Bästa äppelcidervinäger 2024: Naturliga nyttiga bakterier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Äppelcidervinäger har varit en allmänt känt folkmedicin i många hundratals år över hela världen. Ryktena om äppelcidervinäger blir allt mer överdrivna, åt båda hållen med hälsoeffekter kontra risker. Vi tar en nykter titt på äppelcidervinägerns faktiska användningsområden, samt tipsar om några av de bästa sorterna bland äppelcidervinäger som kan beställas hem på nätet!

Flaska och två glas med äppelcidervinäger samt flera äpplen

Vilken äppelcidervinäger är bäst i test?

Om du vill ha en opastöriserad och ofiltrerad variant är vår rekommendation att du väljer Bragg Äppelcidervinäger Eko. Riktigt bra kvalitet, tillverkad av fina ekologiska äpplen. Finns i två olika storlekar och är vårt toppval för denna typ av produkt!

✅ Bra kvalitet

Bragg äppelcidervinäger eko

Kolla priset hos:


Om du har svårt för smaken kan vi varmt rekommendera dessa tuggbara godisar med äppelcidervinäger från Protein.se! Supergoda, veganska tuggtabletter boostade med lite andra vitaminer.

✅ Välsmakande alternativ

Protein.se Äppelcidervinäger 30 Godisar

Om du föredrar en flytande äppelcidervinäger som genomgått filtrering, är det Urtekrams franska äppelcidervinäger du ska kolla in. Den passar bland annat till dressingar eller matlagning där du vill ha syran och sötman från äpplena.

✅ Filtrerat alternativ

Urtekram Fransk Äppelcidervinäger 750 ml

Kolla priset hos:


Slutligen är det värt att nämna Naturens apotek äppelcidervinäger. Det är ett prisvärt tillskott i form av sväljbara kapslar. Ett smidigt alternativ utan dålig bismak.

✅ Sväljbara kapslar

Naturens apotek äppelcidervinäger

Kolla priset hos:


Fler alternativ hittar du längre ned i artikeln.

Många som letar efter äppelcidervinäger, är även intresserade av dessa färdiga kombucha-drycker!

Många olika äppelcidervinäger jämförda

Här tittar vi närmare på samtliga produkter med äppelcidervinäger som vi undersökt. Det vanligaste sättet att konsumera detta på, är genom en rå, ofiltrerad och opastöriserad vinäger på flaska.

Dessa innehåller så kallad moder, det vill säga den grumliga vätskan som lägger sig på ytan. Denna typ av vinäger brukar ha en syra på runt 5 procent.

Det finns även andra varianter såsom filtrerad äppelcidervinäger, eller varianter med ytterligare smaksättning.

Utöver de flytande alternativen, finns även tuggtabletter samt kapslar som man sväljer.

Bragg äppelcidervinäger eko

Bragg äppelcidervinäger eko

Kolla priset hos:

Företaget Bragg har byggt sitt varumärke på det kända ordspråket ”ett äpple om dagen, så blir du bra i magen”. Det amerikanska företaget har blivit världskända med sin högklassiga äppelcidervinäger.

Bragg grundade verksamheten redan i början på 1900-talet och även idag är basen i sortimentet deras äppelcidervinäger. I sortimentet hittar vi även flytande aminosyror och näringsjäst. Vi gillar att äppelcidervinägern är rå och finns i två stora förpackningar att välja på: 473 ml eller 946 ml.

Äppelcidervinäger EKO från USA-baserade Bragg är tillverkad av råa ekologiska äpplen. Äppelcidervinägern är opastöriserad och ofiltrerad. Därmed innehåller vinägern rester från syrningskulturen, även kallad “modern”, vilket ser ut som en grumlig substans.

Moderkulturen är otroligt rik på enzymer och mineraler och består av äppelrester och pektin. Vi gillar att Bragg låter den viktiga kulturen vara med i vinägern för att ge oss en produkt av högsta kvalité. Det sägs faktiskt att Braggs äppelcidervinäger är en av de mest exklusiva i hela världen!

Vi tar en matsked av Braggs äppelcidervinäger direkt på morgonen för att få igång metabolismen och balansera syra-bas balansen. Den härliga friska smaken och doften av äpple kan också användas till att tvätta håret eller i badvattnet. Vi förvarar flaskan i rumstemperatur och skakar den väl innan vi använder den för att få lite av moderkulturen vid varje dos.


Renee voltaire äppelcidervinäger

Renee voltaire äppelcidervinäger

Kolla priset hos:

Renée Voltaire hittar alltid på något extra med sina produkter! Äpplena som används för att framställa Renées vinäger har mognat på träfat. När de ekologiska äpplena är tillräckligt mogna används de till jäsningen för att få fram vinäger.

Resultatet är därmed en raw, opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger av hög kvalite och med mycket smak. Vi gillar att Renée Voltaire valt att ha kvar moderkulturen i flaskorna eftersom det gör vinägern rik på enzymer och levande bakteriekultur som gör gott för tarmfloran.

Äppelcidervinäger från Renée Voltaire är god i matlagningen och som salladsdressing. Vi äter den gärna till maten för att hjälpa matsmältningen. När vi gör en hälsosam vinägerdryck blandar vi två teskedar äppelcidervinäger med vatten och dricker upp till tre gånger per dag.

Tänk på att skaka flaskan för att få med lite av moderkulturen vid varje tillfälle. Detta är en av de få svenska äppelcidervinäger på marknaden som är opastöriserad. Många som använder äppelcider från Renée Voltaire berättar om dess friska, milda smak och höga kvalite. Vi håller med.


Renée Voltaire Äppelcidervinäger Gurkmeja Ingefära Chili 500 ml

Renée Voltaire Äppelcidervinäger Gurkmeja Ingefära Chili 500 ml

Kolla priset hos:

Svenska varumärket Renée Voltaire har ett spännande utbud av fermenterade produkter. Vi hittar smakrik tamari, coconut aminos som är ett veganskt, glutenfritt och sojafritt alternativ till soja (gjord på kokos), japansk soja, hallonvinäger, koncentrerat tillskott av levande bakteriekultur, kombucha, Switzel, och flera sorters äppelcidervinäger.

Det är lätt att bli inspirerad av Sveriges främsta matkreatör för grön och hälsosam mat. Vi provar oss gärna fram för att hitta nya favoriter i det ständigt växande konceptet.

Raw äppelcidervinäger med gurkmeja och chili från Renée Voltaire har blivit en av våra favoriter i företagets sortiment. Äppelcidervinägern är raw, ofiltrerad, opastöriserad och har kvar moderkulturen med levande bakteriekulturer.

Dessutom är vinägern smaksatt med gurkmeja, ingefära och chilli. Resultatet blir ett extra riv i både smak och matsmältning, samt en riktig boost för hälsan. När vi känner oss vågade dricker vi äppelcidervinäger med chilli och gurkmeja som en shot.

Det går lika bra att späda ut vinägern med vatten, varmt eller kallt, och dricka som en måltidsdryck. Totalt innehåller vinägern 2% ingefära, 1% gurkmeja och naturlig chiliarom. Syrahalten ligger endast på 1,5%. Renée Voltaire använder ekologiska äpplen från Italien i sin vinäger.


Sthl äppelcidervinäger eko

Sthl äppelcidervinäger eko

Kolla priset hos:

Svenska varumärket STHL har ett smalt och noga framtaget produktsortiment. Värdegrunden hos STHL ligger i övertygelsen om att mat och dryck ska vara mer än bara konsumtion; det ska vara njutningsfullt och hälsosamt.

STHL specialiserar sig på stärkande och näringsrik mat som nyttiga fetter, benmärgsbuljong och vinäger. Vi gillar att STHL hjälper oss att göra goda och hälsosamma val av livsmedel.

Äppelcidervinäger EKO från STHL är raw, ofiltrerad och opastöriserad. Vinägern är tillverkad av ekologiska äpplen och har en syrahalt på 5 %.

STHL låter moderkulturen vara kvar i vinägern vid upptappning så att vi får hem en äppelcidervinäger med levande bakterier, enzymer och mineraler. Vi använder äppelcidervinäger dagligen till allt från salladsdressing, marinader, soppor, grytor och i drycker.


Naturens apotek äppelcidervinäger

Naturens apotek äppelcidervinäger

Kolla priset hos:

Svenska hälsokostföretaget Naturens Apotek har ett brett utbud av kosttillskott som är tillverkade i Sverige. Här hittar vi allt från enskilda vitaminer och mineraler till funktionella ämnen som finns i superfoods likt havtorn, tranbär och gurkmeja.

Vi gillar att rena smaker och naturliga råvaror är en av grundpelarna hos Naturens Apotek. De tar fram sina produkter med hänsyn till både naturen, människorna och djuren.

Hos Naturens Apotek hittar vi tabletter och kapslar av olika slag. Även äppelcidervinägern finns som tabletter. Vi tycker tabletterna är smidiga när vi inte vill ha smaken av äppelcidervinäger men ändå få i oss nyttigheterna varje dag.

Naturens Apotek har tagit fram sina tabletter med äppelcidervinäger som ett kosttillskott för att stötta viktminskning, sänka blodsockret och motverka dålig andedräkt. Eftersom äppelcidervinäger tillsammans med föda kan bidra till ett lägre glykemiskt index (GI) dämpar vi aptiten och sötsuget.

Även vid magbesvär som uppblåsthet och gaser tar vi med fördel tabletterna från Naturens Apotek. Tabletterna tillverkas i Sverige under kontrollerade förhållanden. Produkten är helt fri från gluten och animalier.

Totalt innehåller tabletterna pulver från äppelcidervinäger, fyllnadsmedel av cellulosa, modifierad stärkelse (potatis), fyllnadsmedel (magnesiumsalt), ytbehandlingsmedel och klumpförebyggande medel.Tillverkarna föreslår att vi tar en till två tabletter per dag. Totalt innehåller burken 90 tabletter, varav en tablett består av 100 mg äppelcidervinäger.


Kung Markatta Äppelcidervinäger Ofiltrerad 750 ml

Kung Markatta Äppelcidervinäger Ofiltrerad 750 ml

Kolla priset hos:

Hos Kung Markatta får vi ekologiska livsmedel sedan 1983. Vi gillar den höga kvalitén på smak, råvaror och arbete i hela produktionskedjan.

Kung Markattas uppdrag att tillhandahålla naturliga, näringsrika och hälsosamma livsmedel ger oss de där smakrika upplevelserna vi söker. Några av våra favoriter ur deras breda sortiment är kokosmjölk, linspasta, kakao, rödbetsjuice och äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger från Kung Markatta tillverkas i Tyskland och finns i en ofiltrerad och en filtrerad variant. Båda kommer i generösa flaskor på 750 ml. Den raw äppelcidervinägern framställs av vin från ekologiska äpplen som varken värms upp eller pastöriseras.

Juicen eller vinet mognar på stora ekfat i minst sex månader innan vinägern är färdig. Den ofiltrerade äppelcidervinägern har kvar moderkulturen och därför är vinägern naturligt grumlig i flaskan.

Vi skakar alltid vinägern innan användning för att få med lite av alla nyttiga bakterier vid varje tillfälle. Vi gillar att använda äppelcidervinäger i dricksvattnet eller i en enkel och smakrik vinägrett till lunchen.


Da Carla Äppelcidervinäger 1 liter

Da Carla Äppelcidervinäger 1 liter

Kolla priset hos:

Stockholmsbaserade företaget Da Carla förser oss med det bästa av två världar; italiensk mat med en hälsosam twist. Da Carla grundades av Carla Angelini, en matintresserad mamma med hjärtat i Italien och fötterna i Sverige.

Carla vill bjuda hela familjen på hälsosam vardagsmat att njuta av. Varumärket vänder sig till oss som gärna tänker lite extra på vilka livsmedel vi väljer, veganer, träningsintresserade och glutenallergiker. Da Carla har just ett stort utbud av glutenfri mat och vi gillar deras kikärtsmjöl, nakenhavre och superbröd med tranbär lite extra.

Äppelcidervinäger från Da Carla kommer i en flaska på en liter, en av de större på marknaden och samtidigt till ett bra pris. Vinägermodern är kvar i vinägern vid upptappningen, vilket vi gillar eftersom vi vill ha alla nyttiga bakterier från kulturen till tarmfloran.

Äppelcidervinägern från Da Carla är raw, ekologisk och opastöriserad precis som en äppelcidervinäger av bra kvalité ska vara enligt oss! Vi använder vinägern till dressing eller direkt i vattenglaset. Vid det senare tar vi cirka två teskedar vinäger till två deciliter vatten. Vinägerns surhet ligger på 5 %.


Urtekram Fransk Äppelcidervinäger, 750 ml

Urtekram Fransk Äppelcidervinäger 750 ml

Kolla priset hos:

Danska varumärket Urtekram tillverkar sin äppelcidervinäger i Frankrike. Urtekram använder friska äpplen från ekologiska gårdar i södra Bretagne. Äppelvinet lagras sedan på ekfat och vinägern filtreras skonsamt innan den tappas på flaskor.

Vi gillar den stora flaskan på 750 ml till ett av marknadens bästa priser. Många användare menar dock att Urtekrams äppelcidervinäger är helt filtrerad om vi jämför med andra märken. Så när vi är ute efter en äppelcidervinäger med moder kvar bör vi välja en annan sort.

Vi tycker att den filtrerade äppelcidervinägern från Urtekram istället passar bra vid fin matlagning och i dressingar där vi vill känna smaken av söta äpplen. Vinägern är opastöriserad och innehåller 5 % naturlig syra från fermenteringen.

Vi gillar det stora utbudet av naturliga hud- och hårvårdsprodukter samt ekologiska livsmedel som Urtekram har försett oss med i över 25 år.

Urtekram använder naturliga råvaror och tar fram enkla produkter utan tillsatser till ett bra pris. I deras sortiment hittar vi något för varje tillfälle, allt från glutenfri pasta till äppelcidervinäger, barnschampo och handtvål.


Protein.se Äppelcidervinäger, 30 Godisar

Protein.se Äppelcidervinäger 30 Godisar

Kolla priset hos:

Svenska företaget protein.se grundades 2016 i Malmö. Företagets stora engagemang är att tillhandahålla protein och kosttillskott för träningsaktiva kvinnor.

På kort tid har företaget vuxit till sex länder i Europa. Huvudkontoret är kvar i Malmö varifrån alla paket skickas ut.

Äppelcidervinäger från protein.se är förvandlade till små sega godisar. Varje veganska vingummi innehåller 500 mg äppelcidervinäger men ingen smak alls av vinäger. Istället är godiset smaksatt med hallon.

Kosttillskotten är också berikade med niacin, vitamin B6 och B12 för att minska trötthet, stärka hud och ämnesomsättningen.

Totalt innehåller äppelcidervinägergodiset extrakt från äppelcidervinäger, vitamin B3, B6, folsyra, ekologiska grönsaker och frukter (rödbeta, granatäpple, ingefära), d-biotin, vitamin D2, vitamin K1 , samt glukossirap, socker, vatten, pektin, citronsyra, hallon arom, karnaubavax och solrosolja.

Företaget menar att vi enklare gör ett hälsosamt val med hjälp av deras gummies av äppelcidervinäger och vitaminer. Även om godisarna är goda så rekommenderar tillverkarna att vi tar en gummy per dag och aldrig mer än 10 stycken per dag.

Vingummin är trots allt ett kosttillskott för att främja matsmältningen, stärka immunförsvaret och öka energin. Vi tycker burken med 30 gummies är en bra storlek för att vi ska komma ihåg att inte äta för många av dessa godisar.


WeightWorld Äppelcidervinäger Gummies 1000 mg

WeightWorld Äppelcidervinäger Gummies 1000 mg

Kolla priset hos:

Weight World är ett brittiskt företag inom kosttillskott, kända för bland annat sina produkter inom viktminskning, samt sina högkvalitativa hälsokostpreparat.

Kosttillskotten hos WeightWorld är tillverkade av noggrant utvalda ingredienser av hög kvalité för att stötta oss i målet att leva som den mest hälsosamma versionen av oss själva. Sortimentet består även av träningsredskap och tillskott som hjälper oss att komma i form och stötta viktminskning. Äppelcidervinäger gummies är en just en sådan produkt.

Äppelcidervinäger gummies från WeightWorld är ett prisvänligt och enkelt sätt att nå sina viktmål. Äppelcidervinäger tillsammans med sunda träningsrutiner och bra kost stöttar viktkontroll genom att hantera aptiten. Vi gillar att gummies är enkla att tugga och smakar gott.

Det gör det också enklare att komma ihåg sina gummies varje dag. Särskilt om du ogillar smaken av vinäger tycker vi att dessa gummies passar bra. Godiset smakar äpple men är inte surt.

Totalt innehåller gummies av äppelcidervinäger socker, vinäger, cyanokobalamin, folsyra, juicepulver av rödbeta, juicepulver av granatäpple, vatten, förtjockningsmedel (pektin), citronsyra, natriumcitrat, klumpförebyggande medel, naturlig äppelsmak och naturligt färgämne.

Tillverkarna föreslår att vi tar två stycken vingummin om dagen och att de ska tuggas, inte sväljas. Vi tar våra gummies tillsammans med mat eftersom de innehåller socker.


Bulk Äppelcidervinäger Tuggisar 250 Mg

Bulk Äppelcidervinäger Tuggisar 250 Mg

Kolla priset hos:

Allt fler hakar på trenden med att göra äppelcidervinäger till godis. Brittiska hälsokostföretaget Bulk har ett brett utbud av kosttillskott för träningsaktiva människor på språng.

Självklart hittar vi veganska tuggisar tillverkade av äppelcidervinäger även i deras sortiment. Dessa tuggisar är några av våra favoriter. Burken består av 60 stycken godisar varav en godis innehåller 250 mg äppelcidervinäger.

Bulk själva menar att de tagit fram tuggisar med äppelcidervinäger till alla oss som inte är så förtjusta i den skarpa, sura smaken av vinäger. Visst, äppelcidervinäger i vattenglaset varje dag kanske inte passar alla. Perfekt tycker vi då att ta en tuggis.

Tuggisar från Bulk smakar sötsyrligt äpple och består av ofiltrerad vinäger tillsammans med folsyra och vitamin B12. Kombinationen blir ett kosttillskott som bidrar till en normal metabolism samt minskar trötthet och utmattning.

Vi tar en tuggis om dagen tillsammans med mat, enligt Bulks hänvisningar. Totalt innehåller tuggisarna glukossirap, socker, äppelcidervinägerblandning, rödbetssaft, granatäppelsaft, maltodextrin, vatten, pektin, citronsyra, kokosolja, palmolja, karnaubavax och naturliga aromer.


Vad är äppelcidervinäger?

Liten flaska med äppelcidervinäger, röda äpplen runt om

Äppelcidervinäger framställs av fermenterad äppeljuice. Äpplena krossas och pressas sedan för att få ur all saft.

I många hundra år har äppelcidervinäger använts för att främja god matsmältning och ämnesomsättning, samt upprätthålla allmänt god hälsa. Äppelcidervinäger används vanligtvis i salladsdressingar, marinader, vinägretter, som konserveringsmedel och i olika chutneys.

Vad menas med moder i äppelcidervinäger?

”Moder” i rå, ofiltrerad äppelcidervinäger refererar till den gryniga och grumliga substansen som flyter på ytan av vinägern.

Detta är ett naturligt fenomen som uppstår på grund av närvaron av enzymer, proteiner och bakterier som är involverade i fermenteringsprocessen som omvandlar äppelcider till vinäger.

Vissa föredrar att använda ofiltrerad äppelcidervinäger med ”moder” eftersom de menar att den innehåller fler hälsofördelar än den filtrerade varianten.

Vissa tycker dock att modern i ofiltrerad äppelcidervinäger ser oaptitlig ut, och väljer därför att använda filtrerad äppelcidervinäger istället.

Varför ska man dricka äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger är en omtyckt folkmedicin. Under många hundra år har människor i hela världen använt äppelcidervinäger som naturlig medicin och i matlagningen.

Forskning visar att vinägern har flera hälsosamma egenskaper som exempelvis antioxidant och antimikrobiell verkan, minskning av kolesterol och blodsockerhalt, samt kunna förbättra diabetessymtom.

Ett klassiskt användingsområde för att dricka äppelcidervinäger är för viktkontroll. Det sägs att ett glas äppelcidervinäger blandat med vatten som tas på morgonen motverkar sockersug under hela dagen.

Tillsammans med bra mat och motion är äppelcidervinäger en tidlös metod för att hålla vikten. Än så länge finns dock inte tillräckligt med forskning för att kunna klassa äppelcidervinäger som alternativ terapi.

Hur dricker man äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger dricker vi vanligen tillsammans med vatten. Vi föreslår en till två teskedar vinäger tillsammans med ett glas vatten, cirka två deciliter.

Det går också bra att ta vinägern som en shot om en föredrar det. De olika tillverkarna kan ha olika förslag och rekommendationer. Vi föreslår att du provar dig fram hellre tar mindre mängd än för mycket.

Vad är äppelcidervinäger bra för?

Äppelcidervinäger innehåller många goda bakterier från fermenteringen. I syrningskulturen (modern) hittar vi både enzymer, pre- och probiotika som är viktiga mjölksyrabakterier för att hålla en god mag- och tarmflora. 

Många som använder äppelcidervinäger upplever att en matsked i vattnet hjälper dem att äta mindre mängd mat, vara mätt längre samt hålla vikten. Många tillverkare menar också att äppelcidervinäger kan motverka dålig andedräkt och sänka blodsockret.

Detta kan bero på att vinägern tillsammans med mat i magsäcken bidrar till en sänkning av det glykemiska indexet (GI) av maten. Med andra ord blir blodsockernivån jämnare av det låga GI, vilket i sin tur leder till dämpad aptit och sötsug. Dessutom har forskning visat att äppelcidervinäger förbättrar insulinkänslighet efter en måltid.

Äppelcidervinäger används även till olika magbesvär som att främja en god matsmältning och minska uppblåsthet och gaser. Det beror på de goda bakteriekulturerna som fermenteringen bidrar till. Vinägersyra kan dessutom förgöra skadlig bakterier och förhindra dem från att förökas. Därför hittar vi ofta vinäger i rengöringsmedel och som naturligt konserveringsmedel.

De antimikrobiella egenskaperna hos äppelcidervinäger kan också hjälpa till att förbättra hudens eget försvar samt motverka infektioner. Än så länge krävs mer forskning i de flesta användningsområden för äppelcidervinäger som naturterapi.

Är det bra för levern?

När vi är ute efter en detox, eller att rena levern från skadliga toxiner finns många naturliga kurer att ta till.

Ett sätt att rena levern är genom att dricka äppelcidervinäger tillsammans med varmt vatten på morgonen, på fastande mage, under minst två månader. Regelbundet intag av äppelcidervinäger via kosten stöttar den allmänna hälsan hos levern.

Ska man dricka äppelcider vinäger på morgon eller kväll?

Det klassiska sättet att inta äppelcidervinäger är på morgonen, helst på fastande mage men med frukost efteråt. När vi vill använda äppelcidervinäger som ett kosttillskott följer vi anvisningarna från tillverkarna.

Många företag som tillverkar äppelcidervinägergodis rekommenderar att vi tar en tuggis på morgonen och en på kvällen. Vi föreslår att du tar reda på vilket ditt syfte är med att dricka äppelcidervinäger och utgår från det.

Finns det någon forskning på effekterna av äppelcider vinäger?

Det finns flertalet små studier gjorda på hälsoeffekterna av äppelcidervinäger. En sådan studie, med fem friska deltagare, visade att vinägern minskade blodsockerhalten med över 30 % efter att deltagarna ätit 50 gram vitt bröd.

En mängd studier på människor visar att äppelcidervinäger kan reducera blodsockernivån efter en måltid samt förbättra insulin funktionen. Ett exempel från Diabetes Journal visar att personer med diabetes som åt två matskedar äppelcidervinäger före nattsömnen minskade blodsockret med 4 % morgonen efter.

Ytterligare studier gjorda på människor visar att vinäger kan öka mättnadskänslan, vilket i sin tur kan leda till att vi äter färre kalorier och således minskar i vikt. 175 personer med fetma som dagligen tog äppelcidervinäger minskade både sitt magfett och sin vikt enligt en japansk studie.

Dessutom har flera studier gjorts med äppelcidervinäger hos djur. De resultaten visar att vinägern kan minska blod triglycerider, kolesterol och blodtryck. Dock finns inga starka belägg för att äppelcidervinäger skulle minska risken för hjärtsjukdomar hos människor.

Sammanfattningsvis bör vi komma ihåg att studierna är spridda och förhållandevis små. Därför anser man att mer forskning krävs innan vi kan fastställa äppelcidervinägerns hälsoeffekter på människor helt, och än klassas inte vinägern som en alternativterapi.

Finns det några biverkningar av äppelcidervinäger?

Visst finns det biverkningar av äppelcidervinäger. Vinäger är starkt och surt och bör därför inte tas i stora doser. Några vanliga biverkningar av äppelcidervinäger är: 

  • magproblem
  • diarré
  • sura uppstötningar
  • njurproblem
  • uppblåst mage
  • skador på tandemaljen

Eftersom äppelcidervinäger har ett lågt pH kan surheten göra en irriterad mage mer irriterad, särskilt om du har magsår eller liknande. För känsliga magar kan även diarré uppstå på grund av pektinet och den höga halten kostfiber som finns i äpplen.

Det kan också vara bra att komma ihåg att människor som har njurproblem bör undvika sura drycker och äppelcidervinäger eftersom syran kan belasta njurarna för mycket. Vissa menar också att magsäckens långsamma tömning gör att man kan känna sig uppblåst i magen.

Att dricka stora mängder av sura drycker skadar tandemaljen och när emaljen är skadad går det inte att åtgärda. Slutligen kan äppelcidervinäger påverka läkemedel, så rådgör med din medicinska läkare innan du tar äppelcidervinäger som kosttillskott.

Det är också bra att komma ihåg att biverkningar från äppelcidervinäger kan uppstå vid stora mängder eller vid känslighet. Vinäger är trots allt starkt och vi rekommenderar att späda ut vinägern i vatten, samt dricka mycket vatten under hela dagen.

Såhär dricker du enklast äppelcidervinäger (recept)

Det enklaste sättet att dricka äppelcidervinäger är genom att blanda vinägern med vatten. Vi föredrar rumstempererat, helst uppkokat och avsvalnat, vatten.

  1. Häll två deciliter avsvalnat vattnet i en kopp.
  2. Tillsätt två teskedar äppelcidervinäger.
  3. Rör om noga.
  4. Drick alltihop direkt i stora klunkar och långsamt.

Drick äppelcidervinäger på morgonen för att reglera aptiten under dagen. Om syftet istället är att hjälpa matsmältningen föreslår vi att du dricker äppelcidervinägervattnet efter lunch.


Hitta fler bra produkter inom hälsokost!