Bästa ashwagandha 2024: Indisk ginseng för balans i kroppen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ashwagandha som kosttillskott har ökat i popularitet i hela Europa. Vi blir allt fler som efterfrågar denna adaptogena ört för att hjälpa kroppen hålla en jämn stressnivå. Här tipsar vi om bästa ashwagandha kapslar och pulver!

Ashwagandha rötter och skål med pulver

Vilket kosttillskott med ashwagandha är bäst i test?

Ett av tillskotten av högst kvalitet är Healthwell Ashwagandha Premium. Det är ett potent och högdoserat tillskott som består av två olika typer av ashwagandha-extrakt. Starkt rekommenderat!

✅ Hög kvalitet

Healthwell ashwagandha premium

Om du vill ha tillskottet i pulverform rekommenderar vi Superfruit Ashwagandha Pulver 150 g. Ett kvalitetsmärke och en riktigt bra produkt!

✅ Utmärkt alternativ i pulverform

Superfruit Ashwagandha Pulver 150 g

De allra mest prisvärda ashwagandha-produkterna är Bulk KSM-66® Ashwagandha samt nätapoteket MEDS egna ashwagandha. Bra pris och välfungerande hälsokostprodukter!

✅ Prisvärt alternativ

Bulk KSM-66® Ashwagandha-Kapslar 500 Mg

✅ Bra valuta för pengarna

MEDS Ashwagandha 90 kapslar

Du kanske även vill läsa vår artikel om superroten maca!

Recensioner av 21 olika tillskott med ashwagandha

Här är hela vår lista på produkter med ashwagandha. De kommer från många olika varumärken som samtliga kan beställas på nätet i Sverige.

Vanligast är ashwagandha i kapselform, men det finns även som pulver samt i vissa fall i flytande form. I vissa produkter förekommer en mix av andra örter och vitamintillskott, medan andra är renodlade tillskott av ashwagandha.

Healthwell Ashwagandha Premium

Healthwell ashwagandha premium

Kolla priset hos:

Ashwagandakapslar premium från svenska varumärket Healthwell innehåller 500 mg ashwagandha per kapsel. Detta är en högdoserad ashwaganda gjord på rotpulver där ca 300 mg utgör ett bredspektrum extrakt från örten Withania somnifera (Ashwagandha eller Indisk ginseng som den ibland kallas).

Resterande 200 mg är ett extra högpotent extrakt från roten, vilket gör dessa kapslar till premiumkvalité. Själva kapseln är gjord av cellulosa, så produkten är helt vegansk. För bättre upptag av de verksamma ämnena har piperin (från svartpeppar) tillsats.

Healthwell rekommenderar att vi använder deras premium kapslar i perioder av stress. Ashwaganda hjälper oss att behålla mentalt och fysiskt välmående när vi befinner oss i stressat tillstånd.

Kapslarna kan tas vid behov eller som en kur. Tillverkarna rekommenderar ett dagligt intag på två kapslar, en på morgonen och en på kvällen.


Healthwell Ashwagandha Kapslar

Healthwell Ashwagandha Kapslar

Kolla priset hos:

För oss som vill ha en koncentrerad dos av ren ashwagandha erbjuder Healthwell kapslar med 1,5 % withanolider. Dessa kapslar innehåller enbart extrakt från ashwagandaroten och en kapsel består av 400 mg ashwaganda.

Dessa kapslar är högkoncentrerade där ett gram motsvarar sex gram av den färska roten. Extrakt är mer koncentrerade än vanliga pulver, vilket betyder att vi får i oss en stor mängd av de verksamma ämnena även vid en liten dosering. Ashwaganda-extraktet framställs med mycket varsamma metoder för att kunna behålla så mycket som möjligt av rotens naturliga innehåll.

Healthwells kapslar är gjorda av cellulosa och lämpar sig även för veganer. Doseringen på dessa högkoncentrerade ashwagandakapslar är en kapsel per dag i samband med måltid.


