Bästa björksocker 2024: Sötningsmedlet xylitol

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur ska vi tänka när vi vill byta ut det vita sockret mot ett mer hälsosamt alternativ? Björksocker (Xylitol) är ett sötningsmedel som är enkelt att börja med eftersom det liknar vitt socker både till utseende, vikt och smak.

Det är populärt eftersom det innehåller 40% mindre kalorier än vanligt socker, och inte har samma negativa effekt på tänderna. Vi tar reda på mer om hur vi kan använda det och var vi hittar det bästa björksockret!

Träskål med björksocker, en bakgrund av björkskog

Vilket björksocker är bäst i test?

Vår favorit är Närokällans björksocker. Det utvinns ur naturliga lövträd i finska Lappland. Mycket fin produkt, rimlig i pris, utan GMO eller konstigheter, och är tillgängligt till ett rimligt pris!

Närokällan björksocker

Kolla priset hos:


En annan favorit som även den hämtas från björkträd i Finland, är Total sweet xylitol. Något simplare förpackning i påsar om 225 g eller 1kg, men även något lägre i pris!

Total sweet xylitol

Kolla priset hos:


Se ännu fler alternativ, och läs mer om björksocker längre ned i artikeln!

En jämförelse av många produkter med björksocker / xylitol

Nedan jämför vi alla de olika produkterna med björksocker. Vi har tagit med en mängd olika varumärken, och de kommer i olika storlek på förpackning och kan skilja sig en del i pris.

Närokällan björksocker

Närokällan björksocker

Kolla priset hos:

När vi vill minska intaget av raffinerat, vitt socker tar vi gärna hjälp av Närokällans björksocker. Björksockret är nästan lika sött i smak och med samma konsistens som vitt socker. Skillnaden är hela 40 % lägre kalorier!

Björksockret har ingen bismak alls, är framställt av 100 % rena xylitolkristaller och funkar utmärkt som ersättning i vår matlagning och bakning. Dock gör vi inte hårda karameller eller jästbaserade bakverk med björksocker, där gör sig xylitolen inte lika bra.

Istället använder vi björksocker i exempelvis brownie eller kladdkaka, som jäser med bakpulver. Björksocker från Närokällan är också god som sötning i olika drycker. Totalt innehåller burken 750 gram och per 100 gram kolhydrater är alla polyoler, men inga socker.

Svenska hälsokostföretaget Närokällan tillverkar rena produkter av hög kvalité. Vi känner oss trygga med deras långa erfarenhet och breda kunskap när vi väljer i sortimentet.

I deras breda utbud för att främja god hälsa hittar vi bland annat mineraler, superfoods, vitaminer, spårämnen, och andra kosttillskott. Närokällan understryker att björksocker är olämpligt för hundar och andra sällskapsdjur så förvara din burk utom räckhåll för små nosar!


Total sweet xylitol

Total sweet xylitol

Kolla priset hos:

  • Finns i förpackningar om 1 kg och 225 gram

Brittiska varumärket Total Sweet tillverkar rent björksocker från hållbara källor av björk och bok från Europa. Deras omtyckta produkt Total Sweet Xylitol är av hög kvalité och alltid från från GMO och andra tillsatser.

Vi gillar att företaget fokuserar på just en sak; att ta fram ett naturligt sötningsmedel som ger oss ett lågt socker- och energiintag på ett enkelt vis. Det går bra att byta ut strösocker mot  xylitol, eller björksocker, 1:1.

Men vi upplever att björksocker har en sötare smak och föredrar att använda 50 – 75 % av den sockermängd som står i recepten. Om vi vill använda björksocker i degar med jäst tillsätter vi en matsked strösocker som jästen kan äta upp, eftersom jästen inte kan använda sig av xylitol.

Hos Total Sweet får vi en återförslutningsbar påse xylitol på 225 gram. Sötningsmedlet ger 40 % lägre energi än vad vitt socker gör. Men smaken är söt och god så vi gillar att använda xylitol i söta bakverk.

Vi gillar att Total Sweet använder sig av björkträd i Finland för att få fram sina polyoler, eller sockeralkohol. Sötningsmedlet är bra för oss som föredrar en jämn blodsockerkurva. Tillverkarna understryker dock att överdriven konsumtion kan ge en laxerande effekt.


Rawpowder Björksocker Xylitol 300 g

Rawpowder Björksocker Xylitol 300 g

Kolla priset hos:

Björksocker framställs från björkträd och kallas även för xylitol. Sötningsmedlet är ett naturligt och hälsosamt alternativ till vitt strösocker. Den söta smaken liknar raffinerat socker men många berättar att de upplever att xylitol ger en uppfriskande känsla, likt en kall eftersmak.

Björksockret har ett lågt GI-värde och innehåller ungefär hälften så mycket kalorier som vitt socker. Vi föredrar därför att använda skogens eget socker i vår matlagning och bakning! Prova till exempel att ersätta det vita sockret med xylitol i glass, desserter och småkakor.

Björksocker från svenska varumärket Rawpowder kommer i en återförslutningsbar påse på 300 gram och till ett av marknadens bästa priser. Rawpowder använder träd från Europa i sin tillverkning av xylitol.

De flesta produkter i Rawpowders sortiment är ekologiska, annars kommer råvarorna från områden som ligger långt från föroreningskällor. Vi gillar deras breda utbud av superfoods och kosttillskott.


Evertaste food Xylitol 500g

Evertaste food Xylitol 500g

Kolla priset hos:

Evertaste Food är ett varumärke under svenska företaget Nutsfabriken. Företaget är baserat i Lund och tillverkar omsorgsfulla produkter med kryddor, oljor, nötter, frön och nötsmör.

Vi gillar deras noggrant utvalda sortiment av de bästa råvarorna och godaste produkterna såsom pistagenötssmör, coconella, matcha, ghee och xylitol.

Hos Evertaste Food får vi 500 gram xylitol i en återförslutningsbar påse, och till ett av marknadens bästa priser. Vi gillar xylitol som sötningsmedel eftersom det har 75 % mindre kolhydrater än vitt socker, men ungefär samma vikt och sötma som strösocker.

Vi tycker därför att xylitol är enkelt att baka med och vi kan, om vi vill, ersätta det vita sockret 1 till 1.


Bulk Xylitol

Bulk Xylitol

Kolla priset hos:

Hos det brittiska företaget Bulk hittar vi ett stort sortiment av produkter som stöttar vår träningsaktiva vardag. Deras kategorier sträcker sig från allt mellan proteinpulver, till träningskläder och livsmedel.

Dessutom har Bulk en särskild avdelning för veganer, vilket vi gillar då det blir lätt att hitta rätt! Som namnet antyder kan vi hos Bulk köpa stora förpackningar till bra priser.

Deras xylitol finns i återförslutningsbara påsar på 500 gram eller ett kilo. Smidigt för oss som aldrig använder vitt socker utan hellre använder naturliga sötningsmedel.

Xylitol från Bulk innehåller 40 % färre kalorier än vitt socker och är en 100 % naturlig produkt. Det gör att xylitol från Bulk är omtyckt hos alla som går på en diet, vill undvika syntetiska sötningsmedel samt är lämpligt för diabetiker.

Det låga glykemiska indexet hos xylitol hjälper oss att hålla oss mätta under en längre tid, till skillnad mot vitt socker som ger oss höga toppar i blodsockret. Bulk föreslår att vi använder deras xylitol tillsammans med proteinpulver utan smak, eller som sötningsmedel i andra drycker.

Tillverkarna rekommenderar ett intag på max 12 gram björksocker per dag, annars kan det ha en laxerande effekt.


Biotiva Xylitol Organic 800 g

Biotiva Xylitol Organic 800 g

Kolla priset hos:

Xylitol återfinns som en naturlig sockeralkohol hos vissa träd, samt i frukter och grönsaker. Xylitol kan också tillverkas på konstgjord väg med hjälp av enzymer. Xylitol från tyska företaget Biotiva kommer från ekologiskt kontrollerade odlingar i Europa och packas i Tyskland.

Påsen består av 800 gram ren xylitol. Vi gillar den stora förpackningen vi får hos Biotiva eftersom vi sparar in på miljö och pengar när vi slipper beställa många gånger. Vi tycker nämligen om att baka och xylitol är ett perfekt sockersubstitut i söta bakverk.

Björksockret har färre kalorier än vitt strösocker men hög sötma. Xylitol är också enkel att lösa upp i vatten och har ingen bitter eller metallisk eftersom som vi kan uppleva många konstgjorda sötningsmedel ha.

Vi tycker det är enkelt att byta ut en enhet strösocker till en enhet björksocker i våra recept. Men föredrar att minska mängden för att få smakrika resultat där sötman inte tar överhand. Prova själv!

Något vi gillar extra mycket hos Biotivas xylitol är att produkten har samma konserveringsegenskaper som det vita sockret. Vi använder därför xylitol när vi gör sylt, sirap, saft och marmelader som vi vill förvara länge.


 DulciLight Xylitol Zero Sötningsmedel 500g

 DulciLight Xylitol Zero Sötningsmedel 500g

Kolla priset hos:

Spanska företaget DulciLight tillverkar sötningsmedel som gör det enklare för oss att välja bort det vita sockret.

I deras noggrant framtagna sortiment hittar vi brunt socker, stevia, erythritol, sukralos och xylitol. Dessutom går alla produkter att få i stora förpackningar på upp till fem kilo.

Hållbarheten är lång så vi gillar att möjligheten finns för att kunna spara på tid och miljö.

Xylitol från DulciLight tillverkas från björkar som växer i Finland. Produkten är fri från GMO och andra tillsatser samt lämpligt för olika slags dieter som veganer, basisk kost, keto, paleo samt diabetiker.

Xylitol är inte bara ett naturligt sötningsmedel, det har också en låg halt kalorier och ett lågt glykemiskt index värde. Det gör att vi inte får några sockertoppar likt det vita sockret ger oss.

Intressant är också att xylitol brukar användas i tandkrämer eftersom forskning visat att bakterierna i munnen inte kan äta xylitol, med andra ord orsakar inte björksocker karies.

Vi gillar att välja rena och naturliga produkter utan att tumma på vare sig smak, kvalité eller resultat i både matlagning och bakning. Därför väljer vi xylitol från DulciLight när det är dags för storbaket! Den här påsen består av 500 gram xylitol till ett av marknadens bättre priser.


Vad är björksocker?

Skål med björksocker och löv och bark bredvid

Björksocker kallas ibland xylitol och det är ett naturligt alternativ till vitt socker. Vi hittar björksocker i olika slags lövträd (som björk), bär, frukter, grönsaker och svampar. Människor producerar till och med xylitol i ämnesomsättningen!

Under andra världskriget började björksocker tas fram från björkens sav. Eftersom vitt socker var svårt att få tag i upptäcktes detta söta och fiberrika ämne istället.

Ursprungligen hämtades således sockeralkoholen (björksockret) från björk men idag finns även syntetiska alternativ på marknaden. Så var noga med att välja producent om du är ute efter en helt ren och naturlig produkt. Vi föreslår att du handlar från kända varumärken i hälsokostbutiker.

Med tiden har en hel del forskning gjorts på björksocker och flera fördelar har upptäckts. Det många gillar med björksocker är att substitutet ser ut som, smakar och beter sig som raffinerat socker.

Pulvret är med andra ord vita kristaller som lätt löser sig i vätska och ger både god smak och rik sötma. Björksocker och vitt socker väger dessutom lika mycket så det är enkelt att ersätta alla recept med björksocker istället.

Är björksocker och xylitol samma sak?

Ja, björksocker och xylitol är två ord för samma sak. Sockersubstitutet framställs naturligt från björkar och andra träd. Men det finns även syntetiskt framställt xylitol.

Innehåller björksocker kolhydrater?

Björksocker innehåller kolhydrater i form av polyoler, eller med ett annat ord: sockeralkoholer. Den kemiska strukturen i björksocker gör att kroppen inte kan tillgodogöra sig alla kolhydrater i innehållet.

Hur framställs xylitol?

Vanligen används flis från björk för att ta fram xylitol. Flisen extraheras för att få ut sockerarter som sedan reduceras med hjälp av vätgas och högt tryck.

I reduktionen omvandlas sockerarterna till en sockeralkohol som sedan renas. Reningen kallas kristallisering och xylitol har framställts.

Är björksocker veganskt?

Ja, björksocker är veganskt eftersom det framställs från björk eller andra träd.

Är björksocker nyttigt?

Det finns studier som visar att björksocker kan bidra till att minska kaloriintaget och samtidigt öka fettförbränningen.

Björksocker har 40 % lägre kalorihalt än vad vitt socker har. Vi kan jämföra ett gram vitt socker på 3,8 kalorier med ett gram björksocker som ger 2,4 kalorier.

Björksocker har dessutom ett lågt glykemiskt index på 7, medan vitt socker ligger på ett GI från 68. Studier har gjorts där man jämfört olika typer av sötningsmedel och andel kalorier som intogs efterföljande måltid.

Resultaten visar att de som åt xylitol i exempelvis yoghurt till frukosten åt en avsevärd mindre mängd kalorier (cirka 230 kcal mindre) till lunch än de som åt glukos, fruktos eller vitt socker. Detta har att göra med det låga glykemiska index som finns hos björksocker.

Vi håller oss med andra ord mätta längre och slipper höga sockertoppar och djupa humör dalar. Sockeralkoholer är också energigivande men i mycket mindre utsträckning än vad vitt socker är.

Xylitol har även visat sig vara bra för tänderna eftersom ämnet balanserar PH-nivån och stöttar den naturliga produktionen av kalk. Forskare har också upptäckt att de skadliga bakterierna i munnen inte kan använda xylitol som näring.

Därmed hjälper xylitol till att motverka karies och och syraangrepp vilket är förklaringen till att vi hittar xylitol i tandkrämer.

Sammanfattningsvis så är xylitol, eller björksocker, likt vitt socker i smak, vikt och utseende. Xylitol har dock 40 % färre kalorier, 75 % färre kolhydrater och ett avsevärt lägre GI värde än vad vitt socker har.

Björksocker är dessutom basbildande och motverkar karies. Vi väljer xylitol eftersom vi vill äta hälsosamt och gott men sötningsmedlet är också ett bra val för dig som vill gå ner i vikt, hålla din vikt eller har diabetes.

Finns det några biverkningar av xylitol?

Det finns många studier på xylitol som gjorts avseende tandhälsa. Men vi kan också hitta exempel på hur björksocker påverkar hela kroppen. Det som är bra att känna till är att redan vid ganska små doser, runt 50 gram, kan xylitol ge en orolig mage (som kramp, gas och diarré) samt verka laxerande.

Mängden är dock individuell så om du vet att du har en känslig mage föreslår vi att du provar dig fram med små mängder xylitol till att börja med. Den vanliga rekommendationen är att äta max 50 gram xylitol per dag. Men för att vänja kroppen kan du börja med en mindre mängd för att sedan öka successivt.

Det är dock bra att veta att björksocker är giftigt för hundar och andra sällskapsdjur som har ett annorlunda matsmältningssystem än vad vi människor har. Ge därför aldrig björksocker till din hund!


Se fler tips på växtbaserade livsmedel!