med målet att nå en vegansk värld. Boken är skriven av Tobias Leenaert, en belgisk vegansk aktivist som länge skrivit och talat om veganism, bland annat under namnet Vegan Strategist.

Boken har lite gemensamt med en rörelse som kallas effective altrusim, det vill säga en rörelse med ett mål att göra gott, på det mest effektiva sättet möjligt. Det finns många sätt att vara aktivist, alltifrån att laga god vegansk mat och bjuda sina vänner, till att blockera djurtransporter. Tobias Leenaerts argument bygger på att vi bör välja de sätt som utifrån forskning och erfarenhet, har störst sannolikhet att ge de resultat vi hoppas på.

På många sätt innebär detta att de strategier som Leenaert lyfter fram, är en direkt motpol till den hårda skola som till exempel Gary Francione företräder. För många veganer kan det till exempel verka motsägelsefullt att uppmuntra till att ha en vegansk dag i veckan, eftersom det då skulle innebära att vi acceptera köttätande resten av dagarna. Men en del av poängen som lyfts fram i boken är att vi ofta har större chans att lyckas, om vi inte är uteslutande, utan istället uppmuntrar till alla förändringar i rätt riktning.

Som vanligt när det gäller vegansk filosofi och metoder inom aktivism, kan denna bok vara en vattendelare för många. Vissa kommer inte alls att hålla med, utan menar att de veganska principerna är viktigare än det rent pragmatiska. Vi tror hur som helst att nettoresultatet av mer kunskap alltid är positivt. Därför är How to create a vegan world en viktig bok som vi tycker att alla veganer som är intresserade av aktivism bör läsa.


The Vegan Matrix

The Vegan Matrix Melanie Joy
Författare:Melanie Joy
Språk:Engelska
Utgiven:2020

Den här boken uppstod ur ett behov som författaren Melanie Joy såg hos veganrörelsen. Den behandlar frågor om privilegium inom aktiviströrelsen. Denna typ av frågor är viktiga inom varje rörelse som syftar till att vara inkluderande och få med människor ur alla samhällsgrupper, oavsett bakgrund.

Boken är tydlig och författaren går igenom olika typer av privilegier som människor kan besitta, vilka det är bra att vara medveten om, när du försöker nå ut till andra människor som kanske inte är i samma sits.

Precis som Tobias Leenaerts bok, är detta en bok som i första hand syftar till att skapa medvetenhet hos personer som redan beskriver sig som veganer och aktivister. Men den fungerar också som en grundläggande handbok i vad privilegier innebär och hur du kan förhålla dig ödmjuk till det faktum att alla bär på sin egen unika historia, med de utmaningar och förutsättningar det innebär.

Detta är en värdefull bok och vi kan verkligen rekommendera The Vegan Matrix till dig som sysslar med aktivism i någon form och kan behöva påminnas om dina egna privilegier och hur du kan förhålla dig till dessa.


Här kan du läsa fler artiklar om böcker på vegantemat!