Healthwell Ashwagandha Eko Pulver

Healthwell Ashwagandha Eko Pulver

Kolla priset hos:

I Healthwells breda sortiment hittar vi även ekologiskt pulver av ashwagandha. De föreslår att vi tar en tesked dagligen av deras ashwagandha rot-pulver.

Doseringen är perfekt för att blanda i smoothies eller andra drycker. Vi berikar gärna eftermiddagsmålet med ashwagandha för att behålla mentalt och fysiskt välmående hela dagen.

Kosttillskott med ekologisk ashwagandha är populärt att ta i stressiga perioder och inom ayurveda har örten använts i tusentals år. Där anses den vara allmänt stärkande och balanserande. Modern forskning har kommit ikapp och visar på att örten har en positiv verkan i samband med stress och ångest.

Ekologiskt ashwagandapulver från Healthwell kommer i en påse på 125 gram och tillhör de billigare sorterna på marknaden.


Solgar Ashwagandha Root Extract

Solgar Ashwagandha Root Extract

Kolla priset hos:

Amerikanska företaget Solgar tillverkar premiumprodukter inom hälsokost. Deras veganska kapslar innehåller rotextrakt från örten som är högdoserade med 400 mg per kapsel. 100 mg av dessa består av rå rotpulver.

De här kapslarna ger oss ny kraft och energi, samt har en behagligt lugnande effekt. Tillverkarna föreslår att vi använder en till två kapslar per dag tillsammans med måltid, eller enligt rekommendation.

Burken går i linje med företagets känsla av premium med sitt guldiga lock och bärnstensfärgade glas. Totalt innehåller förpackningen 60 kapslar och ger oss mycket ashwagandha för pengarna.


Örtspecialisten Ashwaganda

Örtspecialisten Ashwaganda

Kolla priset hos:

Ashwagandha Withania från Örtspecialisten är ett vattenbaserat extrakt. Flaskan är på 50 ml och består av 1000 mg ashwaganda per portion. Totalt beräknas flaskan omfatta 50 doseringar.

Örtspecialisten föreslår att vi tar en till tre droppar av deras extrakt dagligen, två till tre gånger per dag. Vi väljer att blanda dropparna i lite ljummet vatten som vi sedan dricker.

Svenska företaget Örtspecialisten ägs av Anna och Michael McMullen. Michael är en internationellt erkänd naturläkare med lång erfarenhet av örtmedicin. I deras sortiment hittar vi högkvalitativa produkter inom växter och näring.

Deras örtprodukter tillverkas i Storbritannien och deras spännande sortiment av svampar kommer från Tyskland. Vi gillar kunskapen och kvalitén bakom Örtspecialistens utbud.


Terranova Fermented Ashwagandha Fermanolide

Terranova Fermented Ashwagandha Fermanolide

Kolla priset hos:

Terranova har närmare 20 års erfarenhet av naturmedel och örtvetenskap. Deras kosttillskott är prisbelönta och kännetecknas av ekologiska råvaror utan GMO, att de är veganska och har hög renhet.

Fokus hos Terranova är kroppens synergi och råvarornas biotillgänglighet. De vill ta fram produkter med optimal biotillgänglighet hos de aktiva ämnena, snarare än högdoserade produkter. Vi gillar att Terranova fokuserar på hög kvalité hos de verksamma ämnena så att vi istället tar en lägre dos.

Av den här anledningen är ashwagandha från Terranova fermenterad. Det finns studier som visar att fermenterad ashwagandha är den mest biotillgängliga versionen av örten. Jäsningsprocessen omvandlar de svårupptagliga ämnena till att bli lättupptagliga.

Därmed tar vi en lägre dos av Terranovas fermenterade ashwagandatabletter. Tillverkarna föreslår en kapsel per dag i samband med måltid. Det tycker vi känns enkelt att komma ihåg!


Elexir Ashwagandha 120 kapslar

Elexir Ashwagandha 120 kapslar

Kolla priset hos:

Ashwagandha kapslar från Elixir är framtagna för att använda vid trötthet och stress. Den adaptiva örten ashwagandha möter här vitamin B5 samt ämnet piperin från svartpeppar. Piperin används för att öka biotillgängligheten av vissa ämnen.

Vitamin B5 hjälper också mot trötthet och utmattning, samt hjälper till att bibehålla en normal mental prestation. Vi tycker att kombinationen av ashwagandha och vitamin B5 är optimal vid perioder av emotionell stress och mycket trötthet.

Elexir Pharma säger själva att de tillverkar kosttillskott för hela livet. Vi gillar deras veganska kapslar för lugn och harmoni. Burken innehåller totalt 120 stycken och dagsdosen rekommenderas till två kapslar, en på morgonen och en på kvällen. 


Great Earth Ashwagandha 120 kapslar

Great Earth Ashwagandha 120 kapslar

Kolla priset hos:

Great Earth har utvecklat och sålt kosttillskott i Sverige i över 35 år. Sedan ett antal år kan vi även hitta deras kvalitetsprodukter i övriga Skandinavien. I deras breda sortiment hittar vi rena produkter som ALA, ashwagandha och B12.

Men de har också tagit fram unika sammansättningar av olika tillskott så som Bedtime, Beautiful Hair och Bli Gravid. Vi gillar engagemanget och kunskapen hos Great Earth.

Deras ashwagandha kommer i en burk om 120 veganska kapslar. Förutom ashwagandha innehåller kapslarna också pantotensyra (vitamin B5) och svartpepparextraktet bioperine.

Kombinationen ger oss både förbättrad upptagningsförmåga och stärkt mental balans. Great Earth föreslår att vi tar en kapsel på morgonen och en på kvällen.


Helhetshälsa Ashwagandha 60 kapslar

Helhetshälsa Ashwagandha 60 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Helhetshälsa är ett familjeföretag som grundades redan på 1990-talet i Umeå. De har utveckling, tillverkning, lager och försäljning på samma ställe och därmed stor kontroll över sin produktionskedja. Vi gillar Helhetskänslas fokus på rena, hållbara produkter som stöttar vegetarianer och veganer som gillar hög kvalité.

Ashwagandhakapslar från Helhetshälsa kommer i en burk på 60 kapslar. Den rekommenderade dosen är en kapsel, två gånger om dagen i samband med måltid. En dos innehåller hela 600 mg ashwagandhaextrakt, samt 200 mg ekologiskt rotpulver av ashwagandha.

Roten innehåller högst andel av den aktiva substansen withanolider och dessa kapslar innehåller hela 7 % withanolider per kapsel. Vi tar gärna Ashwagandha kapslar från Helhetshälsa när vi söker mentalt och fysiskt välbefinnande i en stressig vardag.


Superfruit Ashwagandha Pulver 150 g

Superfruit Ashwagandha Pulver 150 g

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Superfruit har ett brett utbud av kosttillskott, i synnerhet olika slags pulver. Vi gillar deras enkelhet och träffsäkra kvalité. Ashwagandhapulvret är inget undantag och påsen på 150 gram tillhör de billigare varianterna på marknaden.

Ekologisk ashwagandha från Superfruit består till 100% av roten från örten. Efter skörd och torkning har roten malts till ett fint ljust beige pulver som vi enkelt kan blanda i raw bakning eller drycker. Tillverkarna föreslår att vi håller oss till en tesked pulver per dag, samt att gravida och ammande undviker ashwagandha.


Rawpowder Ashwagandha Pulver 125 g

Rawpowder Ashwagandha Pulver 125 g

Kolla priset hos:

Ashwagandha är kanske den mest kända örten från ayurveda och den indiska medicinen. Ibland kallas den för ”Indiens Ginseng” på grund av dess egenskaper att balansera tillstånd av stress och trötthet.

Ashwagandha från Rawpowder är ekologiskt och består till 100 % av rotdelen på örten. Tillverkarna föreslår att vi doserar en tesked av pulvret per dag i juice, vatten eller smoothies. För höga doser kan ge kräkningar eller diarré.

Svenska Rawpowder har ett brett sortiment kosttillskott och superfoods för en bra peng. Företagets fokus är att ta fram rena, näringsrika och naturliga produkter från ekologiska eller vilt växande råvaror. Några av våra andra favoriter i utbudet är nässelpulver, kakaonibs och ingefära.


Holistic Ashwagandha 90 kapslar

Holistic Ashwagandha 90 kapslar

Kolla priset hos:

Ashwagandha från svenska hälsokostföretaget Holistic innehåller extrakt från rot och blad av örten Withania somnifera (ashwagandha). I varje kapsel hittar vi 25 mg withanolidglykosider som är det aktiva verkningsämnet i ashwagandha.

Dessutom innehåller kapslarna vitamin B3 (niacin) och B5 (pantotensyra) som också bidrar till ett lugnt nervsystem och att minska trötthet. Vi tycker att kombinationen B-vitaminer med ashwagandha ger en riktigt bra effekt vid tillstånd av stress.

Holistic föreslår att vi tar en till fyra kapslar per dag av deras veganska ashwagandhakapslar vid behov av minskad trötthet och utmattning. Totalt innehåller burken 90 kapslar varav en kapsel består av 250 mg ashwagandha.


Swedish Supplements Ashwagandha 7% 400 mg 60 kapslar

Swedish Supplements Ashwagandha 7% 400 mg 60 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Swedish Supplements har ett stort produktutbud av kosttillskott i många smaker. Hela deras sortiment tas fram och tillverkas i Sverige och håller hög kvalité. Företaget fokuserar på innovation och att ge kunden det där lilla extra i varje produkt.

Vi vet att ashwagandha har en positiv effekt på stresshormonet kortisol. Men Swedish Supplements vill också lyfta fram ashwagandhans egenskaper för träningsaktiva människor. Studier har visat att växten kan främja muskeltillväxt och styrka, samt ge positiva effekter för de som tränar uthållighet.

Ashwagandhakapslar från Swedish Supplements kommer i en burk på totalt 60 kapslar. Varje kapsel innehåller 400 mg ashwagandha från rotpulverextrakt, varav 7% är det verksamma ämnet witanolider. Eftersom dessa kapslar är högdoserande föreslår tillverkarna att vi tar en kapsel per dag i samband med måltid.


​​Alpha Plus Ashwagandha 90 kapslar

​​Alpha Plus Ashwagandha 90 kapslar

Kolla priset hos:

Sedan början på 1980-talet har Boråsbaserade Alpha Plus tillverkat hälsosamma kosttillskott. Företaget vill ge sina kunder tillskott som är inspirerade av de funktionsmedicinska principer som ser kroppen som en helhet. I deras breda sortiment hittar vi vitaminer, mineraler, aminosyror och kosttillskott.

Ashwagandha frå Alpha Plus kommer i en burk innehållandes 90 vegetabiliska kapslar. En dagsdos består av två till fyra kapslar, fördelat under dagen. En dos på två kapslar innehåller 600 mg ashwagandharotextrakt, varav 30 mg består av witanoloider eller totalt 5%.

Extraktet är gjort av rot och blad från växten Withania somnifera som  även kallas indisk ginseng. Vi tar gärna ashwagandha från Alpha Plus under stressiga dagar för att återskapa balans i kroppen.


BioSalma Ashwagandha + Gurkmeja, B-vitaminer 120 tabletter

BioSalma Ashwagandha + Gurkmeja, B-vitaminer 120 tabletter

Kolla priset hos:

Svenska BioSalma är ett hälsoföretag som blivit kända för sina kosttillskott som gör bra för både kroppen och knoppen. Deras produkter håller hög kvalité och kombinerar flera olika ämnen som förstärker varandras effekt.

Vi gillar optimala kombinationer och i BioSalmas Ashwagandha får vi en riktig vinstlott. Gurkmejaextrakt, ashwagandhaextrakt och utvalda vitaminer ur B-gruppen samsas i denna veganska kapsel.

Vitamin B5, B7 och B3 stärker kroppens nervsystem och bidrar till minskad trötthet, vilket gör sig väl ihop med ashwagandhans egenskaper att balansera kroppens stressnivåer.

Men BioSalma vill mer än så och menar att B-vitaminerna och gurkmejan stödjer mentalt fokus och inre välbefinnande eftersom ämnena bidrar till normal energimetabolism. Dessutom har de tagit fram produkten för att reglera kroppens hormonbalans. Vi tackar och tar emot!


Better You Premium Ashwagandha 90 kapslar

Better You Premium Ashwagandha 90 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Better You har tagit fram en serie kosttillskott med devisen rent, naturligt och effektivt. I deras breda sortiment hittar vi inte bara kosttillskott men även vitaminer, mineraler och produkter som stöttar träningen.

Ashwagandha från Better You är en premiumprodukt som stöttar kroppen under stressiga perioder där vi kanske saknar fokus, energi eller har sömnsvårigheter. En kapsel består av 400 mg ashwagandhaextrakt samt nyponextrakt, rosenrot, vitamin C, vitamin B5, B6 och piperin.

Tillverkarna föreslår att vi tar en av de vegetabiliska kapslarna en till två gånger i samband med måltid. De rekommenderar också att vi själva känner när vi har störst behov av örterna och ta kapslarna därefter; på kvällen för bättre sömn eller på morgonen för minskad stresskänsla under dagen. Pulvret kan också tömmas ur kapseln och tas direkt i ett glas vatten.


Body Science Wellness Series Ashwagandha

Body Science Wellness Series Ashwagandha

Kolla priset hos:

Ashwagandha från Body Science Wellness series tillverkas i Sverige och innehåller 7% withanolider per kapsel. Varje kapsel består av 400 mg ashwagandha och burken innehåller totalt 60 kapslar, eller 60 doser. Tillverkarna föreslår att vi tar en kapsel per dag i samband med måltid.

Body Science Wellness Series lyfter fram ashwagandha som en välkänd ört från den indiska medicinen. Under många tusen år har människor använt växten för ökad stresstålighet, fysisk och mental kapacitet samt ökat lugn och bättre insomning.

Modern forskning har även visat att träningsaktiva människor har fördel av ashwagandha för att öka uthålligheten och kardiovaskulär hälsa.


WellAware Health Ashwaganda + Pantontesyra 90 kapslar

WellAware Health Ashwaganda + Pantontesyra 90 kapslar

Kolla priset hos:

Hälsoföretaget WellAware SuperNutrition väljer noggrant ut sina råvaror och importerar dem direkt från odlaren eller tillverkaren. Deras tillskott är ekologiska och av högsta kvalité och vänder sig till hälsomedvetna människor som söker naturliga ingredienser och högkvalitativa produkter.

I utbudet hittar vi vitaminer, mineraler, aminosyror, superfoods och annan hälsokost som kan stötta vår vardag och välmående.

Ashwagandha från WellAware innehåller 90 kapslar och syftar till att motverka utmattning och trötthet. Eftersom ashwagandha bidrar till fysiskt och mentalt välbefinnande har den här även kombinerats med vitamin B5. Pantotensyra, eller vitamin B5 , bidrar också till minskad trötthet och utmattning samt bidrar till normal prestationsförmåga.

De vegetabiliska kapslarna innehåller även konjakrot och stabiliseringsmedel. Tillverkarna rekommenderar att vi tar tre kapslar per dag tillsammans med måltid.


MEDS Ashwagandha 90 kapslar

MEDS Ashwagandha 90 kapslar

Kolla priset hos:

Svenska apoteket MEDS har sitt egna produktsortiment av hälsoartiklar och kosttillskott. I utbudet hittar vi exempelvis multivitaminer, betakaroten, magnesium och kalcium samt ashwagandha till konkurrenskraftiga priser.

Deras burk med ashwagandha innehåller totalt 90 vegetabiliska kapslar med rotextrakt från ashwagandha på 300 mg. Av dessa utgör 5 mg verkningsämnet Withanolider.

Meds by Meds föreslår att vi tar två kapslar dagligen, i samband med måltid för att balansera upp tillstånd av mental trötthet, utmattning och stress. Dock bör inte ashwagandha tas av gravida och ammande.


Skip Ashwagandha 90 kapslar

Skip Ashwagandha 90 kapslar

Kolla priset hos:

Hälsoföretaget Skip Nutrition tillverkar kosttillskott särskilt inriktat till dig som tränar på elitnivå eller vardagsmotionerar. Sedan 1971 har Skip Nutrition tagit fram kvalitativa tillskott av naturliga ingredienser och företaget behåller fortfarande samma grund.

De tillverkar produkter utifrån filosofin att en hälsosam själ i en hälsosam kropp skapar god självkänsla och ett härligt liv. I deras breda sortiment hittar vi allt från koffeintabletter, soltabletter, tabletter för hår, hud och naglar till vitaminer och mineraler och örter.

Ashwagandha Kapslar från Skip innehåller 7% withanolider från withania somnifera, ashwagandhaextrakt samt vitamin B5. Inom den uråldriga hälsoläran ayurveda används både blad och rot från ashwagandha i olika kosttillskott.

I Ashwagandhatabletter från Skip hittar vi pulveriserad och koncentrerad rot från växten. Det ger en mer högdoserad produkt. Tillverkarna rekommenderar att vi tar två kapslar per dag i perioder av stress och trötthet. Burken innehåller totalt 90 kapslar.


Bulk KSM-66® Ashwagandha-Kapslar 500 Mg

Bulk KSM-66® Ashwagandha-Kapslar 500 Mg

Kolla priset hos:

Hos brittiska hälsoföretaget Bulk hittar vi en mängd tillskott som stöttar träning, hälsa och en aktiv livsstil. Naturligt är också att vi hittar KSM-66 eller Ashwagandha i deras utbud.

KSM-66 är ett varumärke som blivit omtalat i modern forskning för att minska trötthet och utmattning. Ämnet kommer i själva verket från den ayurvediska örten ashwagandha, eller Withania Somnifera.

Ashwagandhakapslar från Bulk kommer i en återvinningsbar förpackning och innehåller totalt 90 vegetabiliska kapslar. Varje kapsel har 5% withanoider och 500 mg ashwagandhaextrakt.

Tillverkarna menar att ashwagandha passar alla som har en aktiv livsstil för att öka ork och minska mental eller fysisk trötthet. Bulk föreslår att vi tar en till två kapslar om dagen utifrån behov och önskad effekt.


Vad är ashwagandha?

Ashwagandha rötter och skopa med pulver

Ashwagandha (Withania somnifera) är en kraftfull ört som använts i många tusen år i det ayurvediska hälsosystemet från Indien. Örten blir alltmer populär även i Europa i takt med att fler och fler får upp ögonen för dess betrodda hälsoegenskaper.

Ibland kallas Ashwagandha för indisk ginseng eller vinterkörsbär. Länge har växten använts inom ayurveda som en av de viktigaste läkeväxterna. Ashwagandha anses vara allmänt stärkande och balanserande men vi känner främst till den i samband med stresspåslag och trötthet.

Namnet Ashwagandha kommer från det indiska språket sanskrit och är sammansatt av två ord; ashva som betyder häst, och gandha som betyder att lukta. Ordet betyder helt enkelt “luktar som en häst” och beskriver själva örten, både i doft och i att den anses ge styrka och livskraft som från en häst. Rötterna på växten sägs ha de främsta egenskaperna och starkast verkningsämnen. Därför är det oftast just torkade och malda rötter vi kan hitta i kosttillskotten i butikerna.

Det kan vara bra att känna till att ashwagandha är en så kallad adaptogen. Det betyder att den inte är vanebildande men att den anpassar sig utifrån kroppens behov. Med andra ord normaliserar örten olika kroppsfunktioner för att återskapa balans och harmoni.

Med en adaptogen växt som ashwagandha ökar vi inte mängden successivt för att bibehålla effekten. Doseringen beror istället på individuella behov, tycke och smak. Däremot är det en god idé att regelbundet ta paus från adaptogena örter så att kroppen själv förstår hur den ska vara i balans.

Varför tar man ashwagandha?

När vi ser till den ayurvediska historien och traditionen upptäcker vi att ashwagandha har använts för att motverka bland annat stress, trötthet och sömnsvårigheter. Inom ayurveda används ashwagandha också ibland för att bygga upp immunsystemet efter en tids sjukdom.

Moderna studier har visat att örten även kan verka stabiliserande på humöret samt stimulerar vissa signalsubstanser i hjärnan. Detta i sin tur minskar ångest och depression.

Men när vi ser örten som ett kosttillskott använder vi den främst för att ge kraft och energi, därav smeknamnet indisk ginseng. Det finns perioder för oss alla då vi upplever mer stress än vad som är hälsosamt, vilket kan verka negativt och nedbrytande på kroppen.

Enligt WHO är begreppet hälsa ett tillstånd av fullständig fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Hur hälsa ser ut för var och en av oss är så klart individuellt. Men ibland behöver vi hitta verktyg som kan hjälpa oss att stressa av och hitta en inre balans. Många väljer då att vända sig till adaptogenen ashwagandha för att få mental och fysisk avspänning.

Var växer ashwagandha?

Ashwagandha närbild på blomma

Ashwagandha växer i Indien men återfinns också i norra Afrika och i Mellanöstern. Plantan är en kraftig buske som kan bli uppåt fem meter hög. Alla delar av busken används till kosttillskott, både bladen, frukten och rötterna.

Dock anses rötterna av ashwagandha vara den del av växten som har starkast verkningsämne och är därmed mest intressant.

Vilken effekt har ashwagandha?

Eftersom ashwagandha är en adaptogen anpassar den sig till just ditt behov. Örten normaliserar kroppsfunktioner och vill återskapa balansen. Effekten av ashwagandha kan därmed skilja sig från person till person.

Vissa säger att de behöver ta örten under några veckors tid för att känna märkbar förändring. Du kan ta örten under lång tid utan att effekten minskar men kom ihåg att också ta regelbundna pauser så att kroppen själv kan skapa sin balans utifrån örtens stöd.

I många tusentals år har den indiska läkekonsten ayurveda använt ashwagandha som ett universalmedel vid bland annat trötthet, impotens, sömnsvårigheter och för att stödja minnet.

Örten tillskrivs många positiva hälsoeffekter för både invärtes och utvärtes bruk men det mest populära användningsområdet är för att motverka trötthet och stress. Ashwagandha har nämligen en specifik effekt på just stresshormonet kortisol. Effekterna du kommer känna är därmed ökad energi och minskad stress.

Vidare finns studier som visat ashwagandhas positiva egenskaper för de som är träningsaktiva. Örten kan nämligen främja både tillväxt och styrka hos våra muskler samtidigt som kroppssammansättningen förbättras. Studierna har även visat på god effekt hos de som utövar uthållighetsidrott. Effekten av ashwagandha beror därmed på orsaken till att du tar örten.

Är ashwagandha nyttigt?

Huruvida ashwagandha är nyttigt eller inte beror på syftet med både frågan och dess användning. Ashwagandha tillhör kategorin av örter som kallas adaptogener. Dess primära funktion är inte att tillföra vitaminer och mineraler, utan att återskapa balans i kroppen.

Växten innehåller en mängd aktiva substanser bland annat mer än 12 alkaloider och ca 40 withaloider, ett naturligt ämne som används vid behandling av vissa stressrelaterade åkommor. Traditionellt sett har ashwagandha använts just för stress, oro och kognitiva funktioner. 

Växten benämns dock som en rayasan, vilket betyder att den är allmänt balanserande, stärkande och föryngrande. En ört som vi vill få i oss regelbundet med andra ord. Vid användande som kosttillskott mot stress och ångest finns det studier som visar att nivåerna av stresshormonet kortisol minskar avsevärt med intag av ashwagandha. I det avseendet anser vi därmed ashwagandha vara nyttigt.

Är ashwagandha veganskt?

Ashwagandha är en växt och är därför helt och hållet veganskt.

Hur smakar ashwagandha?

Växten ashwagandha tillhör de bittra växterna och har en skarp, bitter smak. Det finns inga uppgifter om att ashwagandha skulle smaka som den sägs lukta “som en häst”.

Men det kan vara bra att komma ihåg att smaken är skarpt bitter och behöver dämpas med olika kryddblandningar eller annan mat.

Ska man ta ashwagandha som pulver eller tabletter?

Ashwagandha som pulver eller tabletter är helt enkelt en smaksak. Många föredrar att ta tabletter både på grund av den exakta doseringen och enkelheten att få i sig kosttillskottet. Det finns dock många varianter att välja på, vilket vi har sett i den här artikeln, och är man osäker kan det vara en god idé att starta med pulvret.

Pulver av ashwagandha ger dig också större frihet i att dosera själv och att inta örten tillsammans med mat, vilket kan vara en fördel för din matsmältning och upptagningsförmåga.

För vem passar det att ta ashwagandha?

Ashwagandha passar för alla som har en aktiv livsstil och vill balansera sin stressnivå. Denna adaptogena växt lämpar sig även väl för alla som vill minska trötthet, utmattning och tillstånd av stress för att skapa en hållbar balans i kropp och sinne. Även träningsaktiva människor har nytta av ashwagandha eftersom växten främjar god uthållighet.

De enda råden mot ashwagandha gäller gravida och ammande som inte bör inta växten i någon form.

Är det farligt att ta för mycket ashwagandha?

Vissa menar att för höga doser av ashwagandha kan orsaka kräkningar och diarré. För att få en hållbar och jämn verkan av örten bör du ta ashwagandha i perioder av stress och däremellan ha uppehåll under några veckors tid.

På så vis kan kroppen anpassa sig och själv förstå hur balans ska kännas. Detta gäller vanligen för adaptogener. Gravida och ammande kvinnor bör undvika ashwagandha.

Hur äter man ashwagandha?

Ashwagandha som kosttillskott finns i kapselform och som pulver. Kapslarna kan du svälja hela, eller öppna för att blanda i en dryck. Pulvret blandar du enkelt i valfri dryck, som smoothie, juice eller yoghurt. Vi rekommenderar att du blandar ashwagandha med andra kraftiga smaker för att dölja den bittra eftersmaken hos örten.

Det vanligaste sättet att inta ashwagandha inom ayurvedan är att göra ett te tillsammans med mjölk, kardemumma och eventuellt något sött, till exempel agave eller yaconsirap. Alla ingredienser blandas och värms upp till precis innan kokpunkten.

Inom ayurveda brukar man ofta blanda ashwagandha när man gör ghee, eller använda det i en banansmoothie med värmande kryddor som kanel och kardemumma. Ett bra tips är att alltid ha något sött med i drycken som bryter av den bittra smaken.


Läs mer om hälsokost